Väinämöisen paluu vielä meidän elinaikanamme

iänikuinen

Siitä suuttui Väinämöinen,
jopa suuttui ja häpesi.
Itse läksi astumahan
rannalle merelliselle.
Tuossa loihe laulamahan,
lauloi kerran viimeisensä:
lauloi vaskisen venehen,
kuparisen umpipurren.

Itse istuvi perähän,
läksi selvälle selälle.
Virkki vielä mennessänsä,
lausui lähtiellessänsä:
"Annapas ajan kulua,
päivän mennä, toisen tulla,
taas minua tarvitahan,
katsotahan, kaivatahan
uuen sammon saattajaksi,
uuen soiton suorijaksi,
uuen kuun kulettajaksi,
uuen päivän päästäjäksi,
kun ei kuuta, aurinkoa
eikä ilmaista iloa."

Siitä vanha Väinämöinen
laskea karehtelevi
venehellä vaskisella,
kuutilla kuparisella
yläisihin maaemihin,
alaisihin taivosihin.

Sinne puuttui pursinensa,
venehinensä väsähtyi.
Jätti kantelon jälille,
soiton Suomelle sorean,
kansalle ilon ikuisen,
laulut suuret lapsillensa.


Väinämöinen, tietäjä iänikuinen on toki vielä matkoillansa, mutta aika jolloin häntä taas tarvitaan koittaa pian, jo meidän elinaikanamme. Odottakaapa vain niin näette.

27

2599

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peku.

      Eikö Väinämöinen ole yksi Jumalistamme? Minäkin uskon hänen paluuseensa ja uskon sen olevan kokoajan käynnissä.

      • bmnbmbmnnbm

        Ilmattaresta syntyneenä ainakin puolijumala. Mutta kun "aallot paksuksi panevi", niin siä on vähän epämääräinen.


      • bmnbmbmnnbm kirjoitti:

        Ilmattaresta syntyneenä ainakin puolijumala. Mutta kun "aallot paksuksi panevi", niin siä on vähän epämääräinen.

        Ilmatar lienee Elias Lönnrotin keksintöä. Alkuperäisen tarun mukaan Väinämöisen synnytti Iro. Iro tuli raskaaksi syötyään marjan ja synnytti Jumalia kuten Väinämöisen.

        Tämä syntyruno toimii tietolähteideni mukaan myös Karhun kansan uskontunnustuksena. .


    • Don Ikuturso

      Don Rosa palautti Väinämöisen takaisin

    • Väinämöinen oli tietäjä, ei jumala. Olisi kyllä aika tehdä päätös kristinuskon luvattomalle olemassa ololle Pohjolassa, ja palata perinteisemmille hengen kunnaille - modernisoiduissa raameissa tosin.

      • Väärin Väinämöinen mainitaa myös alkujumalien joukossa. Väinämöinen juuri on se alkujumala jonka polvelle hajosi sotka muna, jonka hajoamisesta maailma sai alkunsa.

        Suomernuskossa yhtenä tärkeänä yksityiskohtana mielestäni on tuo tieteenkin todistama seikka, että maailma syntyi sattumalta eikä luotuna.


      • Venonen

        Olen kanssasi samaa mieltä, paitsi että valoitan Väinämöisestä sen verran, että Väinämöisen rooli suomalaisessa muinaisuskossa ei ole kovinkaan yksiselitteinen. Jos pitäisi valita, niin ennemmin väinämöinen on jumala ja eri elämän osaalueiden edustaja, kuin "pelkkä sankari ja tietäjä" vaikka oli hän sitäkin, mitä suurimmassa määrin. Yleensä väinämöinen yhdistetään veteen maailmansyntymyytin mukaisesti ja edustaa veden jumaluutta alkuelementtinä.


    • Akidanos

      Itseasiassa Väinämöinen-käsite toimii usealla eri tasolla, niin näkyväisessä kuin näkymättömässäkin maailmassa. Aloitetaan täältä näkyväisestä.

      On hyvin perusteltua uskoa, että on ollut olemassa Väinämöinen - tietäjä iänikuinen. Henkilö, joka on hallinut synnyt ja salat, eli siis kaiken näkyväisen ja näkymättömän maailman tiedon. Tietäjänä ja oppaana kristiityillä on samankaltainen Jeesus.
      Oletettavasti ketä tahansa valaistunutta ja suurta tietäjää on voitu kutsua yleisnimellä väinämöinen, aivan kuten esim. Jeesus oli "kristos", eli valaistunut.

      Seuraavaksi käsittelemme hengellistä Väinämöistä. Aluksi meidän tulee ymmärtää se, että " Ei ole Väinämöinen kuten me, ei ole hän lihaa ja luuta".
      Eli henkisellä tasolla Väinämöinen on pyhän kolminaisuuden , Väinämöis-henki, Ilmaris-henki ja Lemminkäis-henki, Logos, eli kaiken tietoisuuden järki.

      Kalevalaa tutkiessa käy hyvin ilmi, että näkyväinen maailma ei ole syntynyt sattumalta, vaan tahdon ilmauksena. On tärkeää ymmärtää, että maailman luomistyössä kaikki muut käytetyt nimet ovat Väinämöisen eri ominaisuuksia kuvaavia toisintonimiä. esimerkkinä Ilmatar - veen emonen - väinämöinen.
      "Yksin syntyi Väinämöinen, ilmesttyi ikirunooja" Tämä virke kertoo meille, että Väinämöinen oli vanha jo syntyessään. Eli Jumaluudella on ollut ajatus maailman synnyttämisestä. Seuraavaksi siirrymme synnytystuskiin, kuten luovallla taiteilijallakin voi tapahtua, teoksen eli maailman synnyttäminen on todella vaikeaa.
      Synnytyksessä apu on tarpeen ja se saapuu Sotkan eli muotoja keksivän älyn muodossa. Väinämöisen polvelle Sotka munii:
      "Siihen laativi pesänsä. Muni kultaiset munansa. Kuusi kultaista munoa. Rautamunan seitsemännen." Sotka siis munii alkuaineien atomit, joista syntyy koko maailmankaikkeus.
      Tämän jälkeen luomiskertomus siirtyy toiseen runoon, kosmoksen luomisesta maailman luomiseen, kertomukseen Suuresta Tammesta.

      Väinämöisen paluu tapahtuu jokaisen meidän sisäistä kautta, koska jokainen ihminen Äiti-Jumalan kuvana on kolmiyhteinen olento, ja näinollen Äiti-jumalan Logos on meidän kaikkien sisällä.
      Mitä muuta luomistyö on, kuin luojan pyrkimystä itsensä esilletuomaan ? Kuten ihminen lapsena peilikuvansa kautta tulee tietoiseksi omasta itsestään ja myös vanhana oma itse ja oma kuva on ihmiselle tärkeää, niin myös Äiti-Jumala halusi nähdä oman kuvansa. Kosmoksessa, maailmassa ja eläimissä tämä ei täyttynyt, vasta ihmisessä Jumala alkoi nähdä itsensä. Samoin siis ihmisen sisällä asuu se jumalainen tahto nähdä oma itsensä täydellisenä. Tämän vuoksi sellainen ihminen, joka ei tätä tahtoa ja kaipuuta sisällään ei ymmärrä, on rauhaton ja etsii, vaan ei aina tiedä mitä.

      • Niix

        Sotka muni Ilmattaren polvelle ei Väinämöisen.


    • Tiesitkö sinä?

      "Odottakaapa vain niin näette."

      Oletko tietoinen, että juuri tuo osuus Kalevalasta on ihan Lönnrotin omasta kynästä lähtöisin?

    • Akidanos

      Se,että Lönnrot on itse tehnyt säkeitä Kalevalaan, ei millään muotoa vähennä niiden arvoa. Lönnrot oli puhtaasti kalevalaisen hengen läpäisemä runonlaulaja, joka kirjallisesti eheän ja kauniin teoksen luodakseen, kykeni saavuttamaan sen mielentilan jossa syntyi ikiaikaisille kertomuksille jatkumo.

      Miksi Kalevalan innoittamien kuvataiteilijoiden teoksia pidetään suuressa arvossa, mutta Lönnrot sysätään halveksien syrjään.
      En voi välttyä ajatukselta, että ruotsinkielinen akateeminen maailma on ollut pitkälti tällaisen tihutyön takana.

      • Näin näen

        "Lönnrot on itse tehnyt säkeitä Kalevalaan, ei millään muotoa vähennä niiden arvoa. "

        Pidähän nyt mielessä, että mistä arvosta puhutaan. Ei vähennä niiden taiteellista arvoa, mutta poistaa niiltä arvon autenttisena kansanrunoutena.


    • Akidanos

      Toki, pidän hyvin tämän asian mielessä ja olen sen näin sisäistänyt:
      Kansanrunoutta on kaikki se mitä kyseisen kansan piiristä esille nousee. Ei ole olemassa enmmän- ja vähemmän-autenttista kansanrunoutta. Väliä ei ole sillä, onko runoilija kaikkien tuntema tai sitten se kansanrunojen ja -laulujen "trad". Ei ole merkitystä sillä, oletko herra vai narri, köyhä tai rikas.
      Kalevala ei ole sellainen teos, kuten esim. raamattu, jonka tekstit on tiukasti määritelty, ja johon ei saa lisätä tai siitä mitään poistaa, ilman tarkkaan valvottua kirkollisten organisaatioiden ylivalvontaa.
      Kalevala on meidän kaikkien suomalaisten kollektiivinen henki, tällaista henkeä ei voi millään sitein säädellä, saatikka väittää jotain säettä vähempiarvoisemmaksi toista.
      Kalevala on ikuinen ja jatkuva kertomus, eikä mikään kiveen hakattu määrämuoto. On täysin luonnollista, että ne henkilöt joita ikiaikaiset Kalevalan runot ovat innoittaneet, saavat siitä sellaisen henkisen lähteen että haluavat tähän jatkumoon luoda oman lisänsä.
      Nämä säkeet eivät voi olla vähempiarvoisia muihin nähden, ja ken niin väittää, hän haluaa silloin hävittää koko Kalevalan merkityksen pyhänä kirjana.

    • Väinö on rautaa

      Aikamme tieteellis- tekno saavutusten isät ovat kaikki eläneet 18- 19 vuosisadan vaihteessa.
      Yhtään inventtiä ei ole sen jälkeen keksitty.
      Lönnrot oli aikansa valontuoja, tällä pyhien alkukirjoitusten kääntäjänä.
      Kalevalasta löytyy esim. historian ensimmäinen vegaani, Marjatta, joka inhosi lihaa ja maitotuotteita. Moraalinen oppi sisäsiittoisuuden vaaroista ala Kullervo.
      Seppä, ensimmäinen vapaamuurari, joka loihti Sammon versus liitonarkin, jota vapaamuurarit vieläkin piilottelevat.
      Väiski itse voitti puhelahjoillaan pahimmatkin aikansa gangsterit, jotka hän lauloi suohon. Vasikointi/ laulaminen siis kannattaa, ollakseen kaikkien kansojen herra.

    • änimöl

      Väinämöinen ei uskoni mukaan palaa lapsen kehoon, vaan että joku antaa sielunsa jumalan käsiin ja näin väinämöisen henki astuu tämän kehoon. Kehoon joka on aikansa kyllästetty jumalan voimalla.. muuta outoa taikaa.. kaikenlaista outoa tapahtuu joka päivä eri ihmisille.

    • Ohhlallaaa

      Väinämöinen oli muinaisajan sankari, langennut enkeli, joka sekaantui ihmisten tyttäriin. Sitten hänet karkotettiin ja hän lähti Atlantikseen, joka vajosi meren sydämeen. Lopun aikoina Atlantis nousee tarujen jälkeen taas esille ja Väinämöinenkin käy visiitillä Finlandiassa, mutta voi hän järkyttyä pahemman kerran, kun näkee Ainonsa näköisen naisen eduskunnassa ajamassa Suomea jättilamaan, kiitos miljardilainojen EU:n tuhlarimaille - silloin Väinämöinen lähtee viimeisen kerran merille...

    • näin.

      Väinenmöinen = Mooses
      Sampo = Liiton arkki

    • KTS (Ei kirj.)

      Lönnrot tarkoitti sitä, että KALEVALA oli tämä Väinämöisen paluu.

      • Väinön odottaja.

        Lönnrotin voi unohtaa kun puhutaan Väinämöisen paluusta, hänellä ei ollut aikomustakaan edesauttaa asiaa.


    • oppilas1234

      Eikö Väinämöinen lähtenyt kiertämään maapalloa laivallaan...tämmöinen muistikuva minulla on.

    • Torpanpoika93

      Vanha Vaka Väinämöinen vanhan taian löysi ja sille tielle jäi!

    • Kaaleevva

      Suomalaiset tarvitsevat Samponsa takaisin.

      Nouse Sampo pohjamudista! Nosta kansamme takaisin valoon.

    • jhgjhgjhjhg

      Väinämöinenhän muuttui mustaksi ja lupasi palata kun tarvitaan. Mutta mistä helvetistä me tiedetään kuka sitten on se väinämöinen, kun niitä mustia lappaa tänne jatkuvasti lisää?

    • uskoko

      Olen lapsena lukenut vanhaa kalevalaa ja siinä Väinämöinen on tietäjä iän ikuinen. Ei jumala, vaan ikiaikainen tietäjä.

    • Kantelehetar

      Tässä hieman jo vuosia sitten kirjoittamaani (edelleen ajankohtaista) uutta Kalevalaa:

      Ajatus on alkamassa, oieta omalle tielle. Vapaaksi vallasta valua, etsiä entistä eloa, ennen kirkon käskyvaltaa vieraan vallan vartijoitten. Kuunnella omaa sydäntä, omaa mieltä mietiskellä.
      Nyt elävät entiset isännät orjana omassa maassa. Maata porttona pitävät vieraan vallan vahtikoirat. Metsät on myyty muille maille, kaikki kallis kadotettu, maan mahti menetetty, mieliksi muille muutettu. Raha on kaiken rajana, kunnia kuonakasanen. Kuka on kunniaa kysellyt, mielekkyytä mietiskellyt, se on pistetty pihalle, poistettu poloinen pidoista.
      Hiehotkin hulluina hyppivät, sorkilla sojottavilla, utareilla uhmakkailla.
      Lisäänny ei luonnon lailla ihmisen oma elämä. Parit ei pysty poikimahan, omaa lasta laittamahan, vaan vaativat varalle, siemeniä syötäväksi, munasia myötäväksi, oman lapsen laittamaksi.
      Siemen on suvuista syöty, munat myyty muille maille. Kohta huutavat hylätyt, kailottavat kadotetut, oman emonsa eloa, oman taattonsa tapoja, oman sukunsa sydäntä, sukupolvien satoa, menetettyä menneisyyttä.

      Vironneeko Vänämöinen, kajahtaako Kantelehetar, vai onko vaiennut iäksi, kansansa kadotetuksi?

    • TietoaVäinämöisestä

      Lemminkäinen palaa kyllä yhä uudestaan, Väinämöisen ei tarvitse palata. Väinämöinen on jo suorittanut inkarnaatiokiertonsa. Lemminkäinen on eräs niistä, jossa ilmenee Väinämöisen perintö. Väinämöinen voi palata helpostikin oppilaidensa kautta.

    • Anonyymi

      Minäpä kerron teille, kuka Väinämöinen oli. Hän oli yksi niistä seitsemästä jumalasta, jotka selvisivät suuresta vedenpaisumuksesta. Vedenpaisumuksella en tarkoita tässä kristittyjen Nooa-tarinaa, vaan suurta tulvaa joka edelsi nykyisen maailman luomista. Saamelaisten myyteissä maailman luomista edeltää edellisen maailman tuhoaminen, ja sama teema toistuu myös esim hindulaisuudessa.

      Nämä seitsemän jumalaa edustavat kosmoksen seitsemää alkuvoimaa. Kristityt käyttävät näistä nimitystä 'henkivallat'. Nämä alkuvoimat ovat ilma, vesi, maa, tuli, metsä, rauta ja ihminen. Ilmarinen edustaa ilmaa, Väinämöinen vettä, Vipunen metsää ja niin edelleen.

      Sitten myöhempinä aikoina nämä alkuvoimat valitsivat ihmisten keskuudesta itselleen edustajia, joiden ruumiit he ottivat hallintaansa ja joiden kautta he toimivat kansojen keskuudessa. Tällä tavalla Väinämöisestä tuli ihminen ja ikiaikainen tietäjä.

      Mitä Väinämöisen paluuseen tulee, niin se on varma asia se. Hän on syntyvä 2030-luvulla, ja tietäjän uransa hän on aloittava 2060-luvulla. Niin meren aallot ja tuulten henget kertovat. Mutta Väinämöinen ei ole mitä ihmiset luulevat hänen olevan... eivätkä he osaa varoa häntä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe