Olen välillä niin ajatuksissa etten ymmärrä kunnolla ympäristöä

Aaaaaoooldkd

Minulla on ollut sitä lapsesta asti mutta tänään jotenkin aloin miettimään sitä ja säikähdin että onko minulla joku mielisairaus. Minulla on autismin diagnoosi. Mutta silti alkoi pelottaa vähän. Minun on myös enemmän toiminnanohjaus ongelmia kuin aiemmin. Voiko autismi pahentua? Vai olenko sekoamassa? :(

19

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tällästävikaa

      Minulla on tätä vikaa.
      Vaiva paheni, kun sairastuin muihin neurologisiin oireisiin ja fyysinen kuntoni heikkeni.
      Iän myötä, stressin lisääntyessä ja yleiskunnon heikentyessä vaiva on tuntunut pahenevan.

    • Hankittu

      Autismi ei ole mikään pysyvä tila, vaan se muutuu iän ja ympäristön mukaan. Autismi on perinnöllistä ja kulkee suvuttain.

      Nyt on HS-tiedepalstalla todettu, että myös olosuhteet vaikuttavat perinnöllisyyteen. Eli myös hankittujen ominaisuuksien perinnöllisyys on mahdollista.
      http://www.hs.fi/tiede/a1305944120127?ref=hs-art-auto-tiede-2

      Eli kannattaa pitää huoli kunnostaan, jos aikoo sukuaan jatkaa

      • hohhoijaaIII

        Ihanko totta? Tieteellisestikö oikein piti todistaa, että ihmisen kehitykseen ja ominaisuuksiin vaikuttaa geenien ohella myös ympäristö. Mielenkiintoinen tutkimustulos.


      • Propelipåå

        Et nyt tainut ymmärtää mistä on kysymys. Aiemmin pidettiin geenejä muuttumattomina. Vasta viimeaikoina on huomattu, että myös geenit voivat muuttua organismin kehittymisen myötä ympäristön vaikutteista. Eikä siinä kaikki - muutokset periytyvät. Tämä muuttaa käsitystämme autismista muuttumattomana tilana.


    • Outohemmo

      Ongelmana ei ole autismi, vaan se miten ympäristö suhtautuu.

    • ionikanavaAsinfo

      Ettei olisi kysessä "varhaisvaiheellinen" dementiaoireisto? Autistisilla lapsilla esiintyy samankaltaisuuksia muistitoimintojen poikkevuuksien suhteen kuin esim. Alzheimeria sairastavilla. Ikävä fakta. Neurologiasta jotain ymmärtävät tietävät mistä on kyse.

      • aiheestakiinnostunut

        hmm...olen myös ollut kiinnostunut ionikanavista.
        Kertoisitko lisää ???


      • Aspergerinfolainen
        aiheestakiinnostunut kirjoitti:

        hmm...olen myös ollut kiinnostunut ionikanavista.
        Kertoisitko lisää ???

        Miksi kyselet? Osaisitko itse ensin tehdä aloituksen, josta sitten voitaisiin tarpeen mukaan jakaa asiallista keskustelua mahdollisen vanhuusiän dementian kartoitusmekanismeista?

        En kovinkaan paljoa tiedä aiheesta, mutta joskus olen opiskellut neurologiaa.


    • koulutyttö

      En tiennytkään mutta luin täältä, että autismia luultiin ennen varhaisdementiaksi. Tämä on siis nyt todistettu. Missähän tätä varhaisdementiaa hoidetaan?

      • AS-info_puheenjohtaja

        Vaikka sitä oltaisiinkin joskus aiemmin kutsuttu varhaisdementian nimellä, koska on kyseessä välittäjäaineiden epätasapainotilat, jotka vaikuttavat aivojen hermokudoksessa toimivien synapsien tiedonkulkuun eli hermoverkkojen välisiin yhteyksiiin, autismia ei silti voida luokitella dementeettiseksi oireyhtymäksi, mikäli siihen ei sisälly jotain muuta esim. synnynnäistä kehitysvammaa (googleta kehitysvamma).
        Dementiat voidaan kategorioida sekä diagnostisoida erilaisin menetelmin; olisiko jollain antaa esimerkkejä aiheesta? Jos voit väittää lapsella olleen jo syntymästään lähtien dementian, voinet myös osoittaa väitteesi paikkansapitämättömyyden käytännössä?


    • Aspergerinfo_KE

      Yhden pisteen vihje

      Voiko alkava autisminkirjon henkilön (jolla ei ole todettu koskaan älyllistä kehitysvammaa) dementiaoireisto aktivoitua ympäristötekijöiden vaikutuksesta, esim. jos jatkuvasti syyllistetään, mustamaalataan. Synnynnäinen autismi (ilman kehitysvammadiagnoosia) ei koskaan johda ennenaikaiseen dementiaan, koska autistisilla henkilöillä yleisestiottaen on tavallista parempi muisti juuri niillä osa-alueilla, mitä julkisen sektorin muistitoimintoihin keskittyneet testaukset antavat ymmärtää. Mikäli kuitenkin autisminkirjon henkilölle jo lapsesta asti syötetään erilaisia keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, ennenaikainen dementia voi olla hyvinkin mahdollinen. Siksi olen kehottanut välttämään stimulantteja, kuten esim. metyyllifenidaattia sekä kaikkia mahdollisia neuroleptilääkityksiä sekä aikuisilla että lapsilla, joilla mahdollisesti tai todennäköisesti on jonkinlaista vaaraa sairastua vanhuusiän dementiasairauksiin.

      Noita stimulantteja määrätään mm. HUSin neuropsyk.polilla.

    • ERITYISLAPSI

      HUSin neuropsykiatrian yksikkö kaatunee lähiaikoina..

    • palikka_

      se että oot ajatuksissas ja vieläpä syvällä, ettet tajua ympäristöä ei oo välttämättä dementiaa vaan sisäistä ajantajunnasta poistumista.

      • As-Info

        Dementia käsitteenä on erittäin häilyvä. Esim. psykoottista väliaikaista tilaa on tapana kutsua "pseudodementiaksi". Eli jos sairastut vaikka kerran elämässäsi lyhytaikaisesti psykoosiin, eräiden tulkintojen mukaan sinun on todennäköistä sairastua lähitulevaisuudessa "oikeaan" dementiaan. Erittäin harvinaista on, että voitaisiin vetää suoraviivaisesti johtopäätös psykoottisen tilan ja varsinaisen dementian (käsite?) välillä, vaikka sitä tavallisesti tapahtuukin eräissä tutkijapiireissä. Summa summarum; dementia, autistiset tilat, psykoottisuus, vaikka joiltain osin sivuavatkin toisiaan tietyin oirekuvin, eivät ole sama asia.


      • Arvelen

        Ehkä se johtuu siitä, että psykoottisille annetaan lääkkeitä, jotka huonontaa sitten aivojen kuntoa niin paljon, että tulee dementia.


      • Aspergerinfo_KE
        Arvelen kirjoitti:

        Ehkä se johtuu siitä, että psykoottisille annetaan lääkkeitä, jotka huonontaa sitten aivojen kuntoa niin paljon, että tulee dementia.

        Siksipä juuri olisikin ensiarvoisen tärkeää mahdollisuuksien mukaan minimoida esim. ja etenkin LAPSILTA neuroleptilääkitykset! Kun neuroleptin vaikutus lakkaa, se aikaansaa aggressiivisuutta, sillä lääkityksen alaisena tunteet ovat ikäänkuin kemiallisesti tapettu, mikä kostautuu jälkeenpäin.


    • VajaaälyinenAS

      Vain Aspergeri osaa tehdä tuon kysymyksen. Jos on hullu ei osaa edes epäillä.

    • Aspergerinfo_KE

      Autistiset piirteet säilyvät läpi elämän. Autismi ei ole sairaus, joka yhtäkkiä vain "puhkeaa". Ihminen, jolla on autismi (poikkeavanlainen tapa kokea ulkomaailmaa) oireilee pahiten lapsena sekä vanhuudessa. Mutta; tavallisimmin autisteilla on sellaisia erityisominaisuuksia, kuten yleisesti poikkeuksellisen hyvä muisti, jonka avulla he pystyvät selvitymään normi-ihmistä helpommin muistisuorituksia vaativista elämän osa-alueista. Omakohtaisesti voin kertoa, että vaikka kognitiivisia ongelmia ilmenisikin, en KOSKAAN ole tarvinnut esim. kauppalistoja kaupassa käydessäni ja muistan viivästetystikin virallisten muistitestien mukaan uskomattomia aikoja erilaisia listoja, numerosarjoja ja luetteloita, mistä on erittäin paljon käytännön hyötyä. Lokeroin hetkessä tärkeimmät asiat, mitä pitää oikeasti muistaa ja ne säilyvät lokeroituina ties kuinka pitkään. Nenteiltä tällainen ei onnistu tavallisimmin. Voin muistaa yksityiskohtia asioista tai tapahtumista vuosikymmenten takaa, mikä on harvinaista, sillä yleensä ihmisen muisti toimii siten, että asiat muuttuvat ajan mukana. Autisminkirjon henkilön muisti toimii kuitenkin toisin.

      • Aspergerinfo_KE

        Lisäisin edelliseen vielä; et ole sekoamassa eikä tarvitse olla peloissaan. Hormonaaliset muutokset ihmisen ikääntyessä usein vaikuttavat mielialoihin, mikä ei ole merkki mistään mielisairaudesta. On aivan normaalia, jos välillä ahdistaa. Varsinkin tällainen yhteiskunta, missä nykypäivänä elämme.

        Toivottavasti vanhusprojektille on jotain hyötyä näistä vastauksista, jotka mahdollisesti voisivat edesauttaa turvaamaan autisminkirjon henkilöille ihmisarvoisen vanhuuden.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      80
      3530
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      568
      3314
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3059
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2112
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      1951
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1898
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1875
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      144
      1522
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1301
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1292
    Aihe