basaliooma

niko

Minulla todettiin basaliooma eli ihon tyvisolusyöpä. Lääkäri sanoi, että ei hätää. Se leikataan vaan pois ja muuta ei tarvita. Mutta silti huolestuttaa.

Onko muilla kokemuksia tästä taudista? Kertokaa...

30

46816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bas...

      minun isällä oli melkein 10 v kädessä kipeä kohta joka vuoti verta jo monta vuotta. viimein se tutkittiin kunnolla ja se oli basaliooma. etsi googlella sanalla tyvisolusyöpä niin löydät asianmukaista tietoa. basalioomaa sanotaan hyvämaineiseksi syöväksi.

      • papu

        Hei!
        Isältäni on leikattu basaliooma nenästä, samoin sisareltani. Nyt leikattiin itseltäni ylävartalolta. Isälläni ja siskollani kaikki OK, samoin minulle sanottiin, että pelkkä leikkaus riitti. Basaliooma kasvaa vain iholla eikä lähetä etäispesäkkeitä. Tosin iholle saattaa tulla se toiseen kohtaan uuudestaan. Eli itse voi tarkkailla ihoansa. Jotkut lääkärit eivät käytä basalioomasta ihosyöpä-nimitystä, vaan puhuvat ihokasvaimesta. Eli ole aivan rauhassa.


      • Ollioskari
        papu kirjoitti:

        Hei!
        Isältäni on leikattu basaliooma nenästä, samoin sisareltani. Nyt leikattiin itseltäni ylävartalolta. Isälläni ja siskollani kaikki OK, samoin minulle sanottiin, että pelkkä leikkaus riitti. Basaliooma kasvaa vain iholla eikä lähetä etäispesäkkeitä. Tosin iholle saattaa tulla se toiseen kohtaan uuudestaan. Eli itse voi tarkkailla ihoansa. Jotkut lääkärit eivät käytä basalioomasta ihosyöpä-nimitystä, vaan puhuvat ihokasvaimesta. Eli ole aivan rauhassa.

        Minulta on leikattu 10 vuotta sitten basaliooma korvahdestä. On tosi, että useat lääkärit eivät siitä käytä syöpä nimeä. Koska se varsin suurella todennäköisyydellä ei lähetä etäispesäkkeitä sen
        hoitona käytetään leikkausta. Olen tarkkaillut kasvojen ihoaluetta koska sen esiintymispaikat ovat suurelta osalta kaulan yläpuolella. Te joilta
        on leikattu basaliooma niin tarkkailkaa ihoanne
        sännöllisesti. Jos sen havaitsee ajoissa niin sen poisto on helpompaa ja mahdollinen arpi on pieni.
        Basalioomasta ei tarvitse "yli herkistyä" se on
        varsin kesyä laatua oleva kasvannainen ja helposti
        hoidettavissa.


      • Pelottaa hirveästi

        -02 basaliooma sieraimen vierestä, Tulos oli, että ei oltu saatu kaikkea pois, vaan basaliooma jatkui leikkeen reunaan ja pohjaan saakka. -05 näytin hoitajalle koholla olevaa samaa kohtaa, mutta hän sanoi, että se on fibrooma eli hyvänlaatuinen kasvain. Tänä kesänä näppylä veresti ja näytin ihotautilääkärille sitä ja sanoin, että sain -02 jäädytys eli kryohoidon siihen vielä kaksi kertaa. Hän sanoi, että täysin väärin hoidettu. Nyt siis pelkään, että
        löydös on syvä, pianhan se todetaan muutaman kuukauden odottelun jälkeen ja hoito noin puolen
        vuoden kuluttua. Tauti on siis uusiutunut, jos on koskaan parantunutkaan. Pelkään, että kasvoni pilataan leikkauksella kokonaan. Tietääkö kukaan
        fotodynaamisesta hoidosta, jos löydös ei ole pinnallinen, siis onko se tehokas,


    • tietoa vailla

      Hei vaan! Isälläni todettiin jo muutama vuosi sitten tyvisolusyöpä ja sen jälkeen onkin ollut jatkuvaa leikkelyä pään iholta. Olisinkin kysynyt , että tietääkö kukaan,että olisiko joku kuollut tuohon samaiseeen syöpään?

    • lennu46

      Minulla on basaliooma myös. Kesällä minulta poistettiin "luomi" ja pataloginen lausunto oli basaliooma.

      Koska kesällä ei oltu riittävän suurelta alueelta tehty poistoa, niin tänään on sitten leikattu lisää. Entinen arpi lähti ja myös tervettä ihoa.

      Entisestä arvesta sitten sairaalahenkilökunta näki, että minulle tulee kovaa arven muodostusta, joten normaalien haavahoitotoimenpiteiden jälkeen pitää puolesta vuodesta kenties vuoteen pitää haavan päällä silikonisidoksia, jotka ehkäisevät ison arven muodostumista.

      Basaliooman ei pitäisi lähettää mitään etäpesäkkeitä, joten tämän pitäisi olla syövistä se turvallisin vaihtoehto. Mutta onko siitä lohdutukseksi!

      Harmillista on tietysti toipumisaika, kun ei ei oikein voi tehdä mitään, että haava umpeutuisi kunnolla.

      Tsemppiä vaan.

      • Maija-58

        Minulta leikattiin basaliooma selästä v. 1998 40 vuotiaana. Sen jälkeen ei ole uusiutunut. Tapauksia todetaan vuosittain kuulemma n. 4000 kpl. Tyvisolusyövällä on paras hoitoennuste.


    • pp

      leikattiin nyt kesäkuun alussa lapaluun tienoilta ja sanottiin puolen vuoden kuluttua kontrolliin. Siitä sitte läpi elämän kerran vuodessa. Alue oli noin sentti x sentti.

    • Tillyant

      Minulta leikattiin 1. basaliooma nenän päältä, leikkaus 2. uusittiin suuremmalla marginaalilla ja nenään jäi melko ruma poikittainen syvä arpi. Nyt 3. kerralla basaliooman taas uusiessa, koko nenän päällystä avattiin ja otettiin kasvain reilulla kädellä pois. Reilut toistakymmentä tikkiä ja Z-muotoinen sekä suora viivamainen arpi muistona. Samalla reissulla poistettiin silmänurkasta basalioomarypäs josta ei jäänyt edes arpia :). Korvan reunasta muutaman kuukauden kuluttua seuraava, siihen jäi keloidiarpi joka pullottaa. Korvan malli säilyi hyvin.
      Sitten niitä on poistettu 2 kertaa kaulasta ja 3 kertaa käsivarsista. Yhteensä 10 leikkausta noin 5 vuoden aikana.
      Kävin näyttämässä arpea nenän päällä laserointia varten mutta se oli lääkärin ja hoitajan mielestä niin hyvin tehty ja parantunut, että päädyimme pidättäytymään laserista, ainakin toistaiseksi.
      Ei minua pelota yhtään että syöpä olisi jotenkin liikkeellä. Olen takuuvarmasti saanut nämä osin periytyvänä ja osin auringonotosta. Olen sinisilmäinen, vaaleaihoinen, pisamainen, hiuksissani punaista joukossa ja olen polttanut nuorena ihoni joitakin kertoja kunnolla. Etelässä ja Suomessa.
      Kryohoito on myös soveltunut raajoissa esiintyviin basalioomiin.
      Ennen näitä tuli melko vanhoille ihmisille mutta nykyisin yhä nuoremmillakin on. Ne otetaan pois, koepalavastaus varmistaa tyypin ja sen jälkeen voit hiukan tarkemmin miettiä auringonsuojaustasi kesäisin. Ihotautilääkärini pyysi välttämään auringossa oloa loppuelämäni ajan. Naisilla hyvälaatuinen meikki suojaa kasvojen aluetta. Suojavoiteet, pitkälieriset hatut, aurinkolasit ja pitkähihaiset hengittävät puuvillavaatteet ylle kun auringossa kuljemme :)
      Uimasta ainakaan minua ei estä kukaan eikä mikään: vältän silloin aikaa 12-16.00.
      - aurinkovoiteet
      - hyvä suojaava meikkivoide
      - vaatetus
      - arven silikonikorjauslaastari (apteekki)
      - säännöllinen kehon tarkkailu
      -

    • miet hxh g

      uskoisit lääkäriä, pääsisit helpommalla!

    • Rapu

      Minulta leikattiin syyskuussa Basalioma otsasta. Kuukauteen ei esiintynyt minkäänlaisa oireita. Mutta sen jälkeen alkoivat oireilut uudestaan. Ajoittaista pistelyä ja ihan kuin muurahais pesä kuhisisi, mutta se ei ole jatkuvaa, väliin kestää kauemmin ja väliin lyhyemmän ajan ja se on väliin kivuliampaa ja väliin miedompaa.
      Pitäisikö huolestua vai antaisiko luonnon tehdä tehtävänsä, olenhan jo 75 vuotias?

      • MÖKÖ

        joiltain on basaljioooma vähentynyt tervapihkavoiteella. NIMIM. KALAT


    • morfea

      Minulla on basaliooma nenässä. Se on leikattu yhdeksän kertaa ja sädehoitoa olen saanut 30 kerran sarjan. Minulla on sen pahin muoto eli se lävistää ihon, lihan, luun ja ruston. Viimeksi se leikattiin tasan kaksi viikkoa sitten. Toivossa eletään

    • Nainen 10

      Hei!
      Minulta on leikattu basalioma vas. poskesta. Basalioma ilmaantui poskeen ensimmäisen kerran jo 21-vuotiaana! Se uusi samaan kohtaan kolme kertaa. Loppujen lopuksi oli pakko tehdä vapaa ihonsiirre, jotta saatiin tarpeeksi kudosta pois. Basaliomani on ns. mikronodulaarinen basalioma; tälläisen basalioman kasvutapa on agressiivisempi ja se myös uusi kasvutavastaan johtuen helpommin.
      Nyt 18-vuoden kuluttua huomasin kesällä nenän v. puoleisessa siivekkeessä, eli pahmmassa mahdollisessa paikassa poistoa ajatellen, ihomuutoksen joka biopsian jälkeen eilen poistettiin. Vaikka basalioma ei metastasoi, ei se aina vaaratonkaan ole, riippuen esiintymispaikasta ja kasvutavastaan. Kauhulla luin morfean esimerkin...toivotaan, että minulle on saatu hyvät terveen kudoksen marginaalit. Haluaisin tietenkin vielä elää elämää 51-vuotiaana ja kasvoilla, joita voi näyttääkin.

    • johanna18

      hei! minulle tuli "haavauma" nenään ja vasta 3n vuoden terveyskeskuksessa ravaamisen jälkeen sain lähetteen erikoislääkärille jabasalioomahan se oli.ei pitäisi kuulemma tula tämän ikäiselle(38v).ensi leikkauksella ei saatu kokonaan pois ja rustoon asti piti mennä toisella kertaa mutta nyt ok.ihonsiirre 2x3cm kahteen kertaan ja kaulalta siirrenahka molempiin eli olo alkaa muistuttaa dalmatialaista..viime perjantaina kontrollikäynnillä poistettiin kaksi n 3mm ihomuutosta ja taas tikkejä naamassa.en ole koskaan pitänyt itseäni turhamaisena naisena mutta kyllä nämä keskellä naamaa olevat arvet tuntuvat kurjalta ja varsinkin tyhmien ihmisten tuijottaminen/kuittailu.toivottavasti pientenkin paikkojen terveyskeskuslääkärit saisivat viisautta jostain lisää että aiemmin lähettäisivät jatkossa ihovaivoista kärsivät jatkotutkimuksiin ja erikoislääkärille.

    • Nainen 10

      No niinpä...itse kävin silloin 21-vuotiaana myös terveyskeskuksessa, jossa minulle sanottiin, ettei pitäisi tuijotella peiliin. 21-vuotiaana tietenkin uskoin ja nolostuin, että mitä sinne lääkäriin nyt "turhaan" meninkään. Vuoden katselin ihomuutosta joka haavautui, ja sitten vasta uskalsin mennä uudelleen lääkäriin.

      Nyt tosiaan oli mennyt hyvin melkein 20-vuotta. Sain viikko sitten tietää biopsian tuloksen; mikronodulaarinen basalioma vas. nenän siivekkeessä; seuraavana päivänä biopsian tuloksesta eli viime tiistaina menin samalle yksityispuolen lääkärille ja tehtiin laajempi poisto, tosin ilman plastiaa. Huomenna saan tuloksen, toivotaan, että ei tarvitsisi ihosiirrännäistä : ( Pelottaa aika paljon.

      Ihmisten kyselyt ja utelut ovat pahimpia; ei millään jaksaisi alkaa selvittelemään asiaa, jonka ei olisi koskaan suonut tapahtuvan - eikä asian pitäisi ulkopuolisille kuulua. Ihmiset ovat tahdittomia ja ajattelemattomia.

      Missä kohtaa nenää sinulla johanna18 tuo ihomuutos oli? Voitaisiin ehkä vaihtaa ajatuksia ihan yksityisesti?

    • Mursu99

      Olen vain 14 vuotias ja minulle todettiin basaliooma luomen alla/vieressä . Minua ei silti pelota vaikka sana kasvain ja tyvisolusyöpä pelottaa ajattelemalla millainen kasvain on , mutta onneksi tämä ei ole suuri kasvain ,että vain pieni ja se kuulemma poistetaan minulta pian. Ihossa ei silti näy mitään oireita rupia tai ihottumaa .

    • Mursu99

      Lääkärin mielestä Kuulemma se on tosi tosi harvinaista jo 14 vuotiaalla .Sen pitäisi ilmaantua vasta 25 -70 vanhoilla ihmisillä.

    • Ei aurinkoa

      Minulle ilmaantui oikeaan jalkaan punainen läiskä noin 20 vuotta sitten. Kävin terveyskeskuslääkärillä, joka huolettomaan sävyyn sanoi, että kyseessä on verisuonikasvain, jolle ' ei tarvitse tehdä mitään'.

      Jossain vaiheessa kasvaimesta alkoi valua verta, jonka jälkeen siihen tuli rupi. Aina kun kolautin rupeen, alkoi kova verenvuoto.

      Kävin työterveyslääkärilla v. 2009, joka passitti minut välittömästi Allergiasairaalaan kasvaimen poistoon. Kasvain oli jo niin iso, että leikkauskohtaan jouduttiin vetämään muuta ihoa päälle. Hämmästykseni oli suuri, kun kuulin, että kyseessä olikin basaliooma (edelleenkin kun oletin kyseessä olleen verisuonikasvaimen).

      Nyt on vasemmastakin jalasta poistettu basaliooma-kasvain ja muutaman viikon kuluttua menen näyttämään taas oikeaa jalkaa, johon on kasvanut epämääräisen näköinen ihomuutos. Kyllä tästä näköjään loppuvuosien riesain sai.

      • Anonyymi

        Ihomuutoksissa menkää suoraan ihotautilääkärille jos suonkin voitte irroittaa 100 ekeä tililtä. Hän tekee lähetteen heti eteenpäin tarvittaessa.


    • Nokkava

      Hui hirvitys! Itselläni on ollut reilun vuoden nenenvarressa punainen läntti. Olentin sen johtuvan silmälaseista, mutta laisen vaihtokaan ei ole auttanut. Syksyllä se länttialue alkoi jotenkin kovettua ja siihen tuli sellainen roikkuva rupi, joka sitten lähti pois. Tilalle tuli uusi rupi, joka sekin nyt repesi irti. '

      Onneksi ennätin sen kanssa käydä lääkärillä ja tänään se piti poistaa. Vaikka rupi oli irronnut, lääkäri nyt sen läntin kohdan poisti ja laitettiin tutkittavaksi. Parin viikon kuluttua saan vastauksen.

    • Dtdrj

      Terveyskeskusten taso on surkea,aikaa ei saa millään.Tämä ainakin Helsingissä.Jos haluaa nopeasti hoitoon niin yksityinen on ainoa vaihtoehto.

    • mklo

      itse olin myös 14 vuotias kun silmän sisänurkasta poistettiin patti joka oli basaliooma. sanottiin lääkärissä että hyvin harvinainen niin nuorella joten tottakai kaikki opiskelijat olivat vieressä kun isolla valolla tarkistettiin iho uudelleen.

      • epäilyy

        Minulla on basalioomaksi epäilty patti silmän nurkassa. Pääsen poistoon vasta kuukauden päästä... Jäikö sinulle isokin arpi poistosta tai muu jälki? Kuinka vanha olet nyt? Onko tullut aiheita epäillä taudin uusimista?


      • epäilyy
        epäilyy kirjoitti:

        Minulla on basalioomaksi epäilty patti silmän nurkassa. Pääsen poistoon vasta kuukauden päästä... Jäikö sinulle isokin arpi poistosta tai muu jälki? Kuinka vanha olet nyt? Onko tullut aiheita epäillä taudin uusimista?

        Tulinpa nyt päivittämään, että kävin koepalassa tuolloin toukokuussa 2018, ja patti olikin hyvänlaatuinen, onneksi. Lääkäri otti suurimman osan ihomuutoksesta pois eikä mitään jälkeä jäänyt. Pieni leikkaushaavauma poltettiin operaation päätteeksi umpeen, ja kun rupi hiljakseen poistui (aluksi sitä piti hivellä antibioottisella öljyllä), toimenpidealue tuli huomaamattomaksi. Muutaman viikon kuluttua koepalaoperaatiosta (Tays silmäklinikka) tuli patologin kirjevastaus, jossa todettiin, ettei pahanlaatuisuutta havaittu eikä tarvita lisätoimenpiteitä.


    • Inuli

      Minulla todettiin tänään modulaarinen basaliooma nenässä, sitä pitäisi nyt leikata ja tehdä ihosiirtoa. Hirvittää ja pelottaa, miten iso arpi siitä tulee.

      • Onerva

        Samassa "veneessä" ollaan: nodulaarinen basaliooma nenän päässä ja TAYSissa leikkaus reilun viikon kuluttua, Plastiikkakirurgini varoitteli "kuukkeloimasta" netissä, mutta täällä sitä ollaan. Ihosiirre otetaan korvan takaa, ja enkös sitten juuri niitä kauheita arpikuvia ja juttuja netistä löytänyt. Pelottaa todellakin paljon...


    • Basisti

      Basaliooma (nodulaarinen) nenän siivekkeessä leikattu joulukuussa 2017. Itse huomasin tuon jo keväällä mutta työterveyslääkäri ei pitänyt näppylää pahannäköisenä. Kontrolli leikkauksen jälkeen juhannusviikolla 2018. Iho todettiin tuolloin terveeksi ja leikkauskohta parantuneeksi. Kaksi viikkoa tämän jälkeen huomasin nenän alla pienen ihonvärisen näppylän. Taaskaan sama työterveyslääkäri ei ottanut näppylää vakavasti. Privaatti-ihotautilääkäri poisti näppylän heinäkuussa. Osoittautui taas basalioomaksi (nodulaarinen). Nyt tiistaina otettiin Iho-ja allergiasairaalassa marginaaleja isommiksi. Kuulun siis siihen yli puoleen basaliooman saaneista, joille ilmaantuu lisää näitä. Toivottavasti ei kuitenkaan joka vuosi. Vaikka tämä ei yleensä metastoi, on naaman leikkely rasittavaa. Yleislääkärit eivät näitä tunnista. Kannattaa suunnata suoraan aina ihotautilääkärille.

      • Nenu

        Kannattaa tosiaan hakeutua suoraan yksityiselle ihotautilääkärille, jos haluaa päästä ajoissa jatkotutkimuksiin ja saada arvion siitä, minkä tyyppinen ihomuutos on kyseessä.


    • KylläLääkäritietää

      Viimeiset 40vuotta kuunnellut luomien poistoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1947
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1649
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1599
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1517
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1465
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1357
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1266
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1203
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1138
    Aihe