Collien värit

Aussi fani

Hei!
Minulla on pehko bluemerle narttu Luna, ja mietiskelen, voisiko se saada pentuja esim. redmerle aussin kanssa. Tai onko jotain muita värejä/väriyhdistelmiä josta pennuista voisi tulla sellaisia albiino kuuro sokeita pentuja???

23

2043

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siis onko sulla collie vai aussi minkä pennutusta mietit aussin kanssa?
      (aussi on mulle tuntematon rotu joten en tiedä niiden väreistä)
      Minusta ei kannata tehdä tarkoituksella sekarotuisia pentuja, sellaisia on muutenkin paikat väärällään. Eipä silti, tunnen monia seropeja jotka ovat todella hienoja koiria sekä ulkonäöltään että luonteeltaan, mutta olen silti sitä mieltä, että jos koiran astuttaa, kannattaa tehdä puhdasrotuisia pentuja.

      Noista värijutuista en nyt uskalla mennä vannomaan, mutta käsittääkseni kahta bluemerlea ei saisi yhdistää juurikin noiden värivirheiden ja mahdollisten aistivaurioiden takia. Muut yhdistelmät kyllä käyvät.

      Toivottavasti asiaa valaisee joku joka varmuudella tietää. Mitä sanovat kasvattajat?

    • Aussu fani

      Siis minulla on collie.
      Kun Luna on värivirheellinen ja pystykorvainen, niin en niistä puhtaista sitten tiedä. ja bluemerle ei kai saa tehdä soopelinkaan kanssa.

      • collieihminen

        Mitäköhän sä oikeen ajattelet? A) Merle-merle yhdistelmät ovat kiellettyjä B) En lähtisi sekarotusia pentuja tahallaan teettämään kun niitä riittää jo vahinkopentueissa C) Lisäksi soopeli-merle yhdistelmät ovat KIELLETTYJÄ. Eli älä todellakaan teetä colliellasi aussien kanssa pentuja! En suosittele teettämään sillä yhtäkään pentuetta sillä kuten sanoit se on värivirheellinen, ja ne perityvät. Joten tuloksena olisi maailmassa vielä n. 5 uutta värivirheellistä koiraa. Eli suosittelen jättämään koko asian.


      • collieihminen kirjoitti:

        Mitäköhän sä oikeen ajattelet? A) Merle-merle yhdistelmät ovat kiellettyjä B) En lähtisi sekarotusia pentuja tahallaan teettämään kun niitä riittää jo vahinkopentueissa C) Lisäksi soopeli-merle yhdistelmät ovat KIELLETTYJÄ. Eli älä todellakaan teetä colliellasi aussien kanssa pentuja! En suosittele teettämään sillä yhtäkään pentuetta sillä kuten sanoit se on värivirheellinen, ja ne perityvät. Joten tuloksena olisi maailmassa vielä n. 5 uutta värivirheellistä koiraa. Eli suosittelen jättämään koko asian.

        Sekarotuinen ei voi olla värivirheellinen, koska sekarotuisilla ei ole rotumääritelmääkään. Värin pitäisi muutenkin olla jalostuspäätöksissä sivuseikka, jos koiralla muuten on annettavaa, esim. hyvä terveys, hyvä rakenne ja erinomainen luonne.

        Aussieilla ei tietääkseni ole soopelia, ei ainakaan yleisenä tai en ole ainakaan koskaan kuullut. Niiden "red merlet" ovat ruskeamerlejä eli musta väri on haalistettu suklaanruskeaksi ja sitten vielä marmoroitu. Bortsuilta löytyy soopeli ja myös ee-keltainen, jota niiden harrastajat kutsuu aussipunaiseksi (vai oliko keltainen punainen ja ruskea aussipunainen, en muista).


    • :))

      Aloittajan tietotaso: 0. Älä siis hyvä ihminen teetä koirallasi pentuja vain teettämisen ilosta...

      Värivirheellisyys ei automaattisesti ole este collien jalostuksessa, koska merlen periytyminen ei ole ihan niin simppeliä kuin jotkut ajattelevat. Jos kyseessä on merle, jossa on vain liikaa valkoista tai mustaa, niin ei se tarkoita sitä, että pennut olisivat takuulla samanlaisia. Liian valkoisia tulee ihan sallitun rajoissakin oleville. Mitä sitten tulee siihen merlen mustuuteen, niin kyllä ne hyvät periyttävät myös huonoja ja huonot hyviä, se että emällä on liian paljon mustaa ei tarkoita, että pennuillakin niin olisi. Jos kuitenkin merle on ihan oikeasti virheellisen värinen, esim. harmaa on ruosteista tai musta ruskeaa, niin tällöin ei passaa pentuja teettää, koska nämä ovat niitä oikeasti periytyviä värivikoja.

      Pystyt korvat eivät myöskään ole este. On ihan yksi hailee onko koiralla pystyt korvat vaiko oikein taittuneet, mutta vain siksi, että ne on pentuna osattu hoitaa niin, etteivät ole päässeet pystyyn. Toki jos pystykorvaisen pennuttaa niin toisen osapuolen tulisi olla luonnonkorvainen (ts. ei sellainen, jolla korvat on pentuna hoidettu), koska tässä pätee sama mikä kaikessa muussakin: jos nartulla on virhe x, tulisi uroksen olla siltä osin niin oikeanlainen kuin mahdollista. Pystyt korvat raskaat korvat ei siis ole se oikea yhdistelmä, koska tällöin molemmat vanhemmat periyttävät huonoja korvia.

      Merle merle on tosiaan kielletty yhdistelmä ihan syystäkin, koska noin 25% pennuista tulisi olemaan sairaita tuplamerlejä. Myös merle soopeli on kielletty, vaikka tuollaisen yhdistelmän pennut eivät sairaita olekaan. Kuitenkin jos merlen ja soopelin saisi yhdistää, niin kaikkia näistä syntyviä soopelimerlejä ei tunnisteta merlekoiriksi (ts. näyttävät aivan soopelilta). Ongelmia tulee siis siinä vaiheessa kun soopeliksi luultu soopemerle yhdistetään merlen kanssa, koska tällöin voi syntyä tuplamerlejä.

    • Aussi fani

      Selvä. Siis ei se mikään iso värivirhe ole, valkonen läntti kyljessä...
      Mutta siis onko jotain muun rodun värejä, jotka saattaisivat tuottaa sairaita pentuja???
      En ole löytänyt tähän kysymykseen vastausta, vaikka olen kaivellut tietoa jo joka paikasta!
      Juu, en minä nyt ihan tekemisen ilosta niitä pentuja aiokkaan tehdä. Jos löytyisi joitakin ihmisiä, jotka haluaisivat pentuja.

      • hsöxözbaosäxnsl

        minkähän ikäinen olet, ja paljonkohan sinulla mahtaa olla kokemusta..? vaikutat todella kokemattomalta!


    • Kyllästynyt kysyjä

      Entäs bluemerle valkoinen koira???

      Vastatkaa kysymyksiini, älkää kyselkö ikääni, kiitos!

    • Alkoi harmittaa tuo huomautus korvista... Juuri tuollaisen välinpitämättömyyden takia collien korvat on suurimmaksi osaksi pilattu. Viimeksi kun luin rotumääritelmää, siinä luki että collien korvien tulee olla 1/3 kärjestä taipuneena. Jos koiran korvat nousevat luonnostaan pystyyn ja ne hoitamalla saadaan oikeaan asentoon, se on silti luonnostaan pystykorvainen eikä sellaisia koiria pitäisi käyttää jalostukseen (oma mielipiteeni) koska ne eivät todellisuudessa vastaa rotumääritelmää. Korvien pitäisi pysyä luonnostaan oikeassa asennossa, ilman painoja tai muita hoitotemppuja, vasta sitten se olisi oikeasti luonnonkorvainen. Tiedän kyllä että nykyään on olemassa todella vähän collieita joiden korvat ovat aidot luonnonkorvat, mutta se johtuu juuri siitä, että pystykorvaisia koiria käytetään jalostukseen mikä vain lisää pystykorvaisuutta. Eihän se korvien asento koiran luonnetta tai muita ominaisuuksia muuta, sikäli asia on todellakin yhdentekevä, mutta itse olen sitä mieltä, että collie näyttää aika hölmöltä jos korvat ovat pystyssä.

      Saatoin tosin tulkita kirjoittajan huomautuksen väärinkin, ehkä hän tarkoittikin juuri tätä. Siinä tapauksessa pyydän anteeksi kärkevää huomautustani!

    • möö

      Olen kyllä samaa mieltä, ärsyttää kun on niin paljon pystykorvsisia!
      Mutta eihän se tosiaan luonnetta haittaa, joten jos haluaa näyttelykoiran, niin ostakoon kalliin ja hienon pennun!

    • 11+20

      Harmittaa kun kasvattajat sumeilematta valehtelevat siitä onko korvia painotettu ...eli väittävät että on luonnon korvainen vaikkei sitä ole ollutkaan .

    • 8+15

      Joo!
      Tutullaki sanottiin et vanhemmilla luonnonpystyt, mun nous 3kk pystyyn ja siel on pysyny!
      Et kasvattajat miettikää ettette ainakaan huijaa,et teil on luonnonpystyt koirat!
      Vaik eihän aina tuukkaan luonnonpystyt jos vanhemmilla on sellaset!
      Tää keskustelu ei oo ihan otsikon mukanen...

    • anonmnn

      Korvien perinnöllisyys ei ole ihan niin mustavalkoista, myös luonnonkorvaisille vanhemmille syntyy pystykorvaisia jälkeläisiä. Tiedän tapauksen, jossa kummallakin vanhemmista on luonnonkorvat, mutta silti yhdellä niiden pennuista korvat nousivat pystyyn.. Mutta pentueessa oli 8 muuta pentua, jolla kaikilla on luomut taittokorvat :) Toki suhteessa tulee varmasti enemmän luonnonkorvaisia kuin pystykorva-pystykorva (myös hoidetut lasken näihin) yhdistelmässä. Onneksi omalla on nätit korvat luonnostaan :)

    • Collien korvien jalostaminen on vaikeaa, koska sen periytymistä ei säätele yksi geenipari vaan monta. Korvien jalostus on tasapainoilua oikean sijoittumisen, ruston pehmeyden, vahvuuden ja koon ja sen sellaisen suhteen. Korvista ei pidä tehdä collien jalostuksen kynnyskysymystä, sillä terveys ja luonne karsivat ihan riittävän monia koiria jalostuksesta.

      Kahta merleä ei tule yhdistää juurikin sen riskin vuoksi, että osa pennuista voi syntyä vammaisina eli niiden silmät ja korvat eivät välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Soopelista merle ei näy välttämättä kovin hyvin. Collieilla ja shelteillä ainakin on kahden merlen ja soopelinja merlen yhdistäminen Suomessa kielletty, ulkomailla mahdollista.

      Yhdistäminen valkoiseen koiraan... Koira voi olla kahdesta syystä valkoinen: se on joko nk. ee-keltainen tai valkokirjava, jolla valkea laikku peittää koko koiran. Useimmat valkoiset rodut ovat hyvin vaaleita ee-keltaisia, esimerkiksi valkoinen paimenkoira, samojedi, valkoinen villakoira, westie, valkoiset mudit ja pumit, ja valkoiset kultaisetnoutajat. Kokonaan valkoisen laikun peittämiä ovat esimerkiksi valkoiset bokserit. Myös dalmatialainen on kokonaan valkean laikun peittämiä, niiden värilliset laikut ovat tietynlaista roania, joka ilmestyy niihin pennun kasvaessa, mutta dalmis on yhä kokovalkoinen siellä alla. ee-keltaiseen ei liity kuurouden riskiä, mutta suuren valkoisen laikun peittämään koiraan kyllä. Jos valkea laikku peittää korvat, on mahdollista, että koira on kuuro. Siksi mm. dalmatialaispennut ja esim. jackrussellinterriereitä testataan kuulon suhteen.

      Merle ei näy valkoisen läpi, oli se sitten ee-keltaista tai valkoista laikkua, koska kummassakaan ei ole mustaa pigmenttiä, jonka merle voisi osittain haalistaa.

      ee-keltainen on resessiivinen väri. Colliella väriä ei esiinny (bortsulla kyllä) joten collie ee-keltainen rotu tuottaa jonkinvärisen koiran, joka ei ole keltainen/valkoinen. Hyvin todennäköisesti mustan, soopelin tai mustan merkein, valkoisen määrä taas riippuu siitä, millainen ee-keltainen koira on ollut laikkutekijöiden suhteen siellä keltaisen takana, koska laikku ei luonnollisesti erotu jo valmiiksi vaaleasta koirasta. Jos collie on merle, voi joidenkin pentujen mustat alueet myös merleytyä. Jos nämä pennut sitten yhdistää uudelleen keltaiseen rotuun, saa teoriassa puolet keltaisia pentuja ja puolet ei-keltaisia. Jos colliesekoitus on merle, niin osa pennuista on joko näkyvästi merlejä (ne, joilla on mustaa) tai piilossa merlejä (ovat keltaisia eivätkä merleydy).

      Mudi on mielenkiintoinen rotu. Sillä on sekä merle että ee-keltainen. En tiedä, saako rodussa ee-keltaista ja merleä yhdistää, mutta mudin keltaisella pitää aina huomioida mahdollisuus, että se on merle, ainakin, jos sillä on merle vanhempi. Joten valkea mudi ja merle collie voi huonolla tuurilla tuottaa tuplamerlen. Muuten siitä syntyy todennäköisesti pentueellinen mustia, joista osa voi olla merleytyneitä ja rinnassa voi olla pieni valkea laikku. Mudilla esiintyy värivirheenä soopelia ja merkkiväriä, joten nekin ovat seropipentueelle mahdollisia, vaikka ei kovin todennäköisiä.

      Jos heittää merlecollien yhteen ylilaikuttuneen kanssa, saa todennäköisesti lehmänkirjavan koiran eli valkoista on enemmän kuin colliella mutta koirassa on silti jokin näkyvä värilaikku. Laitetaanpas vaikka collie ja valkea bokseri yhteen. Saadaan todennäköisesti lehmänkirjavia soopelimerlejä ja lehmänkirjavia soopeleita. Tai sitten värilaikku on vain päässä. Jos boksu oli valkean takana tiikeriraitainen, saadaan lehmänkirjavia/valkovoittoisia merleraitasuttuisia soopeleita, lehmänkirjavia/valkovoittoisia raitasoopeleita ja mahdollisesti myös lehmänkirjavia soopelimerlejä ja lehmänkirjavia soopeleita. Olen tavannut collie x bokserin ja sillä oli muutama iso laikku selässä ja läiskä päässä. Jos heitetään merlecollie ja dalmis yhteen, saadaan todennäköisesti lehmänkirjavia mustavalkoisia ja lehmänkirjavia merleytyneitä mustavalkoisia. Ja niillä on valkoisissa laikuissa pieniä täpliä (ei samanlaisia kuin dalmiksella vaan pienempiä) aikuisena. Dalmiksilla syntyy joskus värivirheellisinä trikkejä eli sekoituspentueessa voi olla epätodennäköisenä mutta mahdollisena myös trikkilehmänkirjavia tai trikkimerlelehmänkirjavia.

      Merle saattaa hieman kasvattaa valkoisten laikkujen kokoa. Kerroit koirallasi olevan liikaa valkoista. silloin teoreettisilla pennuillani voi olla myös hieman enemmän valkoista kuin olen kuvaillut.

      • "Blue" merle collie ja "red" merle aussie tekisivät keskenään teoriassa neljänneksen tuplamerlejä, eli vammaisia pentuja, puolet mustia merlejä merkein ja neljänneksen tavallisia mustia trikkejä. Valkoisen määrä vaihtelisi vähäisten laikkujen ja täyden irlanninkirjavuuden välillä (irlanninkirjavuus = collien tyypillinen valkoinen kuviointi eli valkoinen kauluri ja sukat ja mahdollisesti laikku päässä). Ruskeamerlejä (ne ovat oikeasti ruskeita eivätkä punaisia kuten enkunkielinennimitys väittää) ei tule, koska ruskea on resessiivinen väri eikä sitäkään esiinny colliella. Soopeliakaan ei tule, koska se on dominoiva ja näkyy colliella aina ja soopelin collien vanhemmista vähintään toinen on aina soopeli.


    • Onnellinen kysyjä:)

      Kiitos piitkästä ja valaisevasta viestistä Neeta!

    • MOrsosmo

      siis jos samojedin risteyttäis bluemerlen kanssa, ne olis terveitä??? varmistan, ymmärsinkö oikein...

      • Samojedeillä ei ole merleä. Saisit todennäköisesti kasan mustia ja merlejä pentuja mahdollisesti valkoisin laikuin, tai ilmentäen mitä tahansa collien värimuunnosta. Eli ei yhtään tuplamerleä, joten sen suhteen olisit selvillä vesillä.


    • Annimarja

      Riippuu taas minkä värinen samojedi ja minkä rotuinen tämä blue merle värinen koira on... En suosittele sekaroituisia yhdistelmiä.

      • Samojedi x joku merlenvärinen koira -risteytyksessä ei ole mitään väriin liittyviä terveysriskejä. Samojedit ovat aina valkoisia eivätkä ole merlejä, joten tuplamerleä sillä ei saa aikaiseksi koskaan. Samojedin valkoinenkin on vain hyvin vaalea ee-keltainen, joka ei aiheuta kuuroutta. Siellä takana samojedillä voi olla kyllä jonkinlaisia valkoisia merkkejä.

        Muita riskejä tietysti voi olla, jos vaikka kumpikin risteytykseen käytetty koira sattuu olemaan lonkkavika-alttiista suvusta.


    • hienorotu

      Onko kyseessä Lassie eli Skotlannin paimenkoira? Meillä oli parikin upeaa sellaista lapsuudessani, nimi näköjään nyt collie.

    • Vinkkiä

      Maailmassa on jo ihan riittävästi koiria, joten aloittajan kannattaa unohtaa pennuttaminen koska tieto taito on puutteellinen

      • eiköhänjotainole

        Eiköhän jotain ole jo tapahtunut ottaen huomioon että aloittajan viesti on jo monta vuotta vanha


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5770
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3657
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      224
      1875
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1762
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1212
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1167
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      284
      939
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      937
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      877
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe