asunnossa liian kuumaa

asukas1

Ostettiin melkein vuosi sitten asunto, jossa myöhemmin paljastui lämpötilaongelma. Talvella patterit olivat kokonaan kiinni ja ilmanvaihdon lämpötilaksi (siis lämmitettävän ilman lämpötilaksi) asetettiin 18 , ja asunnossa oli keskimääri 23 astetta, usein yli. Ensin talvella pidettiin tietenkin patterit vähän auki (ykkösellä) koska se tuntui "normaalilta", mutta silloin lämpötilat nousivat 25 asteeseen.
Kylppärin lattialämmityksen pois päältä laittaminen ei auttanut, samoin näiden IV-venttiilien putsaus. Nyt sitten vaihdettiin IV kesä-asentoon, ja ongelma kun vain jatkuu.
Huoltomies kävi mittaamassa lämpötilat, samoin rakennusfirman edustaja, joka suositteli just näiden IV-venttiilien putsausta ja lattialämmityksen pois päältä laittamista, mutta kun niistä ei ollut yhtään hyötyä. Rak.firman edustaja ei todennut mitään vikaa itse ilmanvaihdossa (no ei tietenkään kun korjaus olisi hänen pussista pois :)). Hän myöskin totesi että ilma asunnossa on melko kuiva (en nyt muista kosteuden %), mutta okei, sen voi hoitaa kostuttimella. Lämpötila on tässä isoin ongelma. Isännöitsijä suosittelee että asennetaan ilmalämpöpumppu mutta minusta tuntuu vähän väärin että talonyhtiö ja rakennusfirma eivät hoida ongelmaa vaan meidän pitäisi omalla kustannuksella hommata noin kallis laite.
Itse olen kipeä n. 5-6 viikon välein ja epäilen vahvasti olisiko tolla lämpötilalla vaikutusta siihen (verikokeet ainakin ok, ja elän muutenkin terveellisesti, syön kasviksia, harrastan liikuntaa, en streessaa sen enempää kuin muut jne.). Työpaikalla on sitten terveellinen, sopiva lämpötila (joku 20) ja heti paleltaa, sama juttu esim. jonkun kaverin kylässä, tai jos työpaikan puolesta on koulutus toisella paikkakunnalla ja yövytään hotellissa: huonekaveri menee nukkumaan tyyliin T-paita ja ohuet housut päällä, ja meikäläisellä huppari ja villasukat! Muutenkin kun lähtee näin lämpimästä asunnosta ulkoilmaan niin on melkoinen ero.
Tiedän että se on hyvin yksilöllistä miten kukin kokee lämpötilat, toiset palelee 22 asteessa, toiset kävelee T-paita päällä 19 asteessa. Suositusten mukaan vissiin se 22 on maksimi (isännöitsijän mukaan 23), korkeammassa lämpötilassa kun kaikki pöpöt sun muut elää ja lisääntyy paljon paremmin jne. Hän kuitenkin vetoaa että 23 on se maksimi (no joo täällä on myös usein yli) ja että mistä hän keksii meille sitä viileyttä kämppään.

Mitä tässä voi tehdä? Ajattelin jo terveystarkastajaa, mutta tuleeko hän jos hän myöskin vetoaa että 23 on muka se suositus ja ostakaa ilmalämpöpumppu?

29

7183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jarruttelija 1

      Lämmönjakohuoneesta säädetty lämpö liian korkealle.

      Kuumat lämmitysputket hehkuvat lämpöä, ellet saa niitä hieman peitettyä kietomalla vaikka kangasta niiden ympärille!

    • asukas1

      kiitos kun vastasit. ongelmana on se, että muissa asunnoissa on luultavasti "sopiva" lämpötila (tai siis ainakaan asukkaat eivät ole valittaneet), isännöitsijän mukaan tämä ongelma on vain 2 kämpässä (meidän ja jonkun toisen, mutta se toinen ostikin ilmanlämpöpumpun). joten tuskin nyt kukaan rupeaa säätämään lämpöä kahden kämpän mukaan?...
      toisaalta taas jos kahdessa kämpässä lämpötilaa ei saa mitenkään alas niin kyllä jotain on vialla ja se pitäisi korjata, eikä väittää että 23 on maksimi ja ostakaa ilmanlämpöpumppu.

      • jarruttelija 1

        Liika lämpö korjaantuisi pienellä kädenliikkeellä pannuhuoneessa.

        Vika on pelkästään talon hallituksen aiheuttama.

        Putket jäähtyvät automaattisesti ulkolämpötilan noustessa!


    • asukas1

      mutta suostuuko ne säätää tota lämpöä lämmönjakohuoneessa jos vain 2 asuntoa valittaa, sitä vahvasti epäilen, jos tähän mennessä tarkistettiin vain ilmanvaihdon. voin yrittää terveystarkastajan kanssa.

      • Asfaltti Erkki

        Onko teillä siis pattereissa lämpöä vaikka sisällä on 23 ja patteri säädetty sille arvolle "1"? Ei pitäisi olla lämpöä ja kuulostaa siltä että pattereidenne termostaatit on säädetty väärin.
        Ylikuumat patterit tuottavat taloyhtiölle kuluja, joten erittäin outoa jos yhtiö ei haluaisi tehdä mitään. Yhtiössänne kannattaisi suorittaa patteriverkoston tasapainotus. En nyt aivan ymmärrä miten ilmalämpopumppu auttaisi, hölmöläisten hommaa olisi ensin pattereilla lämmittää asunto ja sitten käyttää vielä lisäenergiaa sen jäähdyttämiseen.


      • jarruttelija 1
        Asfaltti Erkki kirjoitti:

        Onko teillä siis pattereissa lämpöä vaikka sisällä on 23 ja patteri säädetty sille arvolle "1"? Ei pitäisi olla lämpöä ja kuulostaa siltä että pattereidenne termostaatit on säädetty väärin.
        Ylikuumat patterit tuottavat taloyhtiölle kuluja, joten erittäin outoa jos yhtiö ei haluaisi tehdä mitään. Yhtiössänne kannattaisi suorittaa patteriverkoston tasapainotus. En nyt aivan ymmärrä miten ilmalämpopumppu auttaisi, hölmöläisten hommaa olisi ensin pattereilla lämmittää asunto ja sitten käyttää vielä lisäenergiaa sen jäähdyttämiseen.

        Liika lämpö tulee lämpöputkista, jotka hehkuvat liikaa kuumuutta. Putket näkyvissä ja

        kuljettavat vettä läpi talon alhaalta ylös patterista seuraavaan ja takaisin hieman

        jäähtyneenä.

        Pitäisi Erkinkin ymmärtää moinen hallituksen hölmöys!!!

        Termostaatit täysin kiinni, joten patterit kylminä.


    • art7

      Lämmönjakohuoneessa oleva lämmönsäätimen tehtävä on mitoitaa ulkolämpötilan mukaan lähtevä patterivesi tietyn käyrän mukaiseksi, ei suuremmaksi eikä pienemmäksi. Tuntoelin yleensä sijoitetaan talon varjoisalle pohjoispuolelle. Mikäli säädin ei toimi automaattisesti oikein on säätimessä vikaa tai joku asiantuntematon sitä säädellyt.
      Nyt pitäisi jonkun varmistaa säätimen toiminta, koska siitä tämä ylilämmitys johtuu.

      • Säätäjän Sukulainen

        Patteriventtiililien tehtävä on hoitaa homma siinä tapauksessa. Jos patterit on oikein säädetty, niin patteriventtiili katkaisee lämmön pattereista halutussa huonelämpötilassa. Näin päästään noin 1 asteen tarkkuuteen joka huoneistoissa.


    • asukas1

      siis patterit eivät ole lämpimiä kun ne väännettiin niin paljon oikealle kun pystyi, eli ykkösen alapuolelle, huoltomiehen neuvon mukaan (siellä semmoinen lumihiutaleen merkki :)). mutta asunnossa silti liian kuumaa. Nytkin asunnossa 22,5 (sitä vähemmän ei oikein saa), kun ketään ei ollut koko päivä kotona ja ilmanvaihto ollut kolmosella, eli melkein täysillä.
      Terveystarkastaja ei ota nyt kantaa kun lämmityskausi ohi, vasta talvella voi palata asiaan.

    • jarruttelija 1

      Menoveden lämpötila on tahallaan nostettu liian korkeaksi, kiitos siitä talon hallitukselle!

      Venttiilit kiinni ja patterit tietysti kylminä, mutta putket turhan takia kuumana!

    • periksi ei saa antaa

      Rakennuttajan vastuu on 10vuotta, siis jossain on rakennuksessa mätää, älkää antako periksi, vaan vaatikaa korjauksia.
      Meidän taloyhtiössä asuu iäkkäitä ihmisiä, kaikki valittivat kylmää, ja seinät kuvattiin ym., sieltä ei vikaa löytynyt, mutta suurin syyllinen oli ilmastointi, oli säädetty puhaltamaan kylmää ilmaa 4 kertaa vuorokaudessa 2 tuntia kerralla (=tehostettu ilmastointi) siis yhteensä 8tuntia, isännöitsijä ei ottanut aluksi kuuleviin korviinsa valituksia, ny on asia ok.

    • asukas1

      nytkin 23,4. niin periksi ei saa antaa, joskus vain rupeaa tuntumaan siltä että koko asia on ihan turha, isännöitsijäkin viimeksi sanoi puhelimitse, että mistä hän meille keksii sitä viileyttä kämppään. tarkoitan siis että onko vaatimus "haluan 20 astetta kämppääni" liian suuri. toisaalta täst kämpäst maksettiin ja tottakai halutaan sopiva lämpötila kotiin, ei kai vaadita liikaa.
      otin yhteyttä edelliseen asukkaaseen, ei kuulemma ollut mitään ongelmia, talvella heillä oli vähän yli 22 astetta mutta patterit olivat auki ja kokivat sen sopivaksi lämpötilaksi. Lisäksi heitä oli 4, meitä vain 2 ja lämpö nousee tolla tavalla.
      en tiedä kenen puoleen voisi vielä kääntyä, jos isännöitsijästä ja rakennusfirman edustajasta ei ole paljon hyötyä, pelkään ettei hallituksen pj:stakaan ole. huoltomieheenkö ja pyytää että kertoisi miten siellä lämmönjakohuoneessa on säädetty nää lämpötilat?

      • LVI mies

        Jos teillä on patterit kylmänä, niin miten se lämmönjakohuone siihen mitenkään vaikuttaa => ei mitenkään. Tuleeko teille viileää raitista ilmaa venttiileistä? Mikä on sen sisääntulevan ilman lämpötila, mitatkaa se. Jos viileää ilmaa tulee, niin lämpötilan pitäisi laskea, jos MIKÄÄN ei lämmitä sitä sisällä.
        Tietysti nyt kesällä lämmöt voivat nousta korkeaksikin kun aurinko lämmittää ja teillä ei ole viilentävää ilmastointia, mutta talvella noin ei pitäisi tapahtua.
        Onko teillä paljon kotona paljon sähkölaitteita, kuten tietokoneita, televisioita, servereitä, pakastimia tms? Ne voivat hyvinkin lämmittää huoneilmaa parilla asteella.
        Talvella ainakin olisi lämpötilan pitänyt laskea, jos olisitte kääntänyt sen ilmastoinnin kesäasennolle.


    • jarruttelija 1

      Mikä mies olet olevinasi, etkö ymmärrä kuumuutta hehkuvien putkien lämmittävän

      huoneita, vaikka patterit olisivatkin kylminä!

    • asukas1

      nyt asunnossa on 26 astetta eikä vielä ole edes pahinta hellettä. Isännöitsijä sanoi että asia otetaan esille taas syksyllä. Terveystarkastaja vetoaa myös että nyt kesällä ei voi tehdä mitään. yhtä helvettiä. kuulemma myös se jos naapurilla (ylhäältä ja alhaalta) on lattialämmitys täysillä niin se voi lämmittää meidän kämppää mut ei kai niin rajusti?

    • Tekninen huoltomies

      Jos oikein ymmärsin, niin asunnossa on oma ilmanvaihtokone. Mittaa tai mittauta tuloilman lämpötila tuloilmaventtiilistä. Jos on säädetty 18, mutta onkin 23, on iv-koneessa jotain vialla. Päättelen tuosta kesä/talvi kytkimestä ja tuloilman säädöstä asukkaan omasta toimesta sen, että koneessa on lämmöntalteenotto ja sähkövastus. Kesäasento tarkoittaa sitä, että lto-ohitetaan. Voi olla, että ohitus ei toimi tai termostaatti on rikki. Huoltomiehen olisi kyllä pitänyt nämä tarkistaa, kun kerran kävi paikalla. Kesällä kannattaa tietysti muistaa, että ulkoilmaa viileämpää ei tuloilmasta saa, ellei iv-koneessa ole jäähdytystä.
      Rakennusfirman edustaja ei välttämättä ymmärrä ilmanvaihdosta mitään. Paikalle pitäisi saada iv-urakoitsijan edustaja. Tosin hänkään ei välttämättä tunnustaisi mitään, vaikka toteaisi virolaisen aliurakoitsijansa mokanneen.
      Talvella tosiaan patteriverkon putket, jos sellaiset menee huoneen nurkassa, voivat lämmittää huoneen, vaikka itse patterit olisivat kylmät. Omassa asunnossa on juuri näin, mutta minkäs teet, kun talossa on paljon viluisia senioreita, jotka vaativat huoltoa nostamaan lämpöä.

    • ei turmeltunut

      Lämmöt säädetty liian korkealle koska isännöitsijä pelkää että kosteusvahingot tulevat esille. Itse otimme ympäristökeskukseen yhteyttä ja asunto todettiin liian kuumaksi, siitä on nyt neljä vuotta. Mitään ei ole tehty. On sanottu että ainoa keino on mennä oikeuteen mutta kun on kyseessä korruptio ja vilunki peli, Siinä voi menettää kaiken kun kierot ihmiset ovat mukana. Asun Oulunkylässä.

    • asukas2

      Asukas1 on vain vähän "kipeä"
      20 astetta liian kylmä ja 23 astetta liian lämmin, vika EI OLE lämmityksessä
      vaan asukkaan "ajatuksenjuoksussa"
      Ps. Kannattais vaihtaa ruokavaliota, suosittelen karppaamista. ;)

    • Kaikkea sattuu

      Olisko lämpimän käyttöveden kierto yhdistetty lämmitysputkistoon? Yhdessä talossa on tehty niin ja huoneisto lämpiää helteelläkin. Tässä esimerkkitalossa rakenne ja suunnitelu vika.

      • Ookko ihan terve?

        Höpö höpö!


    • näitä tulee kesäisin

      Soita sille terveystarkastajalle niin saa hyvät naurut. Isännöitsijä onkin jo varmaan sun jorinoihin kyllästynyt.

      • jarruttelija 1

        Ulkona 27C ja sisällä sama. Parvekkeen ovi ja tuuletusikkunat avoinna. Huippuimurikin vetää hienosti.

        Kaikki hyvin, pitää pukeutua tilanteen mukaan!


    • asukas1

      siis oletteko te nyt ihan tosissanne (jotkut teistä ;)). jos patterit talvella kiinni ja IV ohjelmoitu 18 eikä lämpötilaa saa mitenkään alemmaksi kuin 23-23,5, niin tottakai jotain on vialla ja on tarkoitus selvittää, mikä. Tuntuu tyhmältä, että asunto ylilämmitetään ja sit hankitaan vielä ilmanlämpöpumppu jotta lämpö tippuisi. Eikös vaan?
      enkä kirjoittanut missään että 20 on liian kylmää: päinvastoin, se on sopiva, terve lämpötila, joka tuntuu vain kylmältä sen takia kun joutuu olemaan jatkuvasti 23,5 asteisissa tiloissa.

      Juu IV:ssa ei ole jäähdytysominaisuutta ja kesä on nyt asia erikseen. Kyllä helteessä lämpötila nousee ja se on ihan ymmärrettävää. Sen sijaan se, että talvella tosiaan lämpöä ei saa tiputettua millään alas, on tässä ongelma.

      tekninen huoltomies, mitattiin ne lämpötilat, ulkona oli joku 15, tuloilman lämpötila olikin 23, eli jostain se sai about 8 lisäastetta (näin siis kesäasennossa kun ilmaa ei enää lämmitetty). Olisiko sitten huonosti eristetty tms. että jostain se ilma saa ton verran lisälämpöä?
      IVurakoitsijasta ei ole tietoa, kyl ne toimittajalistat on rakennuuttajalla ja isännöitsijällä ja niiden homma olisi ottaa heihin yhteyttä.

      • asukas1

        On ajateltu eristää lämpöä hehkuvat lämminvesiputket, joita on jokaisessa huoneessa. Eristys tehdään eristesukalla, jota rakennustarvikeliikkeessä myydään. Eikö tämän pitäisi auttaa muutaman asteen verran viilentämään huoneiden lämpötilaa?, koska tällöin lämpö ei hehku putkista huoneeseen. Muuten pitää kyllä saada tutkimuksia IV-laitteen toimivuudesta. IV-laitteeseen tulee juuri sen lämpöistä ilmaa kuin mitä ulkona on, mutta jostain syystä lämpenee IV-laitteen jälkeen yläputkistoissa ennen asuntoon tulevia tuloilmanvaihtoventtiileitä. Tästä voisi päätellä, että rakenteellisesti on ongelmia ylipäänsä talon lämpöputkien eristyksissä, jos ilma lämpenee "kesäpeltiasennossa" IV-laitteen jälkeen yläputkistoissa ennen tuloilmaventtiileitä.


      • haluis säästää

        lueskelin tarinoita näitä. itsellä vuokra- asunnossa ihan liian kuuma, nyt 24,5 astetta. meille riittää ihan hyvin 19- 21, korkeampi lämpötila tuntuu tukalalta. on laiteltu viestiä isännöitsijälle mutta kun talon omistaa monta nuukaa osakasta niin kuluja ei saisi tulla. siis huoltokuluja. lämmityskuluilla ei näköjään niin väliä. hölmöä vaan pitää ikkunoita auki pakkasella. mutta onpahan raikas ilma....


    • jarruttelija 1

      Lämminvesiputkien kuuluukin olla kuumana jatkuvasti, 55C. Eikä niitä tarvita jokaisessa huoneessa!

      Lämpöputket ovat taas asia erikseen ja ne saavat olla kesäkelillä viileinä!

    • Heikki650

      Onko teidän maalämpöpumpo säädin oikeassa asennossa?
      Kuulostaa että on valittu väärä säätökäyrä?

    • helle painajainen

      Minulla on kesäisin helteellä sisällä 28- 30astetta. Mitähän vaikutuksia terveyteen sillä on?

    • Ylppö

      -80 rakennettu kaupungin vuokrakerrostalo, sisällä lämpöä 23,5 astetta, patterit kiinni, silti lämpöset. Talvi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe