Mökki vakituiseksi asunnoksi?

mökitö

Ollaan perheen kanssa etsitty sopivaa maatilaa/isoa omakotitaloa maalta.
Välillä olen löytänyt mielenkiintoisia mökkejä, tai ehkä ennemmin huviloita, jotka voisi ehkä sopia kodiksi.

Kun kysyn välittäjältä, miten mökin voi muuttaa vakituiseksi asunnoksi, kaikki välittäjät sanoo, että se on helppoa.
Mutta onko sittenkään?
Kun muistan viime vuonna oli joku artikkeli jostakusta espoolaisesta miehestä, joka joutuu pitämään kirjat Espossa, kun muualla olevan mökin ovi on liian kapea eikä sitä voida hyväksyä vakituiseksi asunnoksi (??).

Mutta siis mitäs jos ostaa päräytämme jonkun vanhan huvilan, jota myydään kesämökkinä, ja emme saakaan läpi sitä muutosta - mitäs sitten tehdään kun muuta kotia ei enää ole..?

16

543

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mökkeilijä

      Jos lähtökohtana on "maatilaa/isoa omakotitaloa" niin asiassa ei ole mitään ongelmaa koska nämähän on alunperinkin tarkoitettu vakituisiksi asunnoiksi. Vaikka olisivat olleet käyttämättöminäkin pitkään.

      Mökki/huvila ovat todennäköisesti rakennusluvan mukaan vapaa-ajanasuntoja.
      Tälläisen muuttaminen vakituiseksi onkin jo juttu sinänsä.

      Tärkein on alueen kaavoitustilanne. Jos rakennus on rantakaava-alueella niin ollaan lähes mahdottoman edessä. Vaatisi koko alueen kaava muutoksen ja senhän tietysti maksaisi hakija. Ja tuskin onnistuu. Eli homman saa unohtaa.

      Rakennuskaava-alueella jo olevan mökin muutos on jo helpompi. Hakee rakennusluvan ja rakentaa sen "uudelleen" nykyisten määräysten mukaiseksi.

      Haja-asutusalueella on myös sama lupamenettely vanhoilla rakennuksilla. MUTTA hyväksyykö kunta alueelle vakituista asutusta. Yleensä ei.

      Tässä monet huutaa että virkamiehet kyykyttää. Kyse ei ole siitä. Kunnilla on velvoitteet järjestää palveluja vakituisille asukkaille, MYÖS kotiin. Vanhusten/vammaisten hoito, koulukuljetukset, kotisairaanhoito, ..... . Tällöin ei haluta asukkaiden leviävän ympäri metsiä.
      Näsäviisaat väittävät etteivät he tarvitse mitään palveluja. Entäs kun vanhenevat tai uusi asukas onkin liikuntavammainen.

      Itse aikoinaan kysyin rantakaava alueella olevan nyky omakotitalon tasoa vastaavan mökin muuttamista vakituiseksi asunnoksi. Tarkastaja sanoi ettei hänellä ole mitään sitä vastaan. Pistä paperit vetämään ja unohda koko juttu.
      Nyt olen asunut "mökillä" yli 10 vuotta. Asunto kyllä löytyy myös stadista mutta en ole siellä kirjoilla. Tilapäinen postiosoite on mökille ja olen kirjoilla "vailla vakituista".
      Lain mukaan mökillä saa olla mutta ei asua !?

      • 23kkl

        "Tässä monet huutaa että virkamiehet kyykyttää. Kyse ei ole siitä."

        Kaavoittajan yhdyskuntarakenteen tiivistämispyrkimykset ovat sairaan mielen tuotosta. Aktiivielämä on pilalla tiivin rakentamisen takia 30-50 vuotta vain sellaisen ajatuksen takia, että 80 -vuotiaita pitäisi hoitaa. Moni on jo kuollut silloin.

        Voi myöskin vanhainkodin kaavoittaa keskelle korpea ja niin täällä on tehty. Myös vammaisille löytyy laitos ja fillarilla pääsee kouluun.


    • kukin tavallaan

      Mökillä eli kaavassa vapaanajan asunnolla ei saa Suomessa asua jatkuvasti. Tuo on pääsääntö ja se ei muuksi muutu. Tehköön kukin miten haluaa ei minua kiinnosta. Taitaa olla persaukista porukkaa jos mökillä suostuu asumaan ja vielä lasten kanssa. Sieltä se on mukava 2 tunnin koulumatkaa kulkea. Mökillä ollaan vapaa-ajalla ja asuminen sitten omassa kodissa oli sitten muoto mikä vaan.

    • Mökitön...

      Vapaa-ajan asunto eli kesämökki on tarkoitettu nimenomaan vapaa-ajan viettoon. Kunnan ei tarvitse järjestää palveluja jätekeräystä lukuun ottamatta. Jätemaksu peritään , vaikka ei roskista hommaisikaan. Kunnalle tulee kalliiksi, jos lapsiperhe muuttaisi mökille asumaan vakituisesti ja jos siihen annettaisiin lupa. Pitäisi järjestää koulukuljetukset yms. palveluita, mitä vakituisille asukkaille järjestetään. Sitten, kun tulee vanhaksi, niin kunnan tulee huolehtia myös vanhuksista, on annettava tarvittavaa apua ja mahdollisesti korjattava mökkiä, jotta siinä pystyisi asumaan. Jos maalle mieli tekee, niin sitten vaan ostaa vanhan pihapiirin, niitä saa nykyään melko edullisesti ja siellä voi asua vakituisesti, kunhan laittaa nuo jätevesiasiat kuntoon.

      • mökki_melkein_koti

        ...Kunnan ei tarvitse järjestää palveluja jätekeräystä lukuun ottamatta. Jätemaksu peritään , vaikka ei roskista hommaisikaan....

        Ei ne roskista hae eikä tyhjennä, ainakin meillä saa itse viedä roskat kylän laitamilla olevalle jäteasemalle ja siitä oikeudesta maksetaan vähän vajaa satanen/v.

        ...kunnan tulee huolehtia myös vanhuksista, on annettava tarvittavaa apua ja mahdollisesti korjattava mökkiä, jotta siinä pystyisi asumaan...

        Enpä ole kuullut että missään kunnassa veronmaksajien rahoilla olisi korjattu kenenkään vanhuksen mökkiä, Kerrotko missä kunnassa näin tehdään, niin muutan heti sinne johonkin vanhaan mörskään asumaan ja ei kun odottelemaan kunnan miehiä remppaa tekemään.

        Luulisi että jokaista kuntaa kiinnostaisi jokaikinen lapsiperhe joka sinne muuttaa. Ilman lapsia ja nuoria paikkakunta kuihtuu kokonaan pois.


    • Kannattaa uskoa

      "Kun kysyn välittäjältä, miten mökin voi muuttaa vakituiseksi asunnoksi, kaikki välittäjät sanoo, että se on helppoa."

      Välittäjältä olen kuullut myös seuraavat:
      -tottakai rantaviivaan saa jalassaunan rakentaa
      -aurinko nousee pohjoisesta
      -varmasti naapuri antaa hakea kaivosta vettä
      -naapuri on luvannut pitää kasvuston matalana jotta teidän merinäköala säilyy
      -ei siihen aikaan lupia tarvittu
      -välipohjan vaihtaminen on pikkuhomma
      -ei tästä junia kulje

      • VälistäVetäjät

        Kaikki välittäjät(Lue huijarit)lupaa vaikka kuun taivaalta kunhan vaan ostat sen mörskän heiltä että saavat välityspalkkion!!! Älä usko yhteenkään välittäjään! Huijaa heti kun silmä välttää,on kokemusta!


    • Mökkeilijä

      Jos asunto on luvassa vapaa-ajanasunto niin siellä ei tietysti saa asua ympärivuoden. Mutta siellä voi oleskella, 6kk 1vpä. aaaaaaaaaaaainahan sieltä on poistuttava niin laskenta alkaa uudestaan koska poisaoloajata ei ole määräyksiä.
      Jossainkohtaa vaillavakituista asuminen aiheuttaa ongelmia mutta ei mitään ylipääsemättömiä.

      -tottakai rantaviivaan saa jalassaunan rakentaa
      Sitä ei saa tehdä millään verukkeella.

      -aurinko nousee pohjoisesta
      Ilmansuunnille ei mahda mitään.

      -varmasti naapuri antaa hakea kaivosta vettä
      No ei todellakaan
      -naapuri on luvannut pitää kasvuston matalana jotta teidän merinäköala säilyy
      Naapurin puheet on puheita, eivät sido mihinkään

      -ei siihen aikaan lupia tarvittu
      Vanhoihin rakennuksiin ei todella ole tarvinnut lupia. Sen takia niitä ei kannata purkaa hetken mielijohteesta. Koska ne saavat olla ja niitä saa korjata. Uutta sen tilalle tuskin saa rakentaa.

      -välipohjan vaihtaminen on pikkuhomma
      Kaikki on kauhean suhteellista ja tuokin on lupavapaa toimenpide.

      -ei tästä junia kulje
      Normijärjrllä osaa lukea karttaa.

    • sielä saa olla

      " Jos asunto on luvassa vapaa-ajanasunto niin siellä ei tietysti saa asua ympärivuoden."

      Saa siellä asua vaikka 10 vuotta putkeen, kunhan ei mene kunnantalon käytäville huutelemaan että "Minä asun vakituisesti mökillä, minkäs teette"

    • de fakto

      Mökillä saa asua, mutta kirjoilla siellä ei saa olla jos se ei täytä kriteerejä. Eli jos haluatte mökille asumaan niin siitä vaan. Sitten vaan merkitte rekisteriin että olette vailla vakituista asuntoa. Tästä saattaa tietysti koitua jotain käytännön ongelmia normaalielämään, mutta mahdollista se siis on.

      Posti ja muu kulkee ihan normaalisti lähimpään laatikkoon. Ja koska olette kuitenkin kunnan asukkaita, on kunnan kaikki palvelut taattava. Tästä löytyy ihan oikeuden päätökset. Mökin kiinteistöverotus tapahtuu sitten sen mukaan että siellä asutaan, tästäkin löytyy oikeiden päätökset. Ja teidän henkilökohtainen verotus tapahtuu sen kunnan mukaan.

      • Mökkeilijä

        "Posti ja muu kulkee ihan normaalisti lähimpään laatikkoon."

        Muuten hyvä mutta !!
        Tätä mökki keskustelua kun on käyty tässä palstalla. Tiedän kyllä mihin postini menee koska olen sen sinne erikseen kääntänyt stadin osoitteen kautta. MUTTA !!
        Mökilläni on osoite. Rakennusluvissa, verottajalla jopa Itellakin sen tunnustaa tietävänsä. MUTTA jos lähetän tähän osoitteeseen postia niin KUKAAN ei tiedä mihin se menee. Tätä kokeiltiin kortilla ja se katosi JONNEKIN. Ei todellakaan lähimpään "yleiseen postilaatikkoon" mitkä täällä maaseudulla ovat vallan yleisiä. Nyt ei sentä olla kun 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta, ettei missään pystymetsässä.
        Sitten kysyin verottajalta jos poistan stadin osoitteen ja jää vaan mökin osoite ?!?! Mihin virkaposti menee? Poliisilta sama juttu. Kumpikaan ei osannut sanoa muuta kun että se tulee siihen osoitteeseen. Siis mihin osoitteeseen. Siihen mikä on olemassa mutta kukaan ei tiedä missä se on.
        Vaikka olen "vailla vakituista" niin kyllähän jonkun viranomaisen pitäisi pystyä kertomaan mihin posti tulee.
        Ei hätää. Jos tilaan jotain postimyynnistä Matkahuollon kautta niin saan selkeän ilmoituksen mistä tavara on noudettavissa. Eli lähimmästä toimipisteestä. Jos toimitus on Kiitolinja tai DHL niin osaavat kyllä ihan pihaan asti, ilman ylimääräistä opastusta.
        Perille osaa myös pelastuslaitos ja taksi. Poliisi onkin jo enempi eksyksissä.
        Täytynee alkaa pyytämään kaikki posti rekka kuljetuksella niin säästyyhän ainakin postilaatikon pystyttämisen vaiva.
        Tämä on sinänsä hassu juttu. Jos maksan 800€ vuodessa niin Itellakin osaa tuoda postin pihaan asti.
        Nämä tälläisiä pieniä käytännön ongelmia.
        Hyvin tässä on mennyt yli 10 vuotta mutta "uusyrittäjät" saa varautua pieniin käytännön järjestelyihin.


    • samatilanne

      Miten yksi vaihtoehto? vuokrata edullinen " virallinen" asunto (yksiö tai asuntola tms ) ja tehdä postinsiirron, joka maksaa muutama euroa kuukaudessa....

    • dddd3

      Eikös niistä loma-asunnoista joudu maksamaankin vähän enemmän kuin vakituisesta asunnosta haja-asutusalueella? Ja jos on lapsiperhe, niin sieltä vapaa-ajan asunnolta tuskin järjestetään koulukyytejä, vaikka postin sinne saisikin. Eli ei kannata yrittää, ostakaa talo tai maatila.

    • holhousvaltioko

      Me myytiin "kaupungista" omakotitalo, kun rakennettiin "maalle" vapaa-ajan asunto, täysin omakotitaloa vastaavilla mukavuuksilla. Viemäröinti, ilmastointi ym. kaikki mahdolliset asiat on kunnossa. Maistraatista tuli heti kysely (kun tehtiin osoitteen-muutos), että mitä, mitä, mitä...????
      Olisikohan helpointa, jos mentäisiin jommankumman vanhempien luokse "alivuokralaisiksi", eli "vakituinen" osoite sinne ? Onko kukaan tehnyt noin ? Vai pitäisikö yrittää hakea loma-asunto vakituiseksi asunnoksi. Onko kellään tietoa, miten kallista se lysti olisi ?

      • haluanIhanKaikki

        Kun sitten otat lipat laiturin päässä ja murrat lonkkasi, niin kunta on velvollinen toimittamaan sinulle alapäänpesijän, ruoat, siivoukset jne. mökillesi.

        Tässähän vaiheessa ei puhuta holhousvaltiosta, vaan siitä, että juuri minulla on tähän oikeus, koska olen maksanut veroja joskus aikoinani.


      • tahdon_vaadin_ansaitsen

        Siinähän se tulikin. Ensin itketään "turhia" määräyksiä, kuten vaatimukset lämmöneristyksestä, jätevesien käsittelystä ym. Pitäisi olla lupa rakentaa horo mökki niillä "nämä kelpasi 70-luvullakin" 2-lasisilla ikkunoilla jne ja sitten pitäisi olla ihan ilmoitusasia seuraavana vuonna, että "tää on nyt omakotitalo" -> myyntiin 100 k€ kovemmalla hinnalla. Pikkuisen vedettäisiin välistä verrattuna rehellisesti OK-talon rakentaneisiin.

        Sehän on selvä, että viranomaiset ovat rakentamisvaiheessa pelkkä riesa, mutta kun jotain menee pieleen, silloin ollaan syyllistä hakemassa rakennusvalvonnasta ... ja rahaa eli vahingonkorvauksia kanssa. Nämä ovat tositapauksia:

        - viemärit tulvivat -> korvausvaade kunnalle -> vastapalloon ilmoitus, ettei teidän viemäriliitokselle kunnan verkkoon ole edes lupaa haettu -> nyt vaan suunitelmia toimittamaan ja kaivinkonetta tontille, jotta saadaan tämä korjattua asianmukaiseksi

        - lämmityspatterit ruostuivat puhki, syynä happipitoinen vesi, koska lämmitysverkko oli tehty muovisesta vesijohtoputkesta happidiffuusiosiojatun lämpöjohtoputken sijaan -> talon omistaja oli vaatimassa rakennusvalvontaa tilille "koska etten estäneet minua tekemästä typerää säästöniksiä"

        Ja onhan täällä suoli24 palstallakin joku pelle narissut, että viranomaisten syy, kun talo kuluttaa liikaa energiaa.

        Sehän on sanomattakin selvä, että jos/kun saadaan lupa rakentaa talo korpeen tai onnistutaan muuttamaan mökki vakiasunnoksi, niin sitten pitää samat palvelut saada ja SAMAAN HINTAAN kuin kaupungissa. On oikeus ja kohtuus, että kaupunkilaiset maksavat maalaisromantiikan perään haikailevan sähköverkot, tien kunnossapidot yms. Ja nuo kotihoidot yms. vaikka kilometrejä nyt tulisikin vähän enempi.

        Asiaan kuuluu sekin, ettei sähkömiehet ym. saisi veloittaa ajokilometrejä eikä aikaa, kun siellä korpimökissä pitää katkaisijaa käydä korjaamassa. 2x50 km ja 1½ h omaan piikkiin vaan -> veloitus pelkästään 10 min työstä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1756
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1367
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1292
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1243
    5. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1146
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1137
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      594
      1103
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      954
    Aihe