Eiks ne kuolaimet satu?

Tessa.N

Miks hevosilla on suussa kuolaimet, ne on kauheen ikävän näköiset... Ja sitten kun niitä pidetään kireellä niin hevoset näyttää tosi kärsiviltä ja suusta voi tulla vaahtoo. Varmaan ne tekee kipeetä hevosen suuhun. Eiks oo mitään muuta tapaa miten hevosia vois ohjata ettei tarvis käyttää kuolaimia?

85

3311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • et tiedä hevosista..

      Ne eivät yleensä aiheuta hevoselle kipua, jos niitä käytetään oikein. Ja hevoselta tulee vaahtoa suusta, ei kuolainten takia, vaan sen takia, että hevonen kulkee niska rentona. Vaahto ja kuolaimet eivät liity toisiinsa mitenkään. Hevosilla, joilla on tavallista herkempi suu voidaan käyttää Hackamorea. Se tulee niin kireälle turvan ympärille ja siinä on paljon vipuvaikutusta niskaan että hevonen toimii ilman kuolaimia.

      • ryytty

        Kuolaimet ja vaahto kuuluvat olennaisesti yhteen:) Lapset opettaa toisiaan:)


      • Miina Elina

        se ei tunnu kivalta jos pitää vetää kuolaimia pois hevosen suusta.


      • tessa_n

        Just eilen katselin harkkakentällä hevosta, jolla pidettiin ohjat tosi kireällä. Sen oli selvästi vaikee olla, yritti vaan välttää kuolaimen vaikutusta. Veti päätä ihan rintaan ja välillä sivulle. Sääliksi kävi sitä.

        Ihan tavallinen nivel sillä oli, mutta en kyllä tajua miks niitä ohjia pitää niin hirveesti kiskoa. Hyviä kirjotuksia noi BB-jutut. Toivon että lopulta kaikki siirtyis kuolaimettomaan ratsastukseen.


      • ...
        tessa_n kirjoitti:

        Just eilen katselin harkkakentällä hevosta, jolla pidettiin ohjat tosi kireällä. Sen oli selvästi vaikee olla, yritti vaan välttää kuolaimen vaikutusta. Veti päätä ihan rintaan ja välillä sivulle. Sääliksi kävi sitä.

        Ihan tavallinen nivel sillä oli, mutta en kyllä tajua miks niitä ohjia pitää niin hirveesti kiskoa. Hyviä kirjotuksia noi BB-jutut. Toivon että lopulta kaikki siirtyis kuolaimettomaan ratsastukseen.

        Tätä kutsutaan Roll-kurriksi.


      • Anonyymi

        Joka tämäkään ei ole oikea asia. Kuolamettoman suitsen tarkoitus ei ole sattua hevosta.


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        Tätä kutsutaan Roll-kurriksi.

        Joka on vielä kauheampaa, vedetään pää luonnottomaan asentoon, aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia suomeksi ja englanniksi..


      • Anonyymi

        Kuolaimettomilla suitsista liikkuu harhaluuloja, että teho perustuu voimaan, kuten kuolaimissa. Asiasta ei kannata puhua, ellei itse ole kokeillut kuolaimettomia suitsia useaan otteeseen. Itse olen ratsastellut useat hevoset ilman kuolaimia, ja jokainen on toiminut paremmin ilman kuolaimia kuin kuolaimella.
        Hevosta ei lähtökohtaisesti ole tarkoitus repiä suusta, vaan ratsastajan tulee istua ja ratsastaa biomekaanisesti oikein, hallita oma asentonsa ja kehonsa ja osata käyttää istuntaa oikein. Et ratsasta varusteilla, vaan keholla ja istunnalla. Katsokaa videoita missä ratsastetaan ilman varusteita, ratsut toimivat kuin ajatus. Koska ratsastaja osaa käyttää omaa kroppaansa, ja sen avulla viestii hevoselle mitä ratsastaja siltä toivoo.


    • Ratsastaja99

      Kuolaimia on monen laisia mitä ohuemmat sitä pehmeämpi käsi pitää olla.Onhan kuolaimettomat suitset mutta älä kuvittele että ne olis kovin mukavat, ne vaikuttaa niskaan ja turpaan toisin kuin tavalliset suitset jotka vaikuttavat suun hampaattomaan osaan.Kuolaimet eivät satu kunhan ratsastaja ei revi ohjia, eli ratsastaja vaikuttaa tuntuuko se hevosesta ikävältä vai ei.

    • Sivustakatsoja

      Sehän siinä onkin, että kuolaimia käytetään erittäin usein väärin! Harrastajat nykivät ja sahaavat ohjilla miten sattuu. Kilpailuissa taas hevosen liikkeitä halutaan mahdollisimman tarkasti kontrolloida ja ohjat ovat niin tiukalla että soi.

      Katsokaapa kuvia esimerkiksi kouluratsastuksesta. Hevosten päät on usein kaksilla eri kuolaimilla pakotettu aivan luonnottomiin asentoihin. Ja mitä vaahtoon tulee, sitä on rinnukset täynnä vaikka kouluratsut kulkevat kaikkea muuta kuin rentona. Että se siitä kivuttomuudesta...

      • höpö

        höpö höpö! Kouluratsastuksessa kilpaillaan "kaksilla kuolaimilla" eli kankikuolain ja bridong. Ei silloin "pakoteta" luonnottomiin asentoihin, vaan hevoset ovat ratsastettuja takaa eteen, selän läpi ja nousevat edestä kevyiksi. Tämä siis silloin kun ratsastetaan OIKEASTI oikein... Siis tasolla joka on he A-tason yläpuolella...


      • sivustakatsoja
        höpö kirjoitti:

        höpö höpö! Kouluratsastuksessa kilpaillaan "kaksilla kuolaimilla" eli kankikuolain ja bridong. Ei silloin "pakoteta" luonnottomiin asentoihin, vaan hevoset ovat ratsastettuja takaa eteen, selän läpi ja nousevat edestä kevyiksi. Tämä siis silloin kun ratsastetaan OIKEASTI oikein... Siis tasolla joka on he A-tason yläpuolella...

        Totta kai haluat nähdä asian noin, jottet joutuisi kohtaamaan tosiasioita. Miksi ihmeessä sitten kaksia kuolaimia (lainausmerkit?) tarvitaan, jos niillä ei pakoteta hevosta asentoon, mihin yksillä ei pystytä. Koittaisitpa itse joskus miltä tuntuu, kun kymmenen sentin vipuvarrella painetaan terästankoa ikeniisi.

        Kipu tai ainakin sen pelko on se jolla hevosen kokoista eläintä hallitaan. Tätä monet heppahöperöt eivät halua uskoa.


    • abibö

      MOII!

      • minäsinäkökö

        MoII! joo sori meni ajatus ohi ja lähetin vaa ton moin!:)mutta vaikka olen vasta 11 olen silti ratsastanut paljon.nykyään minulla on hoittikksena ex-ravuri.ei ne kuolaimet satu jos sattuu niin hevonen anakin tämä minun hoittis kertoo siitä minulle:)


    • Viivi<3

      Samaa mieltä kuolaimet eivät satu jos se hepalle on sopiva, jollei revi ohjista. Ratsastus on taito ei voima laji! Hepalla on myös hammasloma joten oikea kuolain ei aiheuta vahinkoa suussa. AINA täytyy myös muistaa ettei ratsasta ohjilla vaan istunnalla ja pohkeilla kuten kouluratsastuksessa...

    • -anna-

      Olen samaa Muiden kanssa kuolaimista. Ei ne satu jollei käytä väärin. Mut mulle tuli mieleen yksi kysymys. Voiko kuolaimettomien suitsien kanssa käyttää rintaremmi martingaalia jos hevonen heittää päätään korkealle?

    • Heppahullu

      Kuolaimet ovat hevosen suussa tärkeässä osassa, jotta tuntuma hevosen suuhun auttaisi ohjauksess Missään kohtaa ratsastuksessa( ei ainakaan minun kohdalla) revitä suusta. Ohjat pidetään tuntumalla mutta ei niin kireällä että ne repisivät suuta. toinen vaihtoaehto on että käyttää kuolaimettomia suitsia. sitä paitsi tallilla jossa käyn ratsastus perustuu Centered ridingiin, jossa pyritään hallitsemaan hevosta istunnan avulla. Tällöin tunneillamme emme revi hevosten suuta.

      • Siililuna

        Missä tallilla käyt? Haluisin itekki kokeilla!


    • Juu tietoinen! :D

      Hevosia ei yleensä satu jos heillä on kuolaimet. Jos hevosella on herkkä suu, niin kannattaa ottaa kolmipala kuolaimet. Niin näin, hevosta ei satu.

    • -anna-

      Voiko kuolaimettomien suitsien kanssa käyttää rintaremmi martingaalia??

    • asiaaihan
      • rollkur täyskieltoon

        surullisia kuvia. miksi ihmeessä ohjia täytyy pitää noin tiukalla!?

        hevosen suu on kuitenkin pehmeä ja siihen saa tuntuman vähemmälläkin väkivallalla. ilmeisesti raha ja maine sanelee säännöt ja oikeuttaa tähänkin eläinrääkkäykseen. ei ihme että ratsastajien kasvot on peitetty, minuakin hävettäisi...


    • assi

      Et tiedä mtn hevosista....

      • asiaaihan

        Tiedän aika paljonkin. Ja lisäksi minulla on silmät päässä.


    • Asiaaihan on oikeassa, kuvissa hevosen pää on luotilinjan alapuolella, jolloin hevonen ei näe eteensä vaan joutuu menemään vain ratsastajan ohjeiden mukaan, vaikka ratsastaja ohjaisi hevosen esim. toisen hevosen perään.

    • minä

      Kuolaimilla annetaan erillaisia apuja hevoselle, kuten esim. pidetteet. Kuolainten ja ohjan avulla myös asetetaan ja taivutetaan. Kuolain ei satuta hevosta mitenkään, jos niitä käyttää oikein. Muistathan että puolipidäte ei ole sama asia kuin ohjista repiminen/kiskominen. Puolipidäte ei satu hevosen suuhun, toisin kuin sahaus yms.
      Ohjat pidetään kireällä, jotta saataisiin pitävä tuntuma, joka säilyy kyllä pidemmälläkin ohjalla mitä valitettavasti yleensä näkyy. Varsinkin kuoluratsastajan täytyy antaa hiukun pidempää ohjaa, jotta pää voisi laiskeutua peräänantoon. Ja ihan tiedoksi, kuolaimet eivät liity "kuolaan".

    • Sanna S.

      HUOH! Miksei ilman kuolaimia voisi ratsastaa jos hevonen toimii paremmin? Mikä PAKKO sekin on nykyisin? EIkö kukaan osaa olla erilainen?..
      "Mahdottomatkin" hevoset toimivat paremmin ilman, sanon kokemuksesta.
      Hevosta ratsastetaan istunnalla, painolla, avuilla , ei OHJILLA :)
      ;--) Itse ratsastan ilman kuolaimia, koska paljon mukavempaa hevoselle.
      Peräänantoon voi ratsastaa ilmankin kuolaimia.
      Vipuvartinen hackamore ei olekkaan kuolaimeton! :) Se on kuolain siinä missä muutkin, koska siinä on vipuvaikutus. LG Bridle taas on kuolaimeton , samoin leuan alla ristiin menevät Bitless Bridlet.

      Aloittajan kanssa täysin samaa mieltä oleva!

      • suski96

        hmmm.. HACKAMOREA EI SAA LAITTAA KIREÄLLE! EIKÄ LÖYSÄLLE VAAN SOPIVAKSI NIINKUIN RIIMUKIN! TAI NO MIKÄS SIINÄ.. JOS HALUAA MURTAA NENÄLUUN! KUOLAIMILLA SAADAAN OIKEIN KÄYTTÄENKIN 90 ERI VAIVAA JA ONGELMAA... -.-


      • kasiro

        Minä ratsastan pääasiassa ilman kuolaimia. Uuden hevosen kanssa aloitan kaksilla ohjilla. Toiset, joita käytän, on kuonohihnassa ja varaohjat normaalisti kuolainrenkaassa. Hackamorea en ole käyttänyt koskaan, en edes osaisi. Normaaliohjat ovat vain varalla, jos hevonen sattuisi ryöstämään. En tosin ole montaakaan kertaa niitä tarvinnut. Kun tiedän hevosen pysyvän hallinnassa pelkällä kuonohihnalla jätän kuolaimet pois.


    • xx

      Kuolaimet eivät aiheuta kipua, ellei niistä revitä. Tähän on yleensä verrattu sitä, että ihminen tunkee lusikan poikittain suuhun ja repii siitä. Tätäkin voi soveltaa ja huomata, että lusikka suussa ei satu, jos siitä ei revi, vaan pitää pienen paineen. Sama homma kuolaimen ja hevosen suun kanssa.

      Täällä on myös esitetty vaihtoehtona kuolaimettomia, mutta nekään eivät sovi kaikille. Olen itse kouluttanut hevosia ratsuksi, ja olen aina aloittanut kuolaimettomilla. Useammassa tapauksessa hevoset kuuntelevat vaikka päitsillä kaikkia pidätteitä, mutta yksi ollut sellainen, että siitä ei tullut mitään. Kyseinen hevonen aloitti ryöstelyn, ja se saatiin lopetettua vasta, kun laitettiin kuolaimet. Niillä on myös se hyvä puoli, että vaaratilanteita tulee vähemmän, kun hevosen saa oikeasti hallittua, vaikka se ryöstäisikin. Hevoset kuitenkin kuuntelevat yleensä paremmin, jos esim. ryöstäminen tai muu huono käytös aiheuttaa hieman kipua, ja näin myös oppii tavasta nopeammin pois, kunhan kuitenkin oikeasta käytöksestä saa tarpeeksi kehuja.

      • Sivustakatsoja

        Asiallinen kommentti. Useimmiten vastaus kritiikkiin on tälläkin palstalla nähty "et tiedä hevosista mitään". Se lähinnä paljastaa omien perusteluiden olemattomuuden.

        Vaikka kirjoitinkin, että hevosta hallitaan kivulla, uskon kyllä mitä sanot kouluttamisesta. Kyllä hevonen saadaan tekemään asioita hyvälläkin kunhan kouluttaja vain on kärsivällinen ja lempeä. Luultavasti kaikkien taidot vain eivät siihen riitä. Olen myös nähnyt sellaista hevosten kohtelua, josta saattoi vain todeta, että tarkoitus olikin alistaa hevonen ja jopa tahallaan aiheuttaa sille kipua. Sellaisen kohtelun jälkeen luottamus ja kuuliaisuus eivät välttämättä niin vain palaudukaan.


    • hevostentakia

      Tässä mielenkiintoinen linkki, varsinkin kuolaimien kannajien kannattaa lukea ja miettiä asiaa. kannattaa lukea myös muut jutut aloitussivulta. http://koti.mbnet.fi/mikkoas/

    • xx

      Ylläolevassa linkissä on kyllä paljonkin asiaa, mutta olen henk. kohtaisesti yhä sitä mieltä, etteivät kuolaimet oikein käytettyinä aiheuta kipua. Jos suuhun luo pienen paineen, se ei käy kipeää. Jos ohjista repii, sattuu se suuhun ja saamarin paljon. kyllähän noilla kuolaimettomillakin kipua saadaan aikaiseksi, kunhan tarpeeksi kovaa revitään.

      • Sivustakatsoja

        Ei varmaan suussa lepäävä kuolain kipua aiheutakaan. Eikä kevyt paine kun se painautuu suupieliä vasten. Mutta yhtään kovemmin vedettäessä ja hevosen turvan ollessa lähellä rintaa kuolaimen keskiosa osuu helposti kitalakeen ja silloin sattuu. Samoin kankikuolaimet, joiden vaikutus perustuu vipuvarteen aiheuttavat helposti kipua painuessaan ikeniä vasten. Ohjista vetäessä ei välttämättä tiedosta kuinka vipuvaikutus moninkertaistaa kuolaimen tehon.

        Allekirjoitan siis sen että kuolaimet sinänsä asetettuna oikein paikoilleen eivät aiheuta kipua. Mutta kuolaimet yhdistettynä taitamattomaan ohjien käyttöön on hevosen kannalta kivulias yhtälö. Tutkimuksissa on todettu ratsuhevosilla melkein järjestään olevan vaurioita ikenissä ja hammasluussa, kaikki se kuolainten ansiota.


    • ei ne satu

      ei ne satu

      • kannattaa!!!!!!!!!!!

        ainiin, jos haluut tietää että sattuuko ne niin pistä kuolaimet suuhus ja pyytä jotain kiskaseen vähä ohjista.


    • <<<

      jos itte ratsastais ja harrastais sitä käyttäis kuolaimia

      • Eläimen ystävä

        Jos vaihtoehtona on satuttaa hevosta ja aiheuttaa sille suuhun vammoja, jätän mielummin ratsastamisen väliin. Kuolaimet voi sitä paitsi satuttaa hevosta vahingossakin jos ohjat jää kiinni jonnekin tms.


    • öööööööäöäö

      Hevosilla pidetään kuolaimia jotta niitä on helpompi ohjata.
      Kuolain ei satuta hevosta ja hevosen suusta tulee vaahtoa aivan eri syystä.
      Hevosta voi myös ohjata jalkoilla joka on haastavaa;)

      • julma varuste

        On se kiva kun te asiantuntijat osaatte sanoa, ettei kuolain satuta. Hevosten ilmeet puhuvat usein ihan toista.

        Luonnonvaraisilla eläimillä ei kyllä näe vaahtoa suupielissä, elleivät sitten ole vesikauhuisia, joten kyllä ratsastus sen vaahdonkin saa aikaan. Ja kun kuolaimet pitävät suupielet koko ajan vähän auki, vaahto tulee suusta ulos.


    • sadbuttrue
    • --

      Kuolaimet eivät satuta hevosia, paitsi jos niitä käytetään väärin.

    • Kuolaimet suuhun!

      Joku voisi tulla minulle laittamaan kuolaimet suuhun ja nykimään niitä niin kerron sitten teille että sattuuko se ja miltä tuntuu! Mutta otathan ne sitten pois suustani myös kun pyydän? :D .... Hetkinen... Enhän voi pyytää jos suuni on täynnä kuolainta.... :o

      • Saaga

        Ihmisellä on ihan erinlainen suu ku hevosella!


    • caballera

      Kuolain on hyvä silloin, kun ratsastetaan lyhyillä ohjin. Se saa syljeneriyksen käyntiin, joka pistää hevosen nieleksimään, joka taas rentouttaa niskaa ja selkää.

      Jokainen voi itse laittaa kuolaimen suuhun ja kokeilla pientäkin tuntumaa, ei tunnu hyvälle. Eri asia toki ratsastaa aivan pitkin ohjin.

      Jos hevonen myötää, eli taivuttaa niskansa niin, ettei ohja ole tiukalla, vaikka onin lyhyt, voi jokainen päätellä, ettei sitä silloin satu.

      Itse ratsastan kuolainten kanssa noin pari kertaa viikkoon, juuri tuon syljenerityksen takia, ja jumpaksi, silloinin käytän kolmipalakuolainta.

      Normaalisti ratsastan ihan naruohjalla, hevonen tuntee kun ohja koskettaa kaulaa ja osaa kääntyä sen perusteella. Ei mitään ongelmia, ja heppani ei ole mikään maailman helpoin, päinvastoin, selästä olen tullut alas useammin mitä jaksan laskea. Mutten kertaakaan kuolaimetta ratsastaessa! Näin menee yli esteet yms. Ehkä vielä joskus osaan ratsastaa ilman suitsia.

    • lm

      Koittakaa kaikki sellasta, että otatte kuolaimen nyrkkiin (sillain että nyrkki vastaa hevosen suuta), ja kaveri ottaa ohjista kiinni. Vertailkaa sillain erilaisia kädenkäyttötapoja. Näin saatte selville kuinka paljon se sattuu tai ei satu :)

    • 7vuottarats.

      Meille opetetaan tunneilla, ettei saa repiä tai kiskoa, tai ottaa tasapainoo hevosen suusta, koska se voi aiheuttaa kipua. Muuten se ei aiheuta ja verratkaas ihmisen ja hevosen suuta. Meil ihmisil on ehkä vähä erilaisempi suu ku hevosella. Kyl kuolaimet on tehty niin että ne aiheuttas mahollisimman vähä kipua. ja huomioikaa et hevosel on pehmeämmät hulet jaja. ei hampait takaa. Kyl hevonen kertois, jos sattuis. Ja meille on sanott et jos tukea tarvii ni harjasta kii.. et sillee! Ne jotka ei oo ratsasan ei välttämättä ymmärrä, mut menkääs selkään ni opitte! Hevosta ratsastetaan muillaki avuilla ku suitsilla. Ja jos ohjat rönöttäs iha löysänä miettikää mite paljo tulis vahinkoa. Hehaa. annetaa hevosten viedä :D::DD sitäks HALUUTTE? kyl me harrastajat tiietää. Hevosille en halua mitää pahaa ne o mailman ihanimpia otuksi

      • caballera

        "Ja jos ohjat rönöttäs iha löysänä miettikää mite paljo tulis vahinkoa. Hehaa. annetaa hevosten viedä :D::DD sitäks HALUUTTE? "

        Jumalauta, ei hevosia käsitellä voimalla vaan psykologialla. Itse ratsastan aivan löysin ohjin naruriimulla maastossakin ja toimii. Kuolain ei saa olla mikään "jos heppa ei muuten tottele"-juttu.


      • Saaga
        caballera kirjoitti:

        "Ja jos ohjat rönöttäs iha löysänä miettikää mite paljo tulis vahinkoa. Hehaa. annetaa hevosten viedä :D::DD sitäks HALUUTTE? "

        Jumalauta, ei hevosia käsitellä voimalla vaan psykologialla. Itse ratsastan aivan löysin ohjin naruriimulla maastossakin ja toimii. Kuolain ei saa olla mikään "jos heppa ei muuten tottele"-juttu.

        "ei hevosia käsitellä voimalla vaan psykologialla. Itse ratsastan aivan löysin ohjin naruriimulla maastossakin ja toimii. Kuolain ei saa olla mikään "jos heppa ei muuten tottele"-juttu"

        Ei todellakaan saa olla.Jotkin hevoset ovat niin tottelevaisia että niillä ei tarvitse edes mitään varusteita. Itse ratsastin yhdellä ponilla kerran ilman mitään riimunnaruja tai muita varusteita. Pelkkä riimu oli päässä. Hevoset toimii enemmän paino- ja pohjeavuilla kuin kuolaimilla.


    • Kiira(:

      Hei! Teillähän on vapaaehtoinen, "Kuolaimet suuhun!" nimimerkillä kirjoittanut!
      Nyt vaan joku nokkela heppatyttö suitsimaan hänet niin saamme tietää! :D

    • Saaga

      Eivät kuolaimet satu hevoselle jos ne ovat oikean kokoiset ja niitä käyttää oikein. Vaahto ja kuolaimet eivät liity toisiinsa mitenkään.
      Serkuillani on 24-vuotias suokkitamma. He eivät tiedä paljoa hevosista ja en tiedä miksi he ostivat sen. Sekin alkoi aina ratsastettaessa nykimään päätä tai yritti lähtä viemään. Sitten vaihdoin sille vähän pienemmän kuolaimet, jotka sillä on ollut nuorempana ravisuitsissa ja niissä on kumitutit. Heti alko toimiin paremmin ja nyt voin jo laukata sillä ilman että lähtee viemään (ennen en edes yrittänyt mennä laukkaa kun jo ravissa yrittää lähtä viemään).

    • Mäinevaan

      Ratsastukseni olisi erittäin vaikeaa maastossa ilman kuolaimia:)) Viimeksi tänää olisin varmaan kuollut ilman niitä.Niinomutta ne ovat hyvät jos niitä käyttää oikein:)

    • selvyyshän se

      Sattuvat.

      Miksi ihmeessä 500-kiloinen eläin tekisi mitä 50-kiloinen ratsastaja haluaa, jos tällä ei olisi jotakin millä tuottaa kipua. Eli kuolaimet, kannukset ja raippa.

      • caballera

        Siksi kun se on laumaeläin ja taipuvainen tottelemaan korkeampaa auktoriteettia?

        Nimim. ilman satulaa ja suitsia.


      • selvyyshän se
        caballera kirjoitti:

        Siksi kun se on laumaeläin ja taipuvainen tottelemaan korkeampaa auktoriteettia?

        Nimim. ilman satulaa ja suitsia.

        Varmaankin juuri siksi. Vaan mikäpä hevonen ei mieluiten olisi itse se korkein auktoriteetti...?


      • caballera
        selvyyshän se kirjoitti:

        Varmaankin juuri siksi. Vaan mikäpä hevonen ei mieluiten olisi itse se korkein auktoriteetti...?

        "Vaan mikäpä hevonen ei mieluiten olisi itse se korkein auktoriteetti...?"

        hevonen on laumaeläin, ja laumassa vain yksi on pomo. Näillä muilla on sitten turvallinen olo (hehheh) kun joku muu päättää niiden puolesta. Ja ovat ihan tyytyväisiä. Näin avarassa luonnossa.

        Itsellä on ollut pitkän aikaa ylläpidossa juuri sellainen hevonen, jolla ei ole ollut selkeitä rajoja pienenä. Siitä on tullut todella epävarma itsestään, vaikka onkin hirveän riippuvainen laumasta ja muista hevosista, hakee kokoajan rajojaan. Ei luota ihmiseen jos ihminen ei ole selkeä johtaja, minuun luottaa koska asetan rajat. Aiempia omistajia on pukitellut alas selästä koska eivät ole osanneet olla "laumanjohtajia". Kuitenkin hevonen on pohjimmiltaan ihan reppana joka ei itse haluaisikaan olla auktoriteetti, juuri sen epävarmuuden takia.


    • heppatyttåååå

      Tietenkin sattuu jos ohjista revitään, mutta jos osaa ratsastaa pehmeällä kädellä se ei satu :)

    • Kyllä ne kuolaimet vaahtoon liittyvät mitä suurimmassa määrin. Kun kuolain liikkuu hevosen suussa, vaikka sitten miten pienillä ja kevyillä liikkeillä, hevosen sylki vaahtoutuu ja pursuaa ulos. Enpä ole vielä koskaan nähnyt hevosen suun vaahtoavan ilman kuolaimia, ja olen harrastanut hevosia noin 25 vuotta. On totta, että kuolaimilla voi satuttaa hevosta pahastikin, mutta kuten moni on jo sanonut, oikein käytettynä ne eivät tuota kipua. Jos hevoseen sattuu, se kyllä osoittaa sen.

      Olen silti tiettyyn rajaan yhtä mieltä siitä, ettei hevosta ratsasteta suitsilla ja satulalla, vaan muilla keinoilla. Omillani en tarvitse edes riimua, vaan hallitsen ne pelkillä paino- ja pohjeavuilla. Olenpa joskus käynyt jopa maastossa niin ettei hevosella ollut päässään yhtään mitään. Ei suitsia, ei riimua eikä edes kaulapantaa. Eivätkä omanikaan ole siitä helpoimmasta päästä.

      Mutta yritäpäs saada hevonen peräänantoon ilman suitsia. Turpahihna ja ohjat, kyllä onnistuu, mutta riimu ja naru? Saa olla jo melkoisen etevä jos riimulla aikoo saada hevosen kunnolliseen peräänantoon.

      Joku valitti, että on luonnotonta hevoselle olla kaula kaarella, mutta itse asiassa kaikki kouluratsastusliikkeet ovat hevoselle luonnollisia temppuja joita näkee tavallisissa luonto-ohjelmissa. Niissä oriit kulkevat kaula kaarella yhtenään kosiskellessaan tammoja, ja ne hevoset kulkevat sivuttain (=pohkeenväistöä) joko leikkiessään tai riitatilanteissa väistellessään toisiaan. Eräässä ohjelmassa esiteltiin kaikki liikkeet mitä kouluradoilta löytyy, aina piaffeen ja passageen asti, ja jokaisen liikkeen jälkeen näytettiin miten villit hevoset tekivät samat liikkeet omia aikojaan. Tietenkään ne eivät kulkeneet kaula kaarella tai sivuttain kauaa kuten ratsastettaessa, mutta ne tekivät sen kuitenkin. Ihminen on vain opettanut hevoset tekemään luonnollisia liikkeitään käskystä.

      Ja mitä tulee kireisiin ohjiin, jotkut ratsastajat todellakin pitävät ne kireällä, mutta usein ohjat ovat todellisuudessa vain kevyellä tuntumalla vaikka asiaan perehtymättömän silmin katsottuna ne näyttävätkin olevan kireällä.

      Huomauttaisin vielä asian vierestä, että jos haluatte tietää miten hevonen oikeasti liikkuu luonnottomasti, katsokaa ravihevosia. Yksikään villi hevonen ei ravaa sellasta vauhtia kuin ravurit. Hevoset ravaavat luonnossakin, kylllä, mutta kun vauhti kasvaa tarpeeksi, se vaihtaa laukaksi. Ainoastaan ravihevoset opetetaan toimimaan luonnottomalla tavalla ja pysymään ravissa vaikka olisi helpompaa laukata.

      • sivustakatsoja_

        Heti kun löydät sellaisen videon, missä villihevoset tekevät ruohoarolla piaffipiruetteja kolmen laastisäkin verran ylimääräistä painoa selässään niin linkitä ihmeessä! ;)

        Raveista olen samaa mieltä kuin sinäkin, mutta ei kouluratsastus paljon jää siitä jälkeen. Kyseenalaista koko hevosurheilu. Tai sitten pitää ottaa se kanta, että kun kerran tiikerit hyppivät ja kiipeävät viidakossa, ne voi panna tekemään samaa sirkuksen areenallakin. Ja mikäs hätä delfiineillä allaspahasissaankaan, ilmahyppyjä ne siellä tekevät kuten valtamerissäkin... Vai miten?


    • Linkittäisin varmasti jos muistaisin mikä ohjelma oli kyseessä. Haluaisin itsekin nähdä sen uudestaan. Eikä tuossa aiemmin ollutkaan puhetta selässä olevasta painosta vaan liikkeistä. Kouluratsastusliikkeet ovat luonnollisia, ratsastajan kantaminen onkin sitten toinen juttu, siinä olet kieltämättä oikeassa.
      Tuo mainitsemasi piaffipiruetti esiintyi myös siinä ohjelmassa. Vain muutama askel oriiden uhkaillessa toisiaan, mutta kuitenkin.

      Tiikerit hyppivät, totta, mutta eivät tulen läpi kuten sirkuksissa usein näkee. Tai jos joku saaliseläin työntäisi päänsä niiden hampaiden väliin, ne takuulla rouskauttaisivat siitä itselleen aterian.

      Villejä delfiineitä olen (työni puolesta) nähnyt luonnossa useitakin kertoja. Ne kyllä hyppivät, mutta eivät niin korkealle kuin delfinaarioissa. Esteiden yli ne eivät luonnossa hypi, koska merissä ei tavallisesti ole esteitä, eikä ainakaan sellaisia mitä niiden ei olisi helpompi ja turvallisempi kiertää. Mikään luonnollinen tarve ei vaadi niiltä korkeita hyppyjä vaikka ne siihen pystyvätkin. Luonnossa niiden hyppykorkeus jää yleensä maks pariin metriin, joskus keskenään kisaillessaan voivat loikata korkeammallekin, mutta eivät muuten. Sameissa vesissä ne eivät hypi ollenkaan koska eivät ilmasta käsin tiedä mitä vastassa on kun sukeltavat uudestaan. Ne eivät myöskään kävele pyrstönsä varassa kuten delfinaarioiden eläimet.

      Mutta nyt alkaa mennä jo ihan kunnolla pieleen aiheesta... Alunperin oli puhetta kuolaimista, nyt on puhe kääntynyt delfiinien temppuiluun.

    • Jäi tuossa mainitsematta, että villit hevoset eivät myöskään hypi esteiden yli jos ne vain mitenkään on mahdollista kiertää. Eivätkä laukkaa sievällä ympyrällä kuten vikellyksessä. Jos nyt pitäisi sanoa mikä sitten on kaikkein luonnollisin ratsastuksen muoto, niin tavallinen ratsastelu maastossa olisi melko vahvoilla. Ei esteitä eikä temppuilua, vaan vapaata kuljeskelua poluilla ja ehkä luonnon niityillä jos sellaisia sattuu olemaan. Ilman satulaa ja kuolaimia.

      • sivustakatsoja_

        Minäkin mielelläni kulkisin siellä niityllä hevosen kanssa. En välttämättä edes hyppäisi selkään vaan katsoisin vain ja ihailisin.

        Mitä kuolaimiin vielä tulee, harvemmin tiedostetaan että tavalliset nivelkuolaimet satuttavat helposti hevosen kitalakea. Kun ne ovat paikoillaan ja ohjat ovat pitkinä, eivät ne varmaan ihmeemmin hevosta häiritse. Mutta heti kun hevosen pää tulee lähemmäs rintaa ja kuolaimiin kohdistuu vetoa ohjista, nivel taipuu ja vähänkin huolimattomalla tai kovakouraisella ohjasten käytöllä tökkäisee hevosta suuhun. Ratsastajalta tämä voi jäädä huomaamatta, hän kun ei näe hevosen suuhun. Kolmipalakuolaimissa ongelma ei tietenkään ole yhtä suuri.


    • Tuosta olen samaa mieltä. Meillä käytetään suoraa, pehmeintä mahdollista kumikuolainta molemmilla ja toimivat paljon paremmin kuin millään metallikuolaimella. Luulen, että melkoisella määrällä hevosista käytetään kovempaa kuolainta kuin mitä ne tarvitsisivatkaan.

    • Shcinneks

      Tässä videoita JOTKA KANNATTAA KATSOA!

      Miten kuolaimet vaikuttaa?
      http://www.youtube.com/watch?v=0a-aV0Rsxmg
      http://www.youtube.com/watch?v=lkxOp_xfVEg

      Ilman kuolaimia peräänantoon
      http://www.youtube.com/watch?v=_XO3SeAEgq8
      http://www.youtube.com/watch?v=j32JFm3ktnI&feature=plcp

      Kuolaimet ovat hevosen suussa aina vieras esine, eikä niitä vaadita oikeasti _mihinkään_. Hevosen saa peräänantoon ilman kuolaimia, hevosta ei tarvitse hallita ja kontrolloida kuolaimella. Hah, nykymaailmasta vaan alkaa puuttumaan se AITO hevosmiestaito.

    • Ylläoleva

      Ja LG EI OLE SAMA ASIA KUIN HACKAMORE:
      *lukee LG:iden sivuilla*

      "LG Bridlen säädettävyyden ja kärrynpyörien ansiosta se toimii eri tavalla kuin Hackamore".

    • Venkkuuuuuu

      noniin voin ratkaistatämän sillä olen ratsastanut 2v asti.

      Kuolaimet hevosen suussa, ne ei satu koska kuolain tulee siihen kohtaan jossa hevosella ei ole hampaita. Mutta jos niitä repii ja silleen, kyllä sesattuu ku mietit että sulla on herkkä suu ja kova metalli repii sun ikeniä ... VARMASTI SATTUU!

      Jos ratsastat ekan kerran kannattaa ottaa kuolaimet ja joku taluttamaan.Olit miten vanha tahansa. Kun olet varempi ratsasta yksin joku vierelläsi. Sitten voit ratsastaa yksin kentällä tai jossain missä sinua katsotaan mutta ratsastat ite. Saman voi tehdä myös kuolaimettomalla. Ajattele kaikki kuin hevonen jos olet epävarma vaikka tässä tapauksessa että ''sattuuko kuolain''.

      Ja ratkaisu on: Kuolaimet ei satu jos niitä käyttää oikein.

    • K..pää!!

      Ihana olis antaa K,,,suuhus!

      Seisoo koko ajann!!

      • Ihana Heppa

        Ihana on ilmeisesti Heppa, saanko imeä Sua ja Heppaa?


      • Poitsuja
        Ihana Heppa kirjoitti:

        Ihana on ilmeisesti Heppa, saanko imeä Sua ja Heppaa?

        Rakas sisoo koko ajan, Pidätkö myös Koiralapsista?


    • Riippuu hevosesta

      Kuolaimet aiheuttaa kyllä aina jonkin asteista epämukavuutta hevoselle. Vaikka kuolain tuleekin hampaattomaan kohtaan, ei sillä ole juuri mitään väliä. Luun ja kuolaimen välissä on vain muutaman millin kerros ienmäistä kudosta, ja se kuluu herkästi puhki. Luu kudoksen alla on lähes veitsenterävä, voitte kuvitella kun kova metalli painaa sitä ja kudosta vasten... :(

      Vanha sanonta "kuolain on yhtä kova kuin ratsastajan käsi" ei pidä paikkaansa,sillä ohjien vipuvaikutus moninkertaistaa paineen. Hevosen suu ja tuntoaisti varsinkin suussa on herkkä. Ja niille, jotka sanovat, että jos hevonen tuntisi kipua, se näyttäisi sen. Oletteko unohtaneet hevosen olevan saaliseläin? Se EI näytä kipuaan, ellei se ole aivan sietämätöntä. Tämä on hevosen keino selviytyä, sillä luonnossa heikkoutensa näyttävä eläin joutuisi helpommin saaliiksi. Kivun voi kuitenkin huomata pienistä merkeistä. Suun aukominen kertoo epämukavuudesta ja hevonen yrittää vältellä satuttavaa kuolainta. Kuolainta käyttävältä hevoselta löytyy usein myös "kuolleet" silmät, eli silmät, jotka ovat elottoman näköiset ja lasittuneet, näyttäävät kuolleilta. Pään viskely jja ravistaminenkin tarkoittavat kipua.

      En kuitenkaan täysin lyttää kuolaimia. On hevosia, joille kuolaimettomat eivät sovi ollenkaan, ja joille ne ovat epämukavampia kuin kuolaimet. On myös hevosia, jotka ovat huomattavasti tyytyväisempiä, rennompia ja kuuliaisempia kuolaimettomalla. Ryöstelytkin ovat monella loppuneet kokonaan kun kuolaimet on heitetty mäkeen. Kuolaimettomia on erilaisia, kuten kuolaimiakin, ja se oikea löytyy vain kokeilemalla, jos löytyy. Kannatan kuitenkin että kuolainta käytettäisiin vain, jos tarve vaatii (toimii paremmin, pitää kuolaimesta enemmän yms) ja jos heppa toimii kuolaimettomalla vähintään yhtä hyvin kuin kuolaimella, vaihdetaisiin sihen. Se kun on hyvin usein hevoselle se mukavampi, pehmeämpi vaihtoehto.

    • Sanot ensin, että hevonen ei näytä kipua, mutta toteat sitten, että kivun voi huomata pienistä merkeistä, esim pään ravistelusta. Juuri ne pienet (tai vähemmän pienet) merkit ovat hevosen tapa näyttää että siihen sattuu. On sitten ihmisestä kiinni kuinka herkästi ne merkit huomataan vai huomataanko/ymmärretäänkö niitä lainkaan.

      En ole samaa mieltä siitäkään, että kipu olisi jo sietämätöntä siinä vaiheessa kun hevonen alkaa osoittaa merkkejä siitä. Jos kipu olisi sietämätöntä, hevonen riehaantuisi täysin (vikurointi tai suoranainen ryöstely) eikä tyytyisi esim aukomaan suutaan. Olkoonpa kuinka saaliseläin hyvänsä, ne kyllä osoittavat epämukavuuden melko vähästäkin, ja on ihmisen vastuulla huomata, milloin niin tapahtuu.

      Mutta olet oikeassa siinä, että osalle hevosista kuolaimettomat olisivat paremmat. Ihmisten pitäisi vain uskaltautua kokeilemaan enemmän. Luulen, että ennakkoluuloilla taitaa olla aika iso rooli tässä asiassa.

      • Chaos

        Tarkoitan, että se ei näytä pientä kipua, mutta mitä suuremmaksi kipu yltyy, sen selvemmin hevonen sen näyttää. Ja aivan, unohdin tuon vikuroimisen, ryöstelyn yms. pois täysin. Tottakai jos kipu on ihan sietämätöntä niin eipä hevonen tyydy enää vain olla möllöttämään vaan se kyllä näyttää sen.

        Ja ihmiset ovat tosiaankin ennakoluuloisia. Väitetään, että kuolaimettomilla hevonen ei pysy käsissä, sitä ei saada peräänantoon/ylipäätään ratsastettua, se käyttää vapautta hyväkseen kun ei ole rautaa suussa, että niillä saa nenäpiin poikki kun pikkuisenkin kiskaisee (vipuvarrellisilla hackamoreilla kyllä mahdollista, mutta muilla kuolaimettomilla saa kyllä varmaan aika kovaa kiskoa ennen kuin menee mitään rikki). Tietysti nämäkin hevoskohtaisia ja jotkut noista pitävät ihan paikkansa kuolaimettomien kanssa. Mutta siitä en tykkää, kun ei edes suostuta edes harkitsemaan raudatonta vaihtoehtoa, pahimmassa tapauksessa vaihdetaan vaan kovempaan kuolaimeen. Kyllä ryöstävän hevosen varmasti superkovalla kuolaimella saa pysäytettyä kuin seinään (tai sitten se vaihtoehtoisesti vain jatkaa juoksua yrittäen paeta kipua), mutta onko tuo sitten kovin mukava tapa, sitä en tiedä.

        En itsekään uskalla hankkia kuolaimetonta ennakkoluulojen takia. Olen vielä alaikäinen ja asun kotona, ja ajattelin kuitenkin äidiltä (joka myös hevosihminen, mutta kuolaimella ratsastava ja ei ole ainakaan minun kuullen edes harkinnut kuolaimetontakin vaihtoehtoa olimillainen hevonen tahansa) kysyä, saisinko sellaiset hankkia ja käyttää toisella hevosellamme, joka on paljon minun käytössäni. Pelkään äidin reaktiota, pelkään etten ole tarpeeksi kokenut sellaisia käyttääkseni, ja hintakin mietityttää. Kyseinen suokki jolla ratsastan toimii kyllä oikein hyvin kuolaimellakin (kääntävät ja pidättävät avut menee vähän hitaasti perille, mutta muuten varsin herkkä ja itsensä kantava), ja mietin, onko sitten turhaa hankkia kuolaimettomat. Varsinkin, jos ne eivät hevoselle sovikaan. Toisaalta, jos hevonen toimii vähintään yhtä hyvin kuin kuolaimella, itselläni olisi ainakin ratsastaessa parempi mieli, kun tiedän, että hevosta ei satu missään vaiheessa.

        Anteeksi jos tekstini on hiukan epäselvä paljon asiaa puitavana.


    • Totta, mitä isompi kipu, sen selvemmät merkit. Minusta hevonen ei ole siinä mitenkään poikkeava, sillä sama jutuhan se on muillakin eläimillä ja sen puoleen ihmisilläkin. Ei ihminenkään valita pienestä särystä ellei se ala haitata toimintaa, ja olisin taipuvainen väittämään, että niin se menee hevosillakin.

      Henk koht en ole koskaan kuolaimettomilla suitsilla ratsastanut millään hevosella, mutta omallani ratsastin useinkin pelkällä turpahihnalla, ja hyvin toimi sekä vaativassa koulussa että esteillä. Maastossa se oli helpompi hallita kuolaimilla kuin turpahihnalla silloin kun se alkoi kuumeta tosissaan, ja siihen perustuen väittäisin, että hankalasti hallittavilla hevosilla kuolaimet ovat paremmat. Toki hevoskohtaista sekin.

      Tuli vain mieleen, että millainen turpahihna teillä on? Voitko kokeilla miten hevonen käyttäytyy jos laitat ohjat turpahihnaan ja ratsastat sillä tavalla? Meillä oli hannoverilainen turpahihna joten ohjat sai helposti kiinni siihen, mutta jos on kaksoisturpahihna, niin voi olla hankalaa. Mutta jos pystyt kokeilemaan ja heppa toimii hyvin, en näe mitään syytä miksei se toimisi kuolaimettomillakin. Hinnoista en tiedä, mutta se on helppo selvittää.

      Minusta sinun kannattaisi kysyä äidiltäsi mitä mieltä hän olisi kuolaimettomista, jos ne sinua kiinnostavat. Vaikka hän ei ole sellaisista puhunut, se ei välttämättä merkitse sitä että hän niitä vastustaisi. Ehkä hän ei ole vain tullut ajatelleeksi sitä mahdollisuutta.

      Mekin olisimme voineet hankkia kuolaimettomat suitset, mutta ei koskaan tullut mieleen. Kai siksi, kun tosiaan ratsastimme turpahihnalla silloin kun halusimme mennä ilman kuolaimia.

      Ja hyvin tuosta sai selvää mitä halusit sanoa. :)

    • kokemusta

      huoh... jos joku sanoo että kouluratsastuskilpailuissa on pää väännetty luonnottomaan asentoon hevosellaniin ei pidä paikkaansa. jos hevonen kulkee kauniissa muodossa niin sitä ratsastetaan oikein ja se on yhteistyöhaluinen. jos ehvosta sattuu suusta niin eiköhän se ala kiskoa ohjia tms muuta temppuilua. ja pelkillä kuolaimilla ei ratsasteta vaan myös painolla ja pohkeella. hevosen kuolaimet näyttävät kireille mutta ne eivät ole vaan ovat tuntumalla. ilman muuta ratsastajan on ratsastettava mahdollisimman hyvin ja hienosti kun ohjat ovat kädessä.

    • StadinC

      Tuplakuolaimet eivät enää ole pakolliset Suomessa, ainakaan useimmiten. FEI vaatii vielä tuplakuolaimia kansainvälisissä kisoissa varsinkin kouluratsastusväki on sen verran vanhoillista monissa Euroopan maissa (Vrt. silinterin korvaaminen kypärällä). Tuplakuolaimet ovat käytännössä TARPEETTOMAT. Hackamoret taas voivat aiheuttaa hevoselle moninverroin pahempaa vahinkoa kuin yksinkertaiset nivelet, varsinkin kokemattomilla ratsastajilla. Ollessaan tyytyväinen ja innostunut hevonen imeskelee kuolaimiaan - siitä johtuu suupielistä tuleva vaahto.

    • StadinC

      Ja rollkur on yksi kouluratsastuksen ikävimmistä piirteistä. Vastuuntuntoiset ratsastajat eivät syyllisty semmoiseen. Onneksi ne sairaalloisen kunnianhimoiset (ammattilaiset) ovat vähenemään päin.

    • kauniitneon

      Olen kyllä ihan täysin eri mieltä aloittajan kanssa! Kuolaimet ei ole rumat päin vastoin hyvin sovitetut suitset tekee hevosesta todella kauniin vähänniin kuin korut meillä ihmisillä. :) Itse tykkään enemmän juuri esim sellaisista kuvista, missä hevosteella on siistit varusteet. Sama tietysti harjan ja karvan kanssa että pitää olla hoidetut.

      Tietysti niitä pitää käyttää oikein, mutta hevoset on isoja eläimiä eli ei niiitä normaali ohjien käyttö satu jos ei kaksin käsin ala repimään.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kokeile omassa suussa kuolaimia

    • Anonyymi

      Vastikään julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että valtaosalla ravihevosista löytyy suusta vaurioita siltä alueelta, missä kuolaimet ovat. Osa vaurioista oli pahoja. Ja vastauksena kysymykseen, että sattuvatko kuolaimet niin kyllä sattuvat. Ja vaurioituneessa kohdassa vielä enemmän kuin terveessä.

    • Anonyymi

      Tämä on niitä juttuja jotka ei enää menisi läpi jos joku nyt keksisi. Rautatanko hevosen suuhun ja sitä sitten ohjilla kiskomaan. Piiska ja kannukset ei tee touhua yhtään mukavamman näköiseksi myöskään. Kammottavaa oikeasti.

      • Anonyymi

        Se riippuu ratsastajasta sattuuko hevosta vai ei.


    • Anonyymi

      Ensinnäkin, oikein valitut kuolaimet EI SATU. Toki riippuu just ratsastajasta miten kireällä ohjia pitää, mutta sehän opetetaan jo alusta alkaen, että hevosen suu on herkkä, älkää pitäkö ohjia liian kireällä. Silloin varsinkaan HEVOSTA EI SATU. Ja... Kun hevoselta tulee vaahtoa suusta se ei liity millään tavalla kipuun, tai kuolaimiin. Vaan se tullee siitä, kun hevonen kulkee tietyllä hyvällä tavalla, ja suu on just nimenomaan toiminut hyvin. Eli kuola on päässyt kulkemaan suussa.
      Kuolaimet ovat juuri ne, millä saa tuntuman hevosen suuhun, on toki olemassa kuolaimettomia suitsia ja hevosia jotka eivät tarvitse, tai voi käyttää kuolaimia. Mutta hevonen on silloin yleensä todella rauhallinen taikka koulutettu kulkemaan niin ettei tarvitse kuolaimia...

    • Anonyymi

      Yllättävän paljon netissä on valokuvia, joissa hevosen pää on valtavan hankalan näköisessä asennossa, suu on auki ja hevonen todellakin näyttää kärsivältä. Mutta niissäkin kai sitten on kaikki ihan kunnossa ja heppa vaan nauttii suorituksen tuomasta jännityksestä...

    • Anonyymi

      Paikoillaan ollessaan eivät satu. Ratsastettaessa syntyy helposti tilanne, jossa todellakin vahingoittavat suuta. Osuvat kitalakeen ja hammasloman kohdalla ikeniin. Jokainen voi itse miettiä: metalliesine suussa ja siihen yhdistettynä ohjat, joiden välityksellä kahden käden voima kohdistuu hevosen suuhun. Rauhallinen meno ei tuota isoa riskiä, mutta suuri vauhti, nopeat käännökset, hevosen omat pään liikkeet, kieltäytymiset jne. aiheuttavat satavarmasti tilanteita, joissa sattuu. Tämä on myös tutkimuksin todennettu.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe