Työllisyysasioiden miettiminen ja koordinointi alkaa

Työllisyystyöryhmä

Nyt suurtyöttömyys vähenee, kun työllisyysasioita aloitetaan miettiä ja koordinoida kokonaisvaltaisesti. On perustettu työllisyystyöryhmä, jota johtaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Työllisyystyöryhmä valittiin kaupunginhallituksen kokouksessa 12.1. pykälä 10.
www.heinola.fi/Dynasty/kokous/20152868.HtM

Kaupunginhallitus päätti perustaa työllisyystyöryhmän ja puheenjohtajaksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Ryhmän tehtävänä on muun muassa TYÖLLISYYSASIOIDEN KOKONAISVALTAINEN MIETTIMINEN JA KOORDINOINTI...

Pitäisiköhän niitä TYÖTTÖMYYDEN SYITÄ myös miettiä ja koordinoida työttömyyden vähentämiseksi tehtäviä toimenpiteitä? Miksi uusia yrityksiä ei Heinolaan tule, vaikka tyhjiä tiloja riittää samoin kuin työhaluisia, joilla on useamman sukupolven seitsemästä-neljään työperinne? Pitäisikö laatia pitkän tähtäimen TYÖLLISTÄMISOHJELMA, montako työtöntä on, mikä määrä pitkäaikaistyöttömiä ja nuorisotyöttömiä ja miten työttömyyttä voidaan torjua kehittämällä elinkeinostrategiaa ja yritysten tukemista osana työttömyyden torjuntaa.

Työllisyystyöryhmä perustettiin, kun (suora lainaus valmistelusta)
"Vuoden 2015 alusta kaupungin vastuu työllistämisestä lisääntyy ja myös kustannukset kasvavat olennaisesti. Tällöin haasteellisen kokonaisuuden hallitsemikseksi tarvitaan JATKUVAA KESKUSTELUA JA POHDINTAA. "

Viime vuoden lopussa Heinolan työttömyysaste oli jo 18,9 %. Valtakunnallinen työttömyysaste jäänee vielä alle 10 %, joten Heinolan työttömyysaste on järkyttävä, ja pitkäaikais- sekä nuorisotyöttömyys hirvittävät. Totta on, että kaupungin vastuu kasvaa, arviolta 1,2 miljoonaa ja jos pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu nykyisenä - jopa 1,5 miljoonaa euroa. Pelkästään jatkuva keskustelu ja pohdinta tuskin auttavat, tarvittaisiin ihan konkreettisia ehdotuksia työryhmältä ja konkreettisia tekoja kaupungin hallitukselta ja valtuustolta. Elinkeinotoimikunnan lopettaminen, sen työskenneltyä vain noin vuoden ei vaikuta lupaavalta toimelta. Kaupunginhallituksen pitäisi myöntää että elinkeinotoimikunnan saama kaupungin tuki oli vähäinen ja toimikunnan jäsenten valinta ei ollut onnistunut.

Jos kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii myös työllisyystyöryhmän puheenjohtajana, tekeekö työryhmän puheenjohtaja itselleen esityksiä, joita vie kaupunginhallituksessa eteenpäi vai johtaako työryhmän puheenjohtaja vain mietiskelyä ja koordinointia kokonaisvaltaisesti.

16

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aijai kunn risoo

      Taas tämä pitkän listan täti kantaa huolta, kun mukamans kuka muu ei sitä tekisi.
      Kaiken takana tuntuu vaan olevan kaupunginhallitusnimitykset ja valinnat.
      Kaikki meni aivan oikein!
      Turha kylvää kaunaa. Työttömys on hankala asia hyvin laajasti koko maailmassa. Ei ole ketään Heinolassa siitä vastuussa yksin.

      • Työllisyystyöryhmä

        Kysymys on työllisyyden hoidosta ja työttömyyden torjunnasta. Miten sitä tehdään Heinolassa. Miksi Heinolan työttömyysaste on Päijät-Hämeen toiseksi suurin? Miten työllisyyttä hoidetaan niissä Päijät-Hämeen kunnissa, joissa työttömyysluvut ovat paljon pienemmät? Tärkeää olisi valita oikeat, osaavat päättäjät myös Heinolan hallintoon. Yhtä tärkeää on äänestäjien tietää, mikä on päätöksenteossa ollut tärkeintä. Onko se oma tai sukulaisten etu vai onko se koko kaupungin etu.

        Sinuako itseäsi risoo se, että täällä keskustellaan päätöksenteosta ja esim. työllisyyden hoidosta, kun Heinolassa on lähes 20 % suurtyöttömyys.


      • saamattomat

        Millä perusteella kaikki meni aivan oikein?
        Ihmettelen väitettä, kun huomioidaan ettei
        Hildenin johtama hallitus ole saanut toimikaudellaan
        mitään aikaiseksi, ei niin mitään.
        Pahenevat työttömyysluvut ja syvenevä poismuuttovirta,
        siinäkö aikaansaannokset?

        Kaikkihan saadaan "menemään aivan oikein" kun
        kabineteissa pelaillaan paikkajaot ja vielä muutetaan
        valtuuston kokouksessa asioiden käsittelyjärjestystä,
        jotta saadaan paikat pedattua.
        Käsitin, että sen vuoksi Nyt marssi ulos.

        Miksi ihmeessä samat halusivat taas ängetä hallitukseen?
        Itsekö he eivät ymmärrä, että hallituksessa pitäisi saada
        jotain aikaiseksikin?


    • Erikoinen LINJAUS

      Samassa kokouksessa, kaupunginhallitus 12.1. käsiteltiin LINJAUKSET MARKKINOINTIYHTEISTYÖ-SOPIMUKSEN solmimiseksi eri yhteistyötahojen kanssa.
      www.heinola.fi/Dynasty/kokous/20152868-6.HTM

      Heinolan kaupungin v. 2015 talousarvion tehtävän 110 Yleishallinto-määrahaa voidaan VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSIN käyttää kaupunginhallituksen hyväksymän käyttösuunnitelman rajoissa yhteistyösopimuksin kaupungin yleistä markkinointia hyödyttäviä TAPAHTUMIA tai TOIMINTOJA järjestävien tahojen kanssa. Markkinointisopimukse arvo määräytyy suhteessa sopimuksella saatavaan markkinointihyötyyn. Hyödyn arviointi perustetaan seuraavin kriteerein (6 kriteeriä):
      1. kaupungin saama MARKKINANÄKYVYYS suhteessa TAPAHTUMAN kävijämäärään

      (Tähdellä merkityt huomiot kirjoittajan tekemiä)
      * tapahtuman kävijämääriä: kesäteatteri (Diivat) 28.000 kävijää, lintutarha (2013) 90.000 kävijää... olisiko siis lintutarhaa markkinoitava kolminkertaisesti kesäteatteriin verrattuna?

      2. Kaupungin saama MARKKINANÄKYVYYS suhteessa tapahtuman/toiminnon ajoittumiseen ja kestoon ja ennakkomainintaan.

      * lintutarha avoinna ympäri vuoden. Lintutarhan tiloissa useita upeita valokuvanäyttelyitä. Museot avoinna ympärivuoden, Galleria Lambertissa näyttelyjä rajoittaa valvovan henkilökunnan puute. Kesäteaterilla esityksiä noin 1,5 kk kesällä.

      3. Kaupungin saama MARKKINANÄKYVYYS paikallisilla/kansallisilla/ kansainvälisellä tasolla.

      * kansallisella tasolla Heinola muistetaan kaupunginjohtajien kaltoinkohtelusta, viimeisimpinä kaupunginjohtaja Rinnevaaran erottaminen, mikä sai valtaisaa negatiivista mainosta jopa valtakunnallisella tavalla. Alettiin puhua Lex Heinolasta, jotta kaupunginjohtajien epäluottamuserottamiset saataisiin vähenemään.
      Heinolan museot ovat museojohtaja Paavo Kokin ansiosta kansallisestikin tunnettuja ja museonjohtaja Paavo Kokki arvostettu asiantuntija alallaan koko Suomessa. Ei kuitenkaan Heinolan markkinnoinnin ansiosta.

      4. Kaupungin saama MARKKINANÄKYVYYS suhteessa tapahtuman saamaan medianäkyvyyteen eri tiedotusvälineissä.

      * ks. edellä oleva kohta ja arviointi.

      5. Tapahtuman merkitys kaupungin elinkeinoelämälle ja yrittäjille.

      * kesäteatteritapahtuma eli -näytelmä kestää noin 1,5 kk. Tuolloin kuskataan bussilasteittain katsojia lähikunnista ja jopa Espoosta. Linja-autot tuovat katsojat ennen esitystä ja vievät katsojat heti esityksen jälkeen, joten merkitys jää vähäiseksi. Jonkun verran ostetaan hotellipaketteja, joihin on yhdistetty kesäteatteri, mutta todennäköisesti samat hotellipaketit myytäisiin kesällä ilman kesäteatteriesitystäkin. Heinolan toivomat turistit tuskin tulevat Heinolaan katsomaan suomenkielisiä vanhoja farsseja tai komedioita. Heinolalaisia, omaperäisiä teatteriesityksiä kun ei ole.

      6. Muut markkinointisopimuksen tekemiseen vaikuttavat erityiset syyt

      * Pitäisi tietää mitä markkinointisopimuksia tässä kaupunginhallituksen linjauksessa tarkoitetaan ja keitä viranhaltijoita markkinointisopimus koskee.
      Kaupungin yleinen markkinointi pitäisi suunnitella KOKONAISVALTAISESTI parantamalla Heinolan imagoa, joka on ryvettynyt samalla kun kaupunginjohtajaa mustamaalattiin paikallisesti ja valtakunnan mediassa.
      Heinolan imagon kannalta olisi oleellista mainostaa paikallista kulttuuria ja tekijöitä ja luonnollisesti Heinolan valtakunnallisesti merkittävää lintutarhaa.

      Markkinointihyödyn arvoa ei voida arvioida yhden tai kahden tapahtuman perusteella eikä MARKKINANÄKYVYYS ole mikään kriteeri mainonnan ja markkinoinnin onnistumisesta. Markkinanäkyvyyttä voidaan rahalla ostaa eri medioista samoin kuin kalliita mainoksia. Kaupungin imagoa ei kuitenkaan luoda pelkästään markkinanäkyvyydellä.

      On määriteltävä VIESTI ja KUVA, joka Heinolasta halutaan antaa ennenkuin "brändäys" aloitetaan. Viesti, esimerkiksi YRITYSYSTÄVÄLLINEN KULTTUURIKAUPUNKI, pitää olla TOTTA. Valheellinen viesti tekee päinvastaisen vaikutuksen, vie uskottavuuden ja negatiivinen imago vahvistuu.

      On myös suunniteltava kohderyhmä ja tiedotusvälineet viestin perillemenemiseen. Nykyaikana verkkoviestintä, kaupungin kotisivut, alueellinen media, valtakunnallinen media... mitä, missä ja milloin. Kulttuuritapahtumia markkinoidaan eri viestimissä kuin esimerkiksi yritystukia, yritystiloja ja yrityskummeja.

      MARKKINANÄKYVYYS ei ole nykyaikaisessa viestinnän lähtökohta. Sen sijaan kiinnostavuus, hyvin suunniteltu viesti, oikein valitut (viestin kannalta) viestintävälineet ja ajankohdat sekä viestin perillemeno luovat markkinanäkyvyyttä tai sitten ei, jos markkinointia ei osata tehdä.

      Millä perusteella kaupunginhallitus on hyväksynyt linjaukset yhteistyösopimuksen solmiseksi eri yhteistyötahojen kanssa? Kenen kanssa yhteistyösopimus aiotaan tehdä ja keitä ovat eri yhteistyötahot? Miten yleishallintomäärärahaa (110) voidaan käyttää viranhaltijapäätöksin, jos ei tiedetä mihin tapahtumiin sitä käytetään ja miksi.

      • Mutta miten s.......

        Mutta mihin unohtui se kortti. Maksukortti. Sellainen on/ ollut monilla luottamushenkilöillä Heinolassa.
        Turhaa narskuttaa siitä. Kaikki hallituksessa meni hyvin. Hallitus on toimintakykyinen ja edustava.

        Heinolassa asiat on hyvin. Isommassa Lahdessa kaikki päin honkia. Lahti on velkainen, alijäämäinen, vaikka toista esittää. Järjestelyerillä ennenkin saatu tilinpäätökset ja budjetit näyttämään terveeltä. Konsti on Lahti Energian tuloutuserät, joilla kaup.johtaja tehnyt "tulosta".
        Kun nyt Nastola heräisi. Kupla on kupla!


      • itsekehu oksettaa
        Mutta miten s....... kirjoitti:

        Mutta mihin unohtui se kortti. Maksukortti. Sellainen on/ ollut monilla luottamushenkilöillä Heinolassa.
        Turhaa narskuttaa siitä. Kaikki hallituksessa meni hyvin. Hallitus on toimintakykyinen ja edustava.

        Heinolassa asiat on hyvin. Isommassa Lahdessa kaikki päin honkia. Lahti on velkainen, alijäämäinen, vaikka toista esittää. Järjestelyerillä ennenkin saatu tilinpäätökset ja budjetit näyttämään terveeltä. Konsti on Lahti Energian tuloutuserät, joilla kaup.johtaja tehnyt "tulosta".
        Kun nyt Nastola heräisi. Kupla on kupla!

        No tämän illan paras oli "Hallitus on toimintakykyinen ja edustava".
        Toiseksi paras "Kaikki hallituksessa meni hyvin".
        :D

        Mitään perusteita ei tietenkään tarvitse esittää, etenkään kun mitään esitettävää ei ole.

        Heinola on seudun menettäjäkaupunki. Suurtyöttömyys syö Heinolaa enemmän kuin Lahtea ja veronmaksajat hupenevat. Investoinnit leviävät käsiin, palvelut katoavat, liiketiloja tyhjenee ja keskusta kuihtuu. Mitähän vielä.
        Missä on se hallitus, joka muuttaa suunnan, kun Heinolan hallitus ei kykene eikä osaa?

        Lahden parjaus pistää hymyilyttämään. Lahti on tehnyt säästötoimia, ne purevat. Missä ovat Heinolan vastaavat? Niitä ei ole! Palkataan lisää kavereita kallispalkkaisiin virkoihin, eikä kukaan edes usko heidän saavan mitään aikaiseksi. Säästämisen sijaan paisutetaan hallintoa.
        Hallituskin on kuin alaston keisari kehumassa vaatteitaan. Kasvava määrä kuntalaisia näkee, että puheet jäävät puheiksi, tilanne synkistyy entisestään.
        Lahti on muuttovoittoinen ja kuntaliitokset luovat entistä suuremman todennäköisyyden, että Heinola jää kasvavan Lahden jalkoihin. Kuva Heinolan epämääräisestä kuntapolitiikasta ei ole omiaan lisäämään investointihalukkuutta hiekkalaatikko-Heinolaan. Heinolalla ei myöskään ole erityisen lämpimät välit naapureihinsa, kiitos päättäjiemme.

        Ylistyspuheet ovat pelkkää sanahelinää, perusteetonta sellaista.


      • Mitkä asiat hyvin?
        Mutta miten s....... kirjoitti:

        Mutta mihin unohtui se kortti. Maksukortti. Sellainen on/ ollut monilla luottamushenkilöillä Heinolassa.
        Turhaa narskuttaa siitä. Kaikki hallituksessa meni hyvin. Hallitus on toimintakykyinen ja edustava.

        Heinolassa asiat on hyvin. Isommassa Lahdessa kaikki päin honkia. Lahti on velkainen, alijäämäinen, vaikka toista esittää. Järjestelyerillä ennenkin saatu tilinpäätökset ja budjetit näyttämään terveeltä. Konsti on Lahti Energian tuloutuserät, joilla kaup.johtaja tehnyt "tulosta".
        Kun nyt Nastola heräisi. Kupla on kupla!

        Mutta miten s........
        Heinolan energialaitos myytiin, joten erittäin kalliin energian muuntituottoja Heinolassa ei ole. Heinolalaiset maksavat kalliista energiasta kovan hinnan vaikkapa esim. Lahden Energialle, jos sieltä energiaa ostavat. Joten kaupunki saa sijoitustuottoja, mutta ne tuotot maksavat heinolalaiset energian hinnassa. Lahden työpaikkaomavaraisuus on noin 111 % ja Heinolan alle sata. Hartolankin työpaikkaomavaraisuus on Heinolaa parempi, eli 108,5 %.
        Useat heinolalaiset käyvät Lahdessa työssä eli ilman Lahden työpaikkoja Heinolan työttömyysaste olisi vieläkin suurempi. Lahdessa rakennetaan matkakeskusta, maanalaista toriparkkia ja valtavaa matkailukeskittymää, joten velkarahalla investoidaan hyvin ja huolellisesti. Myös Heinola on velkainen, energiarahastosta huolimatta.

        Heinolan omavaraisuusaste (toimintakertomus 2013) 64,1 % ja 64,6 % (2012)
        - omavaraisuus heikentynyt
        Heinolan suhteellinen velkaantuneisuus (toimintakertomus 2013) 50,8 % ja 49,7 (2012)- velkaantuneisuus lisääntynyt. Koko maan velkaantuneisuus oli 48,3 (2012).

        Vuoden 2012 jälkeen Heinola on ottanut uutta velkaa 9,2 miljoonaa, josta käytetty vanhan velan maksuun noin puolet. Heinolassa velkaa lienee jo energiarahaston verran, mutta investoinnit ovat jääneet toteuttamatta. Suuret investoinnit joudutaan tekemään lisää velkaa ottamalla (nyt velkaa noin 2.500/asukas) tai energiarahastosta. Homekoulut odattavat korjaamista tai uudisrakentamista. Uimahalli korjattaneen 5-6 miljoonalla? Hopeasillan uudisrakennus tullee maksamaan 7,5 miljoonaa.Entäs se infra. Pitäisikö siitäkin huolehtia. Lakeasuon kevyen liikenteen väylä toteuttaa luvatulla tavalla jne. Muitakin kaupungin huonokuntoisia rakennuksia pitää korjata ja huoltaa kuin rempalleen päästettyjä kouluja ja uimahallia. Samaan aikaan Heinolan väkiluku vähenee. Kiinteistöveron tai vesimaksujen korottaminen ei riitä, jos aktiiviväestö vähenee 272 henkilön vuosivauhtia. Heinolaan jäävät eläkeläiset ja vanhukset palvelutaloihin sekä työttömät, joilla ei varaa hankkia asuntoa muualta kuin halvasta Heinolasta, joten keskusta tyhjenee liikeyrityksistä.

        Mutta yksi ei Heinolassa vähene väkiluvun vähetessä. Se on kaupungin henkilöstömäärä. Vuonna 2012, henkilöstöä 1357, vuonna 2013 henkilöstöä 1357 ja myös vuonna 2014 henkilöstöä 1357. Niinpä Heinolan henkilöstömenot lähenevät tuloverokertymää. Palkkojen ja palkkioiden yhteismäärä v. 2013 oli 43,813 miljoonaa ja tulovero 61,658 miljoonaa. Joten valtion tukia tarvitaan palveluiden järjestämiseen.
        Väki on vähentynyt vuodesta 2012 vuoteen 2014 yht. 463:lla.
        ( Vuonna 2012 vähennystä 119, v. 2013 vähennystä 72 ja viime vuonna 272)


      • lamahla
        Mitkä asiat hyvin? kirjoitti:

        Mutta miten s........
        Heinolan energialaitos myytiin, joten erittäin kalliin energian muuntituottoja Heinolassa ei ole. Heinolalaiset maksavat kalliista energiasta kovan hinnan vaikkapa esim. Lahden Energialle, jos sieltä energiaa ostavat. Joten kaupunki saa sijoitustuottoja, mutta ne tuotot maksavat heinolalaiset energian hinnassa. Lahden työpaikkaomavaraisuus on noin 111 % ja Heinolan alle sata. Hartolankin työpaikkaomavaraisuus on Heinolaa parempi, eli 108,5 %.
        Useat heinolalaiset käyvät Lahdessa työssä eli ilman Lahden työpaikkoja Heinolan työttömyysaste olisi vieläkin suurempi. Lahdessa rakennetaan matkakeskusta, maanalaista toriparkkia ja valtavaa matkailukeskittymää, joten velkarahalla investoidaan hyvin ja huolellisesti. Myös Heinola on velkainen, energiarahastosta huolimatta.

        Heinolan omavaraisuusaste (toimintakertomus 2013) 64,1 % ja 64,6 % (2012)
        - omavaraisuus heikentynyt
        Heinolan suhteellinen velkaantuneisuus (toimintakertomus 2013) 50,8 % ja 49,7 (2012)- velkaantuneisuus lisääntynyt. Koko maan velkaantuneisuus oli 48,3 (2012).

        Vuoden 2012 jälkeen Heinola on ottanut uutta velkaa 9,2 miljoonaa, josta käytetty vanhan velan maksuun noin puolet. Heinolassa velkaa lienee jo energiarahaston verran, mutta investoinnit ovat jääneet toteuttamatta. Suuret investoinnit joudutaan tekemään lisää velkaa ottamalla (nyt velkaa noin 2.500/asukas) tai energiarahastosta. Homekoulut odattavat korjaamista tai uudisrakentamista. Uimahalli korjattaneen 5-6 miljoonalla? Hopeasillan uudisrakennus tullee maksamaan 7,5 miljoonaa.Entäs se infra. Pitäisikö siitäkin huolehtia. Lakeasuon kevyen liikenteen väylä toteuttaa luvatulla tavalla jne. Muitakin kaupungin huonokuntoisia rakennuksia pitää korjata ja huoltaa kuin rempalleen päästettyjä kouluja ja uimahallia. Samaan aikaan Heinolan väkiluku vähenee. Kiinteistöveron tai vesimaksujen korottaminen ei riitä, jos aktiiviväestö vähenee 272 henkilön vuosivauhtia. Heinolaan jäävät eläkeläiset ja vanhukset palvelutaloihin sekä työttömät, joilla ei varaa hankkia asuntoa muualta kuin halvasta Heinolasta, joten keskusta tyhjenee liikeyrityksistä.

        Mutta yksi ei Heinolassa vähene väkiluvun vähetessä. Se on kaupungin henkilöstömäärä. Vuonna 2012, henkilöstöä 1357, vuonna 2013 henkilöstöä 1357 ja myös vuonna 2014 henkilöstöä 1357. Niinpä Heinolan henkilöstömenot lähenevät tuloverokertymää. Palkkojen ja palkkioiden yhteismäärä v. 2013 oli 43,813 miljoonaa ja tulovero 61,658 miljoonaa. Joten valtion tukia tarvitaan palveluiden järjestämiseen.
        Väki on vähentynyt vuodesta 2012 vuoteen 2014 yht. 463:lla.
        ( Vuonna 2012 vähennystä 119, v. 2013 vähennystä 72 ja viime vuonna 272)

        Täytyy myös muistaa, että Heinola olisi todellisuudessa paljon velkaisempi, mikäli investoinnit olisi toteutettu ajallaan! Nyt niitä ollaan lykätty lykkäämistään ja kiinteistöt alkavat levitä käsiin.
        Hopeasillan, koulujen ja uimahallin investoinnit heiluvat 30 miljoonan euron paikkeilla ja lisää korjattavaa syntyy jatkuvasti.
        Tulevaisuus näyttää melko mustalta ja osaamattomissa käsissä vielä mustemmalta.


    • keskenään nahistelut

      ...vai on kaikki hyvin! Työttömyys kaamea, rikollisuus seuraa perässä, siis kaikki hyvin??? Kylä hiljenee ja nuoriso häipyy. Olisiko sittenkin keskityttävä niiden työpaikkojen luomiseen ja yrittämisen ymmärtämiseen, sieltä ne tilipussit aukeaa parin viikon välein. Kaikki tuki ja ymmärrys niille tahoille, jotka sen yhtälön ymmärtää. Ei kapuloita rattaisiin. Kova kilpailu työpaikoista ympäri Suomea, Heinolankin on herättävä. Ja kannattaa miettiä, millä taustoilla siihen hommaan kannattaa henkilöitä valita. Mieti. Ja matkailu.
      Kukas siitä täällä vastaa? Hiljaista on. Kesä tulee taas, mutta visioita ei kuulu eikä näy.Saati sitten toteutusta. Huopatossutehtaalta terveisiä, keskittykää taas keskinäiseen kahinointiin, on taas palattu lähtöruutuun. Hyvä Heinola!!!

    • Puuhastelu jatkuu

      Entinen kaupunginjohtaja Komonen kirjoitti osuvasti elokuussa 2011 Heinolan elinkeinoasioiden hoidosta: "Heinolassa on kokeiltu parin viimeisen vuosikymmenen aikana omaa elinkeinoasiamiestä, matkailupäällikköä, matkailupalveluyhtiötä ja kuntien yhteistä matkailuorganisaatiota sekä uutta elinkeinojohtajaa ja yhteistä elinkeino-organisaatiota itähmäläiten naapurikuntien kanssa. Viimeiset kuusi ja puoli vuotta kaupunki on ollut Lahden alueen kehittämisyhtiö Lakesin osakas (2005-2011).

      Heinolassa on Komosen mukaan kokeiltu vuoteen 2011 mennessä
      - elinkeinoasiamiestä
      - matkailupäällikköä
      - matkailupalveluyhtiötä
      - kuntien yhteistä matkailuorganisaatiota
      - elinkeinojohtajaa
      - Lakesin apua
      - Vision Hunters ym.

      Yhteistyö kolmen itä-hämäläisen kunnan kanssa on takkuillut (Heinola Resort) kuten tiedämme Heinolan vuoksi.
      Vuonna 2013 perustettiin elinkeinotoimikunta, joka vuonna 2014 lopetettiin.
      Vuonna 2014 EU-koordinaattorista tehtiin elinkeinopäällikkö
      Vuonna 2014 valittiin jälleen elinkeinojohtaja (Heikki Mäkilä, kd, Dazid Oy, entinen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
      Vuonna 2015 on nyt sitten perustettu työllisyystyöryhmä, puheenjohtajana kh:n puheenjohtaja

      Komonen: "Kun on aloitettu uusi elinkeinoasioiden hoitomuoto, se on saanut alkuaikoina kiitosta. Toimintamallista on vähitellen luovuttu." Niinpä. Elinkeinotoimikunta perustettiin noin vuodeksi. Toimikunnan määrärahat vietiin ja virkamiehillä miehitettiin, kun vähennettiin toimikunnan yritysjohtajia.

      Seuraavien toimijoiden aikaansaamina ei Komosen mukaan saatu uusia työpaikkoja:
      - Lahden alueen kehittämiskeskus LAKES
      - UPM-Kymmenen tehdaslakkautustenvuoksi syntynyt UPM-hanke ja siihen valtion rahoitusta saanut Vision Huntersin konsultointi
      - Heinolan, Hartolan ja Sysmän rakennemuutostyöryhmä
      - Heinolan hankkeiden ohjausryhmä
      - Heinolan elinkeinotyöryhmä
      - viranhaltijatyöryhmä: kaupunginjohtaja, kansliapäällikkö ja EU-koordinaattori

      On siis ollut työryhmiä, ohjausryhmiä, viranhaltijaryhmiä, asiamiehiä, päälliköitä ja johtajia elinkeinoasioiden hoidossa Heinolassa parinkymmenen viiden vuoden aikana. Tulokset ovat olleet surkeat. Työpaikkaomavaraisuus ei ole noussut. Työttömyysprosentti on jo 18,9 eli lähes joka viides on työtön. Pitkäaikaistyöttömyyden passiivinen työmarkkinatuki tulee kalliiksi (Kelan sakkoihin on budjetoitu 1,2 miljoonaa).

      Heinolasta muutti viiden viime vuoden aikana muualle 664 henkilöä ja vuonna 2011 (Komosen raportti v. 2011) 89, vuonna 2010 muuttaneita oli 112 ja viime vuonna peräti 272.

      Nyt palataan vanhaan. Palkataan elinkeinojohtaja ja perustetaan työllisyystyöryhmä.
      Kovin on ollut lyhytjänteistä ja osaamatonta toimintaa Heinolan elinkeinoelämän ja työllisyyden hoito. Tarvittaisiinko AMMATTILAISIA, ELINKEINO-OSAAJIA ja heidän tukemistaan sen sijaan että perustetaan työryhmiä ja järjestetään sopivia työpaikkoja? Elinkeinojohtajan virkaa haki yli neljäkymmentä. Valittiin Heikki Mäkilä, entinen kh:n varapuheenjohtaja, selvitystyöryhmän puheenjohtaja, joka jääväsi itsensä kaupunginjohtajan erottamista selvittäneessä työryhmässä.

      Onko Heinolassa hallintotyöhön uponnut liikaa voimavaroja? Onko vain puuhasteltu? Onko tehdyistä virheistä opittu? Montako uutta työpaikkaa on saatu entisten tilalle ja tyhjilleen jääneisiin tiloihin?
      Useitakin hankkeita on suunniteltu ja "ideoita metsästetty", miksi ne jäävät ideoiden asteelle? Heinolasta piti tulla puurakentamisen edelläkävijä. Tuliko?
      Heinolasta piti tulla Suomen korjausrakentamisen keskus? Tuliko?
      Entä terveysliikuntakaupunki. Onko terveysliikuntakaupunki myös EU:n suurin jätteenkäsittelykaupunki? Entäpä matkailuelinkeinokehittäminen kaupungin omistamia keskeisiä rantapalstoja hyödyntäen? Mitkä ovat Heinolan kärkihankkeet, jotka TYÖLLISTÄVÄT ja jotta uusia työpaikkoja syntyy? Hopeasilta (ohjausryhmässä kaupunginhallituksen puheenjohtaja) - montako uutta työpaikkaa saadaan 7,5 miljoonalla?

      Miksi ideoita ei viedä eteenpäin TYÖLLISYYSNÄKÖKOHDAT huomioiden? Heinolaan pitäisi budjetoida järkevät, toteuttamiskelpoiset hankkeet ja viedä ne loppuun asti. Ideoita kyllä voidaan kehitellä ja jättää ne unholaan. Ei Lakes, ei työryhmät, ei elinkeinojohtajat... ei kaupunginjohtajakaan voi toteuttaa hankkeita, ellei niitä päätöksenteossa oteta tosissaan.

      Mitään markkina-arvoa ei toteuttamattomilla ideoilla tai hankkeilla ole, ehkä vain ja ainoastaan "puuhasteluarvo", jotta näyttäisi että jotain on suuren palkan tai korkean kokouspalkkion eteen tehty. Näin luodaan mielikuvia tekemisestä, vaikka todellisuudessa ei ole mitään saatu aikaan työttömyyden torjunnassa ja väkiluvun vähenemisessä. Päinvastoin.

    • pulua tympii

      Nyt jo naurattaa " kustannukset kasvaa olennaisesti" kun on lisääntynyt työttömyys. Aivan uusi juttu niinkö? Työttömyys ja sairastelu syö ihmisen kokoisia aukkoja kaupungin rahalaariin. Omaperäistä toimintaa työttömyyden hoito.

      Lisänaurut vielä "jatkuvaa keskustelua ja pohdintaa" ei vissiin niitä tekoja tarvitse tehdä ongelman poistoon?

    • orjateatteri

      Arvaukseni:

      Työttömyyttä vatvovan työryhmän johtaja tekee itselleen kaupunginhallitukseen esityksen, jotta saa ohjata entistä enemmän rahaa tyttärensä kaupungin varoilla runsaskätisesti jo tuettuun kesäteatteribisnekseen. Jotta työttömien pakottaminen pakkopuuhasteluihin saataisiin hoidettua samalla, heistä tehdään pakotettua ilmaistyövoimaa kesäteatterille. Voin kuvitella kaikenlaisia töitä heille. Näyttelijöiksi, ohjaajiksi, kassanhoitajiksi, puvustajiksi tai lavastajiksi heitä ei kelpuuteta, koska niistä vetää jo kovaa palkkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan perheenjäsenet kavereineen.

      Lintutalo? Mikä se on? Ainut asia, joka Heinoalsta tunnetaan? No, pitää sitten markkinoida kesäteatteria enemmän, jotta se pääsee ykkösen asemaan. Vai?

    • papukaijat torille

      Kesäteatterikin on yksi hyvä kesätyöllistäjä heinolalaisille nuorille, ja miksei vanhemmillekin. Ei kannattaisi palkata hesalaisia kovapalkkaisia näyttelijöitä, tai yksi korkeintaan vetonaulaksi...vaikka eihän niistä palkoista hiiskuta, vaikuttaa kuin olisivat ilmaista työvoimaa....jep.
      Lintutarhalle kunnon pöhinää, teemaviikot kesäksi ja niiden ympärille touhut. Yrityksetkin varmasti tulevat mukaan, kunhan tapahtumat ovat tarpeeksi näyttäviä ja kansallisia tapahtumia. Sinne niitä tempauksia tulee järjestää, ei ainoastaan torille. Ja kunnon mainostaulut ja infot Lintutarhasta juurikin torille, missä turismoja pyörii, jopa papukaijat huutelemaan.(pullohemmojen tilalle). Kunnon kahvilarakennus Lintutarhalle, niin kassakin kilisee kesät-talvet. Lintutarhahan on nykyisin kulttuuriosaston alla, jos oikein muistan. Eli kehittelyä sinnekin suuntaan!!

      • dfgdgdfghs

        Olisi ihana istua kahvilassa, jossa livertää lintuja.


    • jfhlijjjjjjgdfnjl

      Viekää laatikko lintutarhalle mihin jokainen voi sitten kahvinsa maksaa. Säppiskä sit hoitaa sen eteenpäin.

    • rahat hakuun

      Väänäsen taidepuisto Lintutarhan vieressä, Harjulle lyhyt matka, Lintulampi linturikas nähtävyys, niistäkin voipi jo rakentaa yhteisen ja houkuttelevan kokonaisuuden. eli kahvilla voi käydä siellä ylhäällä. Kyllä Heinolassa on paljon nähtävää ja koettavaa, jos vain kylttyyriväki jaksaa näitä ohjelmoida. Mainokset kaupungin sivuille ja samaan infopakettiin muiden kesäohjelmien kanssa, siis kunnon kokonaisuus. Lapsiperheet varmasti nauttivat, ei niitä välttämättä kiinnosta museot, ehkä hieman vanhempina. Ja se kotieläinpuistokin on siinä vieressä....raha-anomukset vetämään, onhan meillä EU-konkarit niitä anomaan ja matkailua edistämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe