SUVISEURAT -86 Outokumpu, -87 Hankasalmi. Tietoa kaivataan!

may3

Osaisiko joku kertoa jotain erityistä näistä suviseuroista? Esim. jostain erityisestä asiasta/ tapahtumasta, josta voisin erottaa, kummissa suviksissa olen lapsena ollut.

Muistaako joku, missä suviseurat olivat (80-luku, v.1986-1989), kun satoi vettä ja maa muuttui saviseksi liejuksi?

En ole enää vl, mutta tiedon kannalt on suuri merkitys elämäänii.
Kiitos!

28

3713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kääkkä

      Hankasalmen suviseuroissa kenttä muuttui liejuksi.

      Outokummun suviseuroissa päätettiiin, ettei lapsia saa enää piiskata kasvatuskeinona.

      Vuosia en muista, mutta joskus 80-luvulla ne olivat.

      • annamullepiiska-aah

        Ruumiillinen kuritus kiellettiin Suomen laissa vuonna 1984, jolloin suviseurat järjestettiin Hollolassa.


    • maaninka??

      Eikö saviseurat ollu maaningalla.? Luin taannoin lehdestä kun Ville Riekkinen kahlasi löllössä

      • Anonyymi

        Oisko ollut Maaningalla, kun luettiin naisministerin (silloin oli Rask) tervehdys 'kurassa' lapsia hoitaville vanhemmille.


    • May3

      Maaningan suviseurat olleet 2002. Myös varmaan savikenttää siellä, mutta tarkoitan kysymyksessäni nimenomaan vuosia n. 1986-1989.

    • may3

      Lötyi sittenkin netistä tieto, että Hankasalmen -87 (ja maaningan myös) suviseurat olleet ns.saviseurat.

    • kumpparit hukassa

      Hankalmella oli todella paha liejukenttä. Kimpimäen Eikka kirjoitti Päivmiehessa, että kenttä on niin hyvä, ettei kumisaappaita tarvita. Ihmiset uskoivst Eikkaa ja kävelivät sitten muovipussi jaloissa.

      • olkaahyvässäturvassa

        Jotkut vl:t epäilivät Hankasalmen mutaseurojen olleen tahallaan aiheutettuja. "Pilkkaajat" muka siirsivät rankkasadepilviä suviseurojen ylle.


    • SRK:n "NEUVOT"

      Eihän sitä Eikan neuvoja sovikaan kyseenalaistaa.

    • monet suvarit

      Outokummussa oli hyvät ilmat. Lämmintä oli. Ensimmäinen asuntovaunu suvari reissu oli Outokumpuun.
      Oiskohan ollut Outokummussa missä oli tulipalo?
      Yksi heinälato on palanut ja olisko ollut vaunu joka kärsi palosta.
      Paikkakunnat vaan on hukassa palojen osalta.
      Moni vaikka ei ole enää vl muistelee lämmöllä suvari reissuja. Ehkä ollut mummon ja papan mukana tai omassa lapsuuden perheessä käynyt suvareissa.

      Avaajalle, käy päiväreissu suvareissa kun sattuu oleen lähellä. Ihan tapahtuman laajuuden kannalta kannattaa käydä katsomassa ja saahan siellä syödä edullisesti jota jopa iltapäivälehdet ihmettelee.

    • Kirjatietoa

      Kirjassa: Suvi on läsnä Sata vuotta suuria suviseuroja on kerrottu, että Outokummun suviseurojen juhlaportti oli Outokummun malmikivestä ja kupariputkista. Torstai-iltana koettiin kirjan mukaan uhkaava tilanne, kun lato oli syttynyt palamaan ja liekit olivat sytyttäneet myymäläteltan. Lämpötila oli varjossa 30 astetta ja isossa teltassa 40 astetta. Seuramerkki oli hiekanruskea, jossa mm 7 lintua. Seura-alue oli alava peltoaukea.
      Hankasalmen suviseuroissa oli ollut vielä perjantaina pouta, mutta lauantaina oli alkanut jatkuva sade. Kenttä liejuuntui ja autoja vedettiin traktorilla jo sunnuntaiaamuna (esim meidän auto, kun lähdettiin pois.) Pikkutelttoja oli tyhjennetty ja niistä oli tullut uimahalleja. Vesi tulvi grilleihin. Juhlaportti oli puusta ja puun värinen, portin mallinen.

    • Merkkarit

      Nii ja asemalta mopopojat kävivät häiriköimässä Hankasalmen suviseuroja, kuulee nauhotteistakin.

    • Anonyymi

      Hankasalmella. Saviseurat.
      Siellä sato paljon, eikä savinen maa ehtiny läpäistä.
      Siksi liejua oli lähes joka paikassa.

    • Anonyymi

      Vuonna 1985 Kuusamossa oli vähintäänkin viileää. 1986 Outokummussa oli helteistä. 1987 Hankasalmella satoi rankasti.

    • Anonyymi

      2010 Liperin suviseurat olivat kaikin puolin lämpimät, tuskin satoi ollenkaan. Väkeä oli paljon ja kunta antoi kiitoksen vuoden tapahtumasta. Pohjois-Karjalassa ei ollutkaan pitkiin aikoihin ollut "suvareita", ne Outokummun olivat edelliset, jälkeenpäin jos käy seura-alueilla, niin ihmettelee miten se väki on sopinut kulloisellekin alueelle, mutta sopu sijaa antaa.
      Kaikki "festarien" järjestäjät saisivat käydä katsomassa miten siistiksi paikat siivotaan seurojen loputtua, kun seuraavan järjestäjien väki siivoaa paikat ja vie rakennelmat pois. !
      Joskus esim. Ilosaari rokin jälkeen ihmettelyttää miten siivoton on alue lähtijöiden jäljiltä !

      • Anonyymi

        Varmaan rokkikonserttien järjestäjillä on vähemmän talkooväkeä käytettävänään. Harjakoneella on myös helppo vetää iso asfalttikenttä puhtaaksi. Suviseuroissa paikkoja pidettiin kollektiivisesti kunnossa. Lapset olivat keppikeräyksessä muutaman tunnin kerrallaan, josta saivat palkaksi jonkun kahvilipun tms. Täysi työpäivä aikuisella talkoissa oli ehkä yksi ruokalippu ja kaksi kahvilippua. Ne sitten sai käyttä haluamallaan tavalla seuraravintolassa ja kahvipisteissä. Oli myös litramyyntipisteitä, jossa ruokalipulla sai sitten tietyn määrän soppaa kotiväelle vietäväksi.


    • Anonyymi

      Outokummun suviseuroissa tosiaan oli se tulipalo ja tuli tarttui myymälätelttaankin. Palon jälkeen lapsia toruttiin, että ei saa syödä edes palaneita karkkeja, se on varastamista. Olisiko tosiaan ollut lato, joka paloi ensin. Jahesammuttimilla olivat yrittäneet sammuttaa tulipaloa, mutta eihän niistä ollut mitään apua. Parin sekunnin suhaus vain ja sammutin tyhjeni. Oivat muistaakseni juosten hakeneet niitä sammuttimia jostain myymälän läheltä. Suviseurojen puhelinkeskus oli ihan lähellä palopaikkaa ja liekit nuolivat keskuksen seinää, oli ihan hiiltynyt jo. Keskuksen hoitaja, sotaveteraani, pysyi palopaikalla pitäen ovea auki, että pääsisi pakenemaan takaovesta. Selitti minulle, että hän koki tehtäväkseen pysyä paikallaan viimeiseen asti. Suurpalo oli ollut tosi lähellä. Sen jälkeen suviseuroihin tulivat palokujat, jolla asuntovaunuja ja telttoja pyrittiin pitämään turvaetäisyyden päässä toisistaan. Istuin keskuksessa seuraten tämän keskuksenhoitajan työtä. Keskus oli sellainen vanhanaikainen, missä oli pistokkeita (6.3mm plugi), joka työnnettiin vastaanottajien paikkoihin (jakki). Välillä keskuksenhoitaja kyseli väliin: "Puhutaanko vielä?" Suviseuroissa luettiin vielä terveisiä, keskuksenhoitaja otti terveiset vastaan ja välitti eteenpäin. Terveisiä tuli muun muassa Yhdysvalloista.
      Suviseuraorganisaation sisäinen viestiliikenne hoidettiin läheteillä, LA-puhelimilla ja lankapuhelimilla. Keskuksesta oli vedetty lankalinjoja eri toimipisteisiin, ensiapu, ravintola, työvoimatoimisto, muutamia mainitakseni.

      Itse olen syntynyt vuonna 1974, eli Outokummun suviseurojen aikaan (1986) olin vielä 11-vuotias.

      Jossain niissä Suviseuroissa muistaakseni kuoli lapsi, jäi auton alle tai jotain. Eihän niistä kyllä puhuttu! Tieto kulki suusta suuhun. Suviseuroissa Keminmaassa jäi joku mummo Torniolaisen (?) koulun pihassa bussin alle. Bussi perruutti, mummo jutteli tuttunsa kanssa. Tuttava väisti, mummo kaatui tönäisystä, mummo jäi alle. Näin kuinka rengas oikein nousi vartalon päälle. Joku huusi: "Soittakaa ambulanssi!". Ambulanssi tuli pillit ja hälytysvalot päällä, mutta lähti ihan hiljaa pois. Tunnistin koulun vielä 1994 ollessani matkalla Tornion suviseuroihin. Muistaako kukaan tapausta?

      • Anonyymi

        Olimme palohetkellä Outokummun keskustassa uimahallissa peseytymässä ja savupilvi näkyi kaukaa kun ajoimme takaisin seurapaikalle. Paloautot lähtivät Outokummussa hälytysajossa seurapaikalle. Seurapaikalla päivystää tyypillisesti yksi yksikkö, mutta se ei ollut tuohon tilanteeseen riittävästi. Palomiehet sitten nautiskelivat niitä palaneen suviseuramyymälän rauniosta löytyneitä limppareita =) Merkillisesti tulee pätkissä mieleen asioita tosi kaukaa.


    • Anonyymi

      Edellisestä unhtoi varmaan montakin juttua, mutta niille joille ei ollut majapaikkaa, oli mahdollisuus nukkua yönsä yhteismajoituksessa. Keminmaan suviseuroissa 1980 tuo koulu oli tosiaan sellainen yhteismajoitustila, minne kuljettiin suviseurakentältä busseilla. Teltat olivat se yleisin majoitusmuoto vielä tuolloin. Telttojen lisäksi oli asuntoautoja, mutta vähemmän. Suurperheillä oli linja-autoista tehtyjä asunto-autoja, siellä näki paljon -60 luvun kalustoja, vanhoja Thames-busseja esimerkiksi. En käy minäkään enää seuroissa, Suviseuroista on ehkä ne parhaat muistot. Ehkä se vanhoillislestadiolaisuus on kaikkein onnellisinta aikaa juuri sellaiselle alle 12-vuotiaalle (normaalitapauksessa). Toiseus yhteiskunnasta ei vielä niin suuressa määrin haittaa, ja kaikki kaveritkin ovat yleensä omasta porukasta.

    • Anonyymi

      Kesä 1987 oli viileä ja märkä.

    • Anonyymi

      Hankasalmen Suviseuroista (1987) muistan sen, että samalla alueellä oli maastoauto juuttunut savivelliin, toisen maastoauton vinssillä vetivät sitten toista pois jumista. Vinssioperaattori vain huusi, että "Pikkupojat pois vaijerin edestä!" On muuten ainoa kerta, kun olen nähnyt vinssiä käytettävän tarkoituksessaan. Nykyään ei taidakaan olla maastoajoneuvoissa moista. Satoi paljon ja vesi oli aluksi patjana pellon päällä. Isossateltassakin oli vettä maan päällä. Sitten tuhannet jalat sotkivat veden ja pellon liejuksi.

      Joko Hankasalmessa tai Haapaveden Suviseuroissa (1990) sai grillistä ensimmäisen ja viimeisen kerran lihapiirakoita. Eivät tainneet saada paljonkaan suosiota. Seuraravintola on ollut melko konservatiivinen, pizzamyynti taisi osoittautua kestävämmäksi ratkaisuksi. Kenttäkeittiöillä sitä ruokaa keitettiin.

      • Anonyymi

        Se oli mun isä auto ja koku toinen jota vissattiin,istuin
        daihatsu rocky, vararenkaan takana sisällä jos muistat.joku huusi et se vaijeri pamahtaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se oli mun isä auto ja koku toinen jota vissattiin,istuin
        daihatsu rocky, vararenkaan takana sisällä jos muistat.joku huusi et se vaijeri pamahtaa

        Rockyä en usko muistavani, vetävä auto oli mielestäni Datsun Patrol. Siinä oli jokin koristeraita kyljessä, netistä jos joku löytää vuoden 1983 mallin kuvan, niin sellainen. Vedettävä ja avustava ajoneuvo oli suhteellisen lähellä metsänreunaa. Meillä oli asuntovaunu sillä samalla alueella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rockyä en usko muistavani, vetävä auto oli mielestäni Datsun Patrol. Siinä oli jokin koristeraita kyljessä, netistä jos joku löytää vuoden 1983 mallin kuvan, niin sellainen. Vedettävä ja avustava ajoneuvo oli suhteellisen lähellä metsänreunaa. Meillä oli asuntovaunu sillä samalla alueella.

        Oliko teillä mahdollisesti tällainen Rocky?

        https://www.autodata1.com/fr/car/daihatsu/wildcatrocky

        Siihen aikaan maastoajoneuvot olivat vapautettu ajoneuvoverosta puolustusvoimien tarpeitten takia. Vanhoilliset perheet hankkivat niitä suurien perheiden kuljettamiseen ja kun olivat käytännössä saman hintaisia kuin paremmat henkilöautot. Sittemmin kun veroetu poistui alettiin suosimaan esimerkiksi farmareita.

        Sitten näki myös vaneja, esimerkiksi Bedford merkkinen auto oli muutamalla perheellä.


    • Anonyymi

      Ai niin, Hankasalmi 1987, Hankkijalta olivat joutuneet vuokraamaan traktoreita asuntovaunujen ja autojen irrottamista varten. Oli resurssipulaa kalustosta ja ihmiset joutuivat odottelemaan oma vuoroaan, milloin pääsevät lähtemään kotimatkalle.

    • Anonyymi

      Hankasalmen suviseuroissa satoi runsaasti

    • Anonyymi

      Hankasalmen suviseuroissa olin 17v, sain ekaa kertaa pillua, teltassa oltiin tytön kanssa.

    • Anonyymi

      1987 Hankasalmen suviseuroja sanottiin Hankalasalmen saviseuroiksi. Sama sitten toistui Maaningalla 2002.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe