Onko kellekkään käynyt näin?

tyrmistynyt

Käräjäoikeudesta tulee päätös että asiasi (asia: elatusmaksukiista) on ollut oikeudessa vaikka et ole siitä tiennyt ja saanut edes haastetta? Tuomari onneksi halusi lisäselvitykset kiistaan, koska kanne oli tehty olettamuksin, ei todistein. Seuraava askel oli vastaajan vastaus todistein ja nyt vastapuoli vastasi vastauksen päälle (jossa ei pyydetty eikä syytetty heitä mistään) ja taaskaan sopimatta (vaikka ensin oli ilmoittanut neuvottelumahdollisuudesta) vastapuoli onkin lähettänyt "vastauksen" taas käräjäoikeuteen suoraan kuulematta vastapuolen todisteita ??? Oikeasti, onko kellään käynyt näin ennen? Nyt olisi vaihtoehto odottaa taas että tuomari haistaa että tässä on jotain hämärää ja pyytää taas vastaajaa vastaamaan jotta voi todistaa asian oikean puolen. Syytökset ovat kantajan pelkkiä olettamuksia jotka on helppo todistaa vääriksi. Tapaus on ihan uskomaton sivusta seuranneena, ja mietin onko tämä oikeasti normaali tapa toimia?? Kantaja ei ole suostunut yhteenkään sovitteluun vaan vaatii vastaajalta suurta elatusmaksua koska tämän uudella puolisolla on oletettua varallisuutta ja hyvä tulot ?? Kantajan oma puoliso on työtön ja nyt hän vaatii suuria elatusmaksuja vedoten vastaajan puolison tuloihin jne jne.

19

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juristi1

      Jaaha, taas joku sluiba yrittää vältellä omien lastensa elättämistä.

      Kyllä ne tulot otetaan huomioon elatuksen tarvetta ja elatuskykyä arvioitaessa. Tietysti!!

      Ja jos joku esittää tuomioistuimelle jonkin väitteen, niin ainahan vastapuolelta pyydetään siihen vastine. Ei se tarkoita, että tuomari "haistaisi jotain hämärää".

    • tyrmistynyt

      Totta kai otetaan tulot huomioon (äidin sekä isän) mutta ei uuden puolison! Tässä ei kukaan koita olla maksamatta, vaan selvittää mikä on oikea summa jotta se olisi oikeudenmukainen. Tavallinen tali-aivo olet kun et lue tekstiä, vaan käännät asian niin miten se ei ole! Kannattaisi mennä uudelleen kouluun jos luetun ymmärtäminen on tota luokkaa :) Asianajajan mielestä pitää odottaa, että saa vastata jos tuomari niin katsoo, eikä usko vastapuolen oletuksia ja tee päätöstä näillä tiedoilla. Pelkillä oletuksilla ei tienaa kuin tuomarit ja näin toinen puoli saa kiusata niin kauan kunhan keksii uusia asioita näinkin yksinkertaiseen asiaan! Jos jostain jotain syyttää, nii pitää olla muuta kuin sana sanaa vasten.

      • en nyt oikeen tajuu

        "Asianajajan mielestä pitää odottaa, että saa vastata jos tuomari niin katsoo,"

        Pitää itse asiassa paikkansa. Lausumia annetaan vain, jos tuomioistuin pyytää. Muutenkaan ei "lausuma-pingpongia" kauaa jatketa, ehkä kanne-vastaus-lausuma ja sen jälkeen istuntoon.


    • en nyt oikeen tajuu

      Nyt en oikein ymmärrä aloittajan kirjoitusta, mutta siis elatusapuriita menee näin:

      Ensin, kantaja toimittaa haastehakemuksensa käräjäoikeuteen. Hyvään asianajotapaan tietysti kuuluu se, että asiaa yritetään ensin sovinnollisesti ratkaista osapuolten kesken neuvottelemalla tai vaikkapa lastenvalvojan luona, mutta voi kanteen toimittaa käräjäoikeuteen suoraankin.

      Haastehakemuksessa pitää yksilöidä jokin tietty summa, mitä elatusavuksi vaaditaan. Jos kantajalla ei ole tietoa vastapuolen tuloista, niin haastehakemusvaiheessa vaatimus voidaankin rahallisesti määritellä vain oletusten perusteella (esim viimeksi vahvistetun verotuksen mukaisten tietojen perusteella, mutta tulot ovat voineet siitä muuttua). Kantajalla ei välttämättä myöskään ole tietoja vastapuolen asumiskuluista ja muista menoista, mitkä luonnollisesti otetaan huomioon elatuskykyä määriteltäessä.

      Kun haastehakemus tulee käräjäoikeuteen, käräjäoikeus antaa sen tiedoksi vastaajalle, eli vastaaja haastetaan vastaamaan kirjallisesti. Jos kannetta vastustetaan, niin toki käräjäoikeus tarvittaessa varaa kantajalle tilaisuuden antaa lausuma vastaajan vastauksen johdosta.

      "vastapuoli onkin lähettänyt "vastauksen" taas käräjäoikeuteen suoraan kuulematta vastapuolen todisteita "

      Tätä lausetta en oikein ymmärrä. Jos käräjäoikeus pyytää vastausta tai lausumaa, niin tietystihän se lähetetään käräjäoikeudelle. Voi sen samassa yhteydessä laittaa tiedoksi myös vastapuolelle, mutta tietysti käräjäoikeudelle ensisijaisesti.

      Tämän kirjallisen valmisteluvaiheen jälkeen pidetään valmisteluistunto ja pääkäsittely, ja pääkäsittelyssä esitetyn todistelun perusteella käräjäoikeus ratkaisee asian.

      On muuten muistettava, että elatusapua vaadittaessa kantajana on lapsi, jonka puolesta toki vanhempansa prosessaa. Mutta, virallisesti näin.

      Sovitteluun ei kenenkään ole pakko suostua.

      • 03589gh9p3gh

        Entäs vaikuttaako ne uuden puolison tulot?


      • diibadaabaatämäkin

        Vaikuttaa ne sitä kautta, että uusi puoliso osallistuu myös elatusvelvollisen kanssa heidän yhteisten asumiskulujen maksamiseen, ja siten vaikuttaa elatusvelvollisen elatuskykyyn. Samoin tietysti lähivanhemman suhteen, jos hänellä on puoliso.


    • tyrmistynyt

      Siis tarkennan alkuperäistä vielä. Kantaja vei asian suoraan käräjäoikeuteen. Lastenvalvoja ei korjannut laskelmiaan pyynnöstä ja kantaja päätti viedä asian oikeuteen ilman sopimismahdollisuutta (ilmeisesti luuli että vastaajan vika kun asia ei edistynyt). Ainut tieto jonka vastaaja sai, oli että päätös on väliaikaisesti 0 € kunnes puutteelliset tiedot (eli ne mitä lastenvalvoja ei korjannut kiireen vuoksi tai syytä ei tiedetä kun sitä pyydettiin, mutta näin ei tapahtunut) on toimitettu käräjäoikeuteen. Tiedot toimitettiin ajoissa. Nyt kantaja syyttää että vastaaja pitkittää tahallaan oikeudenkäyntiä vaikka hän käytti vain käräjäoikeuden antaman vastausajan. Kantaja väitti alun perin että isä ei ole maksanut tarpeeksi ja säännöllisesti hänelle, mutta ei myöskään kertonut että lapset ovat olleet vuoroasumisessa ja maksu on ollut vapaaehtoinen. Kaikki nämä todistettiin kuitein käräjäoikeuteen, samoin tulot ja asumismenot. Asian piti olla tässä, koska kaikkiin kohtiin oltiin vastattu mitä kantaja oli käräjäoikeuteen ilmoittanut. Vastaaja ei syyttänyt omassa vastauksessaan siis kantajaa (edunvalvojaa) mistään, vaan pelkästään vastasi syytöksiin ja olettamuksiin. Tällä perusteella odotettiin siis päätöstä. Nyt Kantaja onkin nyt lähettänyt käräjäoikeuteen uuden "vastauksen" jossa vaatii suurempaa summaa koska kantajan (edunvalvojan) puoliso on työtön ja joka on elatusvelvollinen yhdelle lapselle ja kokee olevansa sen vuoksi tiukoilla ja vastaajalla on uudella puolisolla on oletettavasti suuremmat tulot ja varallisuus?? Vastaajan taloudessa asuin kustannukset ovat suuremmat kuin kantajalla, mutta kantaja vaatii niiden alentamista. Sanoin hän väittää mm että vastaajalla on jotain muuta kiinteää omaisuutta kuin yhteinen koti vastaajan puolison kanssa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja tämä pitäisi pystyä käräjäoikeuteen vastaamaan että se on pelkästään kantajan väite, mutta ei totta. Lisäksi uuden puolison tulot ei tarkoita että hänen kustannuksellaan elätetään kantajan ja vastaajan lapsia jotka eivät ole hänen omiaan. Saati kantajan (edunvalvojan) uutta puolisoa ja hänen lapsensa elatusta. Kantaja on ilmoittanut jo reilu vuosi sitten vastaajalle että "Sulla ei ole enää vuoden päästä lapsia ja mä kynin sut tyhjäksi" Tässä on nyt kädet ristissä ja toivoo että tuomari huomaa vastapuolen tarkoituksenmukaisuuden ja valheet. Kyseessä ei siis ole että vastaaja ei haluaisi maksaa jne vaan hän haluaa että summa on kohtuullinen ja hänelle jää myös elinmahdollisuus eikä niin että edunvalvoja vaatii suurta summa itselleen jotta he pärjäisivät paremmin kun puoliso on työtön ja hän on elatusvelvollinen yhdestä lapsesta. Lopultahan se menisi niin että vastaajan puolison tuloilla maksetaan ex:lle lapsista suurempaa summa jotta hän ja hänen uusi miehensä pärjäävät paremmin?

      • 1111

        Minkä suuruisen summan tämä isä olisi nyt halukas maksamaan lapselleen ja minkä suuruista summaa lapselle vaaditaan?


      • tyrmistynyt

        Summilla ei mielestäni ole niinkään väliä, vaan sillä että kaikki tulisi toimeen tasavertaisesti. Isän palkka on n 300€ äidin palkkaa suurempi ja asumiskustannukset isällä paljon suuremmat kuin äidillä. Äidillä on parempi elatusmahdollisuus kuin isällä mutta hän on päättänyt vaatia kaiken mikä mahdollista eikä halua neuvotella vaan keksii juttuja että isä piilottelee jotain kiinteää omaisuutta jne :(


      • KohtuullisetKulut

        Minkä ikäinen lapsi on kyseessä? Eiköhän joku 250-300 euroa olisi sellainen elatusmaksu, jonka pitäisi riittää vähän isommankin lapsen kuluihin.


    • tyrmistynyt

      Laskennallisesti on joku perustarve / lapsi ja vastuu pitäisi jakaa silloin elatusmahdollisuuden mukaan. Eli jos isän palkka hiukan parempi kuin äidin mutta asuin kustannukset suuremmat, pää vastuu jää silloin äidille.

      • EiNoin

        Ei elatusvelvollisuudesta voi luistaa asumalla asunnossa johon itsellä ei oikeasti olisi varaa.
        Pari kolme sataa euroa ei nyt kaada normaalin työssäkäyvän ihmisen taloutta. Ihme että näistä jaksetaan vääntää. Mutta kaipa se oma lapsi helposti unohtuu, kun uusi perhe löytyy.


      • tyrmistynyt

        Kuka niin sanoi ettei ole varaa asua?


      • ElämänarvotHukassa

        Jos täytyy vängätä oman lapsen elättämisestä, niin kyllä on talous pahasti kuralla. Taikka sitten moraali.


      • tyrmistynyt

        Luehan ihan alusta tämä viestiketju? Äiti haluaa kaiken ja hänellä ei ole väliä jääkö isälle rahaa ruokaan. Narsistisesta äidistä on kyse joka riitauttaa kaiken mikä hiukankin mahdollista. Vieroittaa lapset isästään jne. Isä maksaa sen tietenkin mikä on mahdollista. Jos sulla itsellä on esim kaikkien kulujen jälkeen 600€/kk niin miten voit maksaa esim 550€ ja elää 50€ / kk niin että saat ruuan, vaatteita ja ylipäätään elät? Äidille jää kaikkien kulujen jälkeen 850€ / kk niin onko oikein että äiti vaatii isää maksamaan enemmän lapsis6ta kuin itse maksaa? Äidille jää itselle elinkustannusten jälkeen rahaa monin kertainen määrä OMAAN ruokaan, vaatteisiin jne? Ihmettelen ajatusmaailmaasi?!?!? Molemmille pitäisi jäädä samanlaiset mahdollisuudet elää ja ei voi vaatia suuria summia siitä että isän uusi vaimo tienaa enemmän koska ei ole lasten biologinen äiti :) Kannattaisi opetella luetun ymmärtämistä ennen kun tuomitsee ketään ;)


      • ÄiditköAinaOikeassa
        EiNoin kirjoitti:

        Ei elatusvelvollisuudesta voi luistaa asumalla asunnossa johon itsellä ei oikeasti olisi varaa.
        Pari kolme sataa euroa ei nyt kaada normaalin työssäkäyvän ihmisen taloutta. Ihme että näistä jaksetaan vääntää. Mutta kaipa se oma lapsi helposti unohtuu, kun uusi perhe löytyy.

        Pakko kommentoida.
        Miksi äiti saa valita niin kalliin asunnon, jossa ei ole varaa asua, ja vaatii elatusapuina osallistumaan valitsemansa asunnon kuluihin????


      • ÄiditköAinaOikeassa
        tyrmistynyt kirjoitti:

        Luehan ihan alusta tämä viestiketju? Äiti haluaa kaiken ja hänellä ei ole väliä jääkö isälle rahaa ruokaan. Narsistisesta äidistä on kyse joka riitauttaa kaiken mikä hiukankin mahdollista. Vieroittaa lapset isästään jne. Isä maksaa sen tietenkin mikä on mahdollista. Jos sulla itsellä on esim kaikkien kulujen jälkeen 600€/kk niin miten voit maksaa esim 550€ ja elää 50€ / kk niin että saat ruuan, vaatteita ja ylipäätään elät? Äidille jää kaikkien kulujen jälkeen 850€ / kk niin onko oikein että äiti vaatii isää maksamaan enemmän lapsis6ta kuin itse maksaa? Äidille jää itselle elinkustannusten jälkeen rahaa monin kertainen määrä OMAAN ruokaan, vaatteisiin jne? Ihmettelen ajatusmaailmaasi?!?!? Molemmille pitäisi jäädä samanlaiset mahdollisuudet elää ja ei voi vaatia suuria summia siitä että isän uusi vaimo tienaa enemmän koska ei ole lasten biologinen äiti :) Kannattaisi opetella luetun ymmärtämistä ennen kun tuomitsee ketään ;)

        Tähänkin voi sanoa, että näin se on.
        Äiti saa vaatia mitä vaan ja vaikka valehtelemalla.
        Jos isän palkasta asumiskulujen ja määrätyn elatusmaksun jälkeen jää tuo kyseinen 50€, ei sillä oikeasti elä kuukautta. Näin on itsellänikin.
        Kun laskut menee ulosottoon, niin ulosotto jättää suojaosuuden, jolla voi elää, jotenkin.
        Isälle tosin jää tuosta joka kk ulosottovelkaa, mitä peritään tietenkin vielä senkin jälkeen, kun lapset on täysi-ikäisiä.
        Isät siis joutuvat elättämään äitejä - huom. en puhu lapsista, koska summat on liian suuret todellisiin kuluihin, meillä luokkaa 1500€/kk/2 lasta - ja heidän menojaan velaksi.
        Vaikka joudut työttömäksi, maksut juoksee - ja taas ollaan sillä tiellä, että todellinen elatuskyky ei vastaa määrättyjä maksuja.
        Ja lisää ulosottoon.
        Niin kauan kuin on jo tienattua omaisuutta, se pitää realisoida ja antaa käytännössä äidin hankinnoille.
        Elämisestähän ei tässä vaiheessa puhuta, siis ruuasta yms., vaan siitä, että mies joutuu maksamaan naisen omistusasunnon lainaa, elatusmaksujen kautta.


    • totuuss

      KYLLÄ HUOLTAJUUS YM. LAPSEEN LIITYVÄ KIISTA RATKAISTAAN ILMAN ETTÄ VASTAPUOLI TIETÄIS ASIASTA. minun asianajakin väärensi valtakirjan ja oli oikeudessa . minulle ei kukaan kertonut ennenkuin valitus aika oli mennut umpeen. ja en tietenkään enään voinut tehdä mitään. ja rikos ilmoitusta ei väärennöksetä poliisi ottanut kuuleviin korviin eikä kukaan.

    • hjuiol

      Olette tosi tyhmiä kun viette asian tuonne oikeuteen, oikeuskulut ovat hirvittävän suuria ja sitä kautta vaikuttavat myös siihen mahdollisuuteen maksaa elatusmaksua.

      Kyse on lapsen elatusmaksusta, siis oman lapsenne, olisi lastakin kohtaan oikeudenmukaista, että sovitte siitä siellä lastenvalvojan luona ja ilman minkäänlaisia oletuksia tai salaamisia. '
      Kyllä ihmisen pitää olla hirvitys kun riitelee oman lapsen elatusmaksusta. Siellä lastenvalvojan luona laskevat ihan oikeuden mukana maksun suuruuden ja samalla saatte tietoa, mitkä asiat muuttavat vuosien kuluessa tätä määrää ja miten pitää toimia.

      Riidelkää ne keskinäiset asianne muualla, lapsi on olemassa ja hänet pitää elättää mahdollisimman pienin vaurion erostanne huolimatta, kummaltakaan ei katoa vastuu lapsen elättämiseen millään vippakonstilla.

      Jos on rahasta puute, ei sitä korjata vaatimalla myöskään kohtuuttomia elatusmaksuja, silloin pitää miettiä, miten ne riittäisivät tai mennä sinne "sossuluukulle".

      Tämä teidänkin riitely täällä lapsen elatusmaksusta, vahvistaa vain ajatuskantaani, että tuollaiset eivät saisi saada ainuttakaan lasta koskaan, sillä niin kammottavaa tuo riitelynne on ulkopuolisillekin. Ei ole kyse elatusmaksusta, vaan ihan muusta, kun sinne kammetaan mukaan uusien suhteiden tulotkin.
      Uusperheissä ei eletä enää yhteisistä varoista, vaan kumpikin elää omilla rahoillaan ja usein myös sillä kumppanilla on entisistä suhteista lapsia, joista hänellä on myös elatusvastuu, joten turha olettaa , asioilla on monta puolta.

      Turhaan käräjöitte asioista ja menetätte nekin eurot pois lasten elatuksesta.

      Useinhan takana on, että toinen ei enää halua elättää entistä kumppaniaan, näen siihen oivan keinon. Lapsen elatusmaksu eri tilille ja siihen maksalle katseluoikeus, joten hän näkee mihin varat köytetään. lasketaan lapsen osuus ruokailuun ja asumiseen ja sen saa nostaa lähihuoltaja suoraan maksutililleen. Muut lasten tarvittavat asiat menevät tuolta tililtä ja niistä pitää olla tarkka merkintä, mitä on ostettu.
      Kaikkein parasta on olla sen verran väleissä, että lapsen asioista ja tarpeista voidaan keskustella ihan normaalisti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe