Sepelvaltimotauti normaalia?

m76__

Sepelvaltimotauti on sairaus, missä valtimot tukkeutuvat ja verenkierto estyy jne. Mutta lueskelin tutkimusta, missä Intiassa ja USAssa oli tehty random testejä ns. terveille ihmisille. Muistaakseni 25% intialaisista ja 43% amerikkalaisista testatuista saivat punaista valoa. Uudellä ultraäänitestillä oli löydetty kovettumia.

Heräsi mieleen kysymys, että onko tämä itsellenikin diagnosoitu sepelvaltimotauti edes mikään tauti? Vai onko meillä kaikilla enemmän tai vähemmän kalkkeumia suonissa ja sitten on vain tuurista kiinni kenellä plakki lohkeaa tai tulee muu trombi, tukkii suonen ahtaumasta ja sitten ollaan sairaalassa pallolaajennuksessa? Nythän me potilaina syödään eri lääkkeitä loppu elämä. En väitä sen olevan huono juttu välttämättä. Mutta pitäisikö monen ns. terveenkin syödä niitä ja jos suonet ovat muuten olleet ok näköisiä pallolaajennuksessa, niin onko raskas lääkitys jopa osittain turhaa?

Eli ts. sepelvaltimotauti tuntuu olevan tauti jota sairastetaan vain slaagin tai muun oireen jälkeen. Mutta sitten on miljoonat suomalaiset, jotka eivät vain ole vielä saaneet mitään oireita ja ovat näin ollen terveitä ja huolettomia...

26

398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mene ja tiedä

      Näin se varmaan on ,että todella monien suonet ovat kalkkeutuneita ja elävät onnellisen tietämättöminä asiasta,mutta kyllä on valtavasti tutkimuksia tästä asiasta
      Ruumiinavauksissa ,muissa sairauksissa/ tilanteissa menehtyneiden suonet kertonevat nämä sepelvaltimosuvut myös.
      Tiedän taas sukuja ,kun koko sisaruskarti elää lähes yhdeksänkymppisiksi,eikä matkan varrella ole kellään ollut ko vaivoja jne
      Muuten on kyllä ollut itselläni samoja ajatuksia kuin sinulla.

      • m76__

        Googlailin asiaa ja tässä oli ihan ok kirjoitusta aiheesta:

        http://www.drcarney.com/blog/entry/who-has-heart-disease-everyone

        Kyseessä tietenkin jenkkisivusta, joten ne pitää aina lukea kiriitikkolasian kautta. Mutta totta tuossa voi olla paljon, koska eivät suoraan yrittäneet myydä mitään tehojuomia tai yrittijuuria.

        Itse lähinnä mietin, että vaikken mikään megaläski ole, niin jos laihduttaisi 10kg pois ja olisi laiheliini tai jopa semisti ruipelo, niin pitäisiköhän tiputtaa kolesterolilääkkeet yms. kokonaan pois? Asperiini vaikuttaisi olevan järkevä pitää mukana sekä muut "stenttiä suojaavat" lääkkeet.

        Todennäköisesti laihdun tästä muutaman kilon ja sitten palkitsen itseni parilla saunakaljalla ja suklaajäätelöllä. 6kk päästä aloitetaan uusi dietti ;)


    • Hei!

      Olet aivan oikeassa: jo varhaisessa aikuisuudessa voidaan monilta löytää muutoksia valtimoiden seinämissä. Muutosten pitää kuitenkin olla melko pitkälle edenneitä, jotta ne alkavat havaittavasti ahtauttaa esim. sepelvaltimoita ja näkyä suorituskyvyssä. Toki joskus kovettuma voi revetä ja aiheuttaa veritulpan myös yllättäen - tämä on kuitenkin harvinaista.

      Sepelvaltimotaudin diagnoosi perustuu siis ennen kaikkea vaivan aiheuttamiin oireisiin, joista voi lukea tarkemmin esim. osoitteesta: http://klinik.fi/terveysinfo/sepelvaltimotauti

      Ennaltahkäisyssä tupakoinnin välttäminen, normaali verenpaine, normaali kolesterolitaso sekä itselle sopiva liikunta ovat tutkitusti toimiva keinoja.

      -Klinikin lääkäritiimi

      Klinik - terveyspalvelusi netissä
      www.klinik.fi

      • m76__

        Kiitos vastauksesta! Lähinnä mietin, että nyt kun itselläkin on slaagi takana ja tämä tauti todettu, niin onko uuden kohtauksen riski sen kummempi kuin kenelläkään muullakaan? Eli minulla on plakkia suonessa ja nyt stentti sen päällä. Mutta uuden kohtauksen takia pitäisi olla jossain muualla plakkikertymä. Ja pallolaajennuksen yhteydessä todettiin muut sepelvatimon suonet sileiksi. Eli käsittääkseni ainoa ahdas kohta on avattu eikä siitäkään ollut hengästymisoireita ym. aikaisemmin.

        Äkkiä näin insinöörinä ajatellen riski uuteen ahtaumasta/plakin repeämisestä johtuvaan infarktiin pitäisi olla jopa pienempi mitä terveillä työkavereilla? Heillä kun ei ole suonien tilasta mitään käryä. Stentti toki voi lisätä riskiä umpeutumisen ym. takia. Ja pieni vaurio sydämen kärjessä ei myöskään kai ole hyvä asia.

        Netistä ei oikein löydy googlella ainakaan ymmärrettävää tietoa. Ja oma lääkäri sanoi, että riski on pieni, ehkä suuri, ei voi tietää. Ja se trombikin mikä minulla oli (ja on vieläkin pieni) tuli "jostain" ja semmoista kuulemma "vain sattuu". Tieteen ystävänä nämä selitykset eivät vielä mene läpi ;)) Eihän omenakaan tipu alaspäin vain koska "semmoista vaan sattuu"...


      • Sisko67v

        "Ennaltahkäisyssä tupakoinnin välttäminen, normaali verenpaine, normaali kolesterolitaso sekä itselle sopiva liikunta ovat tutkitusti toimiva keinoja."

        Eiks tämä ollut Helsingin johtajatutkimuksen tavoite? Ravintorasvat- animaalirasvat pois ja tilalle margariini? Tiettävästi oli onni päästä vertailuryhmään joka sai elää kuin siat pellossa.

        Kysymysmerkki leijuu verenpaineen ja kolesterolin yllä mikä on normaali tai ihmiselle parhaaksi.


      • Aspergerinfo

        Voivatko sellaiset lääketieteen ammattilaisiksi itseään kutsuvat henkilöt, jotka netissä antavat arvioita tai jotenkin kommentoivat sepelvaltimotaudin oireistoa tai ennakko-oireistoa oikeasti tietää, kuinka se ilmenee käytännössä, mikäli itsellä ei ole samaa sairautta?

        Isälläni on todettu sepelvaltimotauti n. 60-vuotiaana, hänen oma isänsä kuoli sen aiheuttamaan sydänpysähdykseen 70-vuotiaana. Hän ei koko elämänsä aikana ollut polttanut tupakkaa sekä oli absolutisti, harrasti aktiivisesti kuolemaansa asti liikuntaa.

        Tahtoisin tietää, kuinka varhaisessa vaiheessa sepelvaltimotaudin voi todeta. Itse nimittäin nyt 47-vuotiaana olen tietoinen siitä, että verisuonistossani on jotain kasaumaa, mikä aiheuttaa toisinaan kipua mm. ranteissa, joskus puutuvat aamuyöstä kummatkin kädet ja sydän hakkaa. Muuten olen perusterve, lukuunottamatta kroonista suolistosairautta, mikä tosin on hallinnassa ja hyvällä mallilla. Olen ikäni ollut liikunnallinen ihminen, olen tavallista hoikempi mutten alipainoinen eli paino ei ole ongelmani. Sen sijaan suvussamme rasitteena on korkea kolesteroli, vaikka noudattaisi normaalia kasvispainotteista ruokavaliota, kolesterolitasot eivät laske ja lääkityksillä vain saa aikaan mahdollisesti lisäongelmia. Olen perehtynyt nykylääketieteeseen todella syvällisesti sekä tunnen kehoni toiminnan läpikotaisin.

        Kuinka kolesteroliarvot voi saada kuriin ilman lääkityksiä? Tähän jos löytäisi vastauksen. En syö ruokia, jotka nostattavat kolesteroliarvoja ja liikun päivittäin kohtalaisesti ulkona. Silti kolesteroli on n. 6 eli hiukan koholla. Toisaalta sanotaan, että kolesterolin pitääkin olla kohtuu korkea, jotta aivot saavat tarpeeksi energiaa käytettäväkseen. Mikä oikeasti pitää paikkansa, onko esim. kovien rasvojen eli mm. kookosöljyn todettu joissain tieteellisissä tutkimuksissa olevan terveellistä ihmiselle, jolla jo alunperin arvot ovat korkeat? Sitä suositellaan lähes joka paikassa, itse en siihen ole koskenut enkä koske. En koske myöskään kolesteroliarvoja alentaviin lääkityksiin, sillä niillä on vakavia sivuvaikutuksia. Eli kuinka kolesteroliarvot saa alas?


    • kalastajat

      Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

      Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa. Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessa tulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan!

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

      Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin sekä poliittisiin päätöksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi. Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin ja 700 lääkärin vajeeseen. Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?

    • elintasosairaus

      " Tieteelliseen näyttöön perustuvan kustannus-hyötyanalyysin mukaan omega-3-ravintolisien ja B-vitamiinien käyttö vähentäisi tuntuvasti sydäntaudista johtuvan sairaalahoidon tarvetta yli 55-vuotiailla. Yhdysvalloissa vuosittainen nettosäästö olisi tutkijoiden konservatiivisen arvion mukaan yhteensä 910,4 miljoonaa dollaria.
      Myös Suomessa olisi potilaiden hoidon ja terveydenhuollon kustannustehokkuuden näkökulmasta järkevää käyttää paljon enemmän ravintolisiä. Esimerkiksi D-vitamiini, kalaöljyt, kurkumiini, ubikinoni ja B12-vitamiini ovat ravintolisiä, jotka voisivat hyödyttää monia potilaita ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. "

      https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/590014031142838

      • skeptikko

        Varmasti hyödyttäisi myös pillereiden myyjiä. Ei tarvitsisi niin paljoa kyttäillä facebookissa ja foorumeilla mainostamassa omia postimyyntituotteita.


      • cjluyyiurtuygy

        K2-vitamiini saattaisi puhdistaa kalkkia suonista:

        http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_artikkeli=uux21271



        "Toisessa hollantilaisessa tutkimuksessa tarkkailtiin 564 terveen, vanhemman naisen ruokavaliota ja verisuonten kalkkeutumista. Selvisi, että 45 µg päiväannoksella ravitsemuksellista K2-vitamiinia sepelvaltimoiden kalkkeutuminen väheni 20 %."

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/K2-vitamiinit


        Jos tuo K2-vitamiini toimii suonia puhdistavasti, niin sitä pitäisi varmaankin ottaa ehkä vuosi tai pari ennen kuin tuloksia alkaa ilmetä, näin kuvittelisin.


    • statiinia

      Vuoden 2013 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke eli statiinit.

      Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

      Rasvat on välttämättömiä ravintoaineita. Sokerit eivät. Rasvoja tarvitaan mm. solukalvojen rakennusaineiksi ja hormonien lähtöaineiksi. Aivot muodostuvat 60 prosenttisesti rasvasta ja niiden toimivuus on sidoksissa rasvojen saantiin. Elimistön kolesterolista 25 % on aivoissa, sillä aivot käyttävät näitä lipoproteiineja signaalinvälityksessä. Alhaiset kolesterolitasot johtavat dementiaan ja Alzheimeriin. Luonnolliset ja eläinperäiset rasvat soveltuvat ihmisille hyvin, koska evoluution aikana elimistö on kehittynyt hyväksikäyttämään niitä. Teollisten rasvojen molekyylirakenne on sellainen, että solukalvot jäävät heikoiksi ja verenkierron patogeenit läpäisevät solukalvon aiheuttaen tulehdusreaktion. Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet, siis kovat eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä aikapäiviä sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet virheet on kumottava.

      "Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa, muuten olisi ollut työpaikka vaarassa. Saahan statiineilla laborotatorioarvoja jonkunverran "korjattua". Ja käyttäjälle ehkä tulee sitä kautta turvallinen olo. Muita hyötyjä en havainnut. Tämä ralli olisi todella lopetettava!! Ei voi olla että joka kymmenes tavitsee statiinin. Auttaisiko jos jokainen statiinin käyttäjä ottaisi asian vakavasti puheeksi seuraavalla kontrollikäynnillään lääkärin kanssa? Tai ne, joilla ei vielä ole statiinia, vaatisivat perusteluita että miksi ei ole? Tällaista hiostamista meitä lääkäreitä kohtaan mielestäni myös tarvitaan."

      Entinen terveyskeskuslääkäri Itä-Suomesta

      Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

      Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

      • skeptikko

        Sepelvaltimotauteihin kuolleisuus ikävakioituna 100 000 henkeä kohden vuosina 1969–2009: http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_001_002.jpg

        Eli huijauksella ja härskillä lääkäritoiminnalla esim. miestin kuolleisuus on tippunut kolmasosaan. Mutta onhan se hyvä, että pyyteettömät juurikääpäomega-kauppiaat kertovat meille, kuinka lääkkeissä on kyse pelkästä rahasta. Luontaistuotekaupathan jakavat rohtojaan ilmaiseksi, eivätkä koskaan keksi "tutkimustuloksia" tai anna katteettomia lupauksia. Sitä paitsi aina löytyy joku takametsien terveyskeskuslääkäri, joka joko sanoo mitä pyydetään tai hänen sanojaan voidaan sopivasti leikaten lainata mainoksissa.

        Jos lääkäriä ei ole saatavilla, niin kuva vanhasta sedästä valkoisessa takissa käy myös väitteiden tueksi.

        Harmittavaisesti käyttäjäkokemuksia näistä ns. vaihtoehtohoidoista ei juuri ole. Koska niiden harrastajat tuppaavat joko kuolemaan ennen aikojaan tai sitten viime hetkellä alkavatkin käyttämään oikeasti tutkittuja hoitoja. Ja ovat sitten niin häpeissään, etteivät enää kehtaa spämmätä suomi24:lle uskomustiedettään.

        Huomatkaa myös, että vaihtoehtoisen lääkitsemisen tiedottamisessa suurin tekijä on lääkäreiden ja lääkkeiden haukkuminen ja nimittely. Varsinainen omien tuotteiden perustelu jätetään vähemmälle.


      • statiinit

        Eihän statiinit ole vähentäneet yhtään mitään.


      • Hentunen
        skeptikko kirjoitti:

        Sepelvaltimotauteihin kuolleisuus ikävakioituna 100 000 henkeä kohden vuosina 1969–2009: http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_001_002.jpg

        Eli huijauksella ja härskillä lääkäritoiminnalla esim. miestin kuolleisuus on tippunut kolmasosaan. Mutta onhan se hyvä, että pyyteettömät juurikääpäomega-kauppiaat kertovat meille, kuinka lääkkeissä on kyse pelkästä rahasta. Luontaistuotekaupathan jakavat rohtojaan ilmaiseksi, eivätkä koskaan keksi "tutkimustuloksia" tai anna katteettomia lupauksia. Sitä paitsi aina löytyy joku takametsien terveyskeskuslääkäri, joka joko sanoo mitä pyydetään tai hänen sanojaan voidaan sopivasti leikaten lainata mainoksissa.

        Jos lääkäriä ei ole saatavilla, niin kuva vanhasta sedästä valkoisessa takissa käy myös väitteiden tueksi.

        Harmittavaisesti käyttäjäkokemuksia näistä ns. vaihtoehtohoidoista ei juuri ole. Koska niiden harrastajat tuppaavat joko kuolemaan ennen aikojaan tai sitten viime hetkellä alkavatkin käyttämään oikeasti tutkittuja hoitoja. Ja ovat sitten niin häpeissään, etteivät enää kehtaa spämmätä suomi24:lle uskomustiedettään.

        Huomatkaa myös, että vaihtoehtoisen lääkitsemisen tiedottamisessa suurin tekijä on lääkäreiden ja lääkkeiden haukkuminen ja nimittely. Varsinainen omien tuotteiden perustelu jätetään vähemmälle.

        "Harmittavaisesti käyttäjäkokemuksia näistä ns. vaihtoehtohoidoista ei juuri ole. "

        Miten sattuikaan muistumaan mieliin Se surkian kuuluisa Sydneyn tutkimus jonka tulokset piti autotalliin piiloittaa koska eivät vastanneet odotuksia.

        On niitä muitakin. Ai se muuan statiinitutkimus jossa piti hyvän kolesterolin kohota ja pahan laskea, mutta miten ollakkaan lääkittyjen laumassa oli yksi vainaa enempi kuin vertailuryhmässä.


      • Skepotieteellisenä
        skeptikko kirjoitti:

        Sepelvaltimotauteihin kuolleisuus ikävakioituna 100 000 henkeä kohden vuosina 1969–2009: http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_001_002.jpg

        Eli huijauksella ja härskillä lääkäritoiminnalla esim. miestin kuolleisuus on tippunut kolmasosaan. Mutta onhan se hyvä, että pyyteettömät juurikääpäomega-kauppiaat kertovat meille, kuinka lääkkeissä on kyse pelkästä rahasta. Luontaistuotekaupathan jakavat rohtojaan ilmaiseksi, eivätkä koskaan keksi "tutkimustuloksia" tai anna katteettomia lupauksia. Sitä paitsi aina löytyy joku takametsien terveyskeskuslääkäri, joka joko sanoo mitä pyydetään tai hänen sanojaan voidaan sopivasti leikaten lainata mainoksissa.

        Jos lääkäriä ei ole saatavilla, niin kuva vanhasta sedästä valkoisessa takissa käy myös väitteiden tueksi.

        Harmittavaisesti käyttäjäkokemuksia näistä ns. vaihtoehtohoidoista ei juuri ole. Koska niiden harrastajat tuppaavat joko kuolemaan ennen aikojaan tai sitten viime hetkellä alkavatkin käyttämään oikeasti tutkittuja hoitoja. Ja ovat sitten niin häpeissään, etteivät enää kehtaa spämmätä suomi24:lle uskomustiedettään.

        Huomatkaa myös, että vaihtoehtoisen lääkitsemisen tiedottamisessa suurin tekijä on lääkäreiden ja lääkkeiden haukkuminen ja nimittely. Varsinainen omien tuotteiden perustelu jätetään vähemmälle.

        > ....Jos lääkäriä ei ole saatavilla, niin kuva vanhasta sedästä valkoisessa takissa käy myös väitteiden tueksi...

        Onpa skepo jälleen tieteellisenä! Entä jos saatavilla on lääkäri valkoisessa takissa?

        http://fi.eqology.com/files/EQ_012013_FIN.pdf


    • elintasosairaus

      Kolesterolilääkkeet (statiinit) ovat hengenvaarallisia myrkkyjä, joita ei kenenkään pidä syödä. "Puskalaiset" eivät tätä tietenkään myönnä. On paljon lääkäreitä, jotka tietävät ongelman, mutta eivät uskalla toimia vastoin "pravdan" ohjeita. Valitettavasti näitä "anttiheikkilöitä" ei ole tässä maassa enempää, jotka uskaltavat panna itsensä likoon valheiden paljastamiseksi.

      Kannattaa lukea ulkomaisia tutkimustuloksia aiheesta. Niitä löytyy yllin ja kyllin.

      Olen monien muiden samoin ajattelevien kanssa taistellut kolesterolilääkkeitä vastaan jo vuosien ajan. Monet ystävämme ja sukulaisemme olemme saaneet tarpeettoman ja vaarallisen lääkityksen lopettaneeksi. Valitettavasti tämänkin lehden "asiantuntijatoimittajat" tuntuvat olevan harhaoppisten puskalaisten suuna.

      Tässä alla yksi otsikko toisinajattelan lääkärin artikkelista:

      Sota rasvaa vastaan on ohi! Tutkimukset osoittavat, että voi ja muut maaeläinrasvat eivät ole terveydelle vaarallista, kuten Pekka Puska on aiheetta pelotellut. Päin vastoin, maitorasva näyttääkin ehkäisevän tyypin 2 diabetesta. Ravitsemustieteeltä ja ravitsemussuosituksilta on pudonnut pohja. Kolesterolia alentava lääkitys on useimmiten täysin turhaa ja suorastaan vaarallista. Suomessa lähes 80 % statiinien syöjistä (joita on lähes 670 000) on terveitä, jotka ottavat turhaan lääkettä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, primaaripreventiona. Statiinit lisäävät keskimäärin 12 % diabeteksen riskiä, naisilla peräti 48 %!

      Hyvällä ruokavaliolla, arkiliikunnalla, riittävällä levolla, rentoutumisella, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen terveydenhoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan.

    • sepelvaltimotauti

      WHO:n listauksen mukaan suurin yksittäinen tappaja maailmassa on iskeeminen sydänsairaus eli käytännössä sepelvaltimotauti. Tautiin kuoli 7,4 miljoonaa ihmistä, mikä on enemmän kuin mitä on asukasluku Bulgariassa. Seuraavaksi vaarallisimpia yksittäisiä tappajia ovat aivohalvaus sekä keuhkosairaudet. Aidsiin, ripuliin ja kakkostyypin diabetekseen kuolee kuhunkin noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Lähes yhtä moni menettää henkensä liikenteessä.

      Näin on siis yksittäisten tautien osalta. Jos tauteja niputtaa laajemmin yhteen, ihmiselle tuhoisimpia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, syövät sekä tartuntataudit. Näihin meistä kuolee valtaosa.

      Alueelliset erot maailmassa ovat luonnollisesti valtavia. Esimerkiksi aids tappaa kyllä Afrikassa, mutta yhä vähemmän länsimaissa.

    • lääkebisnes

      Turhia lääkkeitä terveille!

      Asioita sotkee lääketeollisuuden suosima suhteellisten riskilukujen käyttö. "50-% riskinalenema" on oikeiksi ihmiseksi muutettuna aivan muuta kuin "joka toinen". Yhden lonkkamurtuman ehkäisemiseksi täytyy 300 ihmisen syödä osteoporoosilääkitystä vuoden ajan, vaikka osteoporoosi on täysin ennalatehkäsitvissä ravintolisillä ja liikunnalla. Tai 140 ihmistä hoitaa statiineilla (kolesterolilääke) 5 vuotta, jotta yksi sydän- tai aivoinfarkti vältettäisiin, kuten todettiin vancouverilaisen terveydenhuollon vaikuttavuutta tutkivan yksikön tutkimuksessa.

      • jarppi00

        Olisko linkkiä tutkumuksiin?


      • Hentunen
        jarppi00 kirjoitti:

        Olisko linkkiä tutkumuksiin?

        Etpä ole paljoakaan seurannut kirjoittelua kolesteroli/rasva tiimoilta. "suhteellisten riskilukujen käyttö. "50-% riskinalenema"" tulee muuten aika monessa yhteydessä esiin.


      • jarppi00
        Hentunen kirjoitti:

        Etpä ole paljoakaan seurannut kirjoittelua kolesteroli/rasva tiimoilta. "suhteellisten riskilukujen käyttö. "50-% riskinalenema"" tulee muuten aika monessa yhteydessä esiin.

        ...eli ei ole linkkiä?


      • Hentunen
        jarppi00 kirjoitti:

        ...eli ei ole linkkiä?

        "Pitäisikö tämän olla jonkinlainen yllätys? Statiinithan suunniteltiin erityisesti estämään kolesterolin synteesiä maksassa ja tätä kautta madaltamaan veren LDL/kolesteroli tasoja - ja tämän ne tekevät erittäin hyvin. Lisäksi, laskemalla LDL tasoja, statiinien oletettiin pienentävän sepelvaltimotautien riskiä - sillä perusteella että kohonneet LDL tasot olivat primaarisia sepelvaltimotautien riskitekijöitä - ja tämänkin ne tekevät hyvin.

        Pinnalta katsoen tämä oli loistava "sepelvaltimotaudit johtuvat kolesterolista" - teorian voitto. Kaikki näyttää hiton vastaansanomattomalta, vai mitä? Kohonneet LDL tasot aiheuttavat sepelvaltimotauteja, ja kun niitä alennetaan, sepelvaltimotautien riski pienenee. Syy ja seuraus pulpahtivat esiin. Juttu on kokeellisesti todistettu. Touché.

        No, Batman, väittelepä nyt itsesi irti tästä!

        Aloittakaamme tarkastelemalla riskeihin liittyviä väittämiä. Olette ehkä nähneet väitettävän että "statiinit pienentävät sepelvaltimotautien riskiä 40 %, jopa 50%." Saattaa olla ettette tiedä mitä tällaiset luvut tarkoittavat. Ne näyttävät ilman muuta super-vaikuttavilta ja tuntuvat vihjaavan siihen että statiinit pelastavat joka toisen lääkkeitä otavan ihmisen hengen, vai mitä?

        Väärin.

        Tässä riskin pienenemisessä on kyse suhteellisesta riskin pienenemisestä, ei absoluuttisesta. Selitän tämän.

        Riski siitä että salama lyö sinua saattaa olla (tässä es9tän arvauksen)viiden vuoden aikana yhden suhde viiteen miljoonaan. Jospa vaikka kehittäisin hatun, josta roikkuisi kuparilankoja maahan, hämmästyttävän "copper-o-matic'in", voisin saada riskisi pienennettyä yhden suhde kymmeneen miljoonaan, viiden vuoden aikana. Tämä olisi hämmästyttävä 50 %:n riskin vähennys.

        Toinen tapa tarkastella asiaa olis absoluuttisen riskin tasolla, jolloin salaman iskemäksi joutumisesi riskisi putoaisi arvosta 0,00002% arvoon 0,00001%. Eli absoluuttisen riskin pieneneminen olisi 0,00001%. Valitse nyt sitten näistä, massiivinen 50% vähennys, niin todellakin 50% vähennys. Tai vaivainen 0,00001% riskin vähennys.

        Molemmat tarkoittavat täsmälleen samaa asiaa, mutta toinen kuulostaa jonkin verran vaikuttvammalta kuin toinen. Jos yrittäisin myydä teille keksimääni "copper-o-matic'ia" - $19.95 kaikista suuremmista liikkeistä - tiedän tarkalleen kumpaa riskin vähennystä käyttäisin myynnin edistämiseksi (eikä kyse olisi absoluuttisesta riskin vähenemisestä).

        Jos tarkastelemme Heart Protection Study'a (HPS), jota pidetään kaikkien aikojen hämmästyttävimpänä tutkimuksena, ainakin päätutkijan mielestä, se osoitti että statiinien käytöllä voitaisiin pelastaa vuosittain kymmeniätuhansia ihmishenkiä ja riskejä voitaisiin vähentää lähes 50 %"

        Ja sitten muualta--- http://tyopiste.ttl.fi/Vinkit/Sivut/ala_anna_numeron_huijata.aspx


      • jarppi00

        Noinhan se on, perusmatikkaa jonka jokainen kai ymmärtää. Mutta missä olis perustelut statiinien huonoudesta? Mikä on parempi? Onko teoria sepelvaltimotaudusta väärä? Eikö kyseessä olkaan LDL-kolesterolin liian suuri määrä ja siitä aiheutuvat plakin kertymiset? Tai HDL kolesterolin liian pieni määrä ja näin ollen se kyvyttömyys poistaa ylimääräinen LDL?

        Jos sepelvatimotautia sairastavalle uuden infarktin todennäköisyys ilman lääkkeitä on 70% (en tiedä mitä se oikeasti on) niin 50% vähenemällä se olisi 35%. Aika mukava alennus. Varisnkin ihmiselle joka oikeasti sairastaa ko. tautia ja voi oikeasti kuolla. Toki tilanne on täysin eri ainakin tällä hetkellä terveelle ihmiselle, jolle koko aihe on raflaavien vaihtoehtojen kaivelua ja pätemistä. Mutta sairaalle tuo ero on muutos todennäköisestä kuolemasta todennököiseen elämiseen. Siksi pitää miettiä, mitä netissä kirjoittelee tai sukulaisilleen suosittelee. Lääkäreitä voi vähätellä, mutta tosiasiassa siinä myös itse leikkii toisten hengellä.


      • jarppi00

        ....ja vielä jotain linkkiä asiaan: http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_Protection_Study

        Tuota ilmeisesti tarkoitit? Jos tuloksena oli "simvastatin could significantly reduce the risk of cardiovascular" niin ei tuo huonolta kuulosta.

        Toki luontaistuotekauppojen vitamiinikauppiaita harmittaa se toinen tulos "vitamins made little difference in modifying cardiovascular risk".


    • turhaako

      kun ryhdytte pelleilemään lääkkeitten kanssa, kannattaa ajatellla ihmisiä jotka saaneet aivoinfrakteja. Julkisuudessakin, esim. T.A.Mikkonen, mies oli terveyden perikuva!
      Veren ohennus on tärkeää ja kolestronien alas saanti tärkeäää....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe