Mitä tarjota rakennusoikeuttomasta tontista?

tietämätön olen

Minulla olisi mahdollisuus ostaa sukulaiseltani rakennusoikeudeton rantatontti kaava-alueelta. Viereiset tontit on kaavoitettu loma-asunnoille, mutta koska kantatilan rakennusoikeus on käytetty niin tälle tontille rakennusoikeutta ei ole annettu. Luultavasti tontille ei siis saa ikinä rakentaa (luvallisesti) mutta ajattelimme että jos sinne jalassaunan rakentaisi vaikka joskus tai sitten käyttää maata vaan veneen säilytykseen jne. Tontti on n.3500m2 kokoinen ja siinä sijaitsee kaivo. Puusto on arvotonta hoitamatonta ryteikköä. Viimeaikoina naapuri on ollut kiinnostunut myös tuosta tontista ja nyt pitäisi äkkiä keksiä mitä tuosta voisi tarjota. Onko kellään tietoa/ideoita tuollaisen tontin arvosta/neliöhinnasta??

15

8040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfh.iu

      Arvo riippuu siitä missä päin Suomea tontti sijaitsee ja minkälaisen vesistön rannalla. Kysy omistajalta paljonko hän tontista haluaa ja mieti sitten minkä verran arvostat omaa vene- tai uimapaikkaa.

    • Mökkiläinen a

      Periaatteessa rakennusoikeudettoman tontin arvo on metsämaan maapohjan arvo puuston arvo. Eli hehtaarihinta voisi pyöriä hintaluokassa 2000 - 5000 €.

      Muut arvot riippuvat täysin ostajasta. Täytyy vaan miettiä paljonko on valmis maksamaan siitä, että saa seisoskella rannalla ja jalkojen alla on omaa maata.

      Vaikka paikka olisi hienokin, niin laittaisin tonttiin varatut rahat odottamaan oikeaa tonttia, johon saa rakentaakin. Ennemmin tai myöhemmin sopiva paikka tulee vastaan ja sitten harmittaa, jos rahat on sidottu johonkin maapalaseen, joka ei kelpaa edes pankille takuuksi.

      Oikeastaan kyseisenkaltaisen paikan ostamisesta ei ole mitään muuta hyötyä kuin että saat pitää rannalla venettä ja tehdä nuotion ilman, että pitää kysyä maanomistajalta lupaa. Kulkea, uida ja telttailla saa muutenkin.

      Jos tuot sinne jalassaunan ja se vähänkään harmittaa rajanaapuria, niin joudut siirtämään sen pois. Edes asuntovaunuakaan ei saa jätää tuollaiselle paikalla pidemmäksi aikaa ilman, että sitä siirretään silloin tällöin.

      • osta pois kuleksimas

        A höpöttää omiaan.

        Asuntovaunua saa säilyttää omalla maalla kuten venettäkin. Naapurit eivät mahda mitään.

        Talousmaan jolla on rantaviivaa, sen arvo on aivan jotain muuta kun edellinen väittää.

        Kun on vielä kaava-alueella. Kaavat voi muuttua....


    • Arvoton

      Jos kantatilan rakennusoikeus on käytetty, niin kaavan muuttumisen varaan tuskin kannattaa laskea yhtään mitään.

      Järkevästi ajateltuna palstalla ei juurikaan ole rahallista arvoa. Tosin kyllähän näistä jotkut maksavat itsensä kipeiksi....

      Periaatteessa tontin hinnassa maksaa rakennusoikeus, eikä mikään muu.

      • kaavamuutoksia

        Kaavan muuttaminen edes siirtämällä rakennuspaikkaa oman tilan sisällä hieman on vaikeaa ja usein mahdotonta, usein syynä esim. maa-ja metsätalousmaaksi kaavoitetun jokamiehenoikeudella käytettäväksi tarkoitetun rantaviiva alueen muuntuminen pätkittäiseksi jos rakennuspaikkaa siirretään. Jos kantatilan rakennuspaikkojen määrä on käytetty, maa-ja metsätalousmaaksi kaavoitetulle alueella lisärakennuspaikan saaminen on kyllä vaikeampaa kuin loton päävoiton saaminen, ei mahdotonta mutta äärimmäisen epätodennäköistä. Tavanomaiseen retkeilyyn paikkaa voi varmaan käyttää asuntovaunun parkkipaikkana, mutta pidempiaikainen säilytys ei onnistu jos joku valittaa viranomaisille. Laitureitakin on puratettu maa-ja metsätalousmailta, eli senkään onnistumisesta ei voi olla varma. Kun seuraa myynti-ilmoituksia, ei maa-ja metsätalousmaaksi kaavoitetuilla rannoilla ole kovin kummoista markkina-arvoa, ja usein ne myydään tai jo kaavoituksessa liitetään lisämaana viereiselle rakennuspaikalle. Ovat siis se osa kaavatonttia, jolle ei saa rakentaa, ja tontti siis koostuu RA-alueesta jolle rakennukset ja M-alueesta ("lisämaa").


      • ei naapureita

        Markkinat eivät toimi näin.

        Jos mynnissä on kaksi rantapalstaa jolla kummallakin on ro:ta 180m2
        Toisella on rantaviivaa 1 km ja toisella 20 m. Sitä 980m rantaviivaa et varmasti saa metsämaan hinnalla.


    • arvotonko?

      Edelliset pelottelevat. Haluavat vissiin itse ostaa lisää rantaviivaa pilkkahinnalla.
      On eri asia onkia metsässä kun omalla rannalla. Pääsee myös järven jakokunnan osakkaaksi.

      Viranomaiset eivät tule poistamaan venettä tai asuntovaunua sinun omistamalta maalta, se on aivan varma. Eri asia jos kunta sen ostaa ja kaavottaa esim. yleiseksi venevalkamaksi tai uimarannaksi.

      Jokamiehen oikeudet eivät salli veneiden pitoa toisen rannassa tai tulen tekoa. Moottoriajoneuvolla ajokin vaatii maanomistajan (ei naapurin) luvan.

      Omistusoikeus on vielä perustuslailla suojattu Suomessa vaikka ryssille maata myydäänkin.

      Maata kannattaa aina ostaa, sitä ei enää valmisteta (M.Twain)

      • Tontteja ostanut

        Jakokunnan osakkaaksi ei pääse välttämättä, jos tontilla tai tilalla ei ole osuutta yhteisiin alueisiin. Osuuksia voi tietysti yrittää ostaa, jos niitä ei ole, mutta aauotmaattisesti niihin ei pääse käsiksi, ellei niitä ennestään ole.


    • siinä se

      Joutomaan hinta on noin tonnin hehtaari.

      • assssssssssssssss

        Ei taida ihan noin olla. Naapuri saanut rannattomista tyhjäksi kalutuista, hyvin pientä puuta sisältävistä metsäpalstoista ihan muuta täällä Kanta-Hämeessä. Syynä tuntuu olevan se, että kuluja ei omistamisesta juuri ole kuin vasta silloin, kun saa metsästä puun myyntituloja. Kun noin ajattelet, niin jäät ilman kuten minäkin muutama vuosi sitten. Ajatuksesi ovat vanhemmalta ajalta, jolloin verotus oli erilailla järjestetty, eli kun joka vuosi maksettiin verottajalle kuvitellusta metsän kasvusta.


    • dfg531

      Ei ole ollenkaan mahdotonta että siihen saisi rakennusluvan kesämökille, tai jopa vakinaiselle asunnolle. Kunnantalolla vain muutetaan alkuperäistä rakennusoikeutta suuremmaksi.

    • sksklxpashg

      voi se olla mahdollista jos olet joku menestynyt urheilija tai oman kuntasi sööplumi. muuten ei rakentaminen ole mahdollista eikä tontista kannata paljoa maksaa.

    • Tontteja ostanut

      Hinta on ihan ostajan ja myyjän sovittavissa tuossa tapauksessa, ei tuollaisella tontilla ole mitään listahintaa jonka voi ilmoittaa. Joissakin kunnissa jopa jalasmökin vieminen tuollaiselle tontille vaatii rakennusluvan taikka toimepideluvan, myös asuntovaunun pitäminen samalla paikalla katsotaan jo luvanvaraiseksi.

      Tiedän, että jotkut ovat saanneet tälläiselle tontille rakennusluvan venevajalle (talas), jota on sitten hieman paranneltu.. Appiukkoni sai rakennusluvan metsäkämpälle riittävän kauas rantaviivasta ja saunalle ei missään muodossa saannut lupaa, kun hänellä oli tälläinen "hylsytontti". Minulla itselläni on yksi tälläinen tontti, johon sain vängätyksi kaavaan muutoksen ja loma-asunnolle rakennusoikeuden, mutta helpolla tuo muutos ei tullut.

      Niistä hinnoista, kuntamme myi 0,30ha:n tontin, entisen uimarannan viereiselle naapuritilalle 30000€:lla ilman minkäänlaista rakennusoikeutta. Toisaalta vastaavasti kuntamme myi 0,70ha:nrantatontin puistoalueena naapuritontin omistajalle 3000€:lla, vaikka kyseiseltä alueelta rantatonteista oli yleisesti pyydetty 70000€, kauppa tosin kaatui valituksiin eri oikeusasteissa.

      Olen ollut toimitsijamiehenä lunastustoimituksissa, kun vesijättömaita on mitattu ja lunastettu, hinnat ovat olleet tuon kokoisille alueille 1500- 3000€, mutta on muistettava, että nämä lunastetut vesijätöt monasti lisäävät tontin rakennusoikeutta. Ja joillakin alueilla on pulaa venepaikoista, joten rakennusoikeudettomatkin tontit saattavat olla arvokkaita.

    • Sakot saanut

      Asuntovaunu voi satunnaisesti olla paikalla. Jos se on siellä vaikka koko kesän ja rakennustarkastajalle kerrotaan, se lähtee kuin leppäkeihäs.

    • röyhkeys huipussaan

      asumme maatilalla josta edellinen omistaja kauheassa rahapulassa myi hehtaarin kokoisen tontin joen rannalta.tontilla on myös iso lampi. tilan rakennusoikeudet on käytetty, ja tontin ostaja haki kahteen otteeseen rakennuslupaa 100 neliön kesämökille joka evättiin. tästä huolimatta tontille on rakennettu noin 30 neliöinen mökki saunalla. vaikka tulisija vaatii aina rakennusluvan.ja monta muuta pienempää rakennusta on kahdessa kesässä noussut pystyyn.
      kun ostimme tänän tilan, meille vakuutettiin että tuolle myydylle palstalle ei saa raklentaa. hermot meinaa mennä kun joutuu kuuntelemaan jatkuvaa vasaranpauketta.
      lähetin kunnan rakennustarkastajalle kirjeen jossa pyysin käymään katsomassa näiden rakennusten luvanvaraisuudet. mitään ei ole kuulunut moneen kuukauteen.
      tontin ostaja on ns.vaikutusvaltainen henkilö, jonka kanssa ilmeisesti rakennustarkastajakin on niin hyvää pataa ettei tee asialle mitään.
      mihin instanssiin seuraavaksi voisi valittaa? mielestäni kyseessä alkaa olla virkavelvollisuuden väärinkäyttö.
      tontin ostohintakion oli naurettavan pieni, ja myyjä oli kuolemasairas kauppoja tehdessä ja kuolikin kahden viikon kuluessa kaupoista. moraalisesti pidän tätä kauppaa hyvinkin arvelluttavana, mutta lakihan ei kiellä hävittämästä omaisuuttaan kaikenmaailman haaskalinnuille.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      56
      5431
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3487
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1612
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1544
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1033
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe