KOSKA ELÄKKEELLE

Cactus

HEI
Vaikka on vielä matkaa eläkkeelle niin haluaisin tietää koska jäisin eläkkeelle.
Olen syntynyt maaliskuussa 1959. 63 v. täytän 2022 v, jos haluan täyden
eläkkeen niin kuinka paljon tuo elinaikakerroin pidentää työssäoloa. Tai
sitten jäisin eläkkeelle 65 v.- 2024. Kuinka paljon enemmän silloin saisi
eläkettä? Olen ollut saman firman palveluksessa nyt 26 v. (yksityinen).
Edellyttäen että saan olla vielä runsas 10 v. Jos töitä riittää.
terveisin, Mari

13

1920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jatkamalla työntekoa, voit vaikuttaa eläkkeesi määrään lisäävästi, kuten olitkin hyvin oivaltanut.

      Vaikutusten laskemista varten tarvitaan tiedot karttuneen eläkkeesi määrästä, sekä kuukausiansio.

      Menepä www.tyoelake.fi sivustolle. Etusivulta löydät linkit laskureille, jossa voit arvioida karttumaa ja elinaikakertoimen vakutusta henkilökohtaisilla tiedoillasi.

      Elinaikakerroin vahvistetaan vuosittain syntymävuoden mukaan ikäluokalle 62-vuotiaana. Viimeisin vahvistettu kerroin on vuonna 1950 syntyneet, jolla kerroin on 0,98351.

    • HALUKAS AUTTAMAAN

      Olen 58-vuotias ja vanhempani tarvitsevat apua mutta asuvat toisella paikkakunnalla. Jos jään työstäni pois joulukuussa kun täytän 59 ja muutan heidän luokseen heitä hoitamaan ja haen eläkettä 63-vuotiaana, onko eläkkeeni määrä silloin se mitä tämän kevään työeläkeotteessani sanotaan? En siis kartuttaisi eläkettä enää ansiotyöllä 59-63v aikana, vaan yritän ratkaista toimeentuloni näille 4 vuodelle jotenkin toisin.

      • hfghhgssdg

        Huhhuh. Kylläpä sinun vanhemmat ovat terveitä vielä 90-vuotiainakin!


    • Karttuneen eläkkeen saat sitten, kun saavutat vanhuuseläkeiän. Tältä vuodelta kertyy työskentelystä vielä lisää eläkettä.

      Yksityisellä sektorilla karttuneen eläkkeen voit hakea 63-vuotiaana. Eläkkeeseen ei tehdä silloin varhennusvähennystä.

      Kannattaa myös huomioida onko sinulla mahdollisuutta työttömyysturvan lisäpäiville, joka takaisi ansiosidonnaisen päivärahan (työttömyyskassan jäsenyys) vanhuuseläkeikään saakka. Linkki: http://www.tyoelake.fi/Page.aspx?Section=64428.

    • Iso-Jermu Yli-Vainio

      Olen vasta vähän yli viisikymmenvuotias, ja työeläkeotteessa on ikävuosille 63-68 suurempien vuosien kohdalla suurempia summia.

      Nämä luvut on selitetty ymmärtääkseni sillä tavalla, että jatkaessani työelämässä laskenta-ajankohdan mukaisella palkalla (eli käsittääkseni viimeksi vuosi-ilmoitetun mukaisella palkalla) ne pitävät paikkansa - entä tulojen laskiessa? Jos tuloni putoavat puoleen, miten sen vaikutus lasketaan?

      Onko missään nähtävissä se työeläkesumma, jonka vähintään saan kuukausittain 63-vuotiaana eläkkeellejäädessäni, vaikken päivääkään enää tekisi eläkettä kartuttavaa työtä?

      • Työeläkeotteen ensimmäisellä sivulla on laskettu työhistoriastasi karttunut eläke edellisen vuoden loppuun mennessä. Erittely, mistä karttumasi on muodotunut, löydät työ- ja palvelussuhteittain työeläkeote-osasta. Karttumasi yhteissumma on myös luettelon lopussa. Tämä karttuma vastaa myös vanhuuseläkkeesi määrää, mikäli et enää olisi eläkettä kartuttavassa työssä tai saisi mitäään eläkettä kartuttavaa etuutta ( esim. ansiosidonnainen päiväraha, sairauspäiväraha, tutkinto ).

        Olet aivan oikeassa, vanhuuseläkearvioita varten kuluva ja tulevat työvuodet arvioidaan edellisen vuoden vuosiansioista. Mikäli ansiosi alentuisivat esim. puoleen karttuman määrä tuolta vuodelta, karttuma pienenee samssa suhteessa, siis karttumakin olisi puolet pienempi.

        Karttuma lasketaan jokaiselta vuodelta erikseen, joten ansioiden puolittuminen vaikuttaa myös vähentäen karttumaan jokaiselta vuodelta. Kuitenkin, jos saat vähentyneen palkan sijaan työttömyyskassasta ansiosidonnaista päivärahaa, siitä karttuu myös eläkettä. Karttuma työstä on aina suurempi kun etuuksista.

        Arvioita, paljonko vanhuuseläkkeesi olisi eri tulotasolla, voit laskea www.tyoelake.fi -sivulla kohdassa "Laskurit ".

        Linkki sivulle http://www.etk.fi/fi/gateway/PTARGS_0_2712_2544_233_2815_43/http;/content.etk.fi;7087/publishedcontent/publish/etkfi/fi/sisältösivut/laskurit/elakelaskuri.html


    • Iso-Jermu Yli-Vainio

      Jatkoa tuohon edelliseen - kun työeläkeotteessa on eräänä vuonna tietty summa, jonka jälkeen seuraavalta vuodelta on kertynyt joitakin kymmeniä euroja lisää eläkettä, niin miksi kokonaiskertymä on alle kymmenen euroa edellista suurempi?

      Kymmeniä euroja on kadonnut:

      Kertynyt eläke 31.12.2011 yhteensä 1.075 €/kk
      2012 59,00 €/kk
      Kertynyt eläke 31.12.2012 yhteensä 1.081 €/kk

      Tuossahan pitäisi olla 1.075€ 59,00€ = 1.134€

      Vai pienentävätkö alentuneet tulot jo ilmoitettua tienattua eläkettä? Silloinhan tuolla laskelmalla ei ole mitään merkitystä, jos viimeisenä vuonna sattuu joutumaan työttömäksi?

      • Oletettavasti on niin, että vuoden 2011 kertyneessä eläkkeenmäärässä ei ole huomioitu elinaikakerrointa. Vuoden 2012 kertyneestä eläkkeenmäärästä on vähennetty elinaikakertoimen vaikutus. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä eläkeyhtiöösi.


    • Iso-Jermu Yli-Vainio

      "Sinun kannattaa ottaa yhteyttä eläkeyhtiöösi."

      Eikö tyoelaketietaja tiedäkään? Jotenkin arvasin, ettei kanttia kertoa totuutta kusettamisesta ole.

      Hankalien kysymysten esittäminen omalla nimellä omassa eläkevakuutusyhtiössä saattaa johtaa vielä suurempaan eläkkeen tahalliseen leikkaamiseen, joten selvittäisin asian mieluummin muulla tavalla.

      Roolisi mukaisesti tietysti julkisesti Ihmettelet kysymystäni, vaikka hyvin tiedät miten asia todellisuudessa on.

      Itse en ole koskaan luottanut siihen, että saisin eläkkeeni niin kuin kuuluu, tulevan petoksen olen osannut aavistaa jo nuorena; nämä tuoreet työeläkeotteet vain vahvistavat epäilykseni.

      Joka tapauksessa eläkettäni pyritään leikkaamaan kaikin mahdollisin keinoin ja mahdollisimman paljon, jotta tekisin nöyränä töitä hautaan asti ja kuolisin pian pois häiritsemästä rikkaita veronkiertoloisia olemassaolollani.

      Jokainen uutisia seuraava havaitsee kyllä petoksen itsekin kun vähän ajattelee.

    • pumppupettää

      maanviljeliä 47v, pääseekö eläkettä nauttimaan. vastaus ei pääse, haavassa ollaan, näin me köyhät, lähetään.

    • Pudonnut

      Eipä ole hyväksytty eläkkeelle . Olen syntynyt 1950, ihmettelen miksi ei, tasan ei käy onnen lahjat näköjään

      • Heheeeee

        Olet jo 67v ,mikset ole hakenut eläkettä sun alin eläkeikäsi oli 63v ja jos vuoden vielä teet työtä niin sitte sun on pakko jo jäädä pois, ellet sitte ole yrittäjä niin sitte voit tehdä töitä hautaan asti, jos terveys pelittää ja yritys kannattaa.


    • Vastaus nimimerkille ”Pudonnut”. Työntekijällä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen, vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta lukien edellyttäen, että työsuhde on tällöin päättynyt. Jos työsuhde jatkuu, eläkkeeseen on oikeus vasta työsuhteen päätyttyä. Yrittäjältä tai maatalousyrittäjältä vanhuuseläkkeen saaminen ei edellytetä toiminnan lopettamista, riittää, että on täyttänyt vanhuuseläkeiän.

      Eläke ei tule automaattisesti maksuun, vaan se pitää hakea vanhuuseläkehakemuksella. Tässä linkki hakemuslomakkeeseen https://public.brandgate.fi/etk/etk.fi/fi/tiedostot/128734/ETkKela7001_W.pdf

      Vuonna 1950 syntyneen alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta. Jos työntekoa tai yrittäjätoimintaa vielä jatkaa tämän jälkeen, voi eläkettä kartuttaa aina 68 vuoden täyttämiseen saakka. Tämän jälkeen eläke ei enää kartu ja vanhuuseläkkeen voi hakea, vaikka työsuhde vielä jatkuisikin.

      Takautuvasti vanhuuseläkettä voidaan maksaan hakemiskuukautta edeltäneeltä kolmelta kalenterikuukaudelta, jos työsuhde on päättynyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1605
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      837
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe