Voinko ottaa kesäksi ylläpitoon hevosen tai ponin?

haluaisintietääkyllä

Elikkäs olen tälläinen 14 vuotias tyttö. Ja hevoskokemusta on muutamalta vuodelta. En nyt osaa tarkalleen sanoa kuinka kauan olen hevosia harrastanut. Olen käynyt ratsastustunneilla epäsäännöllisesti,mutta muuten ratsastellut kavereitteni talleilla. Olen ratsastanut monelaisilla hevosilla. Osaan paremmin hoitaa hevosta kuin ratsastaa. Osaan siis ratsastuksessa perusasiat. Käynnin,ravin ja laukan. Olen lukenut paljon hevoskirjoja, ajanut ja ratsastanut poneilla ja hevosilla. Osaan hoitaa hevosia, eli siis harjata, varustaa, putsata kaviot yms. Kaikki perusjutut. Mielummin haluisin ponin, koska en ole kauhean hyvä ratsastamaan. Osaan ratsastaa jotenkin,ja hyvää palautetta on tunneilta tullut. Poni olisi kiva,koska haluaisin taluttaa sitä, ja kävelyttää pitkiä rauhallisia metsäpolkuja, ja joskus ajaa. Moni sanoo että olen valmis ylläpitohevoseen ja toiset sanoo toista. Mutta kommentoikaa nyt joku edes mitä mieltä olette. Niin ja voitteko kertoa paljonko poni maksaa kesässä?

14

2705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heppatyttö94

      Jos kesällä on aikaa ja on vanhempia, jotka tietävät hevosista niin miksei? Hevosten sairauteen ja ruokintaan kannattaa perehtyä tarkasti jos jotain tulee ja hevosen/ponin omistajan kanssa tehdä selvä ylläpitosopimus (googlaamalla löytyy hyviä pohjia ylläpitosopimukselle, itselle tullut hankaluuksia omistajan kanssa kun ei ollut kunnollista sopimusta), pitää löytyä hyvä poni, käy katsomassa sitä kerran/pari ennen kuin otat sen itsellesi (rauhallinen joka soveltuu nuorelle ja joka pärjää vähäisellä liikunnalla).

      Ylläpitokulut vaihtelee, meneekö ylläpitotallille? Etelässä ylläpitopaikka maksaa n. 450-700 €/kk, keski-suomessa n. 200-400 €/kk (muualla päin suomea en tiedä) kengitys n. kerran/2kk.
      Jos ottaa pihaan niin hevosen vedet, sähkö, aitatarvikkeet, heinät, väkirehut, kengitykset.

      muista miettiä etukäteen mihin laitat lannat!

    • haluaisintietääkyllä

      kiitos vastauksestasi :) ! Hevonen tulisi omalle tallille, jossa on puuaita laidun,ja talli on yhdessä ulkorakennuksessa, jossa on karsina. :) Haluaisin vaan tietää että paljonko ponin ruokiin (heiniin yms) ja kuivikkeisiin menee kuukaudessa? :)

    • Pinja75638

      Hevosta ei saa pitää yksin, lajitoveri on pakollinen!

    • Heppatyttö94

      Osa hevosista/poneista pärjää ihan hyvin yksin, riippuen tapauksesta. Tosin parempi on jos hevosella on lajitoveri (tai edes esim. lammas) kaverina. Jopa joillekkin kelpaa kissa/koira kaveriksi (: Muutamalla kaverillani on hevonen, jotka asustaa yksin.

      Ruokien määrä riippuu ihan paikasta ja mitä syöttää. Kaura on aika halpaa, ainakin jos saa suoraan viljelijältä (itse sain 80 litraa 10 eurolla), heinä ihan riippuu millaista heinää. Kesällä on se hyvä puoli jos laittaa hepan esim. pellolle niin siellä on valmiiksi ruohoa (kunhan se on totutettu tuoreeseen). Pyöröpaalin hinta vaihtelee aika paljon mutta niitä saa n. 30 - 50 eurolla. Pikkupaalejen hinta on n. 1,50-4 e/kpl. Boosteri, basic, breeder, kivennäinen on noin 20-30 e/pussi (20 tai 25 kg).

      Itsellä meni hevoseen ~ 40-50 e/kk (ruokiin) 50 e/2kk (kengitys) 135 e/kk (tallipaikka) muut kulut (madotus, tarvikkeet yms.)

    • Elukkaopiskelija

      Mielestäni jos haluaa ottaa ylipäätäänsä elukkaa itselleen ja kyselee onko valmis ottamaan elukkaa niin mielestäni ei kannata ottaa jos ei ole täysin 100% varma omista taidoistani.
      Tuo että sanot ettet ole hyvä ratsastamaan kertoo sen ettei ehkä kannata jos haluat ratsastaa hevosella.
      Pahimmassa tapauksessa jos kokematon ihminen ottaa ylläpito hevosen niin ihminen pilaa hevosen (Hevonen oppii ryöstäään, pukittelee, puree, stressaa, turtuu pohkeille tai suulle jne jne) Se on ihan sama onko sinulla poni tai hevonen jalkojen välissä. Yhtälainen se on. Ei se poni lempeämpi ole mitä hevonen. Jos aijot vain kävelyttää hevosta tai sillon tällön ajaa hevosta niin kysy itseltäsi mielummin MIKSI haluat ponin/hevosen
      Jos vastaus on vaan että ne on ihania tai koska ne on söpöjä/kauniita on mielestäni väärä vastaus.

      Muista että hevoseen menee rutosti aikaa ja rahaa jonka tiedän itse hevosien omistajana.

    • Tiedän henkilökohtaisesti parikin tapausta, että heppa on ollut hoidossa monen hevosen tallissa, ja karannut sieltä kotiin missä se on yksin. Kasiro ja Mörrinkäinen mainitsivat joskus että heilläkin on sellaisia kokemuksia ja muistaakseni joku muukin sanoi samaa. Jos hevosen onni olisi kiinni muista hevosista, ne eivät lähtisi livohkaan toisten hevosten luota ja palaisi omin nokkineen kotiin missä ei ole muita hevoseläimiä.

      Mitä kotipihan kustanuksiin tulee, meillä menee n. 50e/kk plus kengitykset. Meillä on pitkät välit, n. 12vk, useimmat täytyy kengittää useammin. Ja tietysti ajallaan rokotukset, madotukset yms.

      Yleisellä tasolla sanoisin vielä, että muutaman vuoden kokemuksella olisi sinänsä hyvä hetki ottaa ylläpitohevonen, mutta hieman arveluttaa ottaa se omaan talliin. Jos vanhempasi ovat kokeneita hevosihmisiä, tai jos sinulla on lähellä joku jolta voit koska tahansa pyytää apua ongelmien tullen, niin mikä siinä sitten. Mutta jos olisit hevosen kanssa täysin omillasi, niin aika hurjalta kuulostaa. Ensimmäisen oman kanssa (mukaanlukien ylläpitohevonen) tulee kokeneellekin hevosihmiselle lähes poikkeuksetta ongelmia vaikka olisi kuinka kiltti ja rauhallinen hevonen, ja mitä vähemmän on kokemusta, sen varmemmin ja enemmän ongelmia on odotettavissa. Eli ennen kuin otat hevosta omaan talliin, varmista, että saat tarvittaessa kokenutta apua sen kanssa! Muuten saattaa pahimmillaan käydä juuri niin kuin Elukkaopiskelija sanoi.

      Miten on ensiapu hallinnassa? Tunnistatko yleisimmät sairaudet (ähky, kaviokuume, lannehalvaus) ja osaatko hoitaa niitä? Entä jos hevonen saa haavan jalkaansa; tiedätkö mitä tehdä tai milloin on syytä kutsua tohtori sitä katsomaan? Näiden asioiden on syytä olla kunnolla hallinnassa ennen hevosen hankkimista, sillä vaikka hevosta hoitaisi kuinka hyvin, se saattaa silti sairastua tai loukata itsensä.

      Ja kuten tuolla aiemmin sanottiinkin, miten lantala järjestetään. Jos on tarpeeksi omaa maata ympärillä, lannat voi vaikka levittää pellolle tai sitä voi käyttää täytemaana, mutta jos lähellä on muita taloja, siihen liittyy kaiken näköisiä säädöksiä ja rajoituksia.

    • ponityttö

      Olen tämmönen 12-vuottavanha tyttö joka täyttää tänävuona 13.v. Haluasin n. kuukaudeksi oman ylläpitoponin/hevosen mutten mitään hirmuisen suurta. olen itse n. 163 cm pitkä ja painan suunnilleen 45 kg. Olen ratsastellut säännöllisesti erääällä läheisellä tallilla 5-vuotta ja osaan hyvin perus asiat ja varustaa ja hoitaa hevosen. Osaan pohkeenväistöä ja avotaivutuksen ja jotenkuten peräosa käännöksen ja se on juuri harjotteilla. osaan siis perfus asiat ihan hyvin ja olen kokenut vaikeiden ponienkanssa. Asuskelen täällä ravijoella paikkakunta on Virolahti. Minulla on hoitoponikin. Osaan maastoilla ja mennä esteillä ja ajaminenkin onnistuu ponilla

      • hevosurheilustakiinostun

        Olen itse maaliskuussa 14 täyttävä tyttö. Olen lukenut yhden vuoden teoriaa ja sitten vasta aloin ratsastaa joten itse tiedän jo paljon vaikka olen vain 2v ratsastanut. Mulla on hoitohevosena ex. Ravuri joka osaa olla äijä ja joskus on rivennu miettimään et onkohan tää ihan tää mun juttu. Kerran kuljin pakkasessa sen perässä 3h ennenku hevonen anto ottaa kiinni. Joten kokemusta on. Äiti on ennen ratsastanut ja asutaan maalla ja iso tontti naapuri on luvannut antaa kesäksi palanen peltoa käyttöön hevosen pihatoksi. Nyt 110e kasassa ja pitäis hakea mainoslehden jakajaks. Hyvää joulua :)


    • Tyttöliini

      Mä oon itekkin 11v. ja yritän saada ens kesäksi vuokra ponin:) Mun mielestä jos ei oo ratsastuksesta kokemusta ja ei välttämättä halua ratsastaa ja osaa silti perus asiat harjauksen varustuksen jne. niin sinun kannattaisi ottaa jokun pikkuinen vuokraponi esim. shettis jne.:) Mutta tämä on vain minun oma mielipiteeni:) en haasta riitaa...

    • tietävä

      Tyttöliini ja onityttö, en suosittelisi teille vuokrahevosta. Käykää ensin rauhassa ratsastuskoulussa muutama vuosi, jonka jälkeen voi vuokraponia harkita.

      • iinukkainksu

        moi. Oon 10v ja oon harrastanu ratsastusta 6vuotiaasta saakka,eli on kokemusta. serkulla on neljä heppaa ja kolme ponia ja niillä olen kyllä ratsastellu. Nyt muuton jälkeen ollaan puhuttu ylläpito ponia kun pihalla ois talli tyhjillään. Eli jos joku vois kertoo et oonko valmis ja jos tietäs jonkun ponin. Vaatimuksena on: ei pukita,ei pure,ei potki,selviytyy yksin tallissa ja maasto varma. Tiiän et kaikki sanoo et oon liian nuori, mut oon omasta mielestä valmis. Oon kisannu esteissä ja koulussa eli pitäis olla kaikki taidot hallussa. Laita kommentti jos tiiät jonkun mulle sopivan ponin.


    • ponitytteliini

      Itse olen 12 vuotias ja minulla on ollut kolmena kesänä ylläpito poni ja nyt jäi talveksikin. Poni on kiltti mutta näykkii välillä ja on aika reipas ratsastaa. Olin käynyt tunneilla 3 vuotta ja tunneille mennessä osasin perustutkinto ja hallitsi hevosen kaikissa askellajeissa. Minulla on myös hevosista ymmärtävät vanhemmat ja muitakin sukulaisia.


      En siis ehkä sinuna ottaisi vielä ylläpitoon hevosta tai ponia. Sinun kannattaisi ehkä etsiä hoitoponi jolla saisit sillon tällä ratsastella:)

    • Samallakannalla

      Olen samaa mieltä kuin muutama muukin täällä kommenteissa. Jos sinun pitää kysyä netistä oletko valmis johonkin todennäköisesti et ole valmis.

    • LOLOLOlo

      Sanoisin että odota vielä pari vuotta että taidot vielä paranisi. En myöskään usko että kukaan antaa hevosta ylläpitoon noin "kokemattomalle" !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4813
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      96
      4583
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      620
      4194
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3167
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2701
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2213
    7. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      222
      2172
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2163
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      31
      1797
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1512
    Aihe