Vesiputkien jäätyminen mökillä

Kuka neuvoisi

Laitettiin kesällä lämmityskaapelit mökillä vesiputkiin. Toinen putki vie saunasta järveen (ottoletku) ja toinen putki saunalta mökkiin (32mm:set). Nyt kun ekat viikot on olleet päällä, niin sähkönkulutus hirvittää. Päin vastoin kuin meille kerrottiin, niin lämmityskaapelit vievät jatkuvasti saman sähkön, oli lämpötila ympärillä mikä hyvänsä. Saunassa on perinteinen vesipumppu. Siitä menee vesi saunan hanalle ja mökille lv-varaajaan kautta keittiön hanalle. Saunassa ja mökissä on peruslämpö päällä. Voiko jomman kumman tai molemmat putket antaa jäätyä ilman vaurioita?
Eli kun ei olla paikalla, niin virta olisi katkaistu lämmityskaapeleista.
Pumpun virta on aina katkaistu varulta, kun ei olla paikalla ja hanat aukaistu, että ei ole paineita.

48

18116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeile1

      Harvoin muoviputki siitä hajoaa ja lämmityksen voi laittaa päälle mökille tullessaan. Nopeasti sulattaa ja vesi juoksee.
      Kokeilemalla selviää.
      Liittimet ja pumppu voi jäätyä?

    • Pave 62

      Mulla jäätyy järveen menevä musta putki aina talvella. Sulatan kaapelilla, kun tulen mökille. Pummpu on kuistilla eristetysssä laatikossa, jossa peruslämpö 20W 2m kaapelilla. Kaapelista on puoli metriä pumpun paine puolella, kaapelin pää mahdollisimman lähellä vesihanaa, joka on seinän takana saunassa. vesi hana aina auki, koska vettä tulee putkesta, kun järven putki jäätyy. Saunassa ei ole peruslämpöä. Pumpulaatikkoon laitan lisäksi kovilla pakkasilla energia lampun 15W palamaan, On nyt toiminut muutaman talven hienosti.

      • heh heh

        kai nyt me kaikki tiedämme ettei 15 energialamppu lämmitä lainkaan eli se paljasti sinut. Täyttä mielikuvistusta koko sinun tarinasi.


      • Anonyymi
        heh heh kirjoitti:

        kai nyt me kaikki tiedämme ettei 15 energialamppu lämmitä lainkaan eli se paljasti sinut. Täyttä mielikuvistusta koko sinun tarinasi.

        Höpö höpö itelles.

        15 Watin energialamppu tuottaa jokseenkin 15Watin lämpötehon. Vain pieni osa säteilee valona,joka seinään osuttuaan lämmittää sitä?

        Ei pitäis päteä asioilla, joista ei ole mitään käsitystä, ei edes hyvää mutua


    • 15+4

      oletteko kuulleet kellokytkimestä? 30-60 minuuttia 12 tunnin periodeissa riittää pitämään sulana vesijohdot. aika riippuu siitä kuinka syvälle vesijohdot on kaivettu maan alle. ei tarvitse alkaa sulattelemaan kun mökille tulee. kannattaa muistaa se että putket eivät jäätymisestä hajoa vaan sulamisesta.

    • kestää, ei kestä

      Kyllä muoviputki kestää jäätymisen, ei siinä. Mutta metalliset liitokset ja venttiilit eivät kestä.

      • Kyllä joo

        Muoviputki kestää tosiaan jäätymisen, mutta sen käyttöikä lyhenee aina. Tosin sillä nyt ei mökkikäytössä ole mitään väliä.

        Ja ne messinkiliitoksethan ovat lämpimässä (pumppu sisällä saunassa, pohjaventtiili järvessä)?


    • sirkuleeraus

      Onko kuka kokeillut tällaista jäätymisen estoa mökille?
      Vesi otetaan mökille järvestä ja takoitus on jatkaa käyttöaikaa myös talveen.
      Pumppu on lähellä rantaa omassa kopissaan, imuputken pituus n. 20m. Ja ongelmahan on tunnetusti tämän putken jäätyminen samalla kun järvi jäätyy.
      Mitäpä jos tämän imuputken rinnalle asennetaan toinen putki, joka yhdistetään tähän imuputkeen järvenpuoleissa päässä, lähelle pohjaventtiiliä, sekä myös pumpun jälkeiseen paineputkeen rannalla. Ja tähän rinnakkaisputkeen asennetaan pieni kiertovesipumppu, joka pörrää koko ajan ja pitää imuputken plussan:n puolella koko talviajan? Vai pitääkö? Tämä kiertovesipumppu sijoitetaan samaan koppiin varsinaisen pumpun ja painesäiliön kanssa.
      Etuna on yksinkertainen, halpa ratkaisu ja järviveden lämmön hyödyntäminen.

    • eräs.

      Meidän mökillä on toiminut seravanlainen systeemi, pumppu on maakellarissa, jossa on pakkasvahti säädettynä 5 ja pumpusta kavoon menevässä imuputkessa on sulanapito kaapeli, joka kytketään shköverkkoon vasta jos putki jäätyy. Talvella mökiltä pois lähtiessä puhalletaan paineilmalla painepuolen putket ja lämminvesivaraajat vedestä tyhjiksi. Seuraavan kerran kun mennään mökille tarvii vain laittaa pumpun töpseli kiinni niin vesi tulee heti, ellei imuputki ole jäätynyt, jos niin on käynyt, niin sulanapito kaapelin töpseli pistorasiaan ja kohta se on sulanut.

    • Vesiposti?

      Vesiposti on ratkaisu.

      Tässä kaupallinen malli:

      http://www.pa-ve.fi/tuotteet/postit/

      Tuollaisen vesipostin myös saa helposti tehtyä itsetyhjentyvästä tonttisulkuventtiilistä. Eikä maksa paljon ja toimii ilman sähköä.

      • 9+14

        Mihinkäs tuo on ratkaisu? No ainakin pääsee pumppua ilmailemaan joka välissä kuten myös lisäämään syöttövesiä.

        Putkeen vain sisälle vastus ja kellokytkin ohjaamaan pari kertaa vuorokaudessa hetkeksi virrat päälle. helpon, vaivattomin ja halvin, mutta aina yritetään pyörää keksiä uudelleen. Aloittajalla on jo olemassa vastukset niin on aika epätodennäköistä että alkaisi rakentamaan mitään ihmeellisempää enää lisäksi.


      • Ratko
        9+14 kirjoitti:

        Mihinkäs tuo on ratkaisu? No ainakin pääsee pumppua ilmailemaan joka välissä kuten myös lisäämään syöttövesiä.

        Putkeen vain sisälle vastus ja kellokytkin ohjaamaan pari kertaa vuorokaudessa hetkeksi virrat päälle. helpon, vaivattomin ja halvin, mutta aina yritetään pyörää keksiä uudelleen. Aloittajalla on jo olemassa vastukset niin on aika epätodennäköistä että alkaisi rakentamaan mitään ihmeellisempää enää lisäksi.

        Tämä toimii kesät talvet ilman huoltoa:
        http://www.valveensahkokone.fi/File/ratko.pdf?rnd=1405


      • JepulisVaan
        Ratko kirjoitti:

        Tämä toimii kesät talvet ilman huoltoa:
        http://www.valveensahkokone.fi/File/ratko.pdf?rnd=1405

        Siinä olikin kaivattu RATKOisu studioraadin tarpesiin :-p


    • 23-1

      Edellinen ei tainnut ymmärtää vesipostin toimintaperiaateta kun puhuu pumpun ilmaamisesta jokavälissä.

      Vesipostin venttiili tulee maan alle suojaan roudalta. Kun venttiili suljetaan, niin vain nousuputki tyhjentyy salaojaan. Näin vesipostista saa vettä vaikka keskellä talvea.

      • 5+5

        Tiedän kyllä kuinka vesiposti toimii.

        Pumppu saunassa letku järvessä... Aloittajalla ei siis tule kunnallista vettä mökille.


    • tyhjät putket

      Meillä on mökillä kaivo ja siitä letkut sisälle. Kaivon pumppu päästää vedet valumaan takaisin kaivoon kun pumppu sammuu, ei siis pohjaventtiiliä. Pumpusta ylöspäin letkut ovat siis tyhjiä kun pumppu ei käy. Saavat jäätyä, mikään pakkanen ei ole liikaa.

      Kun pumppu käynnistetään niin se pumppaa vettä tyhjiin mutta jäätyneisiin letkuihin. Tuleva vesi sulattaa kaikki riitteet ja vastaavat letkuissa. Pumppu täyttää saavin, meillä saunassa, ja samalla voi ottaa johonkin astiaan keittiövettä.

      Pumppaa aikansa, sitten sammutetaan ja taas letkut tyhjenevät ja sitten pakastuvat tyhjinä.

      Tämän soveltaminen sellaisenaan järveen ei käy. Pitäisi olla sellainen rantakaivo jossa vesi säilyy sulana.

      Niin, ja letkussa ei saisi olla niin minkäänlaista notkoa jonne vesi jää seisomaan. Silloin letkun notkoon jää vettä josta tulee jäätynyt tulppa joka estää veden kulun seuraavalla kerralla, kevääseen saakka.

    • Suosittelen

      Meillä uppopumppu kaivossa ja saunan vieressä vesiposti. Uppopumppu käy aggrekaatin tuottamalla sähköllä. Eli pumppauksen ajaksi on käynnistettävä aggrekaatti. Vesipostista otetaan vesi letkulla saunaan ennen saunomista. Näin on tehty ympäri vuoden, eikä milloinkaan ollut mitään ongelmia jäätymisen kanssa.

      Minusta tällainen uppopumppu - aggregaatti - vesipostijärjestelmä voisi toimia aivan hyvin myös järvivedellä. Ainakin jos pumppu on riittävän syvällä, ettei jäädy ja vesiputki pumpulta vespostille kaivettu routarajan alapuolelle tai suojattu styroksilla jäätymiseltä.

      • ihmettelen vain

        a) tuokaan ei ratkaise aloittajan ongelmaa
        b) miksi ehdotellaan sellaista joka vaatii kokonaisuuden uudistamista?


    • Niuhotusta?

      Minusta taas on mukava lueskella miten väki on ratkaissut talviajan vesihuollon mökeillään. Otsikon mukaista jutustelua - ei sen ihmeellisempää...

    • kuokka.jussi

      Jos ei nämä esitetyt ratkaisut miellytä ja kerran rakennuksissa on peruslämpö päällä niin mitäs jos ottaisi kaivinkoneen tontille töihin ja kaivauttaisi ne putket sen verran syvälle ettei jäädy ja/tai eristäisi samalla. Juu maksaa se, mutta loppuisi se sähkönkulutus ja asian miettiminen.

    • Ketjun aloittaja

      Kiitos mielenkiintoisista vastauksista. Päätin kokeilla ajastinta, helppo ja halpa ratkaisu, ei vain tullut itselle mieleen.

      • Pave 62

        Mitäs sitten, kun ajastin lakkaa toimimasta.


      • pave 5v
        Pave 62 kirjoitti:

        Mitäs sitten, kun ajastin lakkaa toimimasta.

        Varmaan vaihdetaan toimiva ajastin kun asia huomataan. Vai meinaatko että pihan myllääminen on helpompi vaihtoehto?


      • Mökkiläinen
        pave 5v kirjoitti:

        Varmaan vaihdetaan toimiva ajastin kun asia huomataan. Vai meinaatko että pihan myllääminen on helpompi vaihtoehto?

        Meidän hirsisen saarimökin vedenotto ratkaistu seuraavasti: mökki rinteessä n. 40 m päässä rannassa. Rannan tuntumaan tehtiin betonirenkaasta pumppukaivo,jonka sisällä imupumppu ja 200w pakkasvahti. Pumpulta järveen menevänsä imuputkessa (20m) itsesäätyvä sulanapitokaapeli, jonka toimintaa voidaan säätää sähkökeskuksesta siten, että virta kaapelissa päällä jatkuvasti tai 30 min. Kuuden tunnin välein(kellokytkin). Pumpulta mökkiin menevä painepuolen johto (40m) rakennettu tyhjennettäväksi(tyhjennys yhde pumppukaivossa,josta hana kääntämällä vedet valuu paineputkesta poistoputkea pitkin järveen). Tämän 40m painepuolen putken sisällä normaali sulanapitokaapeli( ei itsesäätyvä)', jonka toimintaa voidaan säätää sähkökeskuksesta olevasta kellokytkimestä olemaan päällä jatkuvasti tai 30min. kuuden tunnin välein. Vesijohto kaivettiin n.30 cm syvyyteen(Kallioinen tontti) ja eristetty styroksieristeen sisään.

        Talveksi laskin painepuolen johdon tyhjäksi ja koska putkisto rakennettu laskemaan mökiltä järveen, tyhjentää toimenpide samalla mökin sisäisetkin vesijohdot ja 30 l lämminvesivaraajan(joka mökin sisällä). Imuputken itsesäätyvän kaapelin säädin kytkeytymään päälle puoleksitunniksi kuuden tunnin välein ja pakkasvahti pitää pumpun kaivossa sulana. Pumpusta virta pois pääkytkimestä ja mökistä vesihana auki jotta putki saa korvausilmaa ja tyhjenee hyvin.

        Mökissä pidän peruslämmön säädettynä alhaisempaan mahdolliseen mitä patterilla saa(2-3 astetta) ja jätin 600w öljypatterin täysille keskelle mökkiä kuivattamaan mökkiä. tällöin mökissä aina höyrynpaineet ulospäin vaikka ulkona menisi plussan puolelle. Astianpesukonen suolasäiliön ja pohjan veden imaisin ruiskulla mahdollisimman tyhjiin ja laitoin 200w pakkasvahdin sisälle koneeseen estämään jäätymisen(lattianrajassa joskus aika viileää kun pilariperustus kyseessä).

        Näillä virityksillä mökin energian kulutus säädetty minimiin ja peruslämpö sekä vesipumpun valmiustila mahdollistavat mökin nopeankin käyttöönoton. Laitoin mökkiin lisäksi Enston etäohjattavan systeemiin,jolla saan tekstarilla nostettua lämmöt ylös tarvittaissa. Nyt kovien pakkasten aikaan olen seurannut sähkönkulutusta joka pahimmillaan ollut 60 kWh/vrk. Joulukuussa keskimäärin 30 KWh ollut keskikulutus vuorokaudessa. Mökissä on varaava uuniseppien lokki takka, jota käyn kovimpien pakkasten aikaan lämmittämälssä ja saan sähkön kulutusta hieman leikattua. Mökkiin on matkaa kotoa 10 km joten joskus jopa suksilla kyseisen matkan taitan.

        T&K,mökkiläinen


      • s.a
        Mökkiläinen kirjoitti:

        Meidän hirsisen saarimökin vedenotto ratkaistu seuraavasti: mökki rinteessä n. 40 m päässä rannassa. Rannan tuntumaan tehtiin betonirenkaasta pumppukaivo,jonka sisällä imupumppu ja 200w pakkasvahti. Pumpulta järveen menevänsä imuputkessa (20m) itsesäätyvä sulanapitokaapeli, jonka toimintaa voidaan säätää sähkökeskuksesta siten, että virta kaapelissa päällä jatkuvasti tai 30 min. Kuuden tunnin välein(kellokytkin). Pumpulta mökkiin menevä painepuolen johto (40m) rakennettu tyhjennettäväksi(tyhjennys yhde pumppukaivossa,josta hana kääntämällä vedet valuu paineputkesta poistoputkea pitkin järveen). Tämän 40m painepuolen putken sisällä normaali sulanapitokaapeli( ei itsesäätyvä)', jonka toimintaa voidaan säätää sähkökeskuksesta olevasta kellokytkimestä olemaan päällä jatkuvasti tai 30min. kuuden tunnin välein. Vesijohto kaivettiin n.30 cm syvyyteen(Kallioinen tontti) ja eristetty styroksieristeen sisään.

        Talveksi laskin painepuolen johdon tyhjäksi ja koska putkisto rakennettu laskemaan mökiltä järveen, tyhjentää toimenpide samalla mökin sisäisetkin vesijohdot ja 30 l lämminvesivaraajan(joka mökin sisällä). Imuputken itsesäätyvän kaapelin säädin kytkeytymään päälle puoleksitunniksi kuuden tunnin välein ja pakkasvahti pitää pumpun kaivossa sulana. Pumpusta virta pois pääkytkimestä ja mökistä vesihana auki jotta putki saa korvausilmaa ja tyhjenee hyvin.

        Mökissä pidän peruslämmön säädettynä alhaisempaan mahdolliseen mitä patterilla saa(2-3 astetta) ja jätin 600w öljypatterin täysille keskelle mökkiä kuivattamaan mökkiä. tällöin mökissä aina höyrynpaineet ulospäin vaikka ulkona menisi plussan puolelle. Astianpesukonen suolasäiliön ja pohjan veden imaisin ruiskulla mahdollisimman tyhjiin ja laitoin 200w pakkasvahdin sisälle koneeseen estämään jäätymisen(lattianrajassa joskus aika viileää kun pilariperustus kyseessä).

        Näillä virityksillä mökin energian kulutus säädetty minimiin ja peruslämpö sekä vesipumpun valmiustila mahdollistavat mökin nopeankin käyttöönoton. Laitoin mökkiin lisäksi Enston etäohjattavan systeemiin,jolla saan tekstarilla nostettua lämmöt ylös tarvittaissa. Nyt kovien pakkasten aikaan olen seurannut sähkönkulutusta joka pahimmillaan ollut 60 kWh/vrk. Joulukuussa keskimäärin 30 KWh ollut keskikulutus vuorokaudessa. Mökissä on varaava uuniseppien lokki takka, jota käyn kovimpien pakkasten aikaan lämmittämälssä ja saan sähkön kulutusta hieman leikattua. Mökkiin on matkaa kotoa 10 km joten joskus jopa suksilla kyseisen matkan taitan.

        T&K,mökkiläinen

        Olipas kiva kun jaoit kaiken kokemasi. Mikä mahtaa olla se laite millä imet vedet astianpesukoneesta? Minun ongelma on se että vaikka mökin kulma on 1,5 m päässä järvestä on todennäköistä että matala ranta jäätyy pohjaan asti kovilla pakkasilla jolloin itsesäätyvä kaapeli ei auta. Pisin sellainen valmiina on 7m . En osaa itse asentaa kunnollista kaapelia joten en voi viedä putkea tarpeeksi pitkälle. Jos takaiskuventtiili on pohjassa tulee sieltä sitten mutaa.


      • TeeSeItseMä

        Vanha on ketju, mutta ihan hyvää settiä. Mä olen just byggaamassa pihasaunaa landelle matalan järven rantaan. Suurin ongelma on tällä hetkellä huoli siitä, että kunnon pakkastalvena jäätyisi matalahako ranta (järven syvin kohta on jotain kolme metriä) umpeen. Olen miettinyt, että auttaisikohan tuossa sellainen, että duunais finnfoamista tai ryssäläisestä halpiskorvikkeesta esim. 150 mm. "kannen" siihen putken kohdalle? esim 1200*1200 kokoisen. Ja laittaisi sen syksyllä valmiiksi kellumaan siihen. Kiinnittämällä tuon ottoputken "tolppaan". sitten ajattelin vielä upottaa järveen ehkä yhden tai jopa kaksi jos syvyys riittää kaivon rengasta, joiden sisään sitten laittaisin sen imupään. Rannasta noin viiden metrin päässä alkaa olemaan putkikanaali niin pinnassa, että olen miettinyt siihen jonkunlaisen kaivon laittaa ja loppupätkän imuputkea siitä eteenpäin eristetyllä putkella (http://www.meltex.fi/tuotteet/lvi-jarjestelmat/eristetyt-putket/mx-arctiflex.html) itsesäätyvällä kaapelilla varustettuna. Minulla on nyt tutkinnassa se, miten paksusti esim. finnfoamia pitäisi olla, että ei mene pakkanen läpi maan sisään? Siis jos on tavaraa (tässä tapauksessa esim. se kanaalissa tulevan tavallisen putken ja eristetyn putken liitos) jossain kaivon tapaisessa, jonka syvyys vain esim. noin 400 mm. Riittääkö siihen vaikkapa 50 tai 100 mm. uretaanilevyä estämään jäätymistä? Noitahan taitaa kyllä olla nykyään myös muovisia liittimiä tuolle putkelle, mutta jotenkin tuntuu, että messinkin on messinkiä. Mutta se jos jäätyy kunnolla, niin kyllä saattaa sulaessa paukkua. Kun ajattelin säästellä sillä tavalla, että nuo kaapelit on kytkettynä vain joko ajastimella harvakseltaan tai sitten vain paikalle tullessa. Vielä mietinnässä sekin, että laittaisin sen pidemmän saunalta rannan tuntumaan tulevan putken sisään kaapelin. Nyt on helppo tehdä, kun on vielä kaikki auki.


      • s.a kirjoitti:

        Olipas kiva kun jaoit kaiken kokemasi. Mikä mahtaa olla se laite millä imet vedet astianpesukoneesta? Minun ongelma on se että vaikka mökin kulma on 1,5 m päässä järvestä on todennäköistä että matala ranta jäätyy pohjaan asti kovilla pakkasilla jolloin itsesäätyvä kaapeli ei auta. Pisin sellainen valmiina on 7m . En osaa itse asentaa kunnollista kaapelia joten en voi viedä putkea tarpeeksi pitkälle. Jos takaiskuventtiili on pohjassa tulee sieltä sitten mutaa.

        Jouduin vaihtamaan nimimerkin kun oli unohtunut entiset.. Vastaan siis aiempaan kirjoitukseeni( mökkiläinen) liittyen.
        Nyt useamman talven jälkeen voin todeta järjestelmän toimineen hyvin. Jätän yhä pumppukaivolta järveen johtavaan imuputkeen vedet talveksi ja ajastettu sulanapitokaapeli hoitaa homman. Imuputki on osittain matalan veden aikaan ihan pinnassa( jään ympäröimä talvella) eikä putki ole silti rikkoutunut/jäätynyt. Painepuolen putken(40m.) tyhjennän aina talveksi( putkessa ajastettu sulanapitokaapeli valmius jos innostuu talvella menemään).

        Astianpesukoneen suolasäiliön olen tyhjentänyt käsisaippuapullon pumpulla, jossa n.10 cm pitkä imuputki. Yhtenä talvena unohdin avata tiskikoneen hanan, jolloin koneen imu/ottoletku jäätyessään kylmää hirsiseinää vasten rikkoi hanan. Tästä viisastuneena olen talveksi vetänyt koneen pois seinän vierestä ja nostanut n.1m korkean tason päälle. Näin kone on hieman ylempänä kylmästä lattiasta ja imuletkukin pysyy sulana kun lämpö pääsee siihen käsiksi. En ole enää pitänyt erillistä pakkasvahtia koneen sisällä kun vedet tyhjennetty ja peruslämpö pitää sen lämpimänä.
        Energian kulutus n.4500-5000 kwh/v. ja kovien pakkasten( tammi-helmi) aikaan n.1000kwh/kk. Nyt marraskuussa kulutus oli 440 kwh eli varsin kohtuullinen.

        Yt,
        Mökkiläinen


    • ,.,.,.,.,.

      >> Päin vastoin kuin meille kerrottiin, niin lämmityskaapelit vievät jatkuvasti saman sähkön, oli lämpötila ympärillä mikä hyvänsä

      • Mökkiläinen

        Tarkoitus oli laittaa itsesäätyvä kaapeli, mutta rakennusmiehet laittoivat vahingossa jatkuvatoimisen..(vastoin toivettani). Kun virhe selvisi, vaihdatin imupuolelle itsesäätyvän, mutta painepuolen pitkään putkeen vaihtaminen olisi ollut rakennusmiehen mukaan hankalaa joten laitoimme siihen sen kellokytkin ohjauksen. Talvella painepuolen ollessa tyhjänä napsautan kaapelista virran pois kokonaan ja jätän ainoastaan imupuolelle itsesäätyvään kellokytkimellä lämmityksen kuuden tunnin välein tapahtuvaksi. Putken ja styroksieristeen välissä on vielä solumuovinen eriste(unohdin mainita), joten hyvin pitäisi olla eristetty.


    • Ilma ei jäädy

      Minä en kyllä luota mihinkään sähkökäyttöiseen näissä asioissa. Nykyään sähkönjakelussa on niin paljon häiriöitä, että kesämökin järjestelmä pitää rakentaa niin, että putkiston ja pumpun saa tyhjäksi mökiltä poistuttaessa.

      Tällainen järjestelmä ei tietenkään ole mikään ratkaisu alkuperäisen kysyjän ongelmaan, mutta jos mökille vasta rakennetaan painevesijärjestelmää, niin tyhjentyvä järjestelmä on loppujen lopuksi melko helppo ja halpa rakentaa.

      Apuna voi käyttää esim. maahan routarajan alapuolelle upotettavia itsetyhjentyviä tonttisulkuventtiilejä ja vesiposteja. Näin putkistoon saadaan kaatoa, jotta järjestelmä tyhjenee. Kaivantojen ei tarvitse olla mahdottoman syviä, jos putkien päälle laitetaan routa-styoksia.

      • Saaritolainen

        Myös meillä on käytössä tämäntyyppinen ratkaisu. Mökille tulee vesiosuuskunnan vesi ja mökin ulkopuolelle on kaivettu vesiposti, josta saa vettä kesät talvet. Sähkötön mökki ja talvet kylmillään.

        Tämä on varmasti paras ratkaisu sähköttömälle mökille, jos tarjolla on vesitornin paineella tulevaa vettä.


    • mek

      N eputketpitää olla vielä eristetyt niin silloin ei paljon sähkä kulu ja vielä termsotaatti ojatus li lämmitys katkeaa kun lmpötilä vaikka 22 astetta ja menee päälle 8 asteessa niin sähköä säästyy.

    • näin pysyy

      12v penkinlämmitin vaan putkeen niin pysyy sulana eikä vie virtaa paljon
      ja maksaa noin 20e

    • ennakkotapauksia?

      Jos pitää sähkölämmityskämpässä (rivitaloloma-asunto) lämmön talvellakin liian alhaisena ja putket sitten halkeaa ja aiheuttaa vesivahingon, kuuluuko vastuu yhtiölle vai osakkeenomistajalle? Vakuutushan sen varmasti korvaa mutta ei kai yhtiön kuulu maksaa omavastuuta vaan osakkeenomistajan? Eikös se ole tavallaan itseaiheutettua? Muille osakkaille ei kai kuulu maksaa ylimääräisiä kustannuksia piittaamattomuuden takia?

    • Wanhaan tyyliin

      Mulla vähän sama moka kuten aloittajalla; asensin putket liian pintaan ja jäätyy -10 asteessa.
      Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, ja tottunut jo ilman narinoita, kantamaan veden kaivosta talvella. Vettä menee talousasioihin keittiössä vain 2 sankollista joka neljä päivä - eli aika vähän. Saunaan kannan joka toinen pv 4 sankollista.
      Vedenkanto on mulle hyvää liikuntaa ja ei kannata panna sen takia systeemia uusiksi!

    • toimii hyvin

      Jos järjestelmä on suljettu niin takuulla tulee vahinkoa kun putki jäätyy. Jää laajenee ja jos sillä ei ole tilaa tehdä sitä niin joku halkeaa. Meillä on imuletkussa 40 metrin sähkökaapeli ja siinä on termostaatti. Menee päälle pakkasella mutta ei minusta vie virtaa juuri lainkaan. Teho on 800W ja se on aina päällä koko talven sillä en uskalla sitä pois jättää jos pakkanen viikolla kiristyy. Vesiputki ei jäädy muussa kuin rannassa...siis ei veden alla. Juomavesi on kaivosta mutta tuo järjestelmä on pesu käytössä ja hyvin on vuosia toiminut. Vedenlämmitin on pois viikon ja lämpenee n. 2 tunnissa kun pe menemme mökille.

      • sxdtcfyvghubjink

        Ei muoviputki hajoa mitenkään, ainoat osat jotka on rikki menneet on palloventiilit jos ovat jääneet suljettu asentoon ja vettä jäänyt sinne pallon sisään, siellä kun ei ole tilaa laajeta mihinkään.
        Tästä asiasta on kokemusta monen kymmenen talven ajalta.


    • s.a

      Olen miettinyt että jos kairaan avannon laiturin viereen ja laitan itsesäätyvän sulanapitokaapelin sykkyrälle avantoon ,saisin avannon pysymään auki jolloin voisinsujauttaa imuletkun avantoon helposti tai jopa pitää sen siinä läpi talven. Onnistuukohan?

      • Jos on varaa

        Onnistuu varmaankin pienemmillä pakkasilla, mutta kovalla pakkasella teho tuskin riittää. Sähkölaskussa näkyy varmasti.


      • Hyvää Joulua!

        Sähköttömällä (agresähkö on) mökillä olen ratkaissut asian seuraavasti:
        Clen divetron pumppu järveen lähelle pohjaa, 25mm vesijohto suoraan saunan pesuhuoneeseen. Välille ei messinkiosia. Pesuhuoneessa messinki t-haara jossa pallolaskuhana, ja toisessa paineläpivienti sulanapitokaapelille. Sulanapitokaapeli menee aivan pumpulle asti, varmuuden vuoksi.
        Saa jäätyä kunhan huolehtii ettei hanaan jää vettä. Kaapeli sulattaa putken tarvittaessa nopeasti.


    • 10 amperia

      Meillä möksällä ollaan aina pumpattu ennen talven tuloa pakkasnesteseosta putkiin ja säilöihin (samaa mitä autoissakin käytetään). Ei ole kertaa mennyt pumppu tai letku rikki. keväällä pitää pumpata vettä kaivosta muutama kuutio että pakkasnesteen saa pois putkistosta. Muuten vesi maistuu pahalta mut ei siitä terveys vaaraa ole.

      • Hyvä kevennys!

        Et oo tosissas.


    • jbkjbkj

      Ostin juuri hankkijasta 5 kpl 35 litran AIV-kanisteria. Kanistereilla kuskaan vettä lähteeltä saunaan ja tiskaamiseen. Ns. kantovesi. 11 kpl on nyt kanistereita.

      1,5 litran muovipulloissa kannan veden ruoanvalmistukseen.

      Lähde ei ole vielä jäätynyt eikä kuluta lähde sähköä.

      Ei mene vettä niin paljoa etteikö jaksaisi kantaa.

      Sulatuskaapelit on siltä varalta ettei viemäriputki lavuaarin/laivavessan alla jäätyisi.

    • VoiVoiSentään

      Jälleen mökkiongelmia ihmisillä joiden ei pitäisi omistaa mitään mökkejä koskaan...tämä sakki ei sitten suomesta tunnu loppuvan...peukalo keskellä kämmentä ja ressukka täältä huutelee apua kun ei kehtaa mennä putkiliikkeeseen itseään nolaamaan....Pellet ei näytä suomesta loppuvan....

      • Anonyymi

        Ensimmäinen pelle tällä saitilla.
        Kaikilla ei ole varaa mökkiin. Minulla on ; )
        Mielenkiintoista lukea mökkiläisten kommentteja. Olen itsekkin miettinyt että kannanko vedet talvella kun harvakseltaan käydään. Pääsen kuitenkin helpommalla ?!


    • jnjnkjhbkhb

      Valittaja kävi pakkomiellettään toteuttamassa: Jälleen mökkiongelmia ihmisillä joiden ei pitäisi omistaa mitään mökkejä koskaan...tämä sakki ei sitten suomesta tunnu loppuvan...peukalo keskellä kämmentä ja ressukka täältä huutelee apua kun ei kehtaa mennä putkiliikkeeseen itseään nolaamaan....Pellet ei näytä suomesta loppuvan....

      TAKUULLA nälvii lapsiaan samalla lailla.

    • Anonyymi

      Oli jo aika Höpö höpön tämäkin aloitus nostaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe