Pieni purjevene yksinpurjehdukseen

gubbe5

Huvittaisi hankkia pieni ja kohtuullisen edullinen purkkari yksinpurjehdukseen. Kokoa saisi olla vähän, jolloin kaikki huollot ja maston laskut/nostot yms. olisivat helppoja yksin. Sopiva koko olisi noin 25-26 ft. Muuten vaihtoehtoja olisi paljonkin, mutta haluaisin että vene olisi erittäin merikelpoinen, niin että sillä voisi liikkua koko itämeren alueella turvallisesti. Myös syksyllä, kun saattaa vähän tuullakin. Veneen pitäisi olla täällä pohjoismaissa helposti saatavilla, ei siis mikään Cape Dory 25, Bristol cutter tai Flicka.

Olisiko ehdotuksia? Pitkäkölinen olisi hyvä. Ja sisäkone saisi olla. Ei kuitenkaan Vega. Vinkkejä? Ajatuksia?

30

3924

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 70-luvun veneitä

      Albin Accent, Havsfidra, Allegro 27.

      70-luvulla tuollaisia tehtiin, ei tehdä enää. Löytyy kyllä käytettynä.

      Jos vähän isompi käy, esim. Antinojan 29-jalkainen S&S 6.6. Sellaisella on purjehdittu maailman ympäri.

    • Harri --

      Rock 24 halpa ja turvallinen (alirikattu).

      • Tiklu

        Maxi 77 on Ruotsissa klassikko, mieleen tulee myös Avance 24/245, Sunwind 26. Uudemmista First 235 tai 24. Eivät tosin ole pitkäkölisiä.


      • Tässä sopiva ja
        Tiklu kirjoitti:

        Maxi 77 on Ruotsissa klassikko, mieleen tulee myös Avance 24/245, Sunwind 26. Uudemmista First 235 tai 24. Eivät tosin ole pitkäkölisiä.

        halpa vene. Käy katsomassa. Muistaakseni oli toinenkin myynnissä Raumalla jokin aika sitten, mutta ilmoitusta ei enää näkynyt.


      • Tässä sopiva ja

      • Bossu
        Tiklu kirjoitti:

        Maxi 77 on Ruotsissa klassikko, mieleen tulee myös Avance 24/245, Sunwind 26. Uudemmista First 235 tai 24. Eivät tosin ole pitkäkölisiä.

        Myös Guy-Christer Lönngrenin veneet: Lohi 25, Guy 27. Sisätilat on mukavat, kun on erillinen tilava takakoppi nukkumista varten ja salonki päiväolemista varten. Helppoja hallita, olen molempia purjehtinut yksin. Molemmissa löytyy myös sisäkoneversioita. Hinnat 7-10 te. Lohi 25:ssa on erillinen vessa. Guy 22 on pienempi ja halvempi versio noista. Avancet on varmaan kanssa hyviä, mutta niissä on käsittämättömän kovat hinnat, etenkin tuossa 245:ssä. Yksinpurjehtijalla pitää olla autopilotti.


      • Bossu
        Bossu kirjoitti:

        Myös Guy-Christer Lönngrenin veneet: Lohi 25, Guy 27. Sisätilat on mukavat, kun on erillinen tilava takakoppi nukkumista varten ja salonki päiväolemista varten. Helppoja hallita, olen molempia purjehtinut yksin. Molemmissa löytyy myös sisäkoneversioita. Hinnat 7-10 te. Lohi 25:ssa on erillinen vessa. Guy 22 on pienempi ja halvempi versio noista. Avancet on varmaan kanssa hyviä, mutta niissä on käsittämättömän kovat hinnat, etenkin tuossa 245:ssä. Yksinpurjehtijalla pitää olla autopilotti.

        Unohtui pitkäkölisyysvaatimus mainitsemissani Lönngrenin veneissä, mutta toisaalta yksinpurjehtijalle on hyvä, että vene on ketterä. Hankalintahan yksinpurjehdus on satamassa. Olen tuolla Lohella purjehtinut vaikeissakin syysolosuhteissa eikä ole ollut ongelmia, vaikkei se mitenkään valtamerivene olekaan.


      • 15+6
        Tässä sopiva ja kirjoitti:

        halpa vene. Linkki unohtui: http://www.nettivene.com/purjevene/westerly/494291

        "I bought a cirrus 30 years ago and spent 3 months getting her ready for a long trip which turned out to be a circumnavigation which took me 43 months. I never had a problem with the yacht and never feared for my safety. Wonderful little yacht built like a tank."

        Kyllä tuossa on hinta/laatu kohdallaan.

        Vastaava voisi olla Misil II (H-R), eväkölinen, mutta pitkä evä.


    • 15+6

      Jos minä hommaisin tuota niin...
      - osatakila, st-fokka rullalla, ei barduunoja - helpot vendat, reivauksessa isopurje pääasia, 2-3 reiviriviä, sen yksinpurjehtija saa helposti ja nopeasti reivattua
      - lähes kaikki purjeveneet pärjäävät Itämeren alueella (kuten täällä tehdyt ehdotukset Rock, Maxi77, First... jne osoittavat), tärkeintä on purjeiden helppo hallittavuus ja rakenteiden (peräsin, rustit) kestävyys

      Oma ehdotukseni on nöffi NF, hinnat 15-20 ke, osatakila, eväköli mutta kölin etualakulmasta pitkä matka keulaan joten mataliin rantoihin pääsee, hyvä kryssipaatti, merikelpoinen siinä kuin muutkin (tiedän yhden joka on käynyt Välimerellä, merireittiä).
      Ei pitkäkölinen, mutta mikäli purjehdus on nautinto, niin nöffillä se on suurempi nautinto kuin fidralla ja noin 40 % nopeampi (Lys Havsfidra 0,8 - NF 1,1). Sopii sekä saaristoreiteille että avomerelle.
      Heh, heh... tulipa kehua, vaikka itse olen vain lainanöffillä joskus aikoinaan seilannut.

    • finn 26

      Finn 26. todella onnistunut aikansa runkomuoto. "Isomman" veneen tuntua, suht. raskas, kestää hyvin tuulta. Paljon tarjolla, hyvä vertailla.

      • Entinen finnisti

        Finn 26. Olen purjehtinut Itämerta ristiin rastiin ilman ongelmia 20 v. Suosittelen.


    • Yksin vuodesta -95

      NF:ää suosittelen minäkin, vaikka se onkin hieman isompi kuin suunnittelemasi kokoluokka. Aloitin purjehduksen 90-luvun puolivälissä NF:llä ja kun olin silloin vielä villi ja vapaa niin 90 % purjehduksista tuli tehtyä yksin. Nopea vene, joka on todella mukava ja helppo purjehtia yksin ja kulkee myös kevyessä kelissä.

      Sittemmin siinä kyllä viihtyi nykyinen vaimokin ja vene vaihdettiin isompaan vasta toisen lapsen synnyttyä 2004, kun alkoi käydä säilytystilojen suhteen ahtaaksi. Nykyistä 34-jalkaistakin purjehdin kyllä paljon yksin, ei homman vaativuus niinkään ole veneen koosta kiinni kuin siitä, minkälaiset järjestelyt ja varusteet veneestä löytyy.

      Olennaisia asioita venetyypistä riippumatta ovat:
      - Autopilotti (riittävän järeä veneen painoon nähden, alitehoisesta ei ole kuin haittaa)
      - Kaikki säädöt istumalaatikkoon, tämän toki pystyy tekemään jälkeenpäinkin
      - Osatakila helpompi kuin mastontoppi, jos veneessä ei tarvitse käyttää barduunoja
      - Pinnaohjaus (ei pakollinen, mutta helpottaa kyllä liikkumista sitloodassa)
      - Genoan/fokan vinssit ja ison skuutti riittävän takana, jotta niille ulottuu pinnan/ratin äärestä

      Melkein venettä kuin venettä pystyy purjehtimaan yksin, mutta nuo yllämainitut helpottavat hommaa kovasti. Keulapurjeen rullaa yhdessäkään veneessäni ei ole koskaan ollut, joten sen ihanuudesta en tiedä - suorituskykyyn ainakin jonkin verran alentavasti vaikuttaa. St-fokan kisko on tuon kokoluokan veneessä vain tiellä, pienen fokan jaksaa lapsikin skuutata vinssillä jos vaan on oikean kokoinen vinssi.

      Vaikeinta yksinpurjehduksessa on mielestäni landaaminen ja satamasta lähtö kovemmalla kelillä, mutta onneksi niihinkin yleensä saa laiturilta apua. Hommaa myös riittävän pitkä poijuhaka jos sellaista ei veneen mukana tule, jotta yletyt heittämään peräköyden poijuun irroittamatta otetta veneen hallintalaitteista.

      15-20 000 euroa kuulostaa melko paljolta NF:stä. Silloin 2004 kun myin paatin pois, oli kauppahinta ok-kuntoisesta veneestä -alkuperäisellä koneella tosin- 12 000 euroa. Tuohon haarukkaan pitäisi jo olla sitten uutta konetta ja hyvät varusteet. Näyttää nettiveneessä tällä hetkellä olevan 3 kpl myynnissä hintahaitarissa 9500-16800 euroa. Toki yksilöitähän kaikki käytetyt veneet ovat.

      Loppuun on vielä pakko todeta, että yksinpurjehdus on usein sitä parasta ja nautinnollisinta veneilyä kun ei tarvitse ottaa kenenkään muun aikatauluja ja muita ongelmia huomioon. Suosittelen lämpimästi kaikille!

      • FF 27 Charlotta

        Oma veneeni täyttää nuo listasi vaatimukset, mutta sen lisäksi st-fokka, jonka hankin nyt syksyllä. Edelliskesän kokemuksen perusteella pidin kiskoa varsin turhana, mutta tämän kesän navakat tuulet saivat minut muuttamaan mieleni. 3 peräkkäistä päivää kävimme appivanhempien mökiltä kryssimässä Barösundin rännissä n. 9 m/s puuskittaisilla tuulilla. Väylän kapeissa kohdissa tuuli tuntui vielä kiihtyvän. Pakko oli pyytää vaimo apuun pinnaan kun vendat oli vaan aika paljon hätäisempiä kuin kevyemmillä tuulilla. Lähinnä perhe- ja yksinpurjehdusta helpottamaan hankin sitten st-fokan pääasiassa yli 8 m/s keleille.

        Rullalla on puolensa. Itselläni ei sellaista ole ja sen takia st-fokkaankin voitiin tehdä latoilla ahvenselkä. Ts. pienestä pinta-alasta suurempi hyöty.


    • 15+6

      Kommentteja kommentteihisi:
      - paljon purjehdin minäkin yksin (etenkin aiemmin :(, ja suunnilleen samoja pointteja pidän tärkeinä. Tosin perhepurjehdushan on monesti ihan samaa kuin yksinpurjehdus, kun "gastit" koisailee tai lueskelee kajuutassa
      - eka veneessä oli st-fokka, ja minä kyllä tykkäsin vaikka se oli vain 10 neliötä. Tosin siinä oli myös barduunat, mutta vendassa ne sai molemmat vetää tiukalle, joten itse käännöksen aikana ei tarvinnut kuin ohjailla.
      - nyt ei ole st-fokkaa vaan 35 neliöinen genua, pärjää sen kanssa kyllä mutta kevyempääkin voisi olla
      - kokemusta sekä rullasta että litsaamisesta. Rulla on kätevä, ja päätellen piirikunnallisten lyssikisojen tuloksista, ei huononna kovin paljon suorituskykyä :)
      - samana vuonna 2004 teimme tarjouksen 20 000 euroa omassa seurassa olevasta nöffistä, mutta se meni rekalla parinsadan kilsan päähän toiselle ostajalle, hinta ilmeisesti 23 tonnia. Kyllä, hinta riippuu kunnosta ja varusteista.

      Loppuun on vielä pakko olla samaa mieltä siitä, että yksinpurjehdus on usein sitä parasta ja nautinnollisinta veneilyä kun ei tarvitse ottaa kenenkään muun aikatauluja ja muita ongelmia huomioon!

    • kryssimään

      "St-fokan kisko on tuon kokoluokan veneessä vain tiellä, pienen fokan jaksaa lapsikin skuutata vinssillä jos vaan on oikean kokoinen vinssi. "

      Olen jyrkästi eri mieltä. Itseskuuttaavan kisko on helposti ylikäveltävä ja maston etupuolella, jossa (yksin)purjehtija ei käy purjehduksen aikana. Vaikka olisi hakaspurje niin sen voi varustaa myös alasvetimellä, joten keulassa ei tarvitse käydä kuin satamamanöövereissä.

      Itseskuuttaava on aivan ehdoton varuste eikä sen kanssa ole kyse siitä jaksaako skuutata (sillä täytyy itseskuuttaavankin fokan skuuttia säätää!) vaan viitsiikö millään muulla purjeella tehdä vaikkapa sataa vendaa päivässä. Itseskuuttaavalla mennessä se tarkoittaa sataa pinnan kääntöä edestakaisin, mutta ilman itseskuuttaavaa ihan jotain muuta. Havaintojen perusteella muut kuin itseskuuttaavalla menijät eivät juurikaan luovi kapeissa ränneissä vaan käynnistävät koneen.

      Alkuperäisen kysymykseen: noin kasimetrisiä veneitä on vaikka kuinka paljon tarjolla yksin purjehtijan ei tarvitse maksaa erillisestä vessakopista ja makuuhytistä. Pääset liikkeelle paljon edullisemmin, kun voi jättää mukavuusalukset pois ja tyytyväisenä ostaa sellaisen joka sopii yhdelle.

    • hyvävene

      Kiinnostaako H-323, kone uuden veroinen,ja rulla ja autopilotti on

    • gubbe3

      Kiitos vastauksista. Minulla on kokemusta n. 27-31 ft veneistä, mutta ajattelin että yksin riittäisi vieläkin pienempi. Vaikka sitten se 24 jalkainen. Onko se sitten Avance?

      • DolphinD

        Avance on hyvä vene ja kokoisekseen merikelpoinen. Mutta kyllä se on kuitenkin vielä saaristopursi verrattuna näihin Cape Dory, Dana 24, Vancoucer 27 -tyyppisiin pitkäkölisiin veneisiin. Eli jos hakusessa on sellainen tukeva avomerivene, niin Avance ei välttämättä täytä kriteereitä. Toki silläkin voi purjehtia mihin vaan Itämerellä, kun valitsee hyvät kelit ja sopivat etäisyydet.


    • tumpelotumppi

      Storfidra on 24 jalkainen kelluva tiiliskivi. Painoa sillä on n. 3000 kiloa. Pitkäkölinen vakaa pieni purjevene jossa on sisäkone ja jolla on kierretty useempaankin kertaan maapallo. Vauhtihirmu se ei ole, mutta hyvä ja luotettava vene.

      • Nopeus ei ratkaise

        Hyvä vene.

        Yksinpurjehduksessa pitkillä matkoilla ja pienellä veneellä vauhti on toissijaista. Tärkeämpää on purjehduksen helppous ja turvallisuus.

        Storfidralla pääsee 100 mailia vuorokaudessa ilman komplikaatioita.

        Tutustu myös Albin Vegaan.


    • C/R

      Minun ehdotukseni on Bluebirth 25. Se on tukeva vene ja purjehtii melko hyvin. Näitä veneitä on tehty lyijykölillä, mikä on iso plussa hoidon ja purjehdusominaisuuksien kannalta. Itse tehtyjä jopa rungosta alkaen on paljon, joten veneen osto vaatii asiantuntemusta. Lisäksi venettä on tehty aluksi matalalla ja myöhemmin korkealla ruffilla. Ruffien paremmuus on mielipide kysymys.

      • C/R

        Korjaus Bluebird 25.


    • 12+5

      Pieni vinkki veneen ostoon. Ostaminen on helppoa mutta myyminen on vaikeaa. Aloitin Rock 24:lla ja pieni käsitys on syntynyt noin viiden veneen vaihdon jälkeen mitkä on jälleenmarkkinat käytetyillä veneillä.

      Nyt on uusi alla ja sellainen vene joka sopii tarpeeseeni. Enkä uskalla edes laskea kuinka paljon aikaa on rahaa palanut viimeisen 10 vuoden aikana veneiden kunnostukseen ja myyntiin vaihdossa alle omakustannushinnan.

      Jos pätäkkää löutuu niin uusia 20 -jalkaisia alkaa löytyä 20 000 euron
      hintaluokassa. muuten kannattaa ostaa vaikka joe 17 1000-eurolla tai vie pois hinnalla jos laskee että jatkossa veneen arvo on käytännössä 0 euroa.

      • Kesää odotellessa

        Pari kesää olen harjoitellut Guy-22:lla. Nyt haussa uudempi 24-26 jalkainen. Mitään 80-luvun venettä ei viitsisi lähteä kunnostamaan ja uudempia käytettyjä on tuohon kokoluokkaan heikosti tarjolla. Olisikohan vaikka Ruotsissa parempi tarjonta ? Uusia
        tuon kokoluokan veneitä tulee Puolasta esim. Maxus, onkos niistä kokemuksia ?


      • Bossu
        Kesää odotellessa kirjoitti:

        Pari kesää olen harjoitellut Guy-22:lla. Nyt haussa uudempi 24-26 jalkainen. Mitään 80-luvun venettä ei viitsisi lähteä kunnostamaan ja uudempia käytettyjä on tuohon kokoluokkaan heikosti tarjolla. Olisikohan vaikka Ruotsissa parempi tarjonta ? Uusia
        tuon kokoluokan veneitä tulee Puolasta esim. Maxus, onkos niistä kokemuksia ?

        Ruotsissa on parempi tarjonta, mutta hintataso on aika kova. Saksassa ja Hollannissa on tarjonta laajaa, hintataso alempi, veneet hyvin varusteltuja Suomeakin ajatellen ja voi vielä pienelläkin veneellä purjehtia Suomeen.


    • Ifisti

      Jos yksin aikoo purjehtia niin tutustumisen arvoinen on myös IF.
      Helppo hallita yksin ja vakaa pitkäkölinen menijä. Hinnat 5-10k€, perämoottorilla ja jotkut hervemmat yksilöt myös sisädieselillä.

      Vene aika matala ja tuuli-pinta manöövereissa siten pienempi. Tietysti näkyy ja tuntuu sisätiloissa, mutta hyvin ollaan retkeilty kahden lapsen ja vaimon kanssa.
      Paljon venettä pienessä paketissa!

    • messigirl1

      Ota 10v purjehtinyt messityttö mukaan, niin ei tarvii yksin purjehtia ;)

    • 1-5

      Vastaus: Jeanneau Eolia 25.

    • L28

      Jos vaatimuksena on mahdiollisimman merikelpoinen, yksinpurjehdukseen sopiva ja mielellään pitkälölinen, Laurin 28 täyttää kriteerit. Mukava purjehdittava, tiedän kokemuksesta.

      • L28 pallonkierto

        Jos jotakuta sattuu kiinnostamaan Laurin 28:lla tehty yksinpurjehdus maailman ympäri, voi lukea Göran Cederströmin kirjan "Från hav till hava, Tua-Tuas jordomsegling.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1368
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1165
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1125
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1078
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1022
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1011
    Aihe