Helluntailaisuuden juuret?

aLisää vaan lahkoja

Missä ja miten helluntailaisuus on syntynyt?

Minusta on outoa, että aina vain perustellaan näitä uusia suuntauksia ja lokeroidaan kristityt kukin omaan karsinaansa. Ei Jeesus mitään helluntailaisuutta perustanut.

Luterilaisuus oli vastaisku katolisen kirkon anekaupalle. Mikä on helluntailaisuuden tehtävä tai merkitys?

36

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teesejä kirkon oviin

      Helluntalaisuus on vastaisku taas luterilais/katolisuuden juuriin, ihmisoppiin, mikä jäi luterilaisuuden helmoihin, kun lutteri ei nähnyt kaikessa raamatullista pohjaa.

      Siis tavallaan meni sykäyksen verran helluntalaisuus lähemmäksi alkuseurakuntaa, - mutta siihenkin jäi helmoihin ihmisoppeja ja tulkintoja.
      Sitten kun aletaan "tutkia lukien Sanaa, kukin vuorollaan, kellä on laulu, lauletaan, aletaan päästä taas lähemmäksi Apostolista srk.mallia. Myös jätettäisiin Katolilais-hapatteet, niin juhlista, joulusta ym. asia paraneisi, myös Apostolsen ajan seurakunnan lepopäivä Sapatin Herran lepopäivä, saatasiin jo horisonttiin näkyville alkuseurakunnan matkalaiset, jotka astelevat Mestarinsa jalanjälkiä.

      Eli hapatteiden puhdistuksilla edetään. Luterilaisuus tulee kuivumaan, tosin muotomenot jää, joku mummo kirkkoon ja saa valita jopa oman penkkirivin.
      Sitten se joulukirkko, pakanallinen juhla, sehän kerää korvasyyhyyn Sylvian joululaulua kaiuttamaan. Tosin Jumalanlapsethan ei sinne mene.

      Jeesus syntyi syksyllä, ei pimeimpään aikaan. että tälleen.

      • Vastaus kysymykseen

        Helluntailaisuuden kehitti vapaamuurari, Ku Klux Klanin täysivaltainen jäsen Charles F. Parham:

        http://www.seekgod.ca/fatherparham.htm

        Kertomusta Azuza-kadun "hengenvuodatuksesta" käytetään luomaan illuusio helluntailaisuuden "hengellisestä synnystä".

        Suurin osa helluntailaisista, tämän pimeydenlahkon uhreista, itsekin todella uskoo tuon väitteen ja kertovat sitä "totena" eteenpäin.
        .


    • kii5

      Eikös helluntalaisuuden juuret ole Azusa-kadun herätyksessä. Monet tämän auliisti tunnustavatkin. Siellähän oli silloin aikanaan hyvin reippaasti manifestaatioita, itse asiassa koko homma perustui suuresti manifestaatioille. Eli siis juurikin sama meininki mitä Torontolaisuudessa tavataan, mutta oliko Azusakadun toiminnan mukana sitten myös Jumalan toimintaa?

      Luokittelen itse helluntalaisuuden ja hellariopit erittäin kyseenalaiseen kastiin, juurikin tämän kundalinivoittoisen syntyperänsä perusteella. Lisäksi niin moni (nimekäskin) hellarijulistaja puhuu manfestaatioiden puolesta, he ainoastaan saattavat ehkä karsia "ylilyönnit" pois ja puhua vain näitä ylilyöntejä vastaan

      (huomatkaa että mäntykään ei muutu koivuksi vaikka miten sitä trimmaisi).

      Mutta siis satavarma en tästä helluntalaisuuden oletetusta lahkolaisuudesta ole, pitää perehtyä aiheeseen syvemmin. Mutta aika varma olen...

    • Eenokki 12

      Helluntailaisuuden tehtävä on olla vastaisku Lutherilaiselle opille.

      Helluntailaisuuden merkitys on johdattaa uskovat Lutherilaiset harhoihin ja hukuttaa heidät kanssaan.
      Helluntailaisuus koettelee uskoontulleita ja taistelu lahkojoukkioita vastaan sen läpikäyminen on suurta Jumalan armoa. Voitto on sittenkin meidän.

      • Käry kävi heti

        Tässä onkin ketju, jossa helluntailaiset itse jälleen todistavat heidän uskontonsa olevan "vastaisku" klassista kristinuskoa vastaan.

        Muualla he marttyyreiksi tekeytyneinä ehdottomasti kiistävät tällaiset väitteet ja selittävät olevansa samanlaisia kristittyjä, kuten muutkin kristinuskoiset! Syyttävät juuri tämän tosiasian esiintuojat "henkisesti sairaiksi ja psykoottisiksi" ja huutavat moderaatiota apuun.


    • Einari Kymenmaa

      Helluntailaisuus on peräisin Amerikasta. Azusa-kadulla LA:ssa ihmiset kutsuivat henkeä, ja sen he tosiaankin saivat. He kierivät maassa, kaatuilivat, itkivät, nauroivat, puhuivat siansaksaa, ennustivat valheita, kaakattivat, kotkottivat, haukkuivat, kouristelivat yms. epäpyhää toimintaa. Tämä tapahtui v. 1906 ja on alkuna helluntailaisuudelle. Pohjana oli pyhitysliike, jonka opin mukaan ihminen pelastui ja sitten vasta jonkinlaisen subjektiivisen kokemuksen saatuaan oli valmis hengelliseen työhön. Aluksi tällainen kokemus oli John Wesleyllä ja Moodylla, jotka liukuivat lattiaa pitkin seinästä seinään jonkin hengen voimasta. Kokemuksen jälkeen he uskoivat saavuttaneensa täydellisen synnittömyyden ja pyhyyden! He kutsuivat tätä "toiseksi siunaukseksi". Helluntaioppi muutti lattialla liukumisen "kielilläpuhumiseksi" eli he etsivät subjektiivista henkikokemusta, jolloin suu alkoi tuottaa mielivaltaisia tavuja. He väittivät sen olevan merkki Pyhästä Hengestä ja vastaavan Apostolien kykyä puhua vierailla kielillä opiskelematta niitä ensin. Heidänkin oppinsa mukaan henkilö kykenee hengelliseen työhön tämän oudon ilmiön jälkeen, vaikka ei esim. tuntisi Raamattua ollenkaan tai eläisi missä tahansa synnissä. Helluntaioppi on alusta pitäen ollut hyvin ristiriitainen, ja eri seurakuntien opit poikkeavat toisistaan rajusti. Osa tunnustaa kolminaisuusoppia, osa kiistää sen jyrkästi, suuri osa kuuluu katoliseen kirkkoon, osa protestantteihin. Seurakunnat ovat silti paljon yhteistyössä, koska kukaan ei voi todistaa toisen oppia vääräksi tai oikeaksi, sillä helluntailaisuuden opit eivät ole peräisin Raamatusta. He saavat mielestään koko ajan uutta ilmoitusta Jumalalta, joten uskonto muuttuu jatkuvasti. Heillä ei ole sinänsä oikeata ja väärää opetusta, vaan jokainen helluntaiuskovainen saa valita seurakuntien opista itseä miellyttävät kohdat - ikään kuin noutopöydästä valitaan herkut oman maun mukaan. Ja jokainen uskoo tulevansa omalla uskollaan autuaaksi.

      • kii viis

        Kiitos tästä! Olisko sulla vielä heittää aiheesta jotain linkkiä tms?


      • Uskova
        kii viis kirjoitti:

        Kiitos tästä! Olisko sulla vielä heittää aiheesta jotain linkkiä tms?

        Aiheesta on hyvin vähän suomenkielistä tekstiä. John MacArthurin kirja Karismaattinen kaaos ainakin kertoo paljon asiasta. Viime vuonna ilmestyi samalta pastorilta kirja Strange Fire (Vierasta tulta). Molemmat kannattaa lukea. Goolaamalla löytyy tietysti tietoa Azusa-kadun herätyksestä, mutta suurin osa on helluntailaisten kirjoittamia. Siinä on kuitenkin hyvä mahdollisuus lukea niistä ilmiöistä mitä tuolloin tapahtua, ja verrata niitä ITSE Raamattuun, ja todeta voipiko moinen mielenvikaisuus olla Jumalasta lähtöisin! Esim. puhutaan uudesta Pyhän Hengenvuodatuksesta! Sen jo pitäisi herättää uskovaisten ajatukset, sillä Pyhän Hengen vuodatus tapahtui n. 10 vrk Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen, hyvin tarkka selostus löytyy Raamatusta Apostolien tekojen alusta. Eikä tämä todellakaan voi tapahtua UUDESTAAN. Pyhä Henki on koko ajan ollut maan päällä, eikä välissä poistunut.....ja sitten vuotanut Azusa-kadulla uudestaan.
        Kannattaa myös tutkia helluntailaisuuden alkutaipaleen merkkihenkilöiden elämää ja toimintaa - sieltä ei löydy muuta kuin saastaa, aviorikoksia, noituutta, sodomiaa, talousrikoksia yms. On viisasta tutkia asiaa ensin, ja vasta sitten arvioida. Periaatteessa mistään näin jumalattomasta ja sairaasta ei voi edes aikojen kuluessa syntyä mitään hyvää ja jumalallista. Toki helluntailaisten joukossa voi olla jokunen aito kristittykin, mutta hengellisesti todella köyhä ja eksynyt. Itsekin olen niitä polkuja joskus tallannut, ja Jumalan sanan, Raamatun opastuksella löytänyt tien pois ja totuuteen.


      • " He saavat mielestään koko ajan uutta ilmoitusta Jumalalta, joten uskonto muuttuu jatkuvasti."

        No, nyt menee jo mormonien puolelle. Jooseppi Smithän kehitti jatkuvien ilmoitusten tulon ja kun Smith tapettiin, niin alkoi tulla uusia ilmoituksia.

        "Ja jokainen uskoo tulevansa omalla uskollaan autuaaksi. "

        Olet oikeassa, jokainen tulee onnelliseksi omalla uskollaan so. mihin kulttuuriin tai henkilöhistoriaan on sattunut syntymään. Harvoin hypitään yli aitojen muihin uskon leireihin tai jos hypitäänkin, niin uskomukset ja Raamatun hyvin monitasoinen kerronta noukitaan oman itsenä tarpeeseen.


      • kii5
        pakis__ kirjoitti:

        " He saavat mielestään koko ajan uutta ilmoitusta Jumalalta, joten uskonto muuttuu jatkuvasti."

        No, nyt menee jo mormonien puolelle. Jooseppi Smithän kehitti jatkuvien ilmoitusten tulon ja kun Smith tapettiin, niin alkoi tulla uusia ilmoituksia.

        "Ja jokainen uskoo tulevansa omalla uskollaan autuaaksi. "

        Olet oikeassa, jokainen tulee onnelliseksi omalla uskollaan so. mihin kulttuuriin tai henkilöhistoriaan on sattunut syntymään. Harvoin hypitään yli aitojen muihin uskon leireihin tai jos hypitäänkin, niin uskomukset ja Raamatun hyvin monitasoinen kerronta noukitaan oman itsenä tarpeeseen.

        Heh, mites kun esim itse Benny Hinn kerran väitti jumalia olevan 9 kpl, Isällä, Pojalla ja Pyhällä Hengellä kullakin oma kolminaisuus? Tällaisen ilmestyksen oli saanut.

        Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka.

        Usko vaan että tuo ilmestystiedon varassa meneminen on monissa yhteisöissä hyvin tavanomaista eikä todella todella rajoitu mormoneihin yms, vaan on täysin yleinen toimintamalli kristikunnassa. Eksytys nousee (ja on oikeasti jo noussut) seurakunnan keskeltä, ei se tule (tullut) ulkopuolelta.

        Jos kiinnostelee niin lues (aika pitkä teksti tosin): http://www.kristitynfoorumi.fi/pdf/uvj.pdf


    • uskon tietäjä

      olisiko kuitenki helluntaisuuden alku tullut afrikan epola alueelta. sieltähän orjat tuotiin amerikkaan jossa perustivat helluntaopin, samalta alueelta on peräisin myös aids ja voodoo uskonto

      • "olisiko kuitenki helluntaisuuden alku tullut afrikan epola alueelta"

        juu, ja nyt viedään jalostetuna takaisin afrikkaan.


    • näin sen näin

      Voidaan sanoa, että helluntailaisuus on Yhdysvalloissa 1700-luvulta lähtien vaikuttaneen "Suuren herätyksen" (The Great Awakening) jatkumo, ja se edustaakin erittäin tyypillistä amerikkalaista kristillisyyttä, jossa kirkko on erillään valtiosta, seurakunnat ovat kohtalaisen itsenäisiä ja seurakuntaelämä on aktiivista, välitöntä ja iloluontoista, ehkäpä hieman pinnallistakin. Henkikaste ja "pyhitys" käsitettiin 1800-luvun lopun pyhitysliikkeissä (Holy Movements) täysin yhteenkuuluviksi asioiksi, ja alkuajan helluntailaisuudessa pyhitys kuuluikin hyvin oleellisena osana sen varsin yksinkertaiseen sanomaan; helluntaiopin pääkohtia oli nimittäin vain neljä:

      parannus (henkilökohtainen usko ja paheista luopuminen)
      kaste (uskoontulleiden baptistinen upotuskaste)
      henkikaste (johon kuului olennaisesti kielilläpuhumisen lahja)
      täydellinen pyhitys (täydellistyminen, synnittömyys)

      Melko alkuvaiheissa täydellisen pyhityksen opista kuitenkin yleisesti luovuttiin, koska henkikasteen käsitettiin tarkoittavan nimenomaan armolahjaisuutta. Painotus ei enää ollut pyhitysliikkeiden tapaan pyhässä elämässä vaan karismaattisuudessa. Helluntailiike on kuitenkin alusta saakka ollut ilmapiiriltään varsin lakihenkinen. Pyhitysliikkeiden perintö näkyy edelleen hyvin selvästi tämänkin päivän seurakuntaelämässä. Armosta puhutaan paljon, mutta sitä ei osoiteta. Tiukkahenkinen linja näkyy muun muassa siinä, että esimerkiksi tupakoitsija ei ainakaan Suomessa pääse kasteelle ja liittymään seurakuntaan. Pyhitys kuuluukin toki edelleen tärkeänä osana oppiin ja julistukseen, mutta se käsitetään lähinnä parannuksessa pysymiseksi eikä erilliseksi täydellistymisen kokemukseksi tai synnittömyydeksi.

      http://www.james.pp.fi/historia.html

      • rotuerottelua

        Rotuennakkoluuloinen Parham antoi mustan evankelistan William J. Seymour´in (1870-1922) seurata oppitunteja. Seymour tuli kuuluisaksi Los Angelesin Azusa kadun herätyksen johtajana. Azusa kadun tapahtumia monet ovat pitäneet nykyisen helluntailiikkeen alkuna. Seymour kutsui opettajansa Parhamin saarnaamaan Azusa kadulle. Parham saapuikin mutta ei pitänyt näkemästään ja kokemastaan. Hän sanoi koko herätyksen olevan paholaisen, ei Pyhän Hengen, työtä ja kertoi sen seurakunnalle. Selvää on, että Parham karkotettiin nopeasti. Myöhemminkin Seymour sai vastaansa arvostelua helluntailiikkeeseen tunnustautuvien julistajien taholta. Alkuvaiheessa Azusa kadulla kokoontuivat niin mustat kuin valkoiset. Rotuennakkoluulot eivät kuitenkaan jättäneet seurakuntalaisia rauhaan ja myöhemmin seurakunta koostui miltei pelkästään mustista ihmisistä. Azusa kadunkaan henkikokemukset; kielillä puhuminen, ruumiilliset tuntemukset, profetiat, jne., eivät kyenneet estämään eripuraisuutta.

        http://www.kristitynfoorumi.fi/eiuutta2.htm


      • Uskova
        rotuerottelua kirjoitti:

        Rotuennakkoluuloinen Parham antoi mustan evankelistan William J. Seymour´in (1870-1922) seurata oppitunteja. Seymour tuli kuuluisaksi Los Angelesin Azusa kadun herätyksen johtajana. Azusa kadun tapahtumia monet ovat pitäneet nykyisen helluntailiikkeen alkuna. Seymour kutsui opettajansa Parhamin saarnaamaan Azusa kadulle. Parham saapuikin mutta ei pitänyt näkemästään ja kokemastaan. Hän sanoi koko herätyksen olevan paholaisen, ei Pyhän Hengen, työtä ja kertoi sen seurakunnalle. Selvää on, että Parham karkotettiin nopeasti. Myöhemminkin Seymour sai vastaansa arvostelua helluntailiikkeeseen tunnustautuvien julistajien taholta. Alkuvaiheessa Azusa kadulla kokoontuivat niin mustat kuin valkoiset. Rotuennakkoluulot eivät kuitenkaan jättäneet seurakuntalaisia rauhaan ja myöhemmin seurakunta koostui miltei pelkästään mustista ihmisistä. Azusa kadunkaan henkikokemukset; kielillä puhuminen, ruumiilliset tuntemukset, profetiat, jne., eivät kyenneet estämään eripuraisuutta.

        http://www.kristitynfoorumi.fi/eiuutta2.htm

        Nämä ilmiöt ja ruumiilliset tuntemukset ovatkin vain subjektiivisia kokemuksia, eivätkä mitenkään voi perustua Raamattuun. Raamattu ei kerro niistä mitään eikä kehota ketään niitä etsimään. Missään kohtaa ei uskovaista kehoteta etsimään henkikastetta, jopa itse sanakin puuttuu Raamatusta kokonaan! Pyhän Hengen kasteestakin on vähän kerrontaa: Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä (Matt.3) sekä uskovat kastetaan Pyhässä Hengessä Jeesuksen Seurakuntaruumiin jäseniksi (1.Kor.12:13). Selvästikin näkee, että Pyhän Hengen kaste tulee automaattisesti uskoontulohetkellä, eli on sama kuin uudesti syntyminen, syntyminen ylhäältä. Pyhän Hengen kaste ei siis liity armolahjoihin mitenkään, kyse on pelastuksesta.
        Seurakunnan syntyvaiheessa Pyhän Hengen tuleminen sisälsi joitakin ihmeitä ja merkkejä, ensin diasporan juutalaisille Helluntaina, sitten myöhemmin kun uusia ihmisryhmiä tuli Seurakuntaan mukaan, esim. pakanat, samarialaiset ja vanhan liiton uskovat. Kun näiden kaikkien eri ihmisryhmien kuuluminen samaan Jumalan Seurakuntaan oli tullut selväksi, kielten merkkiä ei enää näkynyt - se oli asiansa ajanut.


    • Jeesuksen kristuksen

      Helluntailaisuuden juuret on amerikasta niinkuin jehovien opit ym....ym... .

      Kuuluisa astrologi David Ovason julkaisi vuonna 1999 kirjan nimeltään "Meidän kansakuntamme pääkaupungin salainen arkkitehtuuri: vapaamuurarit ja Washington D.C.:n rakentaminen", jossa hän paljasti historiallisen tosiasian, että vapaamuurarien veljeskunta omisti nuoren Amerikan Yhdysvallat tähdille yleisesti ja koira-tähti Siriukselle erityisesti. Kuuntele kirjaa:

      "Tänään Washington D.C.:ssä on yli 20 täydellistä Eläinrataa, joista jokainen osoittaa epätavallista mysteeriä kohti. David Ovason, joka on opiskellut näitä asioita 10 vuotta, paljastaa nyt miksi tällainen paljous on laitettu meidän kansakuntamme pääkaupungin keskelle ja selittää näiden yhteydet. Hänen hyvin havainnollistettu tekstinsä kertoo meille tarinan siitä, kuinka Washington, perustamisestaan vuonna 1791 lähtien oli yhdistetty Eläinradan, tiettyjen tähtien ja kosmologisen symboliikan kanssa; tämän hän paljastaa ensimmäistä kertaa."

      Välittömästi, meille kerrotaan että Yhdysvaltain pääkaupunki oli perustettu Raamatussa kielletyn astrologian mukaan alusta alkaen. Edelleen, kun me pääsemme sisälle tähän materiaaliin, sinä huomaat että Washington D.C. ja sen avainrakennukset olivat erityisesti suunnattu ja omistettu koira-tähti Siriukselle, joka on Saatanan okkultistinen määritelmä.

      Tämä kirja todistaa ehdottomasti vapaamuurareiden saatanallisesta luonteesta. Sinä saatat sanoa että vapaamuurareiden vastustaja oli kirjoittanut tämän kirjan. Väärin! Kirjailija, David Ovason on huomattava astrologi, ja C. Fred Kleinknecht, mies joka antoi myönteisen arvostelun tästä kirjasta, on 33. asteen vapaamuurari.

      Kuuntele kun Kleinknecht ylistää tämän kirjan löytöjä saatesanoissaan: "Tässä ihmeellisessä ja huolella kirjoitetussa kirjassa, David Ovason esittelee huomattavan teesin, että Washington D.C. on tähtien kaupunki. Hän esittelee että kaupungissa on yli 20 Eläinrataa, ja että suurin osa niistä on suunnattu merkittävällä tavalla. Jopa vielä yllättävämpää on tietää että nämä Eläinradat oli suunniteltu osoittamaan tiettyihin kohtiin taivaissa -- eli vihkimään pääkaupunki tähtien kanssa... Washingtonin D.C.:n Eläinratojen tehtävä, asema ja merkitys kertovat suhteesta taivaan ja maan välillä."

      "Mitä tämä merkitsee meille? Tähti Spica sattuu olemaan sellainen jonka David Ovason on osoittanut olevan symbolisesti linkitetty sekä Washington D.C.:n että koko Yhdysvaltain kanssa... Tämä saattaa olla viisikulmaisen tähden esikuva, jotka koristavat Amerikan lippua. Hän myös ehdottaa, että Spica on saattanut olla liekehtivän vapaamuurareiden tähden esikuva." [s. vii-viii].

      Myöhemmin, sivuilla 4-5 Ovason kertoo, että tämä tähti, Spica on todellisuudessa Sirius, "Edustettuna hieroglyfeissä jotka muistuttavat obeliskia ja viisisalkaraista tähteä." Edelleen, Ovason sanoo että tähdet Amerikan lippua varten näyttää olevan otettu tästä Sirius-hieroglyfistä. Jos Amerikka ja sen pääkaupunki olivat omistetut koira-tähti Siriukselle, niin tämä on hyvin painava asia, koska me kerroimme uutisessa 1430, ja myöhemmin täällä että tämä Sirius on Saatana.

      http://www.sunpoint.net/~patato/cef1487.html

      Pitää suhteuttaa siellä perustetut uskonnot niihin lähtökohtiin jotka sielä perustamisvaiheessa vallitsi.

    • Helpotukseksi

      Helpottaisi lukemista jos jaottelisi kirjoituksensa kappaleisiin.

      Ken jaksaa pitkäääääääääääääääää sanoja sanan perään listaa tutkia ja koettaa saada selville mitä sanalistauksessa on koetettu ilmaista?

    • Maranata

      Toisille aukenee toisille ei !.

    • KTS (Ei kirj.)

      Joo. Soffiina on oikees. Sieltä Ameriikoista on lähtöisin jos jonkinsorttista lahkoa, lohkoa, risti- ja rastipäätä

      • Kamalaa!

        Kamalaa!


      • Hesu
        Kamalaa! kirjoitti:

        Kamalaa!

        Taitaa Suomessa hellareilla alkujaan olla vahva kytkös lestadiolaisiin. Sinällään erikoinen tausta kyllä.


    • He ei lestoja

      Helluntailaisuus

      Historia: Helluntaiherätyksen juuret ovat 1800-luvulla Yhdysvalloissa vaikuttaneissa baptisti- ja metodistikirkkojen pyhitysliikkeissä. Liikkeen seurakunnat opettivat, että pyhitys on teko, jolla Jumala tekee uskonratkaisun tehneen ihmisen rakkautensa arvoiseksi. Tästä teosta käytettiin nimitystä Pyhän Hengen kaste ja sen ulkoisena ilmenemismuotona pidettiin kielilläpuhumisen armolahjaa. Helluntaiherätyksellä ei ole varsinaista perustajaa, mutta modernin helluntailiikkeen synty yhdistetään yleensä metodistipastori Charles Fox Parhamiin (1873-1929) ja hänen Kansasiin perustamaansa raamattukouluun. Parhamin johtaman rukoustilaisuuden aikana yksi oppilaista Angnes Oznam (1870-1829) sai pyhän hengen kasteen ja alkoi puhua kielillä. Hetken kuluttua sama tapahtui Parhamille ja muille oppilaille. (Melton 2005, 421.)

      Pyhitysliikkeen pastori William J. Seymour (1870-1922) sai vaikutteita Parhamin opetuksista Hän johti Los Angelesin kuuluisaa Azusa-kadun herätystä (1906-1909), jossa kymmenet tuhannet ihmiset kokivat Pyhän Hengen kasteen. Herätys sai maailmanlaajuista huomiota ja teki helluntailaisuudesta kansainvälisen liikkeen. Helluntailaisuus oli aluksi kirkkojen sisäinen uudistusliike, mutta alkoi varsin pian muodostaa omia seurakuntiaan, kun vanhemmat kirkot alkoivat suhtautua siihen varauksellisesti tai suorastaan vihamielisesti. (Melton 2005, 60-61.)

      Teologiset kysymykset jakoivat helluntailiikettä alusta alkaen. Chicagolainen pastori William H. Durham (1873-1912) ei hyväksynyt pyhitysoppia. Hänen mukaansa pyhän hengen kaste oli tarjolla kaikille uskoville ilman mitään pyhityskokemusta. Durhamin näkemykset vetosivat sellaisiin helluntailaisiin, joilla ei ollut metodisti- tai baptistitaustaa (Melton 2005, 421). Vuonna 1914 liikkestä erosi toinen merkittävä haara. Ykseyshelluntailaiset kieltäytyvät tunnustamaan uusitestamentillisen ajan jälkeen syntynyttä kolminaisuusoppia ja kastavat yksinomaan Jeesuksen nimeen. (Kärkkäinen 2005, 320.)

      http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view.php?religionId=28

    • jhhhk
    • Uskova

      Tosiaankin, helluntailaisten henki, jota he erheellisesti Pyhäksi Hengeksi nimittävät, on todellisuudessa kundaliinihenki. Maltilliset helluntailaiset eivät varmaankaan tämän käärmevoiman kanssa ole tekemisissä, vaan heillä toimii viaton joukkosuggestio ja osa teeskentelee tietoisesti saadakseen muiden hyväksynnän. Kovin on kaukana raamatullisesta kristillisyydestä ja apostolisesta uskosta tämä helluntailiike.

      • mikäonosoite

        minkäslaisia voimia siellä sinun oikeassa looshissasi esiintyy?

        onko rammat miten hypähdelleet vai ihanko vaan ollaan nojailemassa arkin ovenpieleen surumielisinä kun ei uskalla sisään mennä !?


      • kilometrinpäähänlois
        mikäonosoite kirjoitti:

        minkäslaisia voimia siellä sinun oikeassa looshissasi esiintyy?

        onko rammat miten hypähdelleet vai ihanko vaan ollaan nojailemassa arkin ovenpieleen surumielisinä kun ei uskalla sisään mennä !?

        siellä tuskin muuta tai muita kuin tämä itse itsenä korottanut mihinlie-uskova!
        vastaan itse päivänselvään asiaan.


    • saamiettiätotisesti

      mitäs lahkoa ne Apostolit edustivat parantaessaan sairaita ja ties mitä, onko siitä teillä melkein jumalilla jo selvää käsitystä?

      ketä ne oli siellä helluntaintyläsalissa mitäs meinaatte, oliko siellä helluntain alku ja Henki vai..!``?

    • Perehtynyt

      Jumala ei ole perustanut tai perustanut helluntaikirkkoa sen paremmin kuin muitakaan kirkkoja. Ristillä on perustettu ainoastaan yksi seurakunta. Tätä pyhien seurakuntaa alkuajan kristityt levittivät uusille paikkakunnille. Kirkko perustettiin myöhemmin, 300 luvulla jKr.
      Kaikki kirkot ovat eksytyslaitoksia. Pyhä Henki kutsuu oikeita uskossa olevia ja kasteella käyneitä palaamaan takaisin Raamatun mallin mukaiseen kristillisyyteen.
      Kannattaa katsoa tämä video:
      http://www.tv7.fi/vod/player/?program=35213

      • Äläannarahaa

        Videossa on ikäviä mainoksia, jotka eksyttävät väärille urille. Mainoksia ei pidä huomioida.


    • Jos Helluntaisuus liikeen on syntynyt tai pikemmin paremmin sanottu jatkanut tuon Herätyxen ja pistoxen joka Paavali sai sydämeen että huusi kuka minua Pelastaa tästä kurjasta lihasta joka aina pakottaa minua tekemään syntiä ??
      Jos todella se liike syntyi valtavassa synnintunnossa niin se on Jumalasta mutta jos se syntyi karismaattisvoimavaikutuxen seuraus niin silloin se on vain harha ja uuskarismattisen alkusysähdys mistä sitten kaikki nuo Heigit hinnit bonket ja Howardit syntyi pahoista enkeleistä.. Tai demoneista.

    • Anonyymi

      Minun mielestäni helluntailaisuus on helluntalaisuutta. Että siitä sinulle!

    • Anonyymi

      olen pitkään epäillyt, että vapaamuurariudella on jotain tekemistä..., helluntailaisuuden myös MUIDEN lahkojen kanssa.

      Olisi mahdottomuus ! - että ainoastaan "lahko-uskovaiset" ns. pelastuisi.

    • Anonyymi

      mitenkään voisi olla mahdollista, että "pelastus" olisi annettu vain ja ainoastaan helluntailaisuudelle, siis julistettavaksi.
      miten sitten ne ihmiset, jotka syntyneet/kuolleet ennen vuotta 1700 . . ., - tms.

      "Sillä niin Jumala rakasti maailmaa, ettei yksikään joka Häneen uskoo, hukkuisi vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä"

      • Anonyymi

        ei mitään helluntaita tarvittaisi sen enempää kuin muitakaan vapait asuuntia JOS lutterin kirkko julistaisi sitä mitä Raamatun evankeliumi on!

        mutta kun ei julista, ei ainuttakaan saarnaa ole kirkon pöntästä lähtenyt sellaisena kuin pitäisi.

        kun kirkolla ei ole mitään sanomaa, ei mitään voimaa ei merkkejä ei mitään siitä mikä oli jokapäiväistä Apoastolien julistuksessa.

        eihän se mitään haittaa muotojumalislle kirkossa istujille jotka eivät muust a miään tiedä.


    • Anonyymi

      Kirkosta löytyy myös "vahvempaa" sanaa, raamattupiirit, kotirukoukset, pienryhmät, - erilaiset tilaisuudet.
      "etsivä löytää"

    • Anonyymi

      kun hellarit on vasta n. 1700- luvulla lähtenyt "aatteesta, niin miten sitten tuota ajanjaksoa aiemmin eläneet ovat "pelastuneet"?
      Entäs sitten ne ihmiset, kun Raamattua ei oltu vielä edes kirjoitettu, jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      326
      3672
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1679
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1435
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1300
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      56
      1243
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      192
      1198
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe