Paistomittari turhake

iIIuminatus

- en jaksa käsittää sitä jankutusta tuon turhan laitteen tärkeydestä - muka-sellaisesta...nyt oli lopulta itselläkin niin paljon tervettä järkeä ,ettei tullut sitä tarpeetonta vempelettä kinkkuun työnnettyä,ruma jälki vain jää.
9 kilon kinkku oli kellomympäryksen uunissa ja mureaa tuli - pääasia on mieto lämpö ja mieluummin ylipitkä paisto - mittarin lukema on yksi lysti.Näin on pakko onnistua - jos nyt vain kinkku on kunnolla sulatettu ,tietenkin.
Joku tuntematon Votkinkin antoi lehdessä ymmärtää ,että pilalle voi mennä paisto ,jos ei seuraa mittaria, höpöhöpö vain tälle gurulle.
Uunin tarkka lämpömittari on sitä vastoin varmasti asiallinen homma.
Puoliraakaa kinkkua punaviinan kanssa mussuttavat ovat oma poppoonsa :P

55

10118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhapaistaja

      Se makuasia, sepä se. Mutta kun ennen ei ollu mittareita, niin miten se kinkku onnistuikaan vallan mainiosti, sitä he nyt ihmettelee.

      En ole koskaan käyttänyt mitään mittaria kinkun paistossa, hajuaisti pelaa ja tässä nyt valvon sitä kinkun kypsymistä vielä jonkun pari tuntia. Sitten nostan sen jäähtyyn, ensteksi tietysti limpunsiivun kanssa paistolientä, voiko sen parempaa edes olla.

      • vanhapaistaja

        Pitää vielä lisätä, että tottakai se kinkun koko antaa viitteitä paistoajan suhteen, kuten kait kaikki tietää, luulisin.


    • turistiii

      jos laittaa kinkun alhaiseen lämpötilaan niin ei tuota ongelmia. mut on se hyvä olla joku osviitta kuinka kauan lihaa pitää uunissa.
      kinkussahan on se tunti ja kilo mut ei auta jos lämpö on vain 125 astetta niin kuin minä kinkun paistoin ja hyvää tuli.

    • Mittarilla.

      Ruma jälki vain jää.....voi hyvä v*ttu sentään, onko sillä pas*ankaan väliä onko siinä reikä vaiko ei......kyllä se on nyt esteettisesti täysin pilalla jos mittaria käyttää.....voi voi......

    • grrgh

      200 astetta alkuun n. puoli tuntia. Kiloa kohden 60-80 minuuttia 120 asteessa. Itse pidin hieman yli tunnin per kilo ja hyvä, kypsä tuli.

      • mittari ehdoton

        Sama juttu, mutta mittarin kanssa ehdottomasti kun sellainen on, nämä sähköuunit ovat vähän oikukkaita.


      • xxxxqqqq
        mittari ehdoton kirjoitti:

        Sama juttu, mutta mittarin kanssa ehdottomasti kun sellainen on, nämä sähköuunit ovat vähän oikukkaita.

        Viime jouluna oli jotain vikaa paistomittarissa tai sitten häiritsi se, kun mittarin siipi ehkä otti sähköuunin vastukseenn kiinni. Mittari näytti koko ajan liian alhaista lämpötilaa. Pidin toistakymmentä tuntia n. 7 kg kinkkua uunissa. Pilalle se meni, aivan liian kuiva. Söin sitä yksin niin paljon kuin pystyin.
        Meillä ei yleensä kinkkua olla jouluksi laitettu, vaikka on neljän aikuisen perhe - pojat ovat jo täysi-ikäisiä. Jotain pieniä määriä valmiskinkkupaloja / viipaleita on tällä kertaa.
        Ehkä joulun jälkeen ostan ale-kinkun, jos saan hyvän alennuksen ja paistan sen
        kinkun näillä tämän palstan ohjeilla ilman lämpömittaria.
        Viimevuotinen pilalle mennyt kinkku oli joku kallis laatukinkku Helsingin Hakaniemen kauppahallista.


    • provosoiduin

      Murea kinkku on jo ylikypsäksi paistunut ja pilalla. Kinkun pitää olla mehevä ja sellaisen saa kun käyttää mittaria eikä anna sisälämpötilan nousta yli 76 ast.

      • Pro since 1976

        Ammattilainen käyttää mittaria kaiken uunissa paistettavan lihan oikean kypsyyden varmistamiseksi. Amatöörin kannattaisi siitä oppia, ei väheksyä.

        Tavalliset kinkkumittarit oikein laitettuna toimivat tarkoituksenmukaisesti hyvin. Tarkistin digitaalisella paistomittarilla. Niitäkin saa jo kolmella kympillä erinomaisia.

        Kinkun sisälämmöllä ennen paistoa on myös merkitystä paistoaikaan. Heittoa voi olla 3:sta 18 asteeseen, ylikin.Kotiuunit paistavat vaihtelevasti: Uunin lämpö ei valitettavasti jakaannu tasaisesti.

        Joulun alla paistoin reilu parisataa kiloa tuoreita kinkkuja 78 asteessa ja 35% kosteudessa, sisälämpö jäi 73 asteeseen, lopputulos "perfect" läpi kinkun. Ammattvehkeillä se onnistuu. Kotiuunissa tuolla paistolämmöllä veikkaisin 80 asteisen uunin alaosan lämmön olevan 60 ja 65 välillä.

        Niitä uunin tuuletusluukkuja kannattaa seurata ja säätää. "Pellit selällään" juuri tuo alalämpö ja kosteus ovat alhaisia. Siitä seuraa helposti punertava alaosa ja kuivahko yläosa. Foliotollolla voi säätää vanhempaakin mallia. Kinkku ritilälle ja syvä uunipelti alle, mihin vettä. Pitäisi toimia.

        Oman kahdeksan kilon tuoreen potkakinkkuni paistoin n.90-95 asteessa (vanhan Upon manuaalinen "säätö": satasen jälkimmäisen nollan kohdalla) 14 tuntia ja onnistui vallan hyvin.

        Tärkeintä on, ettei uunin lämpö ylitä 125 astetta, uunissa on jonkin verran kosteutta ja että aikaa on varattu riittävästi: Ennen paistoa, paistoon ja vielä paiston jälkeenkin kinkun tekeytymiseen. Silloin nesteet ovat kinkussa ja lopputulos mehevä.

        Fysiikan lait toimivat ruuanlaitossakin.


      • kokkikolmos

        nimimerkille provosoiduin, olet aivan oikeassa, liikaa kun paistaa on kyllä murea liikaakin mutta niin kuiva ettei ole edes hyvää, paistoin kans 76 asteessa ja ensi kertaa oli digimittari kinkussa, voi sanoa että hyvää tuli, kinkuissa oli eroja kilon kevyempi kinkku vaati puolitoista tuntia kauemman paistoajan mutta hyvää siitäkin tuli.. se on onnenpeliä pelkän kellon kanssa , kypsää on varmaan kun paistaa tarpeeksi kauan mutta se maku......


      • Pro since 1976
        kokkikolmos kirjoitti:

        nimimerkille provosoiduin, olet aivan oikeassa, liikaa kun paistaa on kyllä murea liikaakin mutta niin kuiva ettei ole edes hyvää, paistoin kans 76 asteessa ja ensi kertaa oli digimittari kinkussa, voi sanoa että hyvää tuli, kinkuissa oli eroja kilon kevyempi kinkku vaati puolitoista tuntia kauemman paistoajan mutta hyvää siitäkin tuli.. se on onnenpeliä pelkän kellon kanssa , kypsää on varmaan kun paistaa tarpeeksi kauan mutta se maku......

        Sorry, jos loukkasin jotenkin. Käytän tätä nimimerkkiä vain ammatillisissa neuvoissa, silloin kun näen sellaisen tarpeelliseksi.

        Ei ole hyväksi neuvoa tottumattomia (aina niitä lukijoiden joukossa on) tekemään umpimähkään. Ei myöskään tarvita huippukalliita laitteita, kun tavallisillakin onnistuu.

        Tiedän kokin, joka tilasi kauan sitten talopaketin ja sääteli sokkelivalun mittoja mieleisekseen, ei oikein kuunnellut osaavien ohjeita. Makseli sitten oppirahojaan...


    • ho ho ho

      Jos tietää uunin tarkan lämpötilan, niin ei ehkä tarvi paistomittaria.. En minäkään käyttäis mittaria jos paistaisin suunnilleen samankokoisen kinkun samalla uunilla joka joulu.. Mutta nytkin minulla oli 7kg kinkki uunissa melkein 14h ja lämpötila oli muka satasen ja 125 puolivälissä. Taisi olla todellisuudessa alle sata, kun kinkun sisälämpö oli toivomani 77 vasta noin pitkän ajan kuluttua.

      • mittarin mukaan

        Eipä sitä sisälämpöä mitenkään toivota, eiköhän se sieltä lämmön mukana nouse.
        Eli mittari sitten kertoo kun sisälämpö saavutettiin.


      • Viallinen digi

        Olikohan sullakin mittari rikki .Digitaalimittari näytti 60astetta laitoin sitten sen pyöreän mittarin niin 80 astetta. Hiukka kuivaks meni, kun mittariin luotin. Onneks oli vaan pikkukinkku.


    • justjjooo

      En ole kuullut jankutusta laitteen tärkeydestä. En omista mittaria enkä paista kinkkua.
      Jokainen tehköön tyylillään ja asian ei pitäisi kenellekään kuulua.

      • kohta uusi uuniin

        Eipäs ole kysyttykään mitään, joten anna olla meidät kinkunpaistajat mittareineen rauhassa.


      • ......
        kohta uusi uuniin kirjoitti:

        Eipäs ole kysyttykään mitään, joten anna olla meidät kinkunpaistajat mittareineen rauhassa.

        Tottakai jokainen voi paistaa sikansa rauhassa.


    • yh-isä123

      Mittari on moneen käyttöön tarkoitettu gulinaristin ja harrastajan oiva apuväline kun halutaan just eikä melkein. Mainittakoon vielä että kinkku paistuu huoneen lämmössä vielä 2-4 tuntia ellei sitä leikata paloiksi tai jäähdytetä. Itse jäähdytän ¨mahdollisimman nopeasti heti paiston jälkeen ja ennen kuorrutusta. Yleensä taitamattomat syövät mureaa ja kuivaa. Osaavat syövät mureaa ja mehevää. Taitamattomat paistavat (jos edes paistavat) pihvinkin kypsäksi jolloin mureus jo katoaa. Maksan kanssa sama juttu. Ja tonnikalan.

    • paistomittari1

      Kinkku on täysin turha

    • antiikinjumala69

      Tämä koko aihe on täysin turha!

    • Pistettyä sikaa

      Se on yksi ja sama onko kinkussa paistomittarin jälki vai ei.

    • paistaja 77

      Digidaalinen lämpömittari on hyvä, ei muuta kuin törkkää sen kinkkuun säätää lämpötilan ja odottelee milloin se hälyttää. Saa ilman uuniin kurkkimisia asteen tarkkuudellla juuri sellaillaista kinkkua kuin haluaa. Et sellainen turhake..

      • Väärin näytti, pilal

        Niinpä ,jos on toimiva.


    • paistaja68

      "Digidaalinen lämpömittari on hyvä, ei muuta kuin törkkää sen kinkkuun säätää lämpötilan ja odottelee milloin se hälyttää."

      Näin on, vieläkun laittaa varmuudeksi 2 kinkkupussia ja vetää ne niin tiukalle että mehut ei valu pussiin vaan jää kinkun sisään.

      Antaa jäähtyä pusseineen muutaman tunnin sitten vasta valuttaa liemet talteen, josta sitten tehdään kastike.

      Ennen minäkin tapasin ylikypsentää reilusti, mutta eihän siitä tahtonut saada viipaleita leikattua kun oli niin "mureaa" ja kuivaa.

      • assssssssss

        Täällä tuntuu olevan kielimiehiä paikalla: Gulinaristeja ja digidaalisen paistomittarin käyttäjiä!


      • öölöööä
        assssssssss kirjoitti:

        Täällä tuntuu olevan kielimiehiä paikalla: Gulinaristeja ja digidaalisen paistomittarin käyttäjiä!

        Kyllä se neljän päivän jälkeen se himan kuiva ja murea on paljon parempaa kuin se eltaantunut ja mehevä.


      • yh-isä123

        Pussiillasi teet keittokinkkua. Kinkun rasva kyllä sulaa koko paiston ajan kinkun läpi (samoin lisätty suolavesi jonka yrität toivottomasti imeyttää keittokinkkuusi) kun uunin lämpötilakin on noin sata astetta niin kinkku ei pääse kuivumaan ritilän päällä sellaisenaan. Itse teen ruiskuoren kyllä potkan päälle. Sillä tasoitan potkan samanaikaista kypsymistä ja saan samalla ruisleipää. Pelti ritilän alla ja siinä vettä-pysyy kosteuskin hyvänä. Taidat kuitenkin ylikypsentää vieläkin kun annat kinkun paistua vielä omassa lämmössään monta tuntia.


    • käteviä mittareita

      Käytän myös uunisilakoita paistaessani kinkunpaistomittaria, tai oikeastaan useampia kun on yli kolme silakkaa uunissa.

    • 09090909090909090909

      mureaa että oikein veitsen alla hajoaa kun yrittää siivua leikata paistista

    • talakkkkaririri

      Langaton paistomittari on kätevä pannuhuoneessa ! näkee veden lämmön ilman että tarttee raahautua pannuhuoneeseen.

      • Klapi osastolle

        Sitä varten on keksitty automatiikka... ellet halua klapeilla lämmittää


      • -yxjasama-
        Klapi osastolle kirjoitti:

        Sitä varten on keksitty automatiikka... ellet halua klapeilla lämmittää

        Ja samoin myydään valmiskinkkuja, niin ei tarvitse paistaa olenkaan.


      • aivan eri juttu
        -yxjasama- kirjoitti:

        Ja samoin myydään valmiskinkkuja, niin ei tarvitse paistaa olenkaan.

        Joissain kaupoissa myydään valmista p askaa, ei tarvitse syödä ollenkaan.


      • natsisiwaaaaaaaaaaaa
        aivan eri juttu kirjoitti:

        Joissain kaupoissa myydään valmista p askaa, ei tarvitse syödä ollenkaan.

        Joissain kaupoissa myydään valmista p askaa, ei tarvitse syödä ollenkaan.


        kuten natsisiwassa,natsisiwan pas-kaa ei syö kukaan tervejärkinen!


      • Anonyymi
        natsisiwaaaaaaaaaaaa kirjoitti:

        Joissain kaupoissa myydään valmista p askaa, ei tarvitse syödä ollenkaan.


        kuten natsisiwassa,natsisiwan pas-kaa ei syö kukaan tervejärkinen!

        Ennen oli ihan kelvollisia kypsiä kinkkurullia, nyt ei taida olla missään kaupoissa. Ostin monta ja laitoin osan pakkaseen, meni hyvin leivän tai pizzan päällä tai muissakin ruuissa.


    • rich woman

      Kokki paistaa kinkun meheväksi ja mureaksi, ei tartte itse nähdä vaivaa
      rich woman i am
      hikoilkaa te sikanne kanssa vaikka maailman tappiin asti, härre goda
      nauruaaaaaaa

    • joskus viisastuu

      Totta on ettei paistomittari ole välttämätön, aina ei uunin lämpömittarikaan. Ensimmäisen joulukinkkuni paistoin puulieden uunissa ruisjauhotaikinaan käärittynä. Toisen, yhtä nuoren naisen neuvoa seuraten rasvapuoli alaspäin. Poistettuani kuoren näky oli sellainen, että itku tuli. Mies lohdutti, että kyllä siitä ihan hyvän saa, kun poistetaan litistynyt rasva. Ja tulihan siitä hyvä, sen parempaa en ole saanutkaan.

      Nyt pitkästä aikaa innostuin kinkun paistoon sähköuunissa mittariin avulla. Ei olisi pitänyt. Mittari, uunin lämpö, tai molemmat pettivät. Rautasahaa tarvittaisiin. Ensi vuonna ruisjauhotaikina, tarpeeksi kuuma uuni ja tuntien laskeminen.

    • hyvää tuli

      Siis mitähän kiviä olette paistaneet, minulla oli 7,5 kilon kinkku, laitoin se mittarin kanssa uuniin noin klo 13, seurailin näyttämää aktiivisesti, klo 18 piti jo ottaa pois uunista, mittari näytti silloin 77°C. Lämpötila uunissa säätimen mukaan alussa tunti 200°C, sitten 125°C. Ja hyvää tuli.
      Jos olisin paistanut sen tunti per kilo niin mitähän olisi jäänyt.

      • Suomenmieli

        Ehkä ovat kypsentäneet vähän älyllisimmillä lämpötiloilla.Ootko miettinyt milloin lämpötila on oikeasti edes se 125 celsiusta.Itse paistan 85:ssa ja jälkilämmössä.


      • Anonyymi

        Itse en ainakaan söisi raakaa kinkkua. HYI! Kinkku kuuluu olla uunissa VÄHINTÄÄN tunti per kilo


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse en ainakaan söisi raakaa kinkkua. HYI! Kinkku kuuluu olla uunissa VÄHINTÄÄN tunti per kilo

        On se vähän erikoista muodin mukaan syödä mediumia tai vieläraaempaa, vaikka samaan aikaan myös grillataan korpuksi. Ennen ei nuoria saanut syömäänb graavikalaa, mutta kun siitä tuli muotia sushina niin nyt on kaikkien bimbojen herkkua. Samaan aikaan sitten yleistynyt lapamato uudelleen.


    • mehevä

      Puhalla tuuballas ilmaa uuniin

    • ehdoton peli

      Vaikka tämä nyt on kaksi vuotta vanha juttu niin eihän se käytäntö ole siitä muuttunut, kyllä tuo paistomittari on kaiken A ja O kinkunpaistossa, tämänpäivän sähköuunit ovat melko oikukkaita vempeleitä, ei siinä pidä edes karkea kilo per tunti paikkaansa, joskus menee yli ajan, joskus alle, mutta kun on mittari niin tiedetään missä mennään.

      • Paistomittariton

        Voi olla sähköuunissa. Meillä on vuolukivinen leivin uuni. Lämmitetään päivällä hyvillä puilla kuumaksi. Käytetään hyväksi leivonnassa ja ruuanlaitossa.

        Laitetaan illalla n. klo 21. kinkku uuniin. Tänä vuonna n. 9 kg. Noustiin katsomaan klo 6.00. Luunpäät jo näkyvissä, siis kinkku pois uunista.Takaisin nukkumaan. Kinkku ruskistettiin sitten herättyä.Hyvää tuli ilman mittareita.

        Terveisin 32 vuoden kokemus samassa uunissa.

        Kysymys: Miten ihmiset osasivat paistaa joulukinkun ennen ilman paistomittaria?


      • ehdoton peli
        Paistomittariton kirjoitti:

        Voi olla sähköuunissa. Meillä on vuolukivinen leivin uuni. Lämmitetään päivällä hyvillä puilla kuumaksi. Käytetään hyväksi leivonnassa ja ruuanlaitossa.

        Laitetaan illalla n. klo 21. kinkku uuniin. Tänä vuonna n. 9 kg. Noustiin katsomaan klo 6.00. Luunpäät jo näkyvissä, siis kinkku pois uunista.Takaisin nukkumaan. Kinkku ruskistettiin sitten herättyä.Hyvää tuli ilman mittareita.

        Terveisin 32 vuoden kokemus samassa uunissa.

        Kysymys: Miten ihmiset osasivat paistaa joulukinkun ennen ilman paistomittaria?

        Sitäpä en kyllä muista, taisi olla vaan hyppysissä se taito.

        Mutta kyllä on mittari hyvä, laitoin kinkun eilen klo 21:00 uuniin, nyt tulee olleeksi kohta viisi tuntia, mittari näyttää jo 72 astetta, kinkun paino 7,5 kiloo, ohjeessa sanottiin että kilo per 60 -80 minuuttia, kyllähän se menee överiksi ilman mittaria.


      • ehdoton peli
        ehdoton peli kirjoitti:

        Sitäpä en kyllä muista, taisi olla vaan hyppysissä se taito.

        Mutta kyllä on mittari hyvä, laitoin kinkun eilen klo 21:00 uuniin, nyt tulee olleeksi kohta viisi tuntia, mittari näyttää jo 72 astetta, kinkun paino 7,5 kiloo, ohjeessa sanottiin että kilo per 60 -80 minuuttia, kyllähän se menee överiksi ilman mittaria.

        Huonosti olisi käynyt ilman mittaria, kinkku oli valmista eli 77 astetta ennen klo 03:00, jos olisin ilman mittaria paistanut niin olisi pitänyt olla vielä kaksi tuntia pitempään.


      • ehdoton peli
        ehdoton peli kirjoitti:

        Huonosti olisi käynyt ilman mittaria, kinkku oli valmista eli 77 astetta ennen klo 03:00, jos olisin ilman mittaria paistanut niin olisi pitänyt olla vielä kaksi tuntia pitempään.

        Korjataas hiukan, siis kello oli 02:00 kun otin kinkun pois uunista mittarin näyttäessä 77 astetta, 7,5 kilon kinkulle riitti viisi tuntia.


      • Anonyymi
        Paistomittariton kirjoitti:

        Voi olla sähköuunissa. Meillä on vuolukivinen leivin uuni. Lämmitetään päivällä hyvillä puilla kuumaksi. Käytetään hyväksi leivonnassa ja ruuanlaitossa.

        Laitetaan illalla n. klo 21. kinkku uuniin. Tänä vuonna n. 9 kg. Noustiin katsomaan klo 6.00. Luunpäät jo näkyvissä, siis kinkku pois uunista.Takaisin nukkumaan. Kinkku ruskistettiin sitten herättyä.Hyvää tuli ilman mittareita.

        Terveisin 32 vuoden kokemus samassa uunissa.

        Kysymys: Miten ihmiset osasivat paistaa joulukinkun ennen ilman paistomittaria?

        Välillä pois ja sitten ruskistetaan, kummallista. Eikös se yleensä ensin ruskisteta kuumemmassa uunissa ja sitten annetaan kypsyä hiutaasti. Tai tietysti jos muovipussissa paistaa niin voi ruskistaa pinnan myöhemmin ilman pussia, mutta jos ei alussa pidä kuumemmassa niin irtoaa kai enemmän nestettä.


    • scifkj

      Meillä tykätään ylikypsästä kinkusta , eikä me käytetä mittaria, aina onnistutaan vaikka eri kokoisia kinkkuja eri vuosina on .

      • pidän siitä

        Niin minäkin ja kupsahtaa mm. MRSAt varmemmin kun ei ole aldentteä.


      • hyvää.ruokahalua

        Näin käy kun homman hallitsee:)


    • raakalihakinkku

      Heräsin tänä aamuna siihen, että asunto ei ollutkaan täynnä ihanaa paistuneen kinkun aromia. Pikkuinen kolmen kilon kinkku laitettiin leivinuunin jälkilämpöön 21.00 ja isäntä oli unissaan käynyt sen pois vetämässä neljän maissa. Siinä se istui valjun näköinen nahka vaaleana, vati puolillaan vettä ja rasvaa. Ei tuoksua. Työnsin sen takaisin uuniin, mutta eihän siellä enää paljon asteita ole. Taisi mennä pipariksi tämä kinkku. Onneksi oli noin pieni. Se ei oikein toimi, että yksi lämmittää uunin ja laittaa kinkun paistumaan ja toinen käy sen ottamassa pois summassa. Lämpömittarista olisi ollut apua, mutta mistäs sellaisen köyhän budjettiin saa mahtumaan.

      Tai voihan olla, että se oli kypsä, vaikka siinä ei ollut väriä ja vaikka se ei tuoksunut.

      • Anonyymi

        Heh, mittari ei montaa euroa maksa, juo yhden oluen vähemmän baarissa.


    • Anonyymi

      Voiko keittokinkkua paistaa uunissa

    • Anonyymi

      Ihan turha, palovaroitin hälyttää kun kinkku on kypsä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe