kokemuksia nilkan nyrjähdyksestä?

linnalle

Taitoin nilkkani viikko sitten. Tällöin jalka ei kantanut ollenkaan, se turposi järkyttävästi ja mustelmia oli ja on vieläkin nilkan kummallakin puolella. Kuvattiin, ei murtumia. Lääkäriltä sain nyt ohjeen kävellä täydellä varauksella nilkkatuen kanssa ja jättää kepit pois. Kävely on kuitenkin kivuliasta, hidasta ja kankeaa. Nilkkani on todella jäykkä, ja tuntuu kuin jokin kinnaisi vastaan sitä taivuttaessa. Onko kokemuksia, miten nilkkaan saisi turvallisesti lisää liikkuvuutta ja miten tervehtyä nopeimmin? Voiko vielä tässäkin vaiheessa hoitaa pientä turvotusta kylmällä? Kauankohan kannattaa varautua paranemiseen kävely/työkuntoon (olen seisomatyössä)? Kaikki kokemukset ja tieto otetaan kiitoksella vastaan. :)

5

6525

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhvjk

      Omasta nyrjähdyksestäni on jo aikaa, mutta kyllä siinä taisi useampi kuukausi mennä ennen kuin kokonaan parantui. Viikko on lyhyt aika. Sinulta on nilkka kuvattu, mutta itseltä ei kuvattu. Lääkäri sanoi muistaakseni, että jos 6 - 8 viikon jälkeen on vielä paljon kipuja, niin sitten pitää tehdä jotain. Älä nyt vääntele sitä, vaan anna parantua. Kyllä vielä voi laittaa kylmää ja ottaa kipulääkettä jos tarvis. Työ pitää tietysti ottaa huomioon.

    • aloit.

      Eli taidan jatkaa vielä vain osapainolla jalalle varaamista, eikä väkisin koko painolla(mikä ei edes vielä onnistu vauhdissa), kuten lääkäri sanoi. Sairaslomaa siis sain kolme viikkoa (kaksi jäljellä) ja tarvittaessa lisää. Mietin vaan, että voikohan mennä montakin viikkoa ennen kuin kävely on sujuvaa ja voin esim.kyykistyä (joka on välttämätöntä työssäni). Ilmeisesti voi, jos sinullakin mennyt parisen kuukautta. Onko muilla omakohtaisia kokemuksia, kauanko kesti saada jalka kuntoon? Tai vinkkejä, mitä tehdä sisällä suht paikoillaan? Jos alkaa seinät kaatua päälle...

      • alkup

        Onko muilla kokemuksia nilkan nyrjähdyksestä? Kauanko kesti, että kivut ja turvotus poistuivat? Entä nilkan jäykkyys? Nyt vammasta noin kaksi viikkoa, turvotus ja kipu selkeästi vähentyneet mutta molempia on edelleen, etenkin iltaisin/öisin. Kävelemään pystyn jo nilkkatuen kanssa, mutta klenkaten sillä nilkka ei vain taivu kunnolla. Kyykkyyn menosta ei puhettakaan.O


    • nilkkavaivainen

      Minulla on kokemuksta nilkan nyrjäyttämisestä. Molemmat nilkat on nyrjähtäneet. Vasen kesällä 2009 Jukolan viestissä ja oikea kesällä 2013 niinikään Jukolan viestissä :D Oikea parani kohtalaisen hyvin, se ei kipeydy liikkuessa, mutta turpoilee vielä silloin tällöin. Ja pientä kihelmöintiä ja pistelyä on joskus. Mutta kestää hyvin esim kyykkäämistä.

      Vasen puolestaan on huonommassa kunnossa. Ei kestä vieläkään kunnolla kyykkäämistä (taipuu sisäänpäin eli ylipronatoi). Siitä on madaltunut holvikaari ja siitä on tullut lättäjalka. Kävely onnistuu ihan hyvin, mutta juoksua ja ponnistamista kestää heikosti. En pysty juoksemaan kuin lyhyitä pätkiä. Urheillessa nilkkatuet auttaa jonkin verran.

      Sanoisin, että kävelemään pitäis pystyä 4-8 viikon sisällä viimeistään, mutta turvotus erilaiset kivut voi kestää kuukausia riippuen siitä kuinka pahasti ne on hajonneet. Ja pahimmassa tapauksesa (kuten minun vas. nilkka) se ei parane koskaan täysin :( Ortopedeilla olen pari kertaa käynyt ja magneeteissa oli "nivelsiteiden repeämän jälkitilaan sopiva löydös", mutta mitään ei kuulemma kannata tehdä. Ehkä tässä pitää vielä palata uudelleen ortopedin pakeille jossain välissä.

      Tosiaan oikea nilkka parani itsellä paremmin kuin vasen nilkka. Osa syy on varmasti se, että vasen meni kovemmalla voimalla (jyrkässä alamäessä) kuin oikea (tasaisella maalla). Mutta olin vasemman nilkan kanssa paljon "hätäisempi". Yritin jatkuvasti käydä lenkillä ja kokeilla josko se kestäis juoksemista. En myöskään käyttänyt mitään nilkkatukea vasurin kanssa, kun taas oikeaa nilkkaa pidin paljon "arbrecht taluair" nimisessä nilkkatuessa, joka tukee nilkkaa tosi hyvin. Eli suosittelen pitämään nilkkatukea alkuun ihan reippaasti, esim ensimmäiset 4 viikkoa, ja sitten pikku hiljaa alkaa kokeilemaan ilman nilkkatukea kävelyä ja ponnistamista.

      Ja suosittelen myös hakeutumaan ortopedille, jos vaivat ei parane esim. 3 kuukauden sisällä.

    • Jäsenkorjaaja

      On kokemusta; omakohtaista ja toista sataa tapausta olen hoitanut; 95-98% tullut kuntoon.

      Murtumien pois sulkeminen onkin hyvä lähtökohta, röntgenissä ei kuitenkaan näy mahdolliset pehmytkudos vammat. Kipu johtuu todennäköisemmin "kantaluu-telaluu lukosta", joka on yleensä helppo avata, apu tulee heti.

      Jäsenkorjaaja, Kiropraktikko, ehkä Osteopaatti voi auttaa, kannattaa kysyä puhelimessa onko "tuttujuttu", jos tämänkään ei auta, hakeudu erikoislääkärille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe