Retkimuona

ideoita?

Moikka!
Minkälaisia mielipiteitä teillä on hyvästä retkimuonasta?
Missä on hyvä teho/painosuhde ja mikä muu, kuin jauhosäkit säilyy rinkassa viikon?

Mietin myös, että ekalle päivälle voisi ottaa jotain painavampaakin ja huonosti säilyvää materiaalia mukaan, kuten pihvit, mutta mikä olisi tokalle päivälle säilyvä raaka-aine..?

Mielellään kuulisin myös jatketta tälle listalle: rusinat, kuivahedelmät, pähkinät..

Ja tietysti kaikki nerokkaat vinkit soveltaa perinteisiä kokkausmetodeja ovat erittäin tervetulleita!

Kiitoksia Teille jo ennakkoon, arvoisat konkarit!

19

3659

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AEFh drg ts

      -makarooni
      -kissa-koira säilyke (=sikanauta...)
      -kuivattu jauheliha tai kuivaliha
      -tuore kala.....(jos sen varaan laskee =kalantulo = ~nolla...)
      -voi
      -kaurahiutaleet

      jne.... kaikki mon vaan kompromissia kannettavan painon kanssa. Itse varaan porukalle säilykelihatölkin päivää kohti. Suden nälkä pitää huolen siitä ettei juuri mihinkään juuri kukaan kyllästy...

      • ideoita?

        Heh, joo, nälkä pitää varmasti huolen siitä, että kaikki pöperö maistuu hyvin :)

        Miten toi Voi säilyy matkassa..? Olin ajatellut öljypulloa rasvaksi.

        Löytyyköhän kaupasta mitään kuivattua lihaa, vai pitäkö tehdä itse?

        Toi nötkötti onkin hyvä idea, olen varmaan intissä syönyt sitä viimeksi. Siitä paistaneekin oikeat gourmet-fileet iltaroviolla!


    • ihme pahvisuu olet

      Ei säilykelihasta mitään fileetä saada, tiedätkö mikä on filee?

    • g

      Soijarouhe, hyvä hinta/laatu , maustettava hyvin.

      • ideoita?

        Hei, toi onkin hyvä idis! Eipä tullu itellä mieleen, vaikka kaapissakin on "soijanoppaa".
        On vain aika harvalla käytöllä ollut, mutta tähän se materiaali soveltuukin varsin hyvin!
        - Kiitos!


    • oudounett

      Marketit on täynnä kuivamuonaa,eli pasta-aterioita yms pussiruokia,jotka käyvät
      syötäväksi sellaisenaan tai tarvitsevat lisukkeeksi jonkin lihan.
      Mutta mielestäni voidaan syödä ilmankin.
      Näitä kuivamuonia voi kysyä suoraan myyjiltä.
      Retkeilykaupat myyvät myös retkimuonia joihin tarvitsee vain lisätä vesi. Mutta ovat joidenkin mielestä kalliita.
      Joidenkin evästarvikkeiden kuivattamista voi myös tehdä itse.
      Googleta vaikkapa;eväiden kuivaus,jauhelihan kuivaus. Eväiden kuivaus.
      Ohjeita löytyy kyllä.

      Päivämatkoille rusina/pähkinäseos taskuihin helposti esiinotettavana.
      Iltaruoaksi aina tukevaa,joka kertyy voimaksi seuraavan päivän vaellusta
      varten.

      Googlella löydät paljon vinkkejä.
      Esim Vaellus.net ja Relaa.

      Retken suunnittelu kannattaa aina. Ja siinä voi jopa säästää rahaa.

    • Ekaksi päiväksi lenkkimakkaraa, ja sen käritysversio nuotiolla. Syksyllä säilyy jopa yön yli. Sitten kaupasta kaikenlaista pastaa ja muuta, niihin lisää säilykelihaa.
      Opettele kuivaamaan, ala vaikka omenoilla, s-hellaan n 100 ja luukku pikkasen auki, ja kokeilet koska on kuivaa, ilman sähkölaskua on ruoka lähes 0e muutama sentti per annos. Kuivaa ruokaa: kaurahiutaleita, riisiä,makaroneja. Jokin muu purkki kaupasta. Näkkileipää.Suolaa ja sokeria, teetä tai kahvia, jos vielä jotain, niin lettujauhetta ja jokin pullorasva. Nyt alkaa painoa kerääntymään niinpaljon, että alkaa jo rinkkan olkaimies painot tuntumaan,heheh
      Kalansaanti on toiveajattelua, mutta jos saa, niin mikäs siinä sitten kun syö.
      Noita rusinoita pähkinöitä, ja muita kaupan herkkuja, vaikka taateli,sekameteli. ja noitahan on kaupassa vaikka mitä, kaikki mikä säilyy.
      Kannattaa tehdä tarkka suunnitelma etukäteen ja pikkasen yli, metässä ruoka maistuu. Toi energiataso pitkässä reissussa on hyvä pitää vakiona, kun veto loppuu on hiilaritankkaus ja pikkuhuili, ainut keino jaksamaan taas eteenpäin.
      Esin kalasäilykkeistä sardiineissa on jytyä enemmän kuin tonnikalassa.
      Hernesoppa terästettynä säilykelihalla, sellaisen kun vetäsee, kyllä jaksaa, mutta muista vessapaperia mukaan.

      • Namnamretki

        Hernesoppaakin voi kuivata, ja kananmunaa.
        Jauhelihaa voi kuivata. Kaikkeen kuivailuun löytyy vinkit netistä.
        Jos Lapissa liikkuu niin kaikissa kirkkaissa puroissa on juotavaa vettä,sitä ei tarvitse kantaa.
        Ja vedenhän voi aina keittää ennen käyttöä jos epäilyttää.
        Itse otan mukaan mm perunamuusijauhetta,Elovenalta löytyy pakkauksia joissa on
        valmiita puuroannoksia laatikossa,lisäät vain kuumaa vettä ja on heti valmis.
        Makujakin on useita.
        Itse en tykkää älyttömästi pastasta,joten olen ostanut Lidlistä Risotteria-aterioita
        joihin sitten lisätään vesi samalla lailla kuin noihin pastapusseihinkin.
        Risotteriassa on jopa kananlihaa valmiina. Kanaakin voi muuten kuivata kotona.

        Nuudeleita löytyy annospusseissa montaa makua,lisää vain kuumaa vettä.

        Edellä on mainittu retkeilysivustoja joilta löytyy lisätietoja.


    • Ammattivaeltaja

      Kyllä nykypäivän retkimuonat on aika tarkkaan jo mietitty varsinkin ravintoarvoiltaan, mutta myös maultaan, sellaisiksi, että retkille ja vaelluksille on hieno mennä, kun tietää, että tauolla saa kunnon sapuskaa. Itse olen käyttänyt paljon Adventure Foodin ruokia, mutta paljon muitakin löytyy. Tuolla on ainakin valikoimaa: http://www.partioaitta.fi/varusteet/retkiruokailu/retkiruoat

    • egfrg
    • fhhhghgh
    • onki ja suolaa
      • dghj

        Energiakeksejä eli vaikkapa niitä Elovena välipalakeksejä lisukkeeksi. Mielihyvä - perunahiutaleet, niistä pyöräyttää kuuman veden kanssa helposti perunamuusin.


    • VanhaJeti

      Jos painoa haluaa vältellä, niin kannattaa tarkastella energiasisältöjä per kilo. 4000 kcal/kg on aika hyvä tavoite, mutta muutamilla pöperöillä pääsee reilusti ylikin, kuten tietysti voi, ruokaöljy, rasvaiset pähkinät (macadamia yli 5000 kcal/kg), pähkinävoi (siis oikea, ei mikään nutellan sokeriseos), Elovenan keksit, suklaa, rasvainen metvursti jne.

      Hiilariruoka on raskasta kantaa, kun niissä ei päästä juurikaan yli 3000 kcal/kg. Pakko niitäkin on tietysti olla mukana, kuten pasta eri muodoissaan, näkkileipä, kuivahedelmät. Couscous on koostumukseltaan normipastaa, mutta siitä hyvää, että sitä ei tarvitse juurikaan keittää, riittää kun heittää kiehuvat vedet sekaan, ja nokareen voita. Toisin sanoen saa minimoitua polttoaineen kantamisen. Jotkut kuivamuonat tarvitsevat 10-15 minuutin keittämisen pehmetäkseen, sitä varten ei viitsi kaasua kantaa mukana (keittää semmoiset nuotiolla tai kämpissä valtion kaasulla).

      Naudanpaistia kun leikkauttaa 6mm paksuisiksi siivuiksi makkaransiivutuskoneella, pitkin syytä, marinoi soija- ja worchesterinkastikkeessa ja pippurissa ja kuivaa nämä kengänpohjallisen mallisiset läystäkkeet 60 asteisessa uunissa ritilästä roikkuen, saa mainiota kuivalihaa. Pitää olla ihan täyskuivaa eli katkeaa väännettäessä: säilyy pitkään huoneenlämmössäkin.

    • Kosteetkylmät

      Vuodenaika määrittää, mitä ulko-olosuhteissa säilyy, miten kauan.
      Kesällä kun lähden pariksi yöksi maastoon, olen mukaan ottanut kevyttä, ja kuivaa, sekä jotain suolaista kestomakkaraa- kuivalihakin ajaa asian, ja ihan oikea suola, mutta sään ollessa kostea, kuivalihakaan ei säily hyvänä kunnolla pakkaamatta, annoksiin.
      Kesällä hyödynnän villivihanneksia, ja mahdollista kalansaalista ruuan lisänä, syksykesällä marjoja, ja sieniähän löytyy kunnes hallat tulevat. Kasveista siankärsämö, nokkonen, hyvin nuoret järviruokon versot, jne ovat ihan retki-arkiravintoa, samoin marjat nyt ovat jokaiselle tuttuja, ja sienistä hyödynnettäviä retkellä nopeasti ovat kantarellit, vaaleat orakkaat, torvisienet/suppilovahverot, tateista pitempää kypsennystä vaatimattomat lajit, kuten herkkutatit(ravitseviakin!) Kangastatti taas on mainio hivenainelisuke, ja pitemmälle retkelle otan sitä vaikka kuivattuna kotoa mukaan.
      Leipä ei oikein ole retkiruokaa. Se kärsii kosteusvaurioista helposti, kun on valmis kasvualusta mikrobeille. En pidä sitä mukana, en keksejäkään. Kuidun saan retkillä kesällä muutenkin. Ken puurosta tykkää, hiutaleita. Minä, en.
      Riisiä, pastaa, pasta-ateriapusseja on mukana, kevyitä. Soijarouhettakin usein, ja jotain siemeniä.
      Talvi. Voin kuljettaa ruokaa vähän eri tavoin, ahkiossa kuten muutkin varusteet. Ruoka säilyy paremmin, joten mukana voi olla tuoretta lihaa tai valmiiksi kypsennettyjä broilerijuttuja- maustamattomina mutta suolattuina.
      Tarpeellisen mausteseoksen kuljetan erikseen mukana, itse sekoitettu. Edelleen pasta ja riisi ovat mukana, joku hätätilaruuaksi sopiva valmis ateria pussi, mutta nyt mukana voi olla leipää ja vaikka sipuliteemakkaraa. Kuivattuja tai pakasteista nopeasti sulatettuja ja kiehautettuja vihanneksia on matkassa- Usein kuivattuja yrttejäkin, kuten voikukanlehteä- käy mausteesta, antaa leivän päälle makua. Kuivattua nokkosta voi käyttää, etenkin jos maitotuotteet on tyystin pois matkasta. Juusto: jäätyy. Maito: sama juttu. Mikään kahvikermajauhe ei ole hyvää, eikä valion kuivamaitojauhekaan- kahvin juon talvella maastossa mustana.
      Kalansaalis on lähes varmaa talvella vain verkoilla- ja kun retkeilijä olen, minulla ei ole lupia pyytää verkoilla, eikä mateita katiskallakaan. Pilkkiminen on yleensä ihan turhaa touhua kunnes kalat alkavat syvänteistä tulla kudulle rantaan päin.

      Tärkeitä lisukkeita. Sokeri. suola. Ruokaöljy on parempi kuin voi, mutta voi pitää talvella paikkansa, sekin kyllä jäätyy, kun sisältää vettä, ellei ole kirkastettua voita- jonka homman voipaketilliselle pystyy itsekin tekemään kotona jokainen. Jokin pikavälipala, voi esim tauon ruoka-annoksestakin jäädä, pikkunälkään syötäväksi kesken matkan. Talvella luonnosta ei luvallisesti kerättävää särvintä oikein löydä. Pettu on minulle tuttu, mutta täälläpäin missä asun en voi vieraasta metsästä käyttää- ihan hyvää naposteluun, nimenomaan raakana, keitettynä en tykkää.

      Perussetti kannattaa ajatella niin, että laskee aterioilla kuluvan. Kertoo sen reissuvuorokausilla, ja laskee päällee yhden vuorokauden eväät- hätätilaa varten. Tämä hätätilaruoka ei loppupeleissä saa olla vain jotain rusinoita, vaan reissussa syödään kaikkea tasapuolisesti, niin vatsa ei järkyty. Kuravatsalla matka ei jatku, tai ainakin ilo menee.

      Pitemmille reissuille ruokahuolto on suunniteltava niin että säästetään voimia, ja otetaan ruuasta energiaa. Retkiruokatarpeita voi sekoittaa itsekin. Olen pettynyt joskus pastapusseihin, mutta kun niiden sisältöön sekoittaa lisää pastaa, kuivia vihanneksia, kuivalihamurua, mahdollisesti kuivattuja sieniäkin, saa ihan syötäviä annosruokatarpeita. Helppo pakata kestäviin pakastepusseihin.

      Ruoanlaittovälineitä kuljetan vain vähän mukana. Jos hätä tulee, maastosta voi tehdä minkälaisia härpäkkeitä haluaa- paitsi paistinpannu, ja kattila, ja hyvin terävä työskentelypuukko. Talvellakin hämmennän kahvimukin sisältöä talventörröttäjillä. Kesällä käärin makkarat esim villivatun lehtiin jotka maustaa makkarat samalla- mahaan ne menevät. Alusta jollekin pikkuasialle esim on äkkiä koottu jonkin kasvin lehdistä(myrkyttömän huom)
      Ja sitten. Nämä missä puhutaan yrteistä, kasveista. Älkää kerätkö ikinä kukaan mitään miten hyvänmakuisia kasveja tahansa, ravinnoksi tuntematta niitä. Sama koskee sieniä. Suomessa kasvaa muutama hyvin myrkyllinen putkikasvilaji. Mikäli syö väinönputkea sen tuntiessaan varmasti, niin ok. Itse syön joskus karhunputkea jos yskä iskee.

    • djldjfgfjgldflgkjdlfg

      Näitä käytän itse: Kauraryynit, joita liottamalla saa hyvää tuorepuuroa, meetvursti (sisältää suolaa ja rasvaa = hyvä juttu), pähkinät, suklaa, kuivatut hedelmät ja marjat, kuivaliha, oliiviöljy, kalasäilykkeet öljyssä, kuivasienet sipulikeittopussin ja paistetun sipulin kanssa on hyvää, jos pasta maistuu niin perus kaupan pasta-ateriat (retkeilykaupassa ne maksaa monta kertaa enemmän), näkkileipä, olutmakkarat, kuivatut banaanit, kahvi.

    • ruokaonhyvää

      Itse olen menossa retkeilemään ja olen huomannut, että on paljonkin ruokaa jota voi ottaa mukaan tietenkin riippuu kuinka kauan on reissussa. Tässä esimerkkejä
      rusinat, pähkinät, hedelmät, vihannekset, suolakeksejä, proteiinipatukoita, lämmin kuppi kiisseleitä, blå band pussiruokia mihin vain vettä , jos haluaa vähän luksusta voi ottaa mukaan pari kroisanttia tai pasteijaa, koska ne ei tarvitse lisukkeita. No tuossa oli jonkun verran ruokia.

    • Anonyymi

      Miksi mennä retkeilemään, jos ei ole habaa kantaa edes omia housuja? Itse otan toudella pitkillekin reisuille kunnon muonaa. Näkkäriä, nötköttiä, mummon muusia, ja peltipurkki muonaa: hernekeittoa, tillilihaa, lihapullia, hedelmäsäilykkeitä ja lisäksi kahvia, sokeria, suolaa ja muutama pullo mallasviskiä jne.

    • Anonyymi

      Olen itse ottanut mukaan makkaran lisäksi kukkoja eli noita Kala-Kallen savulohikukkoja. Löytyy ainakin meidän lähi K-kaupasta. Helppo ottaa mukaan kun ei tarvi kylmäsäilytystä eli säilyy (säilyke) ja helkkarin hyvänmakuinen! Siinä on lohta ruiskuoressa. Siitä vaan syömään. :) On vissiin myös Suomessa tehty mikä on minulle ainakin plussaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5088
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3337
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1010
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe