Kokemuksia nilkan vammoista?

Kärsimätön

Heti ensimmäisenä kaikille kriitikoille tiedoksi, että kyllä, lääkärissä on käyty ja kuviin on jo lähete ja ensi viikolla pitäisi putkeen mennä makoilemaan. Varmaa diagnoosia vammastani siis ei ole, mutta haluan vain kuulla onko kellään vastaavaa sattunut ja kokemuksia siitä, kuinka nopeasti olette päässeet kiipeämään.

Asiaan: Tipuin reilu viikko sitten bouldereilla ja nilkkani meni sijoiltaan, päivystyksessä otettiin röntgenit, joista ei murtumia löytynyt. Sain matkaani kepit, ohjeet laittaa painoa jalalle kipua tarkkaillen, särkylääkereseptin ja kontrollikäynnin viikon kuluttua. Ortopedin testien (kävin toissapäivänä) mukaan nilkka on "napakka", mutta kipua ja turvotusta on kuitenkin sen verran, etten saisi jalalle varata painoa ennen kuin hiusmurtuman mahdollisuus on pois suljettu.

Jalkapöydässä ja nilkassa kehräsluiden korkeudella ja leveydeltä koko nilkan ympäri on vielä hieman turvotusta. Nilkka ei koukistu yli 90 asteen ja ojennuskin on vajaa terveeseen jalkaan verrattaessa. Ojennuksessa kipu tulee akillesjänteen viereen nilkan sisäpuolelle ja koukistukessa nilkan eteen sekä akillesjänteen tienoille kummallekin sivulle. Painoa olen välillä hieman kokeillut jalalle viedä (jos se ei tee kipeää, niin turhaan kai sitä vältelläkään?), se kestää painoa sen verran, että voin seistä ilman keppejä molemmilla jaloilla kipeän jalan ollessa edessäni (niin, ettei nilkka taivu 90 asteen kulmaan). Jalkaa koukistaessa nilkan etuosaan nousee hassu n. sentin levyinen ja muutaman sentin pituinen vino "kaistale" (Liittynee jotenkin säären etuosan lihaksiston jänteisiin?), jota en huomaa terveessä jalassa missään asennossa.

Onko kellään ollut vastaavanlaisia oireita ja kuinka pitkään on mahtanut mennä, ennen kuin olette olleet takaisin seinällä? Tiedän, etten pysty vertaamaan kenenkään muun vammoja omiini, varsinkaan kun ei ole tietoa mitä jalasta on hajonnut ja kuinka pahasti. Kiipeilijöinä moni varmaan ymmärtää kuitenkin sen, että haluan vain saada osviittaa onko odotettavissa viikkojen vai kuukausien tauko.

6

1428

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tukiside tietenkin

      En kiipeile mutta nyrjäyttelen nilkkojani aika usein. Jos et ole rasittanut, siis astunut jalan päälle vamman jälkeen parantuu se nilkka noin 8 viikon sisään, mutta ei saa rasittaa paljoakaan. Jos taas sitten astuit sillä vammautuneella jalalla, menee parantumisen noin neljä viikkoa lisää vähintään. Lepo ja varovainen hierominen joskus vamman ympäriltä voi jouduttaa parantumista. On harmi että noin kävi. Joudut kuitenkin satsaamaan lepäämiseen ja ehkä kirjojen lukemiseen.

      • ggyv

        Fysioterapeuttina tähän on pakko kommentoida, vaikka aloittajan vaiva varmasti jo parantunut. Nivelsidevammoista puhuttaessa suosituksena on mahdollisimman nopea varaus vammautuneelle jalalle kivun rajoissa tottakai. Tällä nopeutetaan nilkan kuntoutumista ja nivelsiteiden vetolujuuden palautumista. Vamman parantuminen/ liikuntaan palaaminen riippuu aina repeämän laajuudesta ja siitä mikä/ mitkä nivelsiteet ovat rikki menneet. Tietysti vammasta palautumisen aik on paljon kiinni myös omasta aktiivisuudesta ja nilkan alueen lihasten kunnosta. Aktiivisesti nilkkaa jumpanneet pääsevät tietysti nopeammin liikunnan pariin, kuinsaman vamman saanut vain lepäilevä henkilö. Näissäkin vammoissa liike on lääke ;)
        Mutta tietysti on aina hyvä muistaa, että nilkassa on muitakin kudoksia kuin nivelsiteet, jotka voivat vammautua ja aiheuttaa oireita ja missään nimessä ei kannata luottaa keskustelupalstoilla oleviin "neuvoihin". Kaikki vammat ovat aina yksilöllisiä ja päästäkseen parhaaseen tulokseen, kannattaa suuret vammat aina käydä näyttämässä lääkärille ja tarpeen tullen hakeutua fysioterapeutille. Itseziagnosoidut vammat ja nettien ohjeille "hoidetut" voivat tuoda avun hetkeksi, mutta pidemmässä juoksussa vaivasta saattaa jäädää enemmänkin vaivaa. Tietysti ns. perusvenähdyksissä hoito on aika pitkälti aina sama, mutta jos jalalle ei voi viedä lainkaan painoa, kannattaa käydä tosiaan tohtorilla ja odottaa kuvien tulokset ennen kuin tarkempaa jatkosuunnitelmaa kannattaa tehdä.
        Tässä tapauksessa jos on luita mennyt rikki, menee tosiaan pitkä aika ennen kuin urheilun pariin pääsee palaamaan, mutta jos luut ovat säilyneet ehjänä ja täydellisiä repeämiä ei löydy, niin voi olla, että kk päästä olet jo seinällä takaisin :)


    • booboo1
      • Peter peterson

        Jag heter peter och jag tycker pumppa svenska pojkarnas peffa. Ja tycker åkso HIFK. Jag ska pumppa ditt peffa. Jag är pårnå. Jag gillar pårnå. Jag vill inte pumppa hennes pimppa.


      • 180cm
        Peter peterson kirjoitti:

        Jag heter peter och jag tycker pumppa svenska pojkarnas peffa. Ja tycker åkso HIFK. Jag ska pumppa ditt peffa. Jag är pårnå. Jag gillar pårnå. Jag vill inte pumppa hennes pimppa.

        Aika paska trolli...


      • Ei auta

        No tää teippihomma on ihan huuhaata, uskonasia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1535
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1354
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe