POROTALOUDEN MUSTA TOTUUS

DemonTheWolf

Moni varmasti haluaisi tehdä harrastuksestaan kannattavan yrityksen. Jotkut ovat jopa näin onnistuneet tekemään, kaikki kunnia heille. Mutta missä kulkee harrastamisen ja yrittämisen raja? Jos toiminta ei ole millään tavalla kannattavaa, onko kyseessä silloin yritys vai harrastus? Yritykseksi nimetyllä harrastuksella saa verohelpotuksien lisäksi myös valtavan määrän tukia.
Onko toiminta silloin kannattavaa, jos ns. yritys toimii yli 70% pelkkien tukien varassa? Jokainen varmasti tietää, että tuet maksetaan valtion kassasta tai Euroopan Unionista. Eli jokaisen Suomalaisen veronmaksajan omasta kukkarosta. Monet yritykset saavat tukia ja korvauksia, mikä on hieno asia jos yritys valmistaa tuotteita, joita ihmiset tarvitsevat ja käyvät kaupaksi. Mutta entä jos näin ei ole?
Haluaisitko itse maksaa harrastuksesta josta ei ole mitään hyötyä sinulle, harrastuksesta joka aiheuttaa vahinkoa muiden ihmisten omaisuudelle, on riski ympäristölle ja suuri piikki kansantaloudelle?
Jokainen tietenkin käyttää rahansa miten haluaa, mutta olemme sitä mieltä että ei ainakaan meidän rahoista tueta tappiollista yritystoimintaa!
Jos olet samaa mieltä ja tiedät mistä yritystoiminnasta on kyse, ei sinun tarvitse lukea tätä loppuun asti. Jos jotain jäi epäselväksi, toivottavasti luet nämä tiedot porotalouteen liittyvistä epäkohdista.
Suomessa porotaloudesta saa päätoimeentulonsa noin 1000 taloutta. Poronhoitoalue kattaa 36% Suomen pinta-alasta, tällä alueella porot saavat liikkua vapaasti ilman muiden maanomistajien lupaa.
Tästä monet paikalliset ovatkin huolissaan, koska porot aiheuttavat tuhoa pihoilla ja metsissä.
Porot saattavat olla myös ihmiselle vaarallisia kiima-aikaan, jolloin urokset voivat hyökätä ihmisen kimppuun. Metsätiellä koulukyytiä odottava lapsi ei varmaankaan voisi mitään isolle nelijalkaiselle siinä tilanteessa.
Onko toiminta silloin kannattavaa jos myydystä lihasta saadaan yhteensä 16.100.000€ korvausten ollessa 20.000.000€? Tästä summasta mm. petokorvauksia on maksettu 5 milj.€, vasakorvauksia 1 milj.€, ja eloporotukea 4.450.000€. Näitä nauttivat kaikki 4400 poron omistajaa. Kuukaudessa yksi poron omistaja tienaa korvauksista 549€ ja teurastuotosta 305€. Tämä siis keskiarvo kaikkien poron omistajien kesken, kuten aikaisemmin todettu noin 1000 saa päätoimentuloksi laskettavan tulonsa poroista. Tähän ei sisälly yleiset tuet. Lisäksi pienet porotilalliset ovat usein myös päivätöissä tai saavat Kelalta tukea.
Porotalous vaikuttaa myös moneen muuhun asiaan Pohjois-Suomessa. Monilla alueilla porot ovat syöneet tunturit tyhjiksi, aiheuttaen vahinkoa alkuperäiselle kasvustolle.
Ravinnon puutteen vuoksi myös porot kärsivät. Vasat jäävät normaalia pienemmiksi ja lihan tuotto pienenee entisestään. Poromiesten antamien lausuntojen mukaan, on todennäköistä että ensi talvena osa poroista kuolevat nälkään, huonon sienivuoden takia.
Myös Suomen petoeläinkanta kärsii huomattavasti poronhoidon takia. Erittäin uhanalaisten susien tappamiseksi myönnettiin kaatolupia metsästyskaudella 2011-2012 yhteensä 20, joista 18 oli myönnetty poronhoitoalueelle. RKTL:n tietojen mukaan alueella oli 2011 40-50 sutta, viimeisimpien tietojen mukaan poronhoitoalueella susia on tällä hetkellä 20-40. Määrä on hyvin pieni ottaen huomioon, että puhutaan alueesta, joka on jopa 36 prosenttia Suomen pinta-alasta.

10

604

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DemonTheWolf

      Poronhoitoalueella voidaan siis myöntää kaikille siellä eläville susille tappolupa eikä siellä ole edes lisääntyvää kantaa. Tästä huolimatta Lapin matkailussa käytetään markkinointivalttina aluetta Euroopan erämaisena kolkkana, jossa asustaa suurpetoja.
      Syrjäseuduilla salakaadot on helppo toteuttaa ilman kiinnijäämisen pelkoa. Poronhoitoalueen susipolitiikka estää susikannan vapaan liikkumisen Venäjältä Ruotsiin ja Norjaan, Suomen läpi, mikä taas aiheuttaa perimän köyhtymistä koko Skandinavian alueella.
      Maailmalla on käytössä Predator Friendly -merkintä, joka toimisi hyvin myös Suomessa. Tämän merkin omaavilla tilallisilla olisi välitön markkina-etu, sillä moni valitsisi mieluummin tuotteen, jonka valmistusprosessiin ei ole vaadittu uhanalaisten luonnoneläinten henkeä.
      Pedoista autoihin, mikä onkaan pelottavampaa autoilevalle ihmiselle kuin liikenneonnettomuus?
      Hyvällä tuurilla selvitään ilman henkilövahinkoja, mutta aina auto vahingoittuu enemmän tai vähemmän. Kiitos vakuutusyhtiöiden, korvauspalvelu toimii useimmiten. Vakuutusmaksut ovat kalliita, mahtaako osittain johtua 3500-4000 porokolarista vuosittain? Vuonna 2011 Porovahinkoja oli 4128 ja Muita hirvieläinkolareita koko maassa 1300, vertailun vuoksi. Vakuutusyhtiö joutuu korvaamaan auton lisäksi poron omistajalle koituneet taloudelliset vahingot. Jos väistät poroa ja ajat puuta päin, vakuutus ei korvaa.
      Ilman vapaaehtoista hirvieläinvahinkovakuutusta olet myös omillasi porokolaritilanteessa.
      Porotilalliset tienasivat kolareilla 2.412.000€ viime vuonna. Jos poronlihaa on pakko ostaa, kannattaa myös varmistua, ettei ruhoa ole teurastettu autolla. Liikennevahingot ja petokorvaukset voitaisiin ainakin suurimmaksi osaksi välttää pitämällä porot aitojen sisäpuolella. Petoaita maksaa noin 2€/metri.
      Perinteet kunniaan, tämä pätee monessa asiassa. Myös porotaloutta puolustellaan sillä että kyseessä on Saamelaisten perinnekulttuuri. Poronhoito on kuitenkin melko uusi elinkeino. Enontekiön alueelle suurporonhoito levisi lounaasta 1600-luvulla ja seuraavalla vuosisadalla pohjoiseen Utsjoelle. Poromäärät olivat kuitenkin kaikkialla pieniä aina 1800-luvun alkupuolelle. Muualla Skandinaviassa porotalous on sallittua vain saamelaisille.

      Toivomme päättäjiltämme järkeä ja uskallusta puuttua porotalouteen liittyviin tukiais- ja korvausasioihin. Käsittääksemme tärkeimmistäkin asioista on tingitty, mutta ei tästä.
      Korvaukset voidaan ulkoistaa vakuutusyhtiöille, eivät kuulu tavallisen kaduntallaajan maksettavaksi. Kokonaista eläinlajia, kuten sutta, ei saa hävittää maasta porojen takia. Myös ahman kohteluun tulee kiinnittää parempaa huomiota. Salakaatoja ehkäisemään tarvitaan parempaa valvontaa. Porotalous on yritys siinä missä muutkin yritykset alaan katsomatta, yritys pitää tehdä kannattavaksi tai lopettaa se. Porotilallisille enemmän vastuuta siitä, missä eläimet liikkuvat, vastaavat omista vakuutuksistaan porojen aiheuttamat vahingot. Myös porojen kohtelu on usein verrattavissa eläinrääkkäykseen, joka on lain mukaan rangaistava teko. Mielestämme nämä asiat olisi hyvä alku saada asioihin hieman tolkkua ja saattaa porotalous 2000-luvulle. Jos olet samaa mieltä, voit osaltasi vaikuttaa asioihin allekirjoittamalla adressin osoitteessa http://www.adressit.com/boikotoi_porotuotteita_ja_lapinmatkailua
      Terveisin Suomen Susi -ryhmän ylläpitäjät.
      [email protected]

      Lähteet: Maa- ja Metsätalousministeriö, Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitos, Luonto-Liiton susiryhmä, Liikennevakuutuskeskus, www.craftmuseum.fi.

    • etelänmies

      Minun on vaikea ymmärtää kampanjointia porotaloutta vastaan. Jos asia ei itseä koske, ja tapahtuu jossain kaukana, niin se on tietenkin helppoa.

      Sudella ja muilla eläimillä on elämisen oikeus. Nin on porotaloudellakin. Porotalous tuottaa varsin luonnonmukaisesti hyvää lihaa, verrattuna muuhun lihantuotantoon. Jos joku harrastaa porojen kasvatusta, on se hänen asiansa. Jotkut saavat alasta toimeentulonsa. Se ei ole suuri, eikä siinä ole kadehtimista.

      Porotalous saa tukea kuten moni muukin tuotannonala. Maatalous kokonaan on tukiaisten varassa. Hyväksyn sen, koska haluan syödä kotimaista ruokaa.

      Ihmisyksilöt saavat tukea kehdosta hautaan. On lapsilisä, ilmainen koulutus, terveydenhuolto, sosiaalituet ja eläkettäkin saa, vaikka ei olisi työtä tehnyt. Hyvä niin. Vapaata markkinataloutta ei halua kukaan. Eivät edes ne kiivaimmat kapitalistit.

      Jos kampanjoinnissa on kyse susien suojelusta, niin kannattaa toimia sen puolesta, eikä poronhoitoa ja lapin matkailua vastaan.

      • lappilainen345343

        " Jos asia ei itseä koske,"

        Sehän koskee jokaista, joka maksaa tässä maassa veroja. Eikä myöskään pohjoisessa asuvat ei-poromiehet niihin ihan niin suopeasti suhtaudu, toikkaroivat pitkin teitä ja tulevat joskus pihoihinkin.


    • asdfasdf

      susivahinkojahan ei tarvitsisi maksaa ollenkaan kun annettais ampua kaikki roitat pois tavattaessa ja niinpähän tuolla pohjoisessa taitaa tapahtuakin mikä on mielestäni ihan oikein.

    • akka vaan

      mistäpä sudet saisi ruokaa jos ei olisi niitä poroja? Etelässä on kauriita, hirviä, (lampaita, lehmiö) valkohäntäkauriita saaliiksi, mutta lapissa hirvi siellä täällä eikä muuta sudenriistaa ollenkaan.

      • asdfasdf

        suojelijat joutais hyvin ruokkimaan niitä kerta suojelevatkin muiden riesaksi


    • nurin rietat

      Vaikka olenkin turkistarhauksen vastustaja, en porotaloutta vastusta.
      Naurettavuuden huippu on väittää sutta jotenkin uhanalaiseksi. Mokomaa riesaa on yritetty tästäkin maasta kitkeä yhettömiin, mutta jos vähänkin hellitetään, ne heti sikiävät kuin luteet. Susia ei maailmasta loppuun saada, mutta järjetöntä on nykyinen susipolitiikka, kuinka niitä hyysätään. Poronhoitoalueella sentään niitä voidaan vähän kurittaa, panostukea pitäisi poromiehille maksaa, jos saavat susia hengiltä.
      Sudet nurin vaan ja monttuun, niistä ei ihmisille ole kuin suurta riesaa.

    • tarvitaanko susia ?

      Vai että susia pitäisi suojella, siinä oikea järjettömyyden huippu. kun on seurannut asiaa mediasta, niin kiinnittää huomiota seuraavaan. Ensin tulee susi tai sudet ihmisten ilmoille ja laillista kaatolupaa ei anneta, vaikka ne tekevät paljon vahinkoa asutuksen liepeillä. Lopulta poliisi myöntää tappoluvan sudelle, yleisen turvallisuuden nimissä. Susi ammutaan ja elämä palaa raiteilleen.
      Jos noita susia on parisataa Suomessa, niinkuin on väitetty, niin hirveä paljon saavat pahaa aikaan määräänsä nähden. Siitä tällainen kaupunkilainen tavan kadunmies ihmettelee, miksi niitä pitäisi sitten saada lisää, kun niistä näyttää aiheuttuvan pelkkää harmia ?
      Ymmärrän kyllä jos maaseudun ihmiset vainaanuttaa suden talojensa nurkilta, koska eivät saa viranomisilta lupaa puuttua vahingon tekoihin. Maaseudulla on vähän poliiseja antamassa näitä tappolupia ja varsinaiset viranomaiset eivät näytä välittävän, vaikka kuinka susi tekisi seudulla pahojaan.
      Poroelinkeino on aivan hyväksyttävä ja tukea saa kaikki maatalous, se ei ole poroelinkeinon vika. Heille sudet ovat suuri riski ja onhan asia virallisestikin linjattu, poronhoitoalueella ei susien anneta lisääntyä holtittomasti.
      Pikemmin voisi aloittajakin miettiä. Kuuluuko susi enään nykyisen yhteiskunnan piiriin ? Ei meillä nykymaailmassa ole enää hirmuliskojakaan, onko susesta aika jo ajanut ohi ?

    • 99a99a9a9

      Kepu on laittanut kansalaiset tuhoamaan Suomen Lapin eroosiprosessiin. Maksamalla verovaraiosta jättimäiset suorat ja epäsuorat tuet porotaloudelle. Nyt on jäkälät kaluttu ja poromiehet varastavat loput jäkälät etelä Suomea myöti ja vähentävät loputkin tuloistaan näiden kuljetuskustannusten kautta. Näin saamme maamme tuhottua ja siirrettyä kaikki rahat tappiollisten töiden tukemiseen.

    • zaszas

      Mikä se on sellane ihimine, jolle suen elämä on kaikki kaikessa? mutta muu luonnon elämä ei kiinnosta pätkääkään. Siis hirvieläinten, ja niitten satojen muitten, mitä susi raatelee ja repii kuoliaaksi vuosittain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      13
      1327
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1257
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1225
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1136
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe