sulkuja siellä ja täällä

pakkotietää

Pieni kysmys.. Jos asuu vuokralla ja irrottaa tiskikoneen jolloin asuntoon alkaa tulvimaan vettä, koska jälkeenpäin tutkittuna asunnon vesiliitännät ovat väärin ja asukkaalla ei havaintoakaan mistään jälkisuluista niin voiko vahinko mennä asukkaan viaksi? Onko jonkun/jonkun tahon tehtävänä selvittää missä asunnossa on sulut ja näyttää miten niitä käytetään kun asukas muuttaa sisään? Saako asukas edes mennä vääntelemään sulkuja omatoimisesti asunnossa? Ja pitääkö asukkaan tietää miten vesiliitännät kuuluvat asunnoissa mennä?
Ja toinen. Voiko kerrostalossa olla erilailla sulut eri asunnoissa? Osalla pelkästään vessassa, osallla sekä vessassa että keittiön allaskaapissa? Tiskikonepaikka on valmiina joka asunnossa, asunnot vm-84, putkiremonttia ei tehty ikinä.

6

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tok_tok

      Asukkaan ei tarvitse tietää suluista mitään, mutta jos asukas ei muutenkaan ymmärrä mistään mitään, ei se saa mennä mitään tekemäänkään.

    • pakkotietää

      tiskikone laitettiin kiinni ainoaan mahdolliseen paikaan allaskaapissa. sinne oli joku.. edellinen asukas tai firma (asiaa selvitetään) tehnyt jonkun oman putken jatkon, näytti ihan normaalilta koska oli kupariputki juotettu "oikeaoppisesti" kiinni siellä.

    • omistaa eli ei

      Asunnon omistaja sekä taloyhtiö vastaa siitä, että asunto täyttää lain vaatimukset ja on myös taloyhtiön sääntöjen mukainen. Vuokranantajan velvollisuus on tarkistaa asunto ennen seuraavalle vuokraamista. Jos ei näin ole tehnyt, vuokranantaja on ensisijainen vastuumies vahingossa. Se voi yrittää vierittää vastuun taloyhtiölle tai kytkennän tehneelle taholle, jos siihen kykenee.

      Yleensä vuokralaiset ei saa omin päin mennä kytkemään tai edes tilaamaan putkimiestä tekemään kytkentöjä, vaan yleensä ainakin vuokranantajalta pitää kysyä lupa. Lvi-kalusteet ja putket on taloyhtiön omaisuutta, ei asunnon omistajan.

      Osaketaloissa omistaja omistaa vain osakekirjat, jotka oikeuttaa asunnon hallintaan taloyhtiön sääntöjen puitteissa. Osakas ei siis omista vesiputkia, ikkunoita, seiniä, ovia, sähkölinjona/rasioita/katkaisimia ym., vaan ainostaan kasan osakekirjoja, joiden kautta voi myydä asunnon hallintaoikeuden seuraavalle, tai vuokrata osakekirjojen hallintaan oikeuttama huoneisto.

      Jos et ole mennyt itse kytkemään tai omatoimisesti tilannut kytkennäntekijää, sinulla ei ole mitään pelkoa vastuista tuossa asiassa.

      • .....

        Ja lisätään vielä se, että sulkuja voi todellakin olla missä tahansa, tai ei juurikaan missään. Vanhoissa taloissa puuttuu lähes kaikki sulut talon päävesimittarin jälkeen. Uudemmissa on ainakin linjakohtaisia sulkuja putkilinjastossa, yleensä jonkun luukun takana. Ihan uusissa on sitten huoneistokohtaisia sulkuja, ainakin vesimittareissa, joskus jopa jokaisessa vesihanassa.
        Myös vanhoissa remontoiduissa kohteissa voi olla normaalia enemmän sulkuja.
        Asukas saa käyttää sulkuja, jos siihen on painava syy, mutta vastuu mahdollisessa vuodossa on sitten asukkaalla. Monet taloyhtiöt edellyttääkin, että pesukoneiden kytkennät saa tehdä vain putkifirma, tai kiinteistönhuolto. Näillä on vastuuvakuutukset vahinkojen varalta. Yleensä tuttu putkimies ei saa tehdä sitä hommaa pimeänä, koska vastuuvakuutukset ei silloin ole voimassa.
        Kysyttävää?


    • pakkotietää

      Sulkuja kuulemma ei tarvitse tietää. Mutta kenen vastuulla on, jos asunnossa alunperin vesiliitännät väärin? Vai onko asukkaan vastuulla ottaa selvää, miten kiinteät vesiliitännät kuuluu olla? Tiskikone asennettu paikoilleen ja toiminut moitteettomasti, ei vuotoja jne. Vuokranantaan sivuilla lukee, että jos ei tarvitse tehdä varsinaisia LVI-töitä koneen saaa asukas itse asentaa

    • Ahistaako

      Ei kannattas mennä irrottelemaan jos ei tiedä mitä tekee. Pitäs ottaa asioista selvää ja mieluusti ennen kuin tänne kirjoittelee. Harmi juttu mutta näin se vain on. Kaikki ei ole niin kuin leffoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2904
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      540
      2761
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1897
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1895
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1707
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1382
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1168
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      91
      1168
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe