Kannattaako jättää maksamatta

rahaa-se-vain-on

Minä olen aika velkaantunut 46-vuotias mies. Olen naimissa ja on lapsia.
Mutta olen pikkuhiljaa saanut itseni aika isoon velkakoukkuun. Kaikki alkoi pikkuhiljaa jostain finareffin 3000 euron lainasta.
Ostin vuonna 2008 myös asunnon, se on yksiö paikkakunnalla jossa asunnot eivät mene kaupaksi. Emme itse asu enää siellä vaan siinä on vuokralainen.
Lisäksi minulla on pieni mökki,.
Näihin kaikkiin on lainaa, asuntoon on lainaa 20t euroa. Mökkiin on vielä noin tonni lainaa. Sitten se siirtyy siis omaksi,poies pankilta.

Elämä on kitkuttelua, sillä olen pitkäaikaistyötön. Minulla on nyt 500 päivää ansisidonnaista. Mutta huolestuttaa että saanko töitä.
Tällä hetkellä kaikkiin velkoiihin ja osamaksuihin menee noin 1300 euroa kuussa.
Rahaa jää elämiseen varsin vähän, mutta ollaan pärjäilty. Vaimo on kotiäiti.

Kysymys kuuluu, että kannattaako tämmöinen kituuttaminen. Harmittaa maksella noita velkoja. Toisaalta, en oikeastaan kaipaa mitään, ja olen tyytyväinen nykyiseen vuokra-asuntoon.

Mitä jos vain lopettaisin lainojen takaisinmaksun. Mitä sitten tapahtuisi?
Asunto saisi puolestani mennä pankille, mutta mökistä en halua luopua.

Olen elänyt kuin porsas ja ottanut helppoa lainaa.. nyt se kostautuu.
Ja säästöön ei oikein jää mitään.
Jos tulee yllättävä meno, niin sitten joudun TAAS ottamaan jotain luottoa.
Tämä V**ttaa.
Ihme kyllä olen aina saanut luottoa, vaikka ei ole kokopäivätyötäkään.
Nyt kun olen maksanut hyvin esim. Finareffia, euroloania ja Nordic lainaa, niin periaatteessa pystynyt helposti aina nostamaan sieltä lisää.
Se on tietysti hyvä siinä mielessä jos tulee äkkinäinen rahantarve, mutta toisaalta petolista.

Jos joudun ulosottoon niin sitten en kai enää saa mitään nostettua noistakaan?

Ja vielä yksi kysymys, olen ajatellut myydä mökin pojalleni tai antaa ennakkoperintönä.
Onko se ok, jos joudun myöhemmin ulosottoon? Silloinhan sitä ei velkoja saa.

19

583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Älä luovuta

      Ei tietenkään kannata. Ulosottoa kannattaa välttää viimeiseen asti sen nyt järkikin sanoo. Tosin tämänkin palstan talousnerot ovat usein hiukan eri mieltä.
      Lainanotto seis ja alat oikeasti hoitamaan asioita, lopulta se palkitaan.

      • Jossain vaiheesa velkojen ulosottoon päästäminen on järkevin ratkaisu.
        Siinä vaiheessa kun palkka ei riitä enää edes kuukausittaisten velkojen hoitoon saatikka normaalien laskujen (vuokra,ruoka,sähkö,vakuutus...) hoitoon.
        UO on vain eräänlainen "järjestely" jossa velallinen hoitaa yhtä "lainaa" kuten esim. järjestelylainaa pankista, tosin väkisin mutta tulee hoidettua kuitenkin. Samalla hoituu velkakierteen katkaisu jos ei vapaaehtoisesti sellaista ennen halunnut tehdä. Jos parisuhteessa toisen luotot palaa niin toisen kannattaa ne pitää kunnossa.


    • Paljonko sitä rahaa jää yhteensä käteen sekä vuokratulot /kk? Kai vaimollakin joitain tuloja on?

      Kaikkihan on ok jos tulot riittävät kuukausittaisten menojen hoitoon. Voisiko kulutustottumuksia muutella siten että kaikki turha pois? Eihän ne velat lopu koskaan jos otat aina uutta kun "tarve" tulee. Pitäsi nyt saada lainauskierre poikki ja hoitaa nykyiset velat kuntoon. Olet varmaan jo sovitellut kk-eriä pienimmiksi ensihätään? Voisiko maksella asuntolainan korkoja esim vuoden verran ja siitä jäävällä rahalla hoidella muita velkoja pienemmäksi?

      Mitä tapahtuu jos et maksa lainojasi? Asuntolaina varmaan irtisanottaisi n. 2 kk kuluessa ja muut velat(vipit yms) 1,5 - 2 kk jo perintätoimistolla. Tosta pari kk lisää niin olisi varmaan jo käräjillä... n. 6-8 kk niin olisit jo UO:ssa.
      Tietty maksuhäiriömerkinnät tulisivat jo 2 kk viim eräp jälkeen. Sitten ainakin lisävelanotto "hoidettu".

      Maksele lainoja pois pienimmästä päästä, säästät kuluissa pitkässä juoksussa. Hoida nopesti mökki itsellesi ja jatka siitä jäävällä summalla muiden velkojen maksua. Ei ole merkitystä UO:n kannalta täs vaiheessa vielä mökin ennakkoperintö-asia.

    • rahaa-se-vain-on

      kiitos vastauksista. rahaa jää kaikkien velkoje, osamaksujen, vuokran, sähkölaskun ja muiden pakollisten menojen jälkeen ruokaan vielä n 400 euroa kussa. Tässä on siis mun ja vaimon yhteiset tulot.
      Kaikki hankinnat, esim. uudet vaatteet (silloin harvoin kun sellaisia ostaa) tai lasten jotkut kailliimmat lelut joudutaan ostamaan osamaksulla koska käteistä ei yksinkertaisesti ole riittävästi.
      Luottokortteja en halua nyt käyttää, vaan koitan maksaa niitä luottokorteja poies. mulla taitaa olla 5 korttia, ja jokaisessa melkein tonni velkaa.

      voivoi kun on surkiaan jamaan tässä joutunut.
      nyt on tiedossa jo esimerkiksi että kesällä on pakko vaihtaa auton jakohihna, se on ainakin viidensadan euron remontti.
      Joskus tulee vain sellaisia rahareikiä, etei niitä voi välttää. Sitten joutuu usein nostamaan taas lainaa.
      Vaikka luopuisi autosta niin sitten pitäisi ostaa kalliita bussilipppuja jos haluaa jossain käydä. Kun asutaan maaseudulla.
      Mutta kiitos vinkeistä!

    • Särähti korvaan "uudet vaatteet (silloin harvoin kun sellaisia ostaa) tai lasten jotkut kailliimmat lelut joudutaan ostamaan osamaksulla"... Jos ei ole varaa niin ei osteta tuollaisia vaan säästetään esim siihen auton jakohihnaremppaan.

      "Joskus tulee vain sellaisia rahareikiä, etei niitä voi välttää. Sitten joutuu usein nostamaan taas lainaa"... Olisiko mahdollista 5 kortin sijaan pitää vain yhtä korttia jota sitten hätätapauksissa käyttää?

      Kyselit aiemmin että kannattaako tällainen kituuttaminen? Mun mielestä ei, eli kannattais tehdä asialle jotain. Samassa tilanteessa itse olleena ja 8 kk raha-asioitteni kanssa töitä paiskineena en voi kuin suositella. Nyt kerran kuussa tulee 1-2 laskua postilaatikkoon 40-60 maksumuistutuksen sijaan, rahaa jää nyt jopa säästöön pantavaksi (hätävara) ja ennenkaikkea jää myös rahaa elämiseen. Voi jopa mennä ruokatunnilla syömään, voi käydä parturissa, ostaa uuden takin(alesta tottakai...) yms perusjuttuja voi tehdä miettimättä sitä että mistähän tämä olisi pois. Ja ei tarvitsisi huolehtia koska tulee seuraava rahareikä... Niitä ei voi välttää mutta niistä voi selviytyä.

    • Ryhtiliike

      "Samalla hoituu velkakierteen katkaisu jos ei vapaaehtoisesti ennen sellaista halunnut tehdä".
      Niin, sepä se kannattaisiko nyt "haluta" niin säästyy aikamoisilta ongelmilta tulevaisuutta ajatellen ja pitää ne luottotiedot kunnossa kun näköjään vielä on pää pinnalla?
      Ulosotto vaikuttaa kuitenkin vuosia, tavalla tai toisella vaikka saisi asiansa järjestykseenkin on leima otsassa.
      Ja se nöyryytyksen määrä onkin jo oma lukunsa.
      Ulosotto on vihoviimeinen konsti "hoitaa" raha-asioitaan.

    • sossun elätiksi?

      Suunnitteleppa kuinka toimit jos työtä ei löydy.
      Mitäs jos antaisit asunnon ja mökin ennakkoperintönä lapsille.
      Mökkiin elinikäinen hallintaoikeus ja asuntoon voisit muuttaa vuokralle. Vuokran maksaisit asumistuella ja toimeentulotuella. Käsittääkseni tämä onnistuisi.
      Olet siitä huonossa tilanteessa että jos et saa työtä niin joudut myymään omaisuutesi markkinahintaan ja käyttämään rahat elämiseen.
      Aivan turha jeesustella että taas neuvotaan tulevaa sossupummia. Itse olen töissä ja lyhentelen asuntolainaa. En ole kateellinen toimeentulotukea nostaville. Olen kateellinen jollekin sos dem virkamiehelle joka nettoaa 5000 kuussa ja töppäilee sekä suhmuroi omaan haaviin eikä ole käytännössä vastuussa kenellekkään.

      • Köyhä Yh

        Jos et löydä työtä (kokopäivä) voisiko vaimo mennä työelämään, tai ainakin sillä tavalla että molemmat tekevät sen mitä löytyy. Vaikka työtilanne nyt on surkeaa voi hyvinkin löytää pätkiä ja osapäiväistä työtä. Teillä ei kai enää ole niin pieniä lapsia että niiltä saisi kodinhoitotukea. Kannattaa myös kysellä kaikkialta ottaisivat sinut työllistämistuen kanssa, se on usen työnantajalle hyvä täky. Yritä kartuttaa 500 päivää uudelleen niin elämä olisi helpompaa. Asunto kannattaisi myydä jos vain on mahdollista tai laittaa vuokralle. Mökilläkin voi tehdä rahaa, vuokraamalla sitä joitakin viikkoja/kuukausia/ viikonloppuja. Jos se vain on hyvällä paikalla ja sellaisessa kunnossa että joku haluaa vuokrata.

        Tuo 400 euroa kaikkeen kyllä kuulostaa tosi minimaaliselta, jos ei pysty viljelemään,kalastamaan, marjastamaan. Sisältyykö siihen myös lapsilisät?Kyllä lapsiperheen (kuinka monta) pelkästään ruokaan menee helposti jo 500 eur ja sen päälle jotain vaatteita ja autokuluja ym. Hermothan tuossa menee. Sossusta ette kyllä saa mitään kun on tuo kämppä ja mökki


    • maksettava on

      "nyt on tiedossa jo esimerkiksi että kesällä on pakko vaihtaa auton jakohihna, se on ainakin viidensadan euron remontti."

      -Hulppee pirssi, kun normihinta tavikkeina ostettuina vesipumppuineen on noin 150€. vaihtajia löytyy jokaisen tuttavapiiristä, eikä todellakaan maksa yli 300€

      -Mökki lähtee heti, kun UO:n kanssa ekan kerran asioit, se ei todellakaan ole mikään perustarve, kuten puhelin, netti ja jne..

      Ennakkoperinnössä on se ongelma, että saattaapa verottajaa kiinnostaa, muta verothan jää perinnön saajalle, ei lahjoittajalle, mutta enpä tuollaista temppua omille lapsille tekisi, mutta kukin tyylillään..

    • Velkamies69

      No siis jos mökistä lainaa tonni niin sehän on käytännössä jo maksettu. Maksanee ekana pois siinä varmaan korkeampi korkoprosenttikin kuin asuntolainasta. Sitten vaan pikkuhiljaa lyhenteen 20t lainaa asunnosta. Jos satut vielä pääsemään töihin niin tuokin kuittaantuu parissa vuodessa. Typerintä olisi jättää urakka kesken kun maalisuora on jo näkyvissä.

      • imehtelijä!!

        Niin aloittajalla on asunto ja mökki? Työtön? Meneekö rahat palvelijoiden palkkoihin? Itse työelämää takana yli 30vuotta eikä ole edes sitä mökkiä!


    • Lil.lj

      Mökki myyntiin oitis. Sehän on viihdettä ja oikeasti tarpeeton.

    • rahaa-se-vain-on

      Kiitos kaikista vastauksista. Hiukan tässä kommenttia vielä. En tiedä onko monikin samassa tilanteessa, jotehn ehkä tämä keskustelu antaa heillekin vinkkejä.

      Olen miettinyt velkajärjestelyyn hakeutumista. Ongelma on se että olen työtön mutta olen jo ottanut yhteyttä. Lapset ovat vielä pieniä eikä ymmärrä näistä asioista mitään. Ei oikein tunnu hyvältä ajatukselta mökkiä heidän nimiinsä pistää.

      Tottakai olisin myynyt asunnon jo kauan sitten. Mutta kun se ei mene kaupaksi sellaiseen hintaan jolla saisi asuntolainan kuitattua. Asunto on ns nokia-kaupungissa. Nyt siinä on onneksi kuitenkin vuokralainen.

      400 euron verran jää rahaa kaikkien pakollisten laskujen ja lainanmaksujen jälkeen, ja tässä on mukana kaikki tulot, myös lapsilisät.
      Olen koittanut hakea kaikenlaisia lisähommia. mutta tuntuu että on liian vanha niihinkin. Esim kioskinmyyjän hommaan olen hakenut.

      Mökki on saaressa enkä tahdo luopua siitä koska saaria on hyvin harvoin myytävänä.

      Lisää ehdotuksia saa laittaa.
      Nyt mietin että joutuuko ottamaan eron koska avioliitossakin on ongelmia. Niiden ongelmien syytkin taitaa olla näissä rahahuolissa.
      Ero tietysti parantaisi vaimon ja lasten taloudellista tilannetta, koska silloin he varmaankin saisi asumistukea ja mahd. sossun tukia.

    • Vältä ulosottoa

      Jos mökki on saaressa ja sinne on jotenkin mahdollisus päästä esim jollain taksiveneellä,niin laita mökki oitis vuokralle. Voit vuokrata sen viikkovuokralla esim kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin ja tienaat sillä helposti ainakin tonnin kuussa (miinus verot).Kun te olette poissa työelämästä voitte hyvin käyttää mökkiä vähän sesongin ulkopuolellakin (voitte varmaan teltailla saaressa vaikka mökissä on vuokralaisia ja toimia vähän talkkareina). Niin ja muijakin töihin ja kaikki påtkätyötkin kannataa tehdä.Älä missään nimessä päästä velkoja ulosottoon,siinä lähtee mökki ensimmäisenä. Mieluummin sitten roukaavustuksesta sapuskaa ja omavaraistaloutta.

      Taloudellisesti ei kannata erota. Silloin täytyy jakaa pesä ja silloin periatteessa kämppä ja mökki menee kuitenkin myyntiin. Jos vaimolle jää jokin tuollainen turha omaisuus hän ei saa sossutukea ennenkuin se on syöty. Käytännössä vaimo joutuu ottamaan mitä vaan työtä tai sitten elämään Kelan työkkärikorvauksella. Sinä taas joudut lisäksi maksamaan elatusmaksuja ainakin 200 eur/lapsi että tarvitaan kaksi perheasuntoa.

      Kun teillä on 5 luottokorttia eikö niitä kannata käyttää kulutuksen rahoittamiseen. Maksatte sen minimimaksun ja sitten vapautuneella luotolla voi ostaa ruokaa. ym ja nuo käteisvarat voi sijoittaa velanmaksuun. Pikavipit kannattaa päästää perintään, siloin korot tippuu 7,5%iin noitten murhakorkojen sijaan ja sinnikkyydellä voi saada neuvoteltua aika pienet kuukausimaksut.

      Tsemppiä vaan kyllä nuo velat joskus tulee maksettua. Mulla on nyt viisi velkaa perinnässä ja ensi kesänä olen sitten saanut kaikki maksettua.Tämän lisäksi asuntolainaa,ja elän työkkäriavustuksella hanttihommilla. Nyt on tiukkaa mutta ulosottoon en niitä päästä.

    • asumusero

      Muuttakaa erilleen. Eli asumusero.
      Ei siis avioero.
      silloin vaimo saa asumistukea.

      Tietysti sinun täytyy sitten asua jossain. Varmaan siinä mökissä?

    • köyhis

      Ei kannata myydä ainakaan mitään! Nyt vaan maksat tuon mökkilainan pois ja haet samalla töitä. Kyllä se joskus tärppää. Työuraa jäljellä vielä kuitenkin 20 vuotta. Pikkuhiljaa vaan makselet pois lainoja. Tuo 400 € on kuitenkin iso raha ruokaan. Tarjouksesta vaan kaikki ruoat, älä luovuta! Vuoden päästä tilanne voi olla jo parempi, töitä löytynyt yms. Itselläkin oli joskus tiukkaa kun jäin työttömäksi. Silloin se tuntui maailmanlopulta, mutta kuitenkin 10 kuukauden sisällä uusi työpaikka löytyi. Kituuttamaanhan siinä joutui, mutten myynyt autoa, enkä asuntoa.

    • neuvoa

      Tuohon lasten nimiin kommentoin sen verran että Itse sain kodista n. 100000e velkaa perintönä vanhempien järkevien siirtojen takia ja siitä ponnistaen parikymmentä vuotta takuten ylivelkaisena, kun ei ollut mahdollisuutta epäonnistua ja silti epäonnistuin, niin ole varovainen kun suunnittelet lasten nimille jotain.Oma ajatus näin äkkiä että ainakin lisä velan otto lopeta heti. itse siinä kierteessä olin vuosia kunnes meni kaikki. nyt mietin et voi kun olisin lopettanut aijemmin. En osaa sen kummemmin neuvoa kun en tiedä yksityiskohtia mutta velkaneuvojalla kävisin sinuna juttelemassa. Älä kuitenkaan luovuta. Asioilla on taipumus järjestyä.

    • ketkuilija5

      Ota asuntoluotosta täydet lyhennysvapaat ja maksa luottokorttivelkoja pois. (JOS PANKKISI OP,NORDEA TAI DANSKE) Tai säästä puskuria kun ansiosidonnainen loppuu. Asuntoluoton korko on niin pieni että sitä sun ei kannata lyhentää nyt. Mökkilainankin voit maksaa pois. Kun mökkilaina on maksettu niin helpompi antaa se ennakkoperintönä.

    • ketkuilija5

      Leikkaa lisäksi luottokortit kahtia. Älä huijaa itseäsi enempää. Ruoka Lidlistä. Kilpailuta kaikki palvelut sähkö, puhelin, pankki, vakuutuset. Esim S-pankista ei mene palvelumaksuja.Näistä voit saada 500 euoa/vuosi helposti. Ansiosidonnaisella saa tienata 300 euroa etteivaikuta maksuun. Tee jotain paskahommaa sen verran (lehtien jako tms.) Kirpputorit ja tori.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe