luumupuun leikkaus

milloin leikataan luumupuut?
Ilmianna
Jaa

10 Vastaustaolipa hauska vitsi.leikkaa silloin kun olet sitä mieltä että on parasta leikata
Ilmianna
Jaa
Paras leikkausaika on jo ohi, mutta kestää ne vieläkin. Niistä ei leikata kuin kuolleet, vioittuneet ja toisiaan hankaavat oksat. Siis paljon vähemmän kuin omenapuusta. Paras aika olisi elokuussa sadonkorjuun jälkeen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
.... Vasta nyt, miten voi leikata elokuussa?
Meillä siis poimitaan satoa nyt!
VOIKO sen jälkeen vielä leikata?????
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Minä taas sanoisin että ne leikataan sitten kun lehdet on pudonneet ja puu lepotilassa. Ja voi niitä musta muotoillakin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Itse ostin juuri suoraan puutarhalta luumupuun ja kysyin kuinka hoidan ja leikkaan sitä? Vastauksena sain kokeneelta vanhemmalta puutarhurilta, että luumupuu kuuluu leikata vasta keväällä, sellanen 10-20 cm pois oksista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Päivi kirjoitti:
Itse ostin juuri suoraan puutarhalta luumupuun ja kysyin kuinka hoidan ja leikkaan sitä? Vastauksena sain kokeneelta vanhemmalta puutarhurilta, että luumupuu kuuluu leikata vasta keväällä, sellanen 10-20 cm pois oksista.
Ihmettelen syvästi tuota neuvoa. Vaikka täällä ei juuri kerrota itsestä niin nyt kuitenkin hieman kerron. Olen alan ammattilainen. Hoidossani on kaikkia puita, niin koriste- kuin hedelmäpuita. Leikkaan niitä joka vuosi melkoisen määrän ja koulutan julkisilla kursseilla myös tätä leikkausta. Koulutuksessani on myös puutarhureita täydentämässä tietojaan. En ole vielä nähnyt yhtään luumu- enkä kirsikkapuuta johon ei olisi tullut vuotoa jos joutuu keväällä vähänkin leikkaamaan. Joskus on pakko talvivaurioiden vuoksi keväälläkin katkoa hieman. Kyseinen puutarhuri ei varmaan ole tarkoittanut muuta kuin ensimmäisen kevään leikkausta tuolla 10- 20cm pätkäisyllä. Jos myöhempinä vuosina tekee tuon niin oksista tulee monihaaraisia sutipäitä. Mitään hedelmäpuita ei leikata sillä tavoin. Se leikkaus ei ole (ensimmäinenkään) hyvä tehdä keväällä. Mikähän lajike se oli jonka ostit ja millä vyöhykkeellä asut. Jotkut eteläisemmät lajikkeet kestää jo kevätleikkausta. Norjassa kasvatetaan paljon niitä. Näitäkään ei kuitenkaan leikata kuin hyvin vähän ja vain tarpeen mukaan. Näin toimii käytännössä tällä hetkellä Norjalaiset kolleegani. En lähde tässä kuitenkaan sen enempää väittelemään. Jokainen voi leikata omia puitaan milloin ja miten haluaa. Halusin vain kertoa alasta tietoani ja kokemustani. En ole alaa aloitteleva.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Nyt syyskuussa, luki yhdessä kirjassa. Ja oksia voi harottaa painoilla ja sitomalla varoen, niin ei tarvitse niin paljon harventaa.
Ilmianna
Jaa
Tarkoitin sillä elokuisella sadonkorjuun jälkee aikaisia lajikkeita. Alueilla joilla toimin niin sato on jo korjattu. Sitä voi kyllä leikata vaikka on raakileetkin. Elokuun loppupuoli on paras Suomessa. Monissa ulkomaista alkuperää olevissa kirjoissa on erilaisia aikoja, jopa kevättä suositellaan. Suomalaiset lajikkeet ovat kuitenkin kovempia vuotamaan haavoista keväällä kuin esim. Ruotsin ja Norjan. Toinen syy on, että leikkaushaavan pitäisi "arpeutua" ennen syyssateita. Jos tulee pitkä lämmin ja kostea syksy niin haavoihin voi iskeä erilaisia tauteja. Mitä myöhäisempi leikkaus niin sitä suurempi riski. Jos tulee kuiva viileä syksy ja aikainen talvi niin tuskin mitään tautia tulee. Olen tämän selostanut aikaisemmin kun joku kysyi samaa kirsikkapuista. Luumua ja kirsikkaa leikataan hyvin vähän. Tuo taivutus on hyvä, mutta se tehdään kesäkuun alun ja heinäkuun puolenvälin välisenä aikana. Jos nyt on jonkin oksan kuori hankautunut rikki niin parempi poistaa se osa. Siitä voi mennä ennen ensi kesää tauteja puuhun tai muodostua tuholaisten lisääntymispaikaksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
SIIS SE. viimeistään syyskuussa. lepokausi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Leikkaatteko luumupuusta vesat pois? Meillä naapuri hoiti luumupuutaan niin, että se pysyi yhtenä puuna. Meillä taas luumupuu oli pitkään hoitamatta ja se sai kasvaa metsäksi, jossa oli kaikenikäisiä vesoja. Tuli muutama pakkastalvi. Naapurin puu paleltui ja aika pahasti kärsi meidänkin puut. Vesat kestivät kuitenkin ja niistä puut toipuivat nopeasti. Naapuri hävitti koko puun.

Nyt on ollut monta leutoa talvea. Meidän puumme ovat kasvaneet suuriksi. Olen karsinut pöheikköön käytäviä ja rajoittanut puun kasvua uusille alueille so. marjapensaiden päälle. Lannoitin sitä. Tuli ennätyssato. Pöheikkönä se tuotti huonosti. Nyt pitäisi päättää, karsinko loputkin vesat pois ja jätänkö vain muutaman puun? Entä jos taas tulee ankara pakkastalvi? Paikka on eteläinen Keski-Suomi.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

luumupuun leikkaus

milloin leikataan luumupuut?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta