Häirintä FB.ssä

Nettipoliisi muistuttaa: Lakimuutos voimaan - FB-häirintä on ...
www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288639623496.html


Nettipoliisi Marko Forss muistuttaa lakimuutoksesta.
Viestintärauhan rikkominen ja vainoaminen ovat olleen vuoden alusta asti rikoksia.

Muun muassa nettipoliisina tunnettu Marko Forss twiittasi asiasta maanantaina.

- Se on muuten vainoaminenkin ja viestintärauhan rikkominenkin sitten voimassa. Nyt siis sähköposti- tai FB-häirintäkin on rangaistavaa.

Uusina rikoksina rikoslakiin lisätyt kohdat tulivat voimaan vuoden alusta.

Lain mukaan viestintärauhan rikkomiseen syyllistyy henkilö, joka lähettää viestejä tai soittaa aiheuttaen huomattavaa häiriötä tai haittaa.

Aiemmin tuomittavaa on ollut puhelimitse tapahtuva häirintä. Uuden säännöksen mukaan häiritsevien viestien lähettäminen laajentui myös muihin viestintävälineisiin. Näin ollen myös Facebookin kautta tapahtuva häirintä on lain mukaan rangaistavaa.

Rangaistavuus ei ole enää myöskään sidottu siihen, missä viestin vastaanottaja saa viestin – aiemmin häirinnän oli tapahduttava kotirauhan piirissä.

Rikokseen syyllistymisestä voi saada sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta

Viestintärauhan rikkominen olisi asianomistajarikos.

Pauliina Jokinen

15

436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uudenvuodenlupaus x

      Tähän samaan loveen voisi sitten taas nostaa tämän facebook-kiusaamisen, kunnianloukkaukset, yksityiselämää koskevan tiedon levittämiset ja häirinnän.
      Poliisi ihmetteli jokin aika sitten blogissaan, että luulisi aikuisten ihmisten osaavan käyttäytyä, mutta ei, sen sijaan muodostetaan kiusaamisryhmiä facebookkiin ja käyttäydytään kuin keskenkasvuiset lapset.

      Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen havaitessaan sitä tapahtuvan, facebookissa vähintäänkin ylläpidolle ilmoitus.

    • Tuota käytäntöä olen tässä hiukan selvittänyt. Sen suhteen kuinka tuo häirintä pykälä istuisi tämän kaltaiselle palstalle.
      Olisihan tuo mainio juttu sellaisten henkilöiden jotka jatkuvasti häiriköivät, postailevat jo poistettuja kommenteja, kiertelevät estoja tms osalta. Häirintä jatkuvana on todella rasittavaa muista keskustelijoistakin.

      • Laki Luke

        Juuri näin! Kyllä poliisi voi tarttua täällä olevaan häiriköintiin tuon uuden lakimuutoksen myötä.


    • kataro

      Pystyyköhän poliisi puuttumaan siihen, että esim. suljetussa fb-ryhmässä kerrotaan ryhmään kuulumattomasta henkilökohtaisia asioita, jotka eivät kuulu kenellekään?

    • nettipoliisille ilmo

      Kataro: varmasti pystyy, koska julkista herjaamistahan sekin on.
      Tee nettipoliisille ilmoitus asiasta.

    • nettipoliisille

      Nuo julkiset juoruajat pitää saattaa vastuuseen teoistaan. Ole hyvä ja tee ilmoitus, kataro. Kopioit vaikka keskustelun sisällön ilmoituksen liitteeksi.

    • Haluan selventää vielä mitä tuo oikeasti tarkoittaa.

      Häirintä rikosnimikkeenä, tarkoittaa siis jatkuvaa, kiellosta piittamatonta häirintää ja se on toistuvaa.
      Tuo uusi laki pitää siis sisällään SOMEssa tapahtuvan häirinnän, eli FB, sähköpostit, nettisivustot, keskustelu palstat jne.
      Aiempi laki piti sisällään vain puhelimitse tapahtuvaa häirintää, soitteluja textailuja jne

      Kunnianloukkaus tulee kyseeseen silloin, kun on kyseessä yksittäinen valheellisen tiedon levittäminen. Kunnianloukkauksen vakavauutta arvioidaan levinnäisyydellä, eli kuinka laajasti valheellista tietoa on jaettu.

      • Hyvä kirjoitus ja miksi ei sopisi täälläkin?

        Lähdekritiikin puutos - sosiaalisen median aikaansaama ilmiö?
        17.1.2014 12:45 Jarno Saarinen

        Lähdekritiikki
        Nettipoliisi
        Poliisi
        Sosiaalinen media




        Oli aika, jolloin yksi uskoi toiseen, ja toinen tiesi vastuunsa yhtä kohtaan. Tuli aika, jolloin yksi uskoi toiseen, mutta toinen oli unohtanut vastuunsa, ja johti näin yhtä, sekä samalla muita, harhaan.

        Olen nettipoliisin työssäni saattanut havaita, miten ihmiset ovat tänä päivänä yllättävänkin hyväuskoisia, vaikka siellä ja täällä varoitetaan uskomasta kaikkea ja etenkin kaikkia. Osittain ihmiset ovat oppineet varovaisiksi, mutta kuitenkin liian usein voi havaita, että ihmiset uskovat herkimmin niitä, jotka ensimmäisenä ehtivät mielipiteensä tai näkemyksensä asiasta lausua. Tämä näkyy paitsi sosiaalisessa, myös perinteisessä mediassa, jossa uutisten määrä ja julkaisunopeus ovat huikaisevia. Eikä tässä olisi mitään ongelmaa, jos sanoma sisältäisi puhdasta, monialaista faktaa. Valitettavasti näitä huteja on alkanut tulla hieman liikaa, ja ihmiset ovat nähdäkseni menettäneet kyvyn harkita asioita usealta eri kantilta.

        Hyviä esimerkkejä on lukuisia, mutta yksi parhaista on tämä kohta pari viikkoa somessa pyörinyt video, jossa viranomaiset suorittavat kaksospoikien huostaanoton. En ota ollenkaan kantaa tapaukseen itsessään, mutta kun olen keskustelua hieman sivusta seurannut, voin todeta, että kovin paljon meillä on tässä maassa lastensuojelun ammattilaisia. Ja on tietysti hyvä, että ihmiset keskustelevat - onhan yksi sosiaalisen median parhaista puolista, että kohtaat somessa ihmisiä, joita et muuten tapaisi. Olisin kuitenkin huomattavasti iloisempi, jos keskustelun taso olisi edes karvan verran yli välttävän. Keskustelun tasoa laskee nimenomaan se, että liian moni jättää järjen, ja korvaa sen tunteella. Faktoja ei edes yritetä selvittää, eikä ketään kiinnosta kuulla kuin yksi puoli asiasta.

        Toisin sanoen lähdekritiikki puuttuu monelta ihmiseltä tyystin. Ei ajatella hetkeäkään, että tulikohan kaikki kerrottua, eikä ainakaan, mikä on jonkun videon levittäjän tai kirjoituksen kirjoittajan motiivi. Tuosta mainitsemastani videostakin kovin moni näyttää uskoneen, että kuvaus on aukoton ja tyhjentävä kuvaus koko prosessista. Tuomio on jaettu pelkästään yhden näkökulman perusteella. Tämä on ainakin poliisille vieras tapa, koska poliisin perusperiaatteisiin kuuluu jokaisen osapuolen kuuleminen ennen mielipiteen/kannan muodostamista, ja toivon, että tästä tulisi yhä useamman ihmisen perusperiaate, vähintään nyt niiden, joilla on omia lapsia, aikoo sellaisia hankkia, tai muutoin on lasten kanssa syystä tai toisesta paljon tekemisissä. Perustelen tämän toiveeni sillä, että lasten kanssa joutuu aika ajoin erotuomariksi, kun joku väittää toisen tehneen jotain. Jos uskoo ensimmäistä kertojaa, ajaa herkästi metsään. Siksi on viisainta kuunnella myös se toinen puoli asiasta, josko vaikka saisi jotain lisäselvitystä asiaan.

        Olen saanut myös yhteydenottoja, joissa henkilöstä on kirjoitettu jonnekin keskustelupalstalle aivan absurdeja väitteitä. Nämä henkilöt ovat usein hyvin huolissaan maineestaan, vaikka kilometrin päähän näkee, että kirjoitus on totuusarvoltaan mitätön, ja lisäksi hyvin katkera sävyltään. Uskon, että jokainen järkevä ihminen yhtyy näkemykseeni, että kyllä mustamaalaamisen tunnistaa. Vai tunnistaako? Yliarvioinko minä ihmisten kykyjä, jos tuo on väitteeni?

        Lähdekritiikki on siis suositeltavaa, jos meinaa somessa viihtyä, enkä jättäisi pois pientä epäilystä myöskään perinteisen median uutisten suhteen. En tarkoita, että tulee epäillä kaikkia uutisia, mutta niitä kaikista skandaalinhakuisimpia voisi hieman pohtia, josko koko totuus on sittenkään mainittu uutisessa.

        En väitä, että olisin itse aina toiminut näin fiksusti, vaan tietysti minäkin olen syyllistynyt tuollaiseen puusilmäiseen yksipuolisen viestin uskomiseen. Olen toisaalta myös huomannut, ettei se kannata. Useimmiten siinä lähinnä nolaa itsensä, jos liian kevyillä tiedoilla lähtee julistamaan sanomaa. Sitä paitsi tuolla toimintamallilla yleensä tappaa järkevän keskustelun, jos tiedot ovat yksipuoliset, ja kierrokset ovat tapissa. Lisäksi sellainen on varsin vastuutonta, koska välität mahdollisesti muille väärää informaatiota.

        Minua kiinnostaa, milloin tämä muutos tapahtui. Väitän, että sosiaalinen media on aikaansaanut ilmiön, jossa ensin näkemyksensä kertova "voittaa" suuren yleisön silmissä. Minusta ihmiset suhtautuivat aiemmin asioihin harkitsevammin kuin nykyään. Oltiin valmiita kuulemaan myös toinen näkemys asiasta, ja hieman mietittiin, mistä ja ennen kaikkea, kuinka luotettavasta lähteestä tarina oli peräisin. Vai kultaako aika muistot?


    • huomautus

      Tuossa on myös se, että kannattaa jokaisen punnita omaa käytöstään vaikkapa facebook-kirjoittelussa, jos on kirjoitellut toisesta ihmisestä sontaa vuosia facebookissa ja sitten saa takaisin keskustelufoorumilla, ja lähtee itse vielä vastavuoroiseen herjaamiseen, niin turha itkeä nettipoliisille itseen kohdistuvasta kirjoittelusta.

      • Näin just! On todellakin ihan naurettavaa ensin herjata ja sitten "vastaiskuna" uhkailla vaikkapa rikosilmoituksella.
        Vain todella yksinkertaisella älyllä varustettu henkilö tekee noin, joku sellainen joka kuvittelee että hän voi käyttäytyä miten vain mutta jos häntä arvostelee herjaamisesta, se on silloin vähintäänkin rikosilmoituksen arvoinen juttu.

        Millanen on sellainen henkilö, joka ajattelee ja toimii noin?
        Luulisin että joku sellainen joka kuvittelee olevansa jotain suurempaa, parempaa kuin me muut. Joku jolla on sisäänpäin kääntynyt ajattelu maailma, kenties hiukan narsistinen tai sosiopatinen?
        No ainankin hyvin itsekäs ja omahyväinen jos ei muuta.


    • ihmismielen kierous

      Analyysini: sillä tavalla käyttäytyy ihminen, jolla on heikko itsetunto. Herkkä itseensä kohdistuvalle arvostelulle, mutta altis antamaan sitä toisille. Mielihyvän hakua toista alaspäin painamalla. Itsekäs ja omahyväinen, kyllä.

    • onkin

      Poistettu.

    • nm1

      Ok.

    • Palstalainen

      Tästähän entiselle palstan luotsille "Peacekeeperille" napsahti käry kunnianloukkauksesta. Että näin.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1699
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1584
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1298
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      1217
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe