Kosteus ongelma

poies.

Mikäli kylmillään oleva rakennus kuten huvila, pieni mökki esimerkiksi . Jos rakennuksessa on betonilaatta kuten useimmiten on eikä betonin päällä ole pikikäsittelyä eikä asennettu ns, tervapaperia niin kosteusongelma saattaa ollakin pois suljettu. Mutta jos betonin päällä on pikikäsittely tai muovi niin takuuvarmasti rakennuksessa on kosteusvahinko. Kun kesän aikana rossilattian alle syntyy kosteutta alakautta koska betonilaatta toimii kapillaari ilmiönä ja nostaa maassa olevaa kosteutta betoniin ja luovuttaa sitä lattian alla oleviin rakennelmiin kuten villoihin. Nyt koska kosteus ei pääse lattian alarakenteista pois . Nyt kun tulee talvi ja rakennus on kylmillään niin kosteus jäätyy eli syntyy huurua tai huurretta samalla tavoin kun pakastimen sisäseiniin. Keväällä taas kun ilmat lämpenee ja lattian rakenteet sulavat niin huurtunut kosteus muuttuu vedeksi betonin päälle. Jos betonia ei ole bitunoitu niin betoni luultavasti imee itseensä irrallisen veden . Mutta käsitelty betoni pitää veden rakenteensa pinnalla. Tätä kun jatkuu riittävän monta vuotta niin kondensseista syntynyt vesi aiheuttaa kosteusongelman.

Siksi tiivis lattian alapuolinen kotelolaatta pitäisi saada tuulettua jotta kosteus pääsee rakenteista pois. Tällöin täytyisi olla tuuletusluukut joilla säädellään kotelorakenteen ilmanvaihtoa.

9

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rak.mies

      Koska kukaan ei ole vastannut niin yritän selventää. Koska on rakennettu kesäkäyttöön, on parempi ettei lämmitetä talviaikaan kertaakaan. Betoni laatan päällä olevat villaeristeet tulisi olla betinista irti, siis pieni tuuletus rako. Villaeristeen päällä eli lattialankkujen alla ei saa olla muovikelmua eli höyrysulkua muuten sinne kerääntyy kosteutta. Vaikka tätä käytettäisiin satunnaisesti talvella niin silti ei laitettaisi sitä höyrysulkua että tuuletus pelaisi. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kysyä esim. rak.mest. neuvoja.

      • 4..20

        "Koska kukaan ei ole vastannut..."

        Kysyitkö sinä noissa kirjoituksissa jotain?


    • Tuuleta tuuleta tuul

      Epätavallisissa tilanteissa. Ei homeenestoaineita.

    • kaikki säästöä.

      Olisi tarkoitus rakentaa pienehkö yhteinen kesällä käytössä oleva mökki. Olen sitä mieltä että jos tekee vain kesällä oleskelua varten mökin niin mökkiä ei tarvitse eristää ollenkaan . Ei villoja siis alas, ylös eikä sivuille. Villat on ihan turhaa.

    • Möökkiläinen..

      No kun ei laita villoja mihinkään, niin eipä ainakaan palella kesähelteellä. Meinaan, että mökissä voi vaikka saunoa, jos pitää ovet ja ikkunat kiinni. Pieniä valmis mökkejä, ns. lautahirsimökkejä löytyy rakennussarjana, sen kuin vaan kasaa, mutta niissäkin kannattaa lämpöeristää katto ja lattia, muutoin hellepäivänä sisällä paistuu ja yöllä palelee. Kun katto ja lattia on lämpöeristetty (50-100mm) , niin tarkenee pikku pakkasellakin, jos on sähkölämmitin käytettävissä.

    • näin näkiisin

      Ai että niinkun. Jos ulkona olisi kesällä 23 astetta lämmintä niin sisällä palelisi yöllä ?Mites tuommoinen näkemys ? Ei kait sitä nyt kesällä palella. Ja ne yöpakkaaset. ? kyllä se kesä on silloin ohi ja alakoo talaavi !

    • Möökkiläinen

      Kesälläkin voi yöllä lämpötila laskea nollaan, jolloin vilu iskee sisällä oleviin. Päivällä saa hikoilla ja yöllä paleltua, jos ei eristeitä laita.

    • rakennusmies3

      Kannattaa laittaa ainakin se 50mm. eristettä joka puolelle, muuten ei tunnu oleskelu mukavalle. Mukkuma aittaankin laitetaan senään kattoon ylä- ja alapohjaan eriste sentakia että se tasaa lämpötilaeroja. Keskikesällä ei tule liian kuumaksi ja tarkenee nukkua siellä syksyllä pitempään. Tämä on fakta tietoa jonka voi tarkistaa rak.alan ammattilaisilta. Itselläni on sekä mökin että aitan eristettä se 100mm. ympäriinsä. Ja sitä muovia ei sinne lattialankun alle.

      • 2...16

        Joo, mökkiin ei muovia eikä mineraalivillaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe