Kannettavien tietokoneiden kestävyydestä

onko meitä petetty

Olen useiden kannettavia tietokoneita kotona käyttävien kanssa ollut tekemisissä noin 30 vuoden ajan ja alkanut ihmettelemään miksi alle 500€ tietokoneet menee käyttö kelvottomiksi 2-3 vuoden jälkeen valmistajasta huolimatta.
Onko tehty mitään virallisia tutkimuksia siitä, että onko alalla alettu käyttämään käyttö iän rajoitusta myynnin lisäämiseksi?
Eri valmistajathan käyttävät ilmeisesti samoista paikoista ostamiaan komponentteja ja ilmeisesti ei enään ole käytössä merkkien omaa laadun valvontaa kuten aikoinaan esim IMB:llä oli.
Jos myynnin lisäämiseksi on alettu käyttämään käyttö ikää rajoittavia ominaisuuksia niin mielestäni silloin kannettavat tulisi merkitä "parasta ennen" päiväyksillä varustettuina.

Itselläni on yksi kovassa käytössä ollut 8 vuotta vanha kannettava joka toimii hyvin ja jonka alkuperäinen akkukin on edelleen 1-2 tunnin käyttöä kestävä mutta syksyllä uudempi, vajaat 3 vuotta käytössä olleesta meni akkun käyttö rajoittui alle puoleen tuntiin ja lopulta tietokona teki täysin lopun niin sähkö virraslla kuin akulla käyttämisen suhteen. Olen purkanut sen ja ottanut osia talteen mahdollista myhempää tarvetta ajatellen. MUTTA VANHA WIN XP KONE TOIMII EDELLEEN JA AKKU KESTÄÄ NOIN KAHDEN TUNNIN KÄYTÖN. Alustan siitä xp:n pois ja asennan Linux 17.1 ja seuraan kuinka vanhaksi se tietokone kestää.

Samaan aikaan tuttavillani olevia 2-3 vanhoja tietokeita lopettaa toiminnan ja alan epäilemään, että jossakin vaiheessa valmistajat ovat alkaneet käyttämään komponentteja jotka rajoittaa kannettavien tietokoneiden käyttö ikää. OLETTEKO TE TEHNEET HUOMION SIIHEN SUUNTAAN?
OLISKO AIHEELLISTA KULUTTAJIEN ALKAA KESKENÄÄN SEURAAMAAN JA TUTKIMAAN JOS KYSEESSÄ ON TARKOITUKSELLA JÄRJESTETTYÄ KÄYTTÖ IÄN RAJOITUSTA MYYNNIN LISÄÄMISEKSI?

En monestakaan syystä halua kerta käyttö kamaa... Viisi tietokonetta olen uutena kotikäyttöön ostanut ja vain vanhin tietokone on edelleen niistä käytössä!!!

11

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raaka totuus

      Tuskin niitä tietoisesti hajoamaan tehdään. Halvalla ei vaan saa tehtyä laadukasta joten halvoissa läppäreissä joudutaan tinkimään kaikkien komponenttien laadusta ja siksi ne eivät kestä. Sama pätee muissakin tuotteissa, valmistuskustannuksissa säästäminen johtaa heikkoon laatuun.

      Kuluttajat eivät keskimäärin välitä laadusta vaan hinta ratkaisee. Tämä on se valitettava totuus.

      Jos haluaa kestävän tuotteen niin ostaa sitten sellaisen, se tosin maksaa hieman enemmän.

      • raakanakiitos

        No, nyt höpötät puuta heinää.

        Se kallis hinta, kun tuppaa tulemaan koneeseen, jos toiseen vasta tukun ulkopuolella. Ei ennen sitä, joten ei se kova hintq kerro koko totuutta tuotteesta.

        Kokemusta on usean vuoden ajalta 4 eri tietokonealan tukusta. Isosta, sekä pienestä.


    • 0+8

      "Halvalla ei vaan saa tehtyä laadukasta"

      Totta joka alalla. Lada ei kestä yhtä kauan kuin BMW. Matsui-jääkaappi on halvempi kuin Miele, mutta ei kestä 20 vuotta.

      Kaupasta saa halvalla Acerin, mutta en huoli sitä. Ostan mieluummin Toshiba-läppärin, vaikka se maksaakin tuhat euroa.

      • etsilleenjatolleen

        Itseasiassa Lada kestää ja on myös helpommin korjattava kuin BMW - kysy vaikka kuubalaisilta.

        Laadusta taas - on aina onnesta kiinni mitä paskaa syliinsä saa. Niin kallis kuin halpa voi tulla samasta kinkki-tehtaasta ja on ihan onnesta kiinni minkälaiset kompnentit niissä sattuukaan olemaan.

        Itselleni on sattunut, että kallis ja laadukas laite on lagannut alta aikayksikön kun taas halpis-kama vain kestää ja toimii.

        Hinta ei välttämättä ole laadun tae.


    • pientäpintaremppaako

      Printtereissähän on ollut jo kauankin laskuripiirejä, jotka lopettaa laitteen toiminnan vaikka laitteessa itsessään ei olisikaan mitään vikaa.

      Jo 90-luvulla laadukkaatkin valmistajat jäivät kiinni toimimattomista välimuistikapuloistaan - olivat kyllä kiinni emoilevyissä, mutta se olikin kaikki, sillä ne eivät toimineet vaan olivat silkkaa fuulaa.

      Joten en ihmettele yhtään, että jotkut valmistajat seikkailevat komponenttien laadun kanssa nopeuttakseen myyntiään, sillä jotkut valmistajat jopa tuovat vuosittain uusia käyttiksiä vain tappaakseen vanhat laitteet päivitysten puutteeseen.

      Omat laitteeni ovat jo vanhoja (yli viisivuotisia) nykyisen käsityksen mukaan, mutta toimivat vielä ja toivon niiden toimivan muutaman vuoden eteenpäin väistämätöntä päivitystä odottaen.

      Nykyään bisneksen takia tärkeintä on uusia laitteensa hyvin usein eli kännykkä ja auto vähntään kahden vuoden välein, tietokone samoin ja kämpän sisustus viimeistään 3 vuoden jälkeen edellisestä rempasta.

      • voiollataieiole

        No ei ihan niin.

        Ainoa tuote, johon ei saa päivitystä on win xp. Muihin saa. Ei ne koneen valmistajat ole missään tekemisisssä koneen päitvityksien kanssa.

        Millä tavoin ne sinun vanaht koneet odottaa jotain västämätöntä?
        Vistan päityksien loputtua asenna Ubuntu tilalle. Saat päivtyksiä pitkään ja uuden
        käyttisversion ilmaiseksi. Helppoa Eikö niin?


      • voiollataieiole kirjoitti:

        No ei ihan niin.

        Ainoa tuote, johon ei saa päivitystä on win xp. Muihin saa. Ei ne koneen valmistajat ole missään tekemisisssä koneen päitvityksien kanssa.

        Millä tavoin ne sinun vanaht koneet odottaa jotain västämätöntä?
        Vistan päityksien loputtua asenna Ubuntu tilalle. Saat päivtyksiä pitkään ja uuden
        käyttisversion ilmaiseksi. Helppoa Eikö niin?

        On ne tavallaan sillä ne määrää kuinka hyvän ajurituen ne antaa uusille käyttiksille.


      • kannyman kirjoitti:

        On ne tavallaan sillä ne määrää kuinka hyvän ajurituen ne antaa uusille käyttiksille.

        Ei koneen valmistajat määrää yhtään mitään, ne ajurit tai niiden tekemiseen vaadittavat speksit antaa eri piirien / järjestelmien valmistajat.
        "Koneen valmistaja" laittaa nimensä koneensa kylkeen ja alihankkija eli se käytännön valmistaja tilaa eri osat sitten niiden alan firmoista.

        Sitten ne piirien valmistajat tekevät eri käyttiksille ajureita ja antavat / ovat antamatta speksejä laitteista ja/tai ajureidensa lähdekoodeja, jotta muut voisivat tehdä / olla tekemättä omia ajureita

        "Koneen valmistaja" korkeintaan päättää sen kuinka kauan se jaksaa omalla paskalla höystettyjä vanhentuneita muualta revittyjä ajureita omilla sivuillaan pitää.


    • 0+8

      "Itseasiassa Lada kestää ja on myös helpommin korjattava kuin BMW - kysy vaikka kuubalaisilta."

      Oletko kysynyt asiaa muilta kuin kuubalaisilta? Olen aika varma, että BMW kestää Kuubassakin pidempään kuin Lada. On täysin mahdollista, että Ladan korjaaminen Kuubassa on helpompaa kuin BMW:n, mutta toisaalta BMW:tä ei tarvitse korjata niin usein kuin Ladaa.

    • pcmuseo

      Vikaa on tekniikassa, miten tuota eletroniikkaa tehdään nykypäivänä, eli lyijytön (ROHS)=kova tina joka ei jousta vaan murtuu ja suuret BGA kotelot joissa lämpölaajaneminen on ongelma == piirit murtuu osittain irti alkaen heikoimmin tinautuneesta reunasta.
      http://www.tomshardware.com/news/Nvidia-GPU-failure,6248.html

      t:p

      • fdsafdsa

        Syitä on monia, osa niistä on jo täällä näköjään kerrottukin.

        1) Komponenttivalinta: lähinnä kondensaattorit ovat sellaisia, että niissä on jopa eri luokituksia kauanko kestävät keskimäärin

        2) Työnlaatu ja materiaali: lähinnä kolvaus sähkölaitteissa ja käytetty tina, joka vihreiden suurella kannatuksella on nyt sitten lyijytöntä ekotavaraa, joka ei kestä tärinää, ei kolahduksia, ei toistuvia lämpölaajenemisia, eikä oikein vihaista katsettakaan.

        3) Komponenttien sijoittelu: tätä keinoa on käytetty oikein tarkoituksella Samsungin halpistelkkareissa että ne hajoaisivat melko nopeasti. Kuumuutta kestämättömät komponentit jätetään vaille jäähdytystä, suunnitellaan ne sijoitettavaksi piirilevylle niin että ovat lähelle kuumenevia osia ja niin edelleen. Joskus kyse on kyllä vain heikosta suunnittelustakin, ei vain tarkoituksellisesta hajoamisesta.

        4) Nykymuodin mukainen tapa ahtaa tavarat mahdollisimman pieneen pakettiin. Oikeasti, ketä kiinnostaisi onko esimerkiksi televisio neljä vai kymmenen senttiä paksu - litteä on litteä! Mainokset toitottavat kuinka hienoa on kun jokin telkkari on ohut. Kuvitteleeko joku pelastavansa lattiapinta-alaa sillä että tv on pari senttiä ohuempi? Tuloksena joka tapauksessa huonommat kaiuttimet, vähemmän jäähdytysilmalle tilaa liikkua ja hyvinkin lyhyempi käyttöikä. Sama perussääntö, vaikka ei niin yksiselitteinen olekaan, pätee myös tietokonekoteloihin - testeistä sen näkee, perussuunta on se, että isommissa koteloissa komponentit pysyvät viileämpinä, vaikka tuulettimia olisi sama määrä.

        5) Ajurituen lyhyys, jatkossa varmaan maksullisten käyttöjärjestelmienkin. Ajurituki ei muuten ole käyttöjärjestelmävalmistajan tehtävä, vaan laitevalmistajan. Asus on hyvä esimerkki taas valmistajasta, jolla perinteisesti on ollut pitkä tuki tuotteilleen, loputon sekään ei kyllä ole. Monelta merkkikonevalmistajalta tuntuvat ajurit katoavan melkein heti kun viimeisenä myyntivuonna myydyn mallin takuu on päättynyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1282
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1227
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1106
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1076
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe