3-vuotias poikani ei läpäissyt päiväkodin HALI-testiä???

Sekoan.

Hei,

Minä olen ahdistunut. Niin ahdistunut, etten pysty syömään enkä nukkumaan. Olen viimeisellä kolmanneksella raskaana, ja jos joku osaisi sanoa jotakin lohduttavaa, olisin siitä TODELLA kiitollinen.

Poikani syntyi kuusi vkoa etuajassa. Olen ollut hänen kontaktiinsaamisestaan huolissani aiemmin (ei aina reagoinut nimeensä jos teki jotakin kiinnostavampaa). Muuten hän on tullut kehityksessä omaa tahtiaan normaalisti. Kyseessä ainoa lapsi. Nyt päiväkodissa tehtiin HALI-testi, josta hän sai vain 5/15 p! Tiesin, että hän on joissakin asioissa ehkä hieman jäljessä, mutta tulos yllätti minut ja mieheni. Aiemmin on päiväkodista sanottu vain, että leikkii oikeastaan yksinään ja se on kolmevuotiaalle normaalia. Vasta HALI-keskustelun jälkeen aloin kyseenalaistamaan arviota. Itse testitilanne-osio nyt varmaan meni miten meni (esim. puheen ymmärtämisessä ja minäkuvassa suurimmat ongelmat, puheesta täydet pisteet), mutta oman ryhmänhoitajan arviosta en tunnistanut poikaamme. Hän sai leikistä ja vuorovaikutustaidoista 0/8 p ja siirtymätilanteista 0/2, muissakin häikkää! Kotona hän olisi näistä arjen toimista ja taidoista saanut vilpittömästi täydet pisteet!

Tässä hieman pojastani:

TAIDOT: Syö hyvin, nukkuu hyvin, puhuu paljon (välillä kuitenkin toistaa kysymyksiä), leikkii kokkaamista leikkikeittiössä ja krokotiilia/kissaa ja että teltta on esim. välillä hissi, kyselee mikä-kysymyksiä ja osoittaa mielenkiinnonkohteitaan (kato äiti, lentokone lentää taivaalla), leikkii että esim. leipä on auto, hakee meitä leikkimään, kuuntelee kirjoja (tuo ja pyytää lukemaan) ja osaa nimetä niistä asioita. Leikkii serkkujen kanssa (ei mitään kovin monimutkaisia juonellisia leikkejä kuitenkaan, osaa värit melkein aina (välillä sekoittaa), arki sujuu hyvin, ei saa sen kummempia raivareita (toki joskus), on kiltti, ei lyö muita tai revi tavaroita toisilta, tottelee kieltoja, on todella kiltti ja huomaavainen, tunnistaa ilmeet ja tunnetilat, hiljattain oppi päiväkuivaksi (myöhään?) ja puoliksi yökuiva.

"KUMMALLISUUDET": Ei aina vastaa kysymyksiin, vaikka kysyisi 10 krt, aiemmin ei saanut aina kontaktia kun sanoi hänen nimensä (tämä hävinnyt), toistaa kysymyksiä (ja sitten vastaa), ei osaa/halua tehdä palapelejä, leikkii päiväkodissa kuulemma yksin, ei ymmärrä monimutkaisia ohjeita, keskustelu on enimmäkseen omaehtoista (kertoo hänelle mielenkiintoisista asioista), ei useimmiten kerro esim. mitä teki päiväkodissa, on kärsimätön (ei jaksaisi odottaa aina esim. ruokaa). Ei osaa kovin hyvin vielä pukea (ei olla vaadittukaan), hiukan riisuu, ei piirrä muuta kuin ympyräsuttua.

Itse olen sitä mieltä, että puheen ymmärtämisessä on häikkää, vuorovaikutus/sosiaalisuusasioissa en ole päiväkodin kanssa samaa mieltä. Käytin häntä lastenneurologilla ja hän sanoi, että otti heti normaalisti kontaktia ja ainakaan autismikirjosta ei ole kyse, laittoi lähetteen HALI-testin ja ymmärtämisen takia neuropsykologille (ei sen kummemmin "testannut poikaamme, kuunteli vanhempia). En tiedä onko kirjoitukseni oikeassa paikassa täällä, mutta jostakin neurologisesta ongelmasta lienee kuitenkin kyse, jos vakavampaa on.

Minä sekoan. Googletan vain asioita, ja olen varma,että seuraava lapsenikin (poika) on jotenkin erityinen. Olen kamala (saa haukkua). Mietin, etten tällaista elämää tilannut, haluan pois koko tilanteesta ja vaihtaa lapseni terveeseen (jota en kuitenkaan ikinä tekisi). En kestä ajatusta, että hän olisi "leimattu" ja kävisi pikkupaikkakunnalla erityispäiväkotia tai -koulua. MIKÄ MINUA VAIVAA? Apua en pojaltani missään nimessä halua kieltää vaan kaikki tukitoimet äkkiä tänne. Rukoilen, että hän voisi mennä normaaliluokalle aikoinaan jos jotakin ongelmaa on.

Toisaalta: Kun googlettaa, että mitä kolmevuotiaan kuuluisi osata, hän minun mielestäni täyttää ne kaikki? Kontakti/ymmärtäminen on ainoa missä jotakin pientä heittoa, mutta sekin on kehittynyt todella paljon lähiaikoina. Voiko tämä olla nyt hätiköityä? Ehkä hän oppii nuokin tässä ihan pian? Ja ovatko päiväkodin tädit hänen kanssaan oikeasti/tarkkailevatko häntä? Aina olen saanut hyvää palautetta päivistä. Ja on kerrottu, miten pitää maistella "keitoksia" joita tehnyt hiekkalaatikolla ja kuinka paljon puhuu jne. Mielialani vaihtelee koko ajan. Välillä olen sitä mieltä, että Hali-testi on virheellinen ja välillä olen sitä mieltä, että kai se on nyt sitten niin ettei hän ole normaali. Käydessämme kaupoilla ja liikkuessamme kukaan ei taatusti sanoisi hänessä olevan mitään "vikaa". Arki sujuu hyvin, mutta eikö se riitä? Pitääkö osata noudattaa monimutkaisia ohjeita ja pitääkö aina vastata kysymyksiin jollei kiinnosta? Kelto tulee katsomaan häntä (joku sellainen jolla vain kelton koulutus ei ilmeisesti työkokemusta) ja sitten pidetään uusi palaveri. Siellä aion tuoda esille, miten poika on arjessa täysin erilainen kotona. Ja katsotaan nyt mitä neuropsykologi sanoo.

Jos joku osaa sanoa jotakin, ole kiltti ja tee niin. Olen psykoosin partaalla.

32

3546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enkannatasyrjintää

      Kannattaa ehkä itsekin miettiä haluaako lapsensa erityisluokalle vai normaaliluokalle. Siihen voi itsekin vaikuttaa. Ymmärtääkseni koulun pitäisi olla syrjimätön. Eli ainakin kongnitiivisesti hyvätasoisen lapsen voi kannattaa mennä normaaliluokalle, vaikka olisikin erikoinen.

    • assipurkeri

      Minusta kuulostaa siltä, että hänellä voi olla hahmotushäiriö (MBD). Tämä tosin on ihan maallikon mielipide, mutta aika moni asia tekstissäsi sopii siihen (monimutkaiset ohjeet eivät pysy päässä, välillä osaa värit ja välillä ei, ei oikein piirrä eikä tee palapelejä, ehkäpä muitakin asioita mutta nuo selkeimmin). Autismilta ei tosiaan kuulosta, koska kuitenkin ottaa niin paljon kontaktia toisiin ihan itse, hakee aikuiset leikkeihin mukaan, jne.

      Tuo vähän ihmetyttää että tuo testitulos ei sinusta kuulosta lapseltasi. Mikähän tuo testitilanne on ollut, onkohan hän voinut ymmärtää että häntä nyt tutkitaan, jännittää sitä ja jäätyä?

      Lapsesi on onnekas, kun hänellä on äitinä Sinut, joka haluat auttaa ja tukea häntä kaikin tavoin. Toivotan paljon voimia ja jaksamista. Monesta erityislapsesta, joka saa oikeanlaista tukea kotona heti lapsuudessa, kasvaa hienoja, enemmän tai vähemmän erityisiä aikuisia, jotka voivat aivan täysin tehdä unelmiensa työtä ja saada ihanan perheen.

    • Aspergerinfo

      Aloittajalle; älä sekoa turhaan. Et ole tehnyt mitään väärin. Näin ulkopuolisena kuulostaa, että poikasi olisi täysin normaali 3-vuotias lapsi. En voi ymmärtää, mitä järkeä on lähteä jonkun yksittäisen testin perusteella pisteyttämään noin nuorta lasta. Jokaisen kehitys on yksilöllistä ja etenee oma tahtiaan eikä mitään rajaa voida vetää mielestäni sille, missä iässä täsmälleen jonkun pitäisi mitäkin osata tai käyttäytyä tietynlaisesti. Nykyään on menty hieman överiksi noiden diagnosointien ja testaamisten kanssa; jos lapsesi voi hyvin kaikin puolin, miltä kirjoituksesi perusteella kuulostaa, muttei täysin sovi muiden mielestä siihen marginaaliin, mitä joidenkin mielestä "pitäisi olla", se on heidän ongelmansa. Kuulostaa siltä, että sinulla ja pojallasi on lämmin suhde, joten sanoisin, ettei kannata missään nimessä olla huolissaan. Voimia sinulle!

    • Alkuperäinen

      Kiitos vastauksistanne! Niistä tuli hiukan parempi mieli. :) Vielä ottaisin mielelläni niitä lisääkin. Mielialat vaihtelee koko ajan. Välillä kyseenalaistan kaiken "pahan" puheen pojastani ja uskon, että hän on aivan normaali kolmevuotias ja välillä taas (esim. jos ei vastaa ja katselee muualle kun kysyn jotakin tai vastaa väärin) niin olen jo täysin varma jos jonkinlaisesta diagnoosista. Tänään kylvyssä ei taaskaan halunnut vastata minulle, kunnes totesi vihaisesti: "Aatu leikkii!" Hän ei aina puhu minä-muodossa itsestään (ja taas mietin, pitääkö huolestua). Tänään pahoitin mieleni, kun äitini selitteli mitä kaikkea oli puhunut siskoni samanikäisen pojan kanssa hänen ollessaan yökylässä. Ihan tyhmää, mutten voi tunteilleni mitään...

    • Enkannatasyrjintää

      No ei leikkiä kai aina sovikaan häiritä :)
      Kuka nyt tykkäisi tulla häirityksi juuri kun on tekemässä jotakin erityisen tärkeää.

      Jos kerran empatia on toivottu ominaisuus, niin minusta se on vähän erikoista, jos sen harjoittamista ei kuitenkaan pidetä hyvänä asiana.

      Ja minua huolestuttaisi se, jos neurologiseen erilaisuuteen viittaavassa puheessa on "paha" sävy.

    • ei ole maailmanloppu

      Ajattele niin, että se on hyvä, että asia tutkitaan. Koska jos jotain kuitenkin sattusi löytymään, niin lapsellasi tulee olemaan helpompaa kasvaa, tietäen itsensä hiukan erilaiseksi kuin että yrittää koko ajan sulautua joukkoon siinä onnistumatta, eikä edes ymmärrä mistä se johtuu. Itsetuntemus on tärkeää, kuten myös se että lähimmäiset hyväksyvät lapsen sellaisena kuin hän on.
      Erityisluokalle tuskin on ikinä tarvetta, koska lapsesi toimii noin hyvin. Ja tuskin on tarvetta edes mainita asiasta kuin korkeintaan opettajille tai vastaaville, joilla on vaitiolovelvollisuus. Turha pelätä leimautumista.

      Minulla on lapsi, jolla on hyvin samanlaisia ongelmia kuin sinun lapsellasi. En halua hänestä sen enempää tässä kirjoittaa, mutta vinkki noihin tilanteisiin joissa lapsi ei vastaa:

      Älä tinkaa turhaan vastausta, älä myöskään suutu lapselle, se ei johda mihinkään (korkeintaan lapsen itsetunnon tuhoutumiseen :P ). Ohjaa huomio hetkeksi muualle, keskustele jostain kivasta hetki. Lapsi rentoutuu ja osaa sitten paremmin vastata kysymykseesi, ikään kuin huomaamatta, kun huomio on vielä siinä kivassa jutussa. Ja jos ei vieläkään vastaa, niin hän ei siihen luultavasti ole vastaamassa, mieti onko niin tärkeää saadakaan sitä vastausta.
      Voit kyllä perustella miksi olisi tärkeää vastata aikuisten kysymyksiin, mutta olen huomannut, että se ei ole johtanut mihinkään, ehkä se silti on tiedossa.

    • ylpeä mami

      Älä hyvä mamma mene psykoosiin kun hätä ei ole tämännäköinen.Lapset kehittyvät eri tavoin ja itse asiass aon hyvä että asioihin kiinnitetään huomoita.Lapsesi on syntynyt keskosena ja heillä on usein neurologisia pulmia mutta hekin kehittyvät kuten ns tavalliset lapset. Nyt on turhaa murehtia jo kouluasioita.Kelto osaa testata ja osaa takuulla konsultoida vanhempaa kolleegaans ajos on epävarma.Minä olisin aikanaan ollut iloinen jos lapseni erityisyyteen olisi kiinnitetty huomoita vaikka pyysinkin(ei tutkittu).Kouluiässä erityisyydet aiheuttivat ongelmia.Hänenllä todettiin autismin kirjoon kuuluva asbergerin oireyhtymä ja adhd.Kävi normikoulua avustajan turvin aj sai erityisopetusta. Nykysin on autolalalla ja pärjää ja on kavereita.Mitä nopeammin puututtaan ja tukitoimet saadaan (kuntotus) käyntiin-sen parempi,Tästä nuoresta miehestä ei uskois että aikanaan arvelivat että erityisluokalla kävisi koulun.Nauti ihanasta lapsestasi.

      • Aspergerinfo

        Juurikin noin. Itse toimisin, jos olisi lapsia, tähän ketjuun kirjoitettujen ohjeistuksien mukaan enkä välittäisi "virallisista" testituloksista juurikaan mitään. Aito assi tai rehellinen itsetuntemusta omaava as-lapsen vanhempi, osaa nähdä lapsensa kunkinhetkisen voinnin hyvin eikä siihen ulkopuolisten kovinkaan paljoa kannattaisi puuttua ainakaan negatiivisessa mielessä. Sitten kannattaa myös muistaa se, ettei neurologisesti "erilainen" (ts valtaväestöstä poikkeava) lapsi ole mitenkään oikeasti "poikkeava" ja miettiä sitä, etteikö ns. "normaali" (millä kriteereillä määriteltynä?) voisi mielumminkin olla sitä suuremmalta osin kuin tämä "neurologisesti poikkeavanlaatuiseksi" määritelty?


    • Lapsi kotiin hoitoon

      Päiväkodissa tehtiin hali-testi. Miksi ja kuka teki. Päiväkodin opettajilla tai hoitajilla ei ole lääketieteellistä koulutusta.
      Rakasta lastasi sellaisena kuin hän on.
      Ohje: ota lapsesi pois tästä päiväkodista. Hän on joutunut hoitajien silmätikuksi ei se siitä muutu. Hoida poika kotona tai vie hoitajalle. Kohta jää äitiyslomalle niin hoidat itse.
      Ei pidä uskoa ulkopuolisiin ja hölmöihin testeihin, miksi aina ollaan testaamassa ja tehdään kokeita.

    • Aspergerinfo

      Pois marginalisoivasta päiväkodista yksityisten hoitoon. Asperger-aikuinen olisi parasta seuraa lapsellesi, koska osaa tulkita lapsen tunnetiloja tilannesidonnaisesti sekä oman kokemuksensa perusteella tietää kuinka missäkin tilanteessa tulisi ensikädessä toimia. Kaikista paras vaihtoehto tietenkin olisi jos voisit hoitaa lapsiasi itse alle kouluikäisinä, jolloin koko loppuelämän kannalta tärkein kehitysprosessi on meneillään.

      • umtutzut

        Vai että vuorovaikutustaidoton ja aistiyliherkkä assiaikuinen olisi paras lastenhoitaja? Salli nauraa!


      • Aspergerinfo
        umtutzut kirjoitti:

        Vai että vuorovaikutustaidoton ja aistiyliherkkä assiaikuinen olisi paras lastenhoitaja? Salli nauraa!

        Naura vain jos naurattaa. Henkilökohtaisesti olen toiminut päiväkodissa nuoruudessani töissä sekä ollut ala-asteen koulussa työharjoittelussa kouluaikoina. Sekä lapset että päiväkodin ohjaajat ja opettajat antoivat erittäin positiivista palautetta. Ja olen ihan diagnosoitu as-henkilö. Asperger ei ole vuorovaikutustaidoton.


    • Alkuperäinen

      Kiitos vastauksista. Tietenkään täällä ei ketään häntä pysty diagnosoimaan (tai olemaan diagnosoimatta), mutta hiukan jäi sellainen olo, että suurin osa täällä ajattelee, että jotakin häikkää on. :( Itse toivon vieläkin, ettei ole kyse kuin jostain pienestä, jonka saisi korjattua pienillä tukitoimilla. Itsekin olen suuttunut koko päiväkotiin, mutta toisaalta eivät ne kai mitenkään ilkeyksissään niitä testejä tee. Vaikkakaan en usko, että tulos oli täysin oikea, vaikka joitakin puutteita onkin. Tänään menemme yksityisesti lastenneuropsykologille, katsotaan mitä sanoo. Ja mietin itsekin tuota, että onko toisten lasten seura hänelle hyvä malli vai olisiko parempi kotona. Olen ymmärtänyt, että päiväkoti olisi hyvä paikka oppia niitä puutteellisia taitoja. Poika on jutellut tässä taas vaan enemmän ja ymmärtää ohjeetkin hyvin ainakin kotona. Mietin, että mikä siinä päiväkodissa hänen mielestään mättää, kuulemma ensin leikkii muiden kanssa sinne mennessään kunnes "vetäytyy" leikkimään yksinään. Kuulemma ottaa lempilelun ja menee hoitajan viereen, niin kukaan ei saa vietyä lelua. Hän on todella kiltti, ei koskaan töni tai vie leluja muilta. Palaan kirjoittamaan uutisia neuropsykologin jälkeen.

      • Aspergerinfo

        Onnea käynnille. Itsekin leikin aina päiväkodissa yksin. Vaikka jotain löytyisikin, se ei kuitenkaan tee pojastasi sen huonompaa kuin muut eikä sitä kannata ottaa kovin raskaasti. Olisin onnellinen jos minulla olisi tuollainen lapsi kuin mitä olet kuvaillut.

        Voihan kai sellaistakin vaihtoehtoa miettiä, että kävisi siellä päiväkodissa vaikka vain muutamana päivänä viikossa ja muuten hoidettaisiin kotona tai yksityisellä perhepäivähoitajalla.


    • Alkuperäinen

      No niin, nyt on käynti takana. Mielentila on sekava, niin kuin osasin arvatakin. Päiväkodin toiminnan lääkäri kyseenalaisti ja ihmetteli, että miksi tällaisia testejä edes tehdään (tätä ihmettelin). Sanoi, että tutkimustilanne saattaa vaikuttaa ja poikamme keskosuus tulisi huomioida (tulee hieman jäljessä). Poikamme olisi halunnut saman tien pois tutkimushuoneesta eikä testien tekemisestä meinannut tulla mitään. Ensin piti tehdä palapeleja (monta erilaista) joiden vaikeus nousi koko ajan. Kolmen palapelin palapelejä poikani osasi ja sitten tyssäsi. Seuraavaksi piti kertoa kuvien nimiä, tässä onnistui hyvin. Sitten piti osata sanoa mikä vaihtoehto kuuluu kuvasarjaan (siinä oli vihreitä sateenvarjoja, johon kysymysmerkin kohdalle olisi pitänyt ymmärtää valita vihreä), tätä hän ei tainnut tajuta ollenkaan. Sitten piti kertoa, mikä kuvissa mättäsi/puuttui (ensin näytettiin nalle joka oli normaali ja seuraavaksi nalle jolta puuttui jalka), tästä osasi sanoa hiukan jotakin, lopuksi piti osoittaa kuvia ja tämä meni jotenkuten (vaikka taatusti osaa kuvat ja oikeita osoittaa). Tässä vaiheessa poikamme oli jo ihan väsynyt. Hän ei oikein halunnut missään välissä tehdä tehtäviä ja lääkäri sanoi, että huomaa, että poikamme vetäytyy heti jollei osaa. Eli kun ei ymmärrä mitä häneltä odotetaan niin toteaa, että parempi olla vastaamatta/tekemättä mitään. Sanoi, että luottaa lastenneurologin huomioihin liittyen autismiin (ettei olisi kyse siitä), muuten ei osannut sanoa mistä voisi olla kyse, kun kysyin. Sanoi, ettei huolestuisi pojastamme, mutta totesi, että haluaa nähdä hänet vuoden päästä. Oli sitä mieltä, että annetaan pojallemme aikaa. Meillä on vielä yksi käynti viikon päästä. En tiedä, ehkä olen hieman huojentunut, kun ei tullut mitään kommenttia, että jotain nyt on varmasti vialla. Toivoa siis lienee, että nämä asiat saadaan kirittyä. Me emme ole (hävettää) tehneet hänen kanssaan juurikaan kehittäviä juttuja koskaan eikä hänellä ole muita ystäviä päiväkodin ulkopuolella kuin serkkunsa. Kaksi ensimmäistä vuotta rakensimme taloa ja minä en jaksanut viedä häntä juuri minnekään tai harjoituttaa. En voi olla ajattelematta, että toisenlaisella ympäristöllä hän olisi ehkä kirinyt muita nopeammin. Vaikka päiväkodissa sanottiinkin, että näiden taitojen kuuluisi tulla itsekseen. Oli miten oli, me aiomme nyt alkaa lukemaan, liikkumaan ja tekemään enemmän asioita yhdessä. Ainakin tämä oli jonkinmoinen herätys meille siinä mielessä, ja kehityksessä näkyy jo viikon jälkeen tämä tekemämme muutos.

    • Aistiyliherkistä

      Aistiyliherkkyys ei lapsen hoitajaa tee huonommaksi ainakaan, jos lapsella on samoja ominaisuuksia, koska silloin on helppoa olla lasta kohtaan luontevasti empaattinen ja vuorovaikutusessa hänen kanssaan huomioiden hänen aistien toimintatapa, jolloin vuorovaikutus voi olla paljon helpompaa kuin henkilön kanssa, jolla ei ole aistiyliherkkyyksiä.

      • Aspergerinfo

        Juurikin noin. Ja se mitä vuorovaikutuksellisuuteen tulee on vähän sama asia kuin henkilökemioiden toimivuus eli se, että päästään samalle aaltopituudellee, mikä on kaiken vuorovaikutuksellisen kanssakäymisen perusta.


    • Alkuperäinen

      Hmm.. Jäi nyt vähän epäselväksi, mutta tarvitseeko poikani mielestänne asperger-hoitajan itselleen vai puhuttiinko tässä nyt ihan yleisellä tasolla? :o Itse en tiedä tästä mitään, mutta siinä ainakin olen samaa mieltä, että hän tarvitsee jonkun jota kiinnostaa nähdä hänet yksilönä ja jaksaa kannustaa. Näyttää lannistuvan niin helposti epäonnistumisesta (ja välttelevänsä sitä). Lähipäiväkoti (jossa jo on) pienen tuen kera olisi minusta paras. Ja hänhän on jatkossa suurimman osan viikosta kotona.

      • Aspergerinfo

        Eikö päiväkodeissa nykyisinkään vielä ole erityislapsia varten tarkoitettuja työntekijöitä, jotka tarvittaessa voivat toimia "tulkkina" ja joihin lapsi voisi tarvittaessa tukeutua ja luottaa tilanteessa kuin tilanteessa takuuvarmasti? Mikäli näin on tulisi pikimmiten asialle tehdä jotain.
        Erityisesti as-lapselle tärkeää olisi luoda kodinkin ulkopuolella mahdollisimman turvallinen ympäristö kaikinpuolin ja järjestää jonkin näköinen esim. "omahoitaja", jolla olisi kokemusta ja näkemystä lapsen tavoista toimia/kokea asioita.


      • Aistiherkistä

        Ei varmaan täällä palstallakaan kukaan voi varmuudella nettikirjoitusten perusteella tietää onko poika Asperger tai ei. Joten mielestäni se, että puhutaanko täällä pojasta aspergerina tai ei aspergerina, ei muuta tosiasioita. Joten varmaankin siinä mielessä täällä puhutaan yleisellä tasolla.


      • psykologisti
        Aistiherkistä kirjoitti:

        Ei varmaan täällä palstallakaan kukaan voi varmuudella nettikirjoitusten perusteella tietää onko poika Asperger tai ei. Joten mielestäni se, että puhutaanko täällä pojasta aspergerina tai ei aspergerina, ei muuta tosiasioita. Joten varmaankin siinä mielessä täällä puhutaan yleisellä tasolla.

        Mitä mielestäsi ne "tosiasiat" ovat, joista tulisi olla huolissaan tässä aloittajan tapauksessa? Poika ei mitenkään nimittäin kuulosta epänormaalilta 3-vuotiaalta.


    • tahtoisin tietää

      Onko tämä HALI-testi jokin virallinen testi, millä lapsia pisteytetään jotain ennaltamääritettyä tarkoitusta varten vai onko sen tarkoituksena vain eriarvoistaa lapsia/pelotella vanhempia?

    • Alkeperäinen

      En tiedä, kuka sen on "kehittänyt", mutta siinä puolet pisteistä tulee testitilanteesta ja puolet arkitoiminnoista, jonka oma hoitaja täyttää. Meillä siis nimenomaan nuo arki-asiat (täytimme saman lapun) poikkesivat tyystin hoitajan arvioista.

      TESTIN tehtäväalueet: minäkuva (sukupuoli, kehon hahmottaminen), kielelliset toiminnot (puheen ymmärtäminen ja tuotto), motoriikka (tasapaino, pallon käsittely), silmän ja käden yhteistoiminta (palikkakuvia, tornin rakentaminen, ympyrän piirtäminen)

      PÄIVÄHOIDON HAVAINNOINTILOMAKE: päivittäistoiminnot (syöminen, riisuminen ja pukeminen, siisteyskasvatus, päivärytmin omaksuminen), tunnehallinta ja yhteistoiminnot (itsenäisyys ja suhtautuminen aikuisiin, lapsen tunneilmaisu ja itsehallinta, vuorovaikutus ja leikki, työskentelytaidot ja keskittyminen).

      Olen ymmärtänyt, että jotkut päiväkodit täyttävät näitä neuvolaa ajatellen ajatuksena, että lapsi saisi tehdä testin tutussa paikassa. En kuitenkaan voi olla ajattelematta, että jos lastamme ei olisi testattu kuin vasta neuvolassa (jos olisi esim. kotihoidossa oleva) niin meiltä olisi kysytty nuo havainnointikysymykset ja hän olisi saanut niistä melkein kaikista vilpittömästi täydet pisteet. Ja mistähän sitä tietää vaikka nuo testiosiotkin olisivat menneet meidän läsnäollessamme paremmn. Joka tapauksessa pistemäärä olisi varmaan ollut yli kymmenen viidestätoista.

      Onko tällä mitään väliä? En tiedä. Neuropsykologi oli sitä mieltä, ettei vielä huolestuisi ja antaisi pojan kasvaa (ja keskosuus tulisi muistaa edelleen huomioida, tulee hiukan jäljessä). Ja tosiaan haluaa nähdä tilanteen neljävuotiaana, Eihän kukaan pahuuttaan testaile, hyvää sillä tarkoitetaan. En vaan osaa päättää, että oliko tämä nyt hyvä vai huono koko juttu. Toisaalta hyvä, että tutkitaan ja annetaan tarvittaessa apua heti jos tarvitaan VAI tuliko tässä nyt turhaa mielipahaa kaikille ja poika leimattiin turhaan.

      • mummu vuan

        Ennen ei lapsia testattu ja silti ne menivät eteenpäin kuka mitenkin.Ennen hyväksyttiin paremmin erilaiset ihmiset.


    • Alkuperäinen

      Lukeekohan tätä enää kukaan... Noh tässä uusimpia kuulumisia. Kävimme eilen toista kertaa neuropsykologin juttusilla. Leikittiin ja jatkettiin testejä. Tällä kertaa psykologi kiinntti huomiota siihen, ettei poikamme jaksanut ylläpitää vireystilaa ja alkoi "nojailemaan" vähän väliä. Kysyi, onko hän usein väsynyt ja tekeekö moista usein, sanoin että on. Tätä myös sanottu päiväkodista. Kuulemma aamuisinkin menee muiden lasten kanssa leikkimään, kunnes vetäytyy (päiväkodissa siis). Hän on kuorsannut varmaan 1,5 v ainakin ja mielestämme kärsii jonkinnäköisestä uniapneasta (hengitys katkeilee). Väsynyt poika on ollut niin kauan kuin jaksan muistaa. Vuosi sitten jo sanottiin, että isot nielurisat, muttei vielä voi leikata. Psykologi sanoi, että ihan ensiksi täytyy selvittää, että mistä väsymys johtuu. Tämä kuulemma saattaa vaikuttaa keskittymiseen ja oppimiseen. Nojaillessa aivot eivät saa happea normaalisti. Noh, kävimme nielulääkärillä ja isot oli risat. Poika menossa nyt leikkaukseen.

      Taas olen hämmentynyt. Olisiko tässä nyt syy "kehitysviiveeseen"? vai onko tämä nyt vain selittelyä itselleni... Neuropsykologi ei edelleenkään "suostunut" sanomaan, että miten poikamme suoriutui testeistä, sanoi vain ettei kolmevuotiaita kuulu testatakaan ja hän vaan katsoo yleiskuvaa, eikä olisi nyt huolissaan. Toivotaan, että leikkaus auttaa ja pojastamme tulee jaksavaisempi ja näin myös oppivaisempi. Onko jolla kulla muulla vastaavaa kokemusta sattumoisin, että väsymys olisi ollut syynä joihinkin kehitysviiveisiin?

      • Huolestunut-äiti

        Hei alkuperäinen! Luin mielenkiinnolla kirjoituksiasi pojastasi ja toivoisin kovasti kuulevani mitä hänelle nyt kuuluu. Ovatko "oireet" tasaantuneet, saitteko jotain toimintaterapiaa, miten hän pärjää nyt eskarissa?
        Meidän poika on juuri täyttänyt 3 ja kertomasi " kummallisuudet" ovat täsmälleen samat kuin teillä silloin oli. 3-vuotis neuvolakäynnillä sekä tammikuussa aloitetussa päivähoidossa (siellä tottelematon) on myös tullut ihan samaa palautetta, joista olen osittain hämmentynyt/ yllättynyt, osittain olen tehnyt samoja havaintoja pojastani itsekin. Ei osaa palapelejä, välillä poissaoleva kun puhuttelee, ymmärryksessä ja puheessa hieman viivettä, leikkii mieluummin yksin, joskin ottaa hetkeksi myös kontaktia muihin lapsiin, jonka jälkeen vetäytyy, ym. Neuvolasta lastenlääkärin kautta saatiin lähete lasten neuropsykologille, mutta menee kuulemma ensi syksylle.
        Kiitos paljon jo etukäteen!


    • Aspergerinfo

      Kyllä on. Nielurisanikin leikattiin aikoinaan paikallispuudutuksessa, muttei siitä jatkuvaan väsymykseeni mitään apua ollut. Olen ollut väsynyt niin kauan kuin muistan. Tuossa olen samaa mieltä, ettei noin nuorta lasta kannata lähteä turhaan diagnosoimaan eli en olisi huolissani. Taisin sinulle jo aiemminkin tästä kirjoittaa.:)

      terv. Aspergerinfo/psykologisti/KE

    • välikysymys

      Liittyykö väsymys aspergeriin?
      Ihan vain uteliaisuuttani kysyn kun itse olen ollut koko ikäni erittäin väsynyt ilman mitään syytä. En ole asiaan hirveästi tutustunut mutta mitä olen lukenut niin aika ristiriitaiseen tietoon olen törmännyt. Itse olen ajatellut väsymyksen johtuvan aistien jatkuvasta ylikuormituksesta sekä "kiivaasta" ajattelutahdista.

    • Aspergerinfo/KE

      Liittyy. Jos pitää koko ajan analysoida kaikkia mahdollisia tilanteita mahdollisimman yksityiskohtaisesti, se vie hyvin paljon energiaa sen lisäksi, että aistit ovat sosiaalisissa tilanteissa jatkuvasti yliviritystilassa. Tarkkailen jatkuvasti itseäni sekä teen erilaisia johtopäätöksiä itsestäni suhtessa muihin, mikä myös rasittaa. Erityismielenkiinnonkohteisiin intensiivisesti paneutuminen on ainut, joka rauhoittaa edes hetkeksi kun saa olla yksin ilman häiriötekijöitä.

      Siinä ote "gradustani". Tosin en tiedä mihin ihmiset nykyaikana yliopistoja tarvitsevat, eikö tärkeintä olisi osata poimia tärkeä informaatio mitä netistä on saatavilla kaiken vähäpätöisen joukosta, ja yrittää tukea kaltaisiaan oman jaksamisensa puitteissa.

      Kauniita unia.

    • Alkuperäinen

      Minä haluan uskoa, että uniapnea/isot risat ovat syynä poikani väsymykseen ja oppimiseen ja kaikkiin näihin "ongelmiin". Koitan nyt uskoa neuropsykologiin , joka sanoi, ettei olisi huolissaan.

    • Alkuperäinen

      Enkä nyt oikein tajua tätä asperger-viittausta poikaani ajatellen (älkää ymmärtäkö väärin, jos sellainen dg tulisikin niin sen voisin hyväksyäkin helpommin kuin monen muun), mutten ymmärrä siltikään. Sekä lastenneurologi että neuropsykolgi olivat sitä mieltä, ettei autismin kirjosta ole kyse poikamme kohdalla. Eikä hänellä ole aistiyliherkkyyksiä minun mielestäni. Ahdistaa kaikki...

      • ykx

        Ota rauhallisesti ja anna pojan kasvaa. Olet hyvä äiti mutta murehdit liikaa. Varmasti leikkaus auttaa väsymykseen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe