Hevonen ei liiku eteenpäin.

worriestoomuch

Kun ratsastan kentällä, niin jos yritän saada sitä raviin, se ei nosta ravia, eikä laukkaa, jos annan raipasta, se vain pukittaa, mikä neuvoksi?

Toisekseen, kun olen menossa maastoon, se ei liiku askeltakaan kotipihasta, ilman temppuiluja mm. pystyyn nouseminen, jos ei se saa kaveria mukaan maastoon, ja kaveria se ei aina saa mukaan, kun menen aina eriaikaan kun kaverini. Se asuu siis omalla tallilla, jossa on sen seurana kaverini hevonen.

Miten saan hevosen eteenpäin? Pelkään pukitteluja noin muutenkin...

4

4204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Hevonen on joko kipeä tai sitten vain pahasti päässyt niskan päälle (=oppinut että ei tarvitse toimia kuten ratsastaja haluaa). Tai jos kyseessä on vähän koulutettu hevonen, on mahdollista ettei se ymmärrä apuja.

      Hanki ammattivalmentaja/ratsuttaja avuksi, ennen kuin sattuu pahemmin.,

    • Pukitteluun auttaa yleensä se, ettei anna hevosen painaa päätään alas. Nykäise toisesta ohjasta suoraan ylöspäin sen verran lujasti että se naama sieltä nousee; jos sen pää pysyy normaalikorkeudella, sen on hyvin hankala nostaa takapäätä ilmaan. Tässä asiassa voit myös ennakoida sen verran, että jos tiedät, että joudut käyttämään raippaa, nosta toinen ohja ylös jo valmiiksi, niin hevonen ei pääse laskemaan päätään alas alunperinkään.

      Jos hevonen hyppää pystyyn, vedä sen pää syliin. Jos sen turpa osoittaa saapastasi kohti, se ei saa kunnolla tasapainoa jolloin sen on vaikea nousta kahdelle jalalle. Jos tiedät hetken milloin heppa hyppää pystyyn, voit tällä keinolla estää hyppimisen, tai jos se ehtii hypätä, saat sen laskeutumaan takaisin neljälle jalalle. Itse olen yleensä käyttänyt jyrkästi alas johtavaa ohjaa, mutta olelllisinta on saada sen kaula mutkalle ja hevonen pois tasapainosta, niin sen on pakko pitää kavionsa maassa.

      Jos hevonen ei suostu liikkumaan kokeile A) peruuttaa sinne suuntaan minne haluat mennä, tai B) pakota se ottamaan edes yksi askel johonkin suuntaan, esim etuosakäännöksellä tms, sen jölkeen seuraava askel on yleensä helpompi jne.

      Peruuttaminen on hevoselle raskasta joten se pyrkii välillä pysähtymään. Silloin, jos siltä tuntuu, voit kokeilla kääntää hevosen oikein päin ja katsoa josko se suostuisi kulkemaan eteenpäin pois päin tallilta. Jos suostuu, hyvä juttu, mutta jos ei, käänny taas ympäri ja jatka peruuttamalla. Omani luovutti aikoinaan muutaman kilometrin jälkeen. Jos peruutus ei auta, eli hevonen kieltäytyy siitäkin, pakota se ottamaan edes yksi askel mihin tahansa suuntaan. Käännä vaikka sen takapäätä etuosakäännöksellä sen verran että etujalatkin ottavat askeleen tai pari, ja tee välittömästi sama toiseen suuntaan. Tai jos hevonen ottaa sen askeleen helpommin vaikka vetämällä pään syliin, sekin käy, kunhan ne etujalat liikkuvat. Kokeile välillä joko heppa suostuisi lähtemään liikkeelle, ja jos ei, jatka veivaamista. Hevonen ei jaksa sellaista puolelta toiselle vempuloimista loputtomiin, joten jossain vaiheessa se kyllä antaa periksi ja lähtee eteenpäin. Sitten kehut kovasti.

      Nämä keinot ovat toistaiseksi tehonneet kaikilla hevosilla joilla olen ratsastanut. Mutta ennen kuin lähdet näitä kokeilemaan, tee kuten tuossa ylempänä sanottiinkin, eli varmista ettei hevosella ole kipuja. Ja tosiaan jos se on hyvin nuori tai esim ex ravuri, varmista myös, että se ymmärtää mitä siltä pyydät.

    • turhauttava

      Täällä saman asian kanssa painitaan tosin tämä on osaamaton ex ravuri ja ei pukita vaan potkii takasella ilmaa. Kipuja ei ole. Osaa avut mutta ei halua lähteä. Saattaa alkaa vain pyöriä paikallaan myös kun käskee eteen. Turhauttavaa. Jopa tunteja on taisteltu ja kun on päästy maastoon on heppa jännittynyt hetkittäin ja koittaa kääntyä takaisin kotiin MUTTA kun minä käännän sen kotiin se kuin lasittuu paikalleen eikä liiku milliäkään kuin vain kotoa poispäin

    • moimoiiii

      Mites ois pyöröaitaus treeni ja maastakäsittely? Oikein tehty pyöröaitausharjoitus =parempi suhde hevoseen ja sekeämpi johtajuus. Nouseeko juoksuttessa ravi?
      Ensin maastakäsin kuntoon ja sitten selästä suljetulla aluella (kenttä tms.) ja sitten vasta maastoon.
      katso vaikka tää https://www.youtube.com/watch?v=WZAotg4aAHQ
      Ikinä ei anneta hevosen päättää suuntaa eikä vauhtia. Joskus liika painekin voi aiheuttaa pukittelua, aina pitää antaa mahdollisuus lähteä pienimmästä mahdollisesta paineesta, oma hevoseni lähtee liikkeelle ja pysähtyy pitkälti istunnalla ja äänellä, sillä se tietää paineen kovenevan hiljalleen jos oikeaa reaktiota ei tule.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe