Saako tulli ''noutaa''? Mikä dopingrikos?

hagman10

Tulliviranomaiset hakivat minut kotoani kuulusteluihin. Sain lapun, jossa vetosivat pakkokeinolain 8 luvun 18§ 1 momenttiin. Sain muutama viikko sitten kirjeen, jossa oli kutsu kuulusteluihin, en kuitenkaan mennyt, koska ajattelin kyseessä olevan jokin erehdys. En ymmärrä lakikiemuroita, joten kiinnostaisi tietää, että oliko heillä oikeus hakea minut?

Lisäksi epäilevät minua dopingrikoksesta. Minun nimelläni ja osoitteella oli tilattu ulkomailta steroiditabletteja. Määrä oli alle 200, joten aloin miettiä, kun lakia tutkin, että onko kyseessä edes dopingrikos, vai lievä dopingrikos? En ole mitään tilannut, joten kuulusteluissa kiistin kaiken.

Mitä tästä nyt seuraa ja miten minun tulisi toimia?

29

2579

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • h54erdfger

      "Sain muutama viikko sitten kirjeen, jossa oli kutsu kuulusteluihin, en kuitenkaan mennyt, koska ajattelin kyseessä olevan jokin erehdys."

      Niin, eihän moista erehdystä kannata tietenkään selvittää. Ihan vaan antaa olla, ja katsoa miten asia menee.

      "En ymmärrä lakikiemuroita, joten kiinnostaisi tietää, että oliko heillä oikeus hakea minut?"

      No koska et ollut tullut rikoksesta epäiltynä kuulusteluun, niin mitäpä luulet? Raukeaako asia siihen, vai löytyisikö laista joku mainio kohta, joka oikeuttaa hakemaan epäillyn kuulusteluun vastoin tahtoaan? Tullilla on tullirikostorjunnassa jonkin verran päällekkäisiä oikeuksia poliisin kanssa.

      "Sain lapun, jossa vetosivat pakkokeinolain 8 luvun 18§ 1 momenttiin."
      Joko sinä olet erehtynyt jossain kohdassa tai sitten tuohon lappuun on laitettu väärä laki tai pykälä. Epäilen ensimmäistä. Pakkokeinolain 8. luvun 18 § nimittäin käsittelee kotietsinnän saattamista tuomioistuimen ratkaistavaksi.

      "Määrä oli alle 200, joten aloin miettiä, kun lakia tutkin, että onko kyseessä edes dopingrikos, vai lievä dopingrikos? En ole mitään tilannut, joten kuulusteluissa kiistin kaiken."
      "Mitä tästä nyt seuraa ja miten minun tulisi toimia? "

      No kerrot miten asia on. Sitten katsotaan kumpaa tuomari uskoo. Tietysti voit selvittää mitä on pidetty kyseisten steroidien kohdalla vähäisenä määränä, mutta dopingrikoksen lievyyttä arvioitaessa määrä on vain yksi arviointiperuste.

      • 17+9

        Tuota, aivan pielessähän nuo pykälät näyttävät olevan.

        Jos esitutkintaan kutsuttu jättää kutsun ilman hyväksyttävää syytä noudattamatta, niin hänet saadaan esitutkintalain perusteella pidättämiseen oikeuttavan virkamiehen kirjallisella määräyksellä noutaa.
        Tullin rikostutkinnassa on henkilöitä, joilla on oikeus pidättää rikoksesta epäilty.

        Kutsun noudattamatta jättämisen ainoa seuraus on nouto, se ei ole rikos.

        6 §
        Pidättämiseen oikeutettu virkamies

        Pidättämisestä päättää pidättämiseen oikeutettu virkamies. Pidättämiseen oikeutettuja virkamiehiä ovat:

        2) Tullin rikostorjunnan päällikkö, Tullin rikostorjunnan toimintayksikön päällikkö sekä Tullin rikostorjunnan tulliylitarkastaja, jonka Tullin rikostorjunnan päällikkö on määrännyt tutkinnanjohtajaksi;


    • Hihi.

      Miten maksoit tilauksesi? Kiinni jäit, ei voi mitään.

    • hagman10

      ''Joko sinä olet erehtynyt jossain kohdassa tai sitten tuohon lappuun on laitettu väärä laki tai pykälä. Epäilen ensimmäistä. Pakkokeinolain 8. luvun 18 § nimittäin käsittelee kotietsinnän saattamista tuomioistuimen ratkaistavaksi''

      En ole erehtynyt. Lapussa lukee juuri tämä kyseinen kotietsinnän saattaminen tuomioistuimen tutkittavaksi.

      Eli ovatko he mokanneet tuossa, ja hakeneet minut laittomasti? Pitäisikö tehdä jokin valitus? Olisiko moisesta mitään hyötyä?

      • 5+1

        Eipä väärän lainkohdan mainitseminen muuta itse asiaa. Laki antaa oikeuden aiemmin ketjussa luetelluille Tullin virkamiehille oikeuden hakea sinut kuulusteluun.


      • näin se menee
        5+1 kirjoitti:

        Eipä väärän lainkohdan mainitseminen muuta itse asiaa. Laki antaa oikeuden aiemmin ketjussa luetelluille Tullin virkamiehille oikeuden hakea sinut kuulusteluun.

        Vähän sinne päin. Pykälät sinulla on hallussa, mutta siitä, miten kaikki tapahtuu sinulla ei ole hajuakaan.
        Eivät tullin pidättämiseen oikeuttavat virkamiehet lähde kirjoituspöytiensä takaa mihinkään hakukeikalle.
        Kaiken työn tekevät tutkijat. He kirjoittavat noutomääräyksen ja hakevat sen jälkeen siihen vain allekirjoituksen esimieheltään. Jonkun syyn vuoksi määräykseen on lipsahtanut väärät pykälät, tai oikeastaan siitä on jäänyt pakkokeinolain pykälä pois, mutta itse määräys on kyllä pätevä, vaikka siinä tuo lipsahdus onkin.


    • hagman10

      Mitä täsäs nyt tulee sitten tapahtumaan? Joudunko oikeustalolle johonkin käräjille istumaan ja kuulemaan, kun joku syyttäjä kertoo, kuinka oon muka syyllinen johonkin, vaikka en ole? Tuleeko sakkoja vai ehdollista? Vittu mitä touhua, ja jos näin käy, niin milloin se ajankohta yleensä on?

      • 11+11

        Mokasit jutun aika pahasti kun et ollut itse aktiivinen etkä toiminut määräysten mukaisesti. Nyt tarvitset lakimiehen. Turha tätä on täällä enempää spekuloida.


      • näin se menee

        Tuota, nyt sinut haettiin vasta kuulusteluun. Käräjät ovat myöhemmin. Jos sama niskurointi jatkuu, ettet mene oikeuteen, vaikka haasteessa määrätään, niin taas haetaan. Tosin ensin oikeus määrää sinulle 1000-2000 euron poissaolosakon ja lykkää käsittelyn myöhempään ajankohtaan, sekä antaa määräyksen, että seuraavaan istuntoon sinut tuodaan.
        Poliisin tietokoneille tulee etsintäkuulutus: tuotava käräjille silloin ja silloin, - saa ottaa kiinni enintään viisi vuorokautta aikaisemmin.


      • 68000
        näin se menee kirjoitti:

        Tuota, nyt sinut haettiin vasta kuulusteluun. Käräjät ovat myöhemmin. Jos sama niskurointi jatkuu, ettet mene oikeuteen, vaikka haasteessa määrätään, niin taas haetaan. Tosin ensin oikeus määrää sinulle 1000-2000 euron poissaolosakon ja lykkää käsittelyn myöhempään ajankohtaan, sekä antaa määräyksen, että seuraavaan istuntoon sinut tuodaan.
        Poliisin tietokoneille tulee etsintäkuulutus: tuotava käräjille silloin ja silloin, - saa ottaa kiinni enintään viisi vuorokautta aikaisemmin.

        Sakko käräjäoikeuteen saapumattomuudesta oli ainakin viime vuonna 450 €. Etsintäkuulutus pamahtaa tietenkin myös päälle. On toki mahdollista silloinkin saapua oikeuteen "omin jaloin", jolloin ei turhaan kuormita poliisia logistiikalla.


      • 3´20
        68000 kirjoitti:

        Sakko käräjäoikeuteen saapumattomuudesta oli ainakin viime vuonna 450 €. Etsintäkuulutus pamahtaa tietenkin myös päälle. On toki mahdollista silloinkin saapua oikeuteen "omin jaloin", jolloin ei turhaan kuormita poliisia logistiikalla.

        No joo. Tuo omin jalon saapuminen on riski poliisille. Mitä silloin tapahtuu, jos etsintäkuulutettu ensin lupaa saapua, mutta jättääkin lopulta saapumatta. Jälleen pitää istuntoa lykätä ja jälleen etsintäkuuluttaa, ei hyvä.


    • 68000

      Ei ole kokemusta asiasta enkä tunne oikeuskäytäntöä. Oikeudessa voi vielä tulla yllätyksiä vaikka asianosaiset saapuisivat. Vastaaja asiassani ei saapunut alkuperäisenä ajankohtana oikeuteen. Etsintäkuulutushan siitä pamahti päälle, mutta hän sentään saapui uutena ajankohtana "omin jaloin". Silloinkaan ei mennyt ihan ongelmattomasti. Hän aiheutti välikohtauksen kesken pääkäsittelyn ja poliisit kävivät keräämässä hänet talteen. Oikeus jatkoi sitten hänen poissaollessaan, koska vankeusrangaistus oli tarpeeksi lyhyt.

      Kannattaa saapua kuulusteluihin ja oikeuteen. Ei ainakaan paranna tilannettaan, jos niissä alkaa kikkailla.

    • 9+5

      Eihän Jannen tietenkään tarvitse uhkasakkoa maksaa, jos Janne on valmis sen lusimaan.
      Oikeuden määräämä uhkasakko muunnetaan vankeudeksi siten, että 30 euroa vastaa aina yhtä päivää vankilassa. Siten esim. 300 euron uhkasakon maksamatta jättäminen tietää 10 vrk:n lusimista.

      • Janneeeee

        en ole lusimassa enkä maksamassa.

        ei kiinnosta oikeus.


    • helppo asia

      Ihmettelen vielä kuka muka oli sinun nimiin tilannut. Poliisi pystyy selvittään kaikki kortilla,tilisiirrolla omalta pankkitililtä tai PayPallin kautta maksetut eli kuka maksanut. Tietenkin jos jollain muulla tavalla maksanut niin helppo kieltää ja sanoa en ole tilannut enkä mitään maksanutkaan.

    • hagman10

      En ole vieläkään saanut kutsua oikeuteen. Ilmoittavatko he, jos toteavat syyttömäksi? Onko heillä jokin takaraja, johon mennessä pitää kutsua?

      • 18-11

        Tuota, oikeuteen kutsua kutsutaan haasteeksi. Haastemies toimittaa sen sinulle tavalla, tai toisella. Jos taas syyttäjä ei nosta sinua vastaan syytettä, niin hän tekee sinusta syyttämättäjättämispäätöksen, joka sinulle postitetaan.
        Takarajana on rikoksen vanheneminen. Dopingrikoksissa se on joko kaksi, tai viisi vuotta. Haasteen tiedoksianto katkaisee rikoksen vanhenemisen. Sen jälkeen alkaa rangaistuksen tuomitsemisen vanhenemisaika, joka on yleensä 15 vuotta.


      • fioajdföksdijhidsfjhg

        No eihän tuo juttu ole todennäköisesti edes ehtinyt siirtyä tutkinnasta vielä syyttäjälle. Sitten päälle vielä ylityöllistetyn ja aliresursoidun syyttäjänviraston jutturuuhkat, ja käräjäoikeuden vastaavat..... eli, jos juttu menee koko prosessin läpi, niin arvelisin, että aikaisintaan loppuvuodesta on käräjät. Ja jos täyskiisto esitutkinnassa, niin toki vastaaja velvoitetaan saapumaan istuntoon henkilökohtaisesti, uhkasakon uhalla. Kuten aiemmin ketjussa on kerrottu, pääsääntöisesti täysi-ikäiselle uhkasakko on 450 euroa.


    • 16plus19

      Kyllä Tulli saa noutaa: Mutta tuo lainkohta meni vähän hutiin. Nouto kuulusteluihin tulee ensisijaisesti esitutkintalain 6. luvun 2§n pohjalta joka kuuluu seuraavasti:
      Jos esitutkintaan kutsuttu jättää ilman hyväksyttävää syytä kutsun noudattamatta, hänet voidaan noutaa sinne. Rikoksesta epäilty voidaan noutaa ilman kutsuakin, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta ja on todennäköistä, että hän ei noudata kutsua, tai jos on syytä epäillä, että hän kutsun saatuaan ryhtyy pakenemalla, todisteita hävittämällä tai muulla tavalla vaikeuttamaan esitutkintaa.

      Noudosta päättää tutkinnanjohtaja. Noudosta on annettava noudettavaksi määrätylle kirjallinen määräys. Jos määräystä ei asian kiireellisyyden vuoksi ole kirjallisena, määräys ja sen perusteena olevat seikat on kerrottava noudettavalle kiinniottamisen yhteydessä.

      Etsinnästä kuulusteluun noutoa varten säädetään pakkokeinolain 8 luvun 3 §:n 1 momentissa ja 4 §:ssä. (http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110805)

    • hagman10

      Tapauksesta tulee loppuvuodesta kuluneeksi jo kaksi vuotta, joten jos heillä viivästyy käsittelyt sinne asti, niin voinko unohtaa koko jutun?

      • h54erdfger

        Et. Sitten rupeat jännittämään, että josko eivät tutkikaan lievänä dopingrikoksena vaan perusmuotoisena. Ja sitä saat jännittää vielä kolme vuotta pidempään.


      • hagman10
        h54erdfger kirjoitti:

        Et. Sitten rupeat jännittämään, että josko eivät tutkikaan lievänä dopingrikoksena vaan perusmuotoisena. Ja sitä saat jännittää vielä kolme vuotta pidempään.

        Eiväthän he edes syytä minua lievästä, vaan tavallisesta dopingrikoksesta. Vaikka mielestäni heidän kertomansa mukaan, pitäisi syyttää nimenomaan lievä dopingrikos. Mutta kaiken järjen mukaan odotan sen syyttämättä jättämisen tapahtuvan.


      • 16-12
        hagman10 kirjoitti:

        Eiväthän he edes syytä minua lievästä, vaan tavallisesta dopingrikoksesta. Vaikka mielestäni heidän kertomansa mukaan, pitäisi syyttää nimenomaan lievä dopingrikos. Mutta kaiken järjen mukaan odotan sen syyttämättä jättämisen tapahtuvan.

        Joopa, joo. Oikeudellisissa asioissa kannattaa miettiä, miten menettelee. Joko myöntää syyllisyytensä, tai kiistää sen.
        Ilmiselvästi olet syyllinen, mutta tyhmyyksissäsi olet ryhtynyt änkyröimään vastaan jättämällä ensin menemättä kuulusteluun, jolloin sinut piti kotoa noutaa. Kuulustelussa tietysti änkyröit taas ja kiistit syyllisyytesi. Nyt saat jäpittää vuosikausia, mitähän tästä seuraa. Tuleeko syyte vai ei tule. Tuleeko tuomio, vai ei tule.
        Myöntämällä tulli olisi iskenyt sinulle lievästä dopingrikoksesta sakon kouraan heti kuulustelussa, tai ellei, niin olisit ilmoittanut suostuvasi kirjalliseen menettelyyn, jolloin juttu olisi ollut ohitse jo ajat sitten.
        Vähän kuin jenkkien plea bargain.


      • Kuunvalon_laki
        16-12 kirjoitti:

        Joopa, joo. Oikeudellisissa asioissa kannattaa miettiä, miten menettelee. Joko myöntää syyllisyytensä, tai kiistää sen.
        Ilmiselvästi olet syyllinen, mutta tyhmyyksissäsi olet ryhtynyt änkyröimään vastaan jättämällä ensin menemättä kuulusteluun, jolloin sinut piti kotoa noutaa. Kuulustelussa tietysti änkyröit taas ja kiistit syyllisyytesi. Nyt saat jäpittää vuosikausia, mitähän tästä seuraa. Tuleeko syyte vai ei tule. Tuleeko tuomio, vai ei tule.
        Myöntämällä tulli olisi iskenyt sinulle lievästä dopingrikoksesta sakon kouraan heti kuulustelussa, tai ellei, niin olisit ilmoittanut suostuvasi kirjalliseen menettelyyn, jolloin juttu olisi ollut ohitse jo ajat sitten.
        Vähän kuin jenkkien plea bargain.

        ap: "En ole mitään tilannut, joten kuulusteluissa kiistin kaiken.

        Mitä tästä nyt seuraa ja miten minun tulisi toimia?"

        16-12: "Ilmiselvästi olet syyllinen, mutta tyhmyyksissäsi olet ryhtynyt änkyröimään "

        Jaa että ap on syyllinen, vaikka joku tuntematon on kiusantekotarkoituksessa tilannut hänelle kiellettyä tavaraa? Eipä tälläistä juttua kannata jänskättää vuosikausia, sillä jos ap on kiistänyt syylisyytensä, syyttäjän tulee näyttää että ap juurikin hankki dopingin itse. Kertomuksen mukaan syyttäjällä ei ole mitään näyttöä oikeudelle. Se ei riitä näytöksi, että paketti tuli ap:n osoitteeseen. Tietysti jos ap maksoi luottokortilla tai tilisiirrolla tai todisteita löytyy kotietsinnässä/puhelinkuuntelulla/lähettäjän luota tms. niin sitten on syyttäjä vahvoilla. Ellei, niin tulee syyttämättäjättämispäätös kun syyttäjä ei nyt lähde varmasti kaatuvaa juttua ajamaan. Voi olla että taktikoi, ja ei heti tee päätöstä, jos vaikka jonkin muun rikoksen yhteydessä läytyisi todiste.


      • 16-12
        Kuunvalon_laki kirjoitti:

        ap: "En ole mitään tilannut, joten kuulusteluissa kiistin kaiken.

        Mitä tästä nyt seuraa ja miten minun tulisi toimia?"

        16-12: "Ilmiselvästi olet syyllinen, mutta tyhmyyksissäsi olet ryhtynyt änkyröimään "

        Jaa että ap on syyllinen, vaikka joku tuntematon on kiusantekotarkoituksessa tilannut hänelle kiellettyä tavaraa? Eipä tälläistä juttua kannata jänskättää vuosikausia, sillä jos ap on kiistänyt syylisyytensä, syyttäjän tulee näyttää että ap juurikin hankki dopingin itse. Kertomuksen mukaan syyttäjällä ei ole mitään näyttöä oikeudelle. Se ei riitä näytöksi, että paketti tuli ap:n osoitteeseen. Tietysti jos ap maksoi luottokortilla tai tilisiirrolla tai todisteita löytyy kotietsinnässä/puhelinkuuntelulla/lähettäjän luota tms. niin sitten on syyttäjä vahvoilla. Ellei, niin tulee syyttämättäjättämispäätös kun syyttäjä ei nyt lähde varmasti kaatuvaa juttua ajamaan. Voi olla että taktikoi, ja ei heti tee päätöstä, jos vaikka jonkin muun rikoksen yhteydessä läytyisi todiste.

        Näinkö se menee ja kaikki kertomukset palstalla ovat ehdottomasti totta, eikö ?

        Paljasit kuitenkin tietämättömyytesi huumausaine- ja dopingrikosten tutkinnasta. Teesisi tietävät tukijatkin, jotka vuosikausia asioita ovat selvitelleet. Kuuulepa nyt hölmöläinen. Ennen kuin pidättämiseen oikeutettu virkamies antaa määräyksen noutaa epäilty kotoa hän kysyy alaisiltaan tutkijoilta, mikälainen näyttö on olemassa ja näyttö käydään todennäköisesti vielä yhdessä läpi oman turvallisuuden vuoksi, jotta virka ei lähtisi alta omasta tyhmyydestä.
        Sitä en kuitenkaan pysty sanomaan, mikä viivyttää ap:n asiaa.


    • hagman10

      Vieläkään ei ole kuulunut mitään. Ensi kuussa taitaa tulle se kaksi vuotta täyteen, että pitäisi kai se syyttämättä jättämispäätös jo kohta tulla? Tai sitten se haaste sinne oikeuteen? Jos ei kuulu mitään, niin voinko alkaa olla levollisin mielin? Vai onko se takaraja sittenkin viisi vuotta? Ja kuinka ajoissa se haaste tai syyttäjättämispäätös yleensä tulee? Ja jos se haaste tulee, niin kuinka pian siitä haasteesta on itse oikeuden käynti?

      • Anonyymi

        Jos AP on vapautunut vankilasta?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1841
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1769
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      1721
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1557
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1538
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1436
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1415
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1232
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe