Kirpputorit ja moraalinen näkökulma

lapsityövoima on in?

Oletko pohtinut, miksi nykyään on niin paljon kirpputoreja ja vastaavia second-hand shoppeja esim. verrattuna 40- tai 50 lukuun? Tämä ei johdu siitä, että ihmiset ovat nyt valistuneita ja haluavat kierrättää tavarat ja siten säästää ympäristöä yms. Tämä on täyttä itsepetosta ja hurskastelua. Kirpputorien ja käytetyn tavaran kauppa perustuu siihen, että vaatteet yms näillä toreilla myytvät tavarat tuotetaan lapsityövoimalla ja orjatöinä Aasiassa ja Afrikassa. Tuotantokustannukset ovat tästä syystä alhaiset ja länsimaalaisilla ja suomalaisilla on vara ostaa näitä halvalla tuotettuja tavaroita niin paljon kuin huvittaa. Tämä halpatuotanto mahdollistaa siis tämä meidän shoppailukulttuurin ja ostelun yli omien tarpeen. Koko ajan ostellaan "lapsityövoimalla ja orjatöinä" tehtyjä tavaroita yli oman tarpeen ja myydään niitä sitten kirpputorilla ja ollaan niin ympäristötietoisia ja säästäväisiä!.

40-50 luvulla Suomeen ei tuotu vaatteita yms tavaraa aasiasta eli orjamarkkinoita ei ollut. Tuotteet tehtiin Suomessa. Tästä seurasi se, että tuotteet esim. vaatteet olivat kalliita. Niitä ei osteltu ylimääräisiä huvikseen joten tavaraa ei riittänyt kirpputoreille ja second hand markkinoille. Nyt riittää kun lapsiorjat tekee tavaran lähes ilmaiseksi ja suomalain "vihreä ja vasemmistoradikaalikin" voi ostaa duunarin palkalla tavaraa yli oman tarpeen. Sitten vain maailmaaparantamaan kirpputorille ja silmät hehkuen puhtaalla omalla tunnolla säästetään ympäristöä kun myydään ylimääräiset lapsiorjien tekemät tavarat kirpputorilla. Näin kaappeihin mahtuu kotona uutta tavaraa.

Kirpputorikaupan ja seconhand kaupan mahdollistaa meidän shoppailuharrastus ja shoppailuharrastus on mahdollista koska lapsiorjat tekevät tavat lähes ilmaiseksi. Asian moraalinen opetus on se, että jos ostat halpaa Aasiassa tehtyä tavaraa, tuet lapsityövoiman käyttöä. Erityisesti silloin kun myyt tavaraa kirpputorilla syyllistyt korostetusti lapsityövoiman käyttöön. Olet ostanut näiden lapsiorjien tekemiä tavaroita yli oman tarpeen ja siten vain kiihdyttänyt orjamarkkinoiden olemassaoloa.

Kirjoitin tämän sen asian innoittamana, koska jouduin yhden "maailmanparantajatädin" kanssa keskusteluun ja hänen moraalisen opetuksen kohteeksi siitä, kuinka tärkeää on myydä ylimääräistä tavaraa kirpputorilla. Täti suuttui kun selitin hänelle miksi hänellä on niin paljon ylimääräistä tavaraa.

13

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minun mielestäni

      En usko ostaneeni kovinkaan montaa lapsityövoimalla tuotettua vaatetta kaupasta eli en myyn sellaisia juurikan kirpputoreilla. Ne ovat lähinnä halpisketjujen tuotteita ja sellaiset eivät istu aikuisen naisen päällä.

      Näkökulmasi oli vain yksi mahdollinen eikä siihen ole mitään lisättävää.

      Halpisketjuvaate on paitsi huonosti päällä istuvaa, myös lumppua tai kummallisen mallista eikä se kiinnosta, onpa se kirppiksellä tai uutena kaupassa.

      Kirpputoreilla on paljon muutakin tavaraa kuin vaatetta. On ihan hyvä, että tavara kiertää. ei mistään aatteellisista syistä, vaan ihan muuten vain. Ihmisillä on liikaa tavaraa ja on hyvä, että sitä kierrätetään ja joku voi tehdä löytöjä.

    • Tottatosiaan

      Olen samaa mieltä. Siksi ostan vain sen minkä tarvitsen ja senkin käytettynä kirppikseltä. Joskus käy niin, että silti kaikkea ei syystä tai toisesta voi käyttää täysin loppuun, esim. kun lihoo tai laihtuu, tai ei ne teiniajan vaatteet enää kolmekymppistä pue, saatan myydä ylimääräisiä kirppiksillä. Kirppiksillä pyrin valitsemaan vanhempia, esim. 80-luvulla tehtyjä vaatteita, koska ne kestää pidempään. Kaikilla ei vaan aina ole varaa valita ja joutuu ostamaan halpatuotettua myös siitä syystä, ettei ole muuta sopuhintaan tarjolla eikä oikein muutenkaan. En yleensä osta HM:ää ym. edes kirppiksiltä vaan mieluiten vanhoja suomalaisia merkkejä, jos niitä vaan onnistuu löytämään. Jatkuvasti se on hankalampaa, kun kotimainen vaatetuotanto on näivettynyt jo vuosikausia sitten. Suurin osa ihmisistä ei halua tukea mitään orjamarkkinoita, mutta ostaa hikipajoissa tuotettuja vaatteita, kun on niin vaikea löytää muita esim. kotimaisia vaatteita.

    • ccvmnb

      aloittaja ihan metsässä.lapsityövoimalla tehtyjä rättejä myydään verkkokaupassa ja liikkeissä.ei niistä käytettynä ole edes uff laatikkoon.kirpputorille niitä turha viedä.
      ehjät kunnon vaatteet/tavarat kiertää kirpputorilla ja menee kaupan.ennemmin hyvä vanha kun huono uus,jos hyvää uutta ei varaa ostaa.

    • Ostan_ja_myyn

      En osta mitään Primarkin rättejä, mikä ei johdu moraalistani, vaan siitä, että kyseiset tuotteet ovat kummallisen muotoisia, eivät istu juuri kenenkään päällä ja kankaan laatu on huonoa.

      Kirpputorilla parhaiten menee kaupaksi hyvä vaate, vähän käytetty tai käyttämätön. Itse olen impulssiostaja ja moni vaate jää täysin käyttämättä, on sitten kirpputorilla hintalappu mukana todisteena, että käyttämätön on. En myy rahasta, mutta ei se tuottokaan pahitteeksi ole, sillä mitä suurempi se on, sitä enempi tavaraa on mennyt kaupaksi. Vuodenvaihteen tienoilla tuli kahdessa viikossa n. 400 nettona, myyntitapahtumia useita satoja. Tuotto siis perustui määrään eikä ylihinnoitteluun. Vaatteiden lisäksi myyn kirjoja, en mitään Hirvisäärtä tai muuta ongelmajätettä, vaan vaihtelevasti koti- ja ulkomaista kaunoa ja viihdettä. Ei yhtään astiaa, niistä en ymmärrä mitään.

    • sinisani

      Eivät ne läheskään aina ole VAIN "halpisketjut" jotka käyttävät orjatyövoimaa, siinä kohtaa aloittaja menee kyllä metsikköön. Tutkippas asiaa vähän enemmän.

      • Tutkippas

        Tutkippas


    • Mbob

      Ap on besserwisser parhaasta päästä.

    • gdbfgd

      Ensimmäinen kirjoittaja ei selvästikään ole ikinä käynyt kirpputorilla ja kehittää siksi tuollaista valheellista soopaa päästään Ensinnäkin, nuo ylimääräiset tavarat voivat olla suomalaisia polkupyöriä, lasiastioita jne. Ja kuvitteletko myös, että vanhoilla lastenvaatteilla olisi mitään käyttöä siinä vaiheessa, kun lapset ovat kasvaneet? Vaikka nuo vaatteet olisivat täydellisessä kunnossa, ei niitä kukaan perheessä voi käyttää. Sama pätee aikuistenkin vaatteisiin, jos lihoo tai laihtuu. Itsellänikin on kaapeissa vaatteita, joihin en mahdu, vaikka ne hyvässä kunnossa onkin.

      Usein kirpputoreja laitetaan pystyyn, kun lapset ovat muuttaneet aikuisena kotoa ja kaikki lelut ovat kuitenkin kotona ja astioita ja muita tavaroita on liikaa, koska niitä ei enää tarvita mihinkään.

      Ja tosiaan, valtaosa kirpputorien tavaroista EI ole tuotettu lapsityövoimalla, joten koko höpinäsi on puhdas aivopieru.

      • hfbfvfg

        Lisäys äskeiseen... Itse olen lähinnä laittanut kirpputorille myyntiin vanhoja kirjoa (monet yli 30 vuotta vanhoja), mutta esimerkiksi vanhempani laittoivat myyntiin yli 40 vuotta vanhoja Iittalan astioita. Ne eivät taatusti olleet lapsityövoimalla tehtyjä, vaan 100% suomalaisia.


    • gbfgghfb

      Olettamuksesi siitä, että halvat tuotteet tehdään lapsityövoimalla ja kalliit ei on myös naurettava. Kalliit merkkituotteet tehdään nykyisin aivan yhtä usein lapsityövoimalla kuin halvat kopiot. Usein kopiot ja alkuperäiset tehdään jopa samassa tehtaassa samoilla työntekijöillä. Yli tonnin maksavat käsilaukutkin tehdään lähes aina Kiinassa tai muussa aasian maassa. Ja kännyköistä esimerkiksi iPhone valmistetaan kokonaan Kiinassa. Itse asiassa, Apple on jopa yksi pahamaineisimmista halpatyövoiman käyttäjistä, vaikka puhelimet ja muut tuotteet maailman kalleimpiin kuuluvatkin. Eli hinta ei takaa yhtään mitään...

      • bfvfvjh

        Vielä sen verran, että myös eettisiä tuotteita löytyy kaupoista, mutta kallein tuote voi olla täysin epäeettinen ja halvempi eettinen. Joten hintalapusta ei eettisyyttä näe.


      • lumppumikälumppu

        Juuri näin. Korkea hinta ei takaa laatua eikä eettisyyttä. Ainoa hyvä puoli on ehkä se, että kalliita lumppuja ostaa vähemmän.


    • Niin_nähtyä

      Varastettua tavaraa on kirppiksillä paljon, esim uusia lukemattomia sarjakuvia samoja numeroita useampia kpl samalla loosilla myynnissä ,eli kaupasta tai R-kiskalta lähteny povariin kerralla monta kpl:tta ja nyt myynnissä kirppiksillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      92
      4320
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4225
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3996
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2837
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2531
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2094
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2013
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1659
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe