Pesäpalloilija vs Futari juoksunopeus

tulosmies

Tarkoituksena on lyödä todellisia faktoja pöytään. Olen selvittänyt asian nimittäin perin pohjin.

Molemmissa lajeissa lyhyen matkan nopea juokseminen korostuu (5-40 metriä). Pesiksessä luultvasti 30-40 metriä on suhteessa jonkin verran tärkeämpi kuin jalkapallossa, jossa korostuu 5-20 metriä. Molempien lajien urheilijat ovat kuitenkin erittäin nopeita 30 metrin juoksutestissä.

Kumpi on sitten nopeampi? Verrattaessa suomalaisia pesäpalloilijoita ja veikkausliigapelaajia tuon 30 metrin juoksunopeuden perusteella, on sanottava pesäpalloilijoiden olevan keskimäärin selvästi nopeampia. Superpesis joukkueen pelaajat saavat aikoja 3,6-4,2 välillä. Heitän tuon perusteella keskiarvoksi 3,9. Suomen maajoukkuepelaajien keskiarvo on 4,25. Kärkietenijät ovat 30 metrin matkalla jopa maailmanluokan sprinttereitä jonkin verran nopeampia (Sami Karjala 3,66 vs. Tyson Gay 3,86).

Vertailu on kuitenkin epäreilu. Suomen pesisliiga on maailman kovin, joka näkyy myös juoksunopeudessa. Veikkausliigasta lähteneet pelaajat eivät ole lähellekään jalkapallon eliittiä myöskään juoksunopeudessa. Pitää myös muistaa se, että nykyjalkapalloilija on rakenteeltaan lähempänä sprintteriä kuin 1970-luvun kestävyysurheilijan näköiset pelaajat.

Vertailun vuoksi tutkin Japanin ja Brasilian 1-divarin ja Norjan pääsarjan pelaajien 30 metrin juoksunopeustuloksia. Ennen kuin kukaan ehtii huomauttaa ajanottotekniikasta, niin sanottakoon näiden aikojen olevan valokennoaikoja. Sama tapa, jolla pesäpalloilijoiden nopeutta mitataan. Liigoilla on selkeitä eroja keskenään. Japanin divaripelaajat juoksevat keskimäärin 4,04, Brasilian vastaavasti 3,9 ja Norjan pääsarjan 4,0. Joten ainakin brassipelaajat ovat yhtä nopeita keskimäärin kuin suomen pesispelaajat. Mahdollisesti nopeampiakin keskiarvoja löytyy liigoista, joiden pelityyli on juoksuvoimaa suosivaa.

Eli uskaltaisin veikata eliittifutarin keskinopeudeksi 30 metrin matkallatasan 4,00s. Suomalainen pesäpalloilija on siis keskiarvolla 3,9s yhä keskimäärin nopeampi.

Sen sijaan kaikkein nopeimmat futarit ovat yhtä nopeita kuin nopeimmat pesäpalloilijat. Suurella todennäköisyydellä nämä futarit ovat laitalinkkejä ja pesäpalloilijat kärkietenijöitä. Esimerkiksi Kouvolan Sami Karjala voitti Superpesiksen etenijäkilpailun ajalla 3,66. Norjan pääsarjajoukkue Rosenborgin kaksi nopeinta pelaajaa ovat kuitenkin yhtä nopeita (3,60 pintaan). Nuo ajat ovat noin pienillä eroilla melkoista hiusten halkomista. Kisassa noiden kolmen välillä voisi käydä ihan miten vain.

Eli nopeimman pelipaikan/roolin pelaajat ovat yhtä nopeita lajien kesken, mutta pesäpalloilijat ovat keskimäärin nopeampia koko joukkueen tasolla.


Lähteitä:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/19925/VTE%
20Pullinen.pdf?sequence=1

https://ojs.ub.uni-konstanz.de/cpa/article/viewFile/484/424

http://www.kinedom.cl/wp-content/uploads/2009/10/entyevalcapacidadesfisicas.pdf

http://bjsm.bmj.com/content/38/3/285.long

32

8012

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mes takas kouluus

      Oletko humalassa? Pikajuoksija joka saa ajan 10 tasan juoksee 10metriä sekunnissa 30metriin kuluu 3sek. Pohjanmaalla latojen välissä pelattavan pussihousulajin sekatyömies nopeampi kuin Tyson Gay:) Voi hyvät hyssykät näitä:D

    • Nikkari23

      Usain Bolt veti ME-juoksussaan ekat 30 metriä aikaan 3,78

    • aloottaja

      Sadan metrin kymmeneen sekutiin juokseva pikajuoksija ei juokse koko matkaa samalla nopeudella. Oletat nyt, että tuon spritterin nopeus on koko ajan 36km/h (10m/s). Todellisuudessa kiihdyttäminen vie aikaa, jolloin huippunopeus saavutetaan vasta myöhemmin. Ja juuri kiihdytyksessä pesäpalloilija/futari pärjää sprintterille.

      100 metrillä tärkeintä on huippunopeus ja pesäpallossa/futiksessa lyhyen matkan kiihtyvyys. Pikajuoksija jättää pesäpalloilijan 40 metrin jälkeen varsin nopeaan tahtiin. Kiihdytyksessä pesäpalloilija/jalkapalloilija kuitenkin pärjää sprintteri milloin tahansa.

    • K(p)esis

      Esimerkiksi vuoden 2009 paras etenijä Pasi Kokkonen on juossut 100m kovan myötätuulen saattelemana 11.60. Tästä voi jo päätellä, ettei kesäpalloilija voi voittaa sprintteriä 30 metrin matkalla. 11.60 ei ole erityisen hyvä aika alleviivaten vielä sitä, että kiihdytysvaihe olisi muka hyvä. Höpötykset siis sikseen.

      • Anonyymi

        11.60 aika 100 metrillä on surkea nopeus jopa 1500 m juoksijalle


    • kouluun vaan

      Nämä palloilulajien puolilentävällä pystylähdöllä valokennoon juostut ajat eivät todellakaan ole vertailukelpoisia pikajuoksijan startteihin jo yksin reaktioaika 0,2-0.3 jää pois. Edes Suomen huipuista ei pussihousupalloilijat jotka 12 pintaan satasen juoksentelevat näe kuin lähdön jälkeen pakenenvan selän

    • vrrrrrr veeeeee

      100 kiloiset 10-ottelijat suomessa latoo 11 pintaan, maailmalla parhaat 10,3.

    • Kiri666

      Pesiksen pelaajilla on vähän tiheämmät välitykset ja saavuttavat nopeammin huippunopeuden. Satasen juoksijat saavuttavat huippunopeuden vasta puolen välin jälkeen. Näin ollen pesispelaajat kyllä pärjäävät 30 metrillä

    • Kouluun kouluun

      Phäähääh. Vai on välitykset tiheämmät heh. Sopii sitten kokeilla välityksiä naisten kanssa kun ei miehet kelpaa. Esim. Shelly-Ann Fraser-Pryce on 160 cm ja Moskovassa latoi satasen 10,70 sopii välityksiä Tubesta ihailla. Haluaisin minä nähdä pussihousupojan viereiseltä radalta lähtevän. Saisi sitä kerrankin nauraa kyllikseen :) Yksikään pesäpalloilija ei pääse samalle sekunnille edes suomalaisenkaan naispikakiitäjän kanssa. Niin, että lopettakaahan paskanjauhaminen kun ette urheilusta mitään käsitä ja pysykää vain puikkopallo asioissa.

      • 3.70

        Lähtö tapahtuu 30cm kennon takaa pesäpalloilijan aikoja mitattaessa, eli lentävä lähtö.


      • vimpeli
        3.70 kirjoitti:

        Lähtö tapahtuu 30cm kennon takaa pesäpalloilijan aikoja mitattaessa, eli lentävä lähtö.

        puolimetriä


      • tommi3
        vimpeli kirjoitti:

        puolimetriä

        juuri näin. http://speedendurance.com/2013/04/09/fastest-10-meter-splits/
        Tosta linkistä näkee satasten dataa. esim greenen 9.82 satasessa 0-30 metriä telineistä ilman reaktioaikaa 3.62sekuntia. Ja tottakai toi about 50cm kennon takaa lähtö on eri juttu kuin telineistä nollavauhdista lähtö. Suomessakin huippuyleisurheilijoita, jotka kellottanut käsittääkseni nyt tuolla pystylähdöllä ja hieman kennon takaa 3.5 alkavia aikoja(Eero Haapala esim.) eli vois kuvitella maailmanluokan sprintterin tolla palloilumetodilla mitattaessa juoksevan jopa 3.4 alkavia tuloksia! Tolla lähdöllä on aika iso merkitys näitä mitattaessa.


    • Jani don slager

      Shelly-Ann Fraser-Pryce !
      Sotkamolaisia selvästikin!

    • raono

      Ei noihin halli-mm kisoihinkaan laitettu pussihousupoikia ja tyttöjä suomesta kisaileen. Nehän olis voittanu täällä kirjoittavien ”asiantuntijoiden” mukaan 60m keposesti. Varsinkin kun osaavat syöksyä turvalleen maaliin. :D

    • Tietäjät taas tienny

      Nauroin väitteelle jonka mukaan Karjala olisi 30 metrillä nopeampi kuin Gay tai Bolt :DDD herranjumala karjalalle kellotettu käsiaika ja vielä pyöristelty omiin päin kun "meiän sami on niin nopia poika" :D jos laitettaisiin samalle viivalle lähetyksineen ja reaktionopeuksineen niin sanotaan että 4,30 olis aika lähellä totuutta. Miettikää nyt terveellä järjellä hei!

      • herääää

        Tänä keväänä KPL:n Tommi Mäentausta juoksi 30m aikaan 3,59s (valokennoihin). Eli ei se mikään mahdottomuus olla 30 metrillä sprintteriä nopeampi.


    • dkjsdf

      Ei herra jumala mitä vatipäitä päällä. Ihan oikeastiko joku kuvittelee, että suomalainen möhömahapalloilija voittaisi oikeat urheilijat millään matkalla?

      Vielä kerran: on täydellistä typeryyttää verrata harjoituksissa lentävällä lähdöllä ja omasta lähdöstä tehtyjä aikoja kilpailuissa juostuihin aikoihin.

      Pasi Kokkosen 100 metrin ennätys 11,60 liian kovassa myötätuulessa kertoo hyvin, millä tasolla parhaiden pesäpalloilijoiden nopeus on.

      • nojaah

        Tässä ketjussa on kylläkin puhuttu 30 metrin ajoista, ei sadan! Kyllä se on sanomattakin selvää, ettei pesäpalloilijoilla 100 metrillä ole paljoa mahdollisuuksia...


      • uytr

        Kokkonen ei ole lähellekään nopein superissa. Ja kuinka paljon hän on harjoitellut 100m juoksua ja lähtöä? On täydellistä typeryyttä verrata tuollaista aikaa ammatikseen 100m juoksua harjoittavaan urheilijaan.


    • tyhmiäootte.org

      Niin onkin: pesiksessä juostaan 42 - 20 m:n matkoja pesien välillä maximissaan ja 100 m juoksija juoksee 100 m tasan.
      Ja juoksussa ET voi varastaa lähdössä ja pesiksessä taas voit.
      Ei voi verrata keskenään.

    • Hahah

      Suomalainen pikajuoksija Sami Länsivuori kävi puijon pesiksen testeissä juoksemassa lenkkareilla ajan 3,52 ja piikkareilla 3,41. Joten miettikää pojat vielä niitä Tyson Gayn ja muitten aikojen vertailuja :DD Länsivuori juossut 100m kisassa 3,91 nopeimman 30m. Tästä voisi päätellä, että kovimmat sprintterit voivat vetää pesistesteissä 3,20 pintaan :DDDD Se on jo pojat tarpomista

    • herätysnyt

      >Kärkietenijät ovat 30 metrin matkalla jopa maailmanluokan sprinttereitä jonkin verran nopeampia (Sami Karjala 3,66 vs. Tyson Gay 3,86). >

      Uskooko tämän kirjoittajan oikeasti tällaiseen vai pitäisikö tämän olla vain joku hauska provo?
      Pesäpalloilijat ovat harrastelijoita, eikä heitä todellakaan voi verrata mihinkään maailman huippu-urheilijoihin, saati pikajuoksijoihin. Varsinkin miesten puolella pesäpalloilijoiden määrä on Suomessa aivan olematon, ja heistä ns. huipuillekin se on lähinnä harrastus. Monessa muussa lajissa kilpailu pelipaikoista ja harjoittelu on aivan eri asemassa jo pienestä lapsesta asti Suomessa.
      Yksikään pesäpalloilija, eikä myöskään jalkapalloilija, jääkiekkoilija tms pärjää millään matkalla huippupikajuoksijoille. Tämä nyt on aivan yksinkertaista ja tuosta tehty maailmalla tv-ohjelmissakin testejä.

      • Mielipide___

        Maailman parhaat kuulantyöntäjät ovat 20m matkalla selkeästi nopeampia kuin maailman parhaat pikajuoksijat. 30m mennään suht tasoissa. 100m pikajuoksija saavuttaa huippunopeutensa vasta 50-60m kohdalla.


    • Pesäpallosivistynyt

      Perehtykään asioihin ennen kuin tulette kirjoittelemaan. Pesäpallon huiput harjoittelevat ihan yhtä paljon kuin yleisurheilijat tästä esimerkkinä Mikko Kanala joka harjoittelee 6 kertaa viikossa. Muutenkin pesäpalloilijat ovat lähes yleisurheilijoiden tasolla atleettisesti sillä toisin kuin luullaan pesäpalloilijat joutuvat taipumaan pallon kiinniotto tilanteissa aika paljon. Mutta mikä juoksuaikoihin tulee niin itse nähneenä voin todistaa sellaista kuin 16-vuotias pesäpalloilija juoksee kennoihin paikaltaanlähdössä 30m 3.96. Seuraavasta en ole varma mutta olen kuullut että Sami Haapakoski olisi juossut kennoihin 3.5. Ammatipesäpalloilijat ovat ihan palkattuja joten se siitä harrastelusta. Voitte mennä sivistämään itseänne jos ette usko.

    • Varavahti

      Jos pesäpalloilijat rajataan vain SM-sarjassa pelanneisiin, niin aikaisempien vuosikymmen osalta niin tässä on kuuden pelaajan parhaat ajat 100 metriltä, toki osa ajoista on pesäpallouran jälkeen.

      Pelaajan nimi, seurat, SM-sarja kaudet, 100 metrin aika

      Raimo Vilen (kuvass), Työväen Mailapojat, 4 kautta SM-sarjassa, SM-sarjan etenijäkuningas 1965, 1 Itä-Länsi-ottelu ja 1 Liitto-Lehdistö-ottelu, 10,49 s, käsiaika ja 10,0 s joka sivusi Euroopan ennätystä.

      Erik Gustafsson, Jyväskylän Kiri, Seinäjoen Maila-Jussit, 3 kautta SM-sarjassa, 1 Liitto-Lehdistö ottelu, 10,54 s

      Alpo Savolainen, (Helsingin Kisa-Toverit TUL:n SM-kilpailut) ja Helsingin Pallonlyöjät, 1 kausi SM-sarjassa, 10,7 s joka oli 16 vuotta Suomen ennätys

      Toivo Sariola, Keravan KooPee, 4 kautta SM-sarjassa, 8 Itä-Länsi ottelua, 10,8 s

      Toivo Ahjopalo, Sortavalan Palloseura, Haminan Palloilijat, Kuusankosken Veto, 4 SM-sarjassa, 10,8 s

      Rainer Stenius, Työväen Mailapojat, 2 kautta SM-sarjassa, 10,9 s

    • Kärkihpj

      Itse olen 14-vuotiaana juossut valokennoihin 30m aikaan 3,93. Tällä hetkellä olen 15v ja menee 3,82. Olen harrastanut pesäpalloa noin 10 vuotta.

    • Nopeakuinmikä

      Kertokaa viisaammat nyt noille, jotka eivät tiedä tästä kennojutusta mitään. Ne jankuttavat 60 ja 100
      metriä. Ne luulevat nyt kennojen olevan jotakin mehilaisen tekemiä tai sitten auto syylärinkennoja!

      Kyllä aloittaja on ihan oikeassa!

    • KantriJyri

      Nopein pesäpalloilija on Pumun Urpo Hangasmaa,
      Kakkonen saman seuran Marko Leiponen.

    • Anonyymi

      Kyllä kirjoittajan täytyy olla jostain pohjanmaan peräkylältä ja täysi URPO.
      Pikajuoksijan 100m ensimmäiseen 30 metrin matkaan sisältyy reaktioaika ja lähdon jälkeinen kiihdytys. Sopupelipalloilijoiden tulos mitataan ns. lentävällä lähdöllä.
      Hauskaa, että juuri tulin vetämästä treenejä, jossa 12-vuotiaat yleisurheilijatytöt juoksivat 30m LENTÄVÄLLÄ LÄHDÖLLÄ. . Kyseessä siis pienet yleisurheiljatytöt. Paras tyttö kellotti ajan 3,95. Hänen ennätyksensä viime kesältä 100metrillä on 13,23.
      Tuosta on helppo päätellä, että maailman parhaat alle 10s satasella juoksevat miessrintterit pistelisivät lentävällä lähdöllä 30m alle 3s. PS. Urpo mikä Urpo.

      • Anonyymi

        Toivottavasti et lasten treeneissä viljele URPO sanaa ja väheksy toisia ihmisiä etkä urheilulajeja!


    • Anonyymi

      Kiekonheittäjä Daniel Ståhl luultavasti voittaisi 30 metrin sprintin.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Siellä on jaloissa voimaa ja nopeus on voimaa, jota taito hallitsee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe