Sähkömiestä ei saa, kiukaan asennus itse vaikea?

KIUAS KUUMAKSI

Vasta opiskelupaikkakunnalle muuttaneena asuntoni kaksion saunan sähkökiuas oli sanonut työsuhteen irti ja ostin uuden kiukaan, samanlainen 6W perus-Harvia kuin edellinenkin. Sähkömiehelle soitin 2 viikkoa sitten, lupasi soitella kun on aikaa. Ei ole vieläkään soittanut. Aikoi veloittaa 150€ muutaman hassun johdon kytkemisestä.

Onko pakko odottaa sähkömiestä? Itse saisin nuo muutamat karvat kiinni 2 minuutissa, varsinkin kun kiuas on saman valmistajan ja saman tehoinen kuin edellinenkin, johdot ja kaikki valmiina. Onko tuossa jotain mittauksia vai mistä ihmeestä sähkömiehet tuollaisia sika-hintoja tahtovat, eivätkä tule sittenkään.

29

17436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ins.

      Itse et sähköturvallisuuslain mukaan saa kiuasta kytkeä, koska et ole sähköalan ammattilainen. Kiukaan liitännät kuuluvat ammattitaitoisen sähkömiehen tehtäviin.

      Hän tarkistaa siinä samalla sen, että olemassa olevat sähköjohdot kestävät tuon uuden kiukaan arvioidun käyttöiän ilman, että syntyisi tulipalon vaaraa.
      Luultavasti hän asentaa uuden liitäntäkaapelin siinä samalla. Hän tarkistaa samalla myös, että kiukaan suojaetäisyydet ovat ohjeen mukaiset. Mittaamalla hän toteaa, että kiukaan suojamaadoitus toimii asianmukaisesti.

      Työn hinta oli kait arvio. Hintaan sisältyvät luultavasti ainakin matkakustannukset ja ehkä se uusi liitäntäkaapelikin ja liittimet. Työaikaa on myös matka-aika.

      • 11+19

        joo.
        itse ei saisi kytkeä.
        kun nuo kaikki pitäis hoitaa. että vastuu siirtyy vakuutusyhtiölle.
        en ole semmoseen sähkäriin vielä törmännyt joka nuo kaikki tekisi. mutta se vastuun siirto kuitenkin se juttu.


    • lk2j3

      Jos paikkakunnallasi on ammattikoulu, josta valmistuu sähköasentajia, niin soitapa sinne ja kysy, miten nopeasti ja mihin hintaan sieltä saisi sähköasentajan. Jos saat sitä kautta, niin sitten voit perua tilaamasi sähköasentajan käynnin.

      Sähköasennusta et saa tehdä itse. Jos tulisi tulipalo liitokseen, olisit vastuussa ja korvausvelvolliinen.

    • kiuas kuumaksi

      Soitin 7 sähkömiehelle ja niistä vain kaksi oli ylipäätään valmis tulemaan, mutta vasta lokakuussa nekin.

      Siispä ruuvasin itse sulakkeet irti, otin kivet pois. Seinätelineestä kiuas irti ja kaapelit irti kiukaasta. Uusi kiuas johtoihin kiinni ja seinään. Helppoa kun on samanlainen kuin vanhakin. Kivet paikalleen, sulakkeet kiinni ja virtaa. Hyvin lämpenee. Kymmenen minuutin juttu. P...keleen rosvo-sähkömiehet, siellä kusettakaa uusavuttomia.

      • Anonyymi

        Juuri näin !
        Harvian "globaalissa" kiukaassa ei edes jatkokaapelia mukana , 300 ...500 mm. Kyllä 200 € kiuas pitää olla plug & play . Ei siitä nyt 100...150 € pidä maksaa 5 kaapelin kytkemisestä !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri näin !
        Harvian "globaalissa" kiukaassa ei edes jatkokaapelia mukana , 300 ...500 mm. Kyllä 200 € kiuas pitää olla plug & play . Ei siitä nyt 100...150 € pidä maksaa 5 kaapelin kytkemisestä !

        Onko muka jossain kiukaassa kaapeli mukana?
        Ei mihikään kiukaaseen tarvita viittä liitäntäkaapelia.


      • Anonyymi

    • saunaut

      laita itse johdot kiinni,itse en ainakaan moiseen pikkujuttuun sähkäriä tarvitsisi

    • Marcox

      Voit sen tehdä tietysti itsekin. Omani vedin roikalla 3,5 neliön johdolla, on helppo kääriä johto käytön jälkeen pois. Olen rakennuksilla tehnyt ikäni sähkötöitä työkseni, minulla on paperit (luokka 5,5 s) eli parhaat sellaiset. Lisäksi laitoin vastusten väliin niin sanotun 5 tuuman karbonaattilevyn jonka peitin kivillä.

      Säästää sähköä 75% eli todella kannattava sijoitus vaikka maksoi 112 e mutta tuo nopeasti hintansa takaisin. Nolla johdon (sinisen) kiinnitin suoraan kiuas kiveen, paras ja lyhyt maadoitus Maa johdon taitoin poikki kun ei ylettänyt maahan asti, ON TOIMINUT HYVIN JA SÄHKÖÄ SÄÄSTYY.

      Kyllä itsekin voi kaikkea tehdä jos vaan osaa ja on järki tallella, en suosittele tumpeloille. Muista seuraava sääntö L1: tä ei saa liittää L3:n Voltin johtoon ilman sulaketta. Itse käytän 10 APN hidasta lankasulaketta, tietysti releellä (punainen) ojattuna. Jos rele on heikko (sininen) voi sulake kärvähtää. Toivottavasti näillä ohjeilla pärjää aloittelijakin.

    • Häpeä edes

      Kiitos neuvosta, odottelinkin puoli toista vuotta tätä viisautta.

      Olet todella lapsellinen. Mistä nämä vanhoja viestejä kaivavat idiootit oikein syntyy. Kukin pätee tavallaan. Tyypillistä heikkoa suomalaista itsetuntoa, eikö hävetä.

      • "Kukin tavallaan"

        Pätemiseen kuuluu mm. muiden haukkuminen jolla nostetaan itseä muiden yläpuolelle. Siinä olit oikeassa että taustalla on aina heikko itsetunto mistä annoit hyvän esimerkin. Muut ei ole mitään mutta miten minä voinkin olla näin fiksu?


    • ervyt

      Eikös se mee niin että plussa plussaan, ja miinus miinukseen? Hyvän sähkötroikan saa myös esim jostain vanhasta tulostimen tms telkkarin sähköjohdosta. Siitä vain katkaisee sen toisen pään (ei töpselipäätä), vaikka saksilla, niin kaksi langan pätkää sieltä tulee näkyviin. Töpseli tietysti kannattaa ottaa seinästä pois saksimisen ajaksi, heh, ettei saa sätkyjä. Sitten vain kiedot toisen plussaan ja toisen miinukseen, en kyllä ole varma onko näillä plussilla ja miinuksilla edes väliä, saahan sen töpselinkin molemmin päin sinne pistorasiaan. Toinen vain toiseen ja toinen toiseen, niin kyllä sähkö alkaa kulkemaan. Kai siellä kiukaan pohjassa on paikat minne johdot kiinnitetään. Kiinnitys kannattaa esim tehdä kieputtamalla johto kiinnityskohtaan, ja sitten vaikka jotain teippiä tms tueksi. Myös tinata voi, mutta se on jo ammattilaisten puuhaa, ja siinä voi polttaa sormensa.

      Sitten jos haluat joskus esim jatkaa lyhyttä autonlämmitystroikkaa pidemmäksi. Niin senkin voi tehdä kotikonstein, esim vanhalla digiboksin sähköjohdolla, vähän saksia taas ja sillee. Oikeaoppisesti siinä pitäisi käyttää sokeripalaa. Mutta itse olen keksinyt helpomman konstin. Ei mitään sokerinpalaa väliin, vaan laittaa johtojen säiepäät taitteelle, ja kieputtaa ne sitten vain yhteen. Sitten sen kieputuksen voi taittaa vielä johdon kuorta vasten ja eikun ilmastointiteippiä tms päälle.

      • ei mene noin

        Ei mene noin.

        Pitää esimerkiksi tietää kytketäänkö kiuas tähteen vai kolmioon.


      • elmanni
        ei mene noin kirjoitti:

        Ei mene noin.

        Pitää esimerkiksi tietää kytketäänkö kiuas tähteen vai kolmioon.

        Mutta kun Jallupullon kyljessä on kolme tähteä ja kolmioita on myös kärjellään olevia, että mihinkäs sitä sitten kytkee vai tekeekö niin kuin siskonmies kytki...verkkoon. En sitten tiedä oliko sukat vai kala mutta olut on joskus tarjouksessa melko halpaa lenkkimakkaran saa leipähyllystä jos ei ole kovin nirso.


    • Skömypelle

      Kuka perkele sitä kiuasta nyt kolmioon kytkee. Tähteen ne kaikki tulee tehtaalta lähtiessän.

      Ei siinä mitään vaikeaa ole kunhan kopsaa vanhasta kiukaasta mitkä oli L ja mitkä N ja joulukuusi alaspäin.

      Sulakkeet on sitä varten jos väärin menee. Pikku vinkkinä sitten kun kytkentä on suoritettu ja virrat päällä niin kannattaa testata kengät jalassa ja sormella kynnen puolella onko kiukaan runko jännitteinen. Sormen ulkopuolella siksi ettei jää kiinni jännitteiseen osaan koska sormi vetäytyy luonnostaan koukuun niin sitä irtoaa aivan itsestään ja selville onko jännite vai ei.

      Jos sormitestin jälkeen vieläkin epäilyttää niin seuraavaksi onkin vuorossa kielellä kokeileminen jolla havaitaan jo pienemmät jännitteen. Vain tumpelot käyttää mittareita.

      • Kuollutsähkäri

        Ai juma kun nauroin kuset melkein housuun kun luin tän kommentin, aivan mahtavaa tekstiä :D


      • NickNailer

        S1:n neuvo: jos jännite on 20 kV tai enemmän, niin ei kannata koskea ainakaan kostealla kielellä. 110 kV:n asennuksissa kannattaa toinen käsi laittaa takataskuun ja työmaadoittaa kengät. 400 kV vaatii jo kumisaappaat, mieluiten vanhat Nokiat.

        Ja aivan oikeasti: älkää koskeko sähköasennuksiin, kiitos.


    • saunato

      on prkl. jos joku haluaa ite kytkeä ja kysyy ohjetta nii eikö sitä saatana voi antaa eikä alkaa päteen. eiköhän oo jokaisen oma asia jos ite kytkee.

    • Omasähkärikoti

      Samaa mieltä saunaton kanssa. Sähkäri tekee juuri kuin alkuperäinen kysyjä ottaa kiukaan irti uusi paikalleen ja kattoo vanhasta kuin piuhat oli ei vaihtele mitään johtoja jos ehjä suoja kuori tms. Sama juttu ilmalämpöpumpun kanssa katoin kun ns asentaja laittoi yhden. Sen jälkeen asentanu kavereille pumppuja ja kaikki tikissä. Huom. Yks pumppu vaihdettiin uuteen ku vanha paska s. Johdot jo miten sattuu jne. Kysyin millä oisit todistanu vakuutus yhtiölle jos olis palanu mökki. Ku sulla ei oo tietoa asentajasta. Siis tähän tullaan kukaan ei tiedä onko lain mukainen asentaja käyny asentamassa. Kuitit kun ei ole pakko säilyttää tai joku asennus todistus. Mulla meni asentajan n. 7 vuotta sitten pumppu kotivakuutukseen vaikka ei mitään kuitteja kuka tehnyt. Ei muutaku tee se itse miehet unohtakaa nää ns. Sähkömiehet jotka ei osaa yhtään paremmin laittaa johtoja kiinni kuin sinä.

      • Anonyymi

        Nuo ”omat” asennukset menettelee siihen asti kun sattuu vahinko (tulipalo/vesivahinko) ja vakuutusyhtiö kyselee asentajan nimeä?


      • Anonyymi

    • murmur2

      Jos päätät käyttää ulkopuolista sähkäriä niin muistaa pyytää kuitti tai asennustodistus, ota kuva ja lisää vaikka driveen tai lähetä itsellesi sähköpostiin. Itse maksoin https://kodinplaza.fi/ kautta 120 € sähkömiehelle kiukaan asennuksesta, vaikka olisin ehkä myös osannut itse laittaa. Sitten jos jotain käy myöhemmin ni ei ainakaan ite joudu maksumieheks. Eikä viitti muutenkaan riskeeraa uus kolmio just hankittu.

      • Anonyymi

        Ostin uuden kiukaan äitini asuntoon ja laitoin valmiiksi kiinnikkeet.Sähkömies vaihtoi piuhat uuteen kiukaaseen, n.puoli tuntia.Lasku äidilleni 270 euroa.

        Kusetusta.Maksetaan mutta reklamaatio tehdään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ostin uuden kiukaan äitini asuntoon ja laitoin valmiiksi kiinnikkeet.Sähkömies vaihtoi piuhat uuteen kiukaaseen, n.puoli tuntia.Lasku äidilleni 270 euroa.

        Kusetusta.Maksetaan mutta reklamaatio tehdään.

        Isäs laittoi äitiäs ku sua teki,


    • Anonyymi

      Kas kun ette pyydä äitiä vielä syöttämään ! helvetin tumpelot!

    • Anonyymi

      Kannattaisi kouluttautua sähkäriksi kun ei kymmeneen vuoteen ole löytynyt kiukaan asentajaa. Töitä piisaisi.

      • Anonyymi

        Missä korvessa te asutte? Ostin viimeviikolla (perjantai) uuden kiukaanja asentaja kävi keskiviikkona laittamassa sen paikoilleen...hinta 170 €?


    • Anonyymi

      Itse olen tehnyt sekä kiukaan vaihdot, että joskus ihan johtojen vedot rygmäkeskukselta asti. Kysehän on yksinkertaisuudessaan siitä, tietääkö mitä tekee ja miten kuuluu tehdä vai luuleeko vain tietävänsä.

      Jos tietää, se on aivan yhtä turvallinen ja oikea asennus kuin sähkärin tekemänä, koska se on tehty oikein. Kokonaisuutena tässä pitää silti olla tarkkana, koska koko tiluksien sähkönsyöttö kokonaisuutena voi olla aika monimutkainen ymmärtää ja siksi aina ennen teeseitse-hommaa kannattaa tosiaan miettiä, riittääkö ymmärrys.

      Sähköala on kummallinen dynastia, kun edes stukin ohjeita ei saa ellei ole sähkäri, ihmeellistä tiedon pimittämistä. Kaikissa muissa hommissa on korjausoppaat yms tarjolla ja kuka vaan saa vaihtaa vaikka raidetangon pään autoonsa vaikka sen pettäminen motarilla johtaa helposti kuolemaan mutta sähkö on niin mystifioitu. Tietenkin mittarit pitää olla ja niitä pitää osata käyttää mutta siitä se lähtee.

    • Anonyymi

      Ei saa tehdä tuollaisia asennuksia pitää olla koulutettu sähköasentaja tekemässä.

      Muutoin voit polttaa autosi ja talosi, kaiken ja kotibakuutyuskaan ei korvaa senttiäkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe