Metsästääkö kukaan

kokeilevamets.

puoliautomaattirynkyllä esim kiinalaisella norincolla tai muulla, epätarkkahan se on esim linnulle mutta kyllä kai se teeri tippuis alle sadasta metristä, toisinaan..jäisipähän teerellekin mahdollisuus, ketulle yms olisi varmaan näppärä ja nopea ammuttava, itse ajattelin että jos hankkisi sellaisen ihan koe mielessä.

Mikä olisi tällä hetkellä markkinoiden paras vaihtoehto, mitä asetta/aseita saa uutena ja nimenomaan rynkkykaliiperissa 7.62x39?

18

1576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muista

      Muistahan, että puoliautomaattiaseissa on makasiinirajoitukset eri riistaeläimille(muistaakseni teerelle 1 2 tai 1 3), en kyllä tiedä että koskeeko tämä ainoastaan puolari haulikoita...
      En usko että saat osumaan teereen 100m jollain kiinalaisella p*skalla.

    • -eSa-

      Jos välttämättä haluaa metsästää itselataavalla "rynkky-tyylisellä" aseella, niin sanoisin näin asiantuntemattomanakin, että osta ar-15 -pohjainen kivääri.

      Kaliberi luonnollisesti .223 rem. Tuolla putoaa niin kettu kuin teerikin, laillisesti. Sinun pitää vain viritellä (tai hankkia) lippaat jotka vetävät ainoastaan kaksi patruunaa.

      Tuollainen ar-15 -ase on poikkeuksetta ak-sukuisia aseita selvästi tarkempi. Jos on ylimääräistä rahaa ja pieni speciaalimeininki kiinnostaa, niin hanki ar-15 -ase joka on pesitetty jollekin vähän päälle 6 milliselle patruunalle.

      ( esim. http://en.wikipedia.org/wiki/6.8_mm_Remington_SPC )

      Tyypillinen esimerkki maailmalla metsästyksessä käytetystä ar-15 aseesta on:

      http://www.remington.com/products/firearms/centerfire/model-r-15/model-r-15-vtr-ss-varmint.aspx

      Kaikessa tässä on toki kokonaan oma kysymyksensä, suostuvatko viranomaiset antamaan luvat tuollaiseen aseeseen. Itselataavat aseet ovat nykyisin aika kiven alla, jos metsästysperusteella mennään.

      • kokeilevametsästäjä

        Käsittääkseni itselataavat puoliautomaattiaseet on samalla viivalla kuin pulttilukkoisetkin kun kyse on metsästyskäyttöön hankittavasta aseesta, eri asia kavahtaako nyt joku luvanmyöntäjä pelkästään aseen ulkomuotoa, tiedän että puoliautomaattikiväärissä ei saa olla kuin se 2 1 patruunaa..

        Ei kiinnosta tuollaiset AR-15 kaliiperin aseet, en haekaan asetta jolla teeri tippuu vaikka silmät kiinni, nykyään ammun teeret baikalin rihlakolla, 12/76-.222
        rem., avotähtäimillä vielä ja 150 metriä menettelee vielä varsin hyvin, ainoa on mustat tähtäimet ja musta teeri niin siinä saa välillä taivastakin vasten katsoa ensin onko jyvä kohdallaan..heh..näin meilläpäin täällä korvessa..lisäksi tuollainen "rynkky" olisi ehkä kettuaseena hyvä kun pellon laidoilla istuskelee passissa, nopeampi kuin pulttilukkoinen, nopea myös suunnata.

        On vaan halu kokeilla 7.62x39 kaliiperin patruunaa ja esim kiinalaista 56S tai jos sitä ei löydy enää markkinoilta niin sitten terä-ase keskuksen myymää SAR M1:stä.

        Mikäs sen oivallisempaa maanpuolustusharjoitusta kun liikkua maastossa rynkky ampumavalmiina ja jos aikoo riistaa tai muuta saalista saada niin kyllä se kysyy taitoa käyttää maastoa hyväkseen ja lisäksi vielä pusikoissa yms ryteiköissä ampuakin vielä ja juuri sellaisella aseella millä maatakin puolustettaisiin..taisinpa keksiä korvaavan keinon kun noita kertausharjoituksiakin vähennetään.

        Tosin arveluttais käyttää ko. asetta esim pomppujäniksen metsästykseen johon haulikko on ehkä oivallisempi ase mutta tietty jos ampumamatka venyy niin 3 kpl rynkkykaliiperin kutia niin eiköhän pitkäkorva kellistyisi, kimmoke-ym vaara tietysti olemassa jos alueella muitakin maastossa liikkujia..mutta ainakin teeren metsästys samoilemalla olisi ihan jees, tietysti sitä on tullut harjoiteltua jo kauan ihan "oikeiden metsästysaseiden" aseiden kanssa.

        Karhun jälkiinkin tömää sen verran usein ja näköhavaintojakin on useita esim tänä kesänä/syksynä jotta olisi tarve myös olla mukana ase jolla ehtisi ampua edes se 3 kertaa ennekuin nalle tulee ja vääntää piipun mutkalle, pulttilukkoisella kun ei ehtisi ampua kuin yhden kerran..riippuen tietysti tilanteesta.


    • 8+9=15

      Kyllä norincolla ihan pärjää lintumetällä. Ne kun on yksilöitä jotkun hyvinkin tarkkoja. Täälläkin on karhuja runsaasti joten aina on pitkäkin lipas mukana. Ei se karhu pysähdy välttämättä kolmeen laukaukseen. Hyvä aivo-osuma pitää olla muuten käy ampujalle köppäsesti.

    • Viljamia ei voita...

      Olen senverran avotähtäimillä sihtaillut että 150 metriin teeriin tähtääminen on kyllä ihan arvionkauppaa.
      Oudoksutta kun metsästäjissä on mukamas noinkin monta "Viljam Pylkästä" alias Antero Rokkaa jotka ampuivat pitkän matkan päästä rys*ää silmään.
      Tuolta matkaltahan se teerenrääpäle jää jyvän taakse.

      • kokeilevametsästäjä

        Kyllä vaan on tullut ihan aikuisten oikeasti ammuttua avotähtäimillä teeriä, matkat olleet sadan metrin molemmin puolin ja 150 metriä on kyllä maksimimatka ja muutenkin vaikka olis kiikari niin pidemmälle en ammu sillä ilman koiraa hankala löytää niin kaukaa jos ei satu olemaan selkeä maasto ja ainoa puu missä istuu.

        Jännittävyys lisääntyi kun aloin ampumaan avotähtäimillä sillä nyt pyrittävä mahdollisimman lähelle ja se kysyykin taitoa, silloinhan se on helppo edetä kun teeri syö oksalla tai latvassa.

        Juu, kyllä kai sitä pitkää lipasta mukana pitää mutta kirjoitin vaan noin kun ei mets saisi pitää pitkää lipasta mutta karhun vastaan tullessa lakia ei voi välttämättä noudattaa ja silloin on kaivettava housunkauluksesta pitkä lipas jos ehtii, tosin on kyllä ollut .45 tsekkiläinen puoliautomaattipistooli kumisaappaan varressa, parempi sekin kuin ei mitään, uskon että 11 paukkua .45 kaliiperilla lähietäisyydeltä ainakin suututtaa karhun jos ei muuta :)

        Olen kyllä miettinyt toistakin vaihtoehtoa, metrin mittaista sotilaskivääriä eli tämä mosin nagant m44 jossa rotanhäntämäinen suolikaapin avain kiinteänä, senhän voi tökätä myös karhun persauksiin kun patruunat makasiinista loppuu.

        Halvalla saa vankan aseen muttta niidenkin tarkkuus on tuuria mutta niihin taas saa piipun vaihdettua huomattavasti helpommin kuin kiinalaiseen p.a.rynkkyyn.


    • Huhuja

      Olen kuullut, että tänä syksynä lapin metsissä nähty rynkynmallisella aseella matkassaan liikkunut metsämies. Joten miksipä ei, kunhan muistetaan aikaisemmin mainittu lippaan modifiointi 2 patruunan vetäväksi.

      Kannattaa tutustua Vepr velivenäläisiin metsästysaseisiin AK-pohjalta. http://www.lahdeniemi.fi/Sivut/Vepr-kivaarit.htm

      AK-sukuisiin aseisiin saa kiikarinkiinnityskiskon laatikon sivuun asennusta varten. Ei tukevin mahdollinen kiinnityspaikka joten kannattaa valita kevyt kiikari.

      Enkä menisi sanomaan mitään AK-sukuisten aseiden liipaisimen soveltuvuudesta tarkkoihin linnustamis-laukauksiin.

      Sekin pitää muistaa, että 7,62x39 patruunana ei ole tarkka yli 150m matkalta. Itse käyttäisin lupa-perusteluina peura/kauris-metsästys....

      • kokeilevametsästäjä

        Juu-u, tänään oli vaikea päätös mutta tyydyin kaliiperiin 7.62x53R eli ostan vanhan sotaratsun, M44 mallisen metrin mittaisen karbiinin tai sitten ehkä pitemmän sohlon mutta noita sotilaskiväärejäkin tehty niin montaa mallia että ei oikein tiedä mikä olis hjuva, pistin olla pitää, suolikaapin avain, m44 kiinteänä, sillähän karhua hyvä tökkiä persauksille ja paistaa vaikkapa makkarat pistimen nokassa ja miksei syödäkin siitä makkara, joutuu vain silloin piippuun tuijottamaan samalla kun makkaraa syö :)

        Joskus olen kyllä kinkkirynkyn omistanut, hyvä maku jäi, tosin taulu kyllä tuli käytettyä laidasta laitaan, en kylläkään kovin vakavasti sillä edes yrittäny pientä läjää tehdä, harmittaa kun joskus sen myynyt pois, samoin on käynyt M44:sen kans, myyny olen pois ja nyt sellaisen saa en taatusti mene hävittämään, viereen otan sänkyyn ja eukko saa nukkua koiran petillä :)

        Jämäkkä ase tuollainen sot.kivääri, pitkänlainen kantaa joku malli 39, tikkakoskelainen näyttää näppärämmälle mutta mikä lienee se ns. "neitipyssy" ettei vaan sellaista mene vahingossa ostamaan. Pystykorva olis jees mutta pyytävät huikeita hintoja hyväkuntoisesta.

        Todennäköisesti tyydyn M44:ään jos ei nyt todella hyvää pystykorvaa tai tikkakoskelaista yms löydy edullisesti ja varaosiahan tuollaisiin löytyy reppukaupalla. eli ei nähdä näillä mailla rynkkymetsästäjää vaan teeri voi ensi syksynä pudota vanhalla sotaratsulla ja karhulle voi laminoida kyltin kiväärin kuvasta tuonne pellon laitaan ja alle teksti "täällä määrään minä" :)


    • kok.mets.

      Muuten, mikä malli oli ns. pystykorva ja mikä ukko-pekka yms?

    • kok.mets.

      Juu, kuukkeli kertoi jo ja asekin löytyi ja vielä läheltä, M44..toivottavasti lupa tulee pian niin pääsee vielä radalle testaamaan kuinka osuu, liikoja en odota, jos ei ole tarkkuus kohdallaan niin sitten ostetaan joku toinen ja vanha rauta jääköön kaapin nurkaan säilöön..näin se on hyvä kun itse kysyy ja itse vastaa.

    • mehtä-jussi

      JUUU..kyll maar voi mettästää...radalla ar-15 on kiva peli (itse mukana RES-hommissa), Lipas-asia on hiukan pulma, kun ei ole ns "metsästyslipasta"..en tiedä mistä saa?? Ar-15 ym. joissa kaliberi esim 5,56 jne on pieni, siis kuin piekkari, tietenkin ruuti määrä iso ja keskisytytteinen..lähtönopeus yli 900m..kyllä teeri putoo ja muut linnut. Kyllä res-rynkky metsästykseen siis käy, on evullinen patruunoiden suhteen. Kyllä vanha 5,7 ja 6,16 on lintupyssyjen mersut, mutta itellä .308 johon saa nyt 6,6 g ratapaukkuja, nopeus 950m niin kyllä kelpaa..jess..

      • citymetsästäjä

        On varmaan komeeta ampua yli 900m/s nopeuksilla pienriistaa kun linnun suolistus tapahtuu jo puun latvassa. Kovat nopeudet tahtovat rikkoa linnun aika pahasti. Itse käytän .308 joka paikassa. Samalla aseella oppii ampumaan helpommin kuin vaihtamalla asetta riistan mukaan.


      • jänkhä.jönsse

        NOOO..variksia posauttelen 36 gramman slugeilla ..mossen ja benellin pumpuilla..kyllä sulat pöllyy vielä sadan metrin päässä..ja avotähtäimillä, laitoin ar-15 rautatähtäimet ja ir-.ledit..näkee kuin päivällä vielä 150meetriä..kerran posautin mettähanhen n 200 metriä korkeelle lennosta-..korkeusmittari asennettu pikkatinnykiskoon pössyn alle..jee..kyllä täällä jyrää..saakohan nuita pressupyssyjä 12-millisinä..siis puoliautomaattina..ostan heti jos löyvän..JUUU..


    • suokurki

      Itse käytän rihlakkoa, luotikaliiperina .222rem ja haulikaliiperi 12/76. Yksi patruuna riittää per teeri, koskaan ei ole tarvinnut toista luotipatruunaa.

      Edellä kehuttiin 6.16mm lintukaliiperia ja se on kyllä hyvä eli .243win. Kokemusta on kyseisestä kaliiperista toistakymmentä kautta.

    • suokana

      Sain juuri rihlapiipun 6.5x55-12/76 haulikkooni sovituksesta , Saas nähdä kuinka käy ? kun ehtii tositoimiin . Luultavimmin "vika" löytyy perän takaa kuin kaliberista ,jos ei toimi odotetusti.

      Ei mun mielestä puoliautomaatit sovi metsästykseen , ei saisi myydä ollenkaan siviilikäyttöön oli sitten mikä upseeri tausta hyvänsä .

      • ammuskelija

        Mielipiteitä on monia, mutta voisitko jotenkin perustella mitkä ominaisuudet puoliautomaatissa tekevät siitä sopimattoman metsästykseen? Onko kyseessä pelkästään tunneperäinen antipatia?


    • suokana

      Teknisesti toimii metsästyksessäkin mutta on vääriin käsiin jouduttuaan(varkaus tms.) lähinnä tappopyssy . Jospa kuitenkin on näitä 30 kpl lippaita sovitettu .

      Jos on metsästäjän vikaa niin lippaallisella suoravetolukkoisellakin kiväärillä ehtii leipomaan , Jää elukoillekin hiukan mahdollisuuksia .

    • Metsämieskövain

      Kannattaa muistaa, että suurin osa henkirikoksista on ja tullaan tekemään veitsillä. Harvassa on ne piripäät, jotka ovat metsästysaseella (lippaan koosta ja lataustekniikasta huolimatta) tappaneet ketään. Jospa tehtäisiin veitsiin muutos, että enimmäispituus 9 cm ja kärki tylpäksi.... Tuon kokoisella veitsellä pystyy kyllä nylkemään riistaeläimen, mutta ei vahingoita merkittävästi ihmistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      784
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe