puoliautomaatin hankinta metsästykseen?

tietämätön

Mites on kun metsästykseen olen ajatellut itselataavaa lippaallista kertatulta ampuvaa pienoiskivääriä. Metsästykseen sallitaan 2 lippaaseen ja yks pesään.
Mutta mites kun moniin pienoiskivääreihin mahtuu lippaaseen 5 tai 10 patruunaa joihinkin jopa 20?
Eikö nämä kaikki ole sitten tarpeettoman tulivoimaisia. Vai pitääkö lippamita rajoittaa keinotekoisesti vai riittääkö että laittaavaan lippaaseen 2 patruunaa?
Saanko ostettua aseen vaikka johon menee 10 patruunaa lippaaseen, jos muuten täytän aseen hankkimisen ehdot?
Mites teidän aseet? Paljo menee teillä lippaisiin ja miten teillä poliisit suhtautu?
Riittääkö että aselupa hakemukseen laittaavaan pelkän aseen toimintatavan? eikä mitään lipas kapasiteettia?

11

7692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AR-15 Predator

      En noista piekkareista tiedä, mutta itsellä on AR-15 (22" piippu) hankittu mesästysharrastukseen ja siinähän lippaat vetää sen 30 patia, mutta metsästyksessä on käytössä 5 patruunan lipas joka tehty vain 2 ptr. vetäväksi.

      toi poliisin suhtautuminen onkin sitten naamakohtaista, jotkut ei sano siittä mitään kun kiikuttaa esim AR:n näytille lupalappua varten, toiset nimenomaan vaativat, että aseen valmistaja ei ole tehnyt siihen aseeseen yli 10 patia vetävää lipasta...
      Ja tuohon kysymykseen lipas kapasiteetin ilmoittaminen lupaa hakiessa, niin kyllä poliisi voi varmasti ilman vihjettäkin keksiä noi rajoitukset jopa ostolupaan kirjatuksi ja sittenhän se peli onkin taputeltu että minkälaisen aseen voit ostaa ja viedä näytille!

      Siis kaliberi ja toimintatapa on ne jutut jotka siihen pitää laittaa eikä mitään ylimääräistä missään nimessä mennä rustaamaan! :)

      Mutta kannattaa unohtaa ne "mp5 / AR-15 cal .22 taktiset kiväärit" kaupan hyllyyn jos metsästys on pelkästään kirjattu lupahakemukseen, koska noi ei tuu menemään läpi näinä päivinä eikä minunkaan mielestäni tosiaan tarvitsekkaan ;)

    • yksipaukkuyksiteeri

      Juu sitä varmaan tartteekin 10 tai 15 patruunaa kun teertäkin latvaan ampuu, kun ostaa kunnon lintuaseen niin ei tartte kuin sen yhden patruunan ja kun vielä taito metsästää niin helpoa kuin heinän teko, sanoisin.

      Piekkaria ne kyllä valitsisi metsästykseen, eihän sillä lain mukaan edes saa ampua teertä vaan ainoastaa sorsaa ja sitä pienempiä..

      Kyllä vähintäänkin tulee mieleen .222 kaliiperi, en edes ottaisi .22 hornettia..no nämä on minun mielipiteitäni.

    • 12+17

      "Vai pitääkö lippaita rajoittaa keinotekoisesti vai riittääkö että laittaavaan lippaaseen 2 patruunaa?"

      Ei riitä. Metsästyslainsäädännön mukaan lippaaseen ei saa mahtua kahta patruunaa enempää. Ostoluvalla pystyt kyllä hankkimaan millaisen tahansa siinä ilmoitetun kaliiberin ja toimintatavan aseen. Mutta hallussapitolupaa et saa jos lipaskapasiteetti on liian suuri.

      Itselataavalle kiväärille luvan saaminen metsästysperustein voi muutenkin olla liki mahdotonta. On vaikea keksiä yhtään hyvää syytä, miksi metsästyskiväärin pitäisi olla itselataava. Varaudu haastattelussa siis perustelemaan miksi tarvitset nimenomaan itselataavan kiväärin ja miksei pulttilukkoinen riitä.

    • luorikko surelle

      Entäpäs jos haluaa puoliautomaatin esim hirvenmetsästykseen jossa toisen laukauksen ampuminen nopeasti voisi tulla kysymykseen, no en ole hirvestyksen ammattilainen..kuinkas nuo pulttilukkoiset kiväärit? saako niissä olla esim 5 lippaassa ja yksi piipussa metsästystilanteessa? Minun mielestäni saa samoin kuten pumppuhaulikossa saa olla vaikkapa 8 patruunaa.

      • 12+17

        "Entäpäs jos haluaa puoliautomaatin esim hirvenmetsästykseen jossa toisen laukauksen ampuminen nopeasti voisi tulla kysymykseen"

        Haastattelussa poliisi varmaankin sanoisi tähän, että tuo toteutuu hienosti kaksoisluodikon kanssa ja siirtäisi hakemuksen rastia kohdasta "itselataava kertatuli" kohtaan "kertatuli."


      • luorikko surelle
        12+17 kirjoitti:

        "Entäpäs jos haluaa puoliautomaatin esim hirvenmetsästykseen jossa toisen laukauksen ampuminen nopeasti voisi tulla kysymykseen"

        Haastattelussa poliisi varmaankin sanoisi tähän, että tuo toteutuu hienosti kaksoisluodikon kanssa ja siirtäisi hakemuksen rastia kohdasta "itselataava kertatuli" kohtaan "kertatuli."

        Joo mutta entäs tarttee vielä kolmannekin laukauksen nopeasti, ehdottaako polliisi sitten kolmipiippuista taitettavaa kivääriä? entäpäs jos ei tartte mennä haastatteluun?


      • 1+19
        luorikko surelle kirjoitti:

        Joo mutta entäs tarttee vielä kolmannekin laukauksen nopeasti, ehdottaako polliisi sitten kolmipiippuista taitettavaa kivääriä? entäpäs jos ei tartte mennä haastatteluun?

        "Joo mutta entäs tarttee vielä kolmannekin laukauksen nopeasti, ehdottaako polliisi sitten kolmipiippuista taitettavaa kivääriä?"

        Ei vaan poliisi varmaankin ehdottaisi ottamaan hitusen selvää metsästysharrastuksesta käytännössä jos tuollaisissa harhakuvissa joku tosissaan elää. Metsästyksessä ei tule tilannetta että tarvitsisi tai edes pysyisi ampumaan kohteeseen sen kolmannen tähdätyn laukauksen kiväärillä. Varmin keino saada hylätty päätös itselataavalle aseelle on juuri tämä "kolmannen laukauksen perustelu".

        Nyt oli kyse itselataavasta PIENOISkivääristä. Piekkarilla ei paljon susia tai hirviä ammuta joten nämä hirveen tai vaaralliseen riistaan tarvittavat nopeat laukaukset eivät oikein asiaa perustele.

        Miten on vaikka kyyhkyjahdissa tilanne? Eka laaki kun menee ohi niin se kyyhky ei jää odottelemaan niinkään pitkäksi aikaa, että itselataavalla ehtisi toisen kerran lasauttaa.


      • Jormaneen

        Höhöh. Sillä ei oo väliä onko ase pulttilukkonen vai puoliautomaatti. Saa luvan molempii jos syy on metsästys ja asiat kunnossa.


    • automaatti autossa

      Hirven (tai karhun) metsästyksessä jotenkin tuon puoliautomaattisuuden voi ymmärtää.
      Noissa lippaallisissa kertatuli-aseissa saa olla metsästyksessäkin vaikka 30 patruunan lipas mikäli sellaisen kokee tarpeelliseksi.
      Eli patruunamäärää ei tarvitse (enää) rajoittaa noissa jotka ampuja itse jollain keinolla manuaalisesti lataa ja virittää.

    • Vallunaattori

      Ihan jees, mutta nykyään ei myönnetä enää lupia itselataavaan piekkariin metsästystarkoituksella. Pari vuotta sitten sai.

      Ylipäätään .22 puolaariin luvan saaminen on ns. kiven takana

    • Anonyymi

      Päivitys. Luvan saa 22 puoliautomaattinen nykyään myös metsästystarkoitus. Mutta varaudu 1.5 tunnin kuulusteluun kun haet lupaa. Itse sain AR15 tyyliselle. Perustelun / syyn voi jokainen miettiä itse... Ja ei ensimmäiseksi eikä vielä kolmanneksikaan aseeksi kannata yrittää hakea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      389
      3952
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      219
      1956
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1460
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1320
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      981
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      950
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      118
      903
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      859
    Aihe