Upouudessa hyvä äänieristys?

herkkäuninen

Ollaan aikeissa muuttaa ensi kesänä valmistuvaan uuteen kerrostaloon. Onko niin, että uusissa taloissa on aiempaa parempi äänieristys vai ei? Olen kuullut että mm. ilmanvaihtokanavat pitää nyt olla asuntokohtaiset, eli eivät mene asunnoista toiseen ja se parantaisi puheäänen/musiikin kulkeutumisen estoa. Olenko oikeassa? Entä elementtien paksuus; onko tosi että seinien paksuus on lisääntynyt uusissa 10 cm?

Kiitos kokemuksistanne koskien etenkin viimeisten vuosien aikana rakennettuja kerrostaloja!

30

2456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alan tunteva

      Taas näitä kyselijöitä eli sama henkilö, joka vuosia kysellyt ja hokenut ja vastaa aina itselleen yleensä nim Rak. mest ym ym..., mutta minä vastaan nyt.

      Uusissa on omat ilmanvaihtokanavat kyllä, välipohjat ovat joko paikalla valu tai elementti ja ovat 10 cm paksummat kuin vielä 90-luvun taloissa. Huoneistojen väliset seinät voivat olla pari cennttiä paksummat kuin 90 luvulla ja 10 cm paksummat kuin vanhoissa 20-50 luvun kanankakkaseinätaloissa.
      Tärekää on se, että läpivedot on kaikki eristetty, nousuvesijohdot tulevat rappuun, vastakkain ei laiteta enään sähkörasioita ym, viemärit on eristetty ym

      Asumisen taso aivan uudessa on hyvä, moninverroin parempi kuin vanhoissa.

    • kiitos ja lisäkys:

      Hei, kiitos vastauksista! En vaan kyllä ymmärrä vihjailuja jostain vuosia kyselleestä "rak.mes." tms. ???

      Noista loppukommenttisi läpivedoista (vesijohdot, viemärit) kysyisin vielä: onko ne siis eristetty paremmin uusissa kuin vanhoissa? Entä lämpöpattereiden läpiviennit ala-yläkerran välillä; niistähän kuuluu yllättävän paljon äänien kulkeutumista.

    • kk-84

      Pattereiden läivedot kaikki eristetty nykyään, ja on olemassa uusia, joissa koko huoneistossa lattialämmitys eli ei pattereita, mutta uudet on hyvin eristetty, niin viemäri kuin patteri/vesijohtojen suhteen. Kehitystä on tapahtunut.

    • WvW mest. rak.

      Ei se äänieristys mikänä ihmeellinen ole, jos tehdään minimejä hipoen, olkoon miten uusi tahansa.

    • Parempaaon

      Heh, mutta kun ne minimit ovat nykyään paljon korkeammat kuin ennen, määräykset ovat kiristyneet aikas paljon sitten 90 luvun halparakentamisen.
      Asun itse uudessa, jossa 320 mm paikalla valettu välipohja ja ,huoneistokohtainen ilmanvaihto, eipä kuulu naapureista mitään, toisin oli vanhemmissa taloissa.

    • ei-tekn. näkökanta

      Asun 2000-luvulla valmistuneessa talossa ja olen kyllä aika tyytyväinen äänieristykseen. En osaa mitään teknisiä juttuja selittää, mutta verrattuna aikaisempaan asuntooni (90-luvulla valmistunut), on äänieristys suorastaan huikean paljon parempi.

      Naapurin vauvan itku kuuluu ihan vaimeana, yleensä en kiinnitä edes huomiota. Entisessä kämpässä kuulosti niin kuin vauva olis itkenyt samassa asunnossa.

      Yläkerran naapurin vessakäynneissä en pysy enää ollenkaan laskuissa mukana, ei siis kuulu lorotus eikä vessan vetäminen. Myöskään suihkuäänet eivät kuulu niin kovalla nykyisessä, putket kyllä vähän "paukkuu".

      Käytävästä toki kuuluu vielä selkeä kolahdus kun naapuri sulkee käytävän ovensa, siinä kohtaa kyllä joku vaje äänieristyksessä. Yläkerrasta kuuluu askelääniä jonkun verran, tosin ei mitään verrattuna aikaisempaan asuntoon, siellä se jytinä häiritsi jopa päiväsaikaan.

      Yleisesti ottaen en ole varmaan kertaakaan kuullut naapurin telkkarin ääntä tai puhetta asunnosta. Puhe kuuluu vain jos rappukäytävässä höpistään.

      Kovat bileet toki kuuluu täälläkin, kyllä sen musiikin niin kovalle saa että naapurikin voi tunnistaa biisit.

      • Näin se vain on

        Uusissa kerrostaloissa ilmaäänieristyksen pitää olla vähintään 55 db. Tämä tarkoittaa ettei normaalit elämisen äänet kuulu naapuriin, ei ainakaan häiritsevästi. Puhe, hieman kovempikin, nauru, lapsen itku jne.


      • musa?
        Näin se vain on kirjoitti:

        Uusissa kerrostaloissa ilmaäänieristyksen pitää olla vähintään 55 db. Tämä tarkoittaa ettei normaalit elämisen äänet kuulu naapuriin, ei ainakaan häiritsevästi. Puhe, hieman kovempikin, nauru, lapsen itku jne.

        entä kova musan soitto kuuluuko????


      • Näin se vain on
        musa? kirjoitti:

        entä kova musan soitto kuuluuko????

        Jos soittaa musiikkia 85 db niin naapuriin kuuluu 30 db joka ei häiritse. 85 on raja jolloin pitää käyttää töissä kuulosuojaimia sillä pitkäaikainen altistus voi heikentää kuuloa.

        Normaali puhe on 55 db, 10db lisäys tuntuu siltä kuin äänenvoimakkuus kaksinkertaistuisi. Ennen hiljaisuutta saa aivan tarpeeksi kovaa kuunnella, ei toki täysillä. Jos kovaa tahtoo kuunnella hommaa kuulokkeet tai muuttaa omakotitaloon.


    • Ilmahormit?

      Onko niim että todellakin vielä 2013 rakennetaan kerrostaloja joissa ilmanvaihtokanavat ovat KESKITETTYJÄ eivätkä huoneistokohtaisia?? Tällainen lukee rakennusselosteessa, kun ollaan varattu aso-asunto. Kun pläräsin erästä saman firman hitas-omistustalokohdetta, siellä oli ilmanvaihto huoneistokohtainen.

      Eli siis keskitetty meinaa sitä että äänet kaikaa edelleen naapuriasunnoista toiseen kuten ennen wanhaan??

      Osaako joku alaa tietävä kertoa miten asia on?

    • Lvi mies.

      Homma toimii näin, keskitetty koneellinen järjestelmä lämmöntalteenotolla, nykyjärjestelmässä on omat kanavat, ne yhdistyvät äänieristettyyn hormiin, jossa oma kanavointinsa, eli liesituulettimen/muiden venttiilien kautta ei ole yhteyttä naapureihin, kuten vanhemissa järjestelmissä.

    • Rak.mest.

      Yhtä heikko kuin 30-luvun kanankakkaseinäisissä taloissa Kalliossa tai muualla Stadissa. Betoni ei eristä ääntä, siihen tarvitaan erillinen akustiikkaeristys kuten hifistit tekevät, ja muusikot kerrostalossa.

      Peffasta on talojen rakenne sellaisenaan!

      • Näin se vain on

        "Rak.mest." valehtelee. Uusissa asunnoissa äänieristys on aivan tarpeeksi hyvä. Normaalit elämisen äänet eivät aamulla/päivällä/illalla häiritse. Hiljaisuus on klo. 22-07 mutta silloinkin voi normaalilla äänenvoimakkuudella aivan huoletta puhua, ei takuulla kuulu naapuriin. Eikä muuten kuulu vaikka vähän kovempaakin puhuu, huutaminen on tietysti aivan eri asia.


    • Jaha taas...

      Kallion pervo Hilda-Rane taas nimellä Rak.Mest, puhuu puuta heinää, samoja satujaan kertoilee jatkuvasti eri palstoilla ja nämä peffa jutut ovat vanhassa kanankakkaseinäisessä talossa asuvan hyypiön mielipuheita. Kateellisena puhuu, kun ei hyypiöllä varaa uuteen asuntoon.

    • toivotaan niin!

      Toivotaan myös että v.2014 valmistuvassa uudessa kerrostalossa tulee olemaan hyvä äänieristys! Nyt asumme v. 1978 valmistuneessa kerrostalossa, ja normaali puhekin kuuluu läpi, samoin tv ja radion ääni. Viereiseen asuntoon muutti nuori naikkonen joka huudattaa väliin musaa kovalla jolloin se kuuluu aivan kuin stereot pauhaisi meidän asunnossa. Eilen illalla myöhällä siellä oli äijiä kylässä, humalaisia, ja mölisivät kovaa ja 23.30 he lauloivat kännissä hetken ajan. Oli kiva koettaa nukkua siinä. Onneksi lähtivät vissiin kapakkaan sen jälkeen. Seinä sinne on siis eristykseltään lähes kuin pahvia. Myös kaikkien pikkutavaroidenkin äänet kuuluvat meille, kuten se kun asukas sulkee eteisessään asunnon välioven tai laittaa lipastolle tms:een avaimensa.

      Vielä vuosi pitäisi kärsiä ennen muuttoa uuteen....

      • Näin se vain on

        Jos vuonna 1978 rakennetussa talossa normaali puhe kuuluu läpi kyseessä on selvä rakennusvirhe. Seinä on 160 tai 180 milliä paksua betonia mutta saumat tehty huonosti, sinne jäänyt pienen pieniä rakoja joista ääni vuotaa asuntoonne.

        Uusissa asunnoissa asuntojen väliset seinät ovat 200 milliä paksua betonai. Jos on tehty oikein ei varmasti kuulu puhe. Joka muuta väittää valehtelee. Ei tosin kuulu 160 millisenkään läpi oikein tehtynä.


      • tosi on...
        Näin se vain on kirjoitti:

        Jos vuonna 1978 rakennetussa talossa normaali puhe kuuluu läpi kyseessä on selvä rakennusvirhe. Seinä on 160 tai 180 milliä paksua betonia mutta saumat tehty huonosti, sinne jäänyt pienen pieniä rakoja joista ääni vuotaa asuntoonne.

        Uusissa asunnoissa asuntojen väliset seinät ovat 200 milliä paksua betonai. Jos on tehty oikein ei varmasti kuulu puhe. Joka muuta väittää valehtelee. Ei tosin kuulu 160 millisenkään läpi oikein tehtynä.

        Kyllä todella kuuluu puhe jne läpi. Sama homma oli edellisen asuinpaikkakuntani kerrostalossa, tehty v.1976. Siellä kuulin naapurin lankapuhelimeen juttelut sanasta sanaan, ja aivastukset jne tuli läpi.

        Jotenkin sitä vaan on jo epäileväinen uudenkin talon kohdalla meluttomuudesta...


    • petteri61

      Hei,

      Seinän paksuus on lähtökohtaisesti uusissa rakennuksissa 200 mm. Vanhoissa käytettiin 180 mm rakennevahvuutta huoneistojen seinien välillä. Käytännössä tällä ei ole merkitystä, eikä ihminen pysty havaitsemaan eroa näiden seinien välillä. Monet muut asiat ovat parantuneet esimerkiksi juuri 1960...1970-luvun rakennuksiin nähden.

      Lisätietoja:

      http://rakennusakustiikka.fi/

      • kateus_huolenaiheena

        Väliseinät ei ole aikoihin olleet heikoin lenkki, vaan välipohjat ja erinäiset tekniikan läpiviennit. Mutta siitä puhe, mistä puute ja näitä keskusteluketjuja avaa kallion slummissa asuva multihildarane, jolla on tuoreinta kokemusta ainoastaan ns. kanankakka- ja neljänneskiven seinistä. Viimeksi mainitusta kuuluu normaali puhekin mainosti läpi.


      • 857438547843

        Tämä nykyinen asunto on pari vuotta sitten rakennettu kerrostalon ylin kulmahuoneisto melko vilkasliikenteisen kadun varrella sisäpihalle päin ja tänne kuuluu ulkoa liikenteen äänet vain hyvin heikosti niin sen juuri pystyy erottamaan. Alakerrasta tai seinänaapurin puolelta ei normaalielämisen ääniä kuulu, mutta kovemmat äänet kyllä saattaa kantautua vaimennettuna.
        Tätä edellinen oli 1990 rakennetussa kovan rahan kerrostalossa, huoneisto välikerroksessa ja siellä kuului kaikki vesikalusteisiin liittyvät äänet, kuten yläkerrasta aamuiset lorotukset, seinänaapurin suihkussakäynnit tai keittiön vesihanan äkilliset avaamiset, mutta muu kuten puhe ei ollenkaan tai korkeintaan heikkona vain kylppärissä, sensijaan ulkoa kaikki kovemmat autoäänet samoinkuin pihalla huutelut.
        Sitä aiempi oli myös ylimmän kerroksen kulmahuoneisto, se taisi olla 80-luvun alun laadukkaampaa tuotantoa, ja siinä myös ulkoa puheäänet selvästi, samoin alakerran äänekkäämmät touhut, vaikkakaan ei nyt suoranainen puhe tullut mitenkään pahemmin läpi.


    • uikutiuik

      3krs talo rakennettu 1980 asuin 2kerroksessa eli naapurit joka puolella äänieristys oli todella olematon mutta pahin oli yäkerran pariskunta,mies oli 205cm pitkä paino 55kg akka 150cm piykä paino 150kg upea pari siis :) Työttömiä sossupummeja molemmat mutta kauheita panemaan..nitkuti natkuti semmoinen 10-20krt vrk ja se akka uikutti ja huusi kuin hysteerinen HYEENA! tunnin/kaksi kerrallaan! Kerran sitten meni hermot ryntäsin portaat ylös soitin ovikelloa äijjä tuli hikisenä avaa..löin puukapulan käteen ja sanoin että nyt sidot tän saatanan kapulan tuon Lehmäsi suuhun että loppuu tuo helvetillinen uikutus! tai tulee ruumiita!
      Eipä siin muuten mitään mutta kun se akka oli niin helvetin ruma sotanorsu että aloin voimaan pahoin äänistä :(
      Pisteet kyllä äijjän potenssille : D

    • puoli_totuutta

      Ei ole, välttämättä. Kaikki riippuu rakentajien ja valvonnan huolellisuudesta. Sitä ei paljoa ole koska raksaukot alalle kouluttamattomia virolaisia, venäläisiä ja puolalaisia dokuja. Rakentajafirmat ketjutettu valtavaksi joukoksi hämäriä pikkufirmoja.
      Eli: yksikin, siis yksikin hutilointi esim. elementtisaumauksissa ja liitoksissa pilaa äänieristyksen kunnolla. Hyvällä tuurilla äänieristys uusissa hyvä, mutta huonolla tuurilla paska. Täällä fanaattisesti kehuvilla on ollut hyvä tuuri, mutta se ei kerro koko totuutta. Meillä esimerkiksi sattui huono tuuri ja etenkin yksi välihuone päästää todella selvästi naapurien melut (puheääni, huuto, musiikki, kolahdukset, tömistelyt jne) läpi. Vähän saa parannusta kun laittaa välihuoneen oven kiinni kun esimerkiksi katsoo illalla tv:tä olohuoneessa tai yöksi rupeaa nukkumaan. Silti melua pääsee muihinkin huoneisiin. Koko aikuisikä on tullut asuttua enemmän ja vähemmän meluisissa kerrostaloissa, ja tämä suuri toive paremmasta romuttui heti muuton jälkeen. Nyt ei enää jaksa eikä halua muuttaa muualle, koska tiedän huonon karman seuraavan perässä.

    • rompotikilu

      Meillä on aika monesta kokemusta ja uusissa noin 2006 jälkeen ollut aina hyvä äänieristys, mutta vanhemmissa aina ollut paska äänieristys, eli pittääkö tässä lotota....
      Tämä nykyinen kämppä rv2014 on paikalla valettu ja kalliimpi omistusasunto, mutta aikaisemmat oli 2007 ja 2011 ja niissä oli ontelolaatta ja juurikaa ei mitään kuulunut sen sijaan 1993 ja 1999 rakennetuissa kuului ja niin myös 1927 rakennetussa ja 1964 rakennetussa ja se ero on melkoinen, että kait tässä täytyy lottokuponki täyttää kun meillä ollut aina hyvä tuuri:D:

    • äänieristys

      Oma kokemus 2016 vuoden kerrostalosta:

      Mitään viemäri/suihkuääniä ei kuulu missään määrin.
      Puhetta ei kuulu missään määrin, ainoastaan yläkerrasta kuuluu jotain huutoa toisinaan, ja sekin kuuluu hyvin vaimeana.
      Musiikin soittoa ei kuulu missään määrin, itse soitan todella kovaa ja bassoakin löytyy, ei ole tullut valituksia.
      Käytävästä kuuluu äänet asuntoon kyllä ihmeen hyvin, asunnossani ei ole väliovea, no onneksi tuolla käytävällä harvoin kukaan metelöi.

      Ovien kiinni laittaminen täällä kyllä puolestaan kuuluu, en tiedä kuinka kovaa yläkerrassa asuva, ja naapurissani asuva oviaan laittavat kiinni, mutta se kyllä kuuluu asuntooni.
      Yläkerrassa jos lattialle pudotetaan jotain, niin se kyllä kuuluu myös, ja jotain epämääräistä pientä kolinaa kuuluu toisinaan, mahdoton sanoa mitä, ehkä jotain kaapinovien paukuttelua.

      Kaiken kaikkiaan sanoisin että erinomainen äänieristys, ensimmäinen kerrostaloasuntoni, eli vertailu kohtaa ei ole. Voisin kuvitella että kerrosta ylempänä, ylimmässä kerroksessa olisi täysin hiljaista.

      • ihan_OK_Arabianrannassa

        2013 tehty talo, ylin kerros. Ei mitään ääniä naapurista meille eikä toisin päin, olemme kysyneet alakerrasta. Ihan kuin omassa talossa asuisimme. Kaupat parin sadan metrin päässä kauppakeskuksessa, työpaikka kävelymatkan päässä silloin kun sinne vaivautuu etätöiltä menemään.

        Lomapaikka on perintötila Keski-Suomessa järven rannalla. Muuten hyvä mutta naapureiden rakit räkyttää päivät ja yöt. Rauhallisempaa on kotona.


      • ErikRakMest

        Uusien ongelma on työn laatu, moraalijuttuja. Virolaiset ja polakit sekä kinkit hutiloi noita, kankkusessa. Kiire painaa päälle. Saumat laittamatta kunnolla ja äänivuoto valmis, samoin patteriputkien läpivientiin kiinnitetty lattiamateriaalit jolloin puheääni kuuluu kuten Lahdessa kuului radion ääni aikoinaan pattereista. Koneellinen iv on paholaisen keksintö: vetoinen, kuivattaa ilmaa ja paskainen ilma tulee paskaantuvaa rööriä pitkin. Parempi olisi rakoventtiiliratkaisu, suora yhteys ulkoilmaan.


      • halpa_mutta_huono

        Kun ei ole varaa uuteen, pitää selittää pihjalajmarjat happamiksi.

        Säälittävin esimerkki on karmiventtiilien kehuminen. Kon. poisto on ylipäätään 50-luvun keksintö. Karmiventtiilit kehitettiin 90-luvulla halvaksi korjausratkaisuiksi vanhoihin taloihin. Samoihin aikoihin ruvettiin taas vaatimaan korvausilmaventtiilit ulkoseinille. Näitähän oli tehty 1900 -luvun alussa, mutta niistä luovuttiin lama/sotavuosina. 90-luvulla ulkoseinien venttiilit siis "keksittiin" uudelleen ja 90-luvun alun taloissa tällaiset on. Hyvä niin, koska ulkoseinään asennettu venttiili on mahdollista varustaa suodattimella, äänenvaimennuspatruunalla tai jopa tuloilman lämmityksellä (Mobair).

        Vaan piankos grynderit äkkäsivät, että on halvempaa sutaista ikkunan karmiin moottorisahan laipalla rako, josta ulkoilma tulee sisään raakana ja suodattamattomana. Eli halvemmat karmiventtiilit tulivatkin vallitsevaksi ratkaisuksi UUDISRAKENNUKSISSA (joihin niitä todellakaan ei oltu tarkoitettu) 90-luvun lopulla. Näistä päästiin eroon ainoastaan pakolla (vm 2003 D2 teki kon. tulo&poistojärjestelmästä käytännössä pakollisen).

        Periaatteessa karmiventtiili ei aiheuta vetohaittaa, vaan tuloilmasuihkun pitäisi osua kattoon ja "liimautua" siihen kiinni (coanda-ilmiö). Tosielämässä tämä ei vaan toimi, koska suihkun tiellä on esteitä, jotka kääntävät kylmän ilman suoraan ihmisten nistkaan. Näitä esteitä ovat mm. ikkunasyvennyksen yläreuna ja verhokisko.

        Karmiventtiileissä on myös virtausvastusta, joten huomattava osa (käytännössä kaikki, kun vetohaitan vuoksi karmiventtiilit aina ja poikkeuksetta suljetaan) tulee rakenteiden ilmavuotoina postiluukun kautta porraskäytävästä. Aivan kuten ennenkin...

        Kun korvausilma revitään raakana ulkoa, saadaan aikaan talo, jossa huonelämpötilat ovat 24 (= iso lämmönkulutus), mutta asukkaat silti valittavat vetoa.


    • pahviseinäävaan
      • Epätoivoinen558

        Juu, täällä yksi rikollisen toiminnan uhri huhuilee, 2017 valmistunut kerrostalo...äänieristystä ei ole ollenkaan...siis todella järkyttävää...pelkän lautasen laittaminen tiskialtaseen tuntuu siltä kuin pommi räjähtäisi..ihan kaikki äänet kuuluu kuin vahvistimen kautta..koko talo värisee kun vähänkin isompi auto ajaa ohi..rakennuttajan ja välittäjän toiminta ja markkinointi oli mielestäni rikollista näin jälkikäteen katsottuna...mitään ei varmaan ole tehtävissä, rikolliset on aina askeleen edellä ja kusetus on tarkkaan organisoitu ja mietitty. Mutta ottakaa nyt muut opiksi, älkää vitussa ostako kerrostalo-asuntoa ilman RIIPPUMATONTA alan asiantuntijaa edes vuonna 2017....tutkin papereista ennen ostoa kaikki rakenteet, seinät, välipohjat, materiaalit , paksuudet, haastattelin työnjohtajat, välittäjän, selvitin rakennustavan, etsin tietoa netistä, selvitin määräykset, loputtomasti työtä jne...ei auttanut..kun ei ole alan ammattitaitoa! Eivätkä keskustelijat olleet riippumattomia! Ja kyllä, ollaan Suomen kalleimmilla alueilla..


    • KantaAstuja

      Ääneneritys on ihan hyvä, mutta kun sattuu asukkaaksi oikein viimeisen päälle kanta-astuja niin koko saatanan mökki tärisee!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe