Hätätapaus!

kati

Isäni sanoi minulle, että jos soitan hätänumeroon turhaan, saan siitä monen sadan euron sakot.

Sanoin, että ihmiset soittavat hätänumeroon silloinkin, kun ovat esim. synnyttämässä, vaikkei se ole hätätapaus.

Minkälainen synnytys voisi mahdollisesti olla hätätapaus? Minulle tulee mieleen vain kaksi esimerkkiä: a) Jos naisen sukuelin on ympärileikattu pahimman silpomistavan mukaan. b) Jos nainen on synnyttämässä siamilaisia kaksosia.

Tarkoitan vain, että ei kukaan anna sakkoja naisille, jotka soittavat ambulanssin, koska ovat seuraavan vuorokauden kuluessa saamassa perheenlisäystä.

Millä perusteilla hätänumeroon soittajan on arvioitava tuleeko soitto olemaan turha vai aiheellinen mahdollisten sakkojen pelossa?

Siis oikeasti, hätänumeroon soitetaan, kun joku on kuolemassa, ei kun joku on syntymässä. En saata keksiä turhempaa syytä soittaa ambulanssia kuin, että synnyttää.

En aijo kenellekkään ikinä soittaa ambulanssia, sillä siitähän voi saada sakkoa. Toisaalta on myös rikos olla auttamatta hädässä olevaa, mutta mistä tiedän, onko hätänumeroon soittaminen TURHAA? Entäs jos ei olekaan?Jos vaikka onnettomuuden uhrille ei olekaan käynyt pahemmin? Silloin minulle tulee sakkoja.

16

2399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sefsfsfsef

      Huoh... Tyhmyydestä ei sakoteta. Toisinsanoen, syy saa olla turhakin kunhan se ei ole tehty haitanteko tai pilailumielessä. Voit soittaa hätänumeroon vaikka et olisikaan täysin varma siitä edellyttääkö tilanne esim. ambulanssia, poliisia tai palokuntaa paikalle. Päivystäjä sitten arvio tilannetta, antaa ohjeita ja tarvittaessa hälyttää paikalle viranomaisia.

      Toisinsanoen, voit huoletta soittaa kunhan tarkoituksenasi ei ole esimerkiksi lähettää palokokuntaa naapuriin, koska haluat nähdä heidän hölmistyneen ilmeensä tai kysyä Anu Saukkoa puhelimeen.

    • hädässä ollut

      Jos on hätätilanne päällä, niin soita hätänumeroon. Hätäkeskuksen päivystäjä sitten kyselee lisätietoja ja päättää avun lähettämisestä. On parempi soittaa "turhaan" hätänumeroon kuin että jättäisi soittamatta.

      Jos taas soitat hätänumeroon pilailumielellä niin tuosta voi saada sakot. Pilailuaikasi on myös poissa muilta avuntarvitsijoilta.

      Synnytykseen liittyvä tilanne voi olla esim se, että supistukset ovat alkaneet ja lapsivesi on tullut. Tällöin voi soittaa hätäkeskukseen joka lähettää ambulanssin hakemaan (näin olen itsekkin tehnyt).

      Talvella näet varmaan joskus jäälle kaatuneita mummeleita. Nuo eivät valita, vaikka olisi molemmat jalat poikki. Näissä tilanteissa (jos epäilee, että mummeli on satuttanut itsensä) kannattaa soittaa hätäkeskukseen josta lähetetään nouto. Tietysti mummeli vastustaa, että "ei tässä tarvitse apua vaikka luut tuossa törröttävät ja pää on kainalossa".

      Jos näet pulassa olevan linnun, kissan tai muun, älä turhaan vaivaa hätäkeskusta sillä hätäkeskuksella lienee tärkeämpääkin tekemistä kuin jonkun kissan hyvinvoinnista huolehtiminen.

    • hädässä ollut

      "Millä perusteilla hätänumeroon soittajan on arvioitava tuleeko soitto olemaan turha vai aiheellinen mahdollisten sakkojen pelossa"

      Omaa järkeään voi käyttää, ei ole mitään yksiselitteistä ohjetta. Jos joku on loukkaantunut eikä pääse omin avuin sairaalaan, on viisainta soittaa hätänumeroon. Hätäkeskuspäivystäjä on se, joka tekee päätöksen avun lähettämisestä. Yleensä kiireellisissä tapauksissa on hyvä soittaa. Jos taas tapaus ei ole kiireellinen (näkee rikotun auton tms), niin sitten kannattaa soittaa virka-aikana esim poliisilaitokselle (tai jonnekin).

      Noita sakkoja ei anneta tuosta vaan, vaan yleensähän tuomiota on jaettu, jos soittelu on ollut jatkuvaa häiriköintiä (siis ilman, että olisi ollut mitään hätää). Useinhan kännykät saattavat soittaa vahingossakin hätänumeroon kun nuo ovat taskussa (kokeile näpytellä 112 ja huomaat, että puhelu lähtisi vaikka näppäinlukko olisikin päällä). Tuomioistuin ei myöskään anna sakkoja tuosta vaan, vaan tapaukset tutkitaan ja varmistutaan, että häirikkö on tietoisesti häiriköinyt.

      Kaltaisesi tunnollinen ihminen ei voi saada tällä tavalla sakkoja.

    • grdfcx

      "Millä perusteilla hätänumeroon soittajan on arvioitava tuleeko soitto olemaan turha vai aiheellinen mahdollisten sakkojen pelossa?"

      Sitä kutsutaan maalaisjärjeksi.

      Sitä valitettavasti ihmisellä joko on tai ei ole.

      Ne, joilla on soittavat jos esimerkiksi näkevät onnettomuuden tai heillä on perusteltu syy epäillä vakavaa sairaskohtausta tai loukkaantumista.

      Ne joilla ei ole, soittavat kun on ollut kolme päivää ripulia ja kuumetta, lähikadun katulampun valonkajo näytti ihan tulipalota tai puistossa isompi lintu kiusaa pienempää lintua (kaikki tosielämän tapauksia).

      Kuten täällä on jo kirjoitettu, tyhmyydestä ei (valitettavasti) sakoteta, eli vilpittömissä tapauksissa uskotaan hätäkeskuspäivystäjän ammattitaitoon poimia lisäkysymyksillä asian todellinen luonne ja välittää tai jättää välittämättä tehtävä eteenpäin ao. viranomaisille. Soittajaa ei tällöin rangaista tarpeettomastakaan soitosta.

      Yleisesti ottaen kannattaa myös miettiä onko hätäkeskus oikea taho antamaan neuvoa. Esimerkiksi jos ei ole varma onko oma vaiva päivystyshoitoa vaativa vai ei, on parempi numero terveydenhuoltopalvelujen neuvontanumero. Sieltä vastaa sairaanhoitaja, jolla on muutakin tietoa ja muitakin keinoja kuin se häken ainoa vaihtoehto lähettää ambulanssi C tai D-kiireellisyydellä ns. paskakeikalle.

      Siis, maaaisjärkeä, juuri meneillään olevat rikokset, onnettomuudet, loukkaantumiset (siis fyysiset), hengityksen, verenkierron tai tajunnan häiriö, äkisti ilman selvää syytä alkanut voimakas kipu missä tahansa ruumiinosassa, neurologiset puolioireet.
      Siinäpä suunnilleen ne mistä tavallisen kansalaisen tarvitsee hätäkeskukseen soittaa. Muissa tapauksissa yleensä joku muu keino tai taho on parempi.

      • Eikö sulla muuta?

        Miksi sun pitää miettiä tuollaisia soittoja?
        Painu töihin!


    • Nolo Sika

      Tämä on myytti

      Toinen myytti on se, että jos aiheuttaa aiheettoman murtohälytyksen, joutuu maksamaan kulut, tästä on jopa lappuja useissa virstoissa/työpaikoissa yms.

      Vaan näin ei ole, maksetaan variointiliikkelle kiintä summa kuuakudessa, se kattaa niin aiheettomat kuin aiheellisetkin hälytykset, joten nuo kyltit "aiheettoman hälytyksen aiheuttajalta peritään 150€" on aivan huuhaata

      Toinen pitkään elänyt myytti on se, että aiheettomat palohälytykset maksaisi, ei maksa, tosin viime aikoina on tullut laki joka mahdollistaa laskuttamisen, mutta koulun opettajien jutut "yksi hitsasi väärässä paikassa, tulia aiheeton häly, ja 500€ laksu" on ihan huuhaata ja pelottelua

      • Totta! AIHEETON hälytys maksaa.

        Toki se ei ole aiheeton jos kulkee talossa ja hälyttimet on päällä, näppäilee väärän koodin tms tms tms...

        Oikeastaan missä tilanteessa vartiointiliike voisi laskuttaa aiheettoman hälytyksen? Hmm... Ehkäpä jos tahallaan tekee väärän hälytyksen

        Ja kyllä, sopimuksessa on kohta tuosta, mutta sen toteuttaminen lähes mahdotonta


      • ImperialStormTroopers

        Oikaistaanpa tuota myyttiä laskutuksesta. Vartiointiliikkeet laskuttavat AINA palvelun ostanutta toimeksiantajaa hälytyskäynneistä. Ja se on sitten sen toimeksiantajan päätös periä/vaatia hyvitystä aiheettoman hälytyksen aiheuttajalta.


      • Kerropas yksikin vartiointiliike joka laskuttaa kuukausihinnan lisäksi käyntihinnan?


      • ImperialStormTroopers

        Securitas, Avarn, PSG turva jne...
        Riippuen tietysti toimeksiantosopimuksesta ja sen sisällöstä asiakaskohteittain... joillekin kohteille sovittu tuo mainitsemasi kk-maksu joka kattaa sen x-määrän käyntejä, mutta sitten on asiakkuuksia joita laskutetaan vain ja ainoastaan toteutuneista käynneistä. Ja pointti oli että hälykäynnit laskutetaan siltä palvelun ostajalta, joka sitten voi vaatia hyvityksen siltä hälytyksen aiheuttajalta


      • KerropaItse
        Bussissa kirjoitti:

        Kerropas yksikin vartiointiliike joka laskuttaa kuukausihinnan lisäksi käyntihinnan?

        Nimeäpäs itse yksikin firma, joka EI laskuta kk-maksun lisäksi vartijan hälytyskäyntejä.


      • KerropaItse kirjoitti:

        Nimeäpäs itse yksikin firma, joka EI laskuta kk-maksun lisäksi vartijan hälytyskäyntejä.

        ISS
        Sevuritas
        AVARN
        Turvatiimi

        Siinä neljä firmaa :)


      • ImperialStormTroopers
        Bussissa kirjoitti:

        ISS
        Sevuritas
        AVARN
        Turvatiimi

        Siinä neljä firmaa :)

        ISS myynyt turvapalvelutoimintonsa 360 Prevent oy;lle (www.prevent360.fi) Turvatiimi ja Avarn on nykyään yksi ja sama yhtiö.
        Ja kaikki laskuttaa hälytyskäynneistä ellei asiakaskohtaisesti toisin ole sovittu


      • Nimenomaan!

        Jossain Vehmaan korvessa sijaitsevan puutkin sopimus voi olla niin että kuukausihinta olisi TODELLA korkea jos se sisältäisi hälytykset! siksi hälytyskäynti voi näissä maksaa tyyliin 20-30€/kerta

        "sivistyksen" parissa oleviin paikkoihin ei tuollaista sopimusta oikein voi saada että hälytys maksaisi erikseen


    • hätis

      Soita 112 ja kerro et on hätätapaus, olet saamassa sakon turhasta soitosta hätänumeroon eikä ole varaa maksaa, mitä tehdään?

    • Paras sakottaja ollut Mika T

      Antaa sakot järjestyshäiriöstä ja niskottelusta koska soitti ITSE poliislle :D


      Mitä vittua??? Jos itse sytyttää talon palamaan, niin antaako Mika T sakot jos itse soittaa palokunnan paikalle :D

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      73
      3350
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3170
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2682
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2052
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      313
      1864
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1845
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1775
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      129
      1424
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1261
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1238
    Aihe