Aspergerin yleisyys?

hummmhum

Kuinka yleistä asperger Suomessa on? Eli tämä high-functioning autism, ne ihmiset jotka käyvät töissä yms.

Minusta on alkanut tuntua siltä että se olisi lähestulkoon Suomen kansantauti kakkonen masennuksen rinnalla. Olen törmännyt lukuisiin ihmisiin joilla on aspergerin oireita ja toimintatapoja, suvussani on sitä ja jotenkin on alkanut tuntua siltä että on paljon arkipäiväisempää kuin kuvitellaankaan.

Ei suoraan tähän liittyen mutta olen myös törmännyt lukuisiin narsistityyppisiin henkilöihin ja miettinyt että kyllä niitäkin täytyy olla huomattavasti enemmän väestöstä kuin mitä arvioidaan. Viimeaikoina narsismista, aspergerista ja bipolaarista on kaikenlisäksi puhuttu paljon ja ihmiset tulevat julki diagnoosiensa kanssa...

Kun aina hoetaan että "nämä ovat harvinaisia häiriöitä" niin minulla alkaa olla usko vähissä tähän väittämään kun tuntuu siltä että törmään häiriöihin useammin kuin mitä olen tavannut ns. neurotyypillisiä/normaaleja ihmisiä.

10

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmhm

      Siinä voisi olla sitäkin, että ehkä näistä häiriöistä kärsivät keskivertoa useammin jotenkin päätyvät toistensa kanssa tekemisiin, joten heitä sitten esiintyy ikäänkuin sellaisina rykelminä, vaikkakin aika harvakseltaan :)

    • Yksi 0%:sta

      Asbergeria ei enää ole joten 0%.

      • 100%

        Asperger On. Diagnoosi poistettiini, koska asperger kuuluu autisminkirjoon. Eli Asperger on autisti virallisten luokitusten mukaan.


    • 1/11000 = 1:11000

      Arvioilta noin 11000 Eli high-functioning autism, ne ihmiset jotka käyvät töissä yms.

      11000:5 400 000

    • Breda

      Aspergerin yleisyys nykyään?

      Nykyään laajimman tehdyn tutkimuksen mukaan (ks. Wikipedia: Aspergerin oireyhtymä) asperger-henkilöitä on 1,7 % väestöstä. Arvio on vuosi vuodelta noussut, koska AS on opittu tunnistamaan koko ajan paremmin. Esim. aikuisilla ja tytöillä/naisilla AS:n tunnistaminen oli vuosikausia melko heikkoa; keskityttiin vain poikiin, joilla AS:n tuntomerkit opittiin näkemään ensin ja aluksi koko AS määriteltiin niiden "oireiden" mukaan, joita löydettiin vain tietyllä tavalla käyttäytyvistä ja kommunikoivista pojista. Aikuisilla ja tytöillä/naisilla oireet ilmenevät eri tavalla ja pitkään ne tavat olivat aika tuntemattomia.

      Narsismin yleisyydestä olen nähnyt sellaisia arvioita kuin 4 %, eli se olisi vähintään kaksi kertaa yleisempää kuin AS. Narsismi on aivan eri asia kuin AS. Narsismi kuuluu luonnehäiriöihin. AS on neurobiologista synnynnäistä erilaisuutta.

      Paljon on höpisty viime aikoina sellaista, että Aspergerin syndroomaa ei muka enää olisi olemassa, koska se diagnoosi-nimikkeenä poistuu. Ei AS kuitenkaan neurobiologisena ilmiönä poistu mihinkään, vaan kyse on vain nimikkeiden laajentamisesta ja kriteerien yhtenäistämisestä kansainvälisesti. Ennen tutkittiin autismia, nykyään autismin koko kirjoa. Tutkimuksista tulee hyötymään jokainen AS-henkilö, sillä uutta ja tarkempaa tietoa löydetään ja julkaistaan kaiken aikaa.

      Sen jälkeen kun oivallettiin, että kyseessä on autismin laaja kirjo, liukuva jatkumo, jossa ei ole kiistatonta selvärajaisuutta, koko diagnostiikkaa alettiin mukauttamaan näihin uusiin löytöihin. Samalla tajuttiin, että autisminkirjo ulottuu syvästä autismista jatkumona aivan ns. normaaliin neurotyypillisyyteen asti. Yhä useampi ennen piiloon jäänyt autisminkirjolainen alettiin tunnistaa. Esim. töissä käyviä ja hyvin pärjääviä autisminkirjolaisia on todella paljon. He ovat autisminkirjolaisia, koska heistä on löydettävissä AS:lle tyypillisiä selvästi haittaavia rajoitteita sosiaalisuuden, aistiherkkyyksien jms. alueella. AS:n vahvuudet estivät ennen saamasta AS-diagnoosia, nykyään on jo pitkään ymmärretty, että aivan tietynlaiset vahvuudet ovat osa AS:aa. Myös muutamilla harvoilla syvästi autistisilla henkilöillä havaittiin jo vuosikymmeniä sitten poikkeuksellisia vahvuuksia.

      Tutkimus etenee monella rintamalla. Missään ei mennä taaksepäin, vaikka joidenkuiden puheista voisi toista päätellä. AS on niin moniulotteinen ja vaikeasti ulospäin näkyvä ilmiö, että ei ole ihme, että moni ns. normaali ihminen on hyvin hämmentynyt ja pyrkii peittämään hämmennystään torjumalla monella lailla koko autisminkirjon olemassaolon. Jos sitä ei itsellä ole, sen olemassaolo on helppo kyseenalaistaa, jopa täysin kieltää. Pahinta on se, jos ns. normaalit vanhemmat eivät usko asiantuntijalääkäriä, joka tutkimusten jälkeen toteaa, että heidän lapsensa on autisminkirjolainen. Silloin vanhempien torjuva (ja kaikin keinoin autisminkirjoa "pois manaava") asenne on lapsen elämälle pahempi ongelma ja suurempi haitta kuin koko hänen synnynnäinen autisminkirjolaisuutensa.

      • hmhmhmhm

        Kuulin sellaisen näkökulman, että Asperger olisi tiettyjä geneettisiä ominaisuuksia kasaantuneina paljon jollekulle, eli noin ajatellen ajattelisin, että aspergerpiirteisyys lieävästi voisi olla aika yleistä ja vaikea vetää tarkkaa rajaa missä menee neurotyypillinen missä Asperger jollei niitä AS piirteitä ole räikyvästi.
        Psykopatia voisi olla synnynnäinen aivoerilaisuus vähän kuten Asperger mutta aivan erilainen.
        Psykopaatit käyttäytyy narsistisesti ja myös se on skaala että kuinka vahvasti on psykopaatti, ei tarkkaa rajaa. En menisi sanomaan kummankaan suuntaisia ominaisuuksia kovin harvinaisiksi vaan niin, että suuresta osasta ihmisiä löytyisi ikäänkuin ainakin hiukan jompaa kumpaa, mutta että räikyvästi niin ovat jotain prosentin luokkaa kai , psykopaatteja kenties enemmän, mutta se ei ole mielestäni kovin harvinaista sosiaalisen kanssakäymisen kannalta eli luulisi lähes jokaisen jossain kohdanneen kumpiakin, joten se että ne olisivan niin harvinaisia ei ole mielestäni käytännöllinen ajatus.


    • Tsorry
    • Yleisiä oireita. Assin syndrooma on synnynnäinen, samoin narsismin diagnoosi.
      Synnynnäisiä vammoja.
      Millon kaapista tulee ulos yhä enemmän lievästi kehitysvammaiset?
      Sekin on yleistä.
      Mulla voi olla lievä älyllinen kehitysvamma, etenki jos uskoo useita sosiaalisen median kommentoijia.
      Tosin he eivät ole tohtoreita, joten se syö heijän uskottavuutta pois.
      Kyllä eri diagnoosit ovat hyvä juttu, että ne huomioidaan paremmin.
      Huomioidaan paremmin ihminen.
      Se lääkitään lääkkeillä ja terapialla, mahdollisesti saa eläkkeen.
      Mun mielestä hyvä asia.
      Sairas ei voi tehä töitä paljoa.
      Esim assin aivot ovat semmoset mekaniikaltaa, etteivät ne siedä kovaa duunaamista, etenki jos ihmisiä lähellä paljon.,
      Assien aivot ovat lyhytjännitteisemmät ja räjähtävämmät, puuttuu esim sarkasmihuumorin ymmärryskyky.

      • miet

        Oletko MrJuha82 youtubessa? Kirjoitustyylisi muistuttaa sitä.


      • miet kirjoitti:

        Oletko MrJuha82 youtubessa? Kirjoitustyylisi muistuttaa sitä.

        Oon.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1342
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1255
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe