Sutela- koti- kokemuksia?

Anttolassa

Millainen Sutela koti on oikeasti? Onko markkinointipuheissa hiukkaakaan totta? Millaista kohtelua lapset ja vanhemmat saavat? Hoidetaanko lasten koulu ja terveydenhuolto? Entä minkälaista vuorokausihintaa paikka veloittaa?

Kertokaa, Sutela- kodissa olleet saitteko luvattua hoitoa ja palvelua!
http://www.sutela-koti.fi/4

Tässä mainospropaganda:

"Sutela-Kodissa on tilaa lapsille 650 neliömetriä. Asuintalossa on jokaisella lapsella oma rauhallinen huone.
Toimintatalossa on oleskeluhuone, kuntosali, biljardi- ja painonnostohuone, kädentaitohuone, keittiö, terapiahuone ja toimisto.
Sutela-Kodin viikko-ohjelma sisältää kuntoutuksen, yksilöpsykoterapian, koulunkäynnin, liikunnan, ohjauksen vastuulliseen arkielämään, sosiaalisten taitojen vahvistamisen ja suuntautumisen opiskeluun.
Kuntoutus alkaa alkuhaastattelulla ja Sutela-Kodin oman lääkärin tekemällä tarkastuksella. Teemme jokaiselle lapselle yksilöllisen kuntoutussuunnitelman, jonka etenemisestä ja tavoitteista keskustelemme avoimesti myös vanhempien kanssa. Vanhemmat voivat ottaa Sutela-Kotiin yhteyttä milloin tahansa tiedustellakseen lapsensa hyvinvointia sekä kuntoutuksen etenemistä.
Sutela-Kodin arkeen kuuluvat säännöllinen vuorokausirytmi, riittävät yöunet, maistuva ja terveellinen ruoka sekä ulkoilu ja liikunta.
Tavoitteena on löytää jokaiselle lapselle oma harrastus, joka kantaa myös myöhemmässä elämän vaiheessa ja antaa valmiuksia kohdata uusia haasteita.
Käytössämme on moniammatillinen henkilökunta, johon kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia täydentäen mm. erikoislääkärit, psykoterapeutti ja harrasteohjaajat. Tutustu henkilökuntaamme tästä.
Sutela-Kodilla on myös erityisen tuen tukiasuntoja lapsen jälkihuoltoa varten.
Yhdessä löydämme perille."

86

5333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohtuus kaikessa

      Sutela-Kodin arki on todella kaukana näistä kauniista lauseista. Todellisuudessa se on yhden naisen bisnes, joka tekee hyvää tiliä haalimalla lastensuojelun sijoitettavia nuoria "siipiensä alle". Lapsen tai huoltajien toiveille nauretaan, olipa asia mikä tahansa.

      Heti kun sopimus sijoituksesta on saatu, pistetään yhteydet ja välit lähes kokonaan poikki vanhempiin. Sutelan henkilökunnan käytös lasten vanhempiin ja lapsen läheisiin on vertaansa vailla, ikävällä tavalla. Tylyä ja halveksivaa ylimielistä puhetta riittää, kunnes kotiväki lannistuu ja luovuttaa. En toivo kenenkään lapsen joutuvan sinne.

      • kiitollinen

        Tällä palstalla on aivan turhaa kysellä mistään sijoituspaikoista. Et tule saamaan yhtään asiallista vastausta ainakaan niiltä vanhemmilta, joilla on kokemusta lastensuojelusta. He ovat niin katkeroituneita kyvyttömyydestään huolehtia jälkikasvustaan, että syyttävät ja haukkuvat kaikkia tahoja, jotka huolehtivat heidän lapsistaan. Helppo syyttää muita, kun itse on pilannut lastensa elämän.


      • hyvä vanhempi
        kiitollinen kirjoitti:

        Tällä palstalla on aivan turhaa kysellä mistään sijoituspaikoista. Et tule saamaan yhtään asiallista vastausta ainakaan niiltä vanhemmilta, joilla on kokemusta lastensuojelusta. He ovat niin katkeroituneita kyvyttömyydestään huolehtia jälkikasvustaan, että syyttävät ja haukkuvat kaikkia tahoja, jotka huolehtivat heidän lapsistaan. Helppo syyttää muita, kun itse on pilannut lastensa elämän.

        Toosi ikävää lasten kannalta, että eduskunnan oikeusasiamieskin on hyvin pettynyt suomalaisiin lastensuojelulaitoksiin.

        Palstan häirikkö-kiusaajan mielestä kun kaikki lasten laiton kohtelu on vain
        pilkkaamisen arvoinen asia.

        Yllä tuhertavalle idiootille on todella katkeraa kalkkia se, että huostaan otetaan lapsia myös sellaisista perheistä, joissa ei sosiaalityöntekijöiden mukaan ole lastensuojelun tarvetta. Mutta nämä ovat liian vaikeita asioita sinun onnettomalle älykkysosamäärällesi. Otan osaa surkeuteesi.

        T: sossujen mukaan hyvä vanhempi


      • perkel
        kiitollinen kirjoitti:

        Tällä palstalla on aivan turhaa kysellä mistään sijoituspaikoista. Et tule saamaan yhtään asiallista vastausta ainakaan niiltä vanhemmilta, joilla on kokemusta lastensuojelusta. He ovat niin katkeroituneita kyvyttömyydestään huolehtia jälkikasvustaan, että syyttävät ja haukkuvat kaikkia tahoja, jotka huolehtivat heidän lapsistaan. Helppo syyttää muita, kun itse on pilannut lastensa elämän.

        Haista sinä vittu


      • erikka

        Erika oikeudenkäynti. Kaikki ei ole kultaa joka kiiltää.
        Suojellaan lapsia!


      • bestis
        perkel kirjoitti:

        Haista sinä vittu

        Herää todellisuuteen. Ette ole yhtään sen kummempia, kuin muutkaan, vaikka luulette olevanne jotenki paremPIIIIII.


      • hahahahahaa
        perkel kirjoitti:

        Haista sinä vittu

        Tässä tämän palstan "korkea" taso.


      • Hehhehvaan

        Lainasit sitten tuon yhden kommentin ja huvitut "tämän palstan korkeasta tasosta"?


      • kertoo_nettisivu

        "Seikkailua Sutelassa...."


      • JuurikinNiin

        Juuri niin...todella ankea paikka.


    • rutiinirikos

      Nuo laittomat rajoittamistoimenpiteet ovat lastensuojelun rutiinia. EIT- tuomioista ja oikeusasiamiehen huomautuksista huolimatta laittomuudet jatkuvat. Kiitos nm. kohtuus kaikessa vastauksesta.

    • vieraannutusta

      Tälläista tietoa löysin : Sutela-kodissa on tehty YHTEYDENPITOKIELTOJA (ilman selkeää kirjausta ketä yhteydenpitokielto koskee. Sisarukset eivät saa pitää yhteyttä vaikka yhteydenpitokielto on postunut) sen jälkeen kun on pyydetty asiakaskirjaukset nähtäviksi. Toimitetut kirjaukset kattoivat vain pari dokumenttia. Ei siis pientä osaa kaikista kirjauksista. Yhteisöpäiväkirjassa havaittu laiton käytäntö. Sutela-kodin toimintamalli lähetettiin, kun pyydettiin nähtäväksi heidän sääntönsä. Lähetetyt paperit ovat kuulemma "palautuneet" Sutela-kotiin, postin toiminnan vuoksi. Eli papereita ei ole edes lähetetty, koska sosiaalitoimella ne kuitenkin on.

      • laitoss

        Ei kuulosta hyvältä...


    • päin seinää

      Sutelaan sijoitetut lapset eivät joskus saa edes postitse vanhemmilta lähetettyjä kirjeitä.
      Lapsen etu kuulemma, että hän ei ole yhteydessä vanhempiinsa tai sisaruksiinsa.
      Vain joku kivisydän voi tehdä tällaista kiusaa lapsille ja vanhemmille
      suojatakseen helpon työn ja hyvät massit taskuunsa. Muistutukset ja kantelut pahoista epäkohdistakaan eivät Sutelaan tehoa, johtajatar torjuu kaiken ja puhuu viranomaiset pyörryksiin. Vain sossujen tekemä ostositoumus ratkaisee. Ehkä ne joskus tutkivat mitä tuli ostetuksi.

      • herätkääsossut

        Kannattaisi selvittää...ei kuulosta hyvältä.


    • Ei kai??

      Kuvitteleeko joku että kaikki nämä jutut ovat totta?

      • Totta on

        Itsemääräämislaki jättää lastensuojelun alaikäiset omilleen. Mikään laki ei tosiasiallisesti suojele sitä kansanosaa julmuuksilta.


      • vietävä

        Tämä kaikki on valitettavan totta.


      • Äpsykkä

        On totta.


      • Juupajuuuuu

        Valitettavasti on totta...


      • Anonyymi

        TÄSSÄ VÄHÄN VÄLIAIKATIETOA ITSE OLEN OLLUT SUTELASSA JA KAVERINI OLI '97 KESÄLLÄ KUN PAIKKA OLI AVOIN SEKÄ TÄYSIIKÄISILLE SEKÄ LAPSILLE JOTKA HUUMEISTA KOITETAAN PARANTAA.
        OUTOA KYLLÄ PAIKKA OLI MUUTTUNUT VAIN PAHEMMAKSI MITÄ ENEMMÄN 2000 LUKUA EDETTIIN.
        OMISTAJA TÄMÄ KYSEINEN NAINEN KÄYTTÄYTYI JUURI KUTEN YLLÄ LUKEE EI VASTAUKSIA PERHEELLE, JA KUN MUUTETAAN POIS JÄÄ PUOLET TAVAROISTA SAAMATTA YLEENSÄ KALLEIMMAT.
        AAMUISIN EI AAMUPALALLA SAANUT LEIVÄLLE JUUSTON KANSSA OTTAA KINKKUA SAMAAN AIKAAN TUOTTEET NIIN HALPOJA KUIN VAIN VOI KAUPASTA LÖYTÄÄ MAIDOT VÄLILLÄ PAKASTIMESSA NUORIA SYYTETTIIN KAIKESTA MIKÄ VOI OLLA EDES TAI OLLA MAHDOTONTAKIN. ITSELLÄ MENI NIIN HERMOT ETTÄ PÖLLIN PLEIKKARIN JA PAINUIN VITTUUN KOKO HELAHOIDOSTA. KAVERINI AIEMMIN KUN TUTUSTUI LASTENSA ÄITIIN JOUTUI PAKOLLA LÄHTEMÄÄN. SAIRAIN PAIKKA KAIKISTA KATKAISUMESTOISTA SUOMESSA. YKSIKÄÄN TYÖNTEKIJÄ EI KAHTA KUUKAUTTA KAUEMPAA KESTÄ OLLA PAKOTETTUNA ILKEÄ JOTEN LÄHTIVÄT DOMINOT VITTUN MYÖS


    • Kannalan tutkimus

      Oikeusasiamiehen mukaan juuri laittomat yhteydenpidon rajoitukset ovat lasu-laitosten suurin ongelma ja yleisin lainvastainen käytäntö. Myös Kannalan tutkimus vahvistaa oikeusasiamiehen havainnon:
      Tutkielman perusteella on selvää, ettei lapsen oikeusturva kaikilta osin toteudu lastensuojelulaitoksissa perustuslain perusoikeussäännösten ja lastensuojelulain edellyttämällä tavalla. Lastensuojelulaitosten käytännöissä on viitteitä laitosvallasta, kun laitosten toteuttamia lainvastaisia perusoikeusrajoituksia perustetaan edelleen laitosten sääntöihin, vakiintuneisiin käytäntöihin tai tarkoituksenmukaisuuteen. Myöskään lapsen oikeus tehokkaisiin oikeusturvakeinoihin ei usein toteudu, koska lapsi ei tunne omia oikeuksiaan eikä osaa tai uskalla turvautua käytössään oleviin keinoihin. Lapsen oikeusturvaan vaikuttaa välillisesti myös se, etteivät kunnat ja muut laitoshuollon valvonnasta vastuussa olevat viranomaiset kykene huolehtimaan valvontatehtävistään lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

      https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/44854/Laitosvallasta perusoikeuksien ja oikeusturvan toteuttamiseen lastensuojelulaitoksessa.pdf?sequence=2

    • lastensuojelija

      Lastensuojelu ei saisi ostaaa tällaisia "palveluja" yksityisiltä yrityksiltä. Kuntien tulisi järjestää kimpassa sopiva määrä laitoksia, joissa toiminnan ykkösasia olisi lapsille hyvä tulevaisuus eikä maksimaalinen voiton tekeminen. Onneksi kuntasektorilla on vihdoin tänä vuonna tehty päätöksiä tällaisten järkyttävän kalliiden ostopalvelujen lopettamisesta. Sitä mallia kannattaa jatkaa, silloin lapsillakin voi olla toivoa paremmasta. Kunnat saaavat itse aikaan parempia tuloksia vähemmällä rahalla. Se on tahtoasia, ulkoistaminen on niin helppoa... kun ei ole omat rahat kyseessä.

      • kraösdfhjasod

        Samaa mieltä.


    • Huh, huh !

      Tänne on tietysti helppo purkaa omia pettymyksen tunteita vanhempana. Tulee silti väkisin mieleen, onko itse tullut katsottua peiliin ennen kuin on alettu syytellä muita omista ongelmistaan?

      Minulla oli lapsi Sutela-Kodissa muutaman kuukauden joitain vuosia sitten. En olisi itse pystynyt enää tekemään mitään auttaakseni lastani, kaikki ns. kotikonstit oli käytetty. Lapseni sai Sutelasta tarvitsemansa avun, nykyisin asiat ovat jo paljon paremmin. Myönnän, että alkuun oli vaikeaa laittaa oma lapsi kauas kotoa vieraiden ihmisten hoidettavaksi. Se tuntui todella pahalta, olin erittäin pettynyt itseeni. Ei silti olisi tullut huonoimpinakaan hetkinä mieleenkään alkaa haukkua ihmisiä, jotka varmasti parhaansa mukaan halusivat auttaa minua ja lastani. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hyötyä tällaisista herjaavista kirjoituksista on - paraneeko lapsi nopeammin ja tuleeko oma olo samalla paremmaksi?

      • Noudata ohjettasi

        Sinun peilistä katsoo se huono äiti. Hyväksy huonoutesi ja lopeta muiden syytteleminen omista ongelmistasi.


    • kysyvä

      KOHTUUS KAIKESSA Vaikutat hyvin katkeroituneelta vanhemmalta. Onko kasvatuksesi mennyt jotenkin pahasti pieleen, kun lapsesi on "joutunut" huume- ja päihdehoitoa antavaan laitokseen?

      • huh huh:lle

        Minulla ei ole kokemusta mistään ls-laitoksesta, mutta sanoohan tuon jo valvontaviranomaisten raportitkin, miten siellä rikotaan lakeja ja säännöksiä lapsia kohtaan.

        Turhaan sinä tänne tulet ketään haukkumaan ja kehottamaan peiliin katsomista.
        Lasten asialla tässä ollaan kun epäkohtia tuodaan julki ja pidetään esillä.

        Täällä kirjoittavat aktiivit ovat hyvin paljon yhteydessä myös päättäjiin.

        Eli mietipä uudelleen ennen kuin tulet tänne ketään herjaamaan. Mutta ei taida itselläsi olla puhtaat jauhot pussissa, jos lapsesi sekosi huumeisiin.


      • huh huh2
        huh huh:lle kirjoitti:

        Minulla ei ole kokemusta mistään ls-laitoksesta, mutta sanoohan tuon jo valvontaviranomaisten raportitkin, miten siellä rikotaan lakeja ja säännöksiä lapsia kohtaan.

        Turhaan sinä tänne tulet ketään haukkumaan ja kehottamaan peiliin katsomista.
        Lasten asialla tässä ollaan kun epäkohtia tuodaan julki ja pidetään esillä.

        Täällä kirjoittavat aktiivit ovat hyvin paljon yhteydessä myös päättäjiin.

        Eli mietipä uudelleen ennen kuin tulet tänne ketään herjaamaan. Mutta ei taida itselläsi olla puhtaat jauhot pussissa, jos lapsesi sekosi huumeisiin.

        Väittelytyyli herralla on kuin sarja iskuja vyön alle.

        Minulla on äitinä Sutelasta hyviä kokemuksia. Päihderiipuvaisten nuorten hoito ei ole helppoa, varsinkin lakikirja toisessa kädessä.

        Mutta tämä alakoukkujen mestariherra varmasti olisi siinäkin hyvä.


      • näin

        Kauniiste Sutela-kodin henkilökunta kirjoittaa tänne ja puolustelee tekojaan.


    • näin on

      Joskus on pakko rajoittaa nuoren ja vanhempien yhteydenpitoa, jotta nuorta voidaan auttaa. Jotkut vanhemmat vastustavat sijoitusta eivätkä anna nuorelle 'lupaa' kotiutua ja asettua sijoituspaikkaan. Tämä taas vaikeuttaa nuoren hoitoa ja kuntoutumista. Nuori on useimmiten lojaali vanhemmilleen, vaikka ei haluaisikaan. Vanhemmat kokevat nämä yhteydenpidon rajoittamiset kiusantekoina, mutta useimmiten tämä on lapsen etu.

      • näinhänseon

        Kotiutua laitokseen... Siis laitostua.


    • oma lehmä ojassa

      Olisipa kiva tietää ketkä näitä viestejä on kirjoitellut... paras on tuo nimimerkki "huh huh"...

      Vai että oma poikasi sai erinomaista "apua" Sutelasta... mun tietääkseni lastensuojelussa asiakkaat on alle 18 vuotiaita, ei aikuisia miehiä...

    • dontthinkso

      "Sutela-Kodissa on tilaa lapsille 650 neliömetriä. Asuintalossa on jokaisella lapsella oma rauhallinen huone. -Ei ole. Itse olin toisen tytön kanssa samassa huoneessa 1-2kk. Myös poikia oli samoissa huoneissa, enintään kaksi kerrallaan.

      Toimintatalossa on oleskeluhuone, kuntosali, biljardi- ja painonnostohuone, kädentaitohuone, keittiö, terapiahuone ja toimisto. -Pitää paikkansa, tosin yksi nuori sai home-oireiden kaltaisia oireita asuintalossa, mutta asiaa ei koskaan suostuttu tutkimaan.

      Sutela-Kodin viikko-ohjelma sisältää kuntoutuksen, yksilöpsykoterapian, koulunkäynnin, liikunnan, ohjauksen vastuulliseen arkielämään, sosiaalisten taitojen vahvistamisen ja suuntautumisen opiskeluun. -Koulussa ei käynyt kukaan, itse hain kouluun kotipaikkakunnalleni, mutten päässyt opiskelemaan paikanpäälle vaan tein etäopintoja "toiminnanjohtajan" kanssa, jolla ei tietääkseni ole pätevyyttä toimia opettajana. Tässä vaiheessa olin ollut sijoitettuna yli puoli vuotta ja täysi-ikäistymiseeni olisi ollut vain muutama kuukausi aikaa.. Sanomattakin selvää etten koskaan mennyt kouluun kesken lukuvuotta pois päästyäni.

      Kuntoutus alkaa alkuhaastattelulla ja Sutela-Kodin oman lääkärin tekemällä tarkastuksella. - Lääkärintarkastus kesti noin puoli tuntia ja kaikille nuorille sanotiin täysin samat asiat pienellä skitsofrenia-uhkailulla höystettynä. Jos laitokseen tullessa oli lääkitys, ei sitä Sutela-kodissa annettu.

      Teemme jokaiselle lapselle yksilöllisen kuntoutussuunnitelman, jonka etenemisestä ja tavoitteista keskustelemme avoimesti myös vanhempien kanssa. - Ei todellakaan.

      Vanhemmat voivat ottaa Sutela-Kotiin yhteyttä milloin tahansa tiedustellakseen lapsensa hyvinvointia sekä kuntoutuksen etenemistä. - Vanhempieni mukaan kesti joskus jopa pari päivää ennenkuin kukaan vastasi puhelimeen. Tällaisia tilanteita oli yleensä silloin, kun vanhempieni piti saada yhteys minuun.

      Sutela-Kodin arkeen kuuluvat säännöllinen vuorokausirytmi, riittävät yöunet, maistuva ja terveellinen ruoka sekä ulkoilu ja liikunta. - Kyllä, joka aamu myös talven pakkasilla lähdettiin aamulenkille. Ohjaaja mukana. Erikoisruokavalioni takia jouduin aina tekemään itse oman ruokani, vaikka en olisikaan ollut keittiövuorossa. Salaattia sai vain kesäisin, kun sitä kasvoi omasta maasta. Perusteluna "ei sitä kukaan syö", -minä syön ja se on jokaisen aterian peruspilari.

      Tavoitteena on löytää jokaiselle lapselle oma harrastus, joka kantaa myös myöhemmässä elämän vaiheessa ja antaa valmiuksia kohdata uusia haasteita. - Kuntosali käytännössä ainoa vaihtoehto jota tarjottiin/oli mahdollinen.

      Käytössämme on moniammatillinen henkilökunta, johon kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia täydentäen mm. erikoislääkärit, psykoterapeutti ja harrasteohjaajat. -Työntekijöitä häippäsi usempia, enkä yhtään epäile miksi... Heitä taidettiin kohdella siihen asti hyvin, kunnes omistajan kanssa oli minkäänlaista erimielisyyttä.

      Tutustu henkilökuntaamme tästä.
      Sutela-Kodilla on myös erityisen tuen tukiasuntoja lapsen jälkihuoltoa varten.
      Yhdessä löydämme perille."

      Ihme ettei tekstissä ole laisinkaan mainittu yhteisökasvatusta, joka siis tarkoitti sitä että jos joku mokasi, keräsi liikaa pisteitä', ei ollut yllämainittuja aktivitettejä, harrast-etoimintaa tai lomia. Jos joku sattui esimerkiksi tupakoimaan, kaikilta jotka olivat asiasta tietoisia menetti lomansa. Se, että nuori näkee vanhempansa 2 kertaa kuukaudessa on aika rikki repivää, kun tuollaisessa paikassa on muutenkin niin yksin. Ei olisi tullut kuuloonkaan että jollekkin olisi oikeasti voinut puhua luottamuksella ja kertoa huonosta olostaan. Huono olo oli tosin ko.paikan aiheuttamaa. Ulkopuolinen terapeutti oli itselleni pelastus ja henkireikä, hänelle pystyi kertomaan millaista oli olla tuolla paikassa. (Ja toinen vanhemmistani.) Ei siellä kellään ollut hyvä olla. Vaikka sijoituksestani on jo 3 vuotta, näen yhä painajaisia Sutelasta.

      *Pisteitä sai kiroilusta, vastaväitteistä, ruokailusta myöhästymisestä, pommiin nukkumisesta, jos ei ollut sijannut vuodettaan yms. sääntöjen rikkomisesta. Pisteitä laskettiin viikko kerrallaan. Esim. jos yhdellä nuorella oli 3p. ei kellään ollut "viihdemenoja". Lomat oli muistaakseni henkilökohtaisilla pisteillä laskettuja,

      • oikein1

        Juuri näin...hyvä kirjoitus.


    • dontthinkso

      Tarkennuksena ylläolevaan tekstiini, etten ole ikinä huumeita käyttänyt. Siellä tosin oppi muilta kaikenlaista, mikä olisi voinut käyttöön johtaa. Alkoholin kanssa oli muutama ylilyönti, mikä johti huostaanottoon, mutta ongelmasta ei ole kyse ollut. Uskokaa tai älkää. Sosiaaliviranomaisten päätöksellä toki jouduin kyseiseen laitokseen, mutta minua pidettiin siellä vain sen takia että minua oli helppo, sossujen edessä mielisteltiin kieli niin pitkällä siellä, että ei olisi äänestä tunnistanut. Mutta meistä kun sitä rahaa tuli, minkäs teet. Kaikesta pystyi kuitenkin meiltä nuorilta vielä pihistämään. Jos jaksaisin muistella kaikkia niitä epäkohtia joita jouduin kokemaan, kirjottaisin romaanin. Ehkä vielä kirjoitankin, ja rikastun heidän kustannuksellaan? No, ei ehkä näillä kirjoittajan lahjoilla.

    • anttolan metsätie

      Osasithan sinä Donttihinkso kirjoittaa oikein selkeästi. Kiitos. Totuus Sutelan toiminnasta on juuri tuota. Ja paljon muuta kummallista.

      • diodii

        Olen itse ollut sutelassa vuosia sitten. Minua auttoi paikka ja en enään käytä mitään päihteitä. Paljon hyviä puolia sieltä löytyy mutta tietenkin nuori kenet sinne sijoitetaan on katkera yms. Niin minäkin olin mutta en enään. Vain kiitollinen. Ja nuorten parastahan ne siellä ajattelee juuri tupakoimisessa yms muu sellaisessa.


    • EXongelmanuori91

      Ei se niin kauhea ole mitä ylläolevat ihmiset kiukuksissaan kirjottaa. olen itsekkin kuten yläpuolelleni kirjoittanut diodii, en varmaankaan ole ollut hänen kanssaan samaan aikaan ellei hän ollut siellä vuosina 07-09. itse olin sutelassa erittäin runsaan alkoholin käytön ja agressioiden ansiosta ja näin jälkeenpäin päivääkään en vaihtas. vaikka siellä ollessani ja vähän sieltä pääsyn jälkeenkin mielipiteeni oli hyvinkin negatiivinen niin nyt kun on aikaa mennyt niin syön aikaisemmat sanani ja pakko todeta että sutelasta oli minulle oikeasti apua. ja niistä säännöistä vielä sen verran että tottakai niitä on ja niitä tulee lisääkin ja kaikki säännöt senkun tiukentuu vaan mitä enemmän nuoret siellä puokkoilevat työntekijöiden silmille. niin se pitääkin olla mutta kun siellä ollessa asennoituu järkevämmin eikä mieti paskaa kokoajan niin olo sutelassa on yllättävän helppoa. olisin itsekkin halunnut sen aikanaan tajuta aikasemmin ja sitä kautta voinut tehdä oloni mukavaksi alusta asti.

    • Hiukkanenko

      Olen ollut Sutela-Kodissa. Ihan järkyttävä paikka. Laitoksen johtaja Liisa vaan tekee bisnestä. Olin ylä-asteella ollessani Sutelassa ja kävin "koulua" laitoksessa, en saanut melkeimpä mitään opetusta. Minut jätettiin yksin oleskeluhuoneeseen tekemään tehtäviä. Järkyttävät määrät työtehtäviäkin piti tehdä päivästä toiseen. Talvella helvetisti pihahommia, mm. jään läpi piti kaivaa sellanen pieni oja. Liikunnanohjaaja haukkui minua ja kertoi toisen nuoren asioita. Myöhästyy aamupalalta sekunninkin ---> huone päivä (scartit pois boxin ja tv:n välistä ettei edes tv:tä voi katsoa) eli ei saa poistua huoneesta kuin syömään, ja kaikki viikon menot pois. Sit oli se älytön pistejärjestelmä: viikolla oli kolme menoa (esim. mikkeliin kuntosalille, leffan vuokraus tms), esim. jos sanoi vahingossakin yhden kirosanan, niin tuli yksi piste, josta yksi meno pois, pisteitä max kolme ja sit kaikki menot pois. Ruualle ei salaattia kuin ehkä 2-3 kertaa viikossa, koska "eihän aina voi olla kaikkea, eikä täällä sitä muut syö". Jos yrittää luottaa hoitajaan ja kertoo että masentaa tai ahdistaa niin syytellään että on vetänyt jotain ja että on vieroitusoireita ja kusitesteihin heti. Ei koskaan keskustella mikä johti päihteidenkäyttöön, eikä mielialaongelmista, saa vaan paskaa niskaan. PAHINTA oli se NÖYRYYTTÄMINEN ja ALISTAMINEN mitä henkilökunta teki. Ja niin, jos olit tuonut kännykän laitokseen tullessasi, sinne se jää, vaikka pääsisit lomille. Et saa viedä sitä kotiin, ennen kuin toisin sanotaan. Ja lomilta palatessa täytyy riisua vaatteet työntekijöiden edessä ja pyöriä siinä. Vaatteet pesuun ja laitoksessa olleet takas päälle. Ettet vaan kuljeta mitään.
      Silti ne nuoret siellä sai värkkejä ja muuta kuljetettua, itse en lähtenyt mukaan, koskaan en oo rännittäny. Niin vielä, ei siellä mitään kirjotella ja maalailla... Paskat. Ne kolme menoa on viikossa. Muuten illat menee tv:tä katellessa ja laitostuessa. Aamusin oli se saaatanan aamulenkki kyllä. Yhteydenpitoa vanhempiin rajattiin ihan törkeällä tavalla, vaikka olivat ja ovat parhaat vanhemmat ikinä, mä vaan en heitä kuunnellut kun niin päätin, plus psyykkiset ongelmat ja traumat mitkä aiheuttivat päihteiden käyttöä ja sit jouduin laitoskierteeseen. Tekis vielä mieli avautua, kun toi koko laitos niin mätä!! Oon ollu kahdessa muussakin laitoksessa ja ne oli oikeesti hyviä paikkoja, missä nuorista välitettiin. Että silleen. Ja kiitos viimisimmän laitoksen (tai sen työntekijöiden), sain toivoa, kunnollista terapiaa, välit vanhempiin takaisin, musta välitettiin ja hyvät eväät tulevaisuuteen sain myös. Nykyään en käytä päihteitä!

      • "Ja niin, jos olit tuonut kännykän laitokseen tullessasi, sinne se jää, vaikka pääsisit lomille. Et saa viedä sitä kotiin, ennen kuin toisin sanotaan"

        Taas nähtiin että laillista esivaltaa ei pidättele mitkään säännöt. Mitäpä jos sosiaalilaitoksia valvovan tahon edustajille annettaisiin kaksi vaihtoehtoa: joko sanoutuminen irti kaikesta sosiaalihössötyksestä tai sitten heiltä otettaisiin kännykät pois, tarvittaessa voimakeinoin. Se taas olisi se kuuluisa "sossun etu" niin ja imelät sössötykset päälle.

        Sosiaalilaitosten asettaminen kritiikin yläpuolelle taas tulkittaisiin hätähuudoksi jolla he pyytävät itselleen laitossijoitusta.


      • laitossss

        Ei Sutelassa oikeesti välitetä, bisnestä vaan tehdään...


    • KetjunAloittaja

      Kiitos kaikille vastauksista

    • vieraannuttajat

      Sutela tekee rahaa esim. jättämällä suorittamatta vanhemmille kuuluvat ruokarahat nuorten lomien ajalta. Nuorten rahoja pimitetään ja vaaterahoja ei anneta nuorien käyttöön. Viikkorahoja on leikattu ja annetaan muka kotiutuesssa isompi pesämuna, Rahat kuitenkin katoavat ihmeellisesti. Vaikuttaa varsinaiselta petokselta nuoria ja heidän vanhempiaan kohtaan.

      • laitoss

        Tässä olisi selvittämisen paikka....


      • kysynpävaan

        Meneekö kaikki säännösten mukaan?


    • Vieraannuttaja

      Kokemusta nuorten hoitamisesta on, mutta ei minkäänlaista ammattitaitoa ja osaamista.

      • juuriNiiiiin

        Juuri niin...


    • sepäs

      Paikan omistaja puhtaasti bisnes nainen,koomista että omistaa päihdehoitolan sekä baarin. En tosin tiedä omistaako edelleen,mutta vuosia sitten oli näin. Kyseisessä paikassa olleena voin sanoa, että itselleni paikasta hyötyä ei ollut.

      • Trollit_kuriin_heti

        Miksi ei ollut hyötyä? Onko elämäsi nyt täysin piloilla? Oletko alkoholisti tai narkkari? Jos olet, onko sanaasi syytä luottaa? Jos taas et ole, mistä tiedät ettei apua ollut?


      • Baarikärp

        Onko sulla tai jollakin muulla mitään hajua, missä, milloin, millä nimellä toi baari on toiminut / toimiiko vielä?


    • Tietäjättietää

      Edellinen Trollit_kuriin_heti kuulostaa hiukan Ernolta, paikan johtajan täti Liisan "koiralta." :) Täysipäiväinen narsisti, nauttii nuorten pompottamisesta, käyttää auktoriteettiansa väärin, puhuu nuorille toisista nuorista pahaa esim. "Toi x on vähän tommonen kun vaan se valehtelee minkä kerkeää. *hymyilee*" ei minkäänlaista empatiakykyä nuoria kohtaan, eikä minkäänlaista kiinnostusta työtänsä kohtaan. Kertoo henkilökohtaisia perheasioitaan nuorille. Painostaa nuoria urheilemaan koska hän itse tykkää nostaa rautaa. (Hyi.) Ryhmätyöskentelytilanteissa kyseenalaistaa nuorten vastaukset ja väittää kaikkia valehtelijoiksi. Heittäytyy suorastaan lapselliseksi. Vetää kessua ennen töihiin tulemisesta ja vielä puhuu päihdeongelmaisille nuorille siitä vitsaillen. Puhuu täti Liisasta nuorille sävyyn "Kyllä te tiedätte jos te jotain haluatte niin miten Liisalta pitää kysyä!" Paikan johtaja täti Liisa taas puolestaan kehuu nuorten tyttöjen kroppia ratsauksessa katselee häpeilemättä pitkään :) Olisi paljon muutakin sanottavaa mutta eipä hirveästi enää kiinnosta kun oon koko paikasta jo itse pois päässyt. Toivottavasti koko paikka poltettais, niin säästyis nuoret nöyryytykseltä.

      • järkeäTouhuun

        Kyllähän tämän kääkän eli johtajattaren olisi aika jo jäädä eläkkeelle...on aika kulkenut ohi hänen metodeistaan....


      • onnn

        Hankala ja yhteistyökyvytön henkilö...


      • onkoniin

        Taitaa henkilökunta vaihtua aika tiuhaan juuri ton takia?? Usein työpaikkoja auki netissä...


      • Hirveepaikka

        Hyvä kommentti Ernosta... :)


      • lispettiii
        onkoniin kirjoitti:

        Taitaa henkilökunta vaihtua aika tiuhaan juuri ton takia?? Usein työpaikkoja auki netissä...

        Niin näyttää taas olevan paikka auki... :/


      • hullupitääolla

        Kuka hullu tonne töihin haluaisi...kohtelu epäasiallista!


      • NoEiKukaan

        No ei kukaan täysjärkinen...niin pitkään kun L on johdossa..


    • sjfsjfjsfjklsdfsdf

      sutela kuulostaa sutenööriltä

      hirtetäänkö itseään siellä

    • husla

      Ahahahhahahahaha käääkkä xDD missä on skeletonkari ja hepatiittimari hahahahhahahahahahahahahaa mulla oli kyl parasta aikaa ssutelassa ei oo ollu nii hauskaa aikoihin varsinkin ku toin röökiä muille nuorille koulusta jamyin 2röökiä karkkipussii yms yms xD oli se hauskaa aikaa voivoi haluuun takasin ps röökit säkkeihi vaa ja ratsauksee ;)

      • juuuuuuuu

        Kääkkä on tosi kääkkä ja diktaattori talossa...


      • toivotaaaaan

        Toivottavasti sinne ei laiteta ketään enää..


      • jepssss

        Kannattais tarkastaa talon toiminta, ihan varmuuden vuoksi...


      • järkihoi

        Juuri niin....


    • sossuthoi

      Liisa on aivan karmea tapaus. Se Erno on hänen koiransa, tekee mitä käsketään. Ernolta puuttuvat omatunto ja sydämen paikalla on musta aukko. Liisa on se suuri musta sydän. Pahuutta täynnä koko ihminen. Vaikea uskoa, että on nainen ja äiti. Liisan poika varmaan häpeää oma ÄITIÄ!!.Liisa on kamala ihminen.

      • niiiiiOn

        Juuri näin. Voi ne nuoret, jotka joutuu sinne...Kohtelu on asiatonta..


      • JuuriNiiiin

        On, tosiaan just niin..


      • Anonyymi

        Toivotttavasti palaa heletissä se vitun ämmä ja KARRI SE VANGINVARTIA KUKA OLI SIELLÄ TÖISSÄ


    • Pollo1234

      Onko tää kyseinen paikka vieläkin hengissä? Itse olin 6 vuotta sitten ja mieleen jäi aika monia asioita. Liisa vaikutti aikamoiselta sosiopaatilta ja on siis entinen ravintola-alan yrittäjä. Yhteydenpito omiin vanhempiin muutettiin heti alussa, vaikka alkupalaverissa vielä lupailtiin että vanhemmille saa soittaa koska vaan. Ikinä en mitään viikkorahoja nähnyt, koska kolmen pisteen sääntö. Yleensä kaikki nuoret otti kolme pistettä täyteen heti maanantaina aamupalalla. Henkilökunta tanssi aivan täysin sen sosiopaattilehmän pillin mukaan. Ketipinoria vaan kaikille naamaan niin paljon ettei käy pomppimaan kukaan silmille. Iltapalalla aina sitä vaaleeta isopaahtoa ja itse sai valita että ottaako juustoa vai makkaraa, koska eihän kaikkea voi saada heti kerralla. Työtoimintana käpyjen keräilyä kolme kertaa viikossa. Siis mitä vitun järkeä on opettaa tekemään työtä millä ei ole mitään vitun merkitystä. Sitte se lehmä laittoi yleensä jonkun niistä koirista sinne pihalle kattomaa et käpyjä on keräilty. Siis keräillä vitun käpyjä kottikärryyn ja käydä kippaamassa ne 20 metrin päähän. Liisan mielestä nuori on parantunut päihderiippuvuudesta silloin kun se on käyttäytynyt vuoden hänen mielestään hyvin. Mulla oli silloin semmonen alle kolmekymppinen blondi sossu, jota lähinnä kiinnosti omat ripsenpidennykset enemmän kuin nuorten ongelmat. Yritä nyt siinä sanoa palaverissa että tää paikka on oikeesti ihan vitun perseestä kun Liisa sanoo vieressä että tää on just sitä kapinaa. Omassa käytöksessä oli silloin vikaa todella paljon, sen myönnän mutta olen sen jälkeen käynyt monia eri laitoksia joissa olen oikeasti saanut apua. Päideongelma on sairaus ja nuoret ovat juuri siinä kriittisessä vaiheessa kun pitäis valita oikea elämä tai sitten se raskaampi polku. Itse valitsin sen raskaamman. Tälläset paikat pilaa monilta luottamuksen aivan koko järjestelmään . Itse olen pitänyt sutelakotia lähinnä todella huonona vitsinä. Välillä kyllä tuntuu pahalta niitten nuorten puolesta ketä sinne joutuu koska sellaisia paikkojakin on missä saa oikeasti apua. Nykyään en käytä itse päihteitä ja maksan veroja. Tuokin on pakko sanoa, koska nykyään näillä palstoilla on sellanen meininki että käyttävillä ihmisillä ei ole mitään sanavaltaa missään asiassa. Sitten joku kuka ei ole koskaan kokenut itse päihdesairautta eikä edes tiedä mitä se on tai ei ole edes ollut missään laitoksessa tulee vittuilemaan ja selittämään että kuinka näin hienossa järjestelmässä ei ole mitään vikaa ja sinulla on huono asenne kun käytit niitä huumeita saatanan nisti. Järjestelmä on hyvä mutta sen tiedän että sutelakodin kohdalla se kusee 😊

      • Viikkorahoista

        Viikkorahat on tilitettävä vastikkeetta. Viikkorahoja vastaan ei voi vaatia työsuoritusta ei huoneen siivoamista eikä sääntöjä. Viikkorahojen käytöstä päättää yksin sijoitettu, lisäksi ylöspito kaikkine oheistarvikkeineen on tultava sijoittajalta, vaatteet, harrastukset, kaikki mikä kuuluu normaaliin elämiseen tulee sijoittajalta. Pitää siis vaatia sijoittajalta eli sossulta tilittämättä jätetyt viikkorahat pois. Kun olette ottaneet viikkorahat vastaan teidän on silloin pitänyt kuitata omakätisesti viikkorahat saaduksi tai ne on pitänyt tallettaa sijoitetun tilille pankkiin. Ellei ole niin yhteys sijoittajasossuun tai aviin. Viikkorahat on yhteiskunnan-veronmaksajien maksama tuki sijoitetuille. Sitä rahaa minkä ei-sijoitetuille kustantaa myöskin yhteiskunta-veronmaksajat lapsilisärahoina.


    • Entinenlaitosnuori

      Itse olin nuorena sutelassa kun tuli alkoholin kanssa läträttyä liikaakin. Säännöt ovat siulla tiukat mutta jälkeenpäin ajatellen hyvä niin, ihmiset ketkä haukkuvat sutelaa ovat syrjäytyneitä narkkeja/alkoholisteja. Jos minua ei olisi huostaanotettu ja viety tähän laitokseen niin varmasti olisin yhteiskuntakelvoton katujuoppo. Se myöskin miksi yhteydenpitoa rajataan esim. ystäviin johtuu siitä että monet nuoret käyttävät päihteitä muiden kaltaistensa seurassa eikä heidän seura oikeasti auta kuntoutumisessa. Puhelin kyllä annettiin lomille jos vaan käyttäydyit paikassa kunnolla niinkuin minä viisaana. Monet nuoret olivat suoraan sanottuna idiootteja ja perseili siellä, itse olin vain sen 6kk kuntoutumassa ja he jäivät sinne 18 ikävuoteen asti, harmi. Sutela oikeasti avasi minun silmät ja nykyään olen 20 vuotias ammattikoulun käynyt ja työssäkäyvä ihminen joka käyttää todella harvoin päihteitä, niinkuin sen minun mielestäni kuuluisi mennä. Oon kiitollinen heille kaikista rajoitteista ja muusta mitä ne on minun eteen tehnyt siellä. Toiseksi, se ei ole yhtään niin paskaa mitä muut ylläolevat väittävät, joskus tuntui että siellä melkein lellitään enemmän ku kotona jos oot oikeesti kunnolla siellä ja tuut fiksummaksi. Synttärilahjaksikin ne osti mulle hajuvedet, meikit, parit kengät ja muuta sellaista. Ei ne ainakaan pihistellyt rahasta ja se raha ei mennyt mun vanhempien lompakosta pois. Ruoat oli oikeasti hyvät, lihoin siellä paljon koska ruoka oli niin hyvää (tullessani sinne olin liian laiha). Tekemistä oli, kotikoulua kävin, musta paljon helpompaa ja ohjaaja osasi kyllä opettaa, arvosanat nousi ja kokeet meni paremmin!. Sinne kun menin olin katkera ja vihainen miks mulle tehdään näin, mut nykyään oon siitä kiitollinen kun oon ymmärtänyt miksi sinne jouduin ja se et asiat ei olisi oikeesti näin hyvin jos mua ei sinne oitas pakotettu. Toivottavasti muutkin osaisi ajatella näin ketkä ovat siellä olleet, sun parasta ne on ajatellut. En tiedä, ehkä ihmiset ovat vaan niin kiittämättömiä siitä että niille annetaan mahdollisuus parantaa itteensä siellä. Ja ei en ole aivopesty, oon tullut vuosien varrella fiksummaksi! ;)

    • ettäsellasta

      Ei oo tainnu mennä kaupaks....

      • Uusisuunta

        Jos on huhujen luottamista, kääkkä jää eläkkeelle..


    • Sutelanuhri

      Olin kyseisessä paikassa vuonna 2014 ja paikka kyllä kamalin mahdollinen laitos missä ollut tai kuullut kenenkään olleen (nuorempana suurinosa ystävistä oli myös laitoslapsia). En voi käsittää kuinka joku tätä paikkaa on täälläkin kehunut.. Onko koti olot olleet niin huonot että tuo on hyvältä paikalta tuntunut ohho.. En onneksi kauaa joutunut laitoksessa olemaan kun sain sos työntekijäni etsimään minulle uuden laitospaikan ja tuossa onnistuin vain kertomalla millaista jokapäiväinen elämä siellä oli.

      Joka aamu oli se kirottu kävely satoi tai paistoi. Päihdekuntotus pyrittiin hoitamaan urheilulla joten nuoret pakotettiin kuntotesteihin säännöllisesti.. Tuntui että alussa piti joka pv jankata sen kääkän koiran kanssa asioista ja lopputulos oli aina se että sulla on vieroitusoireet ja olet paska nuori. (enkä ollut päihdeongelmainen sinne mennessäni, mutta hheidän mukaan kärsin opiaatti vieroitusoireista). Yksikin väärä sana niin sait huonepäivän siitä hyvästä.. Paras oli kun sanoin veistä puukoksi ja jouduin olemaan huoneessa koko pvn koska liisasta se oli syntinen teko. Ruoalla ei tosiaan ollut salaatti ikinä ja jos oli sitä sai ottaa ruokalusikallisen. Makkaraa ei leivänpäälle hankittu koska ruoan lihapitoisuus oli laskettu riittäväksi. Koko aikana kun olin siellä en päässyt pois laitoksen tiloista. Laitoksessa oli vain 2 muuta nuorta samaan aikaan. Toinen hiljainen poika joka ei poistunut huoneestaan ja yksi tyttö joka ei uskaltanut mitään puhua, minun seurassa hän alkoi puhua ja ilmaista mielipiteitään joten me kaksi ei enään saatu viettää aikaa yhdessä jos ohjaaja ei istunut vieressä. En saanut olla ulkona ilman ohjaajaa koska kuulemma keräilen ulkoa jotain? Wtf. Siin paikassa ei mikään ollut hyvin. Tapaamisia vanhempien kanssa ei järjestetty laitoksella vaan anttolan hovissa 10km päässä. Toinen laitos haki mut sieltä pois niin heitäkään ei päästetty rakennukseen sisälle. Rakennukseen ei siis siihen aikaan päässyt kuin työntekijät. Asuin rakennus oli erikseen ja yön ajaksi kengät vietiin pois sieltä ettei nuoret karkaa.

      Laitoksen yökkö jutteli paljon mun kanssa iltaisin ja kertoi siitä että liisa potki ohjaajat pihalle heti jos ne ei häntä miellyttänyt tai antoi nuorille edes vähän tilaa hengittää. Yökkö myös kertoi että ainakin mikkelin sossuilla oli merkinnät ylhäällä että sinne ei nuoria saa laittaa. Paikasta tehty lukemattomia valituksia. Ja siellä ollessani oli puhe ainakin että kun liisa lopettaa niin se sen koira ottaa ohjat nimea en muista mutta se laitoksen päihdetyöntekijänä toimi ja oli olevinaan joku psykiatri tai joku. Kuuntelin kun liisa puhui puhelimessa lapsellewn ja lähetti tälle aikuiselle ihmiselle 2000e talvivaatteisiin.. Huhu noita akka kyni meistä kyllä hyvin rahaa.

      Enkä ole maailmalle katkeroitunut ja siksi hauku tätä paikkaa. Pääsin toiseen laitokseen jossa perjaate sama.. Nuortenpäihdekuntoutus, keskellä metsää, ei puhelimia, ei tietokoneita, yhteydenotot vain sossuun ja vanhempiin mutta paikka oli kuin taivas ihania ihmisiä jotka oikeasti välitti, tehtiin paljon yhdessä.

      Varmaan voisi vielä miljoonia asioita tuosta paikasta kirota mutta ei edes halua muistella.. Mutta mikään ei tuolla ollut hyvin, ei sitten mikään.

    • omistajavaihtunut

      Nyt Sutela-kodissa vaihtunut omistaja, olisi kiva kuulla onko siellä olo muuttunut?

    • Tietäjä222

      Sutelassa vaihtui omistaja ja nyt meno muuttunut. Puhelimet saa olla kokoajan paitsi yöllä ja mikkelissä saa liikkua ilman ohjaajaa. En kyllä vieläkään kovin hyväksi paikaksi sitä sanoisi mutta kuulemma liisan ajoilta meno muuttunut inhimillisemmäksi

      • Anonyymi

        Nuortensutela/Sutela-koti on hepponen lastensuojelun pähdelaitos.
        Henkilökunta mitoitus on liian pieni. Päihdekoulutusta ei ole yhdelläkään työntekijällä.
        Omistajakin on "tutustunut" alaan vasta vajaan vuoden.
        Ja tällä osaamistasolla ollaan perustamassa toista päihdelaitosta.
        Tämä vasta tuntuu rahastamiselta!!!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nuortensutela/Sutela-koti on hepponen lastensuojelun pähdelaitos.
        Henkilökunta mitoitus on liian pieni. Päihdekoulutusta ei ole yhdelläkään työntekijällä.
        Omistajakin on "tutustunut" alaan vasta vajaan vuoden.
        Ja tällä osaamistasolla ollaan perustamassa toista päihdelaitosta.
        Tämä vasta tuntuu rahastamiselta!!!!!

        mitä se big L tulee mussuttaa


    • Anonyymi

      Pitääkö huhu paikkansa, että Etelä-Savon koronaviirukseen sairastunut olisi Nuortensutelassa!!!!!

      • Anonyymi

        Ei ainakaan mäntyharjun.


    • Anonyymi

      Voi tämä koronatauti pesiä myös Nuortensutelassa kuten huhu kertoo!!!!

      • Anonyymi

        Tais olla Sairilassa kuitenkin


    • Anonyymi

      Onko kellään Suomenniemen sutelasta kokemuksia? Millainen paikka on?

      • Anonyymi

        Ihan ok.


    • Anonyymi

      No pistänpä omat kokemukset paikasta, jouduin 16v tänne tossa 2008 taitteessa ja sanon etten pahempaa helvettiä oo koskaa nähny, avaampas vähän päivärutiinia tässä paikassa, Melkein jokainen nuori oli lääkitty siihen pisteeseen asti ettei ne pysynyt muutamaa tuntia pidempään päivään hereillä, Mua ei siis laskettu kattomaan koulupaikkaa eikä päästetty isän hautajaisiin (Kuoli 2 viikkoo sen jälkeen kun olin asettunu paikkaan)

      7:30 Aamulenkki 2km no ei siinä kuntoutumaanha sinne mentii (vaikka en koskaan ollu pilveä vahvempaa edes koskenut, ja jos lenkille ei osallistunut ei ollu aamupalapöytään mitään asiaa
      8:30 Sitte se aamupala niin ja hauska hommahan tässä mestassa oli se, että keittiö henkilökuntaa ei ollut nii ruuanlaitto jäi nuorten harteille, jos kukaa ei jaksanu tehä ruokaa nii sitte vittu ei myös syöty,
      Tunnin breikki
      9:30 Pihatyöt alkaa ja näitä mentiinki sitte loppupäivä
      17:00 aukes yleinen telkkari jota sitte töllötettiin sinne 20:00 kunnes siirryttii asuinrakennukseen ja loppuilta huoneessa ja vangin vartia otti yövuoron meitä vahtiessa ja seuraavana aamuna repeat, ainut poikkeama oli et välillä käytiin jossain koulussa pelaamassa liikuntasalissa pelejä

      Jätin tosipaljon kertomatta mut tuon pitäis riittää kertomaan pääpiirteet

      Jos siis YHTÄÄN välitätte lapsestanne niin älkää jumalauta tänne pistäkö, nimittäin yhteydenpito katkastaan täysin

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      82
      3560
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      568
      3344
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3129
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2112
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      1981
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1898
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1875
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      147
      1545
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1311
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1302
    Aihe