Mikrobin elämä pakkasessa

hipsu1

Elintarviketekniikan opettaja kertoi teorian jota on vaikea heti uskoa.
Kun elintarvike pakastetaan, alkaa solujen sisältämä vesi jäätymään kalvolta alkaen. Veteen liuenneet aineet ja hiukkaset siirtyvät keskemmälle solua ja muodostavat väkevän liuoksen, jonka jäätymispiste laskee. Mitä väkevämmäksi liuos tulee, sen alhaisempi on sen jäätymispiste. Sen takia normaalipakastimella ei saada kaikkea elintarvikkeen vettä jäätymään, kun se vaatisi alle -50C lämpötiloja.

Se mitä oli vaikea uskoa, oli se että "solun keskellä olisi täten aktiivista mikrobitoimintaa". Eikö maailman sitkeinkin mikrobi lopeta elintoimintonsa -20C:n lämmössä? Joillain mikrobeilla on kyky tuottaa pakkasenestoainetta, mutta omien opintojeni pohjalta tuossa lämmössä on jo kaikki joko kuolleet tai pumpanneet itsestään veden ulos ja itiöityneet, jotka siihen pystyvät. Tässä tapauksessa myös osmoottinen paine olisi puristanut mikrobin rusinaksi. Joten mitään elintoimintoja ei pitäisi pakastimesa olla ja siten ei elintarvikkeeseen pitäisi erittyä mitään aineenvaihdunnan myrkkyjäkään, eikä lisääntymistäkään tapahtuisi.

Onhan pakasteillakin myyntiajat, vaikka en ole koskaan pilaantunutta pakastetta nähnytkään edes vuosien pakastamisen jälkeen. Mihin nämä myyntiajat perustuvat?

5

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakasteherne2

      Taitavat vissiin perustua tuotteen muihin ominaisuuksiin, kuten makuun ja hajuun kuin itse tuotteen säilyvyyteen. Nehän taitavat kärsiä jos liikaa pakastaa.

    • hth**

      Pakastaminen hidastaa, mutta ei pysäytä kemiallisia prosesseja, kuten rasvan härskiintymistä. Siksi tuotteita ei voi pakastaa loputtomiin.

    • 17+14

      Nyt takaisin opintojen ääreen hop, hop. Mikrobeja ja eukaryootteja voidaan säilyttää myös -80 pakkasessa, josta ne virkoavat hyvin käyttöön vuosienkin päästä. Neste/kaasutypessä myös säilytetään eläviä soluja. Mikrobit säilyvät hyvin tavallisessa pakkasessa mutta ne eivät lisäänny tai lisääntyvät hyvin hitaasti. Tavallisissa pakastimissa lämpö saattaa kuitenkin vaihdella ja sulaessa alkaa aktiivisempi mikrobitoiminta. Joidenkin mikrobien tautia-aiheuttava määrä on hyvin pieni ja jo 10 solua saattaa aiheuttaa oireita syöjälle. Tämä ei kuitenkaan taida olla tärkeimpiä syitä pakasteiden käyttöajoille, kuten yllä jo esitettiin.

      • jkltkd

        Säilyttää voidaan kyllä, mutta elintoimintoja ei pakkasessa ole eikä varsinkaan lisäänny : ) Heräilevät sitten kun sulatetaan, jos heräilevät. bakteerisoluja voi myös tappaa äkkipakastamisella, viemällä huoneenlämmöstä -70C niin eivät ehdi itiöitymään ja solun sisällä jäätyvä vesi halkaisee ne. Pakastettujen elintarvikkeiden myyntiajat perustuvat ihan muihin reaktioihin ja ovat melkoisen liioiteltuja, ilmeisesti tuotannollisista syistä. Siperiassa söivät tutkijat leirinuotiolla 30 000 vuotta vanhaa mammuttia äskettäin, oli kuulemma hyvää.


      • JaskaTa

        4-5 pakkasastetta on alin missä bakteeri jotenkuten elää, pakastimessa on alle -22. On elintarviketeollisuuden etu vetää tässäkin direktiivi niin alas kuin 6kk myyntiaikaa pakasteella. Jos kauppias ostaa liian suuren erän pakkaseen ja menee vanhaksi, hän joutuu kippaamaan sen kaatopaikalle ja ostamaan uudempaa tilalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe