TiG hitsaus

railo12

Jos hitsaa TIG:llä alapienan s=3-5mm, niin hiotaanko se railo koko ainevahvuudelta, jolloin tulisi täydellinen läpisulaminen? mikä on alapienan pienin sallittu mitta s=4mm, jos hitsatan luokka B?

13

3692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hitsariiiro

      Terve.
      Ei hiota, pienahitsille tehdään taivutuskoe eikä sitä kuvata, joten läpihitsaaminen ei ole tarpeellista. Riittää, että juuri on sulanut. Saako pienahitseistäkin virallisia luokkapapereita? tota en tiennytkään

    • ....i..

      Ainakin kun me hitsattiin ammattikoulussa mag ja puikko luokat 4mm alapienaan niin sitä hitsaus saumaa rälläköitiin ja sen jälkeen prässillä taivutettiin ja katsottiin, että se on sulanut koko ainevahvuudelta ja koko matkalta.

    • ews

      Eipä sitä pienaa just muuten tutkita kun murtokokeella. Siitä näkee, onko pystylevyn särmä sulanu koko matkalta.
      Näitä kokeita hitsailee ainakkii iw-hitsaajaks aikovat, hitsausmestarin tutkinnoissa on kans noita kokeita vissiin 60 kpl.
      Aikuiskoulutuskeskukset, missä näitä opetetaan, tietäävät asiat, sieltä vaan kyselemään.

    • putkijeppe

      Kävin hitsaamassa viikko sitten putkiluokat puikolla ja tigillä, niin tänävuonna on tullut alapiena putkiluokkien yhteyteen. Kysyin mitä me putkialalla niillä tehdään niin sanoivat, että on EU säädös.

      Itse hitsasin kirkkaalle ja mustalle levylle alapienan, enkä minä ainakaan rälläköinyt yhtään... eivät kyllä käskeneetkään.

      Hitsauksen jälkeen tehtiin prässissä taivutus koe, missä katsottiin, että molempien levyjen reunat ovat sulaneet ja kokeet olivat siinä.

      • putkimiäs

        itse törmäsin samaan putkiluokkia ajellessani. piena koe mustalle ja kirkkaalle. vaativat kuulemma piena kokeen kannakehitsauksiin. outoa että jos putket menevät kuvista läpi niin kannakkeet ei pysy seinässä ilman pienapätevyyksiä.


      • tuleva IW
        putkimiäs kirjoitti:

        itse törmäsin samaan putkiluokkia ajellessani. piena koe mustalle ja kirkkaalle. vaativat kuulemma piena kokeen kannakehitsauksiin. outoa että jos putket menevät kuvista läpi niin kannakkeet ei pysy seinässä ilman pienapätevyyksiä.

        Johtuu ihan vaan voimaan tulevista stantardeista, iso joku en muista mikä olikaan..

        Ei saa edes harjateräksiä liittää ilman luokkia..


    • IIIWS

      A-mitan MAX vajaus B-luokassa (SFS-EN 20042 kts. ISO 4063) -> pätee myös TIG-hitsaukseen:
      - 5 mm a-mitalle 0,5 mm
      - 4 mm a-mitalle 0,4 mm
      - 3 mm a-mitalle 0,3 mm
      jne jne., mutta kuitenkin aina ehdottomasti alle 1 mm riippumasta a-mitasta (esim. 12 mm a-mitta niin 1,2 mm ei käy vaan alle 1 mm). Pitkillä yhtämittaisilla matkoilla vajausta ei sallita eli saa olla yhtämittaista vajausta MAX 25% matkalla hitsissä. Kuitenkin jos pystytään todistamaan/näyttämään, että hyvällä tunkeumalla on kompensoitu tilanne niin voihan se a-mitta olla vaikka lähelle 0 mm, jos on täydellisesti läpihitsautunut. Lujuuslaskelmien kannalta en silti itse tykkää terävistä nurkista, jos niistä on saatavissa juohevia samalla vaivalla ja rahalla.

      Eikös se niin mene, että jos ei tehdä viisteitä eli ei edes yritetä läpihitsaamista, niin a-mitta saisi olla mieluusti vähintään puolet aineen vahvuudesta mikäli pienasauma on molemmin puolin kappaletta.

      Usein luokat hitsataan päittäisliitoksina joko levyyn tai putkeen ja helpointa asentoa on turha hitsata, jos jollakin vaativammalla saa ilmaiseksi roppakopalla niitä asentoja kaupanpäälliseksi. Taitaa pystysauma alhaalta ylös olla se yleisin. Onhan niitä luokkia hitsattu TIG:llä kokonaan ilman lisäainettakin, mutta en ole kuullut pienasaumoista luokkien hitsaamisessa, vaikkakin moni luokkahitsari ei ihan kunnollista pienaa osaa tehdä eli olisi hyvä testata sekin taito ennen luokkien jakamista, ainakin MIG/MAG-hitsauksessa.

      • IWE-Engineer

        100mm matkalla 25% max eli opettele perusasiat eka kuntoon.

        "Helpointa asentoa on turha hitsata." Ei pidä paikkaansa, koska jotkut isot yritykset vaatii niitä helppojakin jos haluat töihin ja on muitakin hakijoita samaan pestiin. mm eräs kansainvälisesti toimiva suur yritys, jossa käy useita suomalaisia reissu että kotimaan hommissa tällä korkeudella vaatii kaikki pienat vaikka PF (alhaalta ylös) 135 prosessilla kattaakin useita pätevyyksiä.

        Sillä ei ole väliä hitsaatko SL:ät ML:nä eli yksipalkoiset monipalkona. Eli kannattaa mieluiten hitsata kaikki pienat kerralla monipalkona, niin saat samalla pätevyyden yksipalkoonkin ja niitä ei ainakaan täällä työpaikoilla tarvita jos on ML:nä hitsannut. Paitsi PF pina riittää SL:nä.

        Kyllä täällä päin ainakin pienat rälläköidään ja murretaan (pätevyydet). Eikä mene minnekkään kuviin, kun on pätevyyksistä kyse. Voi olla muutenkin aika hankala pienoja kuvata jo useastakin syystä..... Korkeintaan ultra kuulostaa fiksulta. Näin siis täällä 8-12mm levyissä mitä yleensä hitsattiin.

        Näitä on paljon paperipätevyysluulohitsareita ja "hitsareita", enemmän kuin oikeita hitsareita.....

        En puhuisi saumoistakaan, koska saumoja tehdään ompelukoneella ja hitsaamalla hitsejä.

        Kätevä tapa on lyödä täppiin piena ja vetää piirtopiikillä viivat molemminpuolin, niin helpottaa tutkailua murrettaessa onko viiva hävinnyt tai toisesta viivasta mitata tunkeuma.


    • mkmknnjj.

      Orituvan laajennustyömaa oli hyvä esimerkki siitä miksi nykyinen käytäntö on tullut mukaan kokeisiin.

      • aliarvostettu taito

        Jaa, eikö liitokset kestäneet kuormia vai mikä petti? Tää tilanne voidaan kärjistää niin, että hitsausliitoksen pitää kestää tietty rasitus, paine, voima. Siksi pitää suorittaa niin kuin pitää.

        Se on ihan fysiikan lakien mukaista, että hitsausliitoksesta pitää saada sellainen, että se kestää siltä vaaditun kuormituksen.

        Lisäksi tähän kuluu metallurgiset hitsattavan aineen ominaisuudet ja siitä johtuvat lujuusopilliset asiat miten pitäisi "oikeasti" hitsata..

        Kyllähän moni kuvittelee olevansa hitsaaja, vaikka onkin pelkkä "hitsari"

        Kääntäkää edes se alapiena ylä/pystypienaksi, hitsatkaa putkea, alumiinia, rosteria, päittaisliitoksena pysty/lakilevyjä..

        Läpihitsattuna ilman juurivirheitä tietenkin, puikolla, tigillä ja magilla.

        Ei onnistu kuin tekemällä, jos sittenkään, ikinä. Se on käsityötä ja tekniikan hallintaa/ moniasteista tiedon hallintaa syy/seuraussuhteista, miksi, mitä pitäisi, miten..


    • hanskaanhitsaaja

      Metallialalla on kummallista, että on lähdetty näihin palkka-aleihin mukaan ja vaatimuksia hitsareille kiritään koko aika. Tätä vauhtia on tekijöistä kohta pulaa, kun useissa aloissa palkka on paljon korkeampi ja ei vaadi lähellekkään yhtä tiukkoja vaatimuksia tekijöiltä ja jatkuvaa testaamista.

      Kyllä jos vastuu on tekijällä/hitsarilla ja kriteerit tiukkoja tai tiukempia kuin muilla aloilla, niin kyllä silloin pitäisi palkankin olla sen mukainen.

      Esim rakennusalalla täällä pyörii alussa tuntiliksa 13€/h ylöspäin ja hitsareilla vaivaiset ylöspäin 9€/h keskimäärin molemmat ja raksalla tehtiin sentin tarkkuudella. Hitsauksissa minimaalisinkin on liikaa ja kohta varmaan lasketaan jo atomeita montako on väärin. Palkka silti huonompi? Ei ymmärrä tätä nykypäivän pelleilyä enää.

      Tätä vauhtia hitsareista on varmasti pula, ellei päättävät pässinpäät palkkoja älyä nostaa edes hivenenkään järkevälle tasolle vaatimuksiin nähden.

      • PelitPelattu

        Kyllä se olisi mukava kun olisi tyytyväisiä hitsaajia ja koneistajia. Itse olen metallialalla huomannut sen että kukaan ei arvosta sitä jos tekee kovasti töitä, vaan täysin päinvastoin.


    • läskipäädsds

      kun hitsaat pienahitsin niin heftaat sen vaikka päädyistä ja teet yhden jatkoksen tarkastus alueelle. sitten kun se on silmämääräisesti hyväksytty niin TÄSSÄ TULEE SE HIOMINEN. Monesti on helpompi murtaa levyt irti toisistaan kun "heikennät" liitosta leikkaamalla päädyt auki ja tekemällä uran vaikka 1.6 laikalla keskelle hitsiä pituus suunnassa.. Jos tota lovea ei tee niin todennäköisesti jos on onnistunut liitos niin et saa niitä levyjä irti toisistaan vaikka prässäilet ees taas. sitäkö tarkoitit?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      3578
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2201
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1985
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1662
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe