luumupuun leikkaus

multasormi

milloin leikataan luumupuut?

10

5727

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jahnukainen

      olipa hauska vitsi.leikkaa silloin kun olet sitä mieltä että on parasta leikata

    • Putte Puutarhuri

      Paras leikkausaika on jo ohi, mutta kestää ne vieläkin. Niistä ei leikata kuin kuolleet, vioittuneet ja toisiaan hankaavat oksat. Siis paljon vähemmän kuin omenapuusta. Paras aika olisi elokuussa sadonkorjuun jälkeen.

      • Rouva Q

        .... Vasta nyt, miten voi leikata elokuussa?
        Meillä siis poimitaan satoa nyt!
        VOIKO sen jälkeen vielä leikata?????


    • Savannah

      Minä taas sanoisin että ne leikataan sitten kun lehdet on pudonneet ja puu lepotilassa. Ja voi niitä musta muotoillakin.

      • Päivi

        Itse ostin juuri suoraan puutarhalta luumupuun ja kysyin kuinka hoidan ja leikkaan sitä? Vastauksena sain kokeneelta vanhemmalta puutarhurilta, että luumupuu kuuluu leikata vasta keväällä, sellanen 10-20 cm pois oksista.


      • Putte Puutarhuri
        Päivi kirjoitti:

        Itse ostin juuri suoraan puutarhalta luumupuun ja kysyin kuinka hoidan ja leikkaan sitä? Vastauksena sain kokeneelta vanhemmalta puutarhurilta, että luumupuu kuuluu leikata vasta keväällä, sellanen 10-20 cm pois oksista.

        Ihmettelen syvästi tuota neuvoa. Vaikka täällä ei juuri kerrota itsestä niin nyt kuitenkin hieman kerron. Olen alan ammattilainen. Hoidossani on kaikkia puita, niin koriste- kuin hedelmäpuita. Leikkaan niitä joka vuosi melkoisen määrän ja koulutan julkisilla kursseilla myös tätä leikkausta. Koulutuksessani on myös puutarhureita täydentämässä tietojaan. En ole vielä nähnyt yhtään luumu- enkä kirsikkapuuta johon ei olisi tullut vuotoa jos joutuu keväällä vähänkin leikkaamaan. Joskus on pakko talvivaurioiden vuoksi keväälläkin katkoa hieman. Kyseinen puutarhuri ei varmaan ole tarkoittanut muuta kuin ensimmäisen kevään leikkausta tuolla 10- 20cm pätkäisyllä. Jos myöhempinä vuosina tekee tuon niin oksista tulee monihaaraisia sutipäitä. Mitään hedelmäpuita ei leikata sillä tavoin. Se leikkaus ei ole (ensimmäinenkään) hyvä tehdä keväällä. Mikähän lajike se oli jonka ostit ja millä vyöhykkeellä asut. Jotkut eteläisemmät lajikkeet kestää jo kevätleikkausta. Norjassa kasvatetaan paljon niitä. Näitäkään ei kuitenkaan leikata kuin hyvin vähän ja vain tarpeen mukaan. Näin toimii käytännössä tällä hetkellä Norjalaiset kolleegani. En lähde tässä kuitenkaan sen enempää väittelemään. Jokainen voi leikata omia puitaan milloin ja miten haluaa. Halusin vain kertoa alasta tietoani ja kokemustani. En ole alaa aloitteleva.


    • luumuviini

      Nyt syyskuussa, luki yhdessä kirjassa. Ja oksia voi harottaa painoilla ja sitomalla varoen, niin ei tarvitse niin paljon harventaa.

    • Putte Puutarhuri

      Tarkoitin sillä elokuisella sadonkorjuun jälkee aikaisia lajikkeita. Alueilla joilla toimin niin sato on jo korjattu. Sitä voi kyllä leikata vaikka on raakileetkin. Elokuun loppupuoli on paras Suomessa. Monissa ulkomaista alkuperää olevissa kirjoissa on erilaisia aikoja, jopa kevättä suositellaan. Suomalaiset lajikkeet ovat kuitenkin kovempia vuotamaan haavoista keväällä kuin esim. Ruotsin ja Norjan. Toinen syy on, että leikkaushaavan pitäisi "arpeutua" ennen syyssateita. Jos tulee pitkä lämmin ja kostea syksy niin haavoihin voi iskeä erilaisia tauteja. Mitä myöhäisempi leikkaus niin sitä suurempi riski. Jos tulee kuiva viileä syksy ja aikainen talvi niin tuskin mitään tautia tulee. Olen tämän selostanut aikaisemmin kun joku kysyi samaa kirsikkapuista. Luumua ja kirsikkaa leikataan hyvin vähän. Tuo taivutus on hyvä, mutta se tehdään kesäkuun alun ja heinäkuun puolenvälin välisenä aikana. Jos nyt on jonkin oksan kuori hankautunut rikki niin parempi poistaa se osa. Siitä voi mennä ennen ensi kesää tauteja puuhun tai muodostua tuholaisten lisääntymispaikaksi.

      • KAUSI

        SIIS SE. viimeistään syyskuussa. lepokausi.


    • Jope

      Leikkaatteko luumupuusta vesat pois? Meillä naapuri hoiti luumupuutaan niin, että se pysyi yhtenä puuna. Meillä taas luumupuu oli pitkään hoitamatta ja se sai kasvaa metsäksi, jossa oli kaikenikäisiä vesoja. Tuli muutama pakkastalvi. Naapurin puu paleltui ja aika pahasti kärsi meidänkin puut. Vesat kestivät kuitenkin ja niistä puut toipuivat nopeasti. Naapuri hävitti koko puun.

      Nyt on ollut monta leutoa talvea. Meidän puumme ovat kasvaneet suuriksi. Olen karsinut pöheikköön käytäviä ja rajoittanut puun kasvua uusille alueille so. marjapensaiden päälle. Lannoitin sitä. Tuli ennätyssato. Pöheikkönä se tuotti huonosti. Nyt pitäisi päättää, karsinko loputkin vesat pois ja jätänkö vain muutaman puun? Entä jos taas tulee ankara pakkastalvi? Paikka on eteläinen Keski-Suomi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4550
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      246
      2259
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1690
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1452
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      298
      1356
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1137
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1114
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1075
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      72
      1074
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      119
      977
    Aihe