Seinäjoen kirjasto on hieno mutta rauhallisuus puuttuu!

Hyssyttelijä

Ensimmäiseksi pitää sanoa että on mahtava juttu, kun saimme uuden kirjaston!

Sitten niihin valituksiin: lapset ovat vallaneet kirjaston ja siitä ei ole niin mukavaa sanottavaa. Kun kirjastoon tullaan, kengät, takit ja laukut heitetään lattialle ihan kuin oltaisiin kotona. Olisi mukavaa ihailla uutta, siistiä kirjastoa mutta nyt se muistuttaa päiväkotia -sotkuista, kaoottista ja meluista paikkaa. Käytöstapoja ei ole, ilmeisesti kirjastossakin saa kiljua ja huutaa oman mielen mukaan. Yritäppä mennä istumaan niihin koloihin tai portaille, ihan turhaan, sieltähän ei sinulle löydy paikkaa! Kersoja on joka puolella eikä niitä pääse pakoon. Niitä pomppii pehmustetuilla portailla ja on vain ajan kysymys koska joku murtaa nenänsä portaan kulmaan -ja kuka siitä on vastuussa? ei vanhemmat omasta mielestään ainakaan. Ärsyttävää kun ei kirjastotätien pitäisi joutua paimentamaan lapsia, vaan heillä on oikeasti parempaakin tekemistä. Oikeastaan koko nuorten puolen syvennys on muuttunut valtavaksi hiekkalaatikoksi.
Tosiaan, nyt siitä nuortenpuolesta: oikeastaan se on lastenpuoli jossa on muutama nuorten aikuisten kirja seassa. Ihmettelen miksei 10 -ja 15 -vuotiaiden puolia ole edes yritetty erottaa toisistaan! Inhottaa mennä katselemaan sieltä niitä "oikeita kirjoja" kun koko paikka on täynnä kahdeksanvuotiaita...

Noniin, ainoa vaihtoehto on siis rauhallinen ja kotoisa aikuisten puolen lukupaikka ilman kakaroita. Tai niin siis luulin. Ja olin täysin väärässä! Istut pöytään lukemaan läksypinoa, tarvitset aikaa ja rauhaa koska teksti on pitkää ja sitä pitää omaksua paljon. Noh, sitten siihen tuleekin 6 -vuotias pikkupoika äitinsä kanssa ja tottakai hänen on päästävä just mun viereen vaikka koko muu pitkä pöytä ammottaa tyhjyyttään. Ei siinä vielä mitään, äiti päättääkin sitten jättää kakaransa siihen ja lähteä teille tietymättömille etsimään itselleen jonkun laatudekkarin -minähän tottakai toimin äidin sijaisena! Kersa lukee nätisti siinä mun kyljessä ja jatkan läksyjen lukemista hiukan ärsyyntyneenä. Sitten pojan koko muu perhe -isä ja muut pikkulapset ilmestyvät paikalle -melu on päätä huimaava. Yritän omaksua tekstiä kun koko perhe joko tuijottaa olkani yli, tai keskittyy deisbelirajan rikkomiseen. Lopulta meluinen porukka lähtee.

No koitanpas sitten toisena päivänä mennä istuskelemaan nojatuoleihin. ISO virhe. Luulen että saan kaikessa rauhassa istuskella ja nauttia valtavista ikkunoista joista virtaa pehmeää päivänvaloa. Kaikki menee hyvin, kunnes pöydästäni tulee 9 -vuotiaiden keskuudessa suosittu paikka. Siinä ehtii keinutella 5 kersaa -jokainen tietenkin suorastaan tuijottaa hävyttömästi kun luen, velmuilme naamallaan. Ja meteli...

Siinä meni sitten sekin kirjasto, toivottavasti joku vanhempi tekisi selväksi miten julkisella paikalla käyttäydytään. Joo, kirjastossa rentoudutaan mutta en minäkään rupea muodostamaan ympärilleni kotoisaa sotkua koska se ei ole koti, vaikka joku erehtyikin sanomaan kirjastoa "kaupungin olohuoneeksi". Vanha kirjasto oli pieni, mutta ikävöin sitä rauhaa ja hiljaisuutta! En inhoa lapsia, mutta en millään jaksaisi sitä kamalaa hälinää juuri silloin kun haluaisin vaan lösähtää istumaan ja lukea.

37

920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pahvia seiniin

      Lehtilukusali on meluisa.

    • 21

      Eikös kirjastoissa ole tapana olla "hiljaisuus" kaiken aikaa yllä, vai onko tämä sääntö poistettu Seinäjoen kirjastosta? Pitäisi ehkä palkata hiljaisuusvartija, ja sakotella, jos ei osata olla hiljaa.

    • Kulkuri yksinäinen

      Voi perskeles! Minä kaipaa sitä haisevaa ja vanhaa lehtitupaa:( siellä tuntui niiiiin kotoiselta ja olo oli kuin velattomalla kulkurilla.....kun taas tuolla apilassa velka tuntuu painavan hartiani kasaan ja alan masentua uutuuden keskellä:(....seinäjoki on saanut suomen hienoimman päiväkodin:)) meteli on päätähuimaava ja entinen rauha on kadonnut jonnekkin Alvar Aallon uljaiden rakennuksien lomaan....olen niin onneton ettei autossani ole edes nastarenkaita talvisin....ja joskus tuntuu että tää kaikki on vain elämää ei sen enempää.....tai peräti maallista maallista vain....

    • Tutustumisviikko

      Olisiko tähän syynä että tällä viikolla on kirjastoon käyty tutustumassa
      monesta koulusta ja monesta perheestäkin....
      Luulen että tämä melu tästä hiljenee kun kirjastoa käyttävät ne jotka sitä
      "oikeasti" käyttävät....

    • HILJAISUUS!!!

      Uusi kirjasto??? Koska ja minne sellainen on avattu? Vanhassa kävin joskus 10 vuotta sitten mutta ei viellä ollut niitä kirjoja joita etsin joten tilasin netistä enkä ole sen jälkeen käynyt.

      Ja sanokaa niille kirjastotädeille että huolehtii hiljaisuudesta, Jos tutustuvat kakarat oppivat meluamaan sielläkin niin meluavat sitten jatkossakin.

    • seitsemänveljestäjuk

      Minun mielestäni henkilökunta on epäonnistunut työssään ylläpitää järjestystä ja rauhaa pamput ja kyynelkaasut joka tädille ja sedälle, SHYYYYYYYYYY. Kyllä ennnen vanhaa vaan aallon kirjastossa oli hiljaista ja henkilökunta muistutti aina ja koko ajan että hiljaisuus ja järjestys se olla pitää , kerran kun olin kolme vuotta yksi täti suihkutti pippurisumutteella vasempaan sieraimeen , kun luin aku ankkaa musiikki osastolla , siellä kuulemma keskitytään musiikkiin eikä lukemiseen PISTE. Kerran olin menossa kuuntelemaan kasetilta kissiä ja täti katsoi vihaisena päälle kun en osannut lausua biisin nimeä oikein ja olin aivan tärinöissä kun olin juonut niin paljon ES juomaa docktor pepperiä, sain traumoja monen laisia .

      Minun mielestä kirjastosta on tehty liian siisti pikkuisen kuraa siellä ja täällä toisi kivan lisämaun , toki liian likaista ei saa olla siitä minä suutun , lapsilta kumpparit pois jaloista , mutta aikuiset voi tulla vaikka suoraan navetasta kun he osaa käyttäytyä , maalla pitää haista maalle , eikä millekkään dödölle , ikinä en mitään dödöjä ole käyttänyt , kerran kävin eräässä kemikaliokaupassa ja siellä haisi pahalle ja sen kummemmin en kaulassa ole käyttänyt mitään hajuja koska en niistä tykkää ja ostin kerran blue-ray levyn ja se ei toiminutkaan minun dvd soittimessa , perin kummallista minä mietin , aivan sama kun beta ja vhs ei toiminut keskenään kerran rikoin soittimeni kun yritin laittaa c kasetti beta soittimeen , nauha meni solmuun ja heitin sen sitten roskiin , en kierrätä minusta se on täyttä humpuukia koko kierrätys , vanhoja ihmisiä jymäytetään kaikenlaisella humpuukilla niinkuin justin bieber se ei ole musiikkia vaan esa pakarinen ja tapio rautavaara se vasta oli jytämusaa

      • Hyssyttelijä

        Niin, sitä juuri tarkoitinkin että olisi hyvä kun kirjastoon rakennettaisiin oma sellinurkkaus minne kitisevät lapset suljettaisiin! Kirjastotädeille vielä ruoskia ja kyynelkaasua tai vanha kunnon karttakeppi jolla näpäytettäisiin sormille, niin luulisi että kuri pysyy!

        Komppaan vain siinä että ES on hyvää.


    • lnjlkjk

      Tämä on vain sitä uutuuden viehätystä. Kun aikaa kuluu niin kyllä ne uteliaat ja ne jotka yrittävät herättää henkiin lukuharrastusta, jäävät pois. Itsekin kävin tutustumassa ja minusta tuntui että siellä ei nyt tällä hetkellä ole tarpeeksi henkilökuntaa pitämään järjestystä väkimäärään nähden.

    • asddfgh

      Kirjaston kahvilassa saisi olla parempi valikoima. Jotakin suolaista, terveellistä purtavaa.

    • _miisu_

      Tuli käytyä viime perjantaina ja se vaikutti joltakin kahvilan tms. tyyliseltä paikalta, mitään kirjastomaisuutta ei ollut. Mutta kun henkilökunta kehui rauhallisia lukunurkkauksia niin kovasti niin annoin asian olla.
      Nyt viikolla kävin uudelleen ja jestas mikä hälinä ja kaaos kokoajan päällä. Lapset kirkuu ja huutaa kokoajan, niin ylä kuin alakerrassakin ja juoksevat kilpaa hyllyjen välissä. Tuolla ei ollut yhtään rauhallista hetkeäkään. Lukemiseen ei voinut keskittyä, ei edes alakerras.
      Täysin epäonnistunut koko paikka, siitä on kirjastomainen tunnelma kokonaan hukassa.

      Miksi ihmeessä kirjastosta piti ylipäätänsä tehdä noin isolla hinnalla lastenhuone? Keitä se palvelee? Mistä lähtien lapset ovat viety kirjastoon "hoitoon"? Olen todella pettynyt.

      • biblioteekki

        Tervetuloa 2000-luvulleLapset kuuluvat kirjastoon.Tämänpäivän kirjasto on aivan jotakin muuta kuin ennen.Pistä tuohivirsut jalkaan ja ota käpylehmät kainaloon ja mene vanhaan kirjastoon ,kuolleiden sielujen joukkoon.Uusi kirjasto on täysosuma.Nuoret jalapset on ELÄMÄÄ.


    • okmsa

      On se hyvä että kirjasto on avattu . Nyt saivat nämä ikuiset kitisiät ja valittjat ja turhan toimittajat uuren valitus paikan

    • äö

      Itse ajattelin käydä tutustumassa vasta ensi kuussa, kun omien lainojeni aikaraja puskee päälle. Luulisi silloin olevan jo rauhallisempaa.

    • Hyssyttelijä

      Niin, ehkä ensi viikolla rauhoittuu!
      Tottakai kirjastossa saa jutella, en mäkään tykkää jos pitää olla ihan hiljaa ja säntillisesti. Ja tietenkin lapsista lähtee melua, mutta ne hyvät rajat on pidettävä yllä. Eihän kahvilassakaan kiljuta ja juosta, niin miksi sitten kirjastossa saisi?

      • 2+2+

        Minusta kirjasto saisi olla edelleen hiljainen ja rauhallinen paikka lukea ja lainata ja nauttia. Kirjasto on muuttunut joissakin taajamissa koululaisten iltapäivähoitopaikaksi. Eväät mukana koulun jälkeen. Ei siinä mitään, kun rauhassa syödään ja ollaan. Rauhallisuus vain ei onnistu, vaan juostaan edestakaisin lehtihyllyn väliä ja välillä syömään.


    • piippolanvaarilla on

      Laadukkaat kuppikuulokkeet mukaan mp3-soittimen kanssa, ettei kuule ulkopuolista meteliä. Sitten vielä tarpeeksi suuri pahvilaatikko, jonka voi laittaa päähän ja kirjakin mahtuu sisälle. Näin ei tarvitse välittää mistään ulkoisesta ärsykkeestä. Ah - niin ihanan rauhallista taas. Paitsi, jos joku nuija kävelee liian läheltä ja tökkäisee rauhantyyssijaa, eli pahvilaatikkoa.

    • hdhdjsjauein8

      Olisi ollut 28.8. päivän Ilkan yleisönosastossa kirjoittaneelta romukauppias Seppo Katilalta itsensä korrektia, jos olisi jättänyt kertomatta harvoista kirjastokäynneistään. Nyt saamme myötähäpeää tuntien selittä tämän entisen kunnallispoliitikon tempauksia. Näkyy miehestä päällekin, että kaukaa on kiertänyt kirjaston sivistyspalvelut.

    • harmillista

      Lapset riehuvat koska heille on järjestetty erinomaiset puitteet siihen. Älä syytä lapsia, syytä niitä jotka kirjaston suunnittelivat. Virhe mielestäni oli laittaa kokolattiamatto, sillä se tuo lapsille tunteen että hei täällähän saa nyt olla ihan rennosti kun on tällänen kiva matto ja tälläsiä kivoja pehmeitä koloja joka paikassa ja vielä tuo luolakin niin kiva leikkipaikka missä voi riehua. Kirjasto on liian RENTO paikka nykyään, en sano että tykkäsin siitä vanhasta mutta nyt ollaan menty mielestäni aivan toiseen äärilaitaan, miksei valittu jotain siltä väliltä.

      • dfffffffffffffffffff

        kyllä syy on johtajan ja henkilökunnan , kyllä jämpti on näin


      • f
        dfffffffffffffffffff kirjoitti:

        kyllä syy on johtajan ja henkilökunnan , kyllä jämpti on näin

        kirjaston säännöissä lukee ettei tartte kuiskia!??


      • f
        dfffffffffffffffffff kirjoitti:

        kyllä syy on johtajan ja henkilökunnan , kyllä jämpti on näin

        kirjaston säännöissä lukee ettei tartte kuiskia!??


    • bcbfejeke

      Kirjasto ei kai palvele enää niinkään lukupaikkana vaan paremminkin pelkkänä lainauspaikkana ja mahdollisesti vaan oleskelupaikkana? Haet kirjan ja menet kotiin lukemaan. Se että uusi kirjasto on tehty lapsille viihtyisäksi oli hyvä valinta. Saavat porukalla tehdä läksyjään ja haukkua opettajia tai poikia :) näin se vain kuulkaas menee arvoisat seinäjoen vanhoillisjuntit, ajat muuttuvat, kehitys kehittyy ja tavat muuttuvat vaikka te kuinka vastustattekin ja huutelette kuinka ennen oli kaikki paremmin.

      Paree se on että lapset kikattelevat kirjaston koloissaan röhnöttäen kokolattiamatoilla ku se, että räkivät ja notkuvat ABC:llä.

      • nuori vihainen naine

        Taisi nyt mennä ikäpolvet sekaisin, lapset riehuu ja teinit räkii ja notkuu.
        Olen 26-vuotias, ja en kyllä itsekään voi käsittää sitä, että kakaroilla ei ole nykyään käytöstapoja. Riehutaan, haukutaan ja hakataan vanhempia julkisesti, ilveillään tuntemattomille, ja kuulemani perusteella ei osata edes kirjastossa käyttäytyä. Ei nyt hiirenhiljaa tarvitse kenenkään olla, mutta rajansa kaikella.

        Ja se, että mennään toisen viereen istumaan ja häiritsemään ja ilveilemään, siis mitä helvettiä, ei olisi tullut mieleenkään lapsena olla niin täysidiootti. Eikä ollut kyllä äidilläkään kaikki kotona, joka jättä röyhkeästi kakaransa toisen häiriöksi edes kysymättä mitään!

        Kun saan lapsia, heille opetetaan käytöstavat ja pidän itsekin käytökseni normaalina!

        Vaikka maailma muuttuu, miksi käytöstapojen pitäisi unohtua kokonaan!


    • Bib Lio Teekki

      Seinäjoen kaupunginkirjastosta lainattiin viime vuonna noin 466 000 lastenkirjaa ja aikuisten kirjoja 477 000. Näistä luvuista voi päätellä, että lapset ovat kirjaston suurkäyttäjiä, sillä tuleehan heistä aikaa myöten aikuiakkaita.
      Luvu kertovat myös sen, että Seinäjoki on nuorekas kaupunki, eihän kirjastosta muuten tuolla tavalla lainattaisi lastenkirjoja.
      Toinen nykyajan ilmiö on se, että vuonna 2011 Seinäjoen kirjastoon tehtiin hieman yli miljoona (1 000 000) verkkokäyntiä. Se on huikea määrä.
      Seinäjoen kaupunginkirjasto sijoittuu jo nyt erilaisilla tunnusluvuilla mitattuna maan suosituimpiin kirjastoihin, edellä ovat Seinäjokea huomattavasti suuremmat kaupungit. Eivätkä Seinäjoen kaupunginkirjaston aukiolotunnitkaan ole vähäisiä, viime vuonna n. 12 000 aukiolotuntia.
      Yleensä uusi kirjasto singauttaa käyttäjäluvut uusiin ennätyksiin. Näin kävi mm. Ylöjärvellä, kun siellä avattiin 2002 uusi upea (myös iso lasiseinäinen) kirjasto Leija. Lainaus- ja asiakas- ja muut käyttöluvut ovat jatkaneet nousua avaamisesta lähtien.
      Oli kirjaston rakentamispäätöstä tehtäessä kaukoviisas ratkaisu, ettei lastenosastoa sijoitettu vanhaan kirjastorakennukseen, vaan nyt kaikki on saman katon alla, ja kirjasto Apila on kuin kaupunkilaisten olohuone.

    • hyvä seinäjoki!

      Mahtavaa että aikuiset vievät lapsiaan seinäjoella ahkerasti kirjastoon, kirjojen pariin. Hyviä tyyppejä tällaiset vanhemmat - heidänlaisia lisää kiitos maailmaan.
      Seinäjoki saa olla ylpeä upeista kirjastotiloistaan ja monipuolisesta kirjavalikoimastaan.

    • iiiii9d

      Mitä väliä. Mä metelöin ainakin ja tuon kirkuvat lapseni tänne juoksemaan. Eipähän ole mun kotikunta. Seinäjoelle on hyvä mennä roskaamaan ja riekkumaan, ei tartte piitata mistään mitään, kun ei oo oma kunta. Seinäjoki on naapurikuntien roskala, sinne mennään päästämään höyryt päästä pihalle, ja sitten voi mennä kotikuntaansa takaisin ja käyttäytyä jälleen ihmisiksi.

    • 7 + 2

      Kävin tutustumassa kirjastoon: olipa paljon valoa ja tilaa!

      Hyssyttelyn aika taitaa olla ohi moderneissa "olohuonekirjastoissa"... Mutta ei kai kukaan kuvitellutkaan, että lapset vain istuisivat hiljaa siellä lukukoloissa kun pulpetissa? Hiljaiset lukusalit ovat keskittymistä varten, jos lasten leikkiminen häiritsee (kova huuto, juokseminen tms. ovat asia erikseen, sellaiseen pitäisi toki henkilökunnan puuttua).

      Mutta yksi asia minua kyllä vaivaa. Kirjastossa on olevanaan liian lämmin, oletteko muut huomanneet samaa? Olisin voinut jäädä tutkailemaan kirjoja pitempäänkin, mutta tuli vähän tukala olo (eikä edes ollut vahva vaatetus).

      • 19+2

        Ainahan kirjastossa on ollut tuskallisen kuuma, vissiin kirjat vaatii ettei ole ilmastointia vaan lämmöt päällä kokoajan. Tuolla tulee heti hiki kun menee hyllyn ääreen.


    • Stan7

      Jos haluamme vahvistaa kansamme sivistystä, on lapset houkuteltava kirjastoihin. Se ei toki tarkoita sitä, että lapset tai nuoret saisivat kirjastoissa käyttäytyähuonosti tai vastoin sääntöjä, mutta ainakaan minä en ole havainnut huonoa käytöstä Seinäjoen uudessa kirjastossa. Väkeä toki on ollut - ja sen myötä tietysti myös ääntä. Niitä, jotka moittivat lasten ja nuorten käytöstä Seinäjoen kirjastossa, kehotan tutustumaan vaikkapa vain pääkaupunkiseutumme slummilähiöiden kirjastoihin. Alkaisitte arvostaa Seinäjoen nuorisoa.

      On toki selvää, että kirjaston eri käyttäjien sietokynnys lasten suhteen on erilainen. Mutta lapset nyt vain sattuvat kuulumaan tähän maailmaan - halusimme sitä tai emme. Joten hyväksykäämme heidät. Ehkäpä lapsetkin sitten hyväksyvät ne itsekkyyteensä käpertyneet aikuiset, jotka haluavat kaikkien sääntöjen palvelevan vain heidän omia mielitekojaan.

    • perpeprepperperhahah

      Miksi uusi kirjasto piti rakentaa , vanha oli aivan hyvä , kyllä jämpti on näin. Koskaan en ole palvelua käyttänyt enkä käytä! Seinäjoki kuppaa kaikki rahat

      NURMOOOO ITTENÄÄSEKSI

    • GF

      JOS HALUATTE LUKEA KIRJOJA TILATKAA NETISTÄ KOTIIN NE NIIN EI TARTTE IHMISIÄ KATSELLA

    • uskallanko sanoa? :S

      No lastenpuolella on oma "leikkipaikkakin" se vihreä alue. Sinne kyllä ne lapset kuuluisivatkin, mutta en itse ole ikinää onnekseni nähnyt aivan tuollaista älämölöä. Paras tapa jos haluaa lukea rauhassa on lainata kirja ja lukea kotona. Kirjasto toki oli ainakin avajaispäivänä mölyisä, mutta kyllä uusi kirjasto innostaa lapsia myös lukemaankin... Lasta ei ole mielestäni hyvä opettaa lukemaan istumaan hyshys samassa tuolissa tunteja vaan että juurikin lastenpuolella oleva vihreä alue sopii tauolle, tauot toki pitkiä vielä. Nuortenpuoli onkin kylläkin aina kolot varattuina, mutta sellaista ei ole kirjastossa ennen nähty ja tietenkin kaikki haluaa aina koloihin. Kyllä varmasti lapsiakin ärsyttää samalla lailla että kolot on varattu :D Mielipiteesi oli hyvä, onhan siellä jo kirjastotätejä hyssyttelemässä nykyään :)

    • Apilaon YKKÖNEN

      Minä, sinkku, 50v nainen, tykkään kovasti kovasti, että ympärillä on elämää ja ääntä ! Varsinkin pienimpien lasten aivoitukset ovat niin ihania, luovia, viihdyttäviä... Uusi aika, uudet tavat, vanhaan kirjastoon menköön täyttä rauhaa hakevat, tai sinne hiljaisuuden huoneeseen Apilassa, kolmion malliseen. Kyllä kaikki saa tarpeensa tyydytetyiksi, kun hetken miettii...omaa tapaansa.

      • Ei saisi kysyä mitää

        Virkailijat tympeitä.


      • özx
        Ei saisi kysyä mitää kirjoitti:

        Virkailijat tympeitä.

        Täysin samaa mieltä. Kirjastonaiset tympeätä osaamatonta sakkia.


    • just ,

      Ei kirjastossa mitään muuta vikaa ole mielestäni, kuin se, että kirjat ovat piilossa alakerrassa vipuvarastossa. Yläkerrassa jotain höpöhöpöä lukemiseksi. Tila paremmin käyttöön, kirjoja ja hyllyjä täyteen kiitos.

      Vai onko tähän saatu jo jotain muutosta aikaiseksi?

    • Kirveellä töitä!

      Ketuttaa kun AINA ilkkalehti varattu ja AINA sama tyyppi siellä istuskelemassa koko pitkän päivä? Kuinka jollakin on aikaa istuskella ja lukea ilkkaa joka haatanan päivä?? Pitääkä sitä lehteä lukea niin pitkään ja hartaasti että kotona vielä osaa ulkoa koko lehden?? On meitä listus moneen junaan joo!! tällä tyypillä varmasti on varaa ihan kotiinkin se lehti tilata kun kerran on osakkeita pitkin kaupunkia vuokralla??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4040
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3912
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      607
      3814
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      18
      2548
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      77
      2401
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      334
      2036
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      124
      2015
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1859
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1539
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1392
    Aihe