Clumberinspanieli

clumberi

Tämä on aika harvinainen rotu ja omaa tietty harvinaisen rodun vitsaukset (sisäsiittoisuus, iho-ongelmat ym. sairaudet), mutta se kiinnostaisi silti =)
Onko siis jollakulla kokemuksia rodusta? Luonne? Terveys? Kannattaisiko sellainen hankkia? Ajattelin hakea sellaisen itselleni ruotsista sitten kun se on ajankohtaista, mutta olisi todella kiva kuulla mielipiteitä.

40

5401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnimanni

      Luonne on oman kokemukseni mukaan aivan ihana, mutta itseltäni jäisi clumberi ottamatta terveystilanteen takia. Koiranetistä voi terveystietoja selailla. Lonkat ja kyynäret aika huonolla tolalla. On vaikea löytää pentua sellaisista vanhemmista, joilla olisi sekä lonkat että kyynäret ok - ja vielä takana suvussakin hyviä terveystuloksia.- Itse olen päätynyt terveempiin spanieleihin

    • rotuun tutustunut

      Olen haastatellut useampia rodun omistajia ja tutustunut eri yksilöihin, niin koirapuistoissa kuin näyttelyissä :-) Terveys on lähes 0, mutta luonne puhdas 10. Pitkän, silkkisen, runsaan turkin hoito on vaativaa, koska se takkuuntuu todella helposti varsinkin kainaloiden, korvien ja hännän alta, eli harjausta se kaipaa paljon. Turkki myös likaantuu helposti, mutta turkinhoidosta innostuneelle se ei ole este. Minusta ainakin on mukavaa hoitaa koirien turkkeja ja ihailla jälkikäteen omaa kädenjälkeä :-) Aktivinen, toiminnallinen, ketterä rotu, vaikka näyttääkin kömpelöltä, laiskalta sohvaperunalta

    • clumberi

      Kiitos vastauksista =)
      Olen tosiaan huomannut suomalaisten clumbereiden huonon tason, mutta tuntuu että ruotsin puolella hommat on hoidettu vähän paremmin...?
      Turkin hoito tuskin teettää ongelmia, mulla on ollut joskus cockeri ja olihan senkin turkissa hoitamista...Eikö clumberilla ole kuitenkin vähän lyhyempi turkki kuin cockerilla?
      Voi olla, että ku pääsen seuraaviin näyttelyihin niin löydän itseni clumberikehän laidalta =)

      • edellinen vastaaja´

        Suunnilleen samaa luokkaa on clumberin kuin cockerin turkki. Kokoon suhteutettuna cockerspanielilla on pitempää, mutta laatu on sama.

        Ja Ruotsin kanta on samaa kuin Suomen, onhan kumminkin maailmanlaajuisesti harvinaiseen rotuun järkevää hakea uutta verta usein ulkomaidenkin mahdollisimman kaukaista sukua olevista terveimmistä koirista. Suomen todella pieni kanta kuolisi heti sukurutsaukseen ja perinnöllisiin sairauksiin, jos suurinta osaa jalostusuroksista (ja osaa -nartuistakin) ei haettaisi ulkomailta. Sama pätee muissakin maissa.

        Kannattaa olla kärsivällinen ja ottaa eri kasvattajiin yhteyttä jo ennen kuin narttua ollaan vielä edes astutettu. Mutta näyttelyissä kannattaa vielä käydä tapaamassa rodun omistajia ja kysyä heiltä kasvotusten tämän harvinaisen rodun hankkimisesta. Toki voit jo alkaa ottaa clumberinspanielin kasvattajiin yhteyttä ja kysyä pentu-uutisia. Mutta harvinainen rotu kyseessä, eikä pentua välttämättä heti saa.

        Onnea koiran hankintaa :-)


    • paremmat kokemukset

      täältä: www.spicetwice.com , todella vastuullinen kasvattaja !

      • kerro totuus ja juokse

        Huh, vai vastuullinen? Näkyy olevan yksi pentue tehty E(!) lonkkaisella emällä...


      • niin´in
        kerro totuus ja juokse kirjoitti:

        Huh, vai vastuullinen? Näkyy olevan yksi pentue tehty E(!) lonkkaisella emällä...

        Aiemman kommentoijan (paremmat kokemukset-nimimerkillä) mielestä vastuullisuus taitaa perustua vain ulkomuotoon.


    • Sydämenmurskaaja

      clumberinspanielit.nettisivu.org

      Omistan itse muutaman clumberin, joiden terveys on täys 10, kuten myös luonne :)

      • aller-maller

        Onko tuossa rotukerhossa (linkki) jotain vikaa-vikaa-vikaa? Siellä on kasvattajalistalla 1 suomalainen kasvattaja, 1 virolainen kasvattaja ja 1 ruotsalainen kasvattaja. Lisäksi siellä pyydetään ottamaan yhteyttä, mutta keneen? Ei vakuuta.


    • Spaanieli

      Yhdistys on vasta puoli vuotta vanha, ja linkkilista taitaa olla heille, jotka ovat jäsenmaksun maksaneet :) Yhteydenotto yhdistyksen sähköpostiin, joka sivuilta löytyy.

    • aalto

      Käsittääkseni kasvattajalinkeissä oli 2 suomalaista kasvattajaa, se toinen vaan oli suomi/viro. Varmaan just onkin niin et jäsenten linkit siellä näkyy. Ja kyllä mun järki ssanoo et ota yhteyttä yhdistykseen.... ja olihan siellä ainakin pj:n ja sihteerin yhteystiedot ja pentuvälityksen.

      • aller-maller

        Eikös yleensä lähes kaikki kasvattajat ole jäseninä omassa rotuyhdistyksessä? Ei muutaman jäsenen jäsenmaksulla saa toimintaa ylläpidettyä.


    • aalto

      No minä en kyseisestä yhdistyksestä enkä jäsenistä tiedä mutta tiedän paljon kasvattajia jotka ei kuulu oman rotunsa yhdistyksiin syystä tai toisesta. Kyllä varmaan tämäkin yhdistys julkaisee kaikki kasvattajat jotka kuuluvat yhdistykseen.
      Olen itse seurannut clumbereita ja terveyttä ja pentueita, sillä toiveena on vielä jonain päivänä omistaa Clumberi.

    • Että näin

      Eihän siellä voi olla kasvattajia linkkilistoilla montaa, kun ei niitä Suomessa ole kuin muutama! Eikös yhdistyksissä ole ihan tavalliset koiran omistajat jäseninä, siis valtaosa? Eikä heillä ole kotisivuja. Siksi varmaan linkkilista on pieni, mutta jäsenmäärä varmaankin suuri :)

      • ei tajuu

        Haloo, siellä on linkkilistalla tasan yksi Suomi-kasvattaja ja sekin kasvattanut tasan yhden pennun. Jos yhdistyksellä on tavoitteena (mm. JTO) parempien koirien kasvatus ja jäseninä on yhden koiran omistajia, ne omistajatko on vastuussa parempien koirien kasvatuksesta. En vaan tajua..


    • ?

      Kukaan ei syytä sua siitä että et vaan tajua.... JTO ja PEVISA koskee kaikkia oli jäseniä tai ei siinä ei yhdistyksen jäsenyyttä kysytä.

    • !!!

      Ei kai kukaan kasvattaja voi päättää kuinka monta pentua nartusta tulee???? Ja näkyyhän sillä kasvattajalla olevan pentuja muusta rodusta. Siis kokemusta kasvatustyöstä!

      • arka aihe

        onks kaikki clumberi-ihmiset yhtä vihamielisiä? vai rajoittuuko pelkästään yhdistys-teemaan? tuntuu olevan arka aihe ;)


    • aina joku purnaa

      Ei clumberi ihmiset ole sen vihamielisempiä kuin muidenkaan rotujen omistajat. Eikä tosta nyt heti tule mieleen, että yhdistys toimintakaan mitenkään vihamieleistä on. Hehän ovat pevisankin saaneet aikaan rodulle jotta jalostukseen ei enää pääsisi D E lonkkasia koiria ja on silmätutkimukset, polvet jne...eikö se ole kuitenkin pääasia että saataisiin tänne terve clumberi kanta?? Huomioikaa se että yhdistys on vasta perustettu, enkä tiedä yhtäkään yhdistystä tai seuraa tai mitä tahansa porukkaa, missä alkuun ei tulisi vastaan vastoinkäymisiä ennenkuin kaikki alkaa rullaamaan halutulla tavalla.
      JA tälläiset yhdistykset aina pyörii muun leipätyön ohella vapaaehtois voimin.
      Tsemppiä vaan yhdistykselle!!!!! Clumberit on mitä ihanimpia koiria.
      P.s toivottavasti suomeen saadaan lisää kasvattajia, KUNNON kasvattajia.
      tiedän monta täysin tervettä clumppia et ei rotu sen sairaampi ole kuin muutkaan,on toki tässäkin rodussa omat sairautensa niinkuin muissakin roduissa.
      nyt saa riidan lietsojat taas ärähtää :D :D

      • Kasvattaja

        Itselläni on kokemusta clumbeista yli 25 vuoden ajalta. Omat clumbbini olivat erittäin terveitä, erittäin hyväluonteisia ja erittäin korkeasti palkittuja näyttelyissä. Valitettavasti en koskaan saanut kasvattaa yhtään clumbbipentuetta. Jokainen kasvattaja aloittaa aina siitä ENSIMMÄISESTÄ PENTUEESTA eli jokaisella kasvattajalla on aina se YKSI eli ENSIMMÄINEN PENTUE. On totta, että kasvattajalla jolla on ollut useampi pentue on enemmän kokemusta, kun yhden pentueen kasvattaneella kasvattajalla. On hienoa, että rotu on saanut uuden tai uusia kasvattajia ja uuden yhdistyksen vaikka harrastajia on vähän. Nimimerkille "paremmat kokemukse", olen kanssasi täysin eri mieltä ko. todella vastuullisesta kasvattajasta. En ikinä käyttäisi jalostukseen koiraa jolla on D tai E lonkkat, 2 tai 3 kyynernivelet tai silmät tutkittu astutuksen jälkeen tai useita vuosia sitten, vaikka koira olisi palkittu näyttelyissä tai olisi erittäin hyväluonteinen. Onneksi rodulle on saatu voimaan PEVISA. Kennelliiton tietokannasta löytyy ko. kasvattajan koirien ja kasvattien tulokset. Valitettavasti olen joutunut kahdesti todistamaan näyttelyssä ko. kasvattajan kasvatien saavan EVAN luonteen takia ja toisen koirista vielä kahdesti peräkkäisissä näyttelyissä. Ei kovin vakuuttavaa ja vastuullista kasvatustyötä. Itse etsin pennun terveistä ja hyväluonteisista vanhemmista. On totta, ettei vanhempien terveys takaa tervettä pentua, mutta ainakin lähtökohdat ovat paremmat. Taidanpa ruveta katselemaan itselleni clumbbipentua vastuulliselta kasvattajalta. Jos en löydä Suomensta niin sitten tuon ukomailta, jos vaikka jonain päivänä olisin sen ENSIMMÄISEN CLUMBBIPENTUEEN kasvattaja ja saisin kenneltietoni yhdistyksen linkkejä sivulle.


      • eva koiran omistaja
        Kasvattaja kirjoitti:

        Itselläni on kokemusta clumbeista yli 25 vuoden ajalta. Omat clumbbini olivat erittäin terveitä, erittäin hyväluonteisia ja erittäin korkeasti palkittuja näyttelyissä. Valitettavasti en koskaan saanut kasvattaa yhtään clumbbipentuetta. Jokainen kasvattaja aloittaa aina siitä ENSIMMÄISESTÄ PENTUEESTA eli jokaisella kasvattajalla on aina se YKSI eli ENSIMMÄINEN PENTUE. On totta, että kasvattajalla jolla on ollut useampi pentue on enemmän kokemusta, kun yhden pentueen kasvattaneella kasvattajalla. On hienoa, että rotu on saanut uuden tai uusia kasvattajia ja uuden yhdistyksen vaikka harrastajia on vähän. Nimimerkille "paremmat kokemukse", olen kanssasi täysin eri mieltä ko. todella vastuullisesta kasvattajasta. En ikinä käyttäisi jalostukseen koiraa jolla on D tai E lonkkat, 2 tai 3 kyynernivelet tai silmät tutkittu astutuksen jälkeen tai useita vuosia sitten, vaikka koira olisi palkittu näyttelyissä tai olisi erittäin hyväluonteinen. Onneksi rodulle on saatu voimaan PEVISA. Kennelliiton tietokannasta löytyy ko. kasvattajan koirien ja kasvattien tulokset. Valitettavasti olen joutunut kahdesti todistamaan näyttelyssä ko. kasvattajan kasvatien saavan EVAN luonteen takia ja toisen koirista vielä kahdesti peräkkäisissä näyttelyissä. Ei kovin vakuuttavaa ja vastuullista kasvatustyötä. Itse etsin pennun terveistä ja hyväluonteisista vanhemmista. On totta, ettei vanhempien terveys takaa tervettä pentua, mutta ainakin lähtökohdat ovat paremmat. Taidanpa ruveta katselemaan itselleni clumbbipentua vastuulliselta kasvattajalta. Jos en löydä Suomensta niin sitten tuon ukomailta, jos vaikka jonain päivänä olisin sen ENSIMMÄISEN CLUMBBIPENTUEEN kasvattaja ja saisin kenneltietoni yhdistyksen linkkejä sivulle.

        Kasvattaja: kuka on mainitsemasi ko. kasvattaja? Ala vaan kasvattamaan, sinulta en pentua ostaisi sillä tollaiset vihjailut ja mollaamiset ovat ala-arvoisia.

        Oma koirani (ei clumberi) on myös saanut eva:n, mutta kas kummaa en ole tajunnut että se on kasvattajan vika. Olempa typerä..


      • mietis vielä..
        eva koiran omistaja kirjoitti:

        Kasvattaja: kuka on mainitsemasi ko. kasvattaja? Ala vaan kasvattamaan, sinulta en pentua ostaisi sillä tollaiset vihjailut ja mollaamiset ovat ala-arvoisia.

        Oma koirani (ei clumberi) on myös saanut eva:n, mutta kas kummaa en ole tajunnut että se on kasvattajan vika. Olempa typerä..

        Onkohan hän oikeasti clumberinspanielin kasvattaja? Todisteeksi haluaisin linkin hänen kotisivustaan.


      • kerrototuusjajuokse
        mietis vielä.. kirjoitti:

        Onkohan hän oikeasti clumberinspanielin kasvattaja? Todisteeksi haluaisin linkin hänen kotisivustaan.

        linkkihän löytyy jo tästä ketjusta ;)


      • joupijuupi
        kerrototuusjajuokse kirjoitti:

        linkkihän löytyy jo tästä ketjusta ;)

        Kunnianloukkaukseksi menee, että esität jotain henk. kohtaista kasvattajaa. Eli tarkoitan sitä, että esität toista henkilöä.


    • PISTE

      Mikähän näitä keskustelupalstoja riivaa, kun kyse on rodusta, niin toiset menee henkilökohtaisuuksiin???? Hankkikaa itesellenne elämä!!!! Eihän jokaisella kasvattajalla ole vielä tänä(kään) päivänä kotisivuja!!! Saati sellaisella, joka OLISI HALUNNUT kasvattaa.... Kakaroita palstalla, vai riidanhaluisia, kaikkitietäviä kotikoneelta parhaat neuvot antavia, jotka ei tee konkreettisesti asioiden eteen mitään????????

      • harrastuskoira

        Ite en hankkisi clumberia jos haluaisin koiran, jonka kanssa olisi mukavaa harrastaa jotain koiramaista. Kuulostaa liian haastavalta alentua tälle tasolle.


    • Ira Sarlin

      Arvoisat anonyymit asiantuntijat,

      Sain tuttavani kautta tietooni eilen, että täällä keskustellaan nimettömästi mm. kasvatustyöhöni liittyen.

      Vastaan kasvatustyöstäni sekä kannan myös vastuun tekemisistäni ja pyydän aiheesta kiinnostuneita olemaan omalla nimellään minuun yhteydessä, joko sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 0400-821018.

      Suomessa asuvien kasvattieni viralliset niveltutkimustulokset ovat nähtävissä Kennelliiton tietokannassa:

      Lonkat, tutkittu 47 koiralta:
      A=18 kpl
      B= 13 kpl
      C=8 kpl
      D=5 kpl
      E=3kpl

      Kyynärät, tutkittu 48 koiralta:
      0=25 kpl
      1=14 kpl
      2=7 kpl
      3=1 kpl

      Näiden yllämainittujen lisäksi 13 kasvattiani on röntgentutkittu ulkomailla. Kennelliitto kieltäytyy tallentamasta näiden koirien terveystutkimustuloksia tietokantaansa.

      Kasvattieni koe- sekä näyttelytuloksiin liittyvät tulokset ovat katseltavissa Kennelliiton tietokannasta http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=SPICE%20TWICE&R=109 .
      Kasvateistani 32 koiraa on läpäissyt spanieleiden taipumuskoeen tai metsästyskokeen ulkomailla. Kasvateistani 17 on palkinttu metsästyskoirien jäljestyskokeessa tai jälkikokeessa ulkomailla ja näistä jälkivaliota on 4 kpl. Kaksi kasvateistani on palkittu tottelevaisuuskokeissa ja kaksi on luonnetestattu. KTS http://www.spicetwice.com/working.htm

      Näyttelytuloksia en ryhdy erittelemään tässä, mutta mainitsen joukossa olevan lukuisinen eri maiden muotovalioarvojen lisäksi maailman- ja euroopan voittajia useilta vuosilta sekä myös useampia Ruotsin clumberiyhdistyksen erikoisnäyttelyn BIS1 tai BIS2 voittoja.

      Virallisten tapahtumien tarkoituksena on palvella jalostusta ja mittaroida sen onnistumista eri osa-alueilla. Tämän vuoksi pidän hyvänä, että noin 80% kasvateistani on osallistunut virallisiin tapahtumiin.

      En koskaan tee jalostusvalintoja jonkun yhden yksittäisen ominaisuuden, kuten lonkkatutkimustuloksen, perusteella vaan tarkastelen aina koiria kokonaisuuksina edustamiensa sukujen osana. En sano, että tämä olisi ainoa oikea tapa tehdä jalostustyötä, mutta minulle se on osoittautunut toimivaksi tavaksi.

      Mitä tulee kasvattini kahdesti näyttelyssä saatuun EVAan (ei voi arvostella) koiran käyttäytymisen vuoksi, en ollut ajatellutkaan sen olevan jalostustyön tulosta. Tosin en myöskään aiemmin tuuminut toisten kasvattien, jotka esiintyvät näyttelypaikoilla kehän lähettyvillä muristen ihmisille ja koirille, olevan välttämättä geneettisesti huonoluonteisia vaan enemmänkin väärissä käsissä. Clumberinspanielit ovat hyvin harvoin geneettisesti "huono luonteisia", vaan ovat ihmisillä, jotka eivät osaa käsitellä näitä varsin voimakastahtoisia ja omanarvontuntevia koiria, joiden ulkomuoto saattaa antaa ymmärtää jotain aivan muuta.

      Clumberinspanielit ovat ihastuttavia koirapersoonia, perusterveitä, pitkäikäisiä (yli 10 vuotta) ja varsin aktiivisia ylösajavia lintukoiria, joiden hoito saattaa poiketa jonkun toisen rotuisten koirien hoidosta. Näinollen on tärkeää, että clumberinspanielin hankintaa harkitsevat ihmiset selvittävät tarkoin ennen koiran hankintaa, mitä tarkoittaa clumberinspanielin kanssa päivittäinen elämä. Vastuunsa tunteva kasvattaja suorittaa tälläisen keskustelun huolellisesti pentutiedustelijoiden kanssa.


      Ystävällisin ja clumberimaisin terveisin,
      Ira Sarlin

    • clumppi fani

      Lainaan tekstiä "Clumberinspanielit ovat ihastuttavia koirapersoonia, perusterveitä, pitkäikäisiä (yli 10 vuotta) ja varsin aktiivisia ylösajavia lintukoiria, joiden hoito saattaa poiketa jonkun toisen rotuisten koirien hoidosta. Näinollen on tärkeää, että clumberinspanielin hankintaa harkitsevat ihmiset selvittävät tarkoin ennen koiran hankintaa, mitä tarkoittaa clumberinspanielin kanssa päivittäinen elämä. Vastuunsa tunteva kasvattaja suorittaa tälläisen keskustelun huolellisesti pentutiedustelijoiden kanssa."

      Clumppi on todellakin persoonallinen ja suurella sydämellä varustettu. Hän joka clumpin kanssa elää ja sen kanssa harrastaa laajakirjoisesti tietää millainen kyseinen rotu on.

      Heille jotka vaahtosivat niin kauheasti lonkista ja kyynäristä.. oletteko perehtynyt periytyvyys genetiikkaan? Jos ette niin ehkä olisi silloin viisainta pitää vähän pienempää suuta ja olla osoittamatta sormella ketään kasvattajaa. Eiköhän se ole näin, että se kasvattaja joka kasvatustyötä tekee niin hän se vastuun kantaa mitä koiria jalostukseen käyttää ja mitä ei.
      Jos nyt katsotaan tilannetta näin.. käytetään A-lonkkaisia ja 0-etupään omaavia koiria.. oletteko täysin varmoja että kaikille jälkeläisille tulette saamaan ne A-lonkat ja 0-etupään. Hän joka voi sanoa kyllä.. niin siitäpä vain kokeilemaan. Tarpeeksi kauan kun käytätte vain juuri näitä A ja B lonkkaisia ja terve etupäisiä niin se teidän suppeaakin suppeampi rotunne saa lisänä ah niitä yllätyksellisiä muita sairauksia pilvin pimein. Ei jalostaminen ole vain sitä että tuijotetaan lonkkia sekä kyynäriä.. siinä on katsottava paljon muutakin.
      Kun rotu on näinkin pieni kuten clumpeilla on niin pakostakin joutuu tekemään linjasiitoksia ja se on ihan tervettä kun sitä ei tehdä kokoajan tiukalla linjasiitoksella (yli 5% sukusiitos). Eikä sitä ainakaan jotta sama yhdistelmä uusitaan useamman kerran, kyllä voi sen yhden kerran kokeilla uudestaan saman yhdistelmän, mutta että sitä tuplaisi tai triplaisi niin siinä ei enää ole kysymys rodun jalostamisesta vaan jostain muusta.

      Mitä tulee siihen että jossain toisaalla olisi terveemmät lonkat ja kyynäret omaavia koiria.. ovatko ne koirat sitten rodunomaisia siitä ei voida aina mennä sanomaan juutaeikäjaata. Olen itse kulkenut jonkin verran maailmalla ja voin sanoa nähneeni erittäin epätyypikkäitäkin clumppeja jopa niin että piti miettiä onko varmasti kyseessä puhdas rotuinen vai sekoite.. koirilta puuttui massa ja ne olivat erittäin korkearaajaisia. Kuuluuko clumpin olla enempi muistuttaen cockerspanielia ym.

      Heille jotka ovat koiran omistajia, eivät kasvata rotua.. tai ovat kenties kasvattaneet yhden ainokaisen pentueen. Oletteko valmiit kantamaan täyden vastuun siitä mitä sanotte.. puhutte Pevisasta ja JTO:sta suut vaahdoten ja vannoen lisäksi uuden yhdistyksen nimiin josta näyttää löytyvän vain tiettyjä henkilöitä. Miksi teillä oli niin hirveä kiire saada ajettua läpi tiettyjä asioita liki aurinkolasit silmillä pitäen eikä välttämättä tajuttu kuinka kauas kantoiset seuraamukset asioilla tehtiin.
      Eikö asia ole näin, jotta jos yhdistys perustetaan niin silloin kutsutaan paikalle kaikki mahdolliset pienen rodun edustajat ja keskustellaan asioista yhteistuumin miettien mikä on rodulle parasta ja mikä taas ei. Näin pitäisi mielestäni toimia näinkin pienen rodun tähden eikä hajottaen sitä pientäkin porukkaa vielä resuisemmaksi kuin mitä se on ollut.
      Oppikaa ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen eikä kuten nyt .. sormella osoitellen ja suu vaahdossa paasaten.
      Ja tähän vihamielisyyteen ym. olen saanut nähdä mitä käytös on välillä näyttelypaikoilla ollut, eiköhän se ole näin että voittaa siellä kuka tahansa niin rehellisesti jokaista on onniteltava.. kuuluu jo perus käyttäytymiseen ja hyviin tapoihin.

      Se siitä.. muistakaamme jokainen se, että netissä kirjoittaminen ja sormella osoittaminen tiettyyn henkilöön ei ole sallittua.. verronkaan jos nimi mainitaan. Pitäkäämme siis keskustelu asiallisena tämän jälkeen.

      Hyvää lokakuun alkua kaikille rodun omistajille sekä kasvattajille :)

    • labarador

      Oma rotuni ja yksi maailman runsaslukuisimmista roduista, labradorinnoutaja, kuuluu Suomessa PEVISAan mutta ilman minkäänlaisia rekisteröintiä rajoittavia raja-arvoja http://www.labradori.fi/jalostus/lomakkeet/JTO_labradorinnoutaja.pdf .
      Näin on ollut koko 2000 luvun ajan ja malli on useiden kasvattajien mielestä hyvin toimiva.

      Tärkeää toki on, että jalostukseen käytetyt koirat ovat tutkittuja, mutta jalostuksen näkökulmasta on parasta jättää päätös jalostuskoirien valinnasta kasvattajalle. Kun pentueen vanhemmat on tutkittu pennunostajathan voivat vapaasti valita mistä yhdistelmästä koiransa hankkivat.

      Vilpittömästi ihmettelen miksi harvalukuinen clumberinspanieli, jonka PEVISAn mukaiset terveystutkimustulokset ovat kohentuneet ainakin tilastojen valossa merkittävästi 2000-luvulla, ollaan nyt tarkoitushakuisesti ajamassa geneettiseen kanjoniin? Kennelliiton tietokannasta on helposti nähtävissä miten clumberinspanieleiden kanta on Suomessa laajentunu geneettisesti ja kasvanut lukumäärällisesti. Suunta on siis ollut oikea.

      Nimimerkki "kasvattajan" kirjoituksen innoittamana aloin tarkastelemaan clumberinspanielipentuiden lonkka- ja kyynärniveltutkimustuloksia. Havaitsin siellä tilastoituna useampiakin esimerkkejä joissa nk huonolonkkaisella vanhemmalla oli nk. hyvä lonkkaisia jälkeläisiä. Mielenkiintoista, ettei tälläinen ole aiheuttanut ajatusta PEVISAa laadittaessa. Tälläinen tosiasia, sen lisäksi, että niveltutkimustulokseen vaikuttaa vahvasti myös ympäristötekijä ja onni ilman onnettomuuksia, kannustaa nimenomaisesti olla rajoittamatta koiran jalostuskäyttöä lonkka- tai kyynärtutkimustuloksen perusteella.

      Toivon, että tähän viestiini vastaisi joku henkilöistä (esim nimimerkki "kasvattaja") jotka ovat olleet ajamassa clumberinspanieleille erittäin tiukkoja raja-arvoja.
      PEVISA, jossa toisen vanhemman lonkkakuvaustuloksen tulee olla A tai B olisi ERITTÄIN tiukka kriteeri jalostukseen käytölle myös merkittävästi suuremissakin roduissa.

      Lähdenkin tästä koirieni kanssa lenkille. Myös 11 vuotias EE lonkkainen vaari (42 kg) jaksaa erinomaisesti kulkea mukana lenkeillämme, enkä ole koskaan ajatellut hänen olevan millään tapaa sairas.

    • sairas minusta

      Koiranäyttelyissä jo useampi rodun omistaja on kertonut minulle, ettei clumberinspanielista ole esim. valjakkohiihtoon tai agilityyn, koska sen selkä ja lonkat eivät kestä niitä. Lisäksi Amerikassa tehdyssä virallisessa tutkimuksessa clumberinspanielin pentueista suhteessa suurempi osa oli syntynyt keisarinleikkauksella kuin minkään muun spanielirodun: clumberinspanielin pentueista noin 40 % oli syntynyt keisarinleikkauksella, seuraavaksi eniten keisarinleikkauksia oli sussexinspanielilla, noin 21 %: vähiten irlanninvesispanielilla (5,5 %) ja fieldspanielilla (8,3 %). Tutkimukseen hyväksyttiin kaikki ne rodut, joiden pentueita saatiin mukaan vähintään 10.

      Ei kovin terveeltä rodulta clumberinspanieli kuulosta. Sairaaksi jalostamista, pelkkää eläinrääkkäystä.

      • Ira Sarlin

        Kiitos nimimerkkille "sairas minusta" mainion viihteellisestä kommentistasi - olet selvästikin huumorihenkilöitä :-)

        Clumberinspanieli on ylösajava- ja noutava lintukoira ja on ollut sitä lähes 300 vuoden ajan. Useat tämän rodun edustajat kykenevät toimimaan tehtävissä, johon rotu on aikanaan jalostettu mikäli koirat päätyvät omistajille, jotka tälläistä rodunomaista toimintaa koirilleen tarjoavat.

        En tiedä ensimmäistäkään valjakkoajoon jalostettua rodun edustajaa, joka kykenisi toimimaan ylösajavan- ja noutavanlintukoiran tehtävissä. Clumberinspanielien voimakas ja matalaraajainen ruumiinrakenne on tarkoitettu tiheän kasvillisuuden seassa ja pensaiden alla väsymättömästi riistan etsimiseen hajuaistin avulla. Clumberinspanielien tilava kuono on mitä erinomaisin kanalintujen noutamiseen.

        Agility on varmasti määrätyn rotuisille koirille ja heidän ohjaajilleen iloinen ja aktivoiva harrastus, mutta ei ole useankaan koirarodun rotutyypillinen laji. Aikana jolloin clumberinspanielit "luotiin" ei kenellekään olisi tullut mieleen viettää aikaansa koiran kanssa ympäri erikseen viriteltyä temppurataa touhuten. Koirat toimivat tehtävissä, jotka edesauttoivat ihmisten arkielämän laadun kohtentamisessa. Clumberinspanieleiden tehtävänä oli auttaa perhettään ruuan hankinnassa.

        USAssa, tai missään muussakaan maassa, suoritettavien clumberinspanieleiden keisarileikkauksien todellista määrää on varmasti mahdoton määritellä. Tunnen USAlaisia rodun kasvattajia, jotka nimenomaisesti haluavat narttujensa keisarileikattavan siitä syystä ettei yhtään (tuhansien dollarien astutusmaksujen) pentuja kuolisi synnytykseen sekä myös monia USAlaisia kasvattajia joiden normaaliproseduuri on antaa nartun synnyttää normaalisti.

        On upeaa kun on olemassa laaja kirjo erilaisia koirarotuja joiden joukosta jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen ja omaan elämäntyyliin soveltuvin koirarotu.


      • suret asiaa
        Ira Sarlin kirjoitti:

        Kiitos nimimerkkille "sairas minusta" mainion viihteellisestä kommentistasi - olet selvästikin huumorihenkilöitä :-)

        Clumberinspanieli on ylösajava- ja noutava lintukoira ja on ollut sitä lähes 300 vuoden ajan. Useat tämän rodun edustajat kykenevät toimimaan tehtävissä, johon rotu on aikanaan jalostettu mikäli koirat päätyvät omistajille, jotka tälläistä rodunomaista toimintaa koirilleen tarjoavat.

        En tiedä ensimmäistäkään valjakkoajoon jalostettua rodun edustajaa, joka kykenisi toimimaan ylösajavan- ja noutavanlintukoiran tehtävissä. Clumberinspanielien voimakas ja matalaraajainen ruumiinrakenne on tarkoitettu tiheän kasvillisuuden seassa ja pensaiden alla väsymättömästi riistan etsimiseen hajuaistin avulla. Clumberinspanielien tilava kuono on mitä erinomaisin kanalintujen noutamiseen.

        Agility on varmasti määrätyn rotuisille koirille ja heidän ohjaajilleen iloinen ja aktivoiva harrastus, mutta ei ole useankaan koirarodun rotutyypillinen laji. Aikana jolloin clumberinspanielit "luotiin" ei kenellekään olisi tullut mieleen viettää aikaansa koiran kanssa ympäri erikseen viriteltyä temppurataa touhuten. Koirat toimivat tehtävissä, jotka edesauttoivat ihmisten arkielämän laadun kohtentamisessa. Clumberinspanieleiden tehtävänä oli auttaa perhettään ruuan hankinnassa.

        USAssa, tai missään muussakaan maassa, suoritettavien clumberinspanieleiden keisarileikkauksien todellista määrää on varmasti mahdoton määritellä. Tunnen USAlaisia rodun kasvattajia, jotka nimenomaisesti haluavat narttujensa keisarileikattavan siitä syystä ettei yhtään (tuhansien dollarien astutusmaksujen) pentuja kuolisi synnytykseen sekä myös monia USAlaisia kasvattajia joiden normaaliproseduuri on antaa nartun synnyttää normaalisti.

        On upeaa kun on olemassa laaja kirjo erilaisia koirarotuja joiden joukosta jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen ja omaan elämäntyyliin soveltuvin koirarotu.

        Minä pidän clumberinspanielia ulkomuotojalostuksen kohteena yhtä lailla kuin vaikkapa basset houndia tai vihikoiraa.

        Mihin clumberinspanieli tarvitsee niin suurta kalloa, ettei pysty synnyttämään luonnollisesti? Miksi sen silmies sidekalvojen kuuluu olla niin paljaasti näkyvät, vaikka vedessä työskentelevän koiran silmien olisi minun käsittääkseni tärkeää olla hyvin suojautuvat (tiivillä silmäluomilla)? Miksi clumberinspanielin selän on oltava niin herkkä rasituksille, vaikka yleensä vesikoirien (vesityöskentelyyn käytettävien) rakenne on ryhdikäs rankkaa maastotyöskentelyä varten? Miksi sen lonkkien on oltava niin heikot nykyään? Miksi kaikki muut brittiläiset spanielirodut ovat samasta käyttötarkoituksestaan huolimatta niin sopivia agilityyn ja valjakkohiihtoon, lukuun ottamatta myös sairaaksi jalostettua sussexinspanielia?

        Et suostu itse myöntämään lempirodustasi, että se ollaan sairaaksi jalostettu. Osanotot tähän surulliseen asiaan, mutta näin se vain menee.

        Mutta jos yhä liian pitkälle ulkomuodollisesti jalostettuja rotuja puolustelet, niin onnea vain sairaaksi jalostamisen tukemiseen.


    • lumpin omistaja

      Nimimerkki "suret asiaa":

      Selvästikään et itse omista Clumberinspanielia, vaan muodostat mielipiteesi MUTU:lle, kuten kaikki muutkin superasiantuntijat täällä.

      Minusta on naurettavaa ottaa esiin amerikkalaisia tilastoja ja tuomita rotu niiden perusteella. Muistetaanpas nyt, että suuren veden takana ovat asiat erilailla kuin täällä meillä, AKC mm. sallii edelleen typistämisen, vaikka se on kielletty jo suuressa osassa sivistynyttä maailmaa. Toisekseen suuresti ylistetty pyhä maa Ruotsi on jalostustyössään ko. rodun puolesta tukeutunut suurelta osin amerikkalaisiin koiriin ja linjoihin.

      Selvästi et myöskään tunne rodunjalostuksen yleisiä periaatteita, joiden perusteella joitain ominaisuuksia on jalostuksella korostettu tarkoituksella alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaan. Yksikään omasta rodustaan vähänkään kiinnostunut suomalainen kasvattaja ei tarkoituksella tuota epäterveitä pentuja!

      Sitten: Clumberinspanieli ei ole alkuperältään vesikoira, vaikka sen sinne näköjään mielelläsi (omassa ajatusmaailmassasi) sijoitatkin. Clumberinspanielin selkä (lukuunottamatta joitain yksilöitä - tunnen muuten tällaisia ihmisiäkin) kestää erinomaisesti maa- ja vesityöskentelyn. Suurin osa tuntemistani Clumbereista on innokkaita ja väsymättömiä uimareita.

      Clumbereilla ei ole mihinkään muuhun rotuun verrattuna minkäänlaisia vaikeuksia synnyttää pentujaan pentujen kallon koosta johtuen. Clumberit ovat pääsääntöisesti leveitä myös takaosastaan enkä ole vielä kuullut ensimmäisestäkään tapauksesta, jossa pentu olisi kallon koosta johtuen juuttunut kiinni synnytyskanavaan.

      Haluan kutsua sinut henkilökohtaisesti tutustumaan omiin clumbereihini (tällä hetkellä 3 kappaletta). Meillä kaikkien koirien joka lonkka on A, jokainen kyynärnivel 0, silmät eivät roiku, selät kestävät pitkätkin lenkit ja uintireissut, koirat pystyvät terveillä selillään hyppäämään korkealle pöydälle täysin vaivatta ja olenpa huvikseni harrastellut agilityakin :)

      • onnea...

        Painele vain itsellesi eukkuja.


      • jatkoa...
        onnea... kirjoitti:

        Painele vain itsellesi eukkuja.

        "peukkuja".


      • eilab.

        Minulla oli maailman IHANIN, HYVÄSYDÄMISIN, KAUNEIN, KULTAISIN, clumberinarttu Bertta nimeltään ja hän oli syntymäkuuro. Ihanampaa koiraa ei ole olemassakaa(minulle) vaikka minulla muita koiria on ja on ollut. hÄNELLÄ OLI A,B LONKAT JA 0 . Ikävä kyllä hän kolmevuotta sitten koki tuskallisen kuoleman saatuaan jostain myrkkyä. Asia koski minuun kovin enkä nytkään voi surematta tätä kirjoittaa.Meillä oli myös isänsä elämänsä viimeiset vuodet, ikävä kyllä pentue oli ainoa joten kyseistä yhdistelmää ei enää saa.TIEDÄN MYÖSKIN iRA Sarlinin uutteraksi ja Vastuulliseksi luotettavaksi ja tarkaksi kasvattajaksi,vaikka ei minulla
        häneltä pentua ole ollutkaan.Terveisin kaikille glumbereitten ystäville.Eila B.


      • uskoisikohan, mm
        eilab. kirjoitti:

        Minulla oli maailman IHANIN, HYVÄSYDÄMISIN, KAUNEIN, KULTAISIN, clumberinarttu Bertta nimeltään ja hän oli syntymäkuuro. Ihanampaa koiraa ei ole olemassakaa(minulle) vaikka minulla muita koiria on ja on ollut. hÄNELLÄ OLI A,B LONKAT JA 0 . Ikävä kyllä hän kolmevuotta sitten koki tuskallisen kuoleman saatuaan jostain myrkkyä. Asia koski minuun kovin enkä nytkään voi surematta tätä kirjoittaa.Meillä oli myös isänsä elämänsä viimeiset vuodet, ikävä kyllä pentue oli ainoa joten kyseistä yhdistelmää ei enää saa.TIEDÄN MYÖSKIN iRA Sarlinin uutteraksi ja Vastuulliseksi luotettavaksi ja tarkaksi kasvattajaksi,vaikka ei minulla
        häneltä pentua ole ollutkaan.Terveisin kaikille glumbereitten ystäville.Eila B.

        Et omista noin tervettä clumberia, jos clumberia edes lainkaan. Aika erikoista, että noin "harvinaisen" rodun omistajia on täällä näin "paljon".


    • kiitos tiedosta :)

      Hei,missä sivustoilla olisi kuvia suomalaisista aikuisista koirista?
      Siis kun itseä rotu kiinnostaa kovinkin,mutta ....haluaisin koiran jolla on tiiviit silmät ja maavaraa rinnan alla enemmän.Siis onko eri linjoja tässä rodussa,vai näyttääkö kaikki suunnilleen samoilta?.Ulkomailtahan näitäkin tuodaan,niin mietin että onko koirissa siksikin eroja,että ovat eripuolelta maailmaa :)
      Kun esim.labbiksilla on sutjakampi metsästyslinja ,ja jytkympi näyttelylinja.
      Miten on koirien ihon laita,onko ihottumat yleisiä?
      Ja ovatko ne mahdollisesti helposti hoidettavissa ruokinnan muutoksilla yms.niin ettei koiraa/omistajaa suuremmin haittaa.
      Miten pitkäikäisiä ovat omanne olleet,ja viellä että pysyvätkö koirat lenkillä irti mukana,vai häviävätkö horisonttiin?

    • Teerenkiepin

      Nyt olisi clumberinspanielin terveitä ja komeita urospentuja moneen menoon varattavissa Teerenkiepin kennelistä! Lisätietoja pentueesta ja rodusta: 0404144444 tai [email protected]

    • dfdfdfdfdfdf

      Ottamatta sen enenpää kantaa clumberin terveyteen itsekin aikoinaan kovasti siitä kiinnostuin. Rotu on kuitenkin suht harvinainen, eikä pentuja ollut saatavissa ja koin se aika haasteellisena, jos olisin ollut vääränlainen omistaja tai jotain muuta ja koiraksi tulikin kultsu. Mutta noin yleisestihän lähes kaikilla koirilla on terveysongelmia, kun lukee niitä rotukuvauksia ja terveystietoja...tulee mieleen, että uskaltaako mitään ottaa...Luonteelle laitan hyvin paljon painoa.. Eipä ole juuri mitään rotua, jolla ei jotain periytyvää ongelmaa olisi. Ihastuttava koira, eikä varmaan silti siitä sairaimmasta päästä ..Vaikka koiraa ei olisi edes harvinainen, vaan jopa hyvin yleinen, sillä voi olla jopa enemmän sairauksia, juuri sen vuoksi, että sitä on jalostettu ja se on ns. muotirotu, esim. coccerit, sakemannit ja moni muu suosittu rotu..jopa kultsu, jonka omistan voi sairastua milloin tahansa johonkin periytyvään sairauteen.....Harvinaisen tai yleisen rodun jälkeläinen voi olla priimakunnossa tai päinvastoin, koskaan ei voi tietää...mutta ei voi laittaa täysin rodun piikkiin näitä sairauksia, vaan kasvattajalla on suuri vastuu ja hyvä kasvattaja tuntee myös vastuunsa. Jokatapauksessa on ikävää, että tälläkin palstalla sorrutaan toisten nälvimiseen, kun aloittaja vain kysyy ja on kiinnostunut tästä rodusta. Aivan supertervettä rotua ei ole ja ainoa, jota varmasti kaihdan, ovat pentutehtailijat, joiden emoista ei ole mitään tietoa..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      13
      1327
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1257
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1225
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1136
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe