Kengät ekakertalaiselle

pihallakuinlumiukko

Hei! Eli siis ekaa kertaa kesällä vaeltamaan lähdössä, mitkä kengät kannattaisi hommata? Kaikkein kalleimpia vaelluskenkiä tuskin on järkeä ostaa jos homma jääkin siihen, mutta kuitenkin jotkut tässä pitäisi nyt alennusmyyntien aikana hommata. Neuvoja otetaan vastaan:)

15

304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,No,,,

      Tuohesta tehdyillä sopii aloittaa, sitten kun on harjoitellut, niin vaikka ukkivainaan kengät.

    • Veteraani

      Kumisaappaat. Olen vaeltanut Lapissa v:sta -86 alkaen n. 4000km. Yhden reissun tein vaelluskengissä kauan sitten; muuten Nokian kengissä. Nyt minulla on Nokian Trek Plussat,olen pärjännyt. Eipähän tarvitse jokaista suota ja lätäkköä
      kiertää.

    • rwgrrg

      SA-nahkasappaat Jalaksen pohjallisilla.

    • HakKesk

      Ne kalliit vaelluskengät kestävät yli kymmenen vuotta ja kauemminkin, kun niitä hoitaa hyvin. Monet näkyvät käyttävän vaelluskenkiä muuallakin kuin metsässä.

    • Siklitaavi

      Jos aiot vaellella kuivilla merkityillä reiteillä, niin osta silloin ne kalliit vaelluskengät. Mutta jos olet menossa vain jonnekin kartan ja kompassin avulla, niin hanki ehdottomasti kunnon kumisaappaat. Ja kyllä niillä pääsee niillä merkityillä reiteilläkin. Jos into sitten loppuu, niin kumisaappaitahan aina tarvitaan. Ja niitä löytyy myös erityisesti eräretkeilyyn suunniteltujakin.

    • Pasi5

      Se on jännä, että kumisaappaan suosittelujoita löytyy täältä näinkin paljon. Tavallisilla retkeilyreiteillä niitä ei näy ollenkaan. Aloittelijana et varmaan ensimmäiseksi ole suokierrosta kuitenkaan tekemässä, vaan kuljet sopivilla merkityillä reiteillä (nämä ovat yleensä myös ne hienoimmat paikat ja niissä on myös tulipaikat ja muut palvelut, mitä retkeilijä kaipaa)

      Hae alennuksesta sellaiset keskiraskaat (ei liian raskaat eikä lenkkaritkaan) vaelluskengät Goretex-kalvolla. (Tähänkin voi löytyä oma aggressiivinen koulukuntansa (=ei kalvoa) mutta melkein kaikissa kengissä on kalvot)

      Kokeile kenkiä sopivien (paksut) vaellusukkien avulla ja pyydä myyjältä apua. Osta myös ne sukat.

      Näillä kengillä pärjää aloitteleva retkeilijä (ja me muutkin). Varo myös markettien kenkävalikoimaa ja mene johonkin retkeilytuotteita oikeasti myyvään kaupaan. Jos myyjä sanoo, että tämä kalvo on vastaava kuin Gore, niin yleensä se eivaan ole totta ja kenkä vuotaa. Hyvä kenkä on kallis.

      Ja päinvastoin kuin yllä sanotaan, vaelluskenkää vasta voikin käyttää retkeilyn ulkopuolella: lenkillä, sateella, talvella. Saapasta ei.

    • Lankkaaja

      Osta mitä haluat, kunhan ostat NYT! Ja sitten käytät kenkiä ahkerasti arjessa vaellukseesi asti jotta ehtivät muototua jalkojesi mukaan eivätkä aiheuta rakkuloita vaelluksella, ja jotta voit puuttua ajoissa mahdollisiin ongelmakohtiin, opit jotain kenkien kastumis/kuivumisominaisuuksista jne.

      Toisinaan kuulee idean että lähdenpä vaellukselle, ostanpa ihan uudet kengät. Ekan päivän puolessa välissä tuumataan että kylläpä hiertää, nämähän oli kalliit kengät ja piti olla hyvät? Tai että voi voi kun kengät onkin litimärät aamulla. Enpä arvannut enkä osannut varautua. Viikon päästä tulee helikopteri hakemaan kun ei pysty kävelemään jänkältä pois.

      Minulla on ihan hyvät keskihintaiset kengät nyt. Jos ei olisi niin hankkisin nopeasti Suomen armeijan uuden mallin maiharit. Niitä kun ei (huhun perusteella) kohta valmisteta enää, vai jokohan se loppui? En tiedä. Kyllä kai armeijalle hyviä kenkiä tehdään jatkossakin.

      Ei vanhassa mallissakaan sinänsä vikaa ole. Tuntuivat hyvältä intissä niillä lompsia ja sopivat intin metsäsuksien siteisiin. Uudet vain on hienommin muotoillut ja kehtaisi hyvin kaupungissakin käyttää. Intin vanhat maiharit vaatii lankkaamista ollakseen vesitiiviit mutta toimii sitten hyvin. Uudessa mallissa on kuulemma joku kalvo lisäämässä vesitiiviyttä ja on entistä parempi ja kohtuullisessa hinnassa vielä.

      Varsinaiset kalliit vaelluskengät ei ehkä ole niin yleiskäyttöiset kuin intin maiharit, eikä ne niin ratkaisevasti ole parempia. Ovat ehkä enemmän laskettelumonon tuntuisia niin ettei nilkka nyrjähdä helposti, mutta sehän ei suinkaan aina lisää mukavuutta vaan monofiilis tulee esiin varsinkin asvaltilla kävellessä. Osta maiharit vaan. Itse tekisin niin.

      Intissä käytetään useimmiten kumisaappaita metsässä! Joten jotain perää siinäkin ehdotuksessa on.

      • Lankkaaja

        Se vielä että myyjä yritti uskotella minulle että varrellisella kengällä ei tee yhtään mitään vaan varsi muka hiertää turhaan säärtä. Pitäisi kuulemma ostaa varrettomat ja jos haluaa lisäsuojaa niin pistää semmoiset llumilahkeet päälle tai mitä ovatkaan.

        Tällainen on kakkapuhetta. Varrettomat kengät ei ole koskaan käyneet mielessänikään. Varrettomalla kun astut kosteikkoon niin valahtaahan siinä heti vedet nilkasta sisään, oli lumilahkeet tai ei. Minun on toisinaan hypittävä kosken kivillä ja vedettävä kanoottia yli. Joudun astumaan myös veden alaisille kiville ja virta vielä nostaa veden pintaa ja roiskuu jalkaan osuessaan... Tarvitsen sitä vartta! Suojaa myös käärmeen suudelmilta.

        No, ilmeisesti myyjä haluaa varrettomat kengät joten hänelle ne on hyvät. En tiedä mieltymyksiäsi. Ehkä balettitossut on sinulle hyvät.


    • 5+12

      Omat Meindlin vaelluspoponi on kestäneet hienosti jo 8 vuotta, vaikka käytän niitä talvisin ulkoilussa muutenkin ja varsinaisessa retkeily- / patikointikäytössä ne on vaan 4-6 kertaa vuodessa. On olleet siis hintansa arvoiset. Korostan uusien kenkien sisäänajon tärkeyttä arkikäytössä, kuten aiemminkin tuli jo ilmi. Varrellisuudesta ei ole kesäoloissakaan haittaa, se tukee nilkkaa vähentäen nyrjähdysriskiä. Kosteudelta ja käärmeiltä puhumattakaan. Myöskään pehmeä hiekka tai karkeampi sora ei pääse kenkään kuten varrettomissa. Sovittamalla löytyy omaan jalkaan sopiva malli ja lesti.

      • Gazmies

        Itselle sopivan ns.vaelluskengän löytäminen on kallista ja hankalaa. Yhdet kalliit oli kaikin puolin hyvät siihen saakka kunnes kalvo rikkoutui. Sen jälkeen imivät veden kaikista alle metrin päässä olleista lätäköistä. Pitkään on ollut käytössä alennuksessa olleet sittenkin kalliit Meindelit. Ajattelin, että rahalla saa hyvää. En ole niihin kunnolla tottunut, on kuin nenälleen lentäisi. Menettelee kuitenkin. Vitosen kirppiskengät ok, mutta pohja lähti irti. Yhdet "prässätystä nahasta" tehdyt Salomonit muuten tosi miellyttävät paitsi pieni puristus sivussa. Ajattelin että sisäänajo auttaa. Ei onnistunut.


    • Siklitaavi

      On minullakin vaelluskengät, jotka ovat jo ikivanhoiksi katsottavat Alpinat. Käytän niitä tosin arkikenkinä, enkä ole ajatellutkaan käyttää niitä vaelluksella tai kalareissussa. Vaimolla on jo jo toiset matalavartiset Chirucat. Ensimmäiset hänelle ostin 12 vuotta sitten joululahjaksi. Toiset vuosi sitten. Hän on pitänyt niitä suunnilleen pyhää-arkea ja työssäkin, kun hänen työnsä on pitkälti ulkonaoloa. Lujia kenkiähän ne tietysti ovat kun muistaa ajoittain niitä käsitellä hoitoaineella. Mutta enpä ole noita oikein mieltänyt vaelluksille sopiviksi silloin kun mennään sinne jonnekin kartan ja kompassin avulla. Vastaan kun joskus tulee niitä soitakin. Ja entäs miten suu pannaan kun vastaan tulee puro, joka pitäisi ylittää? Kumisaappaissa yleensä homma onnistuu niin että heilahtaa. Tietysti jos varmasti on kuivat reitit, pitkospuut ja muut, niin onhan niissä vaelluskengissä silloin hyvä käveleskellä.

    • 1+11

      Kenkiä sovittamaan! Osta vain sellaiset, jotka tuntuvat jo sovitettaessa hyviltä jaloissa - eikä välttämättä sittenkään niitä ensimmäisiä. Kokeile useampaa merkkiä tai mallia. Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kannattaa harkita myös niitä kumisaappaita.

    • Jänkkältä

      Jalkineet sen mukaan missä vaeltelee. Jängille ja vetisiin paikkohin saappaat. Kivikoihin ja epätsaisille pohjille lujemmat vaelluskengät. Itse liikun koillislapissa jaloissani useimmiten Sievin vuorelliset nahkasaappaat saappaat. Ovat suhteellisen tukevat, vettäkin pitävät, eivätkä ole liukkaat.

    • maantiemittari

      Paras neuvo oli lienee kenkien sisäänajo. Vaeltamisella ja vaeltamisellakin on eroa. Eli kantamuksesi paino ja maasto vaikuttavat.

      Jos ei ole koskaan ennen vaeltanut, niin tuskin ensimmäisen reissun kannattaa mikään äärimmäisen vaativa olla. Nimittäin voi tulla vastaan useampiakin yllätyksiä, joita ei ole ottanut huomioon, ja mitkä nielevät voimia. Ensinnäkin joillakin (minä itse) voi olla alkuun vaikeuksia nukkua teltassa. Jos retkeilystä tai vaeltamisesta ei ole kokemusta (taas esimerkkinä minä itse) niin haastetta voi olla kaikkien varusteiden suhteen. Ehkä rinkka tai reppu ei ole sopiva, makuupussi on liian kuuma tai liian kylmä, teltan pystytys ei onnistu, retkikeitin ei sitten toiminutkaan ja ötököistä saa allergisen reaktion. Eli muutkin varusteet kuin kengät kannattaa testata ennakkoon. Suosittelen alkuun lyhyitä retkiä tuttuun ympäristöön varusteisiin tutustumisen vuoksi.

      Itse kuljen lähinnä teitä ja muita merkittyjä helppoja reittejä pitkin ja yövyn maastossa. Pärjään lenkkareissa. Kaverin luona pidän lähes joka kesä kiinteää metsäleiriä. Siellä käytän kumisaappaita, kuivuuden aikaan lenkkareita tai muita tukevia kenkiä. Hoidettu nykyaikainen talousmetsä on aika ikävä kengille, siellä on kuoppaa ja risua, jotka repivät jalkineita. Grammanviilaajat saattavat kulkea hyvinkin kevyissä jalkineissa. Jos rinkka on painava, niin vaativuus kengiltäkin kasvaa.

    • fjkfyliö

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe