Jänistä ei syöty ennen?

Pupupaisti

Pienenä kuulin juttua, että köyhässä perheessä, jossa oli paljon nälkäisiä lapsia, tehtiin ruokaa jäniksen lihasta. Ihmeteltiin, että se oli ollut ihan hyvää (ensin liotettiin maidossa, sitten jauhettiin jauhelihaksi ja paistettiin lihapullia).

Nykyisin syödään kait metsästäjäperheissä jänistä? Tai siis rusakkoa, kun tuo jänis taitaa olla jo melkein sukupuuttoon kuollut.

Vanhan tiedon mukaan suomalaiset olisivat välttäneet jäniksenlihan käyttöä, sitä inhottiin. Mahtaako tästä olla tarkempia muistoja?

Eläinten ruuaksi se on varmaan ainakin sopinut, tuo pupu.

34

6150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fausti

      Kyllä metsäjänistä on vielä tosi vahva kanta eikä lähelläkään sukupuuttoa. Hyvää on molemmat.

    • jänönen

      Jänistä, sekä metsäjänistä että rusakkoa, lienee syöty Suomessa aina ja syödään paljon edelleenkin. Se, mikä lienee jäänyt vähemmälle huomiolle on kaniini, joka on meillä vieras laji ja tarhattuna esiintynyt aika ajoin.

      Mutta pupua kyllä syödään meilläkin paljon. Erityisesti välimerenmaissa eri jänislajit ovat arvostettua syötävää ja laajalti toreilla myynnissä. Meillä metsästäjät vetäisevät pupun poskeensa kotopöydässä eikä vuotuisesta saaliista liikene juuri edes ravintoloihin tarjolle.

      Syy, miksi jänistä on ajoittain karsastettu, on sairaudessa, jänisrutossa, joka saattaa tarttua myös ihmiseen. Vaikka tularemia on melko harvinainen saattaa sillä olla vakaviakin seurauksia ja tauti on pitkäaikaisena vaikeasti parannettava. En ole kuullut pitkään aikaan kertomuksia tularemian aiheuttamista ongelmista enkä usko sen vähentäneen jäniksen metsästystä yhtään.

      Katsopa keväällä nuorelle oraspellolle aamulla tai iltahämärissä ja tulet vakuuttuneeksi, että eivät rusakko eikä metsäjäniskään ole meiltä mihinkään kadonneet. Yhdellä silmäyksellä voi havaita satakin jänist'ä samalla peltoaukeamalla. Ainakin Varsinais-Suomessa.

      • tulokas laji

        Rusakkoa ei kovin pitkään ole voitu Suomessa syyödä, koska se on uusi tulokas. Rusakko levisi Suomeen Karjalan kannaksen suunnalta, joskus satasen vuotta sitten.


    • jänonen

      Lihapullia niistä kylla ei saa tai pitää olla se maagiset sata jänistä,
      sen verran vähän syötävää irtoaa yhdestä..
      Meillä olikotipaikalla harva se aamu jänis tai rusakko roikkumassa ovenpielessä katajanhavut mahassa.
      Paljon lapsia joo, ei köyhiä, kovia metsästämään kylläkin.
      Jänispaisti on tuttua ja hyvää, ei mitenkään inhottua ruokaa.
      Siskon kanssa siitä hifisteltiin hunajapupu- niminen ruoka, eli tummaan kastikkeeseen aika reilusti hunajaa ja mausteeksi katajanmarjoja.

      Jänis ja rusakko ovat sama asia, se on valkoinen talvella ja ruskea kesällä. Susien saalista, sekä ihmisten. Kanta on varsin runsas molemmissa,siis jäniksessä / rusakossa.
      Ei pelkoakaan sukupuutosta.

      Tarkottane tuolla sukupuuttoon kuolemisella citykania, siitä oli juttua aamu-uutisissa. Kaupunkialueella ei saa ampuna ja niitä on koitettu hävittää muilla keinoin, koska ne kaivelevat onkaloita
      puistoihin ja puutarhoihin, sekä syövät kasvimaita.
      Muuten ne lisääntyy "niinkuin jänikset" - tekevät hanki- ja sänkipoikaset.

      Ihan södeä oli nyt kesällä kun useena aamuna jänikisiä hyppeli
      työmatkan varrella. Ne jopa kesyyntyivät sen verran että jäivät vaan korvat pystyssä seuraamaan ohikulkijoita.

      • jänönen

        Ihan selvennyksenä: jäniseläimiä on meillä lähinnä kahta lajia eli metsäjänis ja rusakko. Siirrännäisenä ja kotikarkulaisena on joillain paikoilla myös kaniineja, jotka toisin kuin metsäjänis ja rusakko kaivavat näitä maapesiä ja -onkaloita. Kyseessä siis kolme eri jänislajia.

        Totta, ettei metsäjäniksestä ja rusakosta paljon lihapullia saa, mutta aivan erinomaista pataruokaa toki ja varsinkin juuresten kanssa. Liha vaatii kuitenkin tovin riiputuksen sekä kunnollisen ja oikeaoppisen paloittelun, jotta pitkät lihassyyt saadaan syöntikuntoiseksi. Liha on melko rasvatonta ja vaatii siksi nestettä, jotta ei aivan kuivuisi: viiniä, kermaa, lihalientä jne. eikä pala läskiä tai pekoniakaan pahasta ole. Hyvät yrtit kuuluvat asiaan.

        Se on muuten tuo metsäjänis, joka vaihtaa vaaleaan talviturkkiin. Rusakon talviturkki on vain inan vaaleampi kuin kesäturkki. Rakenteellisestihan nämä kaksi otusta ovat melko erilaisia vaikka voivatkin kai keskenään jopa risteytyä.


      • Jänistäjäpohjola

        Jos viitsii tarkasti leikata kaiken lihan niin saa yhdestäkin paljon jauhelihaa äsken tein yhdestä metsäjäniksestä ja 1250 gr sain valmista tavaraa


    • muualla aina syöty

      Kyllä se jäniksen syömisen karsastus taitaa olla lähinnä lappilainen erikoisuus.

    • kaikkea sitä

      joku tietämätön kirjoittaa jäniksestä ruokana,pupu laitettiin pataan ja uuniin kypsymään.

    • hbjlokmö,äå

      Meillä syödään vain pehmeää jänistä.

    • jänkkyä pöytään

      Miksiköhän jäniksestä ei lihapullia saisi ? Kokonsa puolesta ainakin, koska metsäjänis painaa 2-3kg ja rusakko kilon enempi.
      Rusakosta ole usein pateita tehnyt ja nepä on tosi herkkua. Metsäjänis on pataruokana tosi hyvää, että jos ei ole kelvannut niin ihme on.
      Jokuhan mainitsi Lapin paikaksi, missä jänis on jäänyt syömäti. Rusakkojahan ei Lapissa ole ja muualla Suomessakin se on tulokas, joten miksi lappilaiset eivät olisi metsäjänistä syöneet ? Alkusyksy on sitä tulermian aikaa, koska sääsket sitä tartuttaa ja tauti häviää pakkasten myötä. Lapissa kun tulee äkkiä paljon lunta, niin metsästys on ollut sitten vaikeaa, eikä siellä ole ajokoiriakaan juuri käytetty.
      Ajokoirametsästys on muutenkin aika nuori tulokas metsästysmuotona.
      Eli lapissa ei ole jänistä kyetty metsästämään sydäntalvella, niin ei ole sitten syötykään.

    • tätyskä

      Jänistä on pyydetty talvisin ansoilla.

    • ei Lapissa

      Lapissa vaikea on ansapyynti kun on metri lunta. Lapissa on pyydetty ansoilla vain riekkoa, koska sitä tehdään tunturissa, missä tuuli puhaltaa lumen pois.

    • pupua pataan

      Jänistä pyysi talviaikaan talollisten rengit ja siitä tul sanonta

      " nälkäne syö vaikka jänistä !"

    • Karjalain

      Myö emmö jänistä syönt. Se oli inhottua, saastaista ruokaa. Oli erinäisiä eläimiä joita sanottiin "soastasiks" siis saastaisiksi eikä niitä mielellään syöty. Jänis oli yksi niistä. Pidettiin tautisena ja erityisesti raskaana olevien naisten piti välttää jäniksen syömistä tai siihen koskemista, tai saattaa syntyä risthuuline laps. Näitä tapoja sitten pilkattiin, mutta taannoinpa kävi ilmi että jäniksissä on virusta, jota aiheuttaa ihmisen sikiöille suulakihalkiota.
      Jänikset myytiin kaupunkiin, harvapa niitä itse söi.

    • pumpernikkelos

      Olen kotoisin Kymenlaaksosta enkä koskaan kuullut kenekään syöneen jänistä.
      Savoon muutettuani huomasin että täällä se on yleinen tapa. Jouduinpa itsekin -80-luvun alkupuolella jänismetsälle Kangasniemellä. En usko että pupulla ois ollut suurempaa huolta henkensä säilyttämisestä vaikka se virkaheitto koira olisi osannut ajaakin sen pyssyni piipun eteen :) En ole ikinä ollut kovin hyvä ampuja.

      • Suomenmieli

        Kymenlaaksossa on aina syöty jänistä aivan samassa mittakaavassa kuin muuallakin suomessa.Pula-aikana köyhät kasvattivat kaneja kaikella roskalla mitä ne suostuivat ravinnokseen käyttämään.


    • Aito Karjalainen

      Sinä nimimerkki Karjalain älä viitsi kirjoitella sellaisia juttuja jotka eivät täytä totuutta.Kyllä Karjalassa ja Savossa on syöneet jänistä niin köyhät kun rikkaat ja vieläkin syödään,kun metsästyskausi alkaa.

      • Karjalain

        Sie hito savolaine siel älä mäkätä. Syyvveähä siel nyt Savos ja Itä-Savos mitä tahto mitä kii soahoa…
        Meil ei teäl oikias vanhas Karjalas ei jänistä syöty ku rutiköyhät ja kaupunkilaiset.


    • heinänpuputtaja

      Metsästän, olen lihansyöjä, mutta arvostan ja olen kiinnostunut kasvissyönnistä. Pahempaa, kuin tuotantolihan ahmiminen, on silti arvostaa riistalihaa tuommoisin sanankääntein kun karjalain tekee.Sanoitko saastaiseksi heinänpuputtajaa, tularemiat vittuun, jäniksestä ei tehdä pihvejä, vitun eino.Ymmärrän että ei ollut omia kantojasi, mutta olet kovin sairaassa yhteisössä, etkä saisi asiaasi levittää..
      Suutuin mutta syystä!! Älä kirjoittele tänne jos ei arvomailmasi ole ihan kohillaan just nyt..............

    • On sitä syöty

      myös oravaa.

    • gastronomian tohtori

      Jänistä on syöty iät ajat ja se maukasta ruokaa, jos vain yleensä osaa tehdä muutakin ruokaa kuin makkaramössöjä.

    • Joillain seuduilla ehkä vieläkin oleva vastenmielisyys jänistä kohtaan perustuu Raamatussa olevaan kolmanteen Mooseksen kirjaan:

      " "Sanokaa israelilaisille: Maaeläimistä saatte syödä kaikkia nelijalkaisia, 3 joilla on kaksijakoiset sorkat ja jotka märehtivät ruokansa. 4 -- 6 Sitä vastoin eläimiä, jotka märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia tai joilla on sorkat mutta jotka eivät märehdi, te ette saa syödä. Sellaisia ovat kameli, tamaani ja jänis, jotka tosin märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia; ne ovat saastaisia. 7 Saastainen on myös sika, jolla tosin on kaksijakoiset sorkat mutta joka ei märehdi. 8 Näiden eläinten lihaa älkää syökö älkääkä koskeko niiden raatoihin, sillä ne ovat saastaisia."

      Mooseksen kirjassahan on paljon ruokiinkin liittyviä määräyksiä ja ns. fundamentit Aabrahamin uskonnot, mm. juutalaisuus ja islam, noudattavat niitä vielä sanantarkasti. Yhä voimakkaina ne esiintyvät myös ortodoksiuskonnossa.

      Ilmeisesti tularemia on aikanaan sanellut tämän jäniksensyöntikiellon. Samaan Mooseksen kirjaan perustuvat myös juutalaisten kosher-säännöt sekä monet islamissa voimassa olevat kiellot, mutta myös joidenkin uskontojen kielto veren käyttöön, jopa lääketieteellisessä merkityksessä.

    • SotaSvejk!

      Jänistä on metsästetty ja syöty ikiajoista lähtien. Sota-aikana ja sen jälkeenkin monet vuodet oli lähes jokaisen omakotitalon pihaliiterin seinustalla kanikopit ja kakarat niille keräs voikukanlehtiä ja timoteita kunnes niistä tehtiin perheelle ruokaaa ja nahoista jopa lapsille kaniturkkeja. Ranskassa syödään edelleen tarhattua kani suurena herkkuna. Meillä yritettiin kanitarhausta parikymmentä vuotta sitten mutta ei se ottanut kipinää joten mahtaneeko olla ainoatakaan broilerikanin tuottajaa suomessa enää?

    • Riihimäki

      Pitkäkorva on luksusta.

      Meillä syödään siimahäntiä eli rottia, hiiriä ja myyriä.

      Niitä jää aina hallin nurkassa sen verran kiinni että saa lounaan ja muijalle viemisiä.

      Riihimäkellä meillä niin kranttua olla.

    • Jänesmies

      Osa syynä karsastamiseen saattaa olla, että jänis ei ole ruokana kovin ravinteikasta. Tuo rasvan puute ja jäniksen lihan koostumus tekee siitä sellaista, ettei ihmisen elimistö saa siitä kovin hyvin ravintoa irti, vaikka sitä söisi miten paljon. Tiedetään tapauksia, jossa ihmisiä on kuollut nälkään, vaikka ovatkin saaneet syödäkseen kania tai jänistä. Toki siis jänistä voi syödä, mutta ei pääsääntöisenä ravintona.

      • täti

        Höpö höpö. Jäniksen ravintoarvot eivät poikkea muusta riistasta.
        Sopii käydä katsomassa Finelistä.


    • Luomuruokaa

      Juuri nyt on rusakon hankipojat parhaimmillaan.

    • härskiilihaa

      Myxomatosis on jänis-eläinten sairaus vaikka Bolanin mukaan se tuhosi hänen polvi-nivelensä https://www.youtube.com/watch?v=LxVms4FxOqI eli "...myxomatosis is a animal dicease, but i'm so shooked-up, mama, that it ate all of my knees..."

      Eiköhän kaikki proteiini kelvannut pula-aikana ja tuskin silloin pahemmin karvan väriin katsottiin eli onko se pupu vai ei.

      Näin myös kakarana naapurin riiputtavan muutamaa rusakon raatoa parvekkeellaan, joten tuskin ennenkään se mikään kielletty elikko oli.

    • härskiilihaa

      Myxomatosis on jänis-eläinten sairaus vaikka Bolanin mukaan se tuhosi hänen polvi-nivelensä https://www.youtube.com/watch?v=LxVms4FxOqI eli "...myxomatosis is a animal dicease, but i'm so shooked-up, mama, that it ate all of my knees..."

      Eiköhän kaikki proteiini kelvannut pula-aikana ja tuskin silloin pahemmin karvan väriin katsottiin eli onko se pupu vai ei.

      Näin myös kakarana naapurin riiputtavan muutamaa rusakon raatoa parvekkeellaan, joten tuskin ennenkään se mikään kielletty elikko oli.

    • Elintärkeä

      Jänis on vuosisatoja pitänyt suomalaiset elossa talven yli.

    • Anonyymi

      Myllyn läpi jauhelihaksi, ja siitä lihapyörykäksi. Voittaa sika naudan 10-0. Erittäin vahva kanta niin rusakkoa, kuin jänistäkin. Niinkin vahva, että kohta tulee itä suomen alueella rutto.

    • olen aina omistanut ajokoiria ja jäniksiä on metsästetty ja syöty.
      nuoren jäniksen liha on yksi parhaimpia lihoja mitä on olemassa. vanha, talvella pyydetty jänis vaatii kyllä enemmän kokin taitoja mutta niinhän on kaiken lihan kanssa että vanhana sitkistyy.
      jäniksen lihasta voi tehdä mitä ruokaa vain mutta itse pidän eniten lämminsavu lihasta.
      lappalaisten ainoa mauste ruokaan oli kourallinen karkeaa suolaa ja liha veteen kiehumaan tai seinälle kuivumaan. siksi eivät saaneet jäniksen lihasta maukasta.
      enkä menisi kyllä kehumaan heidän poro ruokiaankaan, kuivalihakeitostakin tulisi paremman makuinen jos sen keittäisi hikisestä työrukkasesta.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä, poronliha on yliarvostettua. Jäniksen paistia söin anoppilassa 80-luvulla.


    • Anonyymi

      Olen itse tehnyt jänispaistia silavan kanssa sidottuna, ruskistaen ja sitten vedessä keittäen mausteiden kanssa. Ihan oli syötävää kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Ei mitenkään runsaasti tosin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3017
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      544
      2866
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2038
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1942
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1755
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1472
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      96
      1223
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1188
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1152
    Aihe