Synnyttämättömän sterilointi

Ärsyyntynyt

Mistä sairaalasta tai yksityiseltä lääkäriasemalta olette steriloinnin teetättäneet naiset sterilointinne saaneet? Olen 31-vuotias nainen ja olen halunnut steriloinnin jo alle kouluikäisenä (tai no en sen ikäisenä vielä kyseisestä toimenpiteestä tietenkään ollut tietoinen, mutta olen aina sanonut niin kauan kuin muistan että en lapsia halua), mutta nyt asiasta puhuttuani sekä julkisen puolen että yksityisen puolen gynelle minulle ei ole "annettu lupaa" tämmöiseen toimenpiteeseen ruveta, eli ollaan yritetty vain sanoa että se on niin lopullista, emme suostu semmoista tekemään.
Olen jo viimeiset kymmenen vuotta odottanut 30-vuotissyntymäpäiviäni kuin kuuta nousevaa, koska sen jälkeen piti olla mahdollista se sterilisaatio saada, mutta ainakin täällä paikallisessa yliopistollisessa sairaalassa ei sitä näköjään kuulemma suostuta tekemään näin nuorelle, vaikka lain mukaan täytänkin sterilisaation ehdot. Olen aiemmin kokeillut jo kaikki hormoniehkäisyvaihtoehdot kierukkaa lukuunottamatta ja mikään niistä ei minulle ole pahojen sivuvaikutuksien takia sopinut. En olisi enää halunnut yhtään mitään muuta ehkäisyä, mutta nyt minua yritetään saada endometrioosin takia tehtävän tähystysleikkauksen yhteydessä laittamaan hormonikierukka "koska se on parempi vaihtoehto kuin sterilisaatio" lääkärin mielestä (kärsin runsaihkoista ja kivuliaista kuukautisista, mutta niihin minulla on toimiva lääkitys, joten niidenkään takia en kierukkaa välttämättä tarvitsisi). Ärsyttää vain tällainen holhous, kun ei aikuinen ihminen, joka täyttää tarvittavat ehdot saa sitä sterilisaatiota halutessaan! Minut tutkinut gyne sanoi että kyseisessä sairaalassa ollaan asian suhteen konservatiivisia, eikä haluta tehdä sterilisaatioita kun se mieli voi vielä muuttua. Tiedän itseni ja sen että jos olen jo jostain kuusivuotiaasta saakka ollut sitä mieltä että lapsia ei tule, niin eikö tuo jo ole merkki vakaasta tahdosta?! Olen tietoinen siitä että se on lopullista, mutta silti ei sitä suostuta tekemään. Lääkärit ovat menneet aina ihan vaikeiksi kun olen gynellä käydessä asian ottanut puheeksi. Eikö se nyt kuulu kuitenkin gynen ammatinkuvaan, että potilaan tahto olisi täytettävä, vaikka se sotisikin omaa maailmankuvaa ja uskomuksia vastaan. Ei se gyne minun elämääni elä!

Mutta haluaisin siis kysyä että mistä sairaaloista/lääkäriasemilta sen sterilisaation saa ilman tuomoista holhoavaa höpinää ja oletteko muut joutuneet miten kovasti perustelemaan kantaanne jos olette sterilisaation teetättäneet jo päälle kolmekymppisenä?

12

444

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keijunen1

      Olin 35, ei lapsia ja sain sterilisaation yliopistosairaalassa ilman minkäänlaisia hankaluuksia.

      • Ärsyyntynyt

        Voinko kysyä että missä yliopistollisessa sairaalassa kävit?

        -ap


      • tyyt.
        Ärsyyntynyt kirjoitti:

        Voinko kysyä että missä yliopistollisessa sairaalassa kävit?

        -ap

        Terveystalo, Essure-menetelmä, ikää 31 v, en ole synnyttänyt. Olin juuri täyt. 30v mennessäni toimenpiteeseen.


      • Essure
        tyyt. kirjoitti:

        Terveystalo, Essure-menetelmä, ikää 31 v, en ole synnyttänyt. Olin juuri täyt. 30v mennessäni toimenpiteeseen.

        Paljonko yksityisellä maksaa tuo Essure-sterilisaatio? Oliko mielestäsi millainen kokemus, eli sattuiko miten paljon, menikö kauan aikaa vastaanotolla? Olen lukenut Essuren tehneiden kokemuksista ja aika moni synnyttämätön sanoo Essuren sattuneen kovastikin, vaikka sehän tietysti taas on kiinni jokaisen kivunsietokyvystä ja paikkojen "koostumuksesta".


    • 1+1=2

      Kyseinen sairaala rikkoo lakia, heidän tulee tehdä sterilisaatio, koska tuo 30-v ikäraja täyttyy. Ota yhteyttä valviraan ja valita asiasta.

      Minuakin stoppuutettiin ja suorastaan kiellettiin steri, vaikka minulla on fyysinen vamma, joka saattaa periytyä, ikää oli tosin tuolloin 27v, mutta lain mukaan riski synnyttää vammainen lapsi oikeuttaa sterin aikaisemmin.
      Edessä olisi ollut vielä paperisota valviran kanssa, joten mieheni sanoi,että hän menee yksityiselle(pulssi). Käytiin yhdessä lääkärillä, joka kysyi syytä sterilisaatioon, johon sanoimme vain, ettemme halua lapsia. Lääkäri ei ollut moksiskaan, vaan varasi ajan parin viikon päähän.
      Naisia sorretaan mielstäni tässäkin asiassa. Mies saa sterin sormia napsauttamalla, ei tarvitse edes olla oikeastaan mitään syytä, eikä heille sanota, että mieles muuttuu kuitenkin. Riittää, että on 30v.

    • laki on laki

      Olin 32v vuonna 2000

      Tehtiin TYKS:ssä

      Menin terveyskeskuksen lähetteellä

      ei lapsia
      ei sairauksia

    • Steriilixi

      "Eikö se nyt kuulu kuitenkin gynen ammatinkuvaan, että potilaan tahto olisi täytettävä, vaikka se sotisikin omaa maailmankuvaa ja uskomuksia vastaan."

      Ei. Tosin en tiedä, miksi kukaan pitäisi sterilisaatiota huonompana vaihtoehtona verrattuna kierukkaan, joka "abortoi" (laitetaan nyt lainausmerkit ettei joku vedä taas hernettä nenään täällä) hedelmöittyneen munasolun pois. Sterilisaation jälkeenhän hedelmöittymistä ei pääse edes tapahtumaan.

      Suunnittelen sterilisaatiota nimenomaan oman maailmankuvani ja uskomusteni tähden, koska silloin välttyisin tältä ikävältä mekanismilta, joka e-pillereillä ja kierukalla on (viimeisenä) keinonaan suojata raskaudelta.

      MInuakin kiinnostaisi, kuinka laittaa asia vireille. Tosin 30 vuoden ikää saan odotella vielä vuoden, mutta mikäpä olisi parempi syntymäpäivälahja itselleni (ja siinä sivussa koko ihmiskunnalle) kuin että tämä jatkuva raskaudenpelko loppuisi.

      Onko muuten totta, että sterilisaatiota varten tarvitaan puolison suostumus? Koskeeko tämä myös avopuolisoa?

      • laki on laki

        Ei tarvitse mitään puolisoa.

        Kyllä sterilisaatio on paras ehkäisy jos lapsia ei tee koskaan.


    • 1+1=2

      Ei tarvitse olla suostumusta, mutta hyvähän sellainen kuitekin olisi olla.
      Jos olet menossa kunnalliselle puolelle ja haluat saada sen synttärilahjaksi, kannattaa varata aika gynekologille jo nyt ja laittaa asia vireille. Kunnalliselle puolelle leikkausta saattaa joutua odottamaan jopa vuoden.

    • Tiukkana

      Mene vaatimaan vaan uudestaan, koskaan et itekkään lapsia halunnu ja ehkäisyt ei käyny, vahinko sitten kävi ja yhden tein, mikä vahvisti vaan sitä että en niitä lapsia halua jatkossakaan, vaikka onhan tämä rakas mulle silti, mutta tarkoituksella en olisi tehnyt ja abortiin en kyennyt! Sain siis lapsen 25 vuotiaana ja taistelin sterilisaation puolesta 6 vuotta ennenkuin myönsivät sen lopulta, vaatisin vielä nukutuksen kipujen takia ja sainkin sen kovalla vaatimuksella, kun en antanut periksi, vielä toimeenpidettä aloitettaessa yrittivät peruuttaa, mutta kun oli jo luvattu niin en antanut periksi. Kaikki meni hyvin ja nyt ollu 2 vuotta, erittäin tyytyväinen ratkaisuun, ei tarvitse pelätä enää vahinko raskauksia, kun ei kerran ehkäisyt sovi ja lapsia en enää halua! Tsemppiä ja pidät vaan pääsi, sanovat mitä vaan!

    • steriloimislaki
    • steriloimislaki

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe