"Jumaliste", sanovat sossut

sossuilta lainattua

JUMALISTE, SANOVAT SOSIAALITYÖNTEKIJÄT

Julkisuudessa on viime aikoina esitetty puheenvuoroja, jotka syyllistävät yhteiskuntamme huono-osaisia ja vajaakuntoisia. On vaadittu sosiaaliturvan vastikkeellistamista tai jopa sen kokonaan lakkauttamista.

Puheenvuoroissa huono työ- ja toimintakyky on omaa heikkoutta, laiskuutta ja työllistyminen on kiinni omista ponnisteluista. Köyhyys on omien valintojen tulos, jos oikeaa köyhyyttä Suomessa edes onkaan. Köyhät ovat vain tyhjän valittajia ja itse uhriutuvia. Vertaukseksi on esitetty sodanjälkeinen pula- ja uudelleenrakennusaika: töitä tehtiin mukisematta ja toimeentulo hankittiin työllä sieltä mistä saatiin. Yhteiskuntamme on muuttunut sodanjälkeisistä ajoista valtavasti, sitä yhteiskuntaa ei enää ole.

Meillä sosiaalityöntekijöillä on nyt sanottavaa ja nojaudumme siinä käytännön kokemuksiimme.

On tietämätöntä, naiiviakin, kuvitella, että meillä kaikilla olisi samat lähtökohdat elämässä pärjäämiseen ja menestymiseen. Synnymme ja kasvamme erilaisissa olosuhteissa, kannamme yksilöllistä geeniperimäämme, omaamme erilaisia ominaisuuksiamme niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Nämä kaikki yhdistettynä elämänkokemuksiimme vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee, millainen kantokyky kullakin elämässä on. Kun kokonaisuuteen lisätään vielä vallalla olevat käsitykset hyvästä ja vastuullisesta elämästä, alati vaihtuvat taloussuhdanteet ja epävarmat työmarkkinat, voi olla varma, ettei kenenkään polku ole samanlainen. Vaikka tasa-arvo ja suvaitsevaisuus ovat lisääntyneet, esimerkiksi sukupuoli, ikä ja etninen tausta vaikuttavat yhä työelämässä etenemiseen – myönnettiin sitä ääneen tai ei.

Me sosiaalityöntekijät näemme työssämme ihmisiä, jotka ovat sairastuneet yrittäessään ponnistella lunastaakseen yhteiskunnan luomat vaatimukset hyvästä elämästä. Näemme ihmisiä, jotka potevat syyllisyyttä siitä, etteivät pärjää omillaan, eivätkä kestä arjen kuluttavuutta yhtä hyvin kuin toiset. Näemme ihmisiä, joilla itsellä tai perheenjäsenillä on sairaus tai vamma, joka vaikuttaa koko perheen elämään ja toimeentuloon. Näemme ihmisiä, jotka ovat uudelleenrakentamissukupolven jälkeläisiä ja kantavat traumoja vanhempiensa mielenterveys- ja päihdeongelmista. Näemme ihmisiä, jotka pyrkiessään elämässään eteenpäin, törmäävät syrjiviin asenteisiin ja ympäristön rakenteellisiin ja sosiaalisiin esteisiin. Näemme ihmisiä, jotka asioiden kriisiytyessä menettävät otteen elämästä ja joutuvat turvautumaan yhteiskuntamme tukeen.

KYLLÄ, joukkoon mahtuu myös niitä, joilla ei ole kiinnostusta yrittää, vapaamatkustajia löytyy aina. Emme kuitenkaan voi kaataa koko järjestelmää vapaamatkustajien takia!

Hyvinvointiyhteiskunnassamme liian moni voi pahoin. Kansalaisistamme moneen 90-luvun lama jätti jälkensä. Moni menetti työpaikkansa, yrityksiä meni konkurssiin. Syytämmekö heitä siitä, että he ovat yrittäneet ponnistella parhaansa mukaan? Meillä kenelläkään ei ole siihen oikeutta. Emme ole yhtään sen parempia kuin tämän päivän vähäosaiset, jotka ovat kantaneet yhteiskunnan laman seurauksia harteillaan jo vuosia. Vähäosaisuus on siirtynyt sukupolvelta toiselle vain sen vuoksi, että yhteiskunnan turvaverkko on ollut liian isosilmäinen, ja sen reunat ovat pettäneet.

On aika pyrkiä kaikkien yhteiskuntamme jäsenten hyväksymiseen ja luopua syyllistämisestä, joka vain syventää pahoinvoinnin kierrettä. Syyllistämisen sijaan tulisi toimenpiteitä kohdistaa vähäosaisten tilanteen parantamiseen ja inhimillisen elämän turvaamiseen kaikille.

Leena Korhonen, YTM, sosiaalityöntekijä
Ylva Krokfors, VTL, sosiaalityön tutkija
Taija Laakso, YTK, sosiaalityön opiskelija
Armi Lehto, YTK, sosiaalityön opiskelija
Petra Malin, VTK, sosionomi (AMK)
Lea Sippola, YTM, sosiaalityöntekijä
Satu Söderholm,VTM, sosiaalityöntekijä
Satu Marja Tanttu, YTM, sosiaalityöntekijä

22

618

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tonto1

      hienosti sanottu

    • näinhän se on

      Erinomaisesti tulkittu totuus teiltä sossut! Asia on juuri noin, toivottavasti se menee asiaa ymmärtämättömienkin päähän ja sieluun.

    • Hyvä sossut!

      Tuossa olisi palstan mega-multinikki-häirikölle opiskeltavaa.

      Ja samaten oikeistolaisiin vääristyneisiin asenteisiin hurahtaneille, jotka syöttävät nettipalstoille jokainen-on-oman-onnensa-seppä shitti sontaa.

      Minulla ei sinällään ole valittamista missään elämän olosuhteissani, mutta tosi monella on, eikä heidän tilanteeseensa ole silti oikeutta puuttua minkään lain mukaan lastensuojelullisin ottein, vaikka sellaista tapahtuu.

      Kukaan ei yksin pysty olemaan oman onnensa seppä, koska jokaisen elämään vaikuttaa ympärillä oleva yhteiskunta ja varsinkin viime vuosikymmeninä arvot ja asenteet ja sen myötä erilaiset poliittiset päätökset ovat muuttuneet niin nopein kääntein, että sellaiseen ei kukaan ole voinut olla varautunut.

      Ns. pissaliisojen aivoton joukko on peruskoulusta alkaen ryhmä ihmisiä, jotka huutavat valtavirran mukana ja aina kovaäänisimmin. Koulussa he kiusaavat koska luokan kovaäänisin typerys kiusaa, sama jatkuu työelämässä ja tietysti, tottakai netissä. Kun oma ajattelu puuttuu täysin ja oma itsetunto roikkuu toisten mollaamisessa taitaa elämä räjähtää peen päreiksi, jos yhteiskunta vetäiseekin maton alta.

      Poliittinen ajattelu on pissaliisoilla kuivettunut aina valtaapitävien ylistämiseen ja äänestykseen, koska oma surkeus saa voimaa siitä, kun yrittää edes suusanallisesti samaistua valtaa pitävien joukkoon. Pissaliisailu ei ole sukupuolesta kiinni, p-liisoja löytyy valtavasti yritysmaailmasta ja eri muotoisten ls-laitosten omistajista. Raja siinä kuuluuko laitoksen omistaja em. joukkoon kulkee siinä, onko yrittäjyys puhtaasti itsekästä vai onko siinä edes ripaus vilpitöntä auttamishalua mukana. Tietysti se on sitä mainoksissa ja valheellisen ulkokultaisissa puheissa, mutta onko se sitä todella.

      Työpaikan pahin pissis oli nielaista kahvit väärään kurkkuun kun yritin auttaa häntä menestymään oikeasti paremmin työssään. Tilanne jatkui samanlaisena ja pissiksen naama pysyi supussa, koska hän onnistui paremmin työtavoitteissaan ajan myötä.

      Suunsa kiinni pitämisellä stubbmainen möykkäri (ex) ei saa vielä puolta pistettä, ennen kuin tajuaa auttaa töissä pyytämättä sellaista henkilöä, jota aikaisemmin yritti mollata öykkäröinnillään maanrakoon. Asenteeni oli täysin päinvastainen kuin hän oli odottanut. Mutta kehityskelpoisia yksilöitä löytyy aina, oli sitten pappi lukkari talonpoika kuppari, sossu, poliitikko tai pelkkä nettihäirikkö. Toisiin suhtautuminen on asia, jossa jokainen tekee valintansa työssä ja vapaa-ajalla.

      Siinä voi tehdä valintansa, ei siinä millaiset kortit sait elämässä syntymälahjaksi tai vetääkö yhteiskunta maton alta rahanahneella politiikallaan vai kannatteleeko se sinua tuurilla, täysin sinun valinnoistasi riippumatta; edes äänestäminen ei takaa sitä, että poliitiset päätökset olisivat äänestäjän omia valintoja.

      • Anonyymi

        Hieno kommentti. Täyttä asiaa.


    • Kehut sossuille

      Kyllä niin totta kuin olla voi tuokin tutkimus.

      Oikeistolainen rahanahneus on ekologisen katastrofin kautta viemässä tuhoon koko maapalloa, mutta kokoomuselle on tärkeintä rikkaiden rikastuminen toisten kustannuksella. Ja rahanahneelle kun ei lopulta riitä mikään, eikä toisten elämän kurjistamisella ole heille mitään merkitystä. Sossut ovat kerrankin oikealla asialla.

    • kertruud

      Itse lyön lapsista pahan pois.

    • multinikki-häiriköll

      Menepä multinikki-häirikkö nyt takaisin sinne pimeään sairaaseen loukkoosi,
      jonne sinä kuulutkin.

    • selvä kaava

      Tämäkin aihe on varmaan palstan kiusaaja = multinikki-häirikön mielestä kauhean ärsyttävä, sinä kun näköjään vastustat ihan kaikkea, mitä tällä palstalla kirjoitetaan.

      Otan osaa, että sossutkin ovat sinusta nyt noin törkeitä, että ovat palstan enemmistön kanssa samaa mieltä tästä, kuten monesta muustakin asiasta.

      Onko kiva hakata päätä jatkuvasti kelohongan kylkeen?
      Sitähän se on kun tappelet tosiasioita vastaan jatkuvasti.

      Köyhyys > stressi, ahdistuneisuutta > masennus, siis mt-ongelmia > huostaanotto.
      Huostabuumin selvä kaava kaikkien nähtävillä.

      • Worried about you

        Noin kovilleko ottaa?


    • Kakille tiedoksi , ,

      Kakille tiedoksi , , , Rikastuttamisiin :)


      Älykkään kansan kansallistunnon Noste , , ,


      Terveseen arki luovuuteen , , ,


      Kiitos me joainen olemme Arvokas Yksilö Tärkein Lenkki :)


      Terve sisäinen sekä ulkoinen Kansalaistaidon , , , Näyttö


      Tässä ja nyt , , ,


      Valloita uusi Huomen , , , :)


      Yhdessä tekeminen Paras on edessä


      Kaikki mitä Annammme Totuuden Rakkaudella


      Saamme takaisin , , ,


      Malli : Rakasta Itseä Sekä Lähimmäistä


      Tunnistain Terveellä tunnolla Aidon Rakkauden Hyväksyminen :)


      Olemme yhtä sen voiman kansa joka minut loi , , ,


      Jokainen Uusi hetki on uusi alku , , , :)


      V a p a u d u , , , Jokainen teve ajatus luo tulevaisuutesi , , ,


      Siirrymme pois menneisyydestä


      Menneisyyden Vangeista , , , Sielun Betoneista


      Voiman hetki on juuri nyt , , ,


      A v o i n , , , k e s k u s t e l u , , , R a k k a u d e s s a , , , :)


      Juuri tämä hetki on uusi alku minulle


      Kakki on hyvin elämässäni


      Elämä on hyvin yksin kertaita , , , Mitä annamme saamme takaisin


      Sillä elämän ikuisuudessa jossa elän , , ,


      Kaikki on täydellistä eheää ja kokonaista


      Uskon elämäväni suurempaan voimaan , , ,


      Joka virtaa lävitseni jokaisena elämän hetkenä , , ,


      Avaudun sisäiselle , , , viisaudelle ja tiedän että tässä , , ,


      Mailman kaikkeudenssa on vain , , , Y k s i – t i e t o i s u u s .


      T ä s t ä , , , Y h d e s t ä - T i e t o i s u d e s t a , , , lähtevät :


      Kaikki vastauset kakki ratkaisut , , ,


      Kaikki parannuukset , , ,


      Kaikki uudet olennot , , ,


      Luotan tähän voimaan ja tietoisuuteen , , ,


      Ja uskon että mitä mitä taansa minun on tarpeen tietää , , ,


      Ilmoitetaan minulle , , ,


      Ja mitä tahansa tarvitsen tulee minulle oikeaan aikaan , , ,


      Oikeassa paikassa oikeassa järjestyksessä kaikki on hyvin elämässäni


      Asenne muutos :


      Viisauden ja tiedon portit ovat aina auki :)


      Kiitos , , , Tiedostaminen , , , Parantaa , , ,


      Jopa - Pahan , , , ? / Sairauden , , , Pois , , , Usko - teveeseen , , , Rakkauteen , , , :)


      TIEDON - H Y V Ä K S Y M I N E N , , , :)


      Terve - Mieli -Kasvattaa terveen kehon , , , Myös Voimakkaan Tahdon , , , :)


      Olen ainutkertainen Ihminen , , , hämästyttävin , , , Ilmiö :)


      Varoitus : Älä pelkää rakkautta :)


      Elimistö on sielun puntari , , , puhdistu , , , vapaudu


      Siirymme , , , y h d e s s ä , , ,muutoksen - edelläkävijöiden


      Ajatuksen sekä Rakkauden Totuuden , , toteutukseen , , ,


      Asia , , , Tai - asiat , , , valmiiksi , , , :)


      AVOIN KESKUSTELU :


      E D E L L Ä K Ä V I J Ö I D E N - T I E T O I S U U D E L L A

      Rikastutamisiin :)

    • don't worry

      ei muilla ota koville kuin palstan kiusaajalla

      • OMG!!!

        Noin koville? Piti runoilla ihan?


    • pipipäälle

      Näköjään sama vanha harhainen tyyli sairaassa päässäsi.
      Eli luulet kaikkia tekstejä yhden ainoan ihmisen kirjoittamaksi.
      Sellaista se pipipää pösilöllä teettää.

      Mikäs sulla ottaa koville.
      Lääkkeet loppu? Potkaistiin taas ulos sairaalasta?
      Harhat ottamassa taas vallan?

      Otan osaa, älä meihin tuskaasi täällä pura.

    • Caramialis

      Leena Korhonen on oikein syyllistää numero yksi. Peiliin katsomisen paikka, tuollainen kaksinaamainen esittäjä. Yhtäällä puhutaan yhtä ja toisaalla toista. Täysin sopimaton virkaansa.

    • tesosiaalityöntekijät

      sairastutatte tarkoitushakuisesti miehiä/ isiä perättömin viranomaisselvityksin, lausumin tuomioistuimessa lapsen olosuhteista, toiveista ja lausunnoista mitä oikeasti on tapahtunut. Ajatte miehet/ isät omalla toiminnallanne tar-koitushakuisesti työkyvyttömäksi; kuten Raision kaupun-gissa vuodesta toiseen menetellään vastoin lapsen etua, oikeuksia ja parasta-

    • vihalintu

      Maailmallisesti Suomen sosiaalipolitiikka toimii hyvin. Kun ajattelee Suomea Suomesta käsin, niin puutteita huomaa.

      Asiaan on monia näkökulmia, mikä toimii ja miksi.

      Suomalaisen ei pidä masentua kun maahanmuuttaja avaa suutaan, koska maahanmuuttaja on samalla asialla kuin suomalainen - tuottaa hyvinvointia.

      Erilaisuus kuuluu elämään, yksilön, perheen, yhteiskunnan ym tasolla. Esitämme näkökulmia, emme ajaa omia näkökulmia toisten edelle. Totuus määrittää sen, mikä näkökulma selviää, eikä yksilö määrää sitä. Totuus asettuu itse puutteelliseen kohtaan, jopa ilman ihmisen osallistumista, vaikka jokaisen ihmisen vastuu on edesauttaa rauhaa ja rakkautta.

      Henkilökohtaisesti olen kärsinyt siitä, että kanssani ei puhuta. Viranomainen ei puhuu. Olisiko tulos voinut olla erilainen jos puhuttaisiin. Olemme ihmisiä - ymmärrän. Ihmisillä on rajatteensa.

      Koordinointi on ehkä tärkeä asia yhteiskunnassa, että välittää tietoa eteenpäin. Nainen harrastaa ennakoivaa puhumista, mitä mies jättää myöhemmälle. "Älä puhuu paskaa" - sanoo mies toiselle miehelle. Nainen ei sano niin. Nainen joko kuuntelee tai lähtee pois.

      Kun tulen Kelaan niin kaipaan lain ennakoivaa opastusta. Asiakkaan tilanne on selvä, niin millä muulla tavoin voi edetä, että asiakkaan asia etenisi? Vapaaehtoinen ja suhteellinen käsitys ihmisestä on hyväksi, että hyvinvoinnin hinta ei ole pahoinvointi. Apurahoja hakiessa, hikoilee uimahallin verran, ennen kuin hoksaa pienen pienen ongelmakohdan, johon haku kaatuu. Voi olla myös persoonakysymys. Tiede on eksakttia, mutta moni ihminen ei ole, ainakin samanlaisella tavalla, että osaa viilata pilkkua. Ja nyt tuli vastaan se, että toisten työammattien ja mentaliteettien työkuva voi olla kaukana tieteen harjoittamista keinoista. Näin henkilön elämän kokemus leikkaa vain vähän tieteen ja samassa yhteiskunnassa vallitsevien standardien kanssa. Asia on tiedossa. :-)

      Aika menee eteenpäin. Nykyiset käsitykset vanhenevat ja sosiaalipolitiikka kehittyy eteenpäin. Etteikö aina oikeaan suuntaan, mutta eteenpäin vain. Ihmiset tekevät suhteita. Kyllä.

      Ihmispaljoudessa on väsymyksensä. Mutta sitä voitetaan - huomasin, heittäytymällä siihen täysin. Elämä nopeutuu ja unohtaa itsensä. Joskus on hyväksi muistella objektiivisesti moraalia, ettei suhteista tulee tappiollisia. Mutta ihminen toiselle ihmiselle ei ole susi, ei ainakaan pitäisi olla. Täysipäiväinen sosiaalisuus tekee elämästä täydellisen, että kuolin vuoteella sanoo elänensä, eikä jättänyt jotakin tekemättä. Naiset itkevät ja hymyilevät ja ovat täyttä menoa. Mies suu auki toistaa samaa ja huomaa, että maapallo on globaali ja että elämä Suomesta levittäytyy kauas. Se on nykyajan pyrkimys. Itse me sitten rakennamme siltoja kohti vapautta.

      Haluan oppia kärsimään siten, että kun päähän osuu tiili, niin annan anteeksi. Joskus vituttaa.

      Sosiaaliala on, huomasin, aika mielenkiintoinen! Pääsee tositoimiin. Mitä muuta elämässä?

      Onko teidän mielestä se, että kun sattuu, niin pitää olla hiljaa? Tai pitää toisinpäin huutaa kun koskee? Kun on hiljaa kasvattaa sisäistä vahvuutta, mutta kun huutaa, niin ulkoista ongelmansa, koska toisilla voi olla samanlaisia onglemia. Tyhjänpäinen huuto, jonka tarkoituksena on hyväksikäyttää voi olla vahingollinen. Ihmiset tahtovat selvyyttä, että toiset ensin itse ymmärtävät itseään, että miksi he ovat sellaisia, jotta osattaisin antaa vastiketta asialle. Kysymys on siis, miten ymmärtää itseään. Ihminen huutaa vaikka ongelma mitä hän ilmaisee onkin muualla. Monisärmäinen juttu on sosialismi, että ymmärtää voi vaistoamalla; ajattelemalla; puhumalla; rakastamalla; tekemällä; tahtomalla ja fyysisesti läsnä olemalla, tuntemalla - chakrajärjestyksessä.

      Ehkä se, että kun tietää varmasti, että joku vahingoittuu, niin ei tee tahallista pahaa. Perussynneistä on kyse: koston halu, kateus, himo, viha, saituus....

    • poiuytrewqh

      Yksi allekirjoittaneista on saanut eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen toimistaan asiakkaita kohtaan, jotka eivät olleet lain mukaisia. Kaksinaamaista toimintaa tosiaankin...

      • Anonyymi

        Kuka näistä?


    • tetyössänne

      näette miten itse vieraannutatte tarkoitushakuisesti viattomia lapsia lasten omasta isästä- ja isän huollosta, hoidosta, kasvatuksesta perättömin lausumin, selvityksin mm. tuomioistuimessa yhteistyössä lapsen äidin kanssa.
      -RAISION KAUPUNKI-

      • huuhaavaroitus

        Sinun kohdallasi olettaisin kyllä lasten olevan onnellisempia muiden hoivassa.


      • tarkoititsiis
        huuhaavaroitus kirjoitti:

        Sinun kohdallasi olettaisin kyllä lasten olevan onnellisempia muiden hoivassa.

        Lapsen "äitiä ja Raision kaupungin "viranomaisia"..


    • Anonyymi

      Kiitos mielipiteestä. Tuo vähän toivot ja antaa rohkaisua.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe