Näkövamma ja kontaktin ottaminen naisiin - mietteitä ja ajatuksi

Vamma on ominaisuus

Tervehdys palstalle!

Avaan tämän saadakseni vähän uutta näkökulmaa ja herättääkseni uusia ajatuksia ihmisissä. TÄmä on sellainen aihe josta harvemmin puhutaan.

Vähän itsestäni: Olen parikymppinen ammattikorkeakoulussa kulttuurialaa opiskeleva nuorimies. Tulen ihmisten kanssa hyvin juttuun ja minulla on mielestäni hyvä tilannetaju. Olen kiltti, mielestäni otan muut huomioon ja olen rehellinen ihminen ja oma itseni kaikissa tilanteissa. Luen paljon ja keksin yleensä puhuttavaa aiheesta kuin aiheesta.

Olen myös syntymästäni asti ollut sokea. Oma näkökykyni rajoittuu kirkkaan auringonvalon havaitsemiseen hyvällä säällä. Huoneeseen saapuessani en pysty sanomaan, onko valoja päällä vai ei. Tästä huolimatta asun yksin, pystyn apuvälineiden ansiosta käyttämään tietokonetta ja nettiä. Liikun tutuissa paikoissa yksin ja käytän itsenäisesti myös julkista liikennettä tutuilla reiteillä enkä tarvitse koulussakaan vakituisesti avustajaa. Olen aktiivinen ihminen ja otan mielelläni osaa erilaisiin rientoihin aina kun niitä järjestetään.

Minulla on takanani yksi pitkä parisuhde. TÄllöin myös toinen osapuoli oli näkövammainen. Suhteessa oli omat hetkensä, mutta lopulta se päättyi sitten yhteisymmärryksessä sovittuun eroon ja jatkoimme kumpainenkin elämäämme.

NÄkövammaisten kesken on melko tavallista, että kumppani etsitään omista ympyröistä, koska silloin vammaisuuteen liittyvien sosiaalisuuteen ja vuorovaikutukseen liittyvien ongelmien kanssa ei tarvitse kamppailla. Minua on kuitenkin viime aikoina ruvennut ahdistamaan ne pienet ympyrät, joissa mielestäni eletään aikamoisessa kuplassa kun hengataan vaan niissä omissa porukoissa. Tästä johtuen haluan panostaa siihen, että pääsisin mahdollisimman hyvin myös ei -vammaisten ihmisten pariin. Kaverien saaminen vielä onnistuukin, mutta sitten on tietysti vielä se vastakkainen sukupuoli.

Yleensä kun uusien ihmisten kanssa tapaan jossain ensimmäisiä kertoja, keskustelu pyörii aika tiiviisti vammaisuuteen liittyvien juttujen ympärillä. Se on tietysti luonnollista että ihmisten uteliaisuus herää, ja siksi vastaankin ihan mielelläni. Kuitenkin tuntuu vähän siltä, että kiinnostus lopahtaa, kun tiedonjano on tyydytetty. Lisäksi on näitä ihmisiä, jotka eivät saa askarruttavia asioita kysyttyä, ja siksi jutellessa tunnen selvästi, että välille jää kysymättömien asioiden paino, eikä luontevaa vuorovaikutusta oikein pääse syntymään. Tämä kaikki ei ole eduksi silloin, kun pitäisi ottaa kontaktia vastakkaiseen sukupuoleen. Lisäksi varsinkin naisilla tuntuu heräävän joku huolehtimisvietti. Esimerkiksi silloin kun liikutaan vaikkapa paikasta toiseen, on heillä huoli siitä, että pysyn varmasti menossa mukana. Minusta siis välitetään, mutta ei sillä tavalla kuin ehkä toivoisin. Haluaisin, että minut nähtäisiin kokonaisena ihmisenä, jossa vamma on vaan yksi pieni osa kokonaisuutta, lähinnä yksi ominaisuuksistani.

Missään baareissa tai vastaavissa mestoissa käyn harvemmin, koska niissä kontaktin ottaminen on melun ja kaiken säätämisen johdosta sokkona aika hankalaa. Periaatteessa silloin pitää vaan toivoa, että joku tulee juttelemaan, ja toki haluaisin itsekin olla jotenkin aloitteellinen.

Uusin aluevaltaus mitä nyt kokeilen on nettideittailu. Siinä olen kuitenkin aika alussa enkä osaa sanoa, miten sen kanssa käy.

Mutta mitä ajatuksia tämä herättää? Mikä on teidän suhtautumisenne vammaisuuteen. Koetteko, että vammaisen, tässä tapauksessa sokean ihmisen kanssa parisuhde olisi jotenkin poissuljettu vaihtoehto siinä tapauksessa, että ihminen on muuten se jota olette etsineet?

7

1182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sateenkaaren aarre

      Mnun eräs ex-poikaystävä oli sokea. Me tehtiin ihan kaikkee, käytiin teatterissa mm. ja tutustuin moneen näkövammaiseen ja sokeaan. Uskomattomalta tuntui, miten itse asiassa vähän näön puutos haittasi heidän elämäänsä! Mun ex oli tullut sokeaksi 12-vuotiaana,joten tiesi mitä on näkeminen. Hän asui yksin, 2 huonetta ja keittiö asunnossa. Alkuun kyllä aloin vahvasti epäillä,että ei tuo kyllä mikään sokeavoi olla! Kulki asunnossa ja kaupungilla lähiympäristössä täysin luontevasti! Tavarat kuitenkin piti olla tietyillä paikoillaan, jääkaapissa ja muuten. Muussa tapauksessa ei löytänyt niitä.
      Jonkin ajan kuluttua sokeus ei enää ollut mikään haitta tai este. Opin olemaan käyttäytymättä kanaemona ja me oltiin yhdessä reilut 2 vuotta. Kunnes sitten sain niin hyvän työtarjouksen ulkomailta, etten voinut sanoa ei. Lähdin ja täällä olen edelleen. Jonkin aikaa elettiin kaukosuhteessa mutta se tuli kovin raskaaksi kummallekin.
      Nyt tiedän että hän on naimisissa ja olen iloinen että hän on onnellinen :-)
      Minua ei kyllä vamma ihmisellä haittaa, se on vain ominaisuus ihmisessä,ei ihminen itse! Voi olla hidaste mutta ei este!
      Voi kyllä olla hankalaa(?) löytää kumppania, minä olen kasvanut erittäin avaralkatseisessa ja humaanissa oloissa, joten erilaisuus ei hätkäytä. Toivottavasti löydät sen "kannen vakallesi" sinäkin! :-)

    • hoaj

      mun mielestä olis kanssa parempi, jos ihmiset lähtisi ulos pienistä ympyröistään... Tietysti sama elämänkokemus yhdistää, mutta ei se aina riitä tai takaa hyvää yhdessäoloa.

      Mä en itse ole kovin verbaalinen ihminen, niin voisi olla vähän hankala seurustella sokean kanssa... kommunikoin niin paljon enemmän elekielellä kuin sanoilla. rakastan hiljaisuutta, ja jos sen voisi itse valita, olisin mielelläni kuuro, ennemmin kuin sokea. Siksi varmaan olisin aika paska puoliso sokealle, mutta sitten taas eihän sitä tiedä jos oikean ihmisen kohtaa, miten sitä yrittäisi...
      mutta tämän vuoksihan olen varmaan itsekin oikeastaan vammainen, kun olen huono puhumaan ja stressattuna änkytänkin vielä... ei taida täysin vammatonta ihmistä maailmasta löytyäkään, jos ei muuta niin asennevammaisia aina löytyy

    • VEM

      "Yleensä kun uusien ihmisten kanssa tapaan jossain ensimmäisiä kertoja, keskustelu pyörii aika tiiviisti vammaisuuteen liittyvien juttujen ympärillä. Se on tietysti luonnollista että ihmisten uteliaisuus herää, ja siksi vastaankin ihan mielelläni. Kuitenkin tuntuu vähän siltä, että kiinnostus lopahtaa, kun tiedonjano on tyydytetty."

      Sehän on etu, että on jokin juttuaihe. Päästäkseen siitä eteenpäin sinulla pitää olla jotakin millä viedä keskusteluita eteenpäin, on ne sitten sää, harrastukset, politiikka, uskonto tms. Voi olla, ettei kiinnostus lopahda, mutta tulee kiusallista, kun ei ole enää puhuttavaa. Itse vastikään eronneena huomaan, että usein juuri puhutaan pitkään erosta ja deittailusta yms, mutta kun ne aiheet loppuvat pitää olla jotain muuta juteltavaa tai sitten tekemistä.

      Näillä samoilla palstoilla monet (miehet) taas valittavat, kun eivät osaa jutella.

      "Mutta mitä ajatuksia tämä herättää? Mikä on teidän suhtautumisenne vammaisuuteen. Koetteko, että vammaisen, tässä tapauksessa sokean ihmisen kanssa parisuhde olisi jotenkin poissuljettu vaihtoehto siinä tapauksessa, että ihminen on muuten se jota olette etsineet?"

      Minulla on muutamia ehtoja tulevalle kumppanille, joita ovat mm. että hänen pitäisi olla jollain tavalla miellyttävän näköinen, hänellä pitäisi olla oma tahto ja oma elämä, hänen pitäisi olla fiksu (mitä se sitten ikinä tarkoittaakin), hänen pitää käydä töissä jne. Näkövamma ei sulje välttämättä mitään noista pois, joten en pidä sitäseikkana, joka estäisi seurustelun.

      Toki voihan näkövamma vähän mietityttää, mutta saman tekisi mm. suuri ikäero ja vaikkapa se, että toinen on eri rotua kuin itse.

    • Miljaj

      Mua ehkä jotenkin näkevänä jopa ärsyttää se että monet näkövammaiset tuntuu ajattelevan ettei me voida koskaan täysin ymmärtää että miltä tuntuu kun ei nää. Ja siis tottahan se on, ei me voidakaan, mutta miks pitäis? Ei kukaan voi koskaan täysin ymmärtää millaista mun elämä on, tai kenenkään muunkaan.
      Mä menisin ihan mielelläni näkövammaisen kanssa treffeille! Ja voisin kyllä keskustella muustakin :)
      Mitä nettideittipalstaa oot kokeillut?

    • Sannnnnnni

      Ei toki ole este, mutta hankaluus. Itsessäni ei herää ehkä "hoivaamisvietti", vaan ennemminkin sellainen "awk ehkä tämä on heille vaikea asia en halua sanoa mitään epäkohteliasta apua uskallanko sanoa mitään" paniikki. Tapasin kerran pyörätuolissa olevan miehen (jonkinlainen lihasten surkastumissairaus) ja ihastuin täysin; hän käyttäytyi asiasta hyvin luontevasti ja sanoi suoraan jos halusi jonkun hakevan jostain jotain, tai jos halusi että kaveriporukkansa roudasi koko tuolin portaiden toiseen päähän (klubilla jossa tapasimme ei invahissejä yms ollut). Koska tyyppi itsekin oli niin luonteva niin pystyin myöskin olemaan, ja kolmanteen tapaamiseen mennessä oli ihan sama, juttu kaatui aivan muuhun. Tietysti näkövammaisuus ja tuoli ovat kaksi eri asiaa, mutta luulen että yleensä se "apua pitää käyttäytyä normaalisti etten vahingossa sano jotain väärää" paniikki on se ongelma, että ei vaikka kehtaa kysyä luenko drinkkitarjoukset taululta, tai nostanko jotain maasta minne toinen ei ylety, koska toinen voisi ottaa sen holhoamisena eikä avuliaisuutena.

    • Nalletyttö

      Olen näkevä nainen ja voisin seurustella sokean/näkövammaisen miehen kanssa!. Minulla Ei ole siinä mitään estettä. En holhoaisi. Tiedän että he osaavat pyytää itse apua jos sitä tarvitsevat. Itse asiassa sokea mies olisi mukava ja hyvä puoliso, koska silloin puuttuu näkevän miehen koppavaisuus.. Toivottavasti... :) Kuitenkin...Riippuen ihmisen luonteesta paljon! Hyvä sydän, kemia ja yksilö ominaisuuksineen ratkaisevat :)

    • VoisinJuu

      En ole näkövammainen, mutta ehdottomasti voisin seurustella näkövammaisen kanssa. Tosin olen sellainen hoivaajaluonne, joten varmaan sua alkaisi ärsyttää :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1439
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe